Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.

Szentegyháza Gyöngye

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


... ..

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Szentegyháza Gyöngye felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Szentegyháza Gyöngye képtárból:

Termálfürdő
Termálfürdő
326
326
Országúton érkezik az ősz
Országúton érkezik az ősz

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Szentegyháza Gyöngye fotóalbumba!

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Szentegyháza Gyöngye!

Szentegyháza Gyöngye termál strand. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Szentegyháza, 1,71 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Udvarhelytől Csíksomlyóig
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Vulkanikus kráter AlsórákosVulkanikus kráter Alsórákos 35,1 km-re.
Az alsórákosi bazaltoszlopoktól körülbelül 700 méterre, északnyugati irányban, földúton autóval is megközelíthető a Hegyes tető, vörös-fekete színű vulkáni salak bányája. A harmadik Rejtekhely-vadászat Erdélyben találkozó alkalmával kerestük meg ezt a geodobozt. A túratársak jóindulatából én találtam meg elsőnek ezt a geodobozt. Tegnap, július 28-án megtaláltam az - engedjétek meg, hogy így nevezzem - erdélyi Grand Canyonban elhelyezett geodobozt is.
Unitárius vártemplom BölönUnitárius vártemplom Bölön 44,3 km-re.
A 17-dik század elején épített négy saroktoronnyal megerősített erődfal veszi körül. Hazafele tartva a Vecer, a kopjafa, a kopeci oriasi szil utan ahol a rejtekladat amely a fa alatt hevert kitaszitottan, vissza tettem a 2011-es romaniai ev fajaba, egy maroknyi hazai folddel es egy kis zaszlo szallaggal, no meg egy rez garassal, mert mas mar nem volt nalam. Bölön erődített temploma 1893-ban épült, egy 15-dik századi templom leégett maradványaiból.
Zetevára ZetelakaZetevára Zetelaka 15,5 km-re.
A Deság pataka a Hargitából ered és a Deság hegy alatt ömlik a Nagy-Küküllőbe - a patak torkolata jobb oldalán a völgyre néző meredek hegycsúcson vannak Zeta vára maradványai. Jó kis kaptató volt felfelé, érdekesek a betonbunkerek maradványai(? Vajon hova vezet tovább a jelzés? A tűző napsütésben megizzadtunk mire felértünk, de megérte. A székelyek Zeta hadúr, a körte alakban épült vár büszke uráról regékben emlékeznek.
Borhegyese borvízforrása Hargita-hegységBorhegyese borvízforrása Hargita-hegység 9,1 km-re.
Amennyiben a Tolvajos tetőről indulunk a volt Fenyőke vendéglő melletti tisztásról, és nem ragaszkodunk a kék sáv jelzéshez, amelyik amúgy is felújításra szorul. A leírásban ajánlott útvonalat próbáltam követni. Hanem a patak bal oldalán (folyás irány) kapaszkodunk fel Borhegyese tetőre, utunk egy rendkívül finom borvízforrás mellett halad el, amelyről állítható, hogy a környék egyik legjobb borvízforrása.
Szent Ilona-kápolna CsíkajnádSzent Ilona-kápolna Csíkajnád 29,1 km-re.
Ajnád második védőszentje Szent Ilona, augusztus 18-án ünnepelik. Szent Ilona 248-330 között élt, Constantius császár felesége lehetett, Nagy Konstantin császár édesanyja.
Piknikezőhely Bodvaji vaskohó 24,7 km-re. Pont akkor kezdett neki esni, mikor kiszálltunk a kocsiból, hogy aztán vagy egy bő órát essen. Aznap a Fenyves-patak völgyében rejtettem geodobozokat, kora reggel a vashámor rég eltűnt rejtését telepítettem újra.
Kászonújfalu temetőjeKászonújfalu temetője 42 km-re.
A Kászoni medencébe érve a legelső település Kászonújfalu. Mint azt neve is sugallja az egyik legfiatalabb település, nevét először 1477-ben említik. A temetőt már az útról megpillantottuk. A megtalálást segítő információt figyelembe véve, és a gps-t követve, a székelykaputól egyenesen előre jöttem. Ide is kitértünk hazafele.
Mihályvára MátéfalvaMihályvára Mátéfalva 36,2 km-re.
A középkorbanSárkány-erdőnek nevezett Persányi-hegységben, Mátéfalvától keletre, a Rákosi-szorosban állnak Mihályvára romjai. Nagy meglepetésemre a bejelentésnél vettem észre, hogy egy szűz geodobozról hittem azt, hogy eltünt, tény, hogy én nem találtam rá, pedig a leírás nagyon is egyértelmü. Hat igen most mar elindult.
Sebő Ödön keresztje UgrapatakaSebő Ödön keresztje Ugrapataka 41,2 km-re.
A térkép szerint egy keresztnek kellett volna következni a gerincen, de bárhogy tekergettem is a nyakam, nem találtam meg. Egy pet előformát kerestünk, de először egy nagyobbacska dobozt találtunk, egy másik játszótér dobozát. Ezen a helyen először radupuscarciuc rejtett, a román nyelvű geotrekking felületen volt bejelentve a rejtés. Nem volt vitás, hogy ez a kereszt a térképfelvétel idején még létezett, eltávolíthatták azóta, mégpedig nem jóindulatból.
Református templom Sóvárad 48,3 km-re.
Régi templomáról azt tartják, hogy XIII-dik századi, de 1763-ban átalakították. Úgy látszik azonban, hogy ez az átalakítás teljes újjáépítésével volt egyenlő.
Fenyővize tanösvény PottyandFenyővize tanösvény Pottyand 31,1 km-re.
A Fenyővize tanösvény hossza: 800 m, a menetidő 1 óra, a szintkülönbség 5 m. A nehézségi szint könnyű, az útjelző oszlopok színe világosbarna.
Csinódi bükkfákCsinódi bükkfák 40,6 km-re.
E játszótéren használatos fogalmazás szerint a rejtekhely a látnivaló, a felkeresendő (rejtett) hely. Mindhárom bükkfa környékét megnéztük, de nem volt sehol. Csinód Csíkszentmárton közelében, az Uz patak völgyében fekvő, eldugott kis csángó település, ahol 2015-ben rönkkápolna épült.
Sólyomkő-szikla Kirulyfürdő felettSólyomkő-szikla Kirulyfürdő felett 4,4 km-re.
Turistajelzéseket találunk itt, nekünk a kék pont jelzést kell követni Somkőháta felé. A kirulyfürdői diáktábor déli végétől egy szekérút fordul hirtelen jobbra és vissza.
Bodvaji vashámor Fenyves-patak völgyeBodvaji vashámor Fenyves-patak völgye 24,8 km-re.
A patak mentén egy jó állapotú erdészeti út vezet, melynek középső szakaszán található a bodvaji gyártelep megmaradt része, a felújított kohó. A doboz nem a honvédség mögött volt a tegnap. A geodoboz rejtéskor szilárdan be volt szorítva a rejtekbe, és egy egész honvédség takarta. Szep turazos idoben talaltam ra masodmagammal erre a dobozkara, ami kikandikalt a helyerol, nem takarta semmi. A bodvaji vashámor a Fenyves-patak völgyében található.
Tatárlik Vargyas-szorosTatárlik Vargyas-szoros 12,8 km-re.
Az Orbán Balázs-barlangtól nyugati irányban, a vele átellenben, a patak túlsó partján lévő sziklafalban, a Lócsűr-barlang felett körülbelül 15 méterrel található a Tatárlik-barlang, amely egykor mesterségesen rakott, kőfalakkal védett menedékhely volt. A térképen helytelenül jelenik meg a Tatárlik helye. Köszönöm az észrevételt, a térképen tényleg tévesen jelent meg a Tatárlik helye.
Vártető II kilátó 32,9 km-re. Ezt is az elsőnapi turán találtam meg csapatmunkával. Az első Rejtekhely-vadászat Erdélyben találkozó alkalmával kerestük meg ezt a geodobozt.
Hősök keresztje Kóstelek 45,2 km-re. Megtaláltuk a keresztet. A román katonák keresztje a Kóstelek és Gyepece közötti úton található, inkább Gyepecéhez közelebb.
Sziklaerkély az Olt felett TusnádfürdőSziklaerkély az Olt felett Tusnádfürdő 31,9 km-re.
Tusványos alkalmából az egyik koncertre várva, megkerestük a dobozkát. Gps nélkül ezt a rejtekhelyet nem is volt egyszerű megtalálni. A rejtekhely alatt tenyleg zugott az Olt folyo. Sziklaerkély az Olt, és a szemét :-( felett - Tusnádfürdő.
Sziklavilág SetétpatakaSziklavilág Setétpataka 40,3 km-re.
Sötétpatak az Erős-hegy lábánál található, a Gyimesközéplokhoz tartozó falut szórványos házcsoportok alkotják. A szép házak jellegzetes, négyszögű beosztású kertjei hosszan felfutnak a meredek hegyoldalakon. A rejtekhely talalkozo alkalmaval tobb ladarejtes is tortent. A nagyfőnök rejtett? Elkovetkezendo kirandulasaim alkalmaval mielott elindulnek rendelek joidot.
Szent Kinga-templom SzécsenySzent Kinga-templom Szécseny 18 km-re.
2003 szeptember 6-án Árpád házi Szent Kinga tiszteletére szentelte fel Tamás József püspök. Ma május elseje, a Rejtők napja a játszóterünkön. Ezt a rejtést már rég meg kellett volna keressem. A reménység szimbólumává vált deszkatemplom Borbély Gábor nevéhez fűződik - 2003 július elején az átrendezés miatt költöztették a Szécseny nevű dűlőbe, a Hargita lábához.
Régi székelykapuk Csíkverebes 30,5 km-re.
Csíkverebesen megmaradt néhány, majdnem kétszáz éves faragott székelykapu.
András Pista-borvízforrás CsíkszentkirályAndrás Pista-borvízforrás Csíkszentkirály 22,7 km-re.
András Pista kútja - Borsáros, Csíkszentkirály.
Misericordia CsíksomlyóMisericordia Csíksomlyó 22,7 km-re.
A Misericordia egy magyar képzőművészeti installáció, az első római magyar street art műalkotás. 2016 október 13-án a Vatikán szomszédságában állították fel. Nem is volt ez egyszerű.
Fenyő-tető Csíkszentgyörgy 30,3 km-re.
Legnagyobb magassága 901 m, részben erdővel borított domboldal. A Fenyő-tető Csíkszentgyörgy nyugat szélében, Jenőfalva nevű falurészben található, az Áj-patakoktól északra.
Forrás Piricske felé Hargita-hegységForrás Piricske felé Hargita-hegység 10,4 km-re.
A szemben levő csorgó felett, a víz mentén, egy ösvény vezet az erdőben, egészen a nagyon közeli forrásig. Útban Korond fele. Gyakori utvonalam - Csikszeredabol hazafele - mikor formaban erzem magam, felmegyek Hargitafurdore a Piricsken, majd leereszkedem. Ezt elsőkként sikeresen levadásztuk, s irány tovább. A Csíkszeredából Székelyudvarhelyre vezető útról, a Piricske erdei útra letérve, 300 m után felhagyott házakat találunk.
Papláz LövétePapláz Lövéte 6,1 km-re.
Eredetileg én jelentettem be a Paplázon található emlékhelyet érdekes helyként. Kirándulásunk harmadik állomása. Lövéte határa, az azt körülvevő magaslatok, kereszteződések bővelkednek ujrállított és régi keresztekben.
Csudáló-kőCsudáló-kő 29,2 km-re.
A Görgényi-havasok 1529 m magas Csudáló-kő nevű csúcsáról, érdekes formájú szikláiról nagyszerű rálátásunk van a Gyergyói-havasokra, a Gyergyói-medencére és a Nagy-Hagymásra. A Csudáló-kő alatti tisztáson levő esztena felett indul a jelzés, az erdőben.
Lázárfalvi NyírfürdőLázárfalvi Nyírfürdő 35,4 km-re.
Lázárfalván a Hí-patak folyik keresztül, s ez találkozik a Tusnád-patakkal. Nem sikerült megtalálnom a dobozt. Mivel játszótársak jelezték a doboz eltűnését, eljöttünk és újrarejtettük keresztény szellemben. Meg voltunk itt, akkor is nagyszeru volt, furdes, kengodor stb. A Csomád vulkanikus hegycsoport közelségét mutatja, hogy a Tusnád-patak mentén 40 ásványvizforrás fakad.
Madarasi Hargita-csúcsMadarasi Hargita-csúcs 13,6 km-re.
A Madarasi-Hargita a Hargita-hegység és a Székelyföld legmagasabb hegye, egy egykori sztratovulkáni kráter peremének északi maradványa. Sajnos az idei nyár nem kedvezett nekem, ami a rejtekhely keresést illeti, keveset volt alkalmam, és annak is elmulasztottam a bejelentesét, na de megpróbálom pótólni, és reménykedem, hogy lesz még jobb is. Pontosan ez volt a szándékunk ezzel a dobozzal. Ismét köszönjük a játéknak, hogy egy ismertnek hitt hely új arcát láthattuk. A déli oldalból ered a Hargita leghosszabb folyóvize, a Vargyas-patak.
Hosszúvontató-itató CsíkszépvízHosszúvontató-itató Csíkszépvíz 30,5 km-re.
Mellette fából ácsolt, asztalból és padokból álló, fedetlen pihenőhely. Ez volt a második állomásunk a Szent László Emlékhely fele. A Hegy útja közvetlen közelében, egy rendezett forrás található, a Hosszúvontató-forrás és itató.
Mária oltár Büdös-hegyMária oltár Büdös-hegy 39,1 km-re.
A Büdös-barlang, a Madártemető, a vitriolos források, az Apor lányok feredője, hogy a Mohost és a Szent Anna-tót, a Bálványos várát ne is említsem. Ahogy a barlang iranyaba tekintettem, elso nezesre eszrevettem a rejteket. A büdös barlangtól lefele jövet megkerestük ezt a dobozt is. Oltárhoz tartva megzavartunk egy macit és bocsát az út mentén. A Büdös hegy oldalában nagyon sok a látnivaló - Érdemes bejárni alaposan a környéket, van érdekesség bőven.
Cecele 40,3 km-re.
A Cecele (1173 m), a Csíki-havasok déli csúcsa. Hatalmas, füves kupolaként tornyosuló végvára.
Felszegi csengettyű CsíkszépvízFelszegi csengettyű Csíkszépvíz 27,5 km-re.
A helyiek mind a mai napig egyszerűen csak Csengettyűnek nevezik. Ez egy nagyon szep haranglab, mint latom megvan a sulya is a tortenelemben. Megtalaltuk, koszonjuk. Csíkszépvíz felszegi részén, az 1799-ben készült székelykapu mellett áll egy harangláb.
Várhegy HomoródalmásVárhegy Homoródalmás 10,8 km-re.
Egyik lehetséges megközelítési módja, ha Almásról a hegyen keresztűl Szentmártonba vezető uton indulunk el. A geoüveggel megjelölt földvár felől érkeztünk ide, majd innen ereszkedtünk le újra a kőbányához. Lövéte és Homoródalmás között valahol félúton félrehúztunk, leparkoltunk. Szép kilátást biztosító magaslat Lövéte és Almás között.
Nagyrét-lapály 48,5 km-re.
Rapsonné vára SzovátaRapsonné vára Szováta 39 km-re.
Megtaláltam. Megtalaltam a dobozt egy jo kirandulas volt egy kicsit nehez terepen. Igen, a fényképek alapján a doboz a helyén van. Szovátától keletre, a Hideg-Juhod és Szilas patak összefolyása, valamint a Kápolna-mező fölött, nehezen megközelíthető, szédítő magasságban áll a szépséges tündérkirálynő, Rapsonné vára, egy csodálatosan szép andezit sziklatömbön.
Gyimesi hágóGyimesi hágó 32,4 km-re.
Itt éri el a Csíkszereda és a Gyimesi szoros közötti 12 rszágút a legmagasabb pontját. Szabadnap lévén kész zsibvásár volt a házikó körül, és rengeteg szemét. Fontos turista csomópont a nyereg - túl a csodás panorámán, amit nyújt. Ennek is az elso megtalaloi voltunk. Gyimes vidékének megközelítése a Gyimesi hágó, régi nevén Tekerőhágó, irányából történik.
Kopjafás temető ErdőfüleKopjafás temető Erdőfüle 21,6 km-re.
Erdőfüle a nevét a hagyomány szerint onnan kapta, hogy a Kormos-patak völgyébe mintegy fülként ékelődik be Baróttól pár kilométerre. A dobói kápolnától jöttem, és amint rátértem a temető utcájára és elém tárult a templom és a kopjafás temető, azt hittem nem jó helyen járok. Erdőfülei túránkat azzal kezdtük, hogy megnéztük a templomot, a kopjafás temetőt és megkerestük ezt a dobozt. Miután rejtettem egy új geodobozt a dobói kápolna közelében levő, egykori római katolikus templom megmaradt romjainál, elindultam megkeresni az erdőfülei kopjafás temető geodobozát.
Fa harangláb HidegségFa harangláb Hidegség 44,4 km-re.
Az Urunk színeváltozása római katolikus harangláb a dombon, Hidegség temetőjének közepén emelkedik az ég felé. A mutatós fa harangláb becsületesen ki van kötve a négy sarkánál, sodronykötéllel. Amint közelebb kerültem a haranglábhoz, már messziről látszott, a deszka alatt.
Ördöglik CsíkzsögödÖrdöglik Csíkzsögöd 21 km-re.
Az Ördöglik környékét elsősorban a csíkszeredai terepkerékpárosoknak ajánlom, de a hely természetesen gyalogosan is felkereshető. De mire megérkeztem a tavacskához, már szakadt rólam a víz. A fotót nézve hirtelen nem tudtam eldönteni, hogy melyik a geotojás. Igen, a helytelen ábrázolás nekem is okozott egy kis fejtörést. Érdekes formájú kőtömböket lehet itt találni, a hely és a megfelelő időpont pedig kiváló fotótémát (panoráma, naplemente, árnyék, stb) nyújthat, az arra figyelmes fotósok számára.
Melegárok Szécseny 16,5 km-re.
A Melegárok Szécseny nyugati részében található, délnyugat - északkelet irányban szeli át a Csíkszeredához tartozó nyaralónegyedet. Tulajdonképpen a Meleg-patak, a ferencjózsefi térképen Kurta-patak, medrét és környékét hívják így.
Határvadászok keresztje a Bellő-tető alattHatárvadászok keresztje a Bellő-tető alatt 45 km-re.
Úgy tartják, hogy a Kászon-patak völgyében, a Gombás-bérc alatt álló várban lakott Katrosa vezér és Bellő nevű lánya. Ennyire nem tetszett nektek Gálosháza, hogy nullára értékeltétek a hely szépségét? Nem bántam volna, ha a forrás megjelölése nélkül bemásolt leírás helyett/mellett a rejtő pár szóban leírta volna a hely megközelítését. Az idézett cikk alapján nem volt világos hogy ez a kereszt az a kereszt-e ami az útról látszik vagy sem. Attila halála után a hegyek között oltalmat kereső Tolcson és Buta nevű vitézek beleszerettek Katrosa lányába.
Firtosi kilátó Szeles-domb 32,7 km-re.
A firtosi kilátó 2006 nyarán készült, a hetedik Székelyföldi kaláka alkalmával. A Firtos-tetőn volt már egy közel húszéves kilátó, mely időközben teljesen elkorhadt, valamint a bükkfák is megnőttek körülötte.
Szent Antal-kápolna CsíksomlyóSzent Antal-kápolna Csíksomlyó 22,4 km-re.
Páduai Szent Antal tiszteletére szentelt barokk kápolna. Baratokkal soroztunk este nalunk. A Hármas-halomoltártól visszafele megkerestük ezt a dobozkát is. Csendes a környék, szép napos délután, öröm itt üldögélni, nézelődni. A csíksomlyói Szent Antal-kápolna a Kis-Somlyó hegy délnyugati oldalán áll.
Hegyi menedékhely Kakukk-hegyHegyi menedékhely Kakukk-hegy 21,2 km-re.
A Dél-Hargita általam kevésbé ismert helyeit kerestük fel a Fő Rejtekhelyvadásszal, egy szép napsütéses szeptemberi napon. A Kakukk-hegy menedékhelyet a csúcs keleti oldalában, attól 400 méterre állították fel, közvetlenül a túraösvény mellett.
Kotumba-hegy Csíki-havasok 49,6 km-re.
Elek apó kútja SzékelyudvarhelyElek apó kútja Székelyudvarhely 20 km-re.
Elek apó kútja egy többtonnás sziklatömbből készített alkotás, melyet a Szeltersz völgyéből szállítottak Székelyudvarhely központi parkjába. A kúton lévő dombormű a néhai kolozsvári szobrász Gergely István munkája, a sziklatömböt Zavaczki Walter Levente székelyudvarhelyi szobrász faragta meg. Az év utolsó napján, az újévet és Szilveszter barátunkat megünnepelni indultunk a Vargyas völgyébe.
Székelykapu OklándSzékelykapu Oklánd 21,6 km-re.
1938-ban cserépfedésűre cserélték ki az eredetileg zsindelyborítású tetejét. Az oklándi, jó állapotban levő parókia előtt álló, 1809-ben állított és jól megőrzött székelykapu, Udvarhelyszéken a legrégebbi.
Madéfalvi Hargita 11,5 km-re. A képek között megtalálod a geodoboz fotóját is. Én a kőrakást bizony fenekestül felforgattam, de sajnos úgy tűnik, hogy a geoládának nyoma veszett.
Katolikus templom Kápolnásfalu 3,7 km-re.
A Csíkszeredát Székelyudvarhellyel összekötő országúton hagyjuk el Szentegyházát. Máris Kápolnásfaluban vagyunk, de csak érintjük a falu déli részét.
Szem-gyógyforrás MarosfőSzem-gyógyforrás Marosfő 35,5 km-re.
Földrajzi bal partján található egy értékes forrás, melyet tábla is jelöl. Már régóta tervezem e forrás felkeresését, és bár elég gyakran átmegyek Marosfőn, csak most került rá sor. A marosfői vasútállomástól a kék pont turistajelzést követve, elhagyva a lakott települést, a Meszes-patakhoz érünk.
Székely Selters borvízforrások - SzelterszSzékely Selters borvízforrások - Szeltersz 2,6 km-re.
A szelterszi borvízforrások vize, vagy ahogy régebb nevezték, a lövétei Bélmező szejkéje enyhén sós, szénsavas, lúgos vagyis alkalikus víz. Ízben és gyógyhatásra megegyezik a híres németországi, niederseltersi sósízű borvízzel. Jól betemette az avar, a jeges hó is takarta, de meg volt az elégtétel, mert szűz láda volt. Kirulyfurdotol hazafele Istvan unszolasara erre jottem, nem bantam meg. Augusztusban jártam ott, és ültem ott egy hétig.
Kálnoki borvíz CsobotfalvaKálnoki borvíz Csobotfalva 24,5 km-re.
Csobotfalváról az Agyagfalva nevű falurészen keresztül lehet eljutni a Kálnoki borvízhez. Már két alkalommal kerestük fel ezt a helyet, sajnos mindhiába. Erre a helyre meg a szuleimmel jartam evtizedekkel ezelott, nagyon sokszor. A Kánásor és Somlyó patakok találkozásánál, a kereszteződésben egy tábla fogadja az arra járókat - balra a Kerekeger feredő, jobbra pedig a borvízforrások.
Bagolykő BükkhavaspatakaBagolykő Bükkhavaspataka 45,1 km-re.
Útba ejtjük a Szent Péter-kápolnát, ahonnan már látszik is a fenyvesből jól kiemelkedő Bagolykő. Vegul is nem lehetek szaz es szaz szazalekos. Gábor, a Bagolykő sziklájának a tetejére feljutottatok? Ezt hagytam a vegere, nagyszeru hely. A Bagolykő megközelítése a gyimesközéploki Hidegségről indulva lehetséges, Bükkhavas patakából a Nagysarok-patak szádától indulva a Jávárdi-hegy fele.
Református templom Felsősófalva 37,2 km-re.
A település neve mutatja, hogy Felsősófalva hét településhez tartozik. Amelyek a Kis-Küküllő és a Korond-patak völgyében fekszenek, a tanyavilággal együtt a Sóvidéket alkotják.
Népi fürdő CsíkverebesNépi fürdő Csíkverebes 29,8 km-re.
Csíkverebesen, egy két medencéből, egy filagóriából, öltözőkből és napozó teraszból álló hagyományos népi fürdő található, melyet 2010-11-ben állítottak helyre.
Szeszgyár CsíkszentsimonSzeszgyár Csíkszentsimon 27,5 km-re.
Ezek az épületmaradványok okoztak már emberhalált is. "A Ciuc, a Bucegi, és az Igazi Csíki Sör képviselői elmennek együtt sörözni. Az állomás felől közelítettük meg a rejteket. Először gyalog próbálkoztam, az állomás felől. Itt a néhai csíkszentsimoni szeszgyár látható, részben romokban.
Veres barátok templomának romjaVeres barátok templomának romja 49,2 km-re.
A mai nap megtalaltuk a kis meretu geodobozt, azt hiszem mi voltunk az elsok, mert a kis fuzetecskeben meg nem volt egy beiras sem. Megtaláltam. Gratulálok az itt elrejtett geodoboz első megtalálásához. Sepsikőröspatak és Kálnok közötti dombon áll a Veres barátok templomának romja, XV-dik századi gótikus templommaradvány, melyet a helybeliek Kápolna néven ismernek.
Lázár várkastély GyergyószárhegyLázár várkastély Gyergyószárhegy 46,2 km-re.
Gyergyószárhegy településéről az első, napjainkig fennmaradt okleveles adat 1406-ból való, amikor egy Lázár Bernát nevű előkelő mondhatta a magáénak. Hunyadi Mátyás király uralkodása alatt, 1462-ben Lázár András a földesura, aki már elnökként vezette le az 1506-os agyagfalvi gyűlést. Mivel a kastélylátogatás meghatározatlan ideig szünetel, "bosszúból" ;) rejtettünk egy dobozt a falon kívül. A töltöttkáposzta-fesztivál alkalmából érkeztünk Gyergyószárhegyre. Minket is bosszantott, hogy nem tudtuk megkeresni ezt a ládát, azért rejtettük a másikat kivül.
Nyerges via ferrata vasalt mászóút Madarasi HargitaNyerges via ferrata vasalt mászóút Madarasi Hargita 13,7 km-re.
Székelyföld első via ferratája (vasalt sziklamászóösvénye) legkönnyebben a Madarasi Hargita turisztikai településről közelíthető meg. Nem igazán értem, miért hívják azt a sziklát, ahol a via ferrata van, Kecskevésznek? Egy hatalmas sziklafolyót leküzdve, bokáig érő porrétegben érkeztem a szikla aljához. Fentről közelitettünk, a kék függőleges csík fehér alapon, majd narancssárga mászó emberke jelzést követve. Ahol a kék sáv gerincjelzés letér az Ivó felé vezető útról a Fertő-nyereg irányába, mi is jobbra térünk.
Kőd-vonulat CsíkajnádKőd-vonulat Csíkajnád 28,6 km-re.
A Kőd-vonulat kakukkfióka a Csíki-havasok kristályos palából, mészkőből, dolomitból, de főleg kárpáti flis homokkőöszletből felépült tömegéhez képest. Vulkáni kőzetek, kevés törmelékanyag alkotja, felgyüremlett magmatikus kőzettömeg.
Fingós borvíz KisbaconFingós borvíz Kisbacon 27,3 km-re.
Derültséget keltett a forás neve, csalódás volt az állapota. Mi a völgyből ezt a forrást a huncut neve miatt választottuk, a forrás vize most nem iható. Elég körülményes volt megtalálni a helyet, jó nagyot kell kerülni a sok bekerített magánterület miatt.
Szurduk-vízesés - SzelterszSzurduk-vízesés - Szeltersz 1,7 km-re.
A patak földrajzi baloldalán található a Szurdukbükke vagy Szurduk bükk, a jobb oldali Vészkaréj meredek sziklaoldal felett pedig a Cserebérc vagy Bükkdomb. A Szurduk a Vargyas-patak völgyének a Szeltersz klimatikus üdülőhely északi bejáratánál található, szurdok jellegű helye.
Pincevár Zalán 46 km-re.
E hegynyúlvány tetejét nevezi a nép Pincevárnak. Na most ez a var is bekerul a rejtekek korforgasaba. Gábor, várjuk akkor türelmetlenül az új ládáid bejelentéseit a rengeteg meglepetéssel. Pincevarat jol ismerem, a Haromszeki vartura-kalauzban az en fenykepem szerepel a varrol. A Baróti-hegységnek egy keleti irányba benyúló vonulata van, ami Zalánt dél felől határolja, azt pedig dél felől a Kóréh-patak határolja.
Gyimesi határkövek 48,3 km-re. Megtalatuk szombaton. A Gyimesi-szoros a legrégibb időktől fontos stratégiai hely volt.
Haller kastély ZoltánHaller kastély Zoltán 44,8 km-re.
A helység látnivalója a Haller-kastély 1553-ból. Éveken át csak nézegettem a kastély romjait, de mivel most doboz is van rejtve, megálltam megkeresni. Segesvártól 27 km-re délkeletre fekszik, Szászkézd községhez tartozik, a községközponttól 7 km-re délkeletre van.
Gróf Széchenyi István mellszobra Székelyudvarhely 19,8 km-re.
Gróf Széchenyi István mellszobra, Székelyudvarhely.
Sóskút SzékelykeresztúrSóskút Székelykeresztúr 39,4 km-re.
Székelykeresztúr és Sóskút múltja és jelene összefonódik, ezt régészeti ásatások is bebizonyították. A Gyárfás-fürdőt tápláló Sóskút takarításakor Krisztus el?tt II századból, Marcius Aurelianus és Traianus idejéből származó szkíta és római pénzérméket találtak. Bár Nagyszebenből hazafele végig esett az eső, Keresztúrra érve kisütött a nap. Nagyon szép ez az Áprily Lajos vers. Nagyon szép hely - és mégis - jobb sorsra érdemes.
Harangláb PottyandHarangláb Pottyand 31,2 km-re.
A pottyandi harangláb országos műemléki védettséget élvez, a harang 1975 óta nem szólal meg reggelente. Ma már csak nagy vész idején szól, vagy ha Pottyandnak halottja van. A Fenyővize-patak völgyében jártam, a Kolos-tető alatti Farkasvész sarkának nevezett oldalon.
Jártó Gábor ládája Fertő-nyeregJártó Gábor ládája Fertő-nyereg 18,8 km-re.
Tenyleg mester vagy. A Madarasi Hargita közelében levő Nyerges-kősziklán található via ferratát készültünk megmászni, már ki tudja hányadik alkalommal. Jártó Gábor ládája a Fertő-nyeregben.
Világháborús katonák sírja Görög-keleti temető 47,9 km-re.
Ötven, név szerint ismert I. világháborús katona sírja a görög-keleti temetőben, melyet még nem jelöl emlékkereszt.
Madárpihenő HomoródszentpálMadárpihenő Homoródszentpál 20,7 km-re.
A homoródszentpáli Madárpihenő a Homoródmenti Madárvédelmi Natura 2000 terület része, így ma 200 hektáron madárvédelmi rezervátum. Pihenni, és nézelődni egy késő őszi délután. Az idei majális kirándulásainak egyik célpontja volt a homoródszentpáli madárpihenő, illetve az itt elrejtett geodoboz. Előbb a horgásztanya felől próbáltam megközelíteni, de a valaki a bódéból utánam jött, megtudakolni, hogy mik a szándékaim (a kerítésen belül voltam).
Sós kút Homoródújfalu 23,6 km-re.
Homoródújfalutól nyugatra, 1 km távolságra, egy sóskút található. A kút mélysége 3 m, a vízoszlop magassága benne 3 m (1882-es mérés).
Rákosi HargitaRákosi Hargita 13,2 km-re.
A Központi-Hargita a Hargita-hegység legmagasabb és leglátványosabb része. Bár nem a legmagasabb, de talán a legszebb csúcsa, az 1757 m magas Rákosi Hargita vagy Galusa-tető. Március utolsó hétvégéjén, Madarasi-Hargitai sítábor keretén belül, egy nagyszerû pénteki sízés után. Szégyen és gyalázat, de be kell vallanom, hogy csíki létemre (és a Hargita szerelmese lévén. Nekünk a csúcstól távolabb levő sziklafal látványosabbnak tűnt a csúcs környékénél.
Vármege bükkfái MáréfalvaVármege bükkfái Máréfalva 9,3 km-re.
Máré várától lefele, a meredeken ereszkedő ösvényt követve, a Vármege elnevezésű helyen, az erdőben egy vastag, legalább 3 m kerületű bükkfára bukkantam.
Sóhegy Szováta 46,6 km-re.
Evangélikus erődtemplom Homoródbene 34,8 km-re.
Késő gótikus stílusú, 1513-ban szárnyasoltára is készen áll Veil Stoss fia, Johann festményével. Templomának építési idejét a XIV-dik századra teszik, ekkor készül a hajó, a szentély és a többszöggel záródó apszisa.
Mezítlábas ösvény Szováta 46,4 km-re.
A mezítlábas ösvény Sebastian Kneipp német természetgyógyász által kifejlesztett egészségmegőrző módszeren alapszik. Az ösvény más és más felületű anyagokból áll, melyeken mezítláb gyalogolva stimuláljuk a talp különböző reflexpontjait.
Református templom AgyagfalvaReformátus templom Agyagfalva 28,8 km-re.
1579-ből ismeretesek az egyházközség jegyzőkönyvi feljegyzései és határozatai, amelyeket 1628-ban Galgótzi István esperességében megerősítenek. 1510-ben plébániatemploma van, plébánosa, Máté alesperes név szerint is ismeretes, maga a templom régebbi - Építési idejét a XIII-dik századra teszik.
Jávárdi völgyeJávárdi völgye 43,4 km-re.
Jávárdipataka település házcsoportjai 3 km hosszúságban sorakoznak az azonos nevű patak mentén. Legismertebb látványossága a 7 m magas Zúgó-vízesés.
Mofetta TusnádfürdőMofetta Tusnádfürdő 31,8 km-re.
A tusnádfürdői mofetta épülete a közelmultban esett át egy felujításon, amely most már megszabott program szerint fogadja a gyógyulni vágyókat. A kezeléseket kizárólag a fürdőtelep szakorvosai ajánlásával, és az általuk megszabott program szerint szabad alkalmazni. Az összes sarkot végigkutattam, de doboz, sehol. Ha csak a geodoboz hűlt helyét találod meg, az éppúgy a rejtekhely megtalálásának számít, mintha a geodobozt is megtaláltad volna. Mint érdekes hely, úgy azt mondhatom, hogy megtaláltam.
Bányászpataktövi borvíz TusnádfürdőBányászpataktövi borvíz Tusnádfürdő 31,6 km-re.
Bányászpataktövi borvíz - Tusnádfürdő. Megtaláltuk, visszaálcáztuk. Ez is megleve de a borviz itt is szerintem nem volt a legkivanatosabb, zavaros es nem volt semmi kifolyasa a betongyurubol. Könnyen megközelíthető helyen, az Olt-parti borvíz közelében található ez a rejtek. A Bányász-patak Oltba való beömlésétől 10 méterre van a Bányászpataktövi borvízforrás, melynek vize alacsony asványi sótartalmú, és 9,5 C hőmérsékletű.
Márton Áron tér SzékelyudvarhelyMárton Áron tér Székelyudvarhely 19,4 km-re.
Valamikor itt volt a fapiac, gabonapiac, itt állították fel a mesteremberek a sátraikat. A belvarosi geodobozt csapatban találtuk meg, köszi. Ebben a borús, esős időben sokan nem sétálgattak itt, így könnyen ment a keresés. Ma delelott vettem eszre, hogy megjelent itt a lada. A Felső Piactér, a jelenlegi Márton Áron tér, Székelyudvarhely múltbeli és jelenlegi központjának része.
Fehér-mező Hagymás-hegységFehér-mező Hagymás-hegység 47,8 km-re.
A Nagyhagymásban található mészkő plató. Bár én voltam az, aki elsőnek megmozgattam a dobozt takaró követ, mivel az nem mozdult elsőre, máshol kezdtem keresni. Mivel a túravezető nem mozgatott meg minden követ jól. Szép élményekkel tértem haza erről a kirándulásról is.

Természeti értékek - Hargita megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Szentegyháza Gyöngye adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Második próbálkozásra - Második próbálkozásra sikerült megtalálni.
 • Megtaláltam - Mászni kellett érte, de összejött.
 • Végre meglett - Többszöri nekifutás után, végre meglett.
 • Megtaláltuk - Ötletes rejtés.
 • Szentegyhaza Gyongye - Megtalaltuk Szentegyhazan a 25C-fokos :) filmes dobozkat.
 • Megtaláltuk - Babbercival megtaláltuk a geodobozt.
 • A gyerekek élvezték - Nagycsaláddal találtuk meg.
 • Megtaláltam, kedden - Az elhaladó autósok meghökkenten nézték a reklámtáblán csüngő, barna hajú csimpánzlányt. :) Köszi a rejtést.
 • Reklámtábla - Köszi a rejtést. A strandra sajnos nem volt idő.
 • Termál fürdő - Vasárnapi tekergésből hazafele, véletlen rátaláltunk a kis dobozra. :) Köszönjük a rejtést.
 • Hm :-) - Egy kis torna-mozdulat, és meg is van a kis dobozka.
 • 25 fok Celsius - Pedig ugy nez ki, hogy vege a nyarnak. Kar .
 • Kis mászkálás - Mágnesesre számítottam, de látom ez nem feltétlenül szükséges.
 • Jo rejtek - Hazafele egy gyors talalatra szamitottam, de megdolgoztatott rendesen. Bar a segitseg egyertelmu, egy darabig nem talaltam.
 • Majom a magasban - Mászkálni jó mulatság, kíváncsi lennék a rendőr az út szélén mire gondolhatott amikor csüngtem a magasban.
 • Magas rejtés - Nem volt épp 25 fok meleg (na nem a víz). Kellett két a személy a megtaláláshoz, bár aki elég magas, annak egyedül is mehet.
 • Legelő a Hargitán - Esti sétára indultunk a terepjáróval és az Ördög-tó - Csíkdánfalva utat választottuk. A menedékház körül békésen legelésztek a tehenek.
 • Tekerő - Kora délután, lehet, hogy nem a legideálisabb időpont dobozt keresni, de nekem most ez jutott. A templom is pont a központban van, a kapuja szem előtt, szóval nem jött össze.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Szentegyháza Gyöngye? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.