Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.

Borzsovafürdő

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


A kanyargós patak mellett nagy számban találunk forrásokat. Legjellegzetesebb állata a folyami rák. A patak vándorlási útvonalként szolgál a gyepi béka (kecskebéka) számára...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Borzsovafürdő felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Borzsovafürdő képtárból:

Borzsovafürdő
Borzsovafürdő
Borzsovafürdő
Borzsovafürdő
Kapu
Kapu
A híd alatt
A híd alatt

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Borzsovafürdő fotóalbumba!

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Borzsovafürdő!

Borzsovafürdő Csíkborzsovától keletre, a Csíki-havasokban fekszik, a Borzsova pataka mentén. A terület élővilága nagyon gazdag - fő élőhelyei a patak, a patakot kísérő láp, a környező gyepek és erdők. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Csíkszentmiklós, 1,56 km távolságra található.
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Csíkrákosi PogányvárCsíkrákosi Pogányvár 15,6 km-re.
A csíkrákosi Pogányvár romjai Csíkszeredától északra, Csíkrákos község nyugati határában, a Vár-patak és a Súgó-patak által közrefogott 1274 m magas sziklacsúcson állnak. A Pogányvár egyik láncszeme volt az Erdély keleti határvonalán létrehozott egységes határvédelmi rendszernek. A Rákosi-Hargita lábánál alussza évszázados álmát a Pogányvár, 1273 méter magasságban egy vulkáni mellékkráter tetején. A kék kereszt jelzés eléggé hiányos, a több fele ágazó erdei utak megtévesztőek, de a gps koordináták birtokában nem lehet eltévedni. Vasárnap, április 5-én, mivel sikerült eljutnom a csíkrákosi Pogányvárhoz is.
Ravaszlik Egres-patak völgye 36,8 km-re.
Tortomától csekély távolra a Hermánból Bardóczra vezető út mellett van egy most össze omladozott, Ravaszlik-nak nevezett sziklaüreg, mely régi harczias időkben a vidék lakóinak erőditett védhelyül szolgált.
Vigyázó-kőVigyázó-kő 27,6 km-re.
Az Öcsém-tető sziklafalának lábánál húzódó kőfolyást Ördög-malomnak, míg a közelében emelkedő sziklatömböt Vigyázó-kőnek nevezik. A csucson osszefutottam egy masik csapattal, igy egyutt talaltuk meg a ladat. Az Öcsém-tetőről ereszkedtünk le ide és kerestük meg ezt a geodobozt. Egy novemberi Eke túrán kerestük meg a dobozt. A Vigyázó-kő kilátóponjára a Balánbányáról az Egyes-kőre vezető, kék sávval jelzett túraútvonalból ágazik el, a kék kereszttel jelzett ösvény.
Oroszhegyi kilátóOroszhegyi kilátó 43,1 km-re.
A kilátót 2008 nyarán építették az oroszhegyiek, szeptember 21-én avatták fel a második Szilvanapok alkalmával, Böjte Csaba ferences szerzetes által celebrált szentmise keretében. A Reztető felől, Székelyszentkirályon keresztül érkeztem Oroszhegyre. A doboz már át lett helyezve egy orvosságos dobozba. Úgy néz ki, hogy nem olvastad el figyelmesen a geodoboz megtalálását segítő információt, és nem nézted meg azt sem, hogy ki a geodoboz rejtője.
DisznórióDisznórió 22 km-re.
A Fertő-nyeregtől a Fertő-tető felé érdemes kitérni a Disznó-hegyre, vagy ahogy még a térképen szerepel a Disznórió. Innen nagyon jó kilátás nyilik egyrészt a Hargita vonulataira, valamint a csíki medencére, és a falvakra. Miután a Fertő-nyeregben sikertelenül kerestük az ott elrejtett geodobozt, elindultunk a Disznó-hegyre.
Lobogó-forrás HomoródfürdőLobogó-forrás Homoródfürdő 30,4 km-re.
Köszönhetően a vendéglőhöz és a parkolóhoz való közelségének, jóízű vizének. A Lobogó borvízforrás Homoródfürdő legismertebb, legnépszerűbb forrása.
Katolikus templom CsíkpálfalvaKatolikus templom Csíkpálfalva 3,7 km-re.
Középkori templomáról nincs adat, régi kápolnája helyébe 1843-ban építenek újat, majd az 1930-as években templomot. Mindig Delne filiája volt és a hívek a Szent János-templomba jártak, míg nem volt kápolnájuk. Megtaláltuk a tojást. Nem volt tiszta, hogy hol kell keresni es a hirdetotabla is teljesen ures volt. A RetyiLorant által "megsúgott" információ birtokában - amit mondjuk nem kértem, de kaptam :) - másodpercek töredéke alatt meglett.
Uz Bence sírja Székelyvarság 41,1 km-re.
Fingós borvíz KisbaconFingós borvíz Kisbacon 35,4 km-re.
Derültséget keltett a forás neve, csalódás volt az állapota. Elég körülményes volt megtalálni a helyet, jó nagyot kell kerülni a sok bekerített magánterület miatt. Hat ami igaz az igaz, ez egy elegge izgalmas rejtes. Mi a völgyből ezt a forrást a huncut neve miatt választottuk, a forrás vize most nem iható.
Kisbaconi régi temetőKisbaconi régi temető 38,4 km-re.
Kisbacon temetőjével átellenben, egy dombon található a falu régi temetője. Bár itt a sírok már gondozatlanok, és az egész temetőt felveti a növényzet, talán épp ezért is, érdemes felkeresni.
Fenyédi láz 38,1 km-re. Fenyéd felől gépkocsival közelítettük meg a rejtekhelyet, majd az antennától korulbelul 500 méterre gyalog vágtunk neki a meredek oldalnak.
Mofetta BüdösfürdőMofetta Büdösfürdő 19 km-re.
2007 júliusában másodszor jártam végig a Hargita gerincét, és ebből az alkalomból 3 ládát helyeztem el az útvonalon, amelyeket aHargita-túrázóknak ajánlok. Helyüket és nevüket rendszeres Erdély-járó társaimmal közösen megélt élményeink alapján választottam ki. A geodobozt megtaláltuk, viszont egy árva lelket sem az egész településen. Köszönöm a részletes beszámolót és a ládagazda nevében is a karbantartást. Mivel első megtalálásom, nagyon örültem neki.
Déli fal Mária-kő Békás-szorosDéli fal Mária-kő Békás-szoros 42,2 km-re.
A déli fal teteje a harmadik, de nem kevésbé látványos kilátópontja a Mária-kőnek. Remek kilátás nyílik innen a Kis-Szurdok-kőre, a Kis-Békás-szorosra, valamint a Háromkutat övező hegyekre. Miután lejárt a túra, és véget ért május elseje, jutott eszembe, hogy milyen nap is volt. A panoráma kabintól csak egy rövid kis séta a déli kilátó.
Olt forrásOlt forrás 34,2 km-re.
Az Olt földrajzi forrása a Gyergyói-havasokhoz tartozó Sípos-kő észak-keleti oldalán található, a Kovács Péter-hágó közelében. Nem volt nagy hideg, de igen kellemetlen szél fújt. Gratulálok, hiszen ez egy kultikus hely. A Maros földrajzi forrását 2005 decemberében akartuk meghódítani Marosfő felől. A helyszín megközelíthető Gyergyószentmiklós vagy pedig Marosfő felől.
Milleniumi kereszt PolyánMilleniumi kereszt Polyán 45,3 km-re.
A millenium emlékére emelt kereszttől gyönyörű a kilátás - már amikor nincs akkkora köd, mint éppen most. Perkőről Kiskászon felett, Polyán felé sétálva, sokszor láttunk itt őzeket, játszadozó mókuskölyköket, kökörcsint. Errefele mindenki Polyannak mondja a falut, a fakeresztet is ok allitottak a falu feletti magaslatra a Milleneum emlekere 2000-ben. A doboz könnyen meglett, a tetőről pedig nagyon jó a kilátás, a rálátás a környékre. Gyonyoru latvany fogadott a teton.
Aszó tava 40,6 km-re.
Lázár várkastély GyergyószárhegyLázár várkastély Gyergyószárhegy 43,6 km-re.
Gyergyószárhegy településéről az első, napjainkig fennmaradt okleveles adat 1406-ból való, amikor egy Lázár Bernát nevű előkelő mondhatta a magáénak. Hunyadi Mátyás király uralkodása alatt, 1462-ben Lázár András a földesura, aki már elnökként vezette le az 1506-os agyagfalvi gyűlést. Mivel a kastélylátogatás meghatározatlan ideig szünetel, "bosszúból" ;) rejtettünk egy dobozt a falon kívül. A töltöttkáposzta-fesztivál alkalmából érkeztünk Gyergyószárhegyre. Minket is bosszantott, hogy nem tudtuk megkeresni ezt a ládát, azért rejtettük a másikat kivül.
Bánya-tető alatti forrás Szeltersz 28,2 km-re.
A Székely Selters forrásaitól délre, a Bánya-tető keleti oldala alatt, az út mellettt van egy andezit küpübe foglalt borvízforrás.
Állattemető SzékelyudvarhelyÁllattemető Székelyudvarhely 43,3 km-re.
A székelyudvarhelyi kisállat-temető a Szentimre utcán indulva közelíthető meg, a várostól délkelet irányba, a katonai egységen túl, az erdei focipálya előtt. Az engedély nélküli, de nem törvénytelen létesítmény az erdő szélén található. Az állattemető teljesen újkeletű, most 10-15 éve kezdték az erdőben eltemetni a kedvenceiket az emberek.
Harangláb PottyandHarangláb Pottyand 10,1 km-re.
A pottyandi harangláb országos műemléki védettséget élvez, a harang 1975 óta nem szólal meg reggelente. Ma már csak nagy vész idején szól, vagy ha Pottyandnak halottja van. A Fenyővize-patak völgyében jártam, a Kolos-tető alatti Farkasvész sarkának nevezett oldalon.
Vákár Lajos műjégpálya CsíkszeredaVákár Lajos műjégpálya Csíkszereda 8,8 km-re.
A csíkszeredai műjégpálya Vákár Lajos nevét viseli, annak a nevét, aki a 70 éves csíki jégkorongsportnak hat évtizeden át volt alappillére. Vákár Lajos a legnépszerűbb csíki sportág meghonosítója, sportágalapító játékos, később edző és tanácsadó volt. Esos ido leven, mikor biciklivel nem kivankozik le az aszfaltrol az ember, Csikszeredaban akadt meg dolgom. Sízés után a korcsolyapálya környékén előkerült a doboz. Annak ellenére, hogy a rejtek egy kicsit távolabb van a műjégpályától, a keresésnél azért kellett vigyázni, hogy a szomszéd tömbház lakói ne vegyék észre.
Várvápai borvíz TusnádfürdőVárvápai borvíz Tusnádfürdő 30,7 km-re.
A tusnádfürdői Várvápai borvíz a kék sávval jelzett, a Vártetőre vezető túraösvény bal oldalán található a Vár-Vápa-patak völgyében. A túra első állomása, mindjárt rejtéssel kezdődött, egy jó ízü borvízforrásnál, ahol érdemes megállni, és feltölteni a tartalékot mielőtt tovább mennénk. Az első állomásunk ezen a kiránduláson. Érdemes itt vizet tölteni a kulacsokba, mert fent nem találunk forrást.
Katolikus templom TorjaKatolikus templom Torja 47,8 km-re.
A XIV-dik század elején Altorjának és Feltorjának két külön plébániatemploma van. A Szent Miklós-templomtól kapta nevét a domb is, amelyen emelkedik.
A vasúti híd alatt Tusnádfürdő 30,3 km-re. Ezt a dobozt elég hammar és könyen megtaláltam. Az első Rejtekhely-vadászat Erdélyben találkozó alkalmával kerestük meg ezt a geodobozt.
Fenyővize tanösvény PottyandFenyővize tanösvény Pottyand 9,8 km-re.
A Fenyővize tanösvény hossza: 800 m, a menetidő 1 óra, a szintkülönbség 5 m. A nehézségi szint könnyű, az útjelző oszlopok színe világosbarna.
Benedek Elek sírja KisbaconBenedek Elek sírja Kisbacon 37,9 km-re.
Itt nyugszik a nagy mesemondó, Benedek Elek, és felesége, Fischer Mária. Na, ezt sem nehéz megtalálni. Ő volt, akinek ''könnyű a toll és nem nehéz a kasza''. Benedek Elek sírja a Kisbacontól nyugatra fekvő temetőben található.
Szent László emlékhely CsíkszépvízSzent László emlékhely Csíkszépvíz 5,7 km-re.
A Szent László emlékhely magába foglalja a Szent László kápolna konzervált romjait, Szent László kövét, valamint Szent László kútját és az újonnan épült haranglábat. Végre elértünk a kitűzött célhoz. A Szépvízi tároló rejtekhelyén mikor belőttem a következő célpontot, ami a Kis Pogány Havas volt, úgy döntöttem, nem megyek vissza Szépvízre, toronyiránt rövidebb.
Szent Anna-kápolna GyergyószentmiklósSzent Anna-kápolna Gyergyószentmiklós 40,2 km-re.
Minden év július 26-án Szent Anna napi búcsút tartanak itt. Több ügyben is dolgom akadt aznap Gyergyószentmiklóson. A várostól északra, az 1087 m magas Csobot-hegyen egy magyar és egy örmény római katolikus Szent Anna kápolna áll.
Katolikus templom Kápolnásfalu 27,2 km-re.
A Csíkszeredát Székelyudvarhellyel összekötő országúton hagyjuk el Szentegyházát. Máris Kápolnásfaluban vagyunk, de csak érintjük a falu déli részét.
Medvevár sziklavilág FenyőkútMedvevár sziklavilág Fenyőkút 48,8 km-re.
A Kormos-kő sziklavilágától északkelet felé, Fenyőkút irányába, a következő hegylábon egy másik sziklacsoport található. Szóval az élethez is és a medvéhez is szerencse kell. Mivel a Kormos-kőről itt ereszkedtem be, érdemesnek tartottam ezeket a sziklákat is dokumentálni, a környék sziklavilágát pedig egy körút formájában bejárni.
Szederjesi borvíz CsíkmadarasSzederjesi borvíz Csíkmadaras 18,3 km-re.
A Fehérkavicsos- vagy Szederjesi borvíz Csíkmadaras egyik közismert borvízforrása. A Nagy-Madaras-patak és a Császárok pataka összefolyásánál tör a felszínre, egy régi geológiai fúrásból.
Nagy Pájszó tetejeNagy Pájszó teteje 4,5 km-re.
Nagy Pájszó tetején haladt végig a régi országút Erdély és Moldva között, elkerülve a patakok útromboló erejét. Tiszta időben gyönyörű kilátás tárul elénk.
Vápa váraVápa vára 37,3 km-re.
Szép volt az idő, gyönyörű volt a kilátás. Jo kis seta. A tusványosi geocitrom alkalmával találtuk meg. Sepsibükszád határában, a Rakottyás-patak és az Olt közös teraszormán, ez utóbbi jobb parti hegyfokán, a Zsombor-patak beömlésétől északra fekszik, az őskori telepre épült, kora középkori Vápa vára.
Csak Jézus CsíksomlyóCsak Jézus Csíksomlyó 5,6 km-re.
A felirat madártávlatból, vagy közvetlen közelről olvasható, látható rendesen. A Kissomlyó oldalában, a sípálya és a keresztút között, közvetlenül az erdő széle alatt, betonból öntötték ki Jézus szavait: Csak Jézus az út, igazság, élet.
Kis-Békás-vízesésKis-Békás-vízesés 42,3 km-re.
Nagyon is jó helyen voltál. Elfelejtettem megírni, hogy a vízesés alatt állva megpróbáltam lemérni a koordinátákat. Így van, "jobb félni mint megijedni". Aki még nem mászta meg a Kis-Békás patakot az sürgősen pótolja hiányosságát! Annak ajánlom ezt a helyet aki szeret erős sodrású hegyi patakokban felfele mászni, vízben, zubogókon és kanyonokban.
Bagolyvár GörbepatakaBagolyvár Görbepataka 14,1 km-re.
Görbepataka település Bagolyvár elnevezésű csodálatossziklaképződménye, impozáns sziklacsúcsa a második világháború idején fontos stratégiai szerepet töltött be. Kevés időnk volt keresgélni, dörgött, villámlott, jobbnak láttuk visszatérni a faluba. Majd visszasétáltunk a kényelmes ösvényen. Vagyis a századik be is jelentett megtalálás. Jeles ünnepek estéin őrtüzek világítják be innen a völgyet.
Fekete-Hagymás-csúcsFekete-Hagymás-csúcs 35 km-re.
A Fekete-Hagymás a Hagymás-hegység második legmagasabb hegye. Ha Juh-patak felől érkezünk, a Patkókő alatt elhaladva, kék pont vezet a Berszán-pusztán keresztül.
Csicsói-vársziklaCsicsói-várszikla 12,4 km-re.
Régóta érdekel ez a vár, különösen azóta, hogy valaki Csicsóban azt állította, hogy ott nincs vár. Sajnos itt sem tudtuk, hogy van láda és épp ezért nem is kerestük. Kirándulást szerveztünk a csicsói várromokhoz, ahol nagy érdeklődéssel kerestük a geodobozt. Csicsó vára Csíkcsicsótól délnyugatra található, a Központi-Hargita keleti peremén, a Vár-patak baloldalán levő, lemezes elválású, törésű andezit szikla tetején.
GyepesGyepes 38,9 km-re.
Érdekes módon, rendkívül kevés leírást lehet találni erről a kis faluról. Orbán Balázs is csak utal rá nagy művében, a Székelyföld leírásában, pedig rendkívül eredeti, érintetlenségben megmaradt, és ezért is értékes falu. Homoródremetéről Gyepes felé tartva a hazaérkező marhacsorda tartóztatott fel, a falu utcáin a tehenek egészen a rejtekig elkísértek.
Farok Orra alatti forrás Nemere-hegység 37,3 km-re.
A kis forrás 15 percnyi járásra található a Farok Orra névre fordítható, románul Botul Farcului elnevezésű csúcs alatt, a Nemere kék sávval jelzett főgerincén.
DánfalvaDánfalva 11,5 km-re.
Csíkdánfalva községközpont, a hozzá tartozó Csíkmadaras népszavazás útján vált külön községgé. Csíkdánfalva a Felcsíki-medence középső részén települt, összenőtt a 150 évvel ezelőtt még különálló településként emlegetett Oltfalvával.
Varsavész-rétláp Újtusnád 25,4 km-re.
A Varsavész-rétláp védett terület Újtusnádtól észak-keletre, az Olt földrajzi jobb partján terül el, összesen 30 hektáron. Elmocsarasodás útján létrejött ártéri láp, védett, ritka fajok élőhelye.
Jézus hágója keresztút CsíksomlyóJézus hágója keresztút Csíksomlyó 5,7 km-re.
A csíksomlyói Jézus hágója keresztút a Kis-Somlyó nyugati oldalán található. Az állomások egy-egy személy vagy búcsús csoport hitét és áldozatkészségét hirdetik. Hűlt helye, mint a domborműveknek? Igaz nekem nem volt kesztyum pedig elkelt volna. Nem volt egyszerű a dolog.
Ködlátó-nyeregKödlátó-nyereg 24,4 km-re.
A Terkő-nyeregtől délre, az Ördög-hágó szerpentinjeitől délkeletre található a Ködlátó-hegy, csúcsai kilátás nélküliek, erdővel borítottak. Túránk végén még kiugrottunk a nyeregbe. Keleti oldala a Terkő-mezővel szomszédos, a délnyugati oldal szintén egy kiterjedt legelő.
Madarasi Hargita-csúcsMadarasi Hargita-csúcs 20,8 km-re.
A Madarasi-Hargita a Hargita-hegység és a Székelyföld legmagasabb hegye, egy egykori sztratovulkáni kráter peremének északi maradványa. Sajnos az idei nyár nem kedvezett nekem, ami a rejtekhely keresést illeti, keveset volt alkalmam, és annak is elmulasztottam a bejelentesét, na de megpróbálom pótólni, és reménykedem, hogy lesz még jobb is. Pontosan ez volt a szándékunk ezzel a dobozzal. Ismét köszönjük a játéknak, hogy egy ismertnek hitt hely új arcát láthattuk. A déli oldalból ered a Hargita leghosszabb folyóvize, a Vargyas-patak.
Tatros-forrás BükklokaTatros-forrás Bükkloka 11,4 km-re.
A Tatros-folyó forrásának felderítésére indult el baráti csapatunk a szépvizi közbirtokosság támogatásával. A tanyához közeledve, egy Tilos az átjárás táblával ellátott, zárt kapuhoz érkeztünk. Különösen pontos a koordináta megadása. Mi a Motorsirülő felől közelítettük meg a forrásokat. Bükkloka Szépviz felől indulva a Gyimesi-hágó utáni első völgy jobbra.
Borvízforrás ZsögödfürdőBorvízforrás Zsögödfürdő 11,3 km-re.
17 kádas meleg fürdője 1957-ben épült, azóta többször felújították. A geodoboz jól el van rejtve, annyira, hogy meg se találtam. A geodoboz nagyon jol el van rejtve. Meglett, cseles. Zsögödfürdő, a Borszékkal egyidős fürdőtelep, Csíkszereda déli kijáratánál, az Olt jobb partján található.
Székelyudvarhely legöregebb élő tölgyfájaSzékelyudvarhely legöregebb élő tölgyfája 45,6 km-re.
A hősök sírja mögött áll néhány kisebb fa szomszédságában. Sokszor jártunk már erre, de sosem vettük észre. Többször elkocsikáztam a kis park mellett, de soha sem álltam meg. Kora tavasszal egy többévszázados fa alatt. Székelyudvarhely legöregebb élő fája Jakab Árpád, a város zöldövezeteit karbantartó kertészmérnöke szerint Szombatfalván van.
Parlament SzékelyvarságParlament Székelyvarság 39,1 km-re.
Parlament, vegyes üzlet és kiskocsma - Székelyvarság.
Tomcsa Sándor mellszobra Székelyudvarhely 45,2 km-re.
Tomcsa Sándor mellszobra, Székelyudvarhely.
Katalin-kápolna KászonfeltízKatalin-kápolna Kászonfeltíz 28,8 km-re.
Keletkezéséről, építésének idejéről nem maradt fenn írásos emlék. A Katalin-kápolna romjai Kászonfeltíz észak-nyugati részén, melyet a helybeliek Pápországának neveznek, a Kászon-patak földrajzi jobb oldalán, a település felé emelkedő dombon helyezkednek el.
Katolikus templom - CsíkborzsovaKatolikus templom - Csíkborzsova 2,1 km-re.
Az útelágazódásnál irányítótábla jelzi Csíkborzsova létét. Hamarosan ellenőrzöm és ha tényleg eltűnt a doboz, teszek újat. Minden rácsos ablakot végigtapogattunk. Sajnos a ládát nem találtuk meg, de addig kerestük a "rács mögött", hogy a szomszédnak is feltűnt. A Csíkszeredát Szépvizzel összekötő országútról nézve csak templomtorony jelzi, hogy a dombok mögött település húzódik meg.
Kóstelek határában 19,4 km-re.
Miután megtaláltam a Rupert Mayer emlékhelynél elrejtett geodobozt, elindultam az emlékmű mögötti szekérúton, a gps által jelzett irányba. Első írásos említése az 1771-ből származik, a falu első telepesei a siculicidium idején, az embernyúzó katonai szolgálat és bírói ítéletek elől elbujdosó székelyek és a Moldva felől érkező görög katolikus román szökevények, szegénylegények, havasi betyárok, akik ezen eldugott havasi rengetegben keresnek menedéket.
Sólyom-kő TusnádfürdőSólyom-kő Tusnádfürdő 30,8 km-re.
A Sólyomkő csupasz tetején fakereszt áll, alattunk szédítő, 200 méteres mélység tátong. Ekkor jelent meg a Hargita megyei atlasz, benne Apám képeivel. Az úgy történt, hogy egy táborban voltam Tusnádfürdõn. Azaz nem is a ladat, hanem csak a maradvanyait. Innen látható teljes hosszában az Olt szurdoka, velünk szemben pedig a Csomád meredek, sötétzöld oldala.
Herecz váraHerecz vára 48 km-re.
Korulbelul 30 percbe telt amig a tetore ertem, mert a bicajomat is kellett taszitsam, a kek pont turistajelzes menten lehet feljutni, viszont eleg meredek. Gratulálok a sikeres kiránduláshoz. Megtaláltam a ládát. Az Olt és a Herec patak között, a Bodoki-havasok egyik nyugati hegylábának közvetlenül az Olt fölött emelkedő, Várhegynek nevezett magaslatán található Herecz vára.
Katolikus templom KilyénfalvaKatolikus templom Kilyénfalva 35,6 km-re.
Kilyénfalva 1732-től lesz önálló plébánia, Tekerőpataktól elszakadva. Mai temploma 1761-re készül el, mindvégig tiszta katolikus falu.
Angyaljárás GyergyószentmiklósonAngyaljárás Gyergyószentmiklóson 38,5 km-re.
Tisztelt címzett: Délia, Jenő, és Dalma. Késéssel ugyan, de annál nagyobb izgalommal és örömmel kotortam elő a legigazibb kincsesládát, és a benne rejlő szívhez szóló ajándékot. Áldott karácsonyt!
Gyalogsági lövészárkok Szentegyháza 25,7 km-re.
A magyar hadvezetés 1944-re egy összefüggő erődrendszert épített ki az ország keleti határán, Székelyföldön is, a fontosabb szorosok szűkületeibe, ezt nevezték Árpád-vonalnak. Nem csak egy kiképzőtábor kapott helyet a második világháborúban Szentegyházán, hanem a Szentegyházi Önálló Harckocsiakadály is.
Apa-havas BorospatakaApa-havas Borospataka 19,7 km-re.
Ahogy véget ér a köves út, kijutunk az erdőből, kezdődik a legelő. Érthetetlen számomra, hogy miért vágták ki a facsemetéket, hiszen nem zavarták a kilátást. Sajnos a tetőn valamennyi csemetét tőből kivágták, és hatalmas kazlakban barnára száradtak. A Gyimesekből a Boros-patak menti úton juthatunk fel a patak fejébe, az Apahavasra.
Mikes- és Apor forrás TusnádfürdőMikes- és Apor forrás Tusnádfürdő 31,6 km-re.
Mikes- és Apor forrás, Tusnádfürdő. Az első "Relytekhely-vadászat Erdélyben" találkozó második napjának reggelén találtam meg ezt a dobozt. Az elsot az eso akadalyozta. A tusnádi IV.
Küküllőkeményfalva 38,6 km-re.
1566-ban Keményfalva néven jelentkezik az okiratokban, 1567-ben a regestrum 10 kapuval jegyzi.
Szent László-kápolna OroszhegySzent László-kápolna Oroszhegy 41 km-re.
Római őrhely a Kápolna-dombon, Oroszhegy közelében, amit a néphit Szent Lászlótól származtat és kápolnának néz. Érdekes, hogy ez a hely az 1941-es osztrák katonai felmérés térképén Nyáros mocsár helynévvel szerepel.
Csíkkarcfalva erődtemplomaCsíkkarcfalva erődtemploma 14,1 km-re.
Ide tartozott Jenőfalván és Karcfalván kívül Dánfalva Oltfalvával, valamint Madaras. A falat nemrég tatarozták, a falnak támasztott sirkövek más sorrendben állnak, mint ahogy a rejtekhely fotón látható. A templomot restauraljak, korbe volt veve faallvanyokkal. Szerintem, ez az egyik legjobb állapotban megmaradt vártemplom Erdélyben. Csíkkarcfalva a Nagyboldogasszony egyházközség központja, amely már az 1330-as években létezett.
Bunker maradvány 1 Bellő-tető 33,6 km-re.
Vasond völgye tanösvény Pottyand 7,8 km-re.
A Vasond völgye tanösvény hossza 7 km, a menetidő 3 óra, a szintkülönbség 249 m. A nehézségi szin: közepes, az útjelző oszlopok színe sötétbarna.
Zsögödi fahídak CsíkzsögödZsögödi fahídak Csíkzsögöd 10,6 km-re.
A kettő közül az Olt-híd érdekesebb, hiszen itt még a teljes hídszerkezet fából van - érdemes most megnézni, alulról is, mert a jövőben betonszerkezetűre tervezik átépíteni. A Csíkszeredához tartozó Zsögödben két felújításra, javításra szoruló fahíd is van, az egyik az Olt-folyó felett, a másik a Fitód-patakon.
Régi székelykapuk Csíkverebes 23 km-re.
Csíkverebesen megmaradt néhány, majdnem kétszáz éves faragott székelykapu.
Futásfalvi PokolvölgyFutásfalvi Pokolvölgy 40,4 km-re.
A Pokolvölgy felső szakaszán, néhány száz méteres körzetben egymást érik a mofetták és a borvizforrások. Megtaláltuk az évnyitó dobozt a csutakban, irtózatos pokolbűzben.
Bakalja Folk Csűr Csíkszentkirály 14,2 km-re.
A csíkszentkirályi Folk Csűr Egyesület rendszeresen szervez hagyományőrző programokat Bakalján, a Gábor család tanyáján. A Bakalja Folk Csűr Csíkszentkirálytól két km-re nyugat felé található, a Szentimrei Büdösfürdő irányába indulva.
Szent Róza kápolna GyergyótekerőpatakSzent Róza kápolna Gyergyótekerőpatak 34,2 km-re.
Tekerőpatak fölött, a Vasláb felöli dombon áll a röviden csak Szent Rózának nevezett kápolna. Délutáni sétára indultunk a kápolnához. Ti aztán elszántak vagytok, hogy sem a ködtől, sem a kísértetektől nem féltek. Borzontról hazafele tartva kerestük meg, annak ellenére, hogy rossz idő volt, nagyon hideg szél fújt. Pontos neve Szent Sebestyén, Rókus és Szent Rozália-kápolna.
Magyar-Nemere-csúcsMagyar-Nemere-csúcs 42,2 km-re.
A Nemere gerincének a legszebb része a Magyar-, másnéven Kis-Nemere. A csúcson egy lapos sziklakilátó található, ahol tiszta időben szép kilátás tárul elénk.
Tau a ferences keresztTau a ferences kereszt 48,9 km-re.
A Tau a görög ábécé 19-dik, a héber ábécének pedig az utolsó betűje. Az írásbeliség kialakulásával a személyt, illetve nevét helyettesítő írásjel lett. Megtaláltuk, pedig majdnem kifogott rajtunk. Egyetértek, ezt így szinte lehetetlen megtalálni. Gratula .
Lobogó-borvíz KirulyfürdőLobogó-borvíz Kirulyfürdő 24,7 km-re.
Kirulyfürdő területén (Hargita-plató, Lövéte Közbirtokosság területe) öt ásványvíz előfordulás található. Négy természetes forrás és egy hidrogeológiai fúrás, amely 51 órás kitörési periódusával talán Erdély egyetlen hidegvizű gejzírjének mondható. Jól ismertem már a kirulyfürdői borvízkitörést, így nem volt szükségem gps-re, hogy eljussak a helyszínre. A Kalibás-kőtől folytattuk tovább az utunkat és megálltunk ennél a borvízforrásnál, ami régebb érdekesebb látványt nyújtott. Már jártunk erre, találkoztunk a hideggejzírrel, csak nem tudtuk róla, hogy az.
Csülemér előcsúcs Tar-kő-hegység 30,6 km-re.
Szent Antal-kápolna CsíkmadarasSzent Antal-kápolna Csíkmadaras 13 km-re.
A Fejedelem kertjében, Csíkmadaras nyugati kijáratánál, tőle mintegy 800 méterre, a Hámorfenék területén álló Szent Antal-kápolna 1992-ben épült egy régi kápolna romjaira. A gyergyószárhegyi töltöttkáposzta-fesztiválra igyekeztünk aznap.
A református imaház erkélye CsíkszeredaA református imaház erkélye Csíkszereda 8,6 km-re.
Csíkszeredában a Petőfi Sándor utcában, a költő nevét viselő iskolával szemben található a református imaház. Az épületnek jelentéktelen homlokzata, valamint az egykori kocsibejáróra szerelt kapuja van. A rejtek megvan, de a dobozt nem sikerült elékeríteni. Délben érkeztem a Konzulátushoz. Bár a kapu nyitva volt, a kerítések közé egy résen kellett bebújni, és végig olyan érzés volt, mintha tilosban járnánk.
András Pista-borvízforrás CsíkszentkirályAndrás Pista-borvízforrás Csíkszentkirály 13 km-re.
András Pista kútja - Borsáros, Csíkszentkirály.
Gergely János-féle kővályú Székelyvarság 40,6 km-re. Bár nem esett az utunkba, és siettünk is az oroszhegyi nárciszrétre, sikerült rávenni a kirándulótársaimat, hogy nézzék meg ők is a Gergely János-féle kővályút. Bar nem esett az utamba, azert legurultam meg a kovalyuhoz.
Aszópataki aranybányák Csíkszentsimon 24,7 km-re.
Csíkszentsimontól nyugatra, a Bartis és Aladár-tető között, az Aszó-patak mellett aranybányák voltak, ahol még egy kevés ezüstöt is lehetett találni. Legalábbis több mint száz évvel ezelőtt, majd a bányászatot beszüntették.
Kolos-tető Csíki-havasokKolos-tető Csíki-havasok 7,3 km-re.
Az 1246 m magas Kolos-tető a Csíki-havasok egyik mellékgerincén található, a Sándor dombja és a Piricske-tető között. A Szépvízi-víztároló mellől induló Szénás-úton közelítettem meg a helyszínt. A Kolos-tető két nyugati hegylába, a Kurta-Koszorú és a Szalonka-tető.
Kőmöge Torjai-hegység 38,6 km-re.
Borvízmúzeum Tusnádfalu 25,2 km-re.
Tusnád falu központjában lévő múzeumot a Csíki Székely Múzeum működteti. A kiállítás tervezését és kivitelezését a Csíki Természetjáró és Természetvédő Egyesület, az Ars Topia Alapítvány vállalja magára, bonyolítja le magyarországi és erdélyi iparművészek, diákok közreműködésével és a helybéli lakosok, mesteremberek részvételével.
Régi mozdony a Gyimesi szorosbanRégi mozdony a Gyimesi szorosban 24,3 km-re.
Természeti szépségei mellett, a Tatros völgye felső medencéjénél, egy fontos földrajzi pontot találunk. Mindig is elbuvoltek a nagy meretu gepezetek. Volt ott eleg. Ezer évig is keresheted, és úgy sem kapod meg. Ez a Gyimes és Palánka közötti Gyimesi szoros, egy fontos átjáró Erdély és Moldva között.

Természeti értékek - Hargita megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Borzsovafürdő adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Édes kis rejtekhely - Felejthetetlen élmény volt számomra felkeresni, ezúton is köszönöm.
 • A strandidő késik - Szép időben jártuk körbe a fürdőt. A medence leeresztve, sehol egy napozó vendég.
 • Meglepetés rejtek - Nagy mosolykára számítottunk, ehelyett egy kicsit találtunk. Nagyon tetszett a rejtés, s a hely is.
 • Mosolykás doboz - Mosolyka nem volt a helyén, de visszatettük. A doboz rendben.
 • Mosolyka - A rejteket megtaláltuk, de sajnos a mosolyka mögött nem volt semmilyen doboz, pedig átfésültük érte az egész helyet :( Reméljük így is elfogadható a megtalálás. Köszönjük a rejtést.
 • Delutan talaltam meg - Nagyon jo a kilatas, es hetkoznap is sokan voltak a to korul, az esos ido ellenere. Koszonom a rejtest.
 • A temetőben alvás margójára - Még nem áll szándekomban halni a halált. Persze nem szándék kérdése.
 • Havasi gyopár társaságában - Megtaláltam a geoládát egy havasi gyopár társaságában. És amint ígértem, nem merészkedtem ki a szikla legszélére.
 • Uj rejtek - Mivel a máramarosi emlékműnél levő geodoboz eltűnt, egy újat helyeztem egy kicsit távolabb.
 • Az első találkozó alkalmával - Az első Rejtekhely-vadászat Erdélyben találkozó alkalmával kerestük meg ezt a geodobozt.
 • Hol volt hol nem volt - Mivel rendszeresen innen hozunk borvizet, havonta megnézzük, hogy megvan-e a doboz. Igy volt alkalmunk megtalálni a regi dobozt.
 • Elemlámpával szaglásztunk - Éccakai bevetés. De ott van még a doboz?
 • Tajga - Nem győztük csodálni és fotózni a virágba borult Tajgát. Virágzik az összes áfonya fajta és a tőzegrozmaring.
 • Miért tűnnek el a dobozok? - Egy része (valószínűleg) tudatlanságból, egy másik része (talán) rosszindulatból.
 • Kápolna - Miután a Salvator kápolnánál megkaptuk a rejteket, de a doboz sehol sem volt, kicsit szkeptikusan fogtunk neki ennek a dobozkeresésnek. Annál nagyobb volt az öröm, amikor megtaláltuk, és láttuk, hogy nagyon jól álcázva, ez még ott figyel a helyén.
 • 282 ablak - Érdekes a fenti hozzászólás ékezet- és szóhasználata, népi hiedelmen alapuló tartalma. Érdemes megfigyelni azt a módszert is, amivel információt keresünk a neten.
 • Igazad van - Tényleg Pistyulé volt a címzett, rosszul emlékeztem. :) Nem bizony, de trekkingklub lefényképezte, és hamarosan el is küldi.
 • Te vagy az egyetlen kincskereső, aki gps nélkül keres - Legalábbis nem tudok másról. És természetesen leszámítva azokat az eseteket, amikor valakinek lemerül, elromlik a gps készüéke, vagy otthon felejti.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Borzsovafürdő? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.