Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Miklóstelke - Turisztikai látnivalók
 


Miklóstelke

Miklóstelke turisztikai látnivalói

1267-ben jelentkezik első ízben oklevélben praedium Nicolai néven. 1353-ban Villa Nicolai, 1356-ban Zenthmiclostelke, 1418-ban Closdorf, 1427-ben Miklostelke, 1492-ben Kolosdorf, 1504-ben Closdorf a neve...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - teljeskörű hozzáféréssel.

***

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Miklóstelke fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22814 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Miklóstelke!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Miklóstelke, 0,18 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Miklóstelke közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
A helység látnivalója a Haller-kastély 1553-ból. Udvarház. Éveken át csak nézegettem a kastély romjait, de mivel most doboz is van rejtve, megálltam megkeresni.
Szászkézd Segesvártól 20 km-re fekszik. A falu szeme most sem nézett oda. Felkészültem már itthon a keresésre. Szem előtt. A doboz az épületen kívül van a fal és a föld találkozásánál. Harangozó bácsi. A kérdésem, hogy a doboz benn a toronyban vagy a külső falban van? Mert a kinti rejtek az egész falu szeme előtt van, míg ha bent, akkor be lehet menni? Ezelőtt nem engedtek be a toronyba, mert életveszélyes volt.
A XIV-dik században egy vár épül a Szászkézdtól északnyugatra fekvő hegyen, védelmét hét torony tette erősebbé. Építőtelep. A várban teljes felújításban vannak, szerencsére a munkások beengedtek a várba. Szemerkélő esőben. Mivel erőst szemerkélt az eső, megpróbáltam minél jobban megközelíteni a várat kocsival.
Ma is álló kis gótikus temploma a XIV-dik század közepén, 1350 körül épült - korábbi egyházi jellegéhez tartozik, hogy a kerci apátság birtoka volt. A láda itt sincs meg. Ez a templom is teljes felújítás alatt van.
1280-ban Dilia, 1323-ban Dálya, 1353-ban Daly maior, 1488-ban Dallendorf, 1523-ban Dellendorf néven fordul elő az oklevelekben.
A XIII-dik században épül román kori háromhajós bazilikatemploma, a XV-dik században erődtemplommá építik át.
Egyhajós temploma a XIV-dik század gótikus alkotása, Keresztelő Szent János tiszteletére - a sekrestye építésének idejét az ajtajára festett évszám (1526) jelzi, ami újítását is jelentheti. Nagyon elhanyagolt állapotban van. De amint láttam, megkezdték a feljavítását.
Fehéregyháza és Héjjasfalva között, utóbbi határában, a Határ-patak mentén déli irányba vezető földúton, Héjjasfalvától 5 km távolságban, egy 588 m magas hegyen találjuk az eredetileg Szászdálya határához tartozó szászdályai vár maradványait.
A középkorban katolikus temploma volt, amelyet azonban megroskadt állapota miatt 1800-ban le kellett bontani.
A Székelykeresztúrhoz tartozó, a várostól 1 kilométerre települt Fiatfalva látnivalói közé tartoznak a falu délnyugati részén található iszapvulkánok. Inkább érdekes, mint látványos. Nem annyira látványos, mint amennyire érdekes hely, nem véletlenül szerepel a Székelyföld 7 csodája között. Szárazság volt. A szárazság miatt csak a legfelső, D-K-i vulkán működött, enyhén szivárgott az iszap.
A Székelyföldre vezető főútvonalt követve, amint az utas Segesvárt elhagyja, s aztán a gyönyörü fekvésű fehéregyházi kastélyt meghaladja, mind mélyebbre hatol a hegységek közé.
Szászfehéregyháza jellegzetes házakkal rendelkező szász falu. Kék hangulat. Különös hangulatú falucska, kövezett úttal, kék házakkal, fekete bivalyokkal. Évek óta készülünk ide. S hála a rejtekhelynek el is jutottunk. Már nagyon rég készültünk ide. Egy kicsit kellett várni míg kinyitott, de megérte, és addig is nyugodtan lehetett keresni a ládát.
A falut unitáriusok lakják.
A segesvári csata délelőtt 11-kor indult magyar ágyúzással. Petöfi. Megtaláltam az emlékmü mellett elrejtett dobozt. Őszi esős nap. A doboz hamar előkerült, csak a környék hangulata szomorkás kicsit. Víz nélküli kút. Bár nem volt víz a kútba, az emlékmű tetszett.
Háromszögek. Hát itten lehetőség van a doboz elrejtéséhez. Doboz helyett borz. Igaz, közel van az úthoz a rejtekhely, de a novemberi mokány esőben odáig caplatni egy különleges élmény. Apold piramisai. Megvan a közé szorított doboz. 1567-ben a regestrum 35 kapuval jegyzi, 1602-ben Muzna a neve. Muzsna. Ramaty állapotban van a templom. Geodoboz a kőkerítésen túl. Székelymuzsnára érkezve, először a református templom torony felőli oldalánál levő udvaron keresztül próbáltam megközelíteni a rejteket.
A középkori ujrafelhasználáskor körben egy földsáncot alakították ki, ez az építkezés a 13-dik század második felére tehető.
A történelmi idők során több építkezés is történt itt, 2021 és 2024 között teljes felújításon esett át.
1783-ban ezt írják róla a templomhasználat szabályzatában: oly régi, hogy arra senki sem emlékszik - oklevélben először 1631-ben említik, mint egyezkedés tárgyát a reformátusok és unitáriusok között.
Szent Márton tiszteletére szentelt egyhajós torony nélküli temploma a XV-dik század közepén épül késő gótikus stílusban.
A Gyárfás-fürdőt tápláló Sóskút takarításakor Krisztus el?tt II századból, Marcius Aurelianus és Traianus idejéből származó szkíta és római pénzérméket találtak. Bükk. Eddig nem hallottam erről a fürdőről, de most meglátogattam. Sóskút. Elég későn értünk ide, így a csobbanás elmaradt de majd legközelebb. Ha elragad a hév. G
Székelymuzsnától északra egy meredek, suvadással kopaszra feltárt konglomerát sziklafal, a Likoldala emelkedik, amelynek sziklaodúi a tatárjárás idején menedékül szolgáltak.
Apold központjában 16-dik században épített, szép, bár leromlott erődtemplom található. Pap nélkül. A templom zárva. Apold falai. Régebb az volt a divat, hogy az asszonyt falazták be. Apold. A templom felujitas alatt all.
Fehéregyháza Petőfi Sándor és a magyar szabadságharc egyik legfontosabb emlékhelye. Erdekes muzeum. Nagyon erdekes hely, egy dobozt is el lehetne rejteni.
Újszékelyen felül, a Szurdokpatakának torkolatja előtt fekvő Alsó-boldogasszonyfalva következik, melyet a nép rövidítve egyszerűen Bodogfalának nevez.
Templomának építési idejét a XIV-dik századra teszik, ekkor készül a hajó, a szentély és a többszöggel záródó apszisa.
A négy saroktornyos, valaha külső falakkal és sarokbástyákkal megépített várkastély a Küküllőközi dombvidék területén állt. Romos falak. Szeretnék visszamenni vagy 150 évet a történelemben, hogy láthassam ezt a kastélyt ép állapotában. Befagyva. Ha ez betonút, akkor a leírás pontos.
Állítólag Petőfi a fehéregyházi kapuzáb mellől nézte a csatát, az ötvenes években az Ispánkuthoz került, majd a Sárpatak hídja mellé.
A levendulakertbe két kapun keresztül is be lehet jutni, a Kriza János utca 59, illetve a Székely utca 9 szám bejáratainál.
1849 július 30-án Petőfi Székelykeresztúron, a Gyárfás udvarházban töltötte a segesvári csata előtti utolsó éjszakát. Öreg tanú. Rugonfalva után ez volt a következő állomásunk. Petőfi Sándor . A kertben eltöltött idő alatt volt időnk kitalálni, hogy vajon hol lehet a rejtek, és végül meg is lett, csak meg kellett várjuk, hogy a szerelmes pár eltávozzon onnan. Az öreg tanú. Negyvennyolc július 30.
A Nagy-Küküllőn átvezető betonhíd után kezdődik Kisgalambfalva.
Keresztúr a Gagypatakának Nagy-Küküllőbe szakadásának térhelyén fekszik.
Bár egy, a kertben látható, festett kerékpár fotózási lehetőségre utal, nincs információnk a kert látogathatóságáról.
Ebben a csatában esett el (tűnt el) Petőfi Sándor, Fehéregyháza közelében.
A Kányádtól 5 km-re, dombok közé települt Székelyderzs községközpont. Szalonna. Na, ez aztán tényleg szépen meg van csinálva. Idegenvezető. Nagyon csinos idegenvezetőlány tevékenykedik a székelyderzsi erődtemplomnál, ami egyrészt jó, mert megmutatja a látnivalókat, és elmondja a tudnivalókat, viszont a puszta létével elvon(hat)ja a figyelmet (legalábbis a férfiakét) a látni-tudnivalókról. Világörökségi helyszín. Nincsenek világörökségeink, csak világörökségi helyszíneink.
A Székelyudvarhely és Székelykeresztúr közötti főútról tábla jelzi a letérőt a település felé, mely egyszerre utca és város, falu. Erzsébet? Bözse?. Megkaptam a sebességkorlátozó táblát, a harangot (és a lábát). Hangulatos hely. Rugonfalváról jöttem jöttem át, felkeresni ezt a nyugis helyet.
A harmadik osztrák katonai felmérés térképén ez a hely Kalbertritt (Borjak útja) helynévvel szerepel, a város Goldberg (Aranyhegy) negyedében (elővárosában).
Ez egy hűs vizű forrás, ahova a környékbeliek előszeretettel járnak ki korsókat és pillepalackokat friss vízzel megtölteni. tiszta forrás. A kútat és környékét rendben tartják, a vize nagyon finom, érdemes felkeresni. csuszos. Ezt a "dobozt" is könnyen megtalaltuk Babbercivel eggyütt,, habar eleg csuszos Volt az ut odaig. Hangyák birodalma. Nagyszebenből hazafele, az utolsó felkeresett rejtekhely volt az Erzsébet kútja.
A Székelykeresztúrtól 2 km-re fekvő Betfalva a Nagy-Küküllő jobb partján települt.
A Küküllő partján. Nagyon könnyen megtaláltam a rejteket, de a dobozt nem sikerült előbányásznom a tuja ágai közül. A rejtővel. Ez alkalommal nem volt senki a környéken (csak a rejtő, de ő nem zavart a keresésben, igaz nem is segített), a kapuról is kiderült, hogy nyitható. Első . A kaput zárva találtuk. Ezért csak amolyan vár féle, a Vágás-patak partján, az eredeti egy földből készült erődítmény lehetett, rajta egy palánkvárral.
Lélegzetvisszafojtva hallgattuk a mesét, s a szomorú éneket, amit az asszony olyan gyönyörűen énekelt, hogy még a felnőttek is megkönnyezték.
A Kovácsok tornyát 1631-ben építették, a régi Borbélyok tornyának helyén, szerepe a Kolostortemplom védelme volt.
Segesvári és környékbeli kézművesek szerszámai, gépei és berendezései vannak itt kiállítva.
Ezek a tornyocskák fontos jelképek, melyek arra utalnak, hogy van itt egy bíróság, amely akár halálbüntetést is hozhat. A dobozt nem találtuk. Habár sokan voltunk, alkalmas pillanatban megpróbáltuk a dobozt kivenni, de sajnos már nem találtuk. Forgalmas hely. Én délben jutottam a rejtekhez, ezért nagy volt a sürgés. Kiváló rejtés a látványos óratoronynál. Már elmúlt este 8 óra, amikor keresztülvezettem Segesváron.
Mivel XIII-dik századi szász telepítés, román stílusú temploma is a XIII-dik században épül, erődített templom volt kettős várfallal.
Ezzel az alkalommal lebontották a kádárok tornyát is.
Az Albert-házban található a Hegyi iskola bentlakása, mely ma a német tannyelvű Joseph Haltrich Elméleti Líceumhoz tartozik.
Az Ónművesek tornyával, egy várfolyosón keresztül, össze van kötve.
Ez egy régebbi templomot feltételez, amelynek építése az 1298-dik évi búcsúengedéllyel eshet egybe.
Jelenleg a műemlék-épületben (MS-II-m-A-15933) egy étterem működik.
A Loris-ház, kézművesek lakóháza, az Ónművesek utca 3 szám alatt található.
1861-ben, Zaharia Boiu ebben a házban nyitotta meg, a segesvári vár első román iskoláját.
A téren található a segesvári területi evangélikus konzisztórium épülete is.
MS-II-m-A-15891.
A rengeteg érték közül említsük meg a Borsai Nagy Clara adományait, az 1789-ből származó festett templomajtót és az 1782-ből datált Úr asztalát.
Az evangélikus vártemplomtól északkeletre található iskolát, az épület előtt elhelyezett tájékoztató tábla szerint, 1792-ben kezdték el építeni.
Medrea-ház, Kolostor(Manastirii)-utca 10 szám, MS-II-m-B-15915.
Az Ónművesek (románul Cositorarilor) utcájában láthatjuk Segesvár első, XIV-dik században épített plébániatemplomának megmaradt romjait.
Az örökös jobb- és baloldal dilemma. Én először a leírást pontosan követve a támpillér baloldalán kerestem a geodobozt, de ott nem volt. Érdekes élmény. Az eső végig kisért a második rejtekhelyhez. Tojás. Felmentünk a várba egy csepergős esti sétára, és amint a fedett lépcsőn ballagtunk fel, gitárszót hallottunk, ami feljebb egyre erősödött. Segesvár egyik építészeti különlegessége, a Szarvas-ház, az Iskola utca 1 szám alatt található.
Itt lakott Joseph Bacon (1857-1941), orvos és szenvedélyes gyűjtő, az Óratoronyban található Történelmi Múzeum (eredetileg Régi Segesvár Múzeum) alapítója.
Az Iskola utca 13 szám alatt található Fronius-ház kézművesek lakóháza volt, a XVI-dik században épült.
Az Iskola utca 15 szám alatt található, egykori kézművesek által lakott ház a XVI-dik században épült.
Kézművesek háza az Iskola utca 8 szám alatt, épült a XVI-dik században, módosították a XVIII-dik században.
Az Iskola utca 10 szám alatt található lakóház.
Itt lakott Binder György Pál, püspök 1843-1867 között.
A XVII-dik század közepén ő építtette a fedett Diáklépcsőt és a Csizmadiák tornya melletti bástyát.
A segesvári Szent Miklós evangélikus vártemplom, németül Bergkirche, románul Biserica din Deal.
1800-ban, az olaszországi Marengo mellett ütközött meg Napóleon seregével.
A Kootz-ház egy XVII-dik században épült segesvári lakóépület, a Bástya utca 9 szám alatt.
A segesvári Szent József római katolikus templom 1896-ban épült, a lebontott domonkos apácák templomának helyén.
Ebben a házban lakott Krauss György (1607-1679), Segesvár krónikása és történésze, a XVII-dik századi Erdély történelmének szerzője.
Az építmény homlokzatán reneszánsz mintákat láthatunk. Alagút. Sikerült bemennem a fenti templomba, emlékszem most egy pár éve még zárva volt.
A XVIII-dik században épült Richter-ház Segesváron, az Asztalosok utca 28 szám alatt található.
Roman S-ház - Szűcsök (románul Cojocarilor) utca 2 szám, Segesvár.
Petőfi Sándor mellszobra a segesvári vár északkeleti sarkában, a Csizmadiák tornya és a Szent József római katolikus templom közötti kis parkban található.
A segesvári Jakody-ház 1772-ben épült lakóház, jelenleg a Fegyverek és Térképek Háza múzeumnak ad otthont.
Fetter-ház a Városfal utca 11 szám alatt, történelmi műemlék a XVIII-dik századból.
Az 1676-dik évi tűzvész alkalmával elpusztult a felső része.
A segesvári vár Csizmadiák Tornya 1521-ben épült, 1676-ban tűzvész pusztította, a jelenlegi formáját az 1681-es helyreállítás alkalmával kapta.
Az 1676-os tűzvész elpusztította, de később újraépítették.
A segesvári vár falain belül található középkori várnegyed a Világörökség részét képezi. Sötétben lámpa és gps nélkül. Nagyon sötétedett mire ideértem. Vacsora elott. Vacsoraztunk, azelott geodobozt talaltunk.
1575-ben Leprosorium néven ismerték.
1507-ben és 1698-ban templomépítésre segélyeket gyűjtenek.
A falu csupán 2 km-re fekszik Székelykeresztúrtól és 5 km-re Siménfalva községközponttól. Feltételezem, hogy három harangja is van a templomnak. Esélyem sem volt a geodoboz keresésén "dolgozni", mivel a harangozó bácsi végig ott volt mellettem. Az épület árnyékában. Örvendek, hogy sikerült egy kicsit megdolgoztassalak, bár az én elvem az, hogy a helyszín lényegesebb mint a rejtés, ezért nem jó a tulságosan nehéz, ugymond rejtélyes rejtés, mert elvonja a figyelmet, és főleg az időt a helyszín megfigyelésétől,  tanulmányozasától, élvezetétől. Bejutottam a templomba, de nem tudtam keresgélni. A templomhoz érkezve, a kőkerítésen levő bejáratot zárva találtam.
A helyszín közelében parkoló a csekefalvi futballpálya mellett van.

Történelmi-kulturális értékek - Maros megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

  • Hozzászólások, bejelentések
  • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
  • Utolsó megtalálások és hozzászólások
  • Miklóstelke adatlapjának követése
  • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
  • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
  • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

  • Felújítási munkálatok - A templom körül nagyban folynak a felújítási munkálatok, állítólag az idén végeznek is...
  • Megtaláltam - A templom kulcsa a falu bejáratánál balra, a 99-es háznál van...

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Miklóstelke? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8238 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Látnivalók a közelben

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3753 helyszínt mutattunk be.

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.