Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.
Sziklavilág - Tiszest - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Sziklavilág - Tiszest

A patakban kevés víz van, de a felső részében egy nagyon tág völgykatlant képez. Majd a Tatros folyóba ömlik, miután átfolyik a falun, mely felvette a nevét.A sziklák közül kiemelkedik egy kb...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Hegy útja - Csíkszépvíz
Terepjárónak is alkalmas
Kétágú templom - Kolozsvár
Alsóvárosi református templom
Banica-szoros - Merisori-hágó
Árnyékban
Bozsor tava - Mezőzáhi tórendszer
A gátról nézve
Tordai sóbánya
Bányász felszerelések
Vártető I kilátópont - Tusnádfürdő
Faligyikok
Csúcsplató - Istenszéke - Kelemen-havasok
Puzzle
Gyilkos Fekete-fehér
A csúcs
Rakodó források
Patak
Rakodó források
Környezetbarát budi légkondival

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Sziklavilág Tiszest fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Tiszest és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Sziklavilág!

Sziklavilág Tiszest falutól, románul Parau Boghii, délnyugatra. Egy sziklacsoport alkotja, mely a Tiszest-patak forrásvidékén helyezkedik el. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Nicoresti, 2,98 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Sziklavilág Tiszest közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
880 m-re. A Kósna-domb az első világháborúban fontos harcok helyszíne volt, a harcászati térképeken 789-es szintnek is nevezték. A csúcs alatti széles dombteraszon, az erdő szélén, egy 1922-ből származó régi emlékművet, egy egyszerű kőkeresztet találunk. Aknavásártól készültem nekiindulni a Kósa-domb felé, a piros kereszt jelzésen.
990 m-re. Nemcsak a csúcs, hanem annak vállai is, tehát a Kósna-domb is, heves harcok színtere volt az első világháborúban. A katonai emlékműtől továbbsétáltam, az alig 500 méter távolságra található csúcs felé. A Kósna-csúcs a Nemere alatti dombvidék legkeletibb csúcsa, 784 m tengerszint feletti magassággal.
2,2 km-re. Közös túránkon, Trekkingklub és a férjem, a jobboldali ágon felmentek a vízeséseket megcsodálva.
2,2 km-re. Aknavásár és Ciresoaia települések között, a Velnica kőbányából indulva, a vad és mászkálós terepekhez szokott, tapasztalt, jól felszerelt, és vállalkozó kedvű természetjáró egy igazi vízesés-paradicsomot fedezhet fel. A játékvezető egy igazi vízesés rengetegbe kalauzolt el bennünket.
2,8 km-re. Szitás faluban, a Mihai Viteazul utcában, körülbelül 150 m távolságra nyugatra a település főútjának számító Stefan cel Mare utcától, egy érdekes kutat találunk, pontosan az út közepén.
3 km-re. Újfalu, románul Satu Nou, a Tatros mentén, Ónfalvától nyugatra, Aknavásártól délkeletre, Szőlőhegy és Szitás falvak között fekvő település. Szőlőhegy községhez tartozik.
4 km-re. A helyet a helybéliek Sólyomkő néven ismerik. Különleges kőalakzatokkal tűzdelt körutat köszönhetünk a játékvezetőnek. Az Aknavásár közelében levő Gorzafalva feletti hegyoldalon homokkő sziklák találhatók.
4,1 km-re. A Kalaposkő-sziklát keresve, egy adott pillanatban a Sólyomkő tetejére értem. Bár a kis tetőről nem a legjobb a kilátás, a környéken érdekes sziklaalakzatokat fedezhetünk fel, ezért érdemes ide kikapaszkodni. Újabb mászás után túránk legmagasabb pontjára értünk.
4,2 km-re. A Sólyomkő-tetőről nyugat felé beereszkedve az oldalon, egy érdekes kőerődítményre bukkantam. Értesüléseim szerint első világháborús katonai létesítményről van szó. A tető irányába mászva a háromszintes védőfallal körbevett vár romjaihoz értünk.
4,2 km-re. A Kalapos-kő a Sólyomkő-körtúrának egyik leglátványosabb pontja. A szikla kalap formája alulról csodálható meg. A Kalapos- kő lentről sokkal impozánsabb, ellenben tetejéről gyönyörű kilátás nyílik.
4,2 km-re. A nagy kőüstöt keresve bukkantam rá erre az agy kinézetelű sziklára, melynek oldalában egy kis fél-kőüst található. Mivel nem álltak rendelkezésemre pontos koordonáták, akkor még nem tudtam, hogy megtalálom-e a tulajdonképpeni nagy kőüstöt. Nemcsak a nagy, hanem a kis kőüst is előkerült némi mászás után.
4,3 km-re. A Nagy-kőüst után érkeztünk a hatalmas, de békés Szörnyeteghez. Ez a hely kiegészíti a Sólyomkő-körtúrát, mely a következő útvonalon vezet végig: Sólyomkő-kilátó - Kalaposkő - Nagy kőüst - Kicsi kőüst - Kőerődítmény - Sólyomkő-tető - Sólyomkó-kilátó.
4,3 km-re. A kilátótól az ösvényen továbbhaladva megcsodáltuk a Kalapos-követ, majd rábukkantunk a "kényelmesen belakható" nagy-kőüstre. Ez a hely része lehet egy Sólyomkő-körtúrának, a következő útvonalon: Sólyomkő-kilátó - Kalaposkő - Nagy kőüst - Kicsi kőüst - Kőerődítmény - Sólyomkő-tető - Sólyomkó-kilátó.
5,5 km-re. Mivel a sóréteg viszonylag kis mélységben van, az elején egyszerűen csak gödröket ástak, ezek később lefelé szélesedni kezdtek, és harangformát vettek fel. A Kósna-dombi kirándulás után, már csak nagyon kevés időm maradt a sötétedésig. Aknavásáron, a Fetele Targului (A vásár lányai) nevű domb nyugati oldalán, a Valcele-patak közelében, már a XIV-dik században bányászták a sót.
6,1 km-re. Viisoara falu gömbkövei a településtől körülbelül 700 méterre találhatók, északnyugatra. Viisoara faluba, magyarul talán Viszóra, Tatros (Targu Trotus) községból indulva lehet eljutni, 2 km aszfaltozatlan út megtétele után. Esti ráadásnak, a Velnica kőbánya vízesései után, még megkerestük a kőgombák geodobozát. A gömbkövek beágyazódtak a Varatici-patak fölé emelkedő sziklafalba, de a Docmana dombra vezető ösvény közelében is hever néhány a fűben.
10,5 km-re. A Dofteana-szurdok felkeresése előtt érdemes megtekinteni ezt az értékes arborétumot. Szabadon látogatható, rendezett kert, melyben főleg az exotikus fenyők kaptak helyet (Simafenyő, Sárgafenyő, Cédrusfenyő, stb).
17,6 km-re. A legszebb részén a patak völgye teljesen összeszűkül, egy vízesés előtti sziklatömb a patak fölé nyúlik ki. Ez a rejtekhely egy élmény, a visszahajló kő, a kis vízesések és a nagy erdő adják a hangulatot. A Dofteana-szurdok a Nemere egyik legszebb szorosa, a 1,5 km hosszú szurdokban több, kis vízesés található.
18,1 km-re. A Maguricea-domb Dormánfalva város felett emelkedik, az Úz-Csobányos vízválasztón, az Úznak a Tatrosba történő befolyása közelében. Két csúcsos kiemelkedése van, az egyik 522 m, a másik 512 m magas.
20 km-re. A rejtekhelyről gyönyörű kilátás nyílik a gátra, és a tó felső részére. Itt is elsők voltunk.
21,1 km-re. A Csíki-havasok hasonló nevű hegye alatt található Lápos-remetelakot egy szerzetes építette 1737-ben, majd 1850-ben egy tűzvész martaléka lett. Ami az épületből megmaradt, azt a Lápos falu templomához szállították.
21,7 km-re. A Nemere a Keleti-Kárpátok külső hegykoszorújának középső részéhez tartozik. A Nagy-Sándor-csúcs a hegység gerincvonalának középpontja.
22,2 km-re. A csúcson egy lapos sziklakilátó található, ahol tiszta időben szép kilátás tárul elénk. A Nemere gerincének a legszebb része a Magyar-, másnéven Kis-Nemere.
22,2 km-re. A Kis-Nemere körül elszórtan több gomba-, torony- vagy piramisszerű sziklaképződmény található.
22,3 km-re. Útban voltam hazafelé. Vegre elallt az eso is, elindultunk Ojtoz fele. A Kalaszló vízesése egy két lépcsőből álló, összesen körülbelül 5 m magas zuhatag, amely a Kalaszló-patak Ojtoz folyóba történő beömlésénél alakult ki.
22,4 km-re. A Gyilkos-kő a Gyilkos-szorosban, Kovászna és Bákó megye határán található. Nem tudom, hogy miért gyilkoskő, de gyilkosan szuszogtató és meredek az oda vezető út. Kiegészítettem a rejtekhely leírását. Mar reg szandekomban volt e rejtek megkeresese. Itt mészárolták le 1788-ban a törökök a székely helyőrséget.
23,2 km-re. Érdemes leereszkedni a patak medrébe is, ahol szintén látványos kőzetrétegek láthatóak, melyek hasonlóak az út mentén levőkhöz.
23,7 km-re. A kománfalvi medence, beleértve a várost is, a Csíki-havasok északkeleti lábánál helyezkedik el. Az erdő mélyében levő vízesést több módon is meg lehet közelíteni. Itt található a Tatros egyik oldalágának, a Szupán-pataknak a völgye.

Természeti értékek - Bákó megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Sziklavilág adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Tiszest térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Megtalaltuk. A hangyak nem voltak ott.
 • Megtaláltuk, helyretettük. Mit jelenthet a számsoros tábla?
 • Nem sikerült előkeriteni sajnos, lehetséges hogy nem is jó helyen kerestem, gps koordináták nélkül. Próbálkozom még máskor is, mikor Nagyszeben felé járok.
 • De a dobozt sajna nem találtuk, bármennyire is kerestük.
 • A Bethlen negyedből indultunk gyalog, hogy egy kis városnézés is legyen a sétában. Szép faragott székelykapukat csodálhattunk meg.
 • A Marosvásárhelyi Napokra felújították az Erzsébet ligetet. Van ami szép lett, de a stadion körüli jegenyéket csúnyán csonkra vágták.
 • A szurdokban több kirándulócsapat sétált mindkét irányba, a mi csapatunk is lehetett 30 fős, 5-től 50 évesig. A dobozt nem találtuk meg (igaz, nem a teljes nagy csapattal kerestük)A barlang előtt igazi sorbanállás alakult ki, amit igen érdekesnek találtam.
 • Akkor ez most egy kotlos csokitojas volt most. Majd menj arra, mikor viragoznak a narciszok.
 • Kora tavasszal egy többévszázados fa alatt. Ugron Gábor utca, Udvarhely.
 • Nehezen tudtunk megválni a pompás tőzike rétektől, soha nem találtuk még ilyen csúcsnyílásban, pedig minden tavasszal felkeressük a tavasz hírnökeit, tőzike, hóvirág, tavaszi kikerics, mindez egy helyen. Ebédlőnek a Tündér-forrás padját választottuk.
 • Többször voltam Étfalván, de valahogy nem figyeltem erre a kapura. Érdeklődve mentünk ládát keresni.
 • Kárpótlás volt a kilátás, a látvány azért, hogy el kellett hagynunk a Szent Anna-tavat a medvék és emberek okozta káosz miatt. Bár a gondnok biztosított arról, hogy rendbehozta a padlózatot, igencsak kellett vigyáznunk, hova lépünk.

Sikerült eljutni Tiszest környékére? Tetszett a Sziklavilág? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Bákó megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.