Vidalykő - Új turisztikai látnivalók - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Vidalykő

Vidalykő

A Torockói hegység északi részén, Vidaly (Vidolm) fölé emelkedő, a DN75-ös országúton Vidalytól Lunca ArieAYului-ig látható sziklacsúcs. A csúcsról gyönyörű kilátás nyílik az Aranyos völgyére, a Bélavárára, az Öreghavasra, keletre pedig Ordaskőre, Torockószentgyörgyre, az Enyedi szorosra. Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség bejelentkezés után.

***
Néhány további kép: Vidalykő Vidalyi híd Vidalyi vörösfenyő rezervátum info Vidalykő a torockószentgyörgyi vártól Vidalykő a torockószentgyörgyi vártól Út Torockószentgyörgy felől Út Torockószentgyörgy felől Piros pont a nyeregből a csúcsra Ordaskő a nyeregből Piros pont ösvény az erdőben felfele Doboz tartalma. * A fotókért jelentkezz be a felhasználói fiókodba!

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Vidalykő fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Vidalykő! Érdemes regisztrálni!

Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely-keresés Erdélyben geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

Milyen fontos látványosságok és látnivalók vannak a közelben?
15091 Vízimalom. Ha szeretnénk ellátogatni a vízimalomhoz, a 48-as házszámot keressük, Both Miklós asztalosmester portáját, ennek hátsó udvarán található a Kárpát-medence legkorábbi felül csapos patakmalma, egy igazi építészettörténeti ritkaság. (itt geodobozt is lehet keresni)
16793 Bedellői-cseppkőbarlang. (érdekes hely geoládával) 18312 Bedellői-szoros. (érdekes hely geoládával) 19145 Székelykő-Észak. 6.1 km-re. De aztán irány visszafelé, vagy ugyanazon az úton, ahol feljöttek, vagy pedig a piros jelzésen, északról kerülve meg a hegység tömbjét. (itt geodobozt is lehet keresni)
19148. 20077 Székelykő. Az ötlet, hogy hagyományos ládákat is helyezzünk el, onnan jött, hogy a Székelykő-látogatók, miután feltornászták magukat a kék kereszt jelzésen a Nagy-árokban (innivalót az egész útra érdemes vinni), megtalálták a turistaútjelző táblát, még felkapaszkodnak a főcsúcsra, de aztán irány visszafelé, vagy ugyanazon az úton, ahol feljöttek, vagy pedig a piros jelzésen, északról kerülve meg a hegység tömbjét.
20184 Erkély-tisztás. 6.4 km-re. 20554 La Rogoaze forrás. 20765 Sipote-vízesés és csorgó Aranyos völgye. Alsószolcsvától körülbelül 3 km-re, Borrév felé az Aranyos völgyében egy vízesés hívja fel magára a figyelmet.
23971 1594. Régebb, mikor még közlekedett az Aranyos-völgyi keskeny nyomtávú vonat, a Mokanica, az Alsószolcsvára érkező kirándulók a megállótól egy lengőhídon keresztül rövidíthettek a Szolcsvai búvópatak-barlang felé.
26643. 27161 Ronki-szoros. A Ronki-szoros az Aranyos völgyén található.
27883 50. A Ponor viznyelőnél felszin alá tűnt két patak vize 1214 m felszin alatti út megtétele után 90 méterrel alacsonyabban kerül ismét a felszinre.
28301 Szolcsvai-búvópatak barlangja 2. Persze akkor nem volt kolostor, nem volt aszfaltos út, sőt út se nagyon.
30901 Járaszurdoki barlang. Borrév és Járaszurdok között, a Járamagura felé vezető elágazástól körülbelül 250 m-re Borrév felé, a völgy jobb oldalán egy barlang bejárata látható a hatalmas mészkőben.
31855 1737. 10.1 km-re. 32213 Kisvasút alagút Borrév Kolozs megye. A Tordát Topánfalvával összekötő vasút már sok éve nem működik, és sajnos a síneket is részben ellopták, pedig használhatták volna turisták vonatoztatására, a mócok zárt világának bemutatására.
32923 Kőközi-szoros. Az Enyed-patak jó 250 méter magasságú sziklafalak között tör át.
33008 Az ökör kéménye-sziklakürtő. Kissé próbára teszi az oda kijutni szándékozó turistát a meredek kaptató, de mindenképp megéri a fáradságot.
35159. 36845 1735.
37419 Berkesi-szoros Torockói-hegység Kolozs megye. 43379 Járabányai mosógép. Járabányát nyugat felé elhagyva a DJ107R jelzésű úton, az utolső házaktól körülbelül 300 m-re, van egy nagyon energiatakarékos mosógép.
48931 Nagyponor-hágó. A vízválasztóhoz érve pompás panoráma tárul elénk.
50020 Remetei panoráma. A Felsőenyed - Bucsum közötti 107I jelzésű megyei út áthalad a Torockói-hegységen nagyjából kelet-nyugat irányban, helyenként kb 1000 méteres magasságban.
50061 Csukás vizesés Mészkő. Ha autóval vagy biciklivel vágunk neki az útnak akkor legjobb ha Tordáról, Szentmihályon keresztül Mészkő fele megyünk.
51439. 55622 Kis-Balika-barlang Tordai-hasadék. A Balika-barlangok a Tordai-hasadékban, a menedékháztól számítva a negyedik hídnál helyezkednek el, egymással szemben, a bejáratuknál erődítésre épített védművekkel.
55766 Remeteiszoros falu. Amilyen szép a falu környéke, ép olyan nehezen lehet megközelíteni.
55927 Hili-odú. 17.8 km-re. Hili magyarpeterdi szolgalegény volt, 1860-ban, húsvét alkalmával a hegytetőről leereszkedett a dúsan zöldelő borsfenyő bokrokhoz.
55967 Magyarpeterd. 1278-ban Hasadad néven írják az okiratok.
56175 Vaskereszt. 56303 Unitárius templom. 56840 Léta-vára Magyarléta. Magyarléta falutól 3 km-re, a Jára völgye fölött emelkedő kősziklára épült Léta-vára, másik nevén a Géczy-vár.
57418 Remetei-sziklaszoros. A 2 km hosszú szoros 300 hektáron összetett jellegű természetvédelmi rezervátum, sziklafalainak magassága 150-200 méter.
59663 Molyhos tölgyerdő. 60907 Horgásztavak Csürülye. Csürülye községközponttól, illetve az autópályától délre, Alsófüle és Sütmeg között, egy több horgásztóból álló tórendszer található.
64621 Octavian Felecan kripta. A magyarszilvási Veres kastély udvara melletti hatalmas csalán-ültetvényen :-) keresztül, a domboldalon levő szilvafák között, egy érdekes, elhagyott kriptára bukkanhatunk.
64945 Kiépített forrás Magyarpeterd. 20.7 km-re. Szent László kútját keresve, Tordatúr közelében, a Koppánd felől Magyarpeterdre vezető út felett egy kiépített forrást láttam.
65108 Veres kastély. 20.7 km-re. XVIII-XIX századból származó épület.

Románul - in limba romana: Varful Ugerului

Természeti értékek - Fehér megye
* Részletek regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Turisztikai látnivalók a közelben


Ordas-kő
Ordas-kő - Az Ordas-kő Torockó vidékének, Erdély e rendkívül népszerű és sokak által látogatott szegletének egy olyan hegye, mely büszkén magasló hófehér szikláival, füves rétekkel tarkított változatos növényzetű vegyes erdeivel csodálatos látványt nyújt.
Panoráma-kő
Panoráma-kő - A Thoroczkay vártól a kék kereszt, majd a piros sáv jelzésen másztunk ki az Ordaskő alá.
Torockószentgyörgy
Torockószentgyörgy - Torockószentgyörgy Brassai Sámuel szülőfaluja.
Szilas-patak rezerváció
Szilas-patak rezerváció - A Thoroczkay vár alól kék sáv vezet a Szilas-patak völgyébe.
Mezőségi bánya 4.29 km-re. Torockó településről észak felé indulva, számos helyen találkozunk felhagyott vasbányák és vashámorok nyomaival.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes helyekről Fehér megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!


Felhasználóink lehetőségei


 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • A látnivalók adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Vidalykő gps koordináta letöltés
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás a térképen

Néhány hozzászólás


 • Második nekifutas - Van amikor az otthoni tervek nem valósulnak meg a helyszínen...
 • Nyári tábor - Az EKE (Erdélyi Kárpát Egyesület) táborból tett Vidalykő-Ordaskő túra alkalmával kerestem és találtam meg ezt a geodobozt...
 • Vidaly tura - Vidolm falubol kozelitettuk meg a csucsot, kellemes novemberi idoben...
 • Vidalykő - A torockoi rejtekhely talalkozo alkalmaval turaztunk a kornyeken...
 • Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Vidalykő? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!


A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói.