Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.

Borziatelep tava

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


A tó mellett sátorozásra alkalmas hely is található, de ajánlott a helyiektől engedélyt kérni. A sziklafalat a 80-90-es években még gyakran használták sziklamászásra. A környéken állítólag, zsomboly is (Kati-zsomboly) található...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Borziatelep tava felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Borziatelep tava képtárból:

Borziatelep tava 1
Borziatelep tava 1
Borziatelep tava 2
Borziatelep tava 2
Borziatelep tava 3
Borziatelep tava 3
Borziatelep tava 4
Borziatelep tava 4

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Borziatelep tava fotóalbumba!

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Borziatelep tava!

Borziatelep mellett egy sziklafal tövében található egy tó. Valamikor a vasútról is látható volt, de mára már a tó körül eléggé felnőttek a fák és a bozót. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Galonya, 0,64 km távolságra található.
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
600 éves mocsári tölgy Paszmos600 éves mocsári tölgy Paszmos 25,5 km-re.
A paszmosi mocsári tölgy a helybéli Teleki kastély mögött, 25 m-re található. A kastélyegyüttes teljes felújítása során a tölgy környezetét is teljesen átalakították.
Tivoli-tó SzovátaTivoli-tó Szováta 41,5 km-re.
A Tivoli tavat mesterségesen alakították ki a Cseresznyés-hegy aljában, a Körös-Toplica patak medrében. E tónak köszönhetően leülepítik az iszapot, és szabályozzák a Medve-tóba befolyó vízmennyiséget. Tetszik ez a tó.
Római katonai tábor MikházaRómai katonai tábor Mikháza 38 km-re.
A több, mint 2 hektáron elterülő mikházi római katonai tábor Maros megye egyik legjelentősebb régészeti lelőhelye. A tábor a Nyárád-völgy felső szakaszának védelmét biztosította.
Kossuth-forrás BorszékKossuth-forrás Borszék 48,8 km-re.
A Kossuth-kút természettani tulajdonságai a következők: víze nagy buborékokkal tör elő, kristálytiszta, a pohárban gyöngyözik, szaga szénsavas, fojtó, íze csípős, de nem fanyar. Szerintem ez a legfinomabb forrásvíz a környéken, pedig azért van belőlük elég. Szerintem is ez a legfinomabb forras, mutatos a csipkezett famunka is. Kezdettől fogva kinéztem magamnak azt a sarkat.
Kőnyúl Kelemen-havasokKőnyúl Kelemen-havasok 21,5 km-re.
Ezek egyike egy nyúl formájú szikla. Az Ilvai Tiha-patak mentén, a Tiha-tető felé érdekes sziklaképződmények mellett haladhatunk el.
Hollós-tó BekecsHollós-tó Bekecs 39,4 km-re.
A Bekecs-tetőtől keletre található a Hollós-tó, ez egy körülbelül 100x50 m-es mesterséges tó. Gondolom, hogy a lentebb levő Hollós-tanyát látta el vízzel.
Jód-mező 9,8 km-re.
Urmánczy-strand MaroshévízUrmánczy-strand Maroshévíz 32,4 km-re.
Az Urmánczy-strand Maroshévízen, 654 m magasságon található, a Maros folyótól pár méterre. Eredetileg a szárhegyi gróf Lázár család tulajdona volt. A rejtekhelyet megtaláltam, sőt a dobozkát is láttam, viszont nem értem el, és ráadasul még egy kupac kukac is volt előtte, amit valószínű, hogy a horgászok hagytak ott. Új hid épült a Maroson át, ugyhogy itt sem találtuk meg magát a rejteket sem.
Tiha-tető Kelemen-havasokTiha-tető Kelemen-havasok 21,8 km-re.
A Tihu csúcs megközelitését Palotailváról ajánlom. Dacára annak, hogy első kincskereső túrám volt, felérve a csúcsra azonnal "szimatot fogtam". A nap folyamán beküldtem néhány képet, egyelőre várom a jóváhagyást. Egy szűz geodobozt elsőnek megtalálni általában a fiúk előjoga :-). Ilva patak völgye (piros kereszt), Nagy Ilva patak völgye (kék kereszt), Tihu patak volgye (Tiha Ilvei kék pont).
Pálos kolostor romjai VármezőPálos kolostor romjai Vármező 34,1 km-re.
Lestyán Ferenc írja, hogy Pázmány katalógusa Nyárád kolostorról is tud, de helyét nem ismeri. A katolikus templom doboza után itt folytattam. A Kis-Nyárád mellett a nyíló tőzikék csodálatosak, valóságos szőnyeget alkotnak. Nem lehetetlen, hogy a Nyárádremete feletti Vármezőn állott, mert itt pálos kolostor emlékét őrzi a hagyomány.
Református templom Parajd 48,4 km-re.
Az ősi sóvágók telephelye aránylag messze volt a sóbánya helyétől, és ezért a sóvágók egy kisebb csoportja valószínűleg a bánya közelébe költözött, kialakítva az ősi Parajdot. Parajd, mint település, Sófalva tanyabokraként alakult ki.
Függőhíd SóváradFüggőhíd Sóvárad 45,1 km-re.
Régebb szerettem volna itt rejteni, de a híd előtti ketrec mindig visszatartott attól, hogy megálljak itt. Mivel erre jártunk, felkerestük a függőhidat. Sóvárad Szováta felőli kijáratánál egy fémből készült, deszka járófelületű függőhíd található.
Tatárdomb GyergyószárhegyTatárdomb Gyergyószárhegy 49,7 km-re.
Szárhegy határában, a Ditró felé vezető út bal oldalán egy dombocska emelkedik fenyőfák koszorújában. Az előtérben áll az emlékoszlop, a rajta levő márványtábla szövege a hely történelmi emlékét idézi: A dobozt nem sikerült megtalálnom.
Jézer-tó Kelemen havasokJézer-tó Kelemen havasok 29,3 km-re.
A Jézer-tó, más néven Bánffy-tengerszem, a Rekettyés sziklakönnye, a Kelemen-havasok legismertebb természetes tava, glaciális eredetű képződmény. Az Orbán Balázs által Puturoásza-tó néven említett tó környékét védett területté nyilvánították. A Kis-Lomáska vízeséstől folytattuk útunkat a Jézer-tó fele. Ez egy nagyfulu nyestkutya. A Transzkelemen egyik célpontjaként jelöltem meg a tavat, bár jártam már itt, azért nem akartam kihagyni, mert nagyon szép látvány, nekem nagyon tetszik.
Katolikus templom NagyernyeKatolikus templom Nagyernye 45,2 km-re.
Nagyernye nevezetessége, hogy egyszerre öt felekezetnek volt itt temploma, a szombatosok később Bözödre telepedtek át. Legalább egy negyed órát kerestem, mire megtaláltam. Nehéz nem annyira a rejtek megtalálása volt, hanem a geodobozt feltűnésmentesen elővenni és visszatenni. Feltaláltuk a külsőleg alkalmazható geodobozt, amit csak a zárt kapun kívülről lehet szagolgatni. 1602-ben a falunak híres vezére volt Ernyei Mósa Gergely, 1661 szeptember 14-én Ali pasa libáncsmezei táborában választották fejedelemmé I Apafi Mihályt.
Suvadás NyárádselyeSuvadás Nyárádselye 41,2 km-re.
Túrabot nélkül senkinek sem ajánlom, nagyon csúszós és meredek. A doboz valóban a szűk üregben volt. Mikháza felől érkeztem Nyárádselyére, amíg a talajút első része tűrhetőnek néz ki, a második fele nagyon le van szakadva. Nyárádselyéből közelítettem meg a suvadást, a katolikus templom irányából vágtam bele a suvadás kellős közepébe.
Görgényi kőgombákGörgényi kőgombák 31,1 km-re.
A Görgényi-havasokban, Maroshévíztől 10 km-re, az Öreg-tető szomszédságában, több különös sziklacsoportot találunk. A Bucsecs-hegység emberi alakzatai, bizarr formáihoz hasonlóan itt is megdöbbentő oszlopok, sziklaélek és gombalakzatok jöttek létre. Gyönyörű hely, csodálatos lelátás, remek rejtés. Több mint 10 évvel ezelőtt volt rejtve ez a geodoboz, az ösvény közelében van, nincs is nagyon álcázva, mégis megvan még. Mivel ezen a hétvégén (2018 03 17-18) nem mentem túrázni átnéztem a tavalyi fényképeimet.
Urmánczy-kastély Maroshévíz 33,3 km-re.
A legrégebbi székelykapu MikházaA legrégebbi székelykapu Mikháza 37,6 km-re.
A mikházi ferences templom és kolostor 1673-ban készült, régi galambbúgos nagy- és kiskapuja, a legrégebbi fennmaradt székelykapu volt. A szerkezetileg meggyengült kaput 1912-ben egy vihar ledöntötte, majd vásárlás útján a Néprajzi Múzeumba került.
VármezőVármező 33,8 km-re.
Vármező Szovátától 20 km-re fekszik, halászcsárdáiról, több tucat tóból álló pisztrángtelepeiről híres.
Orsova-kő Erdőlibánfalva 25,6 km-re.
Andreas Beuchel egykori lakóháza Beszterce 37,2 km-re.
Andreas Beuchel egykori lakóháza, Ion Zidaru lakóháza néven ismerik.
Rabsonné útja DeszkásvárRabsonné útja Deszkásvár 45,7 km-re.
A különböző leírásokban, két különböző helyen található töltésvonulatot is ugyanazon a név alatt, Rabsonné útjának hívnak. Ez az Orbán Balázs által is leírt töltés lenne a mondában is emlegetett, tulajdonképpeni Rabsóné útja.
Tatár-kő Görgény-havasok 40,4 km-re.
Sánc-tető töltése GörgényüvegcsűrSánc-tető töltése Görgényüvegcsűr 9,6 km-re.
A Sánc-tető töltése Görgényüvegcsűrtől észak-keletre, a Nagyág-patak forrásaitól és a Jód-mezőtől nyugatra található. Bár nincs Székelyföldön, a székelyföldi árok-töltésvonulat folytatása, a gyepűrendszer része.
Római-katolikus templom SzászrégenRómai-katolikus templom Szászrégen 27,3 km-re.
A városnak két hangszergyára is van. Csak a rejtekhelyet találtuk meg, igaz nem néztem alaposan át a kerítés tövét. Igaz, még nem volt kivirradva amikor kerestük. Szászrégen látnivalói a szász evangélikus templom, a református templom, a katolikus templom, a néprajzi múzeum.
Budak-völgyi tölgyerdő ÓvárhelyBudak-völgyi tölgyerdő Óvárhely 28 km-re.
A tegnap újra felkerestük a tölgyerdőt. Teljes pompával virágzik a kikerics a vén tölgyek alatt. Óvárhely kijáratánál, Kisdemeter felé (173-as megyei út) jobbra egy földút vezet egyenesen a 6 hektáros liget-, tölgyerdő felé.
Völgyzáró gát Ratosnya 9,6 km-re.
A ratosnyai épülő víztároló Ratosnya községtől észak-északkeletre, sziklás környezetben található, a Szék-, Tiha- és Középső-patakok összefolyásától délre, 1 km-re. A jelenleg 95 százalékban elkészült, földből készített duzzasztómű tervezett magassága 105 m, építését 1989-ben kezdték el.
Ezüstműves ház Beszterce 37,3 km-re.
Ezüstműves ház, németül Goldschmiedehaus, ma Megyei Művelődési Igazgatóság.
Csúcsplató Istenszéke Kelemen-havasokCsúcsplató Istenszéke Kelemen-havasok 7,2 km-re.
Az Istenszéke terjedelmes csúcsplatója, pontosabban az északra nyúló gerinc, Szászrégen felől nézve egy hatalmas széknek látszik - innen a helynév. Wass Albert regényeit olvasva az ember azonnali indulási vágyat érez. Egy hat napos Erdély járó túra kapcsán jártunk erre 40-en. Hetvegen mentunk Marosbisztrara (marcius 28), majd a falut elhagyva a kekkor jelzes kezdetenel tabort vertunk. A tetőn már nem érzékelhető a szék forma, viszont a kilátópontokról látványos kilátásban van részünk, inkább nyugati és délnyugati irányba.
Mofetta BorszékMofetta Borszék 49,3 km-re.
A borszéki mofetta az Ősforrás helyén található, 2010-ben került felújításra. Lebontották a régi épületet, a földből kiáramló gázak fölé korszerű épület került, melyben akár 10 személy is elfér. Keresgéltem az épület lábai körül, itt már nem volt ismerős kőkupac.
Pietrosz-csúcs Kelemen-havasokPietrosz-csúcs Kelemen-havasok 26,6 km-re.
A Kelemen-havasok Pietrosz-csúcsa, másik nevén Nagy-Köves, a Keleti Kárpátok legmagasabb vulkanikus eredetű csúcsa, 2100 méter tengerszint feletti magasságban található. A Kelemen-havasok csúcsrégiójának megközelítésére a legalkalmasabb útvonal a Nagy-Ilvavölgye. Amint ide-oda járkáltam, kezemben a GPS-szel, kis híján belepottyantam az említett sziklaüregbe. Konzervdobozokkal van tele a geodoboz? Vatra Dorna felől közelítettük meg.
Dedrád 25,5 km-re.
1319-ben Dedrád, majd 1474-ben Dedrada néven jelentkezik az oklevelekben. 1325-ben plébániatemploma van, papja János ekkor a székeskáptalan előtt tárgyalandó birtokmegosztási ügyben van jelen.
Bunker 4 SzalárdBunker 4 Szalárd 11,2 km-re.
A Szerecsen-sziklák a Maros szoros egyik feltűnő érdekessége, az országútról mindkét irányból jól látható. A sziklák peremén második világháborús lövészárokrendszer húzódik végig, sziklába vésett menedékhellyel, lőszerraktárral. Ebben az évszakban és órában, az erdőben már sötét van. Egy kellemes tavaszi túra során érintettem a Szerecsen sziklákat. Egy kicsit keresgéltük magát a bunkert, de miután megtaláltuk nem volt semmi kétség, hogy hol is kell legyen a geodoboz és ott is volt a helyén.
Hegyes-szikla 11,7 km-re.
Tündérek forrása VármezőTündérek forrása Vármező 33,9 km-re.
A Várhegy tövében, a Kis-Nyárád völgyében található a Tündérek forrása. Miután megkerestem a Nagy-ág mellékénél elrejtett geodobozt, a nap második kipipált rejtekhelye a Tündérek forrása volt. Nehezen tudtunk megválni a pompás tőzike rétektől, soha nem találtuk még ilyen csúcsnyílásban, pedig minden tavasszal felkeressük a tavasz hírnökeit, tőzike, hóvirág, tavaszi kikerics, mindez egy helyen. Kis körutunk alkalmával ugy gondoltam több dobozka is előkerül, talán az én hibám is, hogy nem igy lett. Forró nyári napokon kincset ér a forrás tiszta, hűvös vize.
Vityál váraVityál vára 31 km-re.
A Maros megyéhez tartozó Nyárádremetétől északra, 3 km-re fekvő, 800 m magas dombon Árpád-kori vár maradványait találjuk. Terepet jártam be az államvizsgámhoz, és útba ejtettem a Vityálvárat is. Az Alsó-Halas pataki homokbányától, jöttem ide, miután rejtettem a Tündérek forrásánál. A Likas-kőnél jártam már, lásd a képeimet, viszont a vulkáni bomba-sziklát nem tudtam beazonosítani. A 12-13-dik századi várról, mely a korai kelet-erdélyi határvárak tagjának tekinthető, írásos adat nem maradt fenn.
Termál-vízesés Maroshévíz 32,9 km-re. Mikor elolvastam a segítő információt, gondoltam, hogy most nem alkalmas megkeresni ezt a dobozt. Érdekes kis vízesés.
MarossárpatakMarossárpatak 42,2 km-re.
1263-ban Sárpatak, 1319-ben Sarpataka, 1332-ben meg Sarpotoc néven jelentkezik az okiratokban. Nagyon rendezett a templomudvar és a szoborpark. A szoborparkban nem volt senki, de épp el voltak indítva az locsolófejek. Meglett. 1332-ben plébániatemploma van, ebben az évben papja, Domokos a pápai tizedjegyzék szerint 18 régi és 8 új banálist fizet, majd 10 új és 3 régi dénárt, 1333-ban 16 régi banálist, 1334-ben 33 obulust, 6 verőczeit, majd 32 montan dénárt és 2 régi banálist, 1335-ben pedig 14 régi banálist.
Beresztelke 30,9 km-re.
1319-ben Beryteluka, 1503-ban pedig Berecztelke néven jelentkezik az okiratokban.
Géra-csorgó SzovátaGéra-csorgó Szováta 42,5 km-re.
Már rég készülök megkeresni ezt a rejtést, de csak most került sor rá. Mig sokan otthon toltottek a husvetot v. A város szélén, jót lehet járni erre, és inni kis sós vizet. 2011-2012 környékén a szovátai önkormányzat a sóhegyek tövéből, a hegyből kibukó sósforrás vizét, a géravizet, a Géra utca, Csendes utca, Tölgyes utca találkozásához, az egykori Géra fürdő területére vezette be.
Katolikus templom VármezőKatolikus templom Vármező 33,4 km-re.
Vármezőn, a nagyrészt római katolikus lakosság hitélete a Várhegy előterében álló Jézus szíve-templomban zajlik. Az eredetileg iskolából és tanítói lakásból alakított hajlékot 1987-ben szentéllyel bővítették ki. Nehéz volt kivenni a dobozt, majdnem elejtettem, de végül sikerült.
Ökumenikus kápolna Bekecs-tetőÖkumenikus kápolna Bekecs-tető 39,6 km-re.
A Bekecs-tető a nyárádmentiek szent hegye, a kápolna mellől jó kilátás nyílik déli irányba. Itt valamikor egy vár állt, ma egy ökumenikus kápolna, amelyet közös összefogással építettek. Szakadát falu felől, az Iszulyka völgye mentén közelítettem meg a rejtekhelyet. Jó rég volt (hét éve) az utolsó "találás", így nem sok reménnyel indultunk neki. A Bekecs-tetőn felépített kápolna szombati búcsúja alkalmából látogattunk a helyszínre, Szovátáról.
Falu harangja MikházaFalu harangja Mikháza 37,5 km-re.
A doboz a földön volt. Mikházán, abban az utkereszteződésben, ahol a ferences kolostortemplom felé le kell térni, egy harangláb és egy fedett feszület található, melyre a helybeliek a Jézuska és a Falu harangja elnevezéseket használják.
Evangélikus templom TekeEvangélikus templom Teke 32,2 km-re.
Teke község a Mezőség keleti felében fekszik, a Pénteki-patak mellett - evangélikus temploma műemlékké nyilvánított épület, a XIV-dik században épült, a tornya a XV-dik században. Az állapota egyre jobban romlik, jelenleg el van hanyagolva, a templom mellett játszóteret és parkot hoztak létre. Magasztos történelemmel rendelkező település nagyon szomorú jelenkori állomása.
Arborétum tulipánfái ÁrokaljaArborétum tulipánfái Árokalja 45,4 km-re.
A park arborétum, több mint 150 különleges, messze földről származó fafajtát láthatunk itt. A koordináták alapján hamar megtaláltuk a tulipánfákat, meg a kettős tulipánfát is (gondolom azt amelyiket kell). A gps természetesen a lezárt kapuhoz irányított. Az Árokalja faluban található Bethlen-kastély egy körülbelül 16 hektáros dendrológiai park területén helyezkedik el.
Várhegy Vármező 33,5 km-re. Egy könnyű, de csodálatosan szép túráról ejtenék néhány szót. Gyönyörű időben jártunk itt.
Egykori evangélikus templom Sajómagyarós 44 km-re.
Egykori evangélikus templom, ma ortodox templom, Sajómagyarós.
Magyar-Negoj-tető Kelemen-havasok 26,6 km-re.
Szakadék kőbabákkal BilakSzakadék kőbabákkal Bilak 35,7 km-re.
Különleges formájú homokkövek látványában gyönyörködhetünk Besztercétől 17 km-re, Szászrégen irányába, a DJ154 jelzésű útvonalon, Bilak, románul Domnesti, település előtt, az út bal oldalán. A kiszsolnai evangélikus templom után megkerestük ezt a rejtekhelyet is. Sikerült az út túloldalán, a kőgombákkal szemben félrehúzni, leparkolni.
Basa fogadó és kézművesfalu BorzontBasa fogadó és kézművesfalu Borzont 48,1 km-re.
A székely ember akkor az erdőből élt, szekérrel fuvarozott, azt pedig nem lehetett siettetni. Szombaton a közeli Dórka panzióban mulattunk, így a vasárnapot azzal kezdtük, hogy átnéztünk ide a skanzenbe és megnéztük a madáretetőt is közelebbről. A medvetáncoltató és rakott krumpli előtt nem volt pojéka leves? A délután a Békás-szorosban, pontosabban a Kis-Békás-szoros és környékén túráztunk. A Basa fogadó országúti fogadó lévén, az utazóknak kínált egykor szállást, ételt és italt, a jószágnak pedig éjszakai pihenőhelyet.
Nagy-Mező-havas Görgényi-havasokNagy-Mező-havas Görgényi-havasok 39 km-re.
A Mező-havas a Görgényi-havasok legmagasabb pontja Maros megyében, 1777 m tengerszint feletti magasságban. December 30-án, ragyogó napsütésben, tiszta kék éggel, sikerült teljesíteni az évzáró túrának tervezett Bucsin-Mezõhavas útvonalat :). Engem miért nem hívtatok? Pedig elõrejeleztem a túrázás listán, hogy készülünk erre. Egy hatalmas vulkáni krátermaradvány peremének egyik része - a kráter átmérője 5-6 km volt, amelyet a Székely pataka átvágott és lecsapolt.
Haller-Bethlen-kúria Szentmáté 49,8 km-re.
Hattyúk tava FaragóHattyúk tava Faragó 38,6 km-re.
A Hattyúk tava elnevezést én adtam, mivel a tavon hattyúkat lehet látni. A helyszín megvan, hiszen nem is vihette el senki. Nem igazán értem, hogy milyen aszfaltos fáról beszélsz. Az a másik fa az aszfaltos fa. Érdeklődtem a halászoktól, de nem tudtak ők sem a Faragó melletti tó valamilyen különleges elnevezésről.
Mini Nyárád Látogatóközpont Vármező 34,3 km-re.
Fő látnivalója egy 10 m2-es terepasztal, mely a Felső-Nyárádmente ismertebb látnivalóit mutatja be miniatűr méretben. A Mini Nyárád látogatóközpont Vármezőn az Állomás utca 156 szám alatt található, a keskeny nyomvonalú vasút vármezői állomása mellett.
Harangláb Református templom KörtvélyfájaHarangláb Református templom Körtvélyfája 36,2 km-re.
Körtvélyfája harangját különálló harangláb hordozza. 1768-ban Alsóbölkényből került ide. Gernyeszegen dolgoztam és mielőtt visszaindultam volna még felkerestem ezt a rejtekhelyet, ha már ilyen közel található.
Református templom Szentmáté 49,9 km-re.
Bizonyos, hogy a falu a templom után kapta nevét, s e szerint a XIV-dik században Szent Máté tiszteletére szentelt temploma volt. A templom valóban ennek a kornak stílusjegyeit viseli, a gótikus kor alkotása.
Református templom Cegőtelke 46,5 km-re.
1243-ban jelentkezik az okiratokban egy Chegetelke megnevezés, deGyörffy szerint az oklevél nem hiteles. Ez az oklevél legfeljebb egypusztára érvényes: 1366-ban Zegen, 1407-ben Zegew, 1413-ban Scegew,1428-ban Nagy Chegew, 1429-ben Czagendorf, 1433-ban Czege, 1622-benSzász Zege formában fordul elo a forrásokban.
Kisvasút állomás SzovátaKisvasút állomás Szováta 42,3 km-re.
A Marosvásárhely - Parajd keskeny-nyomtávolságú vasútvonalat 1912-ben kezdték el építeni, majd 1915-ben indul meg rajta a közlekedés. Ma megint Szovátán dolgoztam, a környéken is volt dolgom. 1997-ben leállítják rajta a forgalmat, 2011 augusztusában újraindul a közlekedés ezen a szakaszon.
Óriások árka NyárádselyeÓriások árka Nyárádselye 40,5 km-re.
Az Óriások árka a Nyárádmente kistérség egyik fontos történelmi, természeti értéke. Valószínűleg a Mikháza és Szováta közötti, egykori római út maradványa.
Magányos tölgy SzászrégenMagányos tölgy Szászrégen 27,5 km-re.
A tölgyfát 1849-ben ültették, az 1848-as forradalom emlékére. A Magányos tölgy Szászrégen északnyugati részében, a Kerek-erdő (Ziegenwald) nyugati szélén található.
Templom-téri park GyergyóremeteTemplom-téri park Gyergyóremete 44,9 km-re.
A gyergyóremetei Szent Lénárd plébániatemplom 1771-ben épült. Reggel, még a Kecske-túra előtt, próbáltunk itt rejteni, de a gyergyóremetei ifjúság má javában kereste a kincset, ugyanis kincskereső versenyt rendeztek. Nagyon szép a templom és a mellette levő park, na meg a kilátás is. 1899-ben a szentélyt 6 méterrel megnagyobbították, így a templom mai hossza 41, szélessége 12 m.
Bucsin-tetőBucsin-tető 44,7 km-re.
A tengerszint feletti 1287 méteres magasságban található Bucsin-tető (Bucsin-hágó, Bucsin-pihenő) a Gyergyói-medence nyugati határában, a Parajd és Gyergyóalfalu közötti műút legmagasabb pontján található. Fontos turisztikai célpont, túraútvonalak csomópontja, a közelben sípályák is vannak. Az EKE-túrán. Útban a Súgó barlang fele megálltunk egy kis pihenőre, sajnos szitált az eső. A láda szép, a vétel szempontjából akadálymentes helyen van, és akár egy rövid utazási szünet alkalmával is megtalálható.
Református templom KendőReformátus templom Kendő 40,8 km-re.
1509-ben Kendew néven említik az okiratok, 1567-ben a regestrumban 9 kapuval jegyzik. A suvadásnál sajnos már nem volt időnk maradni, de a régi haranglábat megcsodáltuk. Temploma nem volt, csak harangláb.
Idecs vára AlsóidecsIdecs vára Alsóidecs 20,8 km-re.
Alsóidecstől keletre lévő, 596 méteres magaslaton feküdt hajdan Idecs vára. Nagyon megdolgoztatott ez a hegy, pláne miután a biciklit is feltaszítottam az erdő széléig, nehogy gyalog kelljen hazamenjek.
Gyöngyös-patak vízesései Kelemen-havasok 22,3 km-re. Egy élmény volt az Illés-szikláitól beereszkedni az itt-ott embermagasságú kúszófenyők között a nyeregbe.
Bátos vára Burgberg BátosBátos vára Burgberg Bátos 19,5 km-re.
A Lúc patak mellett fekszik Bátos község - a 751 m magas Burgberg nevű hegyen találjuk az ovális alaprajzú 12-dik századi vár jól látható sáncait. Az észak-déli irányban hosszan elnyúló falu északi végétől keletre, körülbelül 2,5 km távolságban.
Sáromberke tavaSáromberke tava 42,1 km-re.
A Sáromberki horgásztanya könnyen megközelíthető, 2 darab 1 hektár körüli tóval rendelkezik, szép zöld terület övezi, ahol a horgászok és családtagjaik a fák árnyékában élvezhetik a nyári meleget. Ugyanakkor lehetőség nyílik a sütés-főzésre is, és a lakmározás után egy jéghideg sör társaságában pihenhetünk egy hintán, amíg a kapást várjuk. Irigylésre méltó szép park, nyáron igazán vonzó lehet.
Unitárius temető CsíkfalvaUnitárius temető Csíkfalva 44 km-re.
A csíkfalvi unitárius temetőben nagyméretű, különös alakú, régi, megdőlt sírkő található. A sírköveket nem láttam, nem is volt sok időm. Kerestem a sírköveket de nem találtam meg. Felső, süvegszerű részén hurokká csavarodott, nyitott szájú kígyó látható.
Terebics-tetőTerebics-tető 49,8 km-re.
A Terebics-tető Jedd község határában található, Jeddről 30-40 perc gyaloglással elérhető. Munkából hazaérve gondoltam, hogy még megkeressük ezt a rejtekhelyet ebéd előtt. A közelben tanyázik a jeddi juhász. Láttam a nyájat a legelőn, de elég távol voltak.
Turulmadaras emlékmű DisznajóTurulmadaras emlékmű Disznajó 12,7 km-re.
Középkori XIV-dik vagy XV-dik századi temploma ma is áll, egyesek szerint 1562-ben épülhetett, ami a gótikus kori átépítés idejét jelezheti. Kíváncsiskodókból itt sincs hiány, mivel a rejtekhely egy olyan helyen van, ahova jól oda lehet látni. Kicsivel sötétedés előtt érkeztem Disznajóra. Középkori emléke a szentségfülke és az 1888-as évi javításkor a vakolat alól felszínre került falfestmény-töredék.
Kemény család várparkja MarosvécsKemény család várparkja Marosvécs 16,5 km-re.
Itt vannak az egykori földvár fűvel benőtt terepalakulatai is. Ez a második alkalom, hogy ezt a dobozt keresem. Aznap reggel a Kelemen-havasokba indultam, a Kis-Lomás-vízeséshez. A marosvécsi Kemény-kastély mögött hatalmas park, gyümölcsöskert található.
Nyíres Borzont 47,6 km-re.
Katolikus templom és Ferences kolostor MikházaKatolikus templom és Ferences kolostor Mikháza 37,6 km-re.
A mikházai ferences kolostortemplom a XVII-dik századi erdélyi későreneszánsz építészet egyik jelentős és szakrális jellegűként egyedülálló emléke. Biciklitúra alakalmával megkerült. Ha így áll a dolog, akkor gyakrabban kellene biciklizni. A mikházai katolikus templomot és ferences kolostort csak kivülről csodáltam meg. Az elsősorban a Nyárádmente északkeleti végében meghúzódó katolikus közösséget kiszolgáló kolostor a XVII-XVIII századok folyamán, de a későbbiekben is a székelység művelődési életének egyik legfontosabb gócpontjaként irányító, oktató, papi utánpótlásképző szerepkört látott el, termékeny szellemi és művészettörténeti központként működött.
Várhegy SzeretfalvaVárhegy Szeretfalva 38,7 km-re.
A Mezőség északi felében, a Szamosmelléki dombvidékSajói ágában, az itt északnyugatra tartó Sajó bal partján fekszik Szeretfalva község. A falutól keletrere található a Várhegy.
Csűrszínház Mikháza 37,5 km-re.
Lukács sziklái Kelemen-havasokLukács sziklái Kelemen-havasok 37,5 km-re.
A Lukács-sziklacsoport a 12 Apostol szikláitól egy kilométerre északkeleti irányba, 1720 m magasan, szintén a Neagra- és a Negrisoara-patakok vízválasztója közelében helyezkedik el. A 12 Apostol kolostortól indultunk a 12 Apostol sziklái felé. Most veszem észre, hogy biza elfelejtettem feltölteni a fotókat a rejtekhelyhez.
Kripta SzékelykálKripta Székelykál 42,5 km-re.
A középkori templom a Kripta nevű hegyen állott, ahol az egykori templom alatti kripta helye jól kirajzolódik ma is. Kriptájának egyedüli megőrzött emléke egy sírkő, melynek 1647-ból származó érdekes felirata van. Sokáig kerestem a megadott koordinátáknál, de eredménytelenül. A megtalálást segítő információ nem költői gondolat. Ez a doboz nem akar megmaradni, mert a valóságban is eltűnt, nem csak a világháborúban.
Ruszu-mező a Nagy-Égett-kő mellettRuszu-mező a Nagy-Égett-kő mellett 7,7 km-re.
Ruszu-mező a Nagy-Égett-kő, vagyis Cibles mellett.
Sárkány-barlang Andrásháza 9,4 km-re.
Asztal-kő Görgényi-havasokAsztal-kő Görgényi-havasok 39 km-re.
Vendegeinkkel egy vasarnapi Mezohavas-tura alkalmabol erintettuk az Asztal-kot is, es kb 5-6 meterrol vettem eszre a rejteket, majdhogynem veletlenul. A Bucsin felől közelítettük meg a Mezőhavast, és a korulbelul 7 kilométeren talán 20 festett turistajelzést láttunk, mégis a doboz szomszédságában egy kopott piros festékes ecset szomorkodott. Az Asztal-kő látványos piroklasztit sziklatömbjei vulkáni tevékenység maradványai.

Természeti értékek - Maros megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Borziatelep tava adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Csodálatos őszi színek - Miután megtaláltam a Bisztra völgyében, a mosógépnél elrejtett geodobozt, folytattam az utamat a Maros völgyén felfelé. Víg Albert kövénél átkeltem a hídon, jobbra fordultam.
 • Havazas - Miutan leszalltunk a vonatrol, ez volt az elso megkeresendo doboz. Hofuvas es hovihar kozepette talaltuk meg egy keves turkalas utan.
 • Egy kis nosztalgia - Fontos hely ez számomra, mert egy barátomnak hétvégi háza van. Borziatelepen és sokszor jártam meg a környéket.
 • Világháborús óvóhelyi üzenet - 1 - A piros pont jelzés út felőli végén kapszkodtunk fel a hegyoldalon, az elején picit keresgélve az ösvényt, mivel nagyon benőtték a fák meg a cserjék közvetlen a meredek oldal alatt. Ez után hamar elértük a O-ik bunkert, majd pedig az 1-t, ahol rábukkantunk az első dobozban lévő "üzenetre".
 • Na, ebbe sikerült bejutnom - Szerencsére a harangozónő ráért, így egy szép élményben volt részem. Kár, hogy a várfal kezd tönkremenni, de úgymondják, hogy lehet lesz pénz renováltatni.
 • Ösvénynek aligha nevezhető csapás - Alig találtuk meg a dombra felvezető, ösvénynek aligha nevezhető csapást. De megérte átverekedni magunkat a rengetegen, a toronyból ugyanis váratlanul szép kilátás tárult elénk.
 • Egy szép kis séta alkalmával - Vasárnap délután egy szép kis séta alkalmával kaptam meg ezt a geodobozt. Nagyon ötletes helyen van.
 • Menekülő doboz - Előlem is elmenekült ez a doboz. Alulról nyúltam utána először, és be is esett, de az én drótom ügyesebb volt.
 • Sárga emberke - Észrevettük az új rejtéseket és úgy döntöttünk ezt nem hagyhatjuk ki. Jó élmény volt újra gyermekkorunk régi kirándulóhelyén járni és az emlékeket felidézni.
 • Tusnadfurdoi vadaszat - Evekkel ezelott mar megtalaltam, de ugy latszik kimaradt a jelentesembol. Igy jar az aki nem siet feltenni a megtalalt dobozokat idejeben.
 • Nedves? - Be van ázva?
 • Talán egy holdfényes éjszaka újra eljövök - Már késő volt, sötétedéskor érkeztem a tavacskákhoz. De a hódok számára még túl korán.
 • Hűha, látom, nyomjátok az ipart rendesen - Ha jól értettem, nem is először jártok itt. Nagyon dicséretes, főleg ilyen fiatalon.
 • Következő alkalommal nem hétvégén megyek - Már nagyon régen szerettem volna ide kitérni. Most útba ejtettem és leszálltam az autópályáról.
 • Gumicsizmával - A bicikliút a kis tó mellett vezet Fenyőkútra. Továbbra is esett az eső, ezért nagyon sáros volt.
 • Megtaláltuk - Még szeptemberben.
 • Kis munka - A doboz nagyon jo helyen van, jo rejtes. A szomszedsagban nagy volt a mozgas, es ezert nehezen fertem hozza.
 • Falban - Megtaláltuk. Köszönük.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Borziatelep tava? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.