Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Udvarhelytől Csíksomlyóig - Csíkszék - Orbán Balázs: A Székelyföld leírása

A Rika-tető Az oláhfalvi fensik. Az oláhfalvi iskolák, népnevelés. Nagy erdő. Vargyas pataka. Ördög-barázda. Gyepes pataka. Lehetetlen patak. Ángyos patak. Tolvajos patak. Kakas vára. Mazarán bükke. Csaták a Nagy Erdőn. Csík a Foglalástetőről. Megérkezés Somlyóra. Csíksomlyó Terra Siculorum
Szentegyháza Gyöngye 1,71 km-re. Szentegyháza Gyöngye Majom a magasban. Mászkálni jó mulatság, kíváncsi lennék a rendőr az út szélén mire gondolhatott amikor csüngtem a magasban. Magas rejtés. Nem volt épp 25 fok meleg (na nem a víz).
Pisztrángos Szentegyháza 1,8 km-re. Megközelíthető Szentegyházafaluból, a Sportolók utcájából indulva, kelet felé tartva.
Lobogófürdő Szentkeresztbánya 1,87 km-re. Az 1900-as évek elején még működött, majd a források nagyrészének a bányamunkák miatt eltűnt a vize.
Katolikus templom Kápolnásfalu 1,96 km-re. A település messze felnyúlik a Hargita lábáig.
Haáz-esztena Virágosvész Mária út 2,04 km-re. 2022 májusában épült újra Elekes András földjén, és arra hívatott, hogy menedéket, pihenőt nyújtson minden arra járó zarándoknak, kirándulónak.
Angyaljárás Szentegyházán 2,34 km-re. Áldott karácsonyt! Megkésett angyaljárás. Ma délután a szentegyházi tavakat kerestem fel. Ami kötelez. Vasárnap reggel félre tettetem minden egyéb teendőt, gondot és elindultam a Zsemle kutyám társaságában, hogy végre megkeressem az elmaradt karácsonyi ajándékot.
Sziklakilátó Kápolnásfalu 2,5 km-re. Az alulról is látványos sziklafal tetejéről remek kilátás nyílik a környékre.
Homoród-tető Kápolnásfalu 2,72 km-re. Homoród-tető Kápolnásfalu
Vashámor Szentkeresztbánya 2,83 km-re. Az oda tévedt kíváncsiskodókat Vigyázat, omlás veszély - Vigyázat, veszélyesen mély gödör feliratú táblák figyelmeztetik a veszélyre. Szomorú látvány. Nem egy szívderítő hely. Omladozik. Valamikori szép, ma már múzeumi érckályhák készültek itt? Most már csak csupasz falmaradványok meredeznek a felhők fele.
Lobogó-borvízforrás Szentkeresztbánya 3,03 km-re. Lobogó-borvízforrás Szentkeresztbánya
Ördögborozda Szentegyháza 3,11 km-re. Ennek legészakibb pontját a Veresbükk oldalában találták meg, dél-nyugat irányba vonul, keresztezi a Székelyudvarhely - Csíkszereda országutat, legdélibb pontja pedig a Vargyas Szurdukának sziklapereme. Felületes bejárás. Az Ördögborozda leírása és a térképek alapján megpróbáltam azonosítani azt a pontot, ahol a töltésvonulat keresztezi az országutat.
Ördög-tó Szentegyháza 3,12 km-re. Ezek közül az egyik az Ördög-tó, amelyik a Hegydűlő és a Pokolláz határán található. Az Ördög-tó ördögöcskéje. Mivel a következő napokra esős időt jeleznek előre, és ma még szép idő volt, elhatároztam, hogy kihasználom.
Dobogófürdő Szentkeresztbánya 3,23 km-re. Langyos borvízforrások törnek itt fel, amit ma asztali vízként használnak.
Testvérfenyők Csere bérce 3,24 km-re. Ahogy kiérünk a tetőre, néhány kettős fenyőfa hívja fel magára a figyelmet.
Kékvize forrása Szentegyházasfalu 3,24 km-re. Miután nem jutottam semmilyen eredményre, elkezdtem érdeklődni a helybeli idősebb embereknél, és a hallottakat összevetve a leírásokkal, újabb keresgélések után a következőkre jutottam. Májális V. Kellett egy kis idő, amíg a bekerített telkek között meg tudtuk közelíteni a forrást. Hidegviz. Ez a doboz is kipipálva.
Vészkaréj Szeltersz 3,32 km-re. Vészkaréj Szeltersz
Ördögborozda Szentkeresztbánya 3,35 km-re. A Vaskapu nevű hely a Lövéte-Kirulyfürdő és a Vargyas-patak menti út találkozásánál helyezkedik el.
Szurduk-vízesés Szeltersz 3,38 km-re. A patak földrajzi baloldalán található a Szurdukbükke vagy Szurduk bükk, a jobb oldali Vészkaréj meredek sziklaoldal felett pedig a Cserebérc vagy Bükkdomb.
Világháborús bunker Kékvíz-patak 3,41 km-re. Világháborús bunker Kékvíz-patak Segítség. Köszönöm segítséget. Ládaellenőrzés. A Szentegyházasfalu feletti Oltárkőnél kirándultunk, rejtettünk aznap.
Illemhelyek utcája Szeltersz 3,43 km-re. Nem ez a hivatalos neve az utcának, olyan talán nincs is.
Csere bérce kilátópont Szeltersz 3,58 km-re. A sárga kereszttel jelzett, Szentkeresztbányára tartó túraösvényen lehet kikapaszkodni a Csere bérce délkeleti oldalába.
Déllői borvízforrás Szeltersz 3,7 km-re. Déllői borvízforrás Szeltersz Fertőzés . Elindultunk egy kis körútra megkeresni néhány helyet, de főleg megfertőzni egy új játékost.
Király kútja Virágos Vész 3,72 km-re. Gróf Teleki József 1799-dik évi útleírásában ezt írja: - egy más oldalon vagyon egy más forrás, amelyet királly kutjának neveznek.
Székely Selters borvízforrások Szeltersz 3,77 km-re. Ízben és gyógyhatásra megegyezik a híres németországi, niederseltersi sósízű borvízzel. Reklám helye. Hát pont azért voltam felháborodva, mert a táblától 5-6 méterre sütötték a húst. Még egyszer felkerestem. Még egyszer felkerestem a rejtekhelyet, hátha több szerencsém lesz.
Ördögútja Málnavész-tisztás Homoródi Bükk 4,19 km-re. Cserés-kert - Málnavész-tisztás - Homoródi Bükk gerincének ponkja.
Kerekfenyő-borvízforrás Lövétebánya 4,32 km-re. Kerekfenyő-borvízforrás - Lövétebánya
Elekes-esztena Köves-patak Mária Út 4,37 km-re. 2021 nyarán állították fel a jelenlegi helyére, Márton Berci telkére, a Gyepűben.
Pünkösdi rózsa a Hargitán 4,39 km-re. Mellette méhészek szoktak tanyázni, kicsit arrébb most virul a pünkösdi rózsa. Fenyőfa. Na, ezt piszkálja ki akinek egy kicsit is nagyobb a keze. Szürkület. Már majdnem meg voltunk sötétedve, de ha már erre jártunk, nem hagyhattuk ki.
Moly-tó Szentegyháza 4,43 km-re. Két állandó jellegű, nem időszakos tó. A Moly-tó halacskája. Szentegyháza két tavát több mint 2 km választja el egymástól.
Homoródfürdő 4,48 km-re. Csíkszeredától 34, Szentegyháza várostól, melyhez tartozik, 6 km-re található. Nyelvhasználat, geojátszóterek rejtései, androidos alkalmazások. Úgy gondolom, hogy annak a gyakorlatnak, amikor egy nép vagy közösség kizárólag a saját nyelvét hajlandó használni, vannak előnyei és hátrányai is. Dzsungel az út mellett. A koordináták szerint a fenyőtönköt megtaláltuk.
Régi kőkereszt Gyepü-patak 4,49 km-re. Többé-kevésbé jól kibetűzhető feliratán puskagolyó nyoma éktelenkedik. Félig tél van. És félig tavasz. Sötétben. Rendesen megsötétedtünk.
Bánya-tető alatti forrás Szeltersz 4,55 km-re. Bánya-tető alatti forrás Szeltersz
Iskolamúzeum Lövétebánya 4,57 km-re. A kiállított tárgyak az 1990-es évek előtti időből származnak, óvodai és iskolai kellékek.
Rókaváros Szentkeresztbánya 4,63 km-re. Margit-tárna, Gizella-tárna?
Bányaüreg Gyepü-patak 4,67 km-re. A mesterséges bányaüreg hossza körülbelül 50 méter, a járat hirtelen végződik. Kiruly IV. Olyan sokszor jártunk ezen az útszakaszon, és nem is sejtettük, hogy bújik meg az út mellett. Lyuk. Megtaláltam a rejtekhelyet.
Ördögútja Rákos-Homoród Szén-Homoród 5,1 km-re. Rákos-Homoród - Nagykert kaszáló - Szén-Homoród - Borzlik-oldala - Bükkmocsár-árok - Cserés-kert.
Római őrtorony Homoródfürdő 5,38 km-re. Azzal a különbséggel, hogy ennek területe jóval kisebb, és szabályos négyszög alakú, ami természetes, ha egy őrtorony helyéről van szó. Figyelemreméltó római őrtorony-hely. Kerékpárral jöttem ide, igaz a bicikli a kocsi tetején volt :-) A főútról leágazó mellékút eléggé rázós, leszakadt, ezért javasolom a pár métert a római őrtorony helyéig gyalog megtenni.
Ördögárok 5,57 km-re. Vagy éppenséggel csak a regék, mondák tanuskodnak róluk. Székelyföldi töltésvonulatok. Azok számára, akik szeretnék követni-keresni az Ördögárok folytatását, itt egy kis segítség. Májális II. A nádasszéki borvíztől indultunk, jó kis erdei séta volt, mire kiértünk a tetőre.
Kalibáskő Gyermekvilág 5,62 km-re. Most csend van, nem játszanak itt gyerekek, a kapu pedig zárva. A játszótér tele volt . A pünkösd előtti pénteken utaztam erre. Játszótér. Ezt sem volt nagy ördöngösség megtalálni.
Opálbarlang Kirulyfürdő 5,71 km-re. A helyet a különböző elnevezések dacára is jól ismerik a Kéruly fürdőt felkeresők, amelytől a Tolvajos patak mentén felfelé 2 km-re fekszik. Színek közt. A leírás elolvasása után kíváncsian vártuk, hogy mi is felfedezhessük a kincset. Rókalyuk. A geodobozt nem sikerült megtalálnom.
Nádasszéki borvízforrás Szeltersz 5,76 km-re. A nádasszéki sósfürdőtől felfele, nem messze az út túlsó oldalán, a Vargyas-patak bal partján található. Májális I. Ez volt kirándulásunk első állomása. Borvíz. Na, e mán a kaptató.
Nádasszéki sósfürdő Szeltersz 5,9 km-re. A Vargyas-patak jobb partján elterülő sós lápon alakult ki.
Kalibáskő 5,99 km-re. Ezt a kérdést tettük fel a Kiruj-patak völgyében embereknek, akikkel vasárnapi kiruccanásunk alkalmával találkoztunk. Kiruly II. A Hargita-liget meglátogatása után, átkeltünk a patakon, és felkaptattunk a tetőre. Szikla. Ennek is megvan a skalpja.
Sólyomkő-szikla Kirulyfürdő felett 6,15 km-re. Turistajelzéseket találunk itt, nekünk a kék pont jelzést kell követni Somkőháta felé.
Sólyomkő Kirulyfürdő 6,21 km-re. A jobb sorsra érdemes volt pionírtábor felé emelkedik, mintha vigyázna rá. Favágók. Nem egy horzsolás árán jutottunk fel a csúcsra, ahonnan szerintem szép a kilátás, és jelen van a tériszony izgalma is. Ladapotlas. A lada potolva lett, most egy pet eloforma varja a keresoket, a hely ugyanaz.
Hargita-liget 6,29 km-re. A Hargita-liget 2 hektáron elterülő növénytani rezervátum, a Festőborvíztől nem messze, a Kalibáskő mellett. Kiruly I. Tartottunk attól, hogy a sok esőzés után nem nagyon lesz járató a terep, de nem volt gond. Mocsár. Nem könnyű az odajutás.
Kőgomba kalap nélkül Kirulyfürdő 6,34 km-re. Igaz ez akkor is, ha már számtalan alkalommal járt már valaki egy helyen. Szikla. Miután ittam a Lobogó forrás vizéből, a patakon a fenyő hídon mentem át.
Asszony-bosszantó csárda Lövéte 6,39 km-re. A vendéglátó egység poénos neve ügyesen is meg van választva.
Kirulyfürdői pionírtábor 6,39 km-re. A tábor területén található egy borvízforrás is. Hátra arc!. Ilyen kitartassal meg nem kerestem dobozt, negyedik alkalommal próbálkoztam. Elhagyott vidék. Valóban szomorú látvány a pusztulásra ítélt régi táborhely, pedig volna benne fantázia.
Lobogó-borvíz Kirulyfürdő 6,39 km-re. Négy természetes forrás és egy hidrogeológiai fúrás, amely 51 órás kitörési periódusával talán Erdély egyetlen hidegvizű gejzírjének mondható. Kiszáradva. Hát ez egyáltalán nem lobog. Csak ki kell várni!. Ahogyan a leírásban is említettem, ez egy bizonyos periodicitással működő gejzír.
[ Fel ↑ ]
Hargita 50 teljesítménytúra
Hargita 50 teljesítménytúra 5,74 km-re
Kirulyfürdő
Kirulyfürdő 6,39 km-re
[ Fel ↑ ]
Közeli települések: Szentegyháza 0 km-re, Kápolnásfalu 2,05 km-re, Látnivalók Lövétebánya 4,43 km-re, Homoródfürdő 4,68 km-re, Kirulyfürdő 6,47 km-re, Látnivalók Lövéte 8,53 km-re, Hargitafürdő 9,52 km-re.
2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.