Lövétebánya település (Hargita megye) Központ: Szentegyháza. Lövétebánya román elnevezése: Minele Lueta.
Regisztráció --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Lövétebánya (Hargita megye) és környéke turisztikai látnivalói

0,22 km-re. Rókaváros (Vasbánya, Lövétebánya, Bányatelep) - Szentkeresztbánya.
0,23 km-re. A lövétebányai Iskolamúzeum a Gábor Áron Iskolaközponthoz tartozik.
0,27 km-re. Kerekfenyő-borvízforrás - Lövétebánya
1,39 km-re. Szentegyháza határában fekvő vulkáni fennsíkon két igen érdekes természeti képződménnyel találkozható. A Moly-tó halacskája - Szentegyháza két tavát több mint 2 km választja el egymástól.
1,43 km-re. Dobogófürdő (Székelyfüred, Ugron fürdő) Szentkeresztbánya délnyugati szélénél, a Kis-Homoród völgyében, Lobogófürdőtől délre található.
1,67 km-re. A Lobogó-borvízforrást a házak között, egy mellékutcán lehet megközelíteni.
1,82 km-re. Környékünk tele van titokzatos régi létesítmények nyomaival, egyesekről többet, másokról kevesebbet lehet tudni. Nem kell az ördögöt a falra festeni - Persze, hogy novemberben, mikor 4 óra 30 perckor sötétedik, esik rendesen, ahogy illik ilyenkor, még egy ilyen lájtos rejtekhely is ördöngösnek tűnik. Székelyföldi töltésvonulatok - Azok számára, akik szeretnék követni-keresni az Ördögárok folytatását, itt egy kis segítség. Májális II - A nádasszéki borvíztől indultunk, jó kis erdei séta volt, mire kiértünk a tetőre.
1,86 km-re. A Székely Selters forrásaitól délre, a Bánya-tető keleti oldala alatt, az út mellettt van egy andezit küpübe foglalt borvízforrás.
1,91 km-re. Az egykori Vlahicai Vasipari Vállalatnak egy egyedi ipartörténeti érték volt a birtokában, a 19-dik században épült szentkeresztbányai vashámor. Romok - Másodjára sikerült megtalálni elsőre a szemközti vállalatnál bolyongtunk. Szomorú látvány - Nem egy szívderítő hely. Omladozik - Valamikori szép, ma már múzeumi érckályhák készültek itt? Most már csak csupasz falmaradványok meredeznek a felhők fele.
2,16 km-re. A szelterszi borvízforrások vize, vagy ahogy régebb nevezték, a lövétei Bélmező szejkéje enyhén sós, szénsavas, lúgos vagyis alkalikus víz. Mégis - Lehet, hogy mégis keresned kellett volna, annak ellenére, hogy emberek voltak ott. Reklám helye - Hát pont azért voltam felháborodva, mert a táblától 5-6 méterre sütötték a húst. Még egyszer felkerestem - Még egyszer felkerestem a rejtekhelyet, hátha több szerencsém lesz.
2,24 km-re. Szeltersz egyik nevezetessége a nádasszéki sósfürdő, vagy banyaúsztató - Balázs József- vagy Fekete-fürdő néven is ismerik.
2,27 km-re. Szeltersz egyik nevezetessége a nádasszéki borvíz. Banya-rajz a zöld rejtek-kő oldalán - Miután megkerestem a Hargita Gyöngye forrás közelében elrejtett geodobozt, és nagyon finom mézet vásároltam hozzáférhető áron az egyik háznál, megérkeztem a nádasszéki borvízhez is. Májális I - Ez volt kirándulásunk első állomása. Borvíz - Na, e mán a kaptató.
2,28 km-re. Tisztelt címzett: Szőcs István, és családja. Nem sikerült a meglepetés - Az ünnepi geodoboz rejtése óta eltelt 11 nap, lejárt már karácsony is. Megkésett angyaljárás - Ma délután a szentegyházi tavakat kerestem fel. Ami kötelez - Vasárnap reggel félre tettetem minden egyéb teendőt, gondot és elindultam a Zsemle kutyám társaságában, hogy végre megkeressem az elmaradt karácsonyi ajándékot.
2,41 km-re. A Déllői borvízforrás vize a Székely Selters forrásaitól légvonalban 300 m távolságra, északkeletre tör elő, egy faküpüből. Fertőzés - Elindultunk egy kis körútra megkeresni néhány helyet, de főleg megfertőzni egy új játékost.
2,41 km-re. A Déllői-borvízforrás közeléből sárga kereszttel jelzett túraösvény kapaszkodik ki a Csere bércére, másnéven Bükkdombra.
2,43 km-re. Jó rálátás nyílik innen a Déllői-borvízforrás melletti kőbányára, legalábbis télen.
2,48 km-re. A székelyföldi töltésvonulatot Szentegyháza és a Szurduk közötti részen hiába keresték, de jól kimutatható a Cserebérc - Saták-kútja - Vaskapu útvonalon.
2,73 km-re. Szentkeresztbánya környékén ásványvízforrásokat találunk a Kis-Homoród mentén, itt alakult ki a hajdan népszerű Lobogófürdő is.
2,75 km-re. Az Asszony-bosszantó csárda három út kereszteződésénél található, melyek Kirulyfürdőről, Szeltersz felől, illetve Lövétéről érkeznek.
2,86 km-re. Lövéte határa, az azt körülvevő magaslatok, kereszteződések bővelkednek ujrállított és régi keresztekben. Emlékhely és elrettentő-tábla - Eredetileg én jelentettem be a Paplázon található emlékhelyet érdekes helyként. Májális III - Kirándulásunk harmadik állomása. Mező közepe - Nem volt könnyű megtalálni a dobozt.
3,1 km-re. Szentegyháza határában fekvő vulkáni fennsíkon két igen érdekes természeti képződmény található, két állandó jellegű, nem időszakos tó. Az Ördög-tó ördögöcskéje - Mivel a következő napokra esős időt jeleznek előre, és ma még szép idő volt, elhatároztam, hogy kihasználom.
3,15 km-re. A Vargyas-patak Szeltersz feletti, a Szurdukkal átellenben található földrajzi jobb partját, meredek sziklaoldalát Vészkaréjnak nevezik.
3,3 km-re. Lövétén először 1913-ban indult meg a föld. Öt csillagos látvány - Bár a mai kincskereső kirándulás útvonala Lövétén vezetett keresztül, a Suvadás nem volt mára betervezve. Nyílik a nárcisz, a kosbor - A lövétei Nagy Suvadás felett nagyon szép nárciszmező található, és az oldalban kifele, ha a Várhegy felől közelítjük meg, vagy Keményfalváról ha kimegyünk a tetőre, és onnan indulunk a Suvadás fele a kosborban gyönyörködhetünk, meg a szép kilátásban.
3,43 km-re. Szeltersz északkeleti felében van egy mellékutca, ahol az illemhelyeket kerítésen kivül, közvetlenül az utcán helyezték el.
3,63 km-re. A Szurduk a Vargyas-patak völgyének a Szeltersz klimatikus üdülőhely északi bejáratánál található, szurdok jellegű helye.
3,97 km-re. Nem csak egy kiképzőtábor kapott helyet a második világháborúban Szentegyházán, hanem a Szentegyházi Önálló Harckocsiakadály is.
4,02 km-re. Szentegyháza Gyöngye termál strand. Jo rejtek - Hazafele egy gyors talalatra szamitottam, de megdolgoztatott rendesen. Majom a magasban - Mászkálni jó mulatság, kíváncsi lennék a rendőr az út szélén mire gondolhatott amikor csüngtem a magasban. Magas rejtés - Nem volt épp 25 fok meleg (na nem a víz).
4,08 km-re. A Kis-Homoród völgyében fekvő Lövétén, a község központjában, az úgynevezett középszegi malom háta mögött. Még egyszer arra jártam - Hátha megtalálom a dobozt. A navigáció is besegít - "A célpont a baloldalon található" hallatszott. A cserepek még ott vannak, de a geodoboz már nincs - Az elmúlt években több alkalommal is kerestem már az itt elrejtett geodobozt.
4,17 km-re. A szentegyházi zászlóaljtámpont 1943-ban épült, a csíki medence fele tartó, Tolvajos-tetői út biztosítására, egy esetleges délnyugat irányú támadás kivédésére.
4,22 km-re. A székelyföldi töltésvonulat Ördögútja nevű, Zeteváralja és Kápolnásfalu közötti szakaszának folytatása az Ördögborozda. Felületes bejárás - Az Ördögborozda leírása és a térképek alapján megpróbáltam azonosítani azt a pontot, ahol a töltésvonulat keresztezi az országutat.
4,72 km-re. A Csíkszereda - Székelyudvarhely közötti országúthoz közel, a Kékvíz-pataktól nyugatra emelkedő domb keleti oldalában egy meglepően jó állapotban levő világháborús bunker található. Egy kis segítség - Nézd meg jól a Google térképen. Segítség - Köszönöm segítséget. Ládaellenőrzés - A Szentegyházasfalu feletti Oltárkőnél kirándultunk, rejtettünk aznap.
4,81 km-re. A Csere-tetőtől északra, a Virágosvész délnyugati végében található zarándok-pihenő Haáz Sándor tanár tulajdona, az esztenát Hatos Gergő és János ajánlotta fel.
4,99 km-re. Sikertelenül kerestük egy délután a Király kútját, az adott koordináták alapján többször is próbálkoztam. Mindkét feliratos kő a Kékvize forrásánál van - Mivel már több alkalommal jártam, jártunk a Kékvize forrásánál, ezúttal egy új megközelítést választottam. Májális V - Kellett egy kis idő, amíg a bekerített telkek között meg tudtuk közelíteni a forrást. Hidegviz - Ez a doboz is kipipálva.
5,42 km-re. Homoródkeményfalva egyik kevésbé ismert nevezetessége, amelyről a helybeliek is kevesen tudnak, a Hollókő. Sötétedés előtt, ebédidőben - Nem itt vezetett el az utam, de Homoródfürdőtől egy kis kitérővel kocsival is megközelíthető a hely.
5,43 km-re. Homoródfürdő a Nagy-Homoród és a Fürdő-patak völgyében fekszik, 740-760 magasságban, 18 km-re Székelyudvarhelytől, a 13 számú műúton. Egy az egyben - A kicsi dobozok elvihetők, arra az esetre, ha a megtaláló szeretne dobozokat rejteni, és csak egy előkészített doboz hiányzik a rejtéshez. Nyelvhasználat, geojátszóterek rejtései, androidos alkalmazások - Úgy gondolom, hogy annak a gyakorlatnak, amikor egy nép vagy közösség kizárólag a saját nyelvét hajlandó használni, vannak előnyei és hátrányai is. Dzsungel az út mellett - A koordináták szerint a fenyőtönköt megtaláltuk.
5,55 km-re. A kirulyfürdői diáktábor déli végétől egy szekérút fordul hirtelen jobbra és vissza.
5,56 km-re. A Szentegyházi Pisztrángos Szentegyházasfalutól keletre, a Virágosvész nyugati oldalában található.
5,62 km-re. A Csíkszeredát Székelyudvarhellyel összekötő országúton hagyjuk el Szentegyházát.
5,65 km-re. A kirulyfürdői diáktábor déli végétől egy szekérút fordul hirtelen jobbra és vissza.
5,69 km-re. Kirulyfürdőn, a volt diáktábor területén, a Főkút-forrás közelében, attól délre, egy fedett keresztet találunk, amelyet 2009-ben állítottak Keresztelő Szent János tiszteletére. Romos épületek a diáktáborban - Tarkovszkij szerintem szívesen forgatna filmet itt, ha élne. Fejvesztett János - Már május közepén jártam erre, de a körülmények úgy hozták, hogy nem álltunk meg, de most bepótoltam.
5,7 km-re. Kirulyfürdő egyik legszebb helye a Sólyomkő, a jobb sorsra érdemes volt pionírtábor felé emelkedik, mintha vigyázna rá. Mászkálás - Légvonalban vágtunk neki az útnak. Favágók - Nem egy horzsolás árán jutottunk fel a csúcsra, ahonnan szerintem szép a kilátás, és jelen van a tériszony izgalma is. Ladapotlas - A lada potolva lett, most egy pet eloforma varja a keresoket, a hely ugyanaz.
5,71 km-re. A kirulyfürdői pionírtábor régen jó állapotban lehetett, mára már nagyon lepukkant állapotban van. Mindig előre - Nem találtam meg ezt a könnyűnek tűnő rejtést, pedig kitartóan tébláboltam amíg mindenki megtöltötte a palackjait, és utána lázas kapirgálásba kezdtem. Hátra arc! - Ilyen kitartassal meg nem kerestem dobozt, negyedik alkalommal próbálkoztam. Elhagyott vidék - Valóban szomorú látvány a pusztulásra ítélt régi táborhely, pedig volna benne fantázia.
5,74 km-re. Kápolnásfalu északnyugati részén, a Homoród-tető délkeleti oldalában, a település felett, egy sziklaperem húzódik.
5,86 km-re. Szentkeresztbányáról a Tolvajos tető fele, jobb oldalt, van egy parkoló, aminek 2 irányból van bejárata. Sétapálcás túra 2 - Megállunk a rejtekhez közel, nem kell mászni. Fenyőfa - Na, ezt piszkálja ki akinek egy kicsit is nagyobb a keze. Szürkület - Már majdnem meg voltunk sötétedve, de ha már erre jártunk, nem hagyhattuk ki.
5,95 km-re. Kirulyfürdő egyik festőien szép, könnyen megközelíthető helye a Kossuth-szikla. Izgalmas - Nagyon szép, zöld helyen van ez a szikla, és izgalmakat biztosít annak, aki felmászik a tetejére, ami nem olyan egyszerű, de megéri. Elrejtett rejtek - Az elhagyott strand látványa nem késztetett arra, hogy belépjünk a területére, így egy darabig csak kerülgettük azt. Lyuk a sziklában - Egy gombászással egybekötött doboz keresgélés volt.
[ Fel ↑ ]
6,09 km-re. A Csicsói-Hargita északi csúcsrégiójában, a kilátópont szikláitól körülbelül 120 méterre nyugatra, egy piramis formájú csúcsot láthatunk.
6,09 km-re. Homoródrecsenyéden a sósforrás a falutól keletre, a Bakó-hegy oldalán, a templomtól 2 km-re található.
6,09 km-re. A római katolikus templom előtt áll az emlékkereszt, rajta felirat: Pro memoria hic aedificatarum ecclaesiarum 1092-1914. Köszönöm a helyezést - Aznap kimondottan olyan napom volt. Álca alatt - Hatalmas nagy ez a templom, érdemes lenne be is menni, de sajnos most ez nem jött össze. Sikerült bemenni a templomba, de a rejteket elnéztem - A Madarasi Hargitáról tartottam hazafelé, megálltam megnézni a templomot, megkeresni az itt elrejtett geodobozt.
6,09 km-re. Székelyudvarhelytől délkeletre létezik egy kedvelt kirándulóhely, amit Kerekerdő néven ismernek.
6,09 km-re. Patakfalva temetőjének keleti részében nemrég régészeti kutatásokat kezdtek. Kerülőút - A képek nem akarnak felmenni, így kerülőútra tereltem őket. Hát ez furcsa - El nem tudom képzelni, hogy ha már kiástak 5 darab 5x5 méteres gödröt, a hivatkozott cikk szerint, és feltártak annyi falrészletet, akkor miért temették volna vissza? Na de majd csak kiderül. Asatas - A rejteket megtalaltam (a szogletes kovet), de a ket kis ko a ladaval eltunt.
6,09 km-re. Patakfalva régi temploma az 1802-es földrengéskor elpusztul.
6,09 km-re. Középkori templomról nincs adat.
6,09 km-re. A Bosnyák-patak völgyét követve, Tibódtól három kilométerre találjuk Székelyszentkirályt.
6,09 km-re. A Haberstumpf-villa Székelyudvarhely egyik régi szép épülete, jelenleg, restaurálás után, macute;zeum. Kosz a visszajelzest - Nemsokara javitom, kivulrol fogom leszigetelni valahogy. Marad a remény - Sajnos, az a helyzet, hogy rengeteg érték maradt ránk. Kissé rég volt - Egy kis hezitálás után, hogy vajon hol kezdjem, a rejtek mellett döntöttem, így hamar meglett a doboz (pet előforma) :D.
6,09 km-re. A 12-dik századi Béla bán várának helye Homoródszentpál északi határában található, a Kis-Homoródba ömlő Várca-patak bal oldalán.
[ Fel ↑ ]
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.