KincsesládaGeotrekker
Navigálj valós időben a térképen és találd meg az elrejtett kincsesládát!
Bazaltoszlopok - Alsórákos - Új turisztikai látnivalók - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Bazaltoszlopok - Alsórákos

Bazaltoszlopok - Alsórákos

A Persányi-hegységet, kelet-nyugat irányban átvágó Olt-folyó a szorosból kilépve Alsórákosnál újból belevágja széles medrét a negyedkor elején képződött bazalterületbe. A bazalt kitermelését 1895-ben kezdték meg. Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.

***
Néhány további kép: A bazaltoszlopok A bazaltoszlopok 2 A bazaltoszlopok 3 Rákosi bazaltoszlopoknál Az oszlopok 1 Az oszlopok 2 Szikla Alsórákosi Tepő Orgonasípok Kincsőrző gyík A gyík. * A fotókért jelentkezz be a felhasználói fiókodba!

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Bazaltoszlopok Alsórákos fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Alsórákos és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Bazaltoszlopok! Érdemes regisztrálni!

Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely-keresés Erdélyben geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

Milyen fontos látványosságok és látnivalók vannak Alsórákos közelében?
9527 Rákosi Tepő. Az Olt rakosi szakasza folotti karszt teruleten,  az Also-Rakos feloli oldalon talalhato egy piramis alaku meszkoszirt, aminek a neve Rakosi Tepo, 820 m magassaggal. (különleges hely geodobozzal)
10598 Ürmösi Töpe barlangjai Brassó megye. Az Olt folyó Ágostonfalva és Alsórákos közötti 10 km hosszú, kiszélesedett szorosában csak kisebb barlangokat hagyott meg az erozió. (látnivaló és geodoboz)
11627 Ürmösi Töpe. Áthaladva az alsórákosi szoros első büvkörén, még nagyobbszerű táj-csoport merül fel; a szoros mindkét felén roppant hegy-óriások emelkednek, jobbról a sziklagula idomu rákosi Tepej, balról a vele versenyző sisak idomu ürmösi Tepej. (látnivaló és geodoboz)
13150 3805. 14523 Kőpince Tollas Persányi-hegység. 4.6 km-re. 15 m mély, a bejáratánál 5 m széles és 3 m magas, befelé alacsonyul és 50 m-re kiszélesedik, körülbelül 45 fokkal süllyed lefelé.
15788 Kőasztal. A gerince egy kifli alakú görbülethez hasonlít, a két vége Alsórákos felé mutat.
15964 Sziklakapu Ürmösi határ-patak. 18454 4755. 5.9 km-re. Itt csodálhatjuk meg az ország egyik legöregebb, több mint kilencszáz éves tölgyfáját, a Kárpátok öregét is. (itt geodobozt is lehet keresni)
20551 A Kárpátok öregje. A Kárpátok öregje - Mirkvásár.
22727. 24153 Sósvizes kút Mirkvásár. A mirkvásári sósvizes kút a falu templomától keletre, 740 m távolságra, illetve a megyei úti letérőtől mintegy 500 m-re található.
25660 Kerék-domb alatti vízesés. 25830 Erődtemplom. 8.2 km-re. 29909 Sündisznó-szikla. A falu délnyugati kijáratánál, a régi térképeken Kiskőbányának nevezett részen, egy különleges, sündisznóhoz hasonlító sziklát találunk.
30489 Evangélikus templom Székelyzsombor. Székelyzsombor eredetileg szász település volt, és temploma is abból a korból való.
31139 Parasztvár. A Kis-Homoród patak két partján fekszik Székelyzsombor, felette magasodik Székelyzsombor vára.
31171 Fehér kút. 31629 5043. A hévízi Olt-híd újjáépítés áldozata lett, 1886-1887-ben cserélték ki újszerkezetű vashíddal.
31714 Bazalt mikro-kanyon Olthévíz. Az olthévízi bazalt mikro-kanyon védett terület a Persány-hegység középső csoportjában, az olthévízi patak völgyében található.
31902 Egykori fürdő és iszapforrások. A homoródi iszapvulkánok (helyesen iszapforrások) Homoród (Hameruden) település, a Geréd (Griedenreeg), és a Szenes-tető (Kohlenreeg) között találhatók.
32063 Réka vára. A lelőhely legmagasabb pontja az egykor romokkal koronázott 684 m magas Hegyes- vagy Boldi-tető.
32556 Haller-udvarház Olthévíz. A Haller-udvarház Olthévíz központi részében, egy festői és szépen karbantartott, évszázados tölgyfákkal teli parkban található.
32578 Unitárius templom. Ha középkori templomról nincs is adat, bizonyos, hogy voltak katolikus hívek, akik a reformáció után unitáriusok lettek s az 1630-as események után is megmaradtak unitáriusoknak.
32939 Egykori malom és villanytelep. Az egykori homoródi malom és villanytelep, a két Homoród összefolyásától 500 m-re északkeletre található, az ortodox temető alatt, a Mirkvásárról érkező 132 jelzésű út északi oldalán.
33237 Attila vára. 33240 1345. A lelőhely legmagasabb pontja az egykor romokkal koronázott 684 m magas Hegyes- vagy Boldi-tető.
33827 Homoród-folyó forrása. 34468 Régi székelyház. 1235-ben Cormosbach néven szerepel, mely települést Felsőrákos elődjének tekintenek.
34559 Unitárius templom Felsőrákos Kovászna megye. Felsőrákosnak középkori gótikus temploma volt.
35290 Réka királyné sírja Kovászna megye. Útban a Rika-erdei kora középkori erődítményrendszer felé, a Rika-patak völgyében vezető földúton, kelet felől érkezve, először balkéz felől a Réka királyné sírjának nevezett patak parti sziklához érkezünk.
35604. 35711 Régi Móric-fahíd. A homoródi Móric-híd (régi osztrák térképen Morizbrücke) újjáépítés áldozata lett, 1886-1887-ben cserélték ki újszerkezetű vashíddal.
35802 Feketevár. században.
35853 Lutheránus erődtemplom Homoród. Homoród központjában található egy nagyon szép román kori, 1270-ben épült evangélikus erődtemplom.
36314 Köpeci szil. 36402 Apáca temploma. Itt született Apáczai Csere János 1625-ben.
40296 Unitárius templom. A XV.
41034 Vargyas tavai. 1954-1989 között, a Vargyas falu közelében végzett bányászati munkák során, itt-ott elérték a talajvizet.
41134 5126. Homoródújfalutól nyugatra, 1 km távolságra, egy sóskút található.
41486 Kilátótorony Heveder hegyese Oklánd. Az oklándi Kishomoród Közbirtokosság két kilátótornyot is állított a község területén, az egyik a Heveder hegyese tetején van, a másik a Bene-hegy csúcsán.
41878 Unitárius templom. 42406 4956. A Kormos és Vargyas vize egyesülésénél, a Darabonta nevű helyen fakad fel e térség legjelesebb ásványos forrása, a rákosi borviz, melyet gyakran borszéki gyanánt is hordanak szét.
43222 Kustaly vára. Kustaly vára a Persány-hegység főgerincének nyergében található, az Oklánd és Vargyas közötti úttól délre emelkedő Heveder hegyese és a Gyepűbükke között.
45100 Tartogóvára. Tartogóvára Miklósvár fölött található a Csutakosnak nevezett erdőrészen.

Természeti értékek - Brassó megye
* Részletek regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Turisztikai látnivalók a közelben


Fenyős kőfejtő
Fenyős kőfejtő - Az alsórákosi bazaltoszlopoktól megközelítőleg 300 méterre északra található a Fenyős Kőfejtő.
Vulkanikus kráter
Vulkanikus kráter - Az alsórákosi bazaltoszlopoktól körülbelül 700 méterre, északnyugati irányban, földúton autóval is megközelíthető a Hegyes tető, vörös-fekete színű vulkáni salak bányája.
Alsórákosi temető
Alsórákosi temető - Alsórákos kevesek által ismert látnivalója a Kövesoldal tetején 1676 és 1686 között épült református erődtemplom melletti temető.
Sükösd-Bethlen várkastély
Sükösd-Bethlen várkastély - Alsórákos a  tatárjárás előttvalószínűleg besenyő település volt, mely elpusztult.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes helyekről Brassó megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!


Felhasználóink lehetőségei


 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • A látnivalók adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Alsórákos térkép, OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Bazaltoszlopok gps koordináta letöltés
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás a térképen

Néhány hozzászólás


 • A gyík a helyén - Könnyű volt megtalálni a dobozt, hisz ott volt a gyík (: Az oszlopok mértani pontossága bámulatba ejtő...
 • Látványban elmarad a tó mellett - Előbb a tónál jártunk, onnan jöttünk az oszlopokhoz...
 • Őrzött rejtek - Alsórákosi kincskeresésünk második állomása volt...
 • Bazaltorgonák - Mindenképpen többre érdemes ez a látványos feltárás, természeti jelenség, mint hogy csak POI-ként szerepeljen ezen a webhelyen, ezért ujra rejtettem egy dobozt...
 • Sikerült eljutni Alsórákos környékére? Tetszett a Bazaltoszlopok? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!


A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói.