Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Geges - Turisztikai látnivalók <-- Bejelentkezés
 


Geges

Geges turisztikai látnivalói

Geges az Abod-patak völgyében fekszik, Marosvásárhelytől 24 km-re kelet-délkeletre, a községközponttól, Havadtól 3 km-re északkeletre. Területe már ősidők óta lakott...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Geges képtárból:

1848-as emlékmű
1848-as emlékmű
Faragott kopjafa
Faragott kopjafa

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Geges fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22826 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Geges!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Geges, 0,41 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Havad patakának völgye, Gyulakuta és Kelementelke környéke Vadasd, néveredete, régi harangja. Tekefalva fekhelye. Bózod völgyében avar nyomok. Gyógyforrások. Havad, Csereoldalon tatár pinczék, darab erdő. Regék a tatárjárás korából. Geges, régi harang. Avar sánczok. Kápolna hegyese, török vár. Abod. Apród bércze, Abakútja, Zelénk pataka. Rigmány, a tekenősoldali avar sánczok, itt talált régiségek. Várhegy, kilátás. Szentsimon, régi temploma és harangja. Gyalakuta, a reformátusok régi temploma, harangja, e templomban levő siremlékek, szentedények. Bikás pataka, Gyala vára, Tormás pataka. Kelementelke, országgyülés. Balavására, vármegye és Székelyföld, népviszony. Balavásári hegy. Kilátás.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Geges közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
Népi iskola - Geges Épült 1896-ban.
Régi sírkövek - Geges
Református templom és harangláb - Nyárádszentsimon Bodobács invázió. A harangláb bodobács invázió alatt volt. Megkerült a doboz. Pontosan ott, ahol a leírás mutatta. Visszatettuk. A geodoboz a földön volt. Érdekesek a harangok. Megtaláltuk közösen maradevel, de nem a helyén, hanem a helye alatt, a földön.
Rigmány Kellemes hely. Szeretem a régi hangulatú falvakat, templomokat, mint amilyen ez is. A koordináták alapján. Eljutottunk a harangtoronyhoz, de geoládát nem találtunk. Érdekes hely, POI. Rigmány csak egy érdekes hely, ahol még nincs geoláda. Olyan szep a kapu. Csak a templomba nem jutottunk be.
Tatárpincék a Csereoldalon - Nyárádszentsimon A tatárpincék kincse. Volt tudomásom róla, hogy a geodoboz már nem ép, de reméltem megtalálom legalább a maradványait. Különleges játszótér. 2010 november 3. Jutalom a második megtalálónak. Újra felkerestük a családommal a tatárpincéket. Összetört doboz. A következő értesítést kaptam a facebookon: "Csak szolni szeretnek, hogy Tatarpincek melletti doboz Nyaradszentsimon folott ossze van torve.
Dózsa-Barátosi kúria Hármasfalu Hármasfalu 244 szám alatt található.
Síremlék Doberdó Makfalva A világháborúban, az olaszországi Doberdóban hősi halált halt Barabás János emlékére emelték.
Unitárius templom Hármasfalu Közigazgatásilag Makfalvához tartozik.
Nyárádszentimrei templom és harangláb Hosszú bejegyzés és tűzoltókocsi. Láttam tűzoltókocsit fentről, és így visszagondolva nem is értem, hogy miért nem figyeltem jobban rájuk. Zsindelyekből kiálló szegek. Bekecs-túrára indultunk a családdal. Keresni lehet. Nem volt a helyén a doboz (és sehol sem volt). Tűzoltókocsi. Nem nézted meg a régi tűzoltókocsikat? Legalább fentről a haranglábtól?.
Majálistér Makfalva Abod Itt találkozott egykor a makfalvi és az abodi ifjúság május elsején.
Dózsa György mellszobra Makfalva
Református templom Makfalva Az egykori templom középkori létéről tanúskodik az a leírás, amely Benkőnél olvasható: csinos kőépület, keleti része ódon gót stílusú.
Alsó fenyős Makfalva
Katonáné hegyese Abod Remek kilátás nyílik innen a Küküllő vidékére, Firtos, Csombod és Rabsonné felé.
Alsó-szikla Makfalva A hagyomány szerint, ha a faluból is jól látható Alsó-szikla megszürkül, megváltozik az idő, ugyanis a kék palás rétegek előre jelzik az esőt.
Tatársír Makfalva A hagyomány szerint az egykori legyilkolt tatárok sírhelye.
Óriások dombja Atosfalva Innen nagyméretű emberi csontok kerültek elő a múltban, talán ezzel magyarázható e hely neve is.
Maka vára Makfalva Makavárának eredete a Váruta helynévhez kapcsolódik, de ellentétben a különböző világhálón található leírásokkal, a Váruta nem egy hegy vagy domb neve.
Nyárádszeredai Padlásmúzeum Biró Zsigmond Sándor családi háza ez, melynek padlásterében több száz, paraszti használati tárgy, hadászati és világháborús tárgy sorakozik.
Árpád fejedelem szobra Székelybere Száz évvel a budapesti Hősök tere után, Erdélyben először itt avattak Árpád szobrot.
Református templom Székelybere
Ropó-domb Székelybere A helybeliektől érdeklődve tudtam meg, hogy Ropó-domb a neve.
Fehérnép sarka Makfalva Mivel hasonlít egy karcsú női lábra, valószínűleg a felszíni forma határozta meg a helynevet.
Református templom Erdőszentgyörgy Itt tartották 1618-ban az unitárius zsinatot, 1640-től a reformátusoké.
Rhédey-kastély Erdőszentgyörgy Ez az a kastély, amelyben Rhédey Klaudia, Mária brit királynő nagyanyja, II Erzsébet ükanyja felnőtt.
Református templom Nyárádmagyaros 1643-ból is van adat kápolnáról, amikor még mindig Berekeresztúr filiája.
Református templom Berekeresztúr Tető alatt. Nyárádszentimréről jöttünk át Berekeresztúrra.
Kibéd
Havadtő sírkövei Jellegzetes. Érdekesek ezek a sírkövek, érdemes volt felkeresni ezt a helyet is. Befagyva. Érdekes ez a temető.
Havadtő Református templom Az építmény északi részén egy felirat is olvasható.
A tó partján Bözödújfalu Pet előformát nem, üres söröspalackot találtam. A délelőtt folyamán nagyon eltöltöttem az időt a bözödi halomsírok legjobb megközelítésének megtalálásával, délután 3 órakor már egyéb programom volt Székelyvéckén, de mivel a közelben jártam, kis kitérőt tettem, hogy megkereshessem ezt a geodobozt. POI. A doboz eltűnt.
Síratófal Bözödújfalu Bözödújfalu, a tó fenekén. Még sosem jártam erre, ma került alkalom a hely felkeresésére. Szürke gémek. A kidőlt fa megvolt, de akkora volt a bozót körülötte, hogy az már gyanús volt. Emlékmű. Az esztelen falurombolás során elárasztott település.
Unitárius templom Nyárádszentlászló Belépni csak alázatosan. Belépni csak alázatosan lehet, mert alacsony a kapu. Madárábrázolásos régi sírkövek. A helyszínre érkezve már az alsó kapun beléptem a templomkertbe.
Levenduladomb Bözöd 2023-ban június 20 és július 9 között szerveztek nyílt napokat, naponta 10-21 óra között.
Féreglyuk Csíkfalva
Unitárius temető Csíkfalva Megrágva. A sírköveket nem láttam, nem is volt sok időm. Csak a dobozt találtam meg. Kerestem a sírköveket de nem találtam meg.
Unitárius templom Nyárádszentmárton Mégis ott van. Most először jártam úgy, hogy előbb "oda" nyúlok, de bíztos máshol lesz s hát láss csodát. Fej fölött. Felnéztem és megláttam a dobozt.
Zsiliprendszer Gyulakuta Most már teljesen el van hanyagolva az egész berendezés, de még így is lenyűgözött a bonyolultságával.
Református templom Bözöd Szerintem ez a református templom. Bár erre én is csak akkor jöttem rá, amikor a faluban elhaladtam a másik templom mellett, melyre rá volt írva az Egy az Isten felirat.
Tulipán és levendula Márkod Tizenötezer tő és tízféle tulipán van itt, május első részében tartják a szüretet.
Református templom Kendő Harangláb. A suvadásnál sajnos már nem volt időnk maradni, de a régi haranglábat megcsodáltuk.
Nyomáti sírkövek Megkövült kígyók . A két kígyó meg volt kövülve, úgyhogy bátran vettem elő a dobozt. Kígyók. Érdekes a sírfelirat, manapság már csak adatokat írnak fel a csilivili márványra, és mindent körbebetonoznak.
Suvadás Nyárádselye A geodobozhoz nem lehet hozzáférni. Mikháza felől érkeztem Nyárádselyére, amíg a talajút első része tűrhetőnek néz ki, a második fele nagyon le van szakadva. Antenna. A doboz valóban a szűk üregben volt. Karbantartás. A tegnap délután sikerült újra eljutnom Nyárádselyébe és ellenőriztem a rejteket.
Kendő régi sírkövei
Nyomáti templom Második próbálkozásra. Még kerestem ezt a rejtekhelyet. Koordináták. Úgy gondolom, hogy tévesen vannak megadva a koordináták. Nyomáti haranglábak és sírkövek. Nyomát háromszögű központjába érve, a két templom, illetve a haranglábak alatt állva, a gps 400 métert mutatott még a rejtekig. Köszönöm. Köszönöm a javítást, és a rejtéseket is a közelben, így már itthon is lesz amit keressek.
Kockásliliom Búzaháza Elég nehezen találtuk meg. De a földrajzi koordináták sokat segítettek. Vékonykarúak elönyben. Minden évben felkeressük a rétet a koczkásliliomok miatt.
Református templom Nyárádselye
Református templom Kőrispatak A reformáció után ugyanis két protestáns egyház alakul, a hívek megoszlanak a református és unitárius vallás között.
Szentgerice Aprólékosan megvizsgáltuk a rejteket. A belsejét is tükörrel -elemlámpával, de nem találtunk dobozt. Sajnos nincs doboz. Kerestem a dobozt, de sajnos nincs meg.
Szalmakalap Múzeum Kőrispatak Fotók. Ez így igaz. Fotós körúton. Szalmafonó asszonyokat indultunk fotózni. Jó helyen. K Ajándék. Szeretem a pet előformát.
A református templomkert tujabokrai Backamadaras
Kockás liliom Búzaháza Még nincs kinyílva. Az elmúlt napokban olvastam, láttam a képeket, hogy Óvárhely mellett már nyílnak a kockásliliomok.

Történelmi-kulturális értékek - Maros megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Geges adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Kerítésen belül - A geodobozt megtaláltam könnyen. A bekerített területen csak egy sírkövet találtam...
 • Igen - Igen, erre mondják a faluban. Köszönjük hogy megkerested...
 • Ez mashol lehet - ...
 • Ez nem egy emlékmű, csak egy sírhely - Miután rejtettem egy új geodobozt Geges református temetőjében, amivel a gegesi régi sírköveket szeretném bemutatni, elindultam megkeresni ezt a rejtést is. Egy kis bóklászás után sikerült megtalálni a bekerített temetkezési helyet...

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Geges? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8238 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Látnivalók a közelben

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3759 helyszínt mutattunk be.

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.