Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.
Létrás-szakadék - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Létrás-szakadék

A Brassóból Bukarestbe vezető E60-as úton indulunk. Alig hagyjuk el a várost, a Malomdomboknál, N45° 35.725 E025° 38...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Református templom - Olasztelek
Templombelső
Sziklakilátó a Borvíz-patak felett - Piricske
Sziklaátjáró
A Thoroczkay család vára - Torockószentgyörgy
Az enyedi szoros
Református templom - Lókod
Templomtorony
Kisvasút hídja
Híd 1
Erődtemplom - Szászmuzsna
Az oltár
Ugron-kastély - Mezőzáh
Előlről nézve
Dungó feredő - Homoródkarácsonyfalva
Fásszín
Kájoni János mellszobra - Ferences kolostor - Csíksomlyó
Virágok az ablakban
Karakó-völgyhíd - Lóvész
A völgy felett

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Létrás-szakadék fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Létrás-szakadék!

A Létrás-szakadék a Nagy-kő-havas talán legkönnyebben megközelíthető látnivalója - egy 50 méter magas, hatalmas mészkősziklában, a Csűr-kő árka-patak hozta létre, hossza 160 méter. A szűk hasadékban a patak vize 60 métert esik, és ezalatt 7 kisebb-nagyobb vizesést hoz létre, innen a Hétlépcső-vizesés elnevezés. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Alsótömös, 2,33 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Létrás-szakadék közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
490 m-re. A Létrás-szakadék bejárása után, ami télen csodálatos, átvergődve a Medve-szakadékon, felkerestük a kilátónál található ládát. Lefele jövet a Nagykő havasról, megkerestük ezt a geodobozt is.
1,4 km-re. Nagyon erdekes rejtes, de ovatosan kell maszni ,mert konnyen le lehet esni. A Medve-szakadék felől érkeztünk, az erdőben vágva utat magunknak.
1,6 km-re. A Csűr-kapu egy 1,5 x 4 m-es nyílás a Csűr-kő sziklájában, mely a rétegek beszakadása révén keletkezett. Egy szep nap, egy szep hely.
1,7 km-re. A menedékháztól a Nagy-kő-havas csúcsáig a piros sávval jelzett ösvényen juthatunk el. A menedékházat a sárga sáv jelzésű ösvényen közelítettük meg, áthaladva a 7létrás kanyonon, kipróbálva az új létrákat. Könnyűszerrel, GPS nélkül is meglett, hála a szöveges segítségnek. Lenyűgöző kilátás, nem csak a helyszínen, hanem az oda vezető ösvényen is. A csúcsot az északi oldalon érdekes, 8-10 m magas, kúp alakú, konglomerát sziklák építik fel.
1,8 km-re. A Garcsin-völgy felőli részén, 100 méteres szakadék felett állunk. A Boglya-tető a szénaboglya formája miatt kapta a nevét.
1,8 km-re. Nem a kőgombák, hanem a menedékház feletti Csűr-kő volt az úticélom.
2 km-re. A Garcsin völgye felől közelítettem meg a Nagy-kő-havas gerincét, a kék kereszt jelzés mentén. Megtaláltam a dobozt. Mar van egy lada leteve (kb egy eve), "a masik" Nagy-Ko farkanal egy szikla kozeleben. A Nagy-kő-havas hegységben két fő rétegben áll a kréta-konglomérát, s e közé ékelődve találunk egy több száz méter vastagságú mészkő réteget, mely a tetőgerinc alatt vonul végig és az Írott-kőnél bukkan elő.
2,6 km-re. Kő-havas farkának megközelítése leggyorsabban és legkényelmesebben a Petricsika esztena felől lehetséges. A Nagy-kő-havas csúcsától, a szép őszi napsütésben, átsétáltunk ide a farkához. Ott ahol a Garcsin völgyéből az Azuga-völgybe átvivő fakitermelő út keresztezi a régi országhatárt, indul a kék háromszöggel, és piros sávval is jelzett túraösvény.
2,7 km-re. Közismert a Nyerges-tető és az itt lezajlott ütközet, hiszen közel van, könnyen el is érhető. Hasonló ütközet zajlott le aTömösi-szorosban is, de ez kevésbé ismert a mi tájainkon, mert távolabb van tőlünk.
2,9 km-re. A Poján-kő fenyők fölé emelkedő tetejére érdemes kimászni, bár nem vezet rá jelzett ösvény, és a megközelítés sem veszélytelen. Feledhetetlen kilátás tárul elén onnan.
4,2 km-re. A rejtek mellől kitűnő rálátás van Bolnok villanegyedére.
4,4 km-re. A Mozsár-patakán felül, Fürészmezőtől egy jó órai távolságra a Garcsin völgye kiszélesedik, partjain egy havasi községnek fekhelyül kinálkozó, szép térség terül el, buja tenyészetű bekeritett kaszálókkal. A Garcsin itt két ágra oszlik, az eredeti déli irányból társfolyója a Kiság törtett le, mig maga a Garcsin mindenütt a Nagykőhavas alján folyva délnyugatra kanyarodik. A drájvinos Nagy-kő-túrából hazafele tartva, bár nagyon siettem, nem hagyhattam ki a Garcsin-mező szűz geodobozát.
4,4 km-re. A Nagy-kő-havas csúcsától délre, az Esztena-völgy középső szakaszán, ott ahol a Hasadt-kő éle és a Bánya-bérc gerince a völgyet összeszűkíti, a patak útját egy 70 m magas, középen kettéhasadt mészkőszirt, a Hasadt-kő zárja el. Ott voltam a rejtesnel. Egy csodálatos, ragyogó napsütésben kerestük fel ezt a csodaszép kanyont. Ebben a hasadékban található az a zuhatagsor, amelyet ma Tamina-vízesésnek neveznek.
4,7 km-re. A Fenyős-tető oldalából ered a Büdös-víz nevű patakocska. Érdekes homokkőbe vájt medrében, az úttól körülbelül 400 méterre, egy ásványvíz-forrás buzog fel.
5,8 km-re. A Toplós-kút a csernátfalus Hát-tető alatti tágas völgyben, a Hegyes-hegy gödrében található. Több hiedelem is fűződik hozzá.
6,2 km-re. Lóhavas (Spinarea Calului) - Keresztény-havas.
6,4 km-re. A Schulerau-kapunak nevezett sziklák a Keresztény-havas (németül Schuler) csúcsától észak-északnyugatra találhatók, attól mintegy 700 méter távolságra. Kis zöld emberkét és egy öngyújtót tettem bele. Megtalaltuk. Ha már a télen, sízés közben nem kerestük meg. A sziklák felett halad el a Zerge (románul Capra Neagra) kabinos felvonó, a közelében és nyugatra található Brassópojána piros színnel jezett, közepes nehézségű, Sulinar nevű sípályája.
7,1 km-re. Az itt elrejtett geodoboz eredeti rejtője egy sepsiszentgyörgyi román fiú, aki Brassóba költözött. Hat igen ez a helyzet a brassoi ladakkal.
7,2 km-re. Az új, Honterus-forrás nevet 1845-ben kapta, a völggyel együtt. Orbán Balázs leírása alapján a dúsan felfakadó, jéghideg vizű forrást régen Tolvajok kútjának nevezték.
7,8 km-re. Magas-csúcs (Fata Inalta) - Keresztény-havas.
8,5 km-re. A Cenk tetejére legkönnyebben drótkötélpályás felvonóval juthatunk fel. Megtaláltuk, miután Áron_bv-nak drukkoltunk, a Cenken rendezett félmaratonon. Igazából most már van 5. Megtalaltam. A 957 m magas Cenk-hegy Brassó délkeleti oldalán emelkedik, itt már az Árpád-korban erődítmény állt.
8,7 km-re. A brassói Ragadó negyedben, a Rózsák partja mellett, egy nyolcemeletes tömbház tetején, egy kis villa található - hihetetlen, de az építkezés törvényes. A villához a tömbház utolsó emeletéről egy vaslétrán lehet feljutni.
8,8 km-re. Salamon sziklái. Megtaláltam ezt a geodobozt. Nem volt konnyu megtalalni, mert jeges volt a szikla, de a kilatas megerte az erofeszitest. Meglett a doboz ezen a szép őszi délutánon.
Serbán malma Göndör hídja 8,9 km-re. Egyike azon malmoknak, amelyek a napjainkig fennmaradtak, a Salamon-kőnél épült egykori turistaház mögött, amit sokan még vengéglőként láthattak működni. A Göndör hídja (románul Podul Cretului) utca 123 szám alatt van, és Serbán malmaként ismerik - ma elhagyott, összeomlott épület.
Ördögpataka zuhatagai Keresztény-havas 9,1 km-re. Az Ördögpataka a Köszörűpatak egyik, baloldali mellékvize, egy bővizű csermely, mely négy zuhatagot is képez (három nagyobbat). A piros háromszög jelzésű, meredek ösvényen lehet bejárni, mely Brassó Bolgárszeg városrészének délnyugati végéből indul, mielőtt elérnénk a Salamon sziklákhoz.
9,1 km-re. A Szent Miklós-templom Brassó Bolgárszeg nevű városrészének központi parkjában helyezkedik el, mely a Porondról (Anger, Egyesülés-tér) nyílik. A templomkert területén áll a Brassói Ifjak Múzeuma, az Első Román Iskola épülete, és Coresi diakónus román nyomdász szobra.
9,2 km-re. Aranygödör-kilátó és zsomboly (Groapa de Aur) - Keresztény-havas.
9,3 km-re. Elég sokáig kerestem, de aztán megkerült. Megtaláltam ezt a geodobozt, gps nélkül.
9,3 km-re. Fekete laktanya - Nicolae Balcescu utca 56 szám, Brassó.
9,4 km-re. A Ciucas hegy lábánál fekszik a festői szépségű Babarunkai vízgyűjtő tó, Brassó városát ez látja el a szükséges ivovizzel. De nemcsak a jó viz, hanem a jó levegő és a környező hegyek szépsége is idevonza a turistákat. Brassó környékén, illetve a Csukás hegységben még nagyon sok olyan szép hely van, amely megérdemel egy geoládát. Valóban nem a legjobb ötlet a chips-es zacskó. Egyszer én is kerestem ezt a geodobozt, de nekem nem sikerült megtalálni.
9,4 km-re. Hirscher-ház, Kereskedők Háza, Kaufhaus - Tanács tér 14 szám, Brassó.
9,4 km-re. Brassó főterén található Erdély legnagyobb és egyben egyik legszebb műemléke, a legkeletibb európai gótikus templom, a híres Fekete templom. A templom bejárata mellett áll Johannes Honterus bronzszobra, aki az evangélikus vallást Erdélyben elterjesztette. Egy brassói városséta alkalmával megtaláltam ezt a pici geodobozt is. Lassan kezd frusztráló lenni, hogy ma sem találtam meg. Hát ez tényleg pici geoláda.
9,4 km-re. Egykori Szász Nemzeti Bank, ma irodahelységek - Michael Weiss utca 22 szám, Brassó.
9,5 km-re. A bőség allegóriái - Kapu (Republicii) utca, Brassó.

Természeti értékek - Brassó megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Létrás-szakadék adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Ládaellenőrzés - Ellenőriztem a rejteket. A jó állapotban levő geodobozba beletettem a Trekking GeoKret 2 utazó vakondot.
 • Egy kicsit nehezen találtuk meg - Mivel nem olvastuk el rendesen a leírást, de végül csak meglett a láda.
 • Mint egy vaddisznó falka - Egyáltalán nem könnyű a ládát megtalálni. Ha az ösvényt és a sziklákat 40-50 cm-es hó fedi.
 • Gyermeknapi túra :-) - Úgy néz ki az idén június első hétvégéjén fogunk szervezni egy trekkingklubos túrát a Nagykő-havas tetejére. Az ebben az időszakban virágzó havasszépére is gondolva.
 • Létrás-szakadék - A nagy ho utan, mostmar nagy kanikulaban es csodalatos kornyezetben konnyen megtalaltam.
 • Elegge nehezen talaltuk meg - Mas osvenyen vezetett a gps, ezert egy meredek oldalrol kozelitettunk, de az elmeny karpotolta a faradtsagot. Elso turank volt a Hetletrahoz, de csodalatos elmeny, ajanlani tudom mindenkinek.
 • Nagyon tetszett a hely - Az abonyi természetjárókkal Erdélybe utazva kerestem meg Teveladyvel. Köszönöm a rejtést.
 • Rejtekhelyek tengerszint feletti magassága - Bár a barometrikus altimeterrel felszerelt gps készülékek által mutatott magasságérték elég pontatlan (kalibrálni kellene minden túra előtt), érdemes megnézni a rejtek tengerszint feletti magasságát is. Mivel lehet ott állunk a gps szerint néhány méterre a rejtektől.
 • A felújított 7létra - Nemcsak a létrákat, pallókat cserélték ki, hanem ki is takarították a kanyont a sok fatörmeléktől, így még szebbek, látványosabbak a vízesések. Csak egyetlen szépséghibája lett a kanyonnak, csak belépődíj ellenébe látogatható (felnőtteknek 10 lej, gyerekeknek 5 lej).
 • Nyolcadik létra és kötelező túrafelszerelés - Elég borsos a látogatási díj. Meg tudom érteni, hogy komoly anyagi ráfordításba került a felújítás, de egy Brassó méretű városnak, megyének fel kellene tudni ezt vállalni.
 • Egyirányú lett - A kanyont kikerülő útvonalon természetesen felengednek ingyen is. Viszont a kanyon egyirányú lett, és így felülről nem lehet meglátogatni a létrákat.
 • Zsír új Hét Létra - Még jó, hogy az ünnepélyes átadás előtt kipróbáltam a Létrákat, ingyen, nem én voltam a mínőségi ellenőr, csupán a kíváncsiságom hajtott, valóban borsos a belépőjegy, azaz a fellépőjegy. Kifizeted és kérdezed, hol a felvonó, csak akkor jössz rá, hogy ez a Zsír új Hét Létra.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Létrás-szakadék? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Brassó megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.