Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.
Kőkert éle - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Kőkert éle

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Ortodox templom - Oltbogát
Faragott kőből épített épület
Pogány-havas
Juhnyáj a csúcson
Alsórákosi temető
Breki
Kiépített forrás - Magyarpeterd
8132
Bodvaji vashámor - Fenyves-patak völgye
Bodvaji kohó 3
Funtineli forrás - Palotailva
Sarga kereszt
Kék-tó - Felsőbánya
Rálátás a kápolnára
Dungó feredő - Homoródkarácsonyfalva
Legyen áldott benned a fény
Bohus-kastély
Bohus-kastély
A lövétei suvadás
Kilátás

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Kőkert éle fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Kőkert éle!

Kőkert éle.. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Alsótömös, 3,34 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: A Garcsin völgye, mint ismeretlen határszéli szoros
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Kőkert éle közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
880 m-re. A Létrás-szakadék bejárása után, ami télen csodálatos, átvergődve a Medve-szakadékon, felkerestük a kilátónál található ládát. Lefele jövet a Nagykő havasról, megkerestük ezt a geodobozt is.
1,4 km-re. A Létrás-szakadék a Nagy-kő-havas talán legkönnyebben megközelíthető látnivalója - egy 50 méter magas, hatalmas mészkősziklában, a Csűr-kő árka-patak hozta létre, hossza 160 méter. A szűk hasadékban a patak vize 60 métert esik, és ezalatt 7 kisebb-nagyobb vizesést hoz létre, innen a Hétlépcső-vizesés elnevezés. Ellenőriztem a rejteket. Úgy néz ki az idén június első hétvégéjén fogunk szervezni egy trekkingklubos túrát a Nagykő-havas tetejére. Egyáltalán nem könnyű a ládát megtalálni.
1,8 km-re. A Poján-kő fenyők fölé emelkedő tetejére érdemes kimászni, bár nem vezet rá jelzett ösvény, és a megközelítés sem veszélytelen. Feledhetetlen kilátás tárul elén onnan.
1,9 km-re. Egy szep nap, egy szep hely. A Csűr-kapu egy 1,5 x 4 m-es nyílás a Csűr-kő sziklájában, mely a rétegek beszakadása révén keletkezett.
1,9 km-re. A Boglya-tető a szénaboglya formája miatt kapta a nevét. A Garcsin-völgy felőli részén, 100 méteres szakadék felett állunk.
2,4 km-re. A Nagy-kő-havas hegységben két fő rétegben áll a kréta-konglomérát, s e közé ékelődve találunk egy több száz méter vastagságú mészkő réteget, mely a tetőgerinc alatt vonul végig és az Írott-kőnél bukkan elő. A Garcsin völgye felől közelítettem meg a Nagy-kő-havas gerincét, a kék kereszt jelzés mentén. Mar van egy lada leteve (kb egy eve), "a masik" Nagy-Ko farkanal egy szikla kozeleben. A kövek írásos részét alolról lehet megcsodálni, tehát a Nagykőhavas csúcs fele vezető ösvényen mielőtt kiérnénk platóra, balra kell térni.
2,5 km-re. A csúcsot az északi oldalon érdekes, 8-10 m magas, kúp alakú, konglomerát sziklák építik fel. Könnyűszerrel, GPS nélkül is meglett, hála a szöveges segítségnek. A menedékházat a sárga sáv jelzésű ösvényen közelítettük meg, áthaladva a 7létrás kanyonon, kipróbálva az új létrákat. A menedékháztól a Nagy-kő-havas csúcsáig a piros sávval jelzett ösvényen juthatunk el.
2,6 km-re. Nem a kőgombák, hanem a menedékház feletti Csűr-kő volt az úticélom.
3 km-re. A Garcsin itt két ágra oszlik, az eredeti déli irányból társfolyója a Kiság törtett le, mig maga a Garcsin mindenütt a Nagykőhavas alján folyva délnyugatra kanyarodik. A rejtek szomszedsagaban reszt vettunk, a brassoi EKE szervezeseben, az ez evi farsangon. A drájvinos Nagy-kő-túrából hazafele tartva, bár nagyon siettem, nem hagyhattam ki a Garcsin-mező szűz geodobozát. A Mozsár-patakán felül, Fürészmezőtől egy jó órai távolságra a Garcsin völgye kiszélesedik, partjain egy havasi községnek fekhelyül kinálkozó, szép térség terül el, buja tenyészetű bekeritett kaszálókkal.
3,1 km-re. Ott ahol a Garcsin völgyéből az Azuga-völgybe átvivő fakitermelő út keresztezi a régi országhatárt, indul a kék háromszöggel, és piros sávval is jelzett túraösvény. A Nagy-kő-havas csúcsától, a szép őszi napsütésben, átsétáltunk ide a farkához. Kő-havas farkának megközelítése leggyorsabban és legkényelmesebben a Petricsika esztena felől lehetséges.
3,4 km-re. Érdekes homokkőbe vájt medrében, az úttól körülbelül 400 méterre, egy ásványvíz-forrás buzog fel. A Fenyős-tető oldalából ered a Büdös-víz nevű patakocska.
3,8 km-re. A rejtek mellől kitűnő rálátás van Bolnok villanegyedére.
4 km-re. Közismert a Nyerges-tető és az itt lezajlott ütközet, hiszen közel van, könnyen el is érhető. Hasonló ütközet zajlott le aTömösi-szorosban is, de ez kevésbé ismert a mi tájainkon, mert távolabb van tőlünk.
4,6 km-re. Több hiedelem is fűződik hozzá. A Toplós-kút a csernátfalus Hát-tető alatti tágas völgyben, a Hegyes-hegy gödrében található.
5,4 km-re. Ebben a hasadékban található az a zuhatagsor, amelyet ma Tamina-vízesésnek neveznek. Egy csodálatos, ragyogó napsütésben kerestük fel ezt a csodaszép kanyont. Ott voltam a rejtesnel. A Nagy-kő-havas csúcsától délre, az Esztena-völgy középső szakaszán, ott ahol a Hasadt-kő éle és a Bánya-bérc gerince a völgyet összeszűkíti, a patak útját egy 70 m magas, középen kettéhasadt mészkőszirt, a Hasadt-kő zárja el.
7,5 km-re. Az itt elrejtett geodoboz eredeti rejtője egy sepsiszentgyörgyi román fiú, aki Brassóba költözött. Hat igen ez a helyzet a brassoi ladakkal.
7,5 km-re. Lóhavas (Spinarea Calului) - Keresztény-havas.
7,6 km-re. Orbán Balázs leírása alapján a dúsan felfakadó, jéghideg vizű forrást régen Tolvajok kútjának nevezték. Az új, Honterus-forrás nevet 1845-ben kapta, a völggyel együtt.
7,7 km-re. A sziklák felett halad el a Zerge (románul Capra Neagra) kabinos felvonó, a közelében és nyugatra található Brassópojána piros színnel jezett, közepes nehézségű, Sulinar nevű sípályája. Megtalaltuk. Kis zöld emberkét és egy öngyújtót tettem bele. A Schulerau-kapunak nevezett sziklák a Keresztény-havas (németül Schuler) csúcsától észak-északnyugatra találhatók, attól mintegy 700 méter távolságra.
8 km-re. De nemcsak a jó viz, hanem a jó levegő és a környező hegyek szépsége is idevonza a turistákat. Valóban nem a legjobb ötlet a chips-es zacskó. A doboz elrepedt, a kis notesz elég nedves volt. Brassó környékén, illetve a Csukás hegységben még nagyon sok olyan szép hely van, amely megérdemel egy geoládát. A Ciucas hegy lábánál fekszik a festői szépségű Babarunkai vízgyűjtő tó, Brassó városát ez látja el a szükséges ivovizzel.
9 km-re. A brassói Ragadó negyedben, a Rózsák partja mellett, egy nyolcemeletes tömbház tetején, egy kis villa található - hihetetlen, de az építkezés törvényes. A villához a tömbház utolsó emeletéről egy vaslétrán lehet feljutni.
9,1 km-re. A Cenk tetejére legkönnyebben drótkötélpályás felvonóval juthatunk fel. Megtaláltuk, miután Áron_bv-nak drukkoltunk, a Cenken rendezett félmaratonon. Igazából most már van 5. Megtalaltam. A 957 m magas Cenk-hegy Brassó délkeleti oldalán emelkedik, itt már az Árpád-korban erődítmény állt.
9,2 km-re. Magas-csúcs (Fata Inalta) - Keresztény-havas.
9,8 km-re. A Szent Miklós-templom Brassó Bolgárszeg nevű városrészének központi parkjában helyezkedik el, mely a Porondról (Anger, Egyesülés-tér) nyílik. A templomkert területén áll a Brassói Ifjak Múzeuma, az Első Román Iskola épülete, és Coresi diakónus román nyomdász szobra.
9,8 km-re. Fekete laktanya - Nicolae Balcescu utca 56 szám, Brassó.
9,8 km-re. Salamon sziklái. Megtaláltam ezt a geodobozt. Nem volt konnyu megtalalni, mert jeges volt a szikla, de a kilatas megerte az erofeszitest. Meglett a doboz ezen a szép őszi délutánon.
9,9 km-re. Elég sokáig kerestem, de aztán megkerült. Megtaláltam ezt a geodobozt, gps nélkül.
Serbán malma Göndör hídja 9,9 km-re. Egyike azon malmoknak, amelyek a napjainkig fennmaradtak, a Salamon-kőnél épült egykori turistaház mögött, amit sokan még vengéglőként láthattak működni. A Göndör hídja (románul Podul Cretului) utca 123 szám alatt van, és Serbán malmaként ismerik - ma elhagyott, összeomlott épület.
10 km-re. Hirscher-ház, Kereskedők Háza, Kaufhaus - Tanács tér 14 szám, Brassó.
10 km-re. Egykori Szász Nemzeti Bank, ma irodahelységek - Michael Weiss utca 22 szám, Brassó.
10 km-re. A bőség allegóriái - Kapu (Republicii) utca, Brassó.
10 km-re. Teutsch-ház - Republicii utca 38 szám, Brassó.
10 km-re. Brassó főterén található Erdély legnagyobb és egyben egyik legszebb műemléke, a legkeletibb európai gótikus templom, a híres Fekete templom. A templom bejárata mellett áll Johannes Honterus bronzszobra, aki az evangélikus vallást Erdélyben elterjesztette. Egy brassói városséta alkalmával megtaláltam ezt a pici geodobozt is. Lassan kezd frusztráló lenni, hogy ma sem találtam meg. Hát ez tényleg pici geoláda.
10 km-re. Jekelius-ház - Republicii utca 17 szám, Brassó.
Ördögpataka zuhatagai Keresztény-havas 10,1 km-re. Az Ördögpataka a Köszörűpatak egyik, baloldali mellékvize, egy bővizű csermely, mely négy zuhatagot is képez (három nagyobbat). A piros háromszög jelzésű, meredek ösvényen lehet bejárni, mely Brassó Bolgárszeg városrészének délnyugati végéből indul, mielőtt elérnénk a Salamon sziklákhoz.
10,1 km-re. A magyar lutheránus (evangélikus) templom Brassó Bolonya (Blumenau) nevű városrészében áll, a Vasút (Iuliu Maniu, Bahngasse) utca 2 szám alatt. 1783-ban építették, itt mondták ki az önálló erdélyi magyar evangélikus egyházmegye megalakulását.

Természeti értékek - Brassó megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Kőkert éle adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Pénteken találtuk meg ezt a geodobozt - A Medve-szakadék felől érkeztünk, az erdőben vágva utat magunknak. NEM ajánljuk ezt az útvonalat, hiszen a Kőkert éle sziklafalának tetejére értünk ki.
 • Kőkert éle - Nagyon erdekes rejtes, de ovatosan kell maszni ,mert konnyen le lehet esni.
 • Miután a kereszt megkerült, utána már nem volt nehéz megtalálni a rejteket. Szerencsére a leírás nagyon világosan körülírja a helyet.
 • A koordinátak pontosak.
 • Ezt hagytam a vegere, nagyszeru hely. Mind majd a kepek is fogjak mutatni ezt a rejteket nem egyedul kerestem meg.
 • Bár a Rigó-tó és a Mogyorósi-tó viszonylag közel vannak egymáshoz, 150-200 m távolságra, a két tó között nem a nyílegyenes, az árkon-bokron a járható út. A két tóból délkelet felé kifolyó patakok egyesülésénél van egy palló, ahol át lehet kelni a vizen, erre vezetett az én ösvényem is.
 • Vatra Dorna felől közelítettük meg. Autóval felmentünk a volt kénbányáig, majd leparkolva ott az autót, felkapaszkodtunk a kék háromszög jelzésen az Üllő nyeregbe, onnan pedig a piros sáv jelzesen folytatuk utunkat, előbb a Magyar-Negojra, majd a Nagy-kövesre.
 • Megvan ez is.A hátuljövőknek mondom, kettő darab híd is van, egyformák, száz méteren belül.
 • Másodszor tértünk vissza, de ezúttal is sikertelenül kerestük a dobozt. A leírásban szereplő betonoszlopok eltűntek, ugyanis kicserélték a kerítést az emlékmű mögötti tó körül.
 • Igen, ezt a dobozt találtuk meg mi is, és valóban nem embermagasságban volt. Azt észre se vettük, hogy mást ír benne, mivel gyorsan kellett dolgozni, kihasználni azt a pillanatot, hogy nem volt senki bámészkodó a rejtekhely környékén.
 • Nem volt nehéz, a leírás világos.
 • Megtalaltuk, illetve ott voltunk a rejtesnel. Ezt meg kell nezni.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Kőkert éle? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Brassó megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.