Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Rüsz - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Rüsz turisztikai látnivalói

Rüsz falu szász temploma egy kis dombon áll. Értékei a karzat festett kazettái, valamint a templom különálló, megdőlt tornya.

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rüsz képtárból:

Rüsz
Rüsz
Ferde torony
Ferde torony
A bejárat
A bejárat
Ferde torony
Ferde torony
Harangtorony
Harangtorony
A templom bejárata
A templom bejárata
A ferde torony dereka
A ferde torony dereka
Ferde ablak
Ferde ablak
Ferde ajtó
Ferde ajtó
A fal belső része
A fal belső része

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Rüsz fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Rüsz!

1424-ben villa Rüz, 1494-ben Rwessen, Rwz, 1506-ban Zuz néven írják az oklevelekben. 1441-ben plébániatemploma van, plébánosa Mihály. 1453-ban Lőrinc a plébános... Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Rüsz, 0,62 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Rüsz közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
Református templom Vízakna A háromhajós, bazilika típusú templom építését valószínűleg 1240-ben kezdték meg, majd 1280 körül fejezték be. Út a várhoz. Az a helyzet,hogy kertek vannak az oldalban,tehát vagy kell kerülni egy nagyott vagy átvágni a kerteken,ami eléggé rizikós messze idegenben. Nem találom. Pontosabban milyen magasságban van a rejtekhely. Sóstavak. Egy hetet nyomtam le Vízaknán. A település közepén, a Viza patak jobb partján, egy dombon áll a védőfalakkal övezett református vártemplom.
A sálfalvi szakadék 15 hektáron védett terület, Sálfalva községtől 1 km-re található. Hossza 5-600 m, oldalfalainak magassága 6-25 m. Mocsaras árterületen. Talán nem a legjobb módját választottam a szakadék megközelítésének.
Vúrpodnak 1332-ben plébániatemploma van. Vurpód. Megtaláltam a dobozkát a háromszögben. Nincs már dobozka. Templomkertbe a bejutás kis kerítésmászással. A templom maga régebbi, mint az első okleveles adat: 1230-ban építik román kori stílusban.
A templom legkésőbb az 1300-as évek elején készült, az átmeneti (román-gótikus) kor idején, egyhajósnak épült. Egy 1414-es évi oklevélből kitűnik, hogy a templom, amelynek ekkor Miklós volt a papja, Mindenszentek tiszteletére volt szentelve.
Szenterzsébet (románul Gusteriţa, németül Hammersdorf) régebb önálló szász falu volt, 1950 óta Nagyszebenhez tartozik. A település a város északkeleti részén található, a Szeben (Cibin) folyón túl. Artmania előtt Falkenhayn. Az Artmania rockfesztivál ürügyén :-) érkeztem Nagyszebenbe, este 6 órakor. Új geoláda. Mivel a régi ládát betemette a föld, új ládát helyeztem el, kicsivel távolabb.
Nagybaromlak 5 km-re fekszik Kiskapustól, 14-dik században épült, faerkélyes, román stílusú toronnyal ellátott erődtemploma van. Megvan. Megtaláltuk. Nem sikerült bejutnom. Bár többször is próbálkoztam (a rejtés napján) és a közeli polgármesteri hivatalban biztosítottak, hogy hamarosan jön valaki, két óra várakozás után is, a templom zárva maradt számomra. Megvan. Sajnos nem sikerült bejutni a falon belülre. Értékei a rácsos ajtó, a szines faoltár és a szép csillagboltozat.
Az árvaház szervezője Delphini János Teofi l jezsuita volt. Teréziánumi Sarlós Boldogasszony templom. A Nagyszeben-külvárosi plébániatemplom, melyet Mária Terézia alapított, 1767–1781 között épült és Batthyány Ignác erdélyi püspök szentelte fel. A Nagyszeben-külvárosi plébániát, régi nevén Terezianumot, a 18-dik század második felében, 1771-ben alapították, eredetileg árvaházként működött, amelyet Mária Terézia alapított.
Szászújfalu templomának tornya a nagydisznódihoz hasonló, alatta a félköríves kapu befalazva maradt meg. A torony nyugati falán levő késő román kori féldombormű egy püspököt ábrázol, a másikon oroszlán, amint emberforma alakot nyel le; a gonosz lelket szemlélteti. Megtaláltam fent a dobozkát. Kár a templomért, be van törve a kapu, döl össze sok minden. A dobozt nem találtuk. A dobozt nem találtuk meg.
Hasonló megoldást alkalmaztak már az országban, a nagyváradi Zöldfa utcában. Nagyszebenben, a Lazaret negyedben levő Acélmunkások (Otelarilor) utcában, 40 fa lombkoronáját kocka alakúra alakítják ki.
Jó a rejtés. GPS nélkül nem találtuk volna meg. Hid. Érdekes, hogy mekkora a szintkülönbség a városban, ezt a hídról lehet jól észlelni. Jó hely. Nehezen találtam meg a dobozkát GPS nélkül. Románia első vashídja, amelyet 1859-ben állítottak fel, és amely biztosította a bejutást az Alsóvárosból a várba.
Látnivalói: az evangélikus templom, a Brukenthal Múzeum, a Várostorony, az Orsolya-rendi apácákhoz tartozó templom, a Franz Binder Egyetemes Néprajzi Múzeum, a Gyógyszerészeti Múzeum, az evangélikus püspöki székesegyház, a Történeti Múzeum. Madarat tolláról. Madarat tolláról, keresőt találatáról ismerheted meg. Meglett. Az oldalon elsők vagyunk. Megvan. Megtaláltuk. Nagyszeben Szászföld "fővárosa", 2007-ben Európa kulturális fővárosa volt.
Nagyszeben főterének északi oldalán áll a Szentháromság Római Katolikus Templom. Második próbálkozásra - Katolikus Templom - Nagyszeben. Első alkalommal a legalkalmatlanabb pillanatban értem a helyszínre. Szamomra mai napig rejtely. Talan 3 szor vagy 4 szer is oda dugtam a kezem ahol a doboz volt, megis trekkingklub vette ki a helyerol. Új doboz. Mivel a templom alagsorába vezető bejáratot átalakították, és a geodoboz eltünt, új dobozt kellett helyezzek.
Brukenthal-palota, ma muzeum, Épült 1778-1788-ban.
A volt Bádogosok tornya, a szebeni harmadik védőfal övezetnek része, a 16-dik században épült. Agyafurt rejtek. Eddigi palyafutasom legagyafurtabb rejteke. Többször is a Bádogosok tornyánál. Első alkalommal hosszú időn keresztül, sikertelenül kerestem ezt a geodobozt. Probálkoztam. Elég nagy volt a forgalom arrafele, probáltam kieszelni, de mivel nem volt tul sok segitségem nem tudtam rájönni. A tornyot a színház előtti falszakasszal együtt 1877-ban lebontották.
A nagyszebeni Vár utca menti várfal megőrizte 15-dik századi arculatát, amikor téglából építették újra és úttal látták el az őrszemek számára. A Vár utca monotóniáját megtöri a három őrtorony, amelyek a harmadik várgyűrűhöz tartoztak. Megtalaltam. Megvan a dobozka. Nincs már geodoboz!. Sajnos a Fazekasok-tornya melleti várfalból is eltünt a geodoboz. Megvan. Nagyon jo rejtek.
A Szent János (Johannis) templom a nagyszebeni Mitropoliei utcában áll. Az eredeti (18811-1883) evangélikus (luteránus) templomot az összeomlás veszélye miatt lebontották, helyére épült a mostani evangélikus templom 1912-ben. Az alkalmas pillanatra várva. Elég alkalmatlan pillanatban érkeztem a helyszínre. Saint Johann. Érdemes körülnézni odabent a könyves üzletben is. Rosszkor. Épp a kórus tagjai gyülekezhettek vagy valami esemény zajlott.
Emlékére egy kis parkot neveztek el a városban. Nem kell gps?. Persze, hogy nem kell, mert 13 méternél közelebbit nem mutat, hanem csak kóvályog. Köszi. Vasárnap reggel megkerestem (persze hogy nem kellett GPS) ezt a dobozkát. Petőfi Sándor Szebenben. Nem tudtam róla, hogy Szebenben van egy Petőfi Sándor park. Petőfi Sándor a szabadságharc idején Nagyszebenben is megszállt.
A templom is korábbi korra utal, mivel román kori és román stílusjegyeit meg is őrizte. Csak kintről nézelődtünk. Vurpód és Veresmart felől visszaúton próbálkoztunk a templomlátogatással. Megvan a dobozka elrejtve a fában. Kár hogy nem sikerült bejutni a falon belülre. Az első Szeben vidéki települések közé tartozik, s így legkésőbb a XIII-dik század elején temploma is van. Nagyszebeni vadászmúzeum. A vadászmúzeum Nagyszeben egyik fontos személyiségének nevét viseli.
Kistorony egykor önálló település volt, ma Nagyszeben városának nyugati részéhez tartozik. Nyitva volt a kapu. Sok évvel ezelött voltam egyszer a kistoronyi evangélikus templomban. A hely már rég kérte a dobozt. Csodálkoztam is rajta, hogy nincs még itt geodoboz. Erődtemplomának különlegessége, hogy a szász templomok közül egyedül ez készült kereszthajós kivitelben, valamint, hogy templomtornya kezdetben őrtoronyként szolgált.

Történelmi-kulturális értékek - Szeben megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Rüsz adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Megvan - M
 • Megvan - M
 • Hiába - A templom nagyon tetszett. Sikerült csatlakozni egy másik csoporthoz, és bemehettünk.
 • Mentolos cukorka - Gratulálok a sikeres kiránduláshoz. Megkérlek, legközelebb ne tegyetek cukorkát a geodobozokba...

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Rüsz? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Szeben megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.