Rigmány - Rejtekhely - Kapcsolat - Bejelentkezés
 

Cycle Map Rigmani Neaua - környékbeli, gyaloglásra és kerékpározásra alkalmas utak térképe - Maros megye

Rigmány

Az 1567. évi regestrum 8 kapuval hozza Rygmany néven. Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség. Részletek regisztráció után.

***
Néhány kép: Templom Harangláb Kapu A templom udvara A két harang közül az egyik Templomajtó A harangláb első szintje Harang... *

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a rejtekhelyhez tartozó fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Keressétek meg a Rigmány rejtekhelyet, fedezzétek fel az általunk bemutatott szép és érdekes helyeket!

Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely-keresés Erdélyben geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A Rejtekhely-keresés Erdélyben nagymértékben megkönnyíti a közeli turisztikai látnivalók azonosítását, a rejtekhelyek keresését, illetve a megtalálások bejelentését.


Rejtekhelyek a közelben:
17521 Árpád fejedelem szobra. Árpád fejedelem szobrát, Gyarmathy János szobrászművész alkotását, 2012 májusában avatták fel Székelybere központi terén. 17857 Református templom. Benkő Károly idejében épül fatemploma, mai temploma 1842-ből való. 18014 Síremlék. Makfalva nyugati részében, a Felhágó és Tekintő lábánál, egy kis terület neve Doberdó. 18322 Dózsa-Barátosi kúria. A Dózsa-Barátosi kúriát a 18-dik században építették. 18988 Unitárius templom. Hármasfalu 1950-ben jött létre Atosfalva, Csókfalva és Székelyszentistván egyesítésével. 19041 Ropó-domb. Székelyberétől észak-északnyugatra egy kerek dombot láthatunk, mely a falu fölé magasodik. 19791 Majálistér. A Majálistér az abodi úttól északra található, a Csere egyik magaslatán lévő liget neve. 20118 Katonáné hegyese. Katonáné hegyese, a régi osztrák térképeken Katonanő-tető, a Sokad dűlő legmagasabb csúcsa Makfalva északi határán. 20410 Református templom. Első ízben 1507-ben jelentkezik oklevélben. 20463 Dózsa György mellszobra. 20793 Alsó fenyős. Az Alsó fenyős egy mesterséges fenyő telepítés Makfalvától északra, a Nagymagos erdejében. 21113 Tatársír. Makfalva, illetve a Sokad dűlő északi részén, az abodi határ és Külső Ecsenye közötti, jellegzetes, koporsóra emlékeztető domb neve a Tatársír. 23387 Alsó-szikla. Az Alsó-szikla, vagy ahogy még nevezik, a Suvadás, Makfalva Alsó szeg helynevű területén található. 23738 Református templom. A szent keresztről elnevezett egyházközségek, illetve falvak mind régiek és a szent keresztről elnevezett templomuktól kapták nevüket. 23930 Makfalva. A település a Kis-Küküllő bal partján, annak alacsony, de árvízmentes teraszán helyezkedik el. 23933 Unitárius templom Nyárádszentlászló. 1332-ben a pápai tizedjegyzék de Sancto Ladislao néven említi. 24426 Maka vára. A makfalvi vár Orbán Balázs Székelyföld leírásában Maka vára helynévként szerepel.

Néhány székely szó jelentése:
Gúnya = Ruha. Gürcöl = Kínlódik. Guvacs = Körülbelül a gömbölyű szó értelmének felel meg. Guvad = Hámlik. Gúzs = Cserebogár. Guzsaj virág = Mezei zsurló.

Történelmi-kulturális értékek - Maros megye
* A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Turisztikai látnivalók a közelben


Református templom és harangláb
Van olyan hely, ahol az idő megállt, úgy tűnik.
Régi sírkövek
A gegesi református temetőben érdekes, százévesnél régebbi sírkövek vannak.
Geges
Geges az Abod-patak völgyében fekszik, Marosvásárhelytől 24 km-re kelet-délkeletre, a községközponttól, Havadtól 3 km-re északkeletre.
Tatárpincék a Csereoldalon
Ottjártamkor néhány lelkes környékbeli legény és leány éppen kiásott egy beomlott pincét.
Népi iskola 2.43 km-re. Népi iskola, Geges.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes helyekről a közelben? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!


Felhasználóink lehetőségei


 • Hozzászólás és bejelentés
 • Keresés kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Rejtekhelyek adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Gps koordináták több formátumban
 • Koordináták és segédpontok letöltése
 • Szeretnél hozzáférni a felsorolt lehetőségekhez? Az első lépés a regisztráció.


Néhány hozzászólás


 • Második alkalommal itt - A helyet már ismertem, 2010 novemberében már jártam itt...
 • Felmászott a toronyba.... - ...
 • Útban a tatárpincék felé - Útban a tatárpincék felé megkerestem ezt a rejtekhelyet is...
 • Kellemes hely - Szeretem a régi hangulatú falvakat, templomokat, mint amilyen ez is...
 • Sikerült eljutni a bemutatott helyre? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!


A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói.