Miklóstelke - Rejtekhely - Kapcsolat - Bejelentkezés
 

Cycle Map Cloasterf Saschiz - környékbeli, gyaloglásra és kerékpározásra alkalmas utak térképe - Maros megye

Miklóstelke

1267-ben jelentkezik első ízben oklevélben praedium Nicolai néven. 1353-ban Villa Nicolai, 1356-ban Zenthmiclostelke, 1418-ban Closdorf, 1427-ben Miklostelke, 1492-ben Kolosdorf, 1504-ben Closdorf a neve. Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség. Részletek regisztráció után.

***
Néhány kép: Miklóstelke evangélikus szász erődtemploma Ló Várfal a harangtoronnyal Sarokbástya Harangtorony Az erődítmény udvara Árkádok Bejárat a templomba A templom belseje Karzat Festett kazetták... *

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a rejtekhelyhez tartozó fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Keressétek meg a Miklóstelke rejtekhelyet, fedezzétek fel az általunk bemutatott szép és érdekes helyeket!

Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely-keresés Erdélyben geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A Rejtekhely-keresés Erdélyben nagymértékben megkönnyíti a közeli turisztikai látnivalók azonosítását, a rejtekhelyek keresését, illetve a megtalálások bejelentését.


Rejtekhelyek a közelben:
27767 Evangélikus erődtemplom. Egyhajós temploma a XIV-dik század gótikus alkotása, Keresztelő Szt. 31183 Szászdálya vára. Fehéregyháza és Héjjasfalva között, utóbbi határában, a Határ-patak mentén déli irányba vezető földúton, Héjjasfalvától 5 km távolságban, egy 588 m magas hegyen találjuk az eredetileg Szászdálya határához tartozó szászdályai vár maradványait. 35099 Sárpatak. 1231-ben jelentkezik először Sarpotoc néven. 37353 Iszapvulkánok. A Székelykeresztúrhoz tartozó, a várostól 1 kilométerre települt Fiatfalva nevezetessége a falu nyugati szélén álló Ugron-kúria, a 17. 38807 Nagy-Küküllő híd. A Székelyföldre vezető főútvonalt követve, amint az utas Segesvárt elhagyja, s aztán a gyönyörü fekvésű fehéregyházi kastélyt meghaladja, mind mélyebbre hatol a hegységek közé. 39404 Erődtemplom. Szászfehéregyháza jellegzetes házakkal rendelkező szász falu. 40399 Unitárius templom. A sárdi híd után az első székely falu neve Újszékely, a Küküllő jobb partján elvonuló hegyek alján, széles utcákkal, melyeket nagyrészt cseréppel fedett kőházak szegélyeznek. 41197 Ispán-kút. 1849 július 31-én itt állt fel Bem József főserege. 42145 Apold piramisai. 42437 Református templom. 1520-ban Muscha, 1566-ban Musna néven jelentkezik a forrásokban. 42437 Fehéregyháza vára. Fehéregyházától 3 km-re délre lévő 400 m magas hegyen középkori vár nyomai találhatók. 42550 Ugron-kúria. Az Ugron-kúriáról elmondhatnák, hogy nevét a legutolsó tulajdonostól kapta. 42801 Unitárius és református templom. 1460-ban Fyathfalva, 1478-ban Fyadfalva néven jelentkezik az okiratokban. 43162 Evangélikus erődtemplom. Szent Márton tiszteletére szentelt egyhajós torony nélküli temploma a XV-dik század közepén épül késő gótikus stílusban. 43718 Sóskút. Székelykeresztúr és Sóskút múltja és jelene összefonódik, ezt régészeti ásatások is bebizonyították. 43925 Likoldala. Székelymuzsnától északra egy meredek, suvadással kopaszra feltárt konglomerát sziklafal, a Likoldala emelkedik, amelynek sziklaodúi a tatárjárás idején menedékül szolgáltak. 44017 Evangélikus erődtemplom. Apold központjában 16.

Néhány székely szó jelentése:
Csik szele = Déli szél. Csika = Disznó. Csim csám = Rosszul fejlett gyermek, vagy állat. Csipke bingolyó = Csipkebogyó. Csipor = Csupor, csésze, bögre. Csitkó = Csikó.

Történelmi-kulturális értékek - Maros megye
* A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Turisztikai látnivalók a közelben


Haller kastély
Segesvártól 27 km-re délkeletre fekszik, Szászkézd községhez tartozik, a községközponttól 7 km-re délkeletre van.
Földpiramisok 3.45 km-re
RH1591 Földpiramisok Szászkézd
Evangélikus templom
Szászkézd Segesvártól 20 km-re fekszik.
Parasztvár
A XIV-dik században egy vár épül Szászkézdtól északnyugatra fekvő hegyen.
Mese
1289-ben Popteluhy.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes helyekről a közelben? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!


Felhasználóink lehetőségei


 • Hozzászólás és bejelentés
 • Keresés kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Rejtekhelyek adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Gps koordináták több formátumban
 • Koordináták és segédpontok letöltése
 • Szeretnél hozzáférni a felsorolt lehetőségekhez? Az első lépés a regisztráció.


Néhány hozzászólás


 • Felújítási munkálatok - A templom körül nagyban folynak a felújítási munkálatok, állítólag az idén végeznek is...
 • Megtaláltam - A templom kulcsa a falu bejáratánál balra, a 99-es háznál van...
 • Sikerült eljutni a bemutatott helyre? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!


A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói.