Bazaltoszlopok - Alsórákos - Új turisztikai látnivalók - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Bazaltoszlopok - Alsórákos

Bazaltoszlopok - Alsórákos

A Persányi-hegységet, kelet-nyugat irányban átvágó Olt-folyó a szorosból kilépve Alsórákosnál újból belevágja széles medrét a negyedkor elején képződött bazalterületbe. A bazalt kitermelését 1895-ben kezdték meg. Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség bejelentkezés után.

***
Néhány további kép: A bazaltoszlopok A bazaltoszlopok 2 A bazaltoszlopok 3 Rákosi bazaltoszlopoknál Az oszlopok 1 Az oszlopok 2 Szikla Alsórákosi Tepő Orgonasípok Kincsőrző gyík A gyík. * A fotókért jelentkezz be a felhasználói fiókodba!

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Bazaltoszlopok Alsórákos fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Alsórákos és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Bazaltoszlopok! Érdemes regisztrálni!

Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely-keresés Erdélyben geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

Milyen fontos látványosságok és látnivalók vannak Alsórákos közelében?
9455 Tepő vára Alsórákos. 9527 Rákosi Tepő. (turisztikai látnivaló geodobozzal) 10598 Ürmösi Töpe barlangjai. A völgy bal oldalán, az Oltra nézve helyezkednek el a Töpe-barlangok. (itt geodobozt is lehet keresni)
11627 4328. Áthaladva az alsórákosi szoros első büvkörén, még nagyobbszerű táj-csoport merül fel; a szoros mindkét felén roppant hegy-óriások emelkednek, jobbról a sziklagula idomu rákosi Tepej, balról a vele versenyző sisak idomu ürmösi Tepej. (látnivaló és geodoboz)
13150 Kék-kő. 4.2 km-re. A Kék-kő közvetlenül az Ürmösi Töpe-patak, osztrák térképeken Ürmösi határ-patak völgyében vezető erdőkitermelő út mellett található.
14523 Kőpince. 15788 Kőasztal Kerekhegy Persányi-hegység Brassó megye. A Kerekhegy az Alsórákos környékén található hegyek közül a legmagasabb, 932 m tengerszint feletti magasságával.
15964 Sziklakapu. A hely a Tolvajos-barlangtól körülbelül 500 m távolságra található, észak-északkelet irányba.
18454 Mirkvásári öreg tölgyfás legelő. Itt csodálhatjuk meg az ország egyik legöregebb, több mint kilencszáz éves tölgyfáját, a Kárpátok öregét is. (itt geodobozt is lehet keresni)
20551 A Kárpátok öregje. A Kárpátok öregje - Mirkvásár.
22727. 24153 Sósvizes kút. A mirkvásári sósvizes kút a falu templomától keletre, 740 m távolságra, illetve a megyei úti letérőtől mintegy 500 m-re található.
25660 Kerék-domb alatti vízesés. 8.2 km-re. 25830 Erődtemplom Mirkvásár Brassó megye. 29909 Sündisznó-szikla. 30489 Evangélikus templom. Mivel ezen a vidéken a szász telepítés a XIII–XIV.
31139 Parasztvár. A Kis-Homoród patak két partján fekszik Székelyzsombor, felette magasodik Székelyzsombor vára.
31171. 31629 Régi Olt-fahíd. 10.1 km-re. A hévízi Olt-híd újjáépítés áldozata lett, 1886-1887-ben cserélték ki újszerkezetű vashíddal.
31714 Bazalt mikro-kanyon. Bazaltos kőzetek alkotják, melyek körülbelül 1 millió évvel ezelőtt keletkeztek.
31902 Egykori fürdő és iszapforrások Homoród. 10.2 km-re. A homoródi iszapvulkánok (helyesen iszapforrások) Homoród (Hameruden) település, a Geréd (Griedenreeg), és a Szenes-tető (Kohlenreeg) között találhatók.
32063 Réka vára. Réka vára a Rika-erdei kora középkori erődítményrendszerhez tartozik, Felsőrákostól 6 km-re északnyugatra, a Sóskút (Nádas) és Rika patakok között, enyhe lejtésű hegylábon helyezkedik el.
32556 Haller-udvarház. A Haller-udvarház Olthévíz központi részében, egy festői és szépen karbantartott, évszázados tölgyfákkal teli parkban található.
32578 Unitárius templom. A XVIII-dik században unitárius anyaegyház.
32939 2159. Az egykori homoródi malom és villanytelep, a két Homoród összefolyásától 500 m-re északkeletre található, az ortodox temető alatt, a Mirkvásárról érkező 132 jelzésű út északi oldalán.
33237 Attila vára. 10.6 km-re. A Persányi-hegységnek az Olt alsórákosi szorosától északra húzódó vonulatát az erdővidéki és homoródmenti emberek Rikának vagy Rika erdejének nevezik.
33240 Attila vára. 10.6 km-re. Attila vára a Rika-erdei kora középkori erődítményrendszerhez tartozik, Felsőrákostól 6 km-re északnyugatra, a Sóskút (Nádas) és Rika patakok között, enyhe lejtésű hegylábon helyezkedik el.
33827 Homoród-folyó forrása Brassó megye. 34468 Régi székelyház Felsőrákos Kovászna megye. 1235-ben Cormosbach néven szerepel, mely települést Felsőrákos elődjének tekintenek.
34559 Unitárius templom Felsőrákos Kovászna megye. Felsőrákosnak középkori gótikus temploma volt.
35290 Réka királyné sírja. Útban a Rika-erdei kora középkori erődítményrendszer felé, a Rika-patak völgyében vezető földúton, kelet felől érkezve, először balkéz felől a Réka királyné sírjának nevezett patak parti sziklához érkezünk.
35604. 35711 Régi Móric-fahíd Homoród. A homoródi Móric-híd (régi osztrák térképen Morizbrücke) újjáépítés áldozata lett, 1886-1887-ben cserélték ki újszerkezetű vashíddal.
35802 Feketevár. Az apácai Feketevárat székely határőrök létesítették a 14.
35853 436. A többtornyú, impozáns erőd értékei a virágmintás, több szinten futó karzata, illetve a régi szentélyben látható 13.
36314 Köpeci szil. Az 2011-es év fája Romániában, a köpeci 300 éves szilfa.
36402 Apáca temploma. Itt született Apáczai Csere János 1625-ben.
40296 Unitárius templom. 41034 Vargyas tavai. 1954-1989 között, a Vargyas falu közelében végzett bányászati munkák során, itt-ott elérték a talajvizet.
41134 Sós kút Homoródújfalu. 41486 5130. 41878 Unitárius templom. Homoródújfalu a Hargita-hegység lábainál, a Kis-Homoród völgyének alsó részén, az egykori Szászföld és a Székelyföld határán helyezkedik el, mint a megye legdélebben fekvő települése.
42406 Mária-borvízforrás.

Természeti értékek - Brassó megye
* Részletek regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Turisztikai látnivalók a közelben


Fenyős kőfejtő
Fenyős kőfejtő - Az alsórákosi bazaltoszlopoktól megközelítőleg 300 méterre északra található a Fenyős Kőfejtő.
Vulkanikus kráter
Vulkanikus kráter - Az alsórákosi bazaltoszlopoktól körülbelül 700 méterre, északnyugati irányban, földúton autóval is megközelíthető a Hegyes tető, vörös-fekete színű vulkáni salak bányája.
Alsórákosi temető
Alsórákosi temető - Alsórákos kevesek által ismert látnivalója a Kövesoldal tetején 1676 és 1686 között épült református erődtemplom melletti temető.
Sükösd-Bethlen várkastély
Sükösd-Bethlen várkastély - Alsórákos a  tatárjárás előttvalószínűleg besenyő település volt, mely elpusztult.
Mihályvára
Mihályvára - A középkorban Sárkány-erdőnek nevezett Persányi-hegységben, Mátéfalvától keletre, a Rákosi-szorosban állnak Mihályvára romjai.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes helyekről Brassó megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!


Felhasználóink lehetőségei


 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • A látnivalók adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Alsórákos térkép, OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Bazaltoszlopok gps koordináta letöltés
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás a térképen

Néhány hozzászólás


 • A gyík a helyén - Könnyű volt megtalálni a dobozt, hisz ott volt a gyík (: Az oszlopok mértani pontossága bámulatba ejtő...
 • Látványban elmarad a tó mellett - Előbb a tónál jártunk, onnan jöttünk az oszlopokhoz...
 • Őrzött rejtek - Alsórákosi kincskeresésünk második állomása volt...
 • Bazaltorgonák - Mindenképpen többre érdemes ez a látványos feltárás, természeti jelenség, mint hogy csak POI-ként szerepeljen ezen a webhelyen, ezért ujra rejtettem egy dobozt...
 • Sikerült eljutni Alsórákos környékére? Tetszett a Bazaltoszlopok? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!


A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói.