Regisztráció --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Az alsórákosi szoros - Udvarhelyszék - Orbán Balázs: A Székelyföld leírása

A szoros kapuja. Somóskő. Zálogkő. Turdolya. Solyomkő. A rákosi és ürmösi Tepej. Mihályvára. Szőrmállika. Szép leány sirja. Várkapu. Az ürmösi és rákosi Tepejen lévő várromok. Kilátás. Tolvajosi barlang. Ágaskő. Függőkő. A függőkői ösvény. Veresföld árka. Vasmüvelet. A Kakas-borozda. Post-helyek. Kormos-lángos. Zarándok réve. Remete oldali kápolna. Felső-rákosi népviselet. Az alsórákosi szoros című fejezet részletesen Bardóczszék Terra Siculorum
058_agasko.jpg
Ágaskő az Alsórákosi-szorosban
Itatóvályú Üknyéd 43.13 km-re. A Bosnyák-patak völgyfőjében meghúzódó Üknyéd ma már bokortanya képét nyújtja. Itatóvályú - Egy kicsit furcsállom az Itatóvályú megnevezés tulajdonítását a rejtekhelynek, én tulajdonképpen egy érdekes tanyát, annak környékét, újonnan épült kápolnáját szerettem volna bemutatni, az viszont igaz hogy egy itatóvályú is van a rejtés helyszínén. Üknyéd látnivalói és a rejtekhely neve - Bár Üknyéd csak egy kis tanya, a településen és környékén számos látnivaló, így rejtésre is érdemes hely van.
Tatárvár Barcaszentpéter 37.08 km-re. Maga a Várhegy jól látható minden irányból, úgy a Barcaság, mint Háromszék felől is. Rejtés a tatárvárnál - Ott voltunk a rejtésnél. Barcaszentpéter felől a Várhegyre - Barcaszentpéter irányából közelítettem meg a Várhegyet, a számtalan földút egyikén. A kő marad, a víz halad - Megtaláltuk, a tatárok nem voltak otthon.
Halomsírok Kövesbérc Oklánd 16.01 km-re. A Kövesbérc 2,5 km hosszú, 200-500 m széles, és 610 m tengerszint feletti magasságban helyezkedik el.
Szemmosó-kút Torja 43.99 km-re. Egyik érdekessége a Szemmosó-kút, a nagy víztartály előtt, az erdő szélén felfele induló ösvény mellett. Egy erdekes gyogyforras - Nahat, hogy meg ilyen forras is letezik Felso-Haromszeken, nem is gondoltam volna.
Katolikus templom Petőfalva 54.72 km-re. Egykori lakói a zabolai Mikes család jobbágyai voltak, akik 1848-ban szabadultak fel - kápolnája 18-dik századi lehet, korábban temploma nem volt. Javítás alatt - A rejteket megtaláltam.
Létrás-szakadék 53.12 km-re. A szűk hasadékban a patak vize 60 métert esik, és ezalatt 7 kisebb-nagyobb vizesést hoz létre, innen a Hétlépcső-vizesés elnevezés. Kiépített kanyonok helyett fél spárga - Nem lépcsőre, hanem egy ráadás létrára gondoltam. A kanyon felett - Csodálatos a kanyon, a vízesések, de egy kicsit zavaró a sok vaskorlát, lépcső meg létra, igaz nélkülük nehéz lenne végig haladni rajta. Létrák - Megvan a doboz is.
Sándor dombja Csomortán 55.06 km-re. Sándor dombja Csomortán
Szarvas-ház Segesvár 55.3 km-re. Talán helyesebb volna a Szarvasagancsos-ház elnevezés, hiszen az épület neve németül Haus mit dem Hirschgeweih.
Sepsibesenyői tó 40.21 km-re. A 2 km hosszú tó északkeleti oldalán Maksa község, a délnyugati oldalán pedig Besenyő falu található. Tenyleg nagy doboz - Szep oszi seta alkalmaval meglett sikeresen. Rendben - A nagy doboz a nagy üregben terpeszkedik. Véletlenül parkoltunk a doboz mellé - Ebédkészítés közben kerestük meg a ládát.
Bálint Gábor szobra Szentkatolna 54.8 km-re. Bálint Gábor szobra - Szentkatolna Kiváló nyelvész szobra - Szégyen, de meg kellett nézzem, hogy ki volt Bálint Gábor.
Ilona-forrás Homoródfürdő 35.65 km-re. Kezdetlegesen fedett, küpübe foglalt forrásvíz.
Lovak szobra Dálnok 44.16 km-re. Lovak szobra Dálnok Lovacskák - Érdekes szoboregyüttes, bár a környék nem annyira megnyerő. Tisztára székely vadnyugat - Megtaláltuk. A geodoboz a helyén, de a lovak már eltűntek - Brassó felől Kézdivásárhely felé tartottam.
Unitárius templom Kálnok 28.13 km-re. A famegmunkálás remekműve az itt látható két szép harangláb. Református vs unitárius templom - Mint az előttem kereső, én is a református templomhoz érkeztem először. Visszatértünk - A harangláb dülöngél, így nem engedték hogy felmásszunk. Fatorony - Sikerült bejutnom a templomba.
Alsótiszástövi borvíz Tusnádfürdő 35.46 km-re. Tusnádfürdő északi részén, ott ahol az Alsó Tiszás-patak az Oltba ömlik, van a kishozamú Alsótiszástövi borvízforrás, mely egy 50 cm átmérőjű vascsőbe van foglalva. Tusnádfürdői borvíz - Eddig ez elkerülte a figyelmünket. Tusnádfürdői kirándulás 9 - A fű korulbelul nyakig ért, ezért nem volt könnyű megtalálni a forráshoz vezető ösvényt, és ahogy az erdőből kiértünk egy nagy kutya acsargott ránk, de szerencsésen megúsztuk. EKE-tábor 2015 - Elemér bácsitól nem messze, az erdő hűvössében bújik meg ez a borvízforrás.
Régi székelykapuk Csíkverebes 41.52 km-re. Régi székelykapuk Csíkverebes
Jézus kútja Székelyvarság 56.93 km-re. Jézus kútja, Székelyvarság Székelyföldi túra - Többedmagammal bejártuk a vízesést és környékét. Nem tudtam, hogy van itt doboz - Régebb töltöttem le a rejtekhely információit, ezért nálam még doboz nélküli rejtekhelyként szerepelt. A dobozka még mindig a fenyő alatt üldögél - A Csorgókő-vízesést és a kilátót megmutatni havereimnek, érkeztem Székelyvarságra.
Schulerau-kapu Keresztény-havas 50.82 km-re. A sziklák felett halad el a Zerge (románul Capra Neagra) kabinos felvonó, a közelében és nyugatra található Brassópojána piros színnel jezett, közepes nehézségű, Sulinar nevű sípályája. Megtaláltam - Kis zöld emberkét és egy öngyújtót tettem bele. Elso dobozunk - Megtalaltuk. Csak most - Ha már a télen, sízés közben nem kerestük meg.
Fellegvár Brassó 43.11 km-re. Az 1975-1981 közötti nagymértékű restaurálási munkálatoknak köszönhetően napjainkban vendéglátói és turisztikai létesítményként működik. Szemetes hely - Ez egy olyan hely volt szamomra, ami tobb volt mint kiabrandito.
Gőzmozdony Sepsiszentgyörgy 32.98 km-re. Ha már Marosvásárhelynek van gőzmozdonya, Sepsiszentgyörgynek is miért ne lenne? Egy meglepően jó rejtés - Bevallom, picit tartottam ettől a rejtéstől. Megy a gőzös - Eső után, vizes volt minden, de a geodoboz jól elrejtve, szárazon maradt. Soros mozdony es nem Berci - Kersd elol, ahova befersz.
Medve-szakadék Nagy-kő-havas 53.13 km-re. Medve-szakadék - Nagy-kő-havas Őszi séta - A Nagykő-havasról visszafele jövet választottuk ezt az utvonalat, és megérte. Gyökerek közt - Egy eléggé kemény túra befejezésére tette fel a koronát ennek a doboznak a megtalálása. Egyik kedvenc helyem - Innen az egyik legszebb kilátás a Nagy-kő irányába.
Szacsvai panoráma 47.5 km-re. Szacsvai panoráma A doboz poénja - Töröltem a bejegyzésból a rejtekhelyre utaló konkrét utalásokat, hiszen a doboz poénja, hogy három lehetséges rejtekhely közül csak egyikben van a geodoboz. A társaság türelmetlen volt - Nagyon ötletes rejtés és kitartást igényel. Egyik legszebb hely, erdemes felmenni - Kisse kicsi az odu, amiben a doboz van.
Szeredai fürdő Csíkszereda 44 km-re. Állítólag már a fejedelmek korában is ismert volt, Apafi és a Rákócziak is használták.
Alsóvenice 24.91 km-re. Alsóvenice
Forrás Piricske felé Hargita-hegység 40.66 km-re. A szemben levő csorgó felett, a víz mentén, egy ösvény vezet az erdőben, egészen a nagyon közeli forrásig. Nem rejt már - Szép helyen van a forrás, de sajnos fakitermelés folyik a környéken. A geodoboz a helyén van - BabBerci, ez a rejtés kifogott rajtad. Finom víz - Nagyon finom vize van ennek a forrásnak.
Madéfalvi Hargita 46.17 km-re. Madéfalvi Hargita csúcsa és a Csompoly A Hargita csúcsain - Kihasználva a szép időt, na meg azt, hogy a HRTT45 résztvevői elhajtották a medvéket a környékről aznap, mi szépen begyűjtöttük a geoládát. Itt még nem voltam - Csiki létemre a Madéfalvi Hargita és a Csompoly (milyen szép név is ez) kimaradt. Az Asztag-kőtől a Madéfalvi Hargitáig - Miután kigyönyörködtem magam az Asztag-kőnél, és egy jót csemegéztem a kőtojás melletti szamócákból.
Csángótelepi hágó Esztelnek 59.74 km-re. Csángótelepi hágó - Esztelnek Esztelneki meglepetes - Aki azt hiszi ismeri lakóhelye környékét sokszor meglepődik. Nyoma sincs - A doboz rendben.
Csinódi bükkfák 55.63 km-re. Csinódi bükkfák Rejtekhely, rejtek, és az első pont - E játszótéren használatos fogalmazás szerint a rejtekhely a látnivaló, a felkeresendő (rejtett) hely. Nem találtuk meg - Mindhárom bükkfa környékét megnéztük, de nem volt sehol. Egyedül jöttem, egyedül mentem - Régóta tervezem, de nem sikerült még Csinódba eljutni.
Felsőtorjai református templom Torja 45.56 km-re. Régen még Szent Márton Torjának is nevezték, a két Torját összekötő magaslatot pedig Szent Ilonának. Torja vára - Pontosan 5 évvel ezelőtt jártam Torja vára közelében, rejtési szándékkal is. Orvendek - Elkonyvelhettem a sikert. A libák gágognak, fáznak - Megjött a tél, juhuuuuu, megkezdődött a korcsolyaszezon.
Református templom Páva 58.97 km-re. Református temploma a 14-dik században már biztosan állt, később gótikus stílusban átépítették, majd 1903-ban nyerte el mai alakját. Doboz újrarejtve - Visszarejtettük. A fűben - A rejteket nem nehéz megtalálni, lévén az egyetlen üreg a várfalban. Azt hiszem a doboz elfalazva - Nagyon szép kis templom, már amit kívülről láthattunk belőle, mert a kapuja zárva volt.
Jakody-ház Segesvár 55.39 km-re. Jakody-ház Segesvár
Ejtőkő 20.65 km-re. Közeledvea szurdok bejáratához, attól lennebb a jobb oldalon meredek sziklaoldal emelkedik a magasba, ez a 820 m magas Ejtőkő. Meg egy erdekes doboz - Kihasznalva az 5-ik HEKE napokat a Vargyas volgyeben vegre megkereshettem ezt a dobozt is. A szoros bejarata elott - Reggel a friss levegotol hamar felebredtem, ugy hogy hatra hagytam a tarsasagot, nyeregbe szalltam es irany az Ejtoko. Kőszikla - Miután kiverekedtem magam a csobánkutyákkal, nekiindultam a hegynek.
Unitárius templom Oklánd 15.21 km-re. Ha a fenyők beszélni tudnának, először a10 hársfáról emlékeznének, melyeket a millennium évében ültettek. Multunk tanui, jelenunk megtarto eroi - A Vargyas-szoros utan szelidebb terepen kerekeztem haza, es igy ejtettem sorba az oklandi templomot. Dió és birsalma - Megtaláltuk, gyönyörü ez a templom és nagyon szépen rendben van tartva. A templom kivülről is, meg belülről is szép - Ezt a dobozt már a télen láttam egy temetés alkalmával, de akkor valahogy nem fértem hezzája.
Boloni halastavak 13.54 km-re. Boloni halastavak
Jézus hágója keresztút Csíksomlyó 48.94 km-re. Az állomások egy-egy személy vagy búcsús csoport hitét és áldozatkészségét hirdetik. Kesztyűbe dudálni - Vagy inkább zsebkendőbe, mert ennek van a szezonja. Kőkereszt - A doboz simán megkerült. Végre egy doboz - A környéken több helyen is keresgéltünk sikertelenül, és ez volt ez első doboz, amit a helyén találtunk.
Katolikus templom Szentkatolna 54.63 km-re. Az épülő templom jótevőjének, Demény Antal pesti egyetemi tanárnak nevét emléktábla örökíti meg. A temetőben - Ez is útba esett. Átpenészesedett geodoboz-tartalom az urna-kővázában - Bár az én szemeim is az urnát keresték, feltettem magamban a kérdést, hogy én hova rejtenék, és akkor egyből kiszúrtam az urna-kővázát. A régi urnavázát nem találtuk - Szép templom és óriási temető.
Rez-tető Kadicsfalva 36.97 km-re. Bár nem a legkönnyebben, de megéri a fáradságot, mert rendkívül szép élményben lehet részünk.
Egykori erődítmény Vártető Nagygalambfalva 35.77 km-re. Az ókorban, és az Árpád-korban is itt erődítmény állott.
Xántusz-kastély romjai Hosszúaszó 49.65 km-re. Egykori kastélyának romja a kápolnával átellenben, a Libidáré dombon található, Fitód és Hosszúaszó települések között félúton.
Óriásfalfestmény Petőfi utca Csíkszereda 46.12 km-re. Ez az óriásfalfestmény a 2023-as Csíkszeredai Városnapok keretében megszervezett PetőfiStreetArt Fesztivál alatt készült, emléket állítva a kétszáz éve született Petőfi Sándornak.
Loris-ház Segesvár 55.26 km-re. Loris-ház Segesvár
Transzhargita 45.24 km-re. Transzhargita fenyo toveben - Eddig ez volt a legkonnyebb megtalalas, eppen hogy nem integetett ahogyan kukucskalt kifele az egyetlen uregbol, ami a szikla tetejen, fa toveben volt. Merész szikla - Kellemes meglepetés a Transzhargita új útja a zötykölődős ivói út után. Utban a Madarasi Hargita fele - Roviden, nagyszeru rejtes, szep kilatas.
Panoráma a zsögödi szorosra Zsögödfürdő 43.65 km-re. Zsögödfördőn egy 53 kádas meleg fürdő egy fedett medence, egy szauna, és 2 szabadtéri medence van. Itt nehezebb dolgunk akadt - Az egész oldal tele volt kivágott fenyőkkel. Az oldalban - Hát igazán nem volt okos dolog kivágni a fenyőcskéket, de azért egy kis keresés után elékerült a doboz. Keresés a domboldalon - Többször jártam erre felé, nem tűnt különösebben nehéznek a feladat, miután gps-el felfegyverkezve indultam felkeresni a rejteket, annál inkább lelombozódtam, miután hosszasabb keresgélés után sem sikerült felfedezni a rejteket, pedig kivágott fenyőcske is, kő is akadt nem egy, ilyenformán párosítva is.
Állomás környéki tavak Sepsiszentgyörgy 32.94 km-re. A szemet, lelket nyugtatóan, a tóban kacsák is úszkálnak a halászok bosszantására. Ami mar csak a romantika volt akkor - Sajnalom, hogy mennyi szemettel szembesultem. Olt - A rejteket megtaláltam, de a dobozt, sajnos nem. Tomenti romantika - Tesztelek egy uj rejteket ott, es ha bevalik, ujratesszuk ezt.
Benedek Elek borvizes barlang Kisbacon 27.42 km-re. Benedek Elek borvizes barlang Kisbacon
Kőgomba kalap nélkül Kirulyfürdő 32.64 km-re. Igaz ez akkor is, ha már számtalan alkalommal járt már valaki egy helyen. Szikla - Miután ittam a Lobogó forrás vizéből, a patakon a fenyő hídon mentem át.
Erődített evangélikus templom Gerdály 58.31 km-re. Erődített evangélikus templom Gerdály
Hirscher-ház Brassó 43.91 km-re. Hirscher-ház Brassó
Nárciszrét Oroszhegy 47.14 km-re. A helybeliek kankósdinak vagy kápolnavirágnak nevezik a nárciszt.
Boglya-tető 54.91 km-re. A Garcsin-völgy felőli részén, 100 méteres szakadék felett állunk.
Vadaspark Ivó 49.22 km-re. Bár a belépőnek elég borsos ára van, valószínűleg nem érte meg nekik kevés embert beengedni.
Aldoboly 35.89 km-re. Templomának eredetét a gótikus kor idejére teszik, tehát még a katolikus korra, később nagyobb szentélyt építettek hozzá.
Függőhíd az Olt felett Tusnádfürdő 33.29 km-re. Függőhíd az Olt felett - Tusnádfürdő EKE-tábor 2015 - Mivel a függőhíd deszkáinak nagy részét kicserélték és a maradék régi deszkákat is újraszegezték hát a doboznak úgymond nyoma veszett, pedig nagyon egyértelmű a rejtés helye. Függőhíd - Valamikor, ez a híd nagyon jó állapotban volt. Na, végre - Na, végre, sok kutakodás után sikerült előbányásznom a dobozt is.
Friedrich Wolf-ház Brassó 43.94 km-re. Friedrich Wolf-ház - Brassó
Szeszgyár Csíkszentsimon 43.26 km-re. Ezek az épületmaradványok okoztak már emberhalált is. Lerobbant hely - Az állomás felől közelítettük meg a rejteket. Biciklivel a rejtekig - Miután megkerestem Csíkszentkirály új rejtését az Úrkápolnánál, este fél 9-kor úgy döntöttem, hogy itt az alkalom megkeresni a Szeszgyár geodobozát is. Igazi Csíki Sör? - "A Ciuc, a Bucegi, és az Igazi Csíki Sör képviselői elmennek együtt sörözni.
Bodvaji temető 27.25 km-re. Ennek emlékére, és a völgy vonzerejének növelésére rejtettünk ide. Az Istenkas lábánál - Megtaláltuk. Gyönyörű idő - Megtaláltuk ezt is. Csend és nyugalom - Gyönyörű őszi napsütéses időben találtam a bodvaji temetőre, a rejtésnek köszönhetően.
Vadasi hágó 21.49 km-re. A masodik vilghaboru idejen keszitettek, hadifoglyokkal, hogy kikkel is, errol mesel az ut mellett talalhato Zsido kutja. Ha nem keresel s találsz? - Ha nem lenne fénykép, lehet Gábor el se hinné, pont ide akartunk rejteni. Az unitarius talalkozon - Egy unitariusi talalkozo alkalmabol mar letezett egy lada itt, de most mar nincs. Bükkfa - Megtaláltam a dobozt.
Csorgókő-vízesés Székelyvarság 56.65 km-re. Csorgókő-vízesés, Székelyvarság Még BÚÉK! - > Alig vagyunk már páran az oldalon, de te a régi vagy. Szabályok - > tudom, a szabály az szabály csak ezek miatt sajnos már alig vagyunk Rejtekhelyezők. Rólunk - > csökken az oldal használhatósága.
Teutsch-ház Brassó 43.77 km-re. Teutsch-ház Brassó
Evangélikus templom Szászkézd 42.38 km-re. Erődtemploma 1496-ban épült, mellette áll az 1677-ben épült, a segesvári óratoronyra hasonlító díszes torony. Harangozó bácsi - A kérdésem, hogy a doboz benn a toronyban vagy a külső falban van? Mert a kinti rejtek az egész falu szeme előtt van, míg ha bent, akkor be lehet menni? Ezelőtt nem engedtek be a toronyba, mert életveszélyes volt. Szem előtt - A doboz az épületen kívül van a fal és a föld találkozásánál. A falu szeme most sem nézett oda - Felkészültem már itthon a keresésre.
Kőpince Tollas Persányi-hegység 3.58 km-re. 15 m mély, a bejáratánál 5 m széles és 3 m magas, befelé alacsonyul és 50 m-re kiszélesedik, körülbelül 45 fokkal süllyed lefelé.
Zetevára Zetelaka 45.24 km-re. A székelyek Zeta hadúr, a körte alakban épült vár büszke uráról regékben emlékeznek. A vár kincse - Végigsétáltunk a tanösvényen. Március 8. előzetes - Kedves volt tanítványom mutatta be ezt a szép tanösvényt. Meses erdon keresztul - Nagyon szepen kijelolt, informaciokkal ellatott turaosveny, egyre tobb van beloluk, es ez nagyon jo, remelhetoleg termeszetbarat kirandulok keresik fel.
Egykori Szász Nemzeti Bank Brassó 43.83 km-re. Egykori Szász Nemzeti Bank Brassó
A lövétei suvadás 29.28 km-re. 1970-ben megismétlődött, jelentős anyagi károkat okozva, falurész tünt el következtében, és új negyed alakult. Öt csillagos látvány - Bár a mai kincskereső kirándulás útvonala Lövétén vezetett keresztül, a Suvadás nem volt mára betervezve. Nyílik a nárcisz, a kosbor - A lövétei Nagy Suvadás felett nagyon szép nárciszmező található, és az oldalban kifele, ha a Várhegy felől közelítjük meg, vagy Keményfalváról ha kimegyünk a tetőre, és onnan indulunk a Suvadás fele a kosborban gyönyörködhetünk, meg a szép kilátásban.
Csíkcsekefalva 45.5 km-re. A rajta lévő feliratok arról tanúskodnak, hogy Jézus Krisztus dicsőségére állíttatta a közbirtokosság igazgatósága 1932-ben.
Büdös-láp Büdösfürdő 36.27 km-re. Van egy tápanyagban gazdag, eutróf része, és van egy oligotróf területe is.
Ürmösi Töpe 1.58 km-re. E hegyóriások oldalaiból szeszélyes alaku sziklaszálok, mint ódon várak festői omladványai, emelkednek. Megcsinaltuk - Mivel ram vart ez a feladat, ezt tejesitettem is.
Céhtörténeti Múzeum Kézdivásárhely 53.04 km-re. Itt kapott helyet a Céhtörténeti Múzeum, mely 2012-ben vette fel egykori alapítója, Incze László nevét.
Ördögútja Nagy-Fenyéd Rákos-Homoród 40.86 km-re. Nagy-Fenyéd - Fejedelemvésze-patak - Kétszállás-patak - Lázi út - Rákos-Homoród.
Alsó zagytározó Hargitafürdő 41.11 km-re. A Balu park mellett van a legnagyobb zagytározó, ahol 14,5 hektáron 3,5 millió tonna kaolinsteril halmozódott fel.
Apáca temploma 10.04 km-re. Itt született Apáczai Csere János 1625-ben. Szimpatikus templom - Érdemes meglátogatni, egy szimpatikus kicsi templom, s még nyitva is volt.
Henter-kúria Csíkszentimre 42.73 km-re. A kúriát Henter bárók építtették. A geodoboz eltűnt, a felújítással nem nagyon haladnak - A bejárati kapu előtti utcában parkoltunk. Romokban - Borvízért voltam Csatószegen, s gondoltam, ha már arrajárok eljövök Szentimrére is, rejtekhelyeket keresni.
Prédikáló-kő Bodok-hegység 34.08 km-re. Nevét valószínűleg onnan kapta, hogy itt prédikáltak hajdan a táltosok, a pogány magyarok papjai. Év eleji túra a Kifestős-kőhöz - Málnás faluból, a Málnás-patak völgyéből indultunk, a piros pont jelzésen.
Ilósza-patak völgye 32.79 km-re. Akkor ismeri Annuska nénit is, aki a Cifra-Bükkön él már több évtizede - hozzá indultunk látogatóba. Zöld kupak a híd sarkánál - A közeli rejtéseket igyekszem kipipálni, így került most sorra az Ilósza-patak völgye.
Sziklafal Kőhalom mellett 19.51 km-re. A Sárga-tető (Gelberreeg) déli oldalában levő sziklafal mintegy száz méter hosszú, és kelet-nyugat irányban nyúlik el. Dombhát - Mindig azt hittem, hogy ez lösszfal.
Sóskút Homoródalmás 23.87 km-re. A sósvizes kutat rejtő faházikó kulcsát valamelyik közeli élelmiszerboltban lehet elkérni. Tavasz Tündér - Tavasz Tündér csak nagyon kimérten osztogatja kegyeit, de azért érdemes elindulni, mindig akad látnivaló. Só - A doboz nincs meg.
Tetves-kút 28.33 km-re. Megközelíthetjük a kék pont mentén, vagy a Sugás fürdői útról is. Esti séta - Egy kis esti séta a Tetves-kúthoz. Könnyed séta - A kék pontot jártam végig, és utamba esett, kellemes kis séta volt. Árapataki helynév - Pesty Frigyes helyneveit tanulmányozva, kiderül, hogy Árapatak község közelében, a Határon van egy kútforrás, a Tetves kút.
Fergettyűvár Egerpatak 47.54 km-re. A helyet régen szántották, ma legelő - ezt a kenyér alakú dombot Bibarc-tető néven ismerik a környékbeliek. Fergettyűvár - Köszi, Meli. Négyen kerestük - Fél órán keresztül kerestük de nem találtuk meg. Évek után az utam újra a Bibarc-tetőre hozott - Itt 2011 oszen Melivel ketten ladat rejtettunk.
Unitárius vártemplom Bölön 13.39 km-re. A 17-dik század elején épített négy saroktoronnyal megerősített erődfal veszi körül. Hazafele - Hazafele tartva a Vecer, a kopjafa, a kopeci oriasi szil utan ahol a rejtekladat amely a fa alatt hevert kitaszitottan, vissza tettem a 2011-es romaniai ev fajaba, egy maroknyi hazai folddel es egy kis zaszlo szallaggal, no meg egy rez garassal, mert mas mar nem volt nalam.
Veresszéki borvíz 56.93 km-re. A múltban a Balásiak tulajdonában volt, vizét Salvator néven palackozták. Mindket felnek igaza van - Mint rejto nyilatkoznam ,hogy mindket felnek igaza is van es nem is. Sotetedes korul jartunk ott - Az or megallitott, a fenykepzogepen morgolodott, de a doboz a keritesen kivul van, ott senkinek nincs beleszolasa. A keritesen kivul van - Nincs maganteruleten, a keritesen kivul van.
Református templom Sepsiszentkirály 32.78 km-re. Már a XII-dik században plébániatemplom, amikor a Szent Istvánról elnevezett plébániák létesültek vagy kapták nevüket, ha előbb léteztek.
Katolikus templom Esztelnek 58.85 km-re. Ezt az 1958 évi renováláskor a gótikus elemek mögött felfedezett román kori emlékek feltárása, illetve azonosítása is megerősíti. A talpam a földig ér - Jöttünk, láttunk, találtunk, bejegyeztünk. Kerítés - A rejtek, az megvan, de a doboz nem került elő. Télen nem olyan, mint nyáron - Miután megkerestem a berecki földvárak rejtéseit, hazafelé tartottam.
Vármege szörnye Máréfalva 36.19 km-re. Vármege szörnye Máréfalva
Ördöglik Csíkzsögöd 44.62 km-re. Érdekes formájú kőtömböket lehet itt találni, a hely és a megfelelő időpont pedig kiváló fotótémát (panoráma, naplemente, árnyék, stb) nyújthat, az arra figyelmes fotósok számára. Az igazi geotojás - A fotót nézve hirtelen nem tudtam eldönteni, hogy melyik a geotojás. Helytelen ábrázolás - Igen, a helytelen ábrázolás nekem is okozott egy kis fejtörést. Jobb és bal szem - Igen, a jobb oldal a Nap, a világosság, a férfi.
Unitárius templom Szentivánlaborfalva 39.54 km-re. A belsejében van egy emléktábla, amelyet 1939 - ben helyeztek el Berde Mózsa emlékére, aki az 1848-49-es forradalom és háromszéki önvédelmi harc egyénisége és vezetője volt.
Nyujtódi panoráma 59.17 km-re. Nyujtódi panoráma Mező szélén - Na, ezt kerestem sokáig, hogy aztán rájöjjek, hogy üti ki a szememet. Felso Haromszeki portyan 2 - Mar kerestem egyszer de akkor megsotetettem es nem is eroltettem nagyon, hogy hol is van a doboz.
Bors-kúria Csíkszentkirály 43.53 km-re. A kapun levő felirat szerint 1585-ben építették, így talán idősebb mint az étfalvazoltáni barokk kapu. Kicsi a bors, de... - Kicsi a bors, de hol a csudában van a doboz? Kérdeztük, s megkerestük. A Rejtekhely hivatalos itala - Megérkezett az első Igazi Csíki Sör szállítmány a Bors-kúriára? Úgy néz ki a Bors család időben felkészült a télre :-). Csíki Sör - Ejj, nem voltunk otthon, pedig jó lett volna kérni belőle.
Bodvaji vashámor Fenyves-patak völgye 27.22 km-re. A patak mentén egy jó állapotú erdészeti út vezet, melynek középső szakaszán található a bodvaji gyártelep megmaradt része, a felújított kohó. Gyönyörű idő - Sajnos itt nem találtunk semmit, gondolom még nem volt más láda rejtve. Bodvaj - Történelmünk fontos eseményeinek egyik helyszíne, jól esik hogy nincs elhanyagolva, nagyon jó állapotban van. Ágyú - Amikor jó pár éve erre jártam, akkor valakik be voltak költözve a hámorba.
Ördöglik-tető Bún 53.33 km-re. Ördöglik-tető - Bún
Zsögödfürdői vár Malomföld 43.56 km-re. A régészek Zsögöd I elnevezéssel jelölik az egykori erődítmény helyét.
Tiborc vára 16.83 km-re. A várból mára csak a falak körvonalai maradtak meg egy lekerekedett töltés formájában. Erdővidéki vártúra - Egy kis erdővidéki vártúra alkalmával, egy kis séta az erdőben. Vakond - A mai napnak azzal a cellal indultam neki hogy a nalam levo utazo vakondot berakjam a tortomai halomsirok kornyeken levo dobozba, de mivel azt nem talaltam meg, igy a Tiborc varanal levobe kerult bele. Vakond ki - Egy kis őszi séta alkalmával ujra rákerestem a dobozra, de sajnos eléggé szét volt ázva a tartalma.
Elek apó kútja Székelyudvarhely 33.56 km-re. A kúton lévő dombormű a néhai kolozsvári szobrász Gergely István munkája, a sziklatömböt Zavaczki Walter Levente székelyudvarhelyi szobrász faragta meg. Elek apó gyíkja - Az év utolsó napján, az újévet és Szilveszter barátunkat megünnepelni indultunk a Vargyas völgyébe. Szikla - Ezt a dobozt nappal keresni nem leányálom.
Babba Mária Csobotfalva 50.25 km-re. Egy csíkborzsovai asszony a fiacskájának így mutatta meg a csíksomlyói Mária kegyszobrát: - Né, látod, ott van a Babba Mária.
Durutya-Ebner-ház Segesvár 55.4 km-re. Durutya-Ebner-ház - Segesvár
Nepomuki Szent János-kápolna Csíksomlyó 48.64 km-re. 1767-ben épült Salamon Imre kolostori gondnok saját költségén. Kápolna - Nem is tudtam, hogy ez egy rejtekhely. Hol lehet? - Hiába keresgéltünk a szószék alatt, a ládának (vagy füzetnek) hírét sem láttuk.
Márton Áron Gimnázium Csíkszereda 46.81 km-re. Márton Áron Gimnázium Csíkszereda Emlékezés - Jó volt felidézni a régi emlékeket. Az iskolaudvar rejtélyei - Óvodás koromban vadregényes kastélynak láttam a Márton Áront, az udvaron és a Micsurinon különféle kalandok vártak. Gimi - Nem gondoltam volna, hogy egyáltalán be tudok jutni az iskola udvarára.
Egykori városháza Segesvár 55.31 km-re. Itt lakott Binder György Pál, püspök 1843-1867 között.
Őslénypark Barcarozsnyó 48.24 km-re. Az 5 millió eurós beruházásból létesített szórakoztató központ 1,4 hektáron terül el, és 45 életnagyságú őslényt mutat be. Őslények, a kedvencek - Kirándulás, gyerekek és a kedvencek, az őslények. Vissza az időben - Az őslényeket ízléses környezetben találtuk, beindította a fantáziánkat.
Nagy Laji dombja Csíkzsögöd 45.07 km-re. A nevezetes domb Csíkzsögöd és Csíkszereda határán fekszik, jelenleg a Megyei Kórház, valamint a Harvíz szögesdróttal elkerített létesítménye található rajta. Nagy Laji dombja - Csíkszeredában töltött egyik hétvégénk alkalmával kerestük fel a Nagy Laji dombját. Kerekecske dombocska - Megkerestük a Nagy Laji dombját, meglett a sárga emberke is, az összes sziklarajzzal együtt, és persze a doboz is. A dombon - Nehéz volt ráakadni a kicsi sárga emberkére a nagy oldalban, de csak addig amig nem a megfelelő gödörben kerestem, utána ment minden mint a karikacsapás.
Szent Miklós-templom Bolgárszeg 44.39 km-re. A templomkert területén áll a Brassói Ifjak Múzeuma, az Első Román Iskola épülete, és Coresi diakónus román nyomdász szobra.
Városi kórház Pszichiátriai osztály Kézdivásárhely 53.07 km-re. Az épület 1897-ben épült.
[ Fel ↑ ]
Az Ürmösi Töpe üregei - Persány-hegység
Az Ürmösi Töpe üregei - Persány-hegység 1,58 km-re
Az alsórákosi kialudt vulkán krátere
Az alsórákosi kialudt vulkán krátere 2,72 km-re
[ Fel ↑ ]
2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.