Alsótömös település (Brassó megye) Központ: Predeál. Alsótömös román elnevezése: Timisu de Jos.
Regisztráció --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Alsótömös (Brassó megye) és környéke turisztikai látnivalói

Szent László-köve Bodzakrasznai-szoros 42,84 km-re
A Szent László-köve Kovászna és Bodza megye határán, az egykori Magyarország és Havasalföld államhatárán, a Bodzakrasznai-szorosban magasodik a szurdokvölgy fölé.

Veczerkő

Veczerkő Erősd 19,25 km-re
A Veczerkő legkönnyebben Erősdről közelíthető meg. Lejárt a betyárvilág - "A Veczer nevű magaslat oldalában érdekes résbarlang alakult ki a krétakori, meszes cementezésű konglomerátumokban. Kőszikla - Ott álltam a szikla tövében, s kerestem a dobozt a szegbe kapaszkodva. Nehéz eset - Hát már a kőig eljutni sem volt könnyű, mivel szebbnél szebb szamócák állták el egész végig az útonkat, megnehezítve a haladást.

Régi kőhíd

Régi kőhíd Sepsiszentkirály 29,03 km-re
Ez a régi kőhíd Sepsiszentkirály határában található, egy jó km távolságra a Baróti hegység gerince felé. Havazásban reménykedve - Mára sepsiszentkirályi sétát terveztünk. Már nincs elrejtve - Amíg fel nem újították, rendszeres bicikliző célpontunk volt. Mar nem a regi - Mint mar a cimben is utaltam, mar nem a regi.

SZNM 10 Szentivánlaborfalva

SZNM 10 Szentivánlaborfalva Szentiványi sírkápolna 32,45 km-re
Székelyek Nagy Kincskeresése - 10-dik stáció - Szentivánlaborfalva - Szentiványi sírkápolna Sírhely - Nem találtam meg. III. Állomás - A szomszéd udvarról igen furcsán néztek ránk. Kutyák társaságában - Keresés közben a szomszéd kutyák is odakerültek, kicsik, nem veszélyesek, csupán ugatósak, végül engedték megsimogatni is magukat.

Kereszt

Kereszt Kis-Királykő 27,55 km-re
A Királykő gerincének vonulata egy fordított L betű alakjához hasonlít. Magyarázat - Gábor, hol írtam én olyant, hogy vasárnap a Kis-Királykőn geodobozt kerestem volna? Egyetlen rejtést sikerült ellenőriznem, a márványfotelnél elrejtett geodobozom a helyén van. Kis Kiralyko - Koszi. A citromos és a szerelem - Köszi Gábor a citromost, jól fog esni.

Bronz Vilma

Bronz Vilma Sepsiszentgyörgy 34,29 km-re
Bronz Vilma, az integető lány - Sepsiszentgyörgy. Bronzba ontott no - Vetro Artur alkotasa.

Vízesés a Vágy völgyében

Vízesés a Vágy völgyében Bucsecs-hegység 28,56 km-re
A vágy forrása, románul Izvorul Dorului, nevű patak a Vanturis- és a Varful cu dor elnevezésű hegyek oldalaiból ered.

Lenföldek tisztása Keresztény-havas 7,41 km-re
Lenföldek tisztása (Poiana Inului) - Keresztény-havas

Magura

Magura Galbinarea 24,89 km-re
Tobbszor jartam mar itt is es nem lehetett kihagyni ezt a csodalatos kis hegyseget sem. A keresztnél - A keresztet gondolom a rozsdás színe miatt nem láttuk, de azért nekivágtunk a szikla megmászásának.

Kockás tulipán-erdő

Kockás tulipán-erdő Szacsva 33,83 km-re
Meli útmutatása szerint Szacsváról a templom mellett jobbra, a mezei úton tovább indultuk Magyaros irányába. Szentgyörgy-napi tumultusból kiszabadulva - Megkerestem ezt a rejtekhelyet. Megegyszer ugyanitt - Meg 2016 februarjaban jartam itt es akkor masodiknak (meliek utan) talaltam meg a dobozt. Szép hely - Szép hely, könnyű megtalálni.

Faragott kő bazaltfal

Faragott kő bazaltfal Felsőkomána 42,26 km-re
A Faragott kő geológiai természetvédelmi terület a Persány-hegység legdélebbi bazaltkitörése.

Tartogóvára

Tartogóvára Miklósvár 48,32 km-re
Tartogóvára Miklósvár fölött található a Csutakosnak nevezett erdőrészen. Datum - Lehet elirtam a lada leteves datumat, de az 2020 02 13. Ékezet, dátum, és román ládaoldal - Nem az ékezet hiánya miatt javítottam át Szállásra, hanem azért mert két l-el küldted a szöveget. Nincs gond - Mint mar mondom nincs gond, en tevedtem mint a datummal, mint a Szallassal.

Villa a tömbház tetején

Villa a tömbház tetején Ragadó negyed 6,78 km-re
A brassói Ragadó negyedben, a Rózsák partja mellett, egy nyolcemeletes tömbház tetején, egy kis villa található - hihetetlen, de az építkezés törvényes.

Kreutzburg vára

Kreutzburg vára Bodzavám 35,64 km-re
Az 1A főúton kell menni, Négyfalut elhagyva, Ploiesti felé, Cheia üdülőfalu után találunk egy köves utat Valea Stanii felé.

Szobrok a Bálház helyén

Szobrok a Bálház helyén Sepsiszentgyörgy 34,67 km-re
Sepsiszentgyörgyön, az úgynevezett Régi piac terén, a Csiki út és a Grigore Balan út sarkánál lévő kis zöldövezetben, néhány műalkotás áll. Oreg fak a parkban - A valamikori Balhaz most szakszervezeti intezmeny.

Caraiman-vízesés

Caraiman-vízesés Bucsecs-hegység 21,77 km-re
A kék kereszttel jelzett, Busteniből a Babele-menedékházhoz vezető túraútvonal mentén, a Jepii Mici (Caraiman) völgyében levő patak vize folyamatos esésben van.

Vártemplom

Vártemplom Sepsiszentgyörgy 34,89 km-re
Itt emelkedik a város egyetlen megmaradt középkori műemléke, a református vártemplom, mely a XV-dik század végén és a XVI-dik század elején épült gótikus ízlésben. Falban - Habár a GPS odébb, már a kopjafáknál jelzett, könnyen megkerült a doboz. Emlékezés - Még egész fiatalként pont itt a várfal tövében beszélgettünk az élet nagy kérdéseiről. Sepsi 1 - Nagyon szép és csendes környék.

Lisznyópataki világvége

Lisznyópataki világvége 30,9 km-re
A világ kezdete vagy vége az az elhagyatott gyümölcsös? Már jártunk a világvégén - A nyáron gombászgatni szerettünk volna a környéken, de ítéletidő ért utol, hogy a hely nevéhez illően stílusosan fejezzem ki magam.

Magyarvár a Tömösi-szorosban

Magyarvár a Tömösi-szorosban 1,46 km-re
Közismert a Nyerges-tető és az itt lezajlott ütközet, hiszen közel van, könnyen el is érhető.

Fehér-patak szurdokvölgy

Fehér-patak szurdokvölgy Csukás-hegység 31,1 km-re
A Fehér-patak völgyében egy sötét, vad szurdokot találunk, mely nem igazán jellemző a Csukás-hegységre.

SZNM 12 Emlékoszlop

SZNM 12 Emlékoszlop Kökös 24,36 km-re
Székelyek Nagy Kincskeresése - 12-dik stáció - Kökös - A kökösi csata emlékoszlopa. Innen kezdodott... - Innen kezdtem felfele a SZNM-t egy kodos zimankos december vegi reggelen. Visszafele - Visszafele kezdtük a "menetelést". Kicserélt kerítés - Másodszor tértünk vissza, de ezúttal is sikertelenül kerestük a dobozt.

Szörcse 48,84 km-re
Lakói a középkorban tiszta katolikusok, a reformáció után pedig reformátusok, a XVIII-dik században református anyaegyház, és azóta is csak református egyháza van, templommal.

Bagoly-forrás

Bagoly-forrás Oltszem 48,09 km-re
Az oltszemi fürdőközpont az Olt lankáján helyezkedik el, megközelíthető az E12 országútról, ahonnan az oltszemi Mikó-kastély melletti utcába kell letérni, majd átmenni az Olt hídján. Másik vizes túra - Most sem volt szerencsénk az idővel. Sasszem a Bagoly-kútnál - A GPS kicsit félre húzott, az emlékmű fele, de meglett a doboz, bár elég szemetes helyen lapult. Egy kut ami nincs es van - Egy szep kut kovacsoltvasbol de szarazon, sajnos.

Brontosaurus háta-sziklakilátó 9,97 km-re
A Brontosaurus háta egy sziklakilátó, mely 90 m távolságra van a Bálványkőtől.

Dózsa György szobra

Dózsa György szobra Dálnok 47,21 km-re
Dálnok ősi székely falu, Kézdivásárhely közelében. Pünkösdi emlékeim - Különös hangulatát tapasztaltam meg Dálnoknak a pünküsdi búcsúra zarándokolva. Szép nagy szobor - Igazán impozáns szobor, és a környéknek valóban különös hangulata van. Annyira rejtés, hogy már nem is rejtés - Kövek alatt, hát abból itt aztán van jó sok :) Ennek ellenére, nem kellett sokat keresgélni, hiszen ez a rejtés, ott "hányódik" mindenki szeme előtt :) Még jó, hogy az illetékesek nem gyűjtenek gyakran szemetet a környéken, mert kárba veszne.

Rakodó források

Rakodó források 28,16 km-re
Bodzavám déli végétől egy földút halad a Nagy-Bodza-patak mentén, a faluból kiérve egy útelágazáshoz érünk, ahonnan a jobb oldali út a Súgó-patak (vagy Malom-patak) völgyén megy felfele. Már 2 éve voltam itt - Most újból kirándultam erre, s gondoltam, bejelentem, hogy megvan. Öreges-üreges fa - Alapos keresgélés után két gyanús fa maradt.

Keresztút

Keresztút Csukás-hegység 28,67 km-re
A Vörös-havas a Csukás masszívumban talalható, a Csukás-hegység és a Gropsoare-Zákány hegységgel  egyetemben, közöttük. Kicsi kék emberke a krematórium közelében - A Gropsoarele-Zákány gerinc felől érkeztünk a helyszínre, miután elhaladtunk a közelben levő két krematórium mellett. Cukorkás doboz - Először jártam a Csukás hegységben, és szemem - szám tátva maradt a látványtól, amit nyujtott a hegy ebben az évszakban, meg is feledkeztem mindenről, úgy kellett figyelmeztessn Péter, hogy azert vannak rejtekhelyek is. Kicsikek es kekek - Nagyon sok arrafele az afonyazo no meg a havasszepe gyujtogeto (sajnos).

Honvéd-forrás

Honvéd-forrás Erős-oldal 33,66 km-re
A Honvéd-kút az Erős-oldal aljában, a Sepsiszentgyörgyről Sugásfürdőre vezető aszfaltút mellett található. Pihenő - Valamikor jó bővön folyt itt a víz.

Deubel-üregek

Deubel-üregek Királykő-hegység 33,23 km-re
Deubel-üregek Ott voltam a rejtésnél - Sokat töprengtünk rajta, hogy hová is telepítsük a "ládát", végül erre a sziklára esett a választásunk. Boltivek szomszedsagaban - Minden evben felkeresunk egy femtablat, ami kozvetlenul a boltivek alatt van elhelyezve.

Poján-kő 4,04 km-re
A Poján-kő fenyők fölé emelkedő tetejére érdemes kimászni, bár nem vezet rá jelzett ösvény, és a megközelítés sem veszélytelen.

Sündisznó-szikla

Sündisznó-szikla Ürmös 46,85 km-re
A falu délnyugati kijáratánál, a régi térképeken Kiskőbányának nevezett részen, egy különleges, sündisznóhoz hasonlító sziklát találunk. Cigánytelep van a tövében - Megtaláltam, kár, hogy cigánytelep van a tövében. Tenyleg sundiszno - Mivel az urmosi templom zarva volt (nem szeretem a zarakat) igy felkerestem a sundisznot, cigany kornyezetben.

Tészla-tisztás

Tészla-tisztás 21,75 km-re
A Tészla és a Dong-havas a Csukás északnyugati részén, elszigetelve magasodnak a környező alacsonyabb hegyhátak fölé.

Törcsvári kastély 21,2 km-re
A már messziről festői látványt nyújtó, törcsvári várat a brassói polgárok építették a 14-dik század végén. Törcsvár - Kaphatnánk egy kis segítséget a ládára vonatkozóan? A koordináták megadása magában nem biztos hogy elegendő a megtaláláshoz, valami támpont is sokat segítene. Kivágott fa törzsének üregében - A geodoboz a vár fölötti domb tetején, egy kivágott fa törzsének üregében található, pár lépésre a tisztástól, az erdőben. ernoe Csillababa es Gaspar megtalalta a ladikot - Hihetelennek tunt a kastelytol felfele tartva az erdon at, hogy olyan gyonyoru tisztas van fenn.

Református templom

Református templom Kálnok 41,03 km-re
Kálnok legismertebb személyisége Dr Bedő Albert volt. A kis testver - Miutan a nagy testvert megmasztuk johetett ez a haranglab is. Haranglábba rejtve - Valóban ott lapult a doboz a leírás szerinti helyén. Harangláb - Megtaláltam a dobozt is.

Viadukt

Viadukt Keresztvár 26,04 km-re
1924 és 1928 között a Brassó-Bodzaforduló vasút építése a fellendülés időszakát jelentette Keresztvár életében. Egy hid mint a meseben - Ugy nez ki, hogy nagyon nem tolongtak e rejtek korul. Vártuk a vonatot - Többször megcsodáltuk már ezt a hídat átutazva alatta, ezúttal úticél volt.

Csukás-csúcs

Csukás-csúcs 24,54 km-re
A Csukás a Keleti Kárpátok déli hegységcsoportjának,a Kárpát kanyarnak a tagja, különös alakú sziklákkal, látványos kőgombákkal. Máodikként, ugyancsak rögtön - Az a pár másodperc, amig a trikolorral bíbelődtem igazán nem számít, most az egyszer Péternek kedvezett a szerencse, ő nyúlt a helyes lukba hamarább, ennyi az egész. Csúcs - Felértünk a csúcsra, de a dobozt nem sikerült megtalálnom, pedig szerintem ott kell legyen valahol. Megcsináltuk - Helyesbítek, nem a geodobozt találtuk meg, csak a tartalmát.

Református templom

Református templom Réty 38,13 km-re
Réty református templomát az évszázadok során kétszer ujították fel, először a 16-dik században, majd a 19-dik század második felében. Réty felett - Megtaláltam a dobozt. Decemberi séta - Kellemes időben egy kis Mikulásnapi körséta keretében kerestem rá a dobozkára. Körülményes megközelítés - A geodobozt nagyon könnyű volt megtalálni.

Pincevár Zalán 43,55 km-re
A Baróti-hegységnek egy keleti irányba benyúló vonulata van, ami Zalánt dél felől határolja, azt pedig dél felől a Kóréh-patak határolja. Várjuk - Gábor, várjuk akkor türelmetlenül az új ládáid bejelentéseit a rengeteg meglepetéssel. Türelmetlenül - A rejtekhelyek megtalálásáról szóló bejelentéseket türelmesen várjuk, az új ládák bejelentését türelmetlenül :-). Pincevarrol megegyszer - Na most ez a var is bekerul a rejtekek korforgasaba.

Feketehalmi Magura-csúcs 22,21 km-re
Feketehalmi Magura-csúcs, Zeidnerberg.

Református templom Keresztvár 22,06 km-re
1211-ben a Barcaságba telepített német lovagrend annak délkeleti részén erős várat épít.

Református templom Feldoboly 39,3 km-re
Feldoboly látnivalója a festett fastukkóval díszített mennyezetű, 1768-ban épített református temploma.

Hol volt hol nem volt

Hol volt hol nem volt Sepsiszentgyörgy 34,61 km-re
A Hol volt, hol nem volt egy játékos-absztrakt alkotás, mely az Oltmező úton, a fedett uszoda előtti kis zöldövezetben található. Autokra nezve - Hosszu Zoltan alkotasa ez a szobor, de meg tobb mint 200 szobra van szetszorva mindenfele.

Büdös-víz forrása 5,92 km-re
A Fenyős-tető oldalából ered a Büdös-víz nevű patakocska.

[ Fel ↑ ]
Ferenczy-Boda kúria

Ferenczy-Boda kúria Erdőfüle 62,43 km-re. Műemléképület a XVIII-XX századból, állítólag a helyi tanács megvásárolta az épületet. Elsőnek - A kúria felújítás alatt van. Sürgés-forgás - Már megtörtént a sürgés-forgás, friss vakolat a kapu körül.

Rudi forrás

Rudi forrás Tusnádfürdő 64,79 km-re. Rudi forrás - Tusnádfürdő.

Héjja-emlékház Gelence 61,71 km-re. A gelencei emlékházat szombaton, 2024 május 11-én nyitották meg, a jövőben skanzent, szabadtéri múzeumot terveznek itt kialakítani.

Zirna-hágó menedékhely Fogarasi-havasok 57,88 km-re. Zirna-hágó menedékhely, románul Curmatura Zarnei.

Fejedelemasszony kútja

Fejedelemasszony kútja Fogaras 59,19 km-re. Fejedelemasszony kútja, Fürsten Brunnen - Fogaras.

Komlósároki alsóborvíz

Komlósároki alsóborvíz Tusnádfürdő 64,48 km-re. Komlósároki alsóborvíz - Tusnádfürdő. Borvizkostolon - Ezt a borvizet is megismertem, elegge zavaros volt talan meg a Nyarad sem volt ennyire.

Jancsó Benedek mellszobra Gelence 62,08 km-re. Jancsó Benedek mellszobra, 2001 - Gelence.

Földpiramisok

Földpiramisok Sona 53,05 km-re. Földpiramisok - Sona

Erődített evangélikus templom Sáros 66,21 km-re. 1449-ben János bíboros oklevele szerint Szent Jakab tiszteletére szentelt temploma van, mégpedig a késő gótikus kor jellegzetességeit magán viselő egyhajós, tornyos templom.

Ozsdolai Óriáskő

Ozsdolai Óriáskő 69,15 km-re. Ozsdola és Martonos között, egy dombon, a Kurtának nevezett helyen, van egy nagy, bár nem óriás méretű, de legendás kő.

Régi székelyház

Régi székelyház Felsőrákos 55,7 km-re. 1235-ben Cormosbach néven szerepel, mely települést Felsőrákos elődjének tekintenek. Megsétáltam magam Felsőrákoson - Pont 15-én voltam ott, a templomban az ünnepélyre készültek.

Hatolykai temető

Hatolykai temető 56,12 km-re. Hatolyka temetőjének egyik érdekessége, egy sírhant, melynek -viselője- 1827-1951 közötti időszakban élt. Teréz mama - Meglett a centenárius sírkő. Tenyleg a bal kezenel? - Hat en mind kerestem a bal kezenel vakon szegeny Terez neni sirjanal. Érdekes évszámok - Sajnos nem találtam meg a geodobozt, úgy néz ki nyoma veszett.

Berevoiescu-menedékhely Fogarasi-havasok 50,17 km-re. Berevoiescu-menedékhely, állítólag használhatatlan.

Brukenthal-kastély Alsószombatfalva 67,64 km-re. Alsószombatfalván található az egykori Brukenthal-kastély, mely kivülről elég jó, benn leromlott állapotban van.

[ Fel ↑ ]
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.