Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.
Ompoly-kövek - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Ompoly-kövek

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Lutheránus templom - Darlac
Templombelső homályban - 2
Szent István-kápolna - Perkő
Körkápolna
Kőgomba kalap nélkül - Kirulyfürdő
Fehér sapkás kőgomba
Tiborc vára
Erdővel borított várudvar
Sipote-vízesés és csorgó - Aranyos völgye
Csorgó és vízesés
Csudálókő - Vargyas-szoros
Reggeli köd
Csukás-csúcs
Csukás hegység 3
Erkély-tisztás - Alsószolcsva
A hűs csermelyben
Erődtemplom - Szászörményes
Templom - 3
Szent Mihály-templom - Lemhény
A vártemplom

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet az Ompoly-kövek fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Ompoly-kövek.. Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen az Ompoly-kövek!

A legközelebbi település Kisompoly, 2,19 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak az Ompoly-kövek közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
4,8 km-re. Tótfalud dél-nyugati részén indul az a földút, melyen dél, dél-nyugati irányba haladva, megkerüljük a várhegyet. Felérve a legelő gerincére, az út tovább halad az erdőben, de már dél-keleti irányban.
6,1 km-re. Mután megjártam a Mammutot gondoltam megkeresem a dobozkát a dendrológiai parkban. Aznap a Torockói-hegységben túráztunk, rejtettünk egy új geodobozt a Szív-tisztásra rálátást biztosító pontnál, illetve telepítettünk egy új dobozt az eltűnt Kecskekő-doboz helyett.
8,6 km-re. A Szív-tisztás Kecskekő várától 2,4 km távolságra található, dél-kelet irányba. Borosbocsárd település észak-nyugati kijáratától körülbelül 3 km-re, az útból egy ösvény indul balra.
9,1 km-re. A gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyház egy háromhajós katedrális, melyet egy 11-dik században épült templom helyén emeltek a 13-dik század elején, román stílusban. A román kori magyar művészetnek ez az egyik legszebb példája, jellegzetes román kori elemei a torony és a templom déli kapujának díszítései. Zenei aláfestésként (valamivel korábban) fülgyönyörködtető, ámde sajnos érthetetlen, latin nyelvű egyházi énekeket hallhattunk, míg egy lány gyakorolt, hátat fordítva a látogatóknak. Három napot töltöttem Gyulafehérváron s már a legelején első dolgom volt megkeresni a székesegyházban elrejtett dobozt. Jólesett elsőnek megtalálni ezt a rejtekhelyet.
9,9 km-re. Egykori ferences kolostor - Ferdinánd I sugárút 19-21 szám, Gyulafehérvár.
10,2 km-re. Gyulafehérvártól észak-északnyugatra, a Királypataka település északi határában nyúlik a magasba az 1090 m magas sziklapiramis, a Kecskekő. Habar az kisse tavolabb van a gps altal jelzett ponttol. Most vettem észre, hogy annak idején elfelejtettem feltölteni a rejtekhelyről készített fotókat, illetve nem adtam meg a geodoboz megtalálását segítő szöveges információt. Miután rejtettünk egy geodobozt a Szív-tisztásra legjobb rálátást biztosító pont mellé, a piros háromszöggel jelzett túraútvonalon állva, úgy döntöttünk, hogy itt folytatjuk tovább a túránkat a Kecskekő felé. Csúcsán az egyik legrégebbi vár, a nép által Tündér Ilonáénak tartott Kecskekő várának romjai találhatók.
11,1 km-re. A Magyarigeni-tengerszem a Torockói-hegység egyetlen nagyobb méretű, természetes képződésű, állandó tava. Tövis felől közelitettük meg a tavat. A régi rejtés nem hiszem, hogy megvan még. A geológusok szerint a Hargita megyei Gyilkos-tóhoz hasonlóan képződött, természetes, földcsuszamlások okozta elgátolások következtében.
11,1 km-re. Zebernik várának romjai Borberektől 2,5 km távolságra vannak északnyugatra, a Vincipatak falu feletti Várhegyen.
13 km-re. A mai utam utolsó, ötödik geodoboza. Borberek első temploma a XII-XIII-dik század fordulóján már elkészülhetett, mert ebben az időben jönnek a környék szász telepesei, akik II Endrétől kapnak kiváltságokat.
13,2 km-re. Középkori plébániatemploma, amely ma is áll, a XIV-dik századból származik, tehát feltételez egy előbbi templomot. Jó hogy a segítő információt nem adják kéz alatt. Ezt sem sikerült megtalálnom, pedig kerestem, de nem leltem. A fallal körülzárt templom ódon hangulata lenyűgöző. Eredetileg háromhajós templom volt, de ebből csak a középhajó maradt meg és a szentély az eredeti boltozat nélkül.
13,5 km-re. A domonkosok temploma és rendháza a reformációt követően, a szerzetesek eltávolítása után, rommá lesz és romjaiból építik fel újra, de már kastélyként. Eddig csak a vasútállomáson voltam. Az igazság az, hogy egy kicsit pontosabb lehetne a segítség, mert elég hosszú a fal, meg persze tele van szederindával meg csihánnyal, ami eléggé hátráltatja a keresést. Fürgén másztunk be a kapu tetején és úgy éreztük miénk a kastély. Bod Péter szerint Martinuzzi építteti a kastélyt 1546-1551-ben, mások szerint Bethlen Gábor.
13,8 km-re. Ma már beomlottan, nyitottan tátong az ég felé a második világháború utáni évektől. Borosbenedek egykori gótikus temploma a falu feletti magaslaton az elmúlással küszködik.
13,8 km-re. Felsőgáldról Havasgáld felé menet a 107K jelzésű megyei út áthalad a a Gáldi-szoroson is. A szoros egy adott szakaszon annyira szűk, hogy csak az út egyik sávjának marad hely a patak mellett.
14,9 km-re. Magába foglal még néhány szorost és hasadékvölgyet, mint például a Török-hasadékot és a Kisgáldi-szorost. A sziklaalakzatok gyönyörűek, változatosak. Bár az e hétvégi kirándulásom fő úticélja nem a Havasgáldi-szoros volt, nem hagyhattam ki a környék általam még meg nem keresett geodobozait. A Havasgáldi-szoros a Torockó-hegységben, a Gáld völgyének középső szakaszán található.
15,1 km-re. Mindamellett, hogy az út jeges volt, mi a nap simogató sugaraiban kezdtük el a kapaszkodást a Havasgáldi szoros meredek oldalában, az ismeretlen felé. A játékvezető által rejtett dobozok újra ide csábítottak. A Havasgáldi-szoros sziklakapujának, valamint sziklakürtőjének megközelítésére alkalmas, többnyire kőgörgetegen kapaszkodó, jelzetlen ösvény felett egy érdekes sziklaalakzat található.
15,3 km-re. A Szfinx-től a sziklakapu felé folytattuk az utat. A Havasgáldi-szoros monumentális sziklakapujához vezető jelzetlen ösvény elvezet egy kisebb sziklakürtő, vagy kilyukadt zsomboly teteje mellett.
15,3 km-re. A Havasgáldi-szoros földrajzi bal oldalán, érdemes a sziklák között is barangolni. A Havasgáldi-szoros út feletti rejtésétől indultam tovább az ösvényen, kelet felől kerülve az erdőben. Miután megcsodáltuk a sziklakaput, minden lehető szögből, megkerestük ezt a dobozt is. A Szfinx és a Sziklakürtő után a Sziklakapu következett. Egy jelzetlen ösvény is indul felfelé, ezen fel lehet jutni a sziklakapuhoz.
15,4 km-re. A Havasgáldi-szoros kőgörgetegei felfelé, nekem már elég fárasztóak.
15,6 km-re. A patak itt valósággal kettéfűrészelte az olisztolitot és egy alig 1-2 m széles hasadékot hozott létre, lépcsőzetes vizesésekkel. Amig rászántam magam, hogy bejelentsem a doboz megtalálását eltelt majdnem egy év. Az elmúlt hétvégén a Torockói-hegységben túráztam, többek között a Csáklya-szorosban is. A Csáklyakő mögött eredő Csáklya pataka mentén két hasadék is képződött, amelyek közül a leglátványosabb a Csáklya-hasadék.
15,7 km-re. A Csáklya-szoros környéke régészeti lelőhely, bronzkori halomsíros temetők találhatók itt. Csáklya falu közelében, a La Pietri nevű helyen több lelőhely található, például a Ticuiata, a Ierboasa, a Sasa, és a Mariuta. Miután visszahelyeztem a "dinoszauruszt" megmásztam a Csáklya hasadék másik szikláját is.
16,1 km-re. Ellenben a hatalmas sziklatömbök valamikor a geológiai idők folyamán a Torockói-hegység akkori mészkőpartjáról vándoroltak egyre délebbre, majd beágyazódtak az akkori tengerfenékbe. A Valle Mika mészkövei az Ompoly-kövekhez hasonlatos olisztolit képződmények, amelyek tulajdonképpen nem tartoznak a szoros értelemben vett Torockói-hegység területéhez.
16,3 km-re. A Csáklya-kő a Torockói-hegység egyik elszigetelt, olisztolitként beágyazódott és szelektiv erózió során felszinre került mészkőcsúcsa. 1233 m magas csúcsát egy betonoszlop jelzi, mely sűrű bozótosban, erdőben található. Hogy magunk is gondolkodtunk egy virtuális pont elhelyezésén ezen a helyen. Ez a geokopacz03 utazó vakond be van jelentve a geokrety. Errol volna szo.
17,1 km-re. Diód várának romját Diód belterületének északnyugati szélén, a Diód-patak partján, az ottani tó melletti kisebb kiemelkedésen találjuk. A szomszédos kerten keresztül lehet bejutni, a tulajdonos engedélyével.
17,2 km-re. A Vörös-szakadék természetvédelmi terület Szászsebestől 3 kilométerre északkeletre található. Már a főútról is jól látható. Egy igazi hangyabolyból kellett kiássam. Ez az Ort der Ruhe a temetőkre használatos kifejezés, a csend, a pihenés helye. Meg is magyarázom, miért csak úgymond.
17,7 km-re. Hunyadi kolostortemploma. Ezt a templomot meg kell látogatni. Amint a templom nyugati kapuja feletti felirat megörökíti, a templomot Hunyadi János építteti 1449-ben: Anno Domini MCCCCXXXXVIIII Johannes de Hunyad regni hungariae gubernator.
18 km-re. 2024 május 5-én, húsvét vasárnapjára virradólag porrá égett, feltehetően egy égve és felügyelet nélkül hagyott gyertya miatt. A Havasgáld községhez tartozó Gyonkány falu történelmi emlékmű fatemploma a 19-dik század második felében épült, 1878-ban.
18,1 km-re. A középkori plébániatemplomot a román korban építették, legkésőbb a XIII-dik században, a fenti adat szerint 1293 előtt, amikor már oklevélben szerepel. A tövisi református teplomba nem jutottam be. Tekintélyes egyházközség lehetett, amely otthont tartott fenn a leprások részére.
19,1 km-re. A ma városi rangban levő település területén a régészek már a rómaiak korából találtak szervezett életre utaló leleteket. Idővel megfordultak itt a gótok és a hunok is, majd az avarok, szlávok következtek.
19,2 km-re. 1150 előtt terra Siculorum terrae Sebus, utána szász település. Régóta készülök itt rejteni egy dobozkát a környék legjelentősebb épületéhez. A Vörös-szakadéktól jövet megálltunk, hogy megkeressük ezt a dobozt is. A Vörös-szakadékhoz igyekezvén megnéztük a templomot. 1203-ban a sebesi dékánság székhelye, ekkor biztosan van már temploma.
19,5 km-re. A Remetei-sziklaszoros a Torockói-hegység egyik legszebb, bár zord, nehezen megközelíthető sziklaszorosa. A 2 km hosszú szoros 300 hektáron összetett jellegű természetvédelmi rezervátum, sziklafalainak magassága 150-200 méter. A Zergeosveny felé, a szurdok felett mentünk vissza. S mire a csapat megérkezett addig mi már rég a kapuban voltunk. A torockói rejtekhely találkozó alkalmából kerestük fel ezt a szép helyet és tettünk egy kis körtúrát itt.
20,3 km-re. Remeteiszoros falu, románul Cheia, a Remetei-sziklaszoros felső végénél található elhagyott, kihalófélben levő falu. A dobozt nem tudtam megkeresni az ottani gyerektől meg leánykától. Amilyen szép a falu környéke, ép olyan nehezen lehet megközelíteni.
21,8 km-re. Remek a panoráma, az út frissen kövezve. A Felsőenyed - Bucsum közötti 107I jelzésű megyei út áthalad a Torockói-hegységen nagyjából kelet-nyugat irányban, helyenként kb 1000 méteres magasságban.
22 km-re. A szoros egy rövid és egy még rövidebb szakaszból áll. Kisgyógypatak (románul Geogel) falutól keletre, az azonos nevű patakon, van egy kiépítetlen, vad szoros.
25,8 km-re. Felső-Szolcsváról Nagyponor irányába, a Malom-patak mentén, a földút kis autóval is járható. Enyed - Remete - Bredesty - Nagyponor felől jöttünk. A vízválasztóhoz érve pompás panoráma tárul elénk.
27,6 km-re. A déli irányból vezető úton Erdőfalvára érkezve a falu központjából már jól látható a községtől északra magasodó csipkézett sziklafal, mely számos üreget, hasadékot rejt magában. Van egy másik egyszerűbb útvonal a barlangvárhoz. Az erdélyi Érchegység délkeleti részén, a festői Glodi szorostól kissé délre találjuk Erdőfalva községet, ahová legkönnyebben Szászváros felől Algyógyon keresztül juthatunk el.
28 km-re. Rejtettem a Kopasz-Detunáta tövében levő törmelékkel borított mező szélén, ahonnan jól láthatóak a bazaltoszlopok. Leginkább délután érdemes bejárni ezt a hatalmas kőoszlopokkal borított mezőt, mert akkor a legjobb a Detunáta megvilágítása. Megtalaltuk: Iza, Zitrom, Tibi, Emese, Laci, Lajcsi, McFly. Gyerekkorom óta nem jártam itt.
28,1 km-re. Kb 20 évvel ezelőtt többször is jártam itt, de nem tudtam a vízesésről. A dobozt nagyon könnyen megtaláltuk a rejtekfotó alapján, aki tudja hogy mit kell keresni az kb 15 méterről láthatja.

Természeti értékek - Fehér megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Ompoly-kövek adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • A Vár-kúttól másztunk fel a várhoz. Eső után igen csúszós volt az oldal és az erdőkitermelő út.
 • Mint szervező vettem részt a Rejtekhely-vadászat hatodik találkozóján. Bár erre a hétvégére esős, borús időt jeleztek előre, végül mindig éjszaka esett, reggelre kiderült, majd a nap folyamán, bár néha borús, de többnyire napsütéses időben túrázhattunk.
 • Az üzenet a táj és a hely részéről volt. A természet erődítménye és a világháborús emlék együttes rejteke, elmúlt idők emléket őrzi az ide látogatók számára.
 • Kocsival érkeztem a Kövesdomb felől. Felhajtottam a rejtekhely mellé, a motrot meg sem állítottam.
 • Nagyon benotte a gaz a varrom kornyeket.
 • Zaboláról egy rövid biciklitúrára indultam, és mivel láttam az új rejtést, gondoltam levadászom. Még mielőtt bementem volna kiszemeltem a rejteket, mikor bementem és a geodobozt rejtő helyen jártam, megláttam a geodobozt.
 • Egyszer már megprobáltam, másodikra sikerült. A doboz a helyén volt, picit beázva.
 • Ha már kora reggel ücsörögnek itt, később semmi esély. Talán eccer éccaka próbálkozunk.
 • Áttapogattuk a magasban levő lehetőségeket is. De sajnos semmit sem találtunk ott sem, a fában sem.
 • A rejtek szomszedsagaban reszt vettunk, a brassoi EKE szervezeseben, az ez evi farsangon. Volt ott minden: eveszet , oblogetes boven, babu egetes, bolondozas stb.
 • Az igazság, hogy nem kapom a térképnéző segítséget. Mindent végigklikkeltem, de a térkép, nyema.
 • Forgalmas helyeken nincs igazán biztonságban egy geodoboz, ritka a hosszú életű rejtés. De örüljünk annak, hogy az Akó-kapu még a helyén van.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett az Ompoly-kövek? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Fehér megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.