Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.

Sepsiszentgyörgyi Panoráma

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Sepsiszentgyörgy városát 1332-ben Sancto Georgio néven említik. Már korán vásártartási jogot szerzett, melyet 1520-ban II. Lajos kibővített...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Sepsiszentgyörgyi Panoráma felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Sepsiszentgyörgyi Panoráma képtárból:

Panoráma
Panoráma
Segítség
Segítség
Sepsiszentgyörgy
Sepsiszentgyörgy
A Kolcza-negyed felé
A Kolcza-negyed felé

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Sepsiszentgyörgyi Panoráma fotóalbumba!

Sepsiszentgyörgyi Panoráma Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Sepsiszentgyörgyi Panoráma!

A legközelebbi település Sepsiszentgyörgy, 2,18 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Sepsiszentgyörgy
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Ispán-kútIspán-kút 80,1 km-re.
A Livadia határrészben a magyarok visszaszorították az orosz gyalogságot, azonban azok erősítést kaptak, és az Ördög-patak völgyében több órás szuronyharc bontakozott ki. Könnyen meglett a kivágott nyárfa csonkja, és a doboz is. Korben a lefeszegetett reztablakkal, nem is gondoltam hogy ilyen friss lehet. Utban a repuloter fele megkerestem ezt a dobozkat is. 1849 július 31-én itt állt fel Bem József főserege, a segesvári csata délelőtt 11-kor indult magyar ágyúzással.
Székely Selters borvízforrások SzelterszSzékely Selters borvízforrások Szeltersz 53,9 km-re.
Ízben és gyógyhatásra megegyezik a híres németországi, niederseltersi sósízű borvízzel. Kirulyfurdotol hazafele Istvan unszolasara erre jottem, nem bantam meg. Nagyon megvaltoztak az utviszonyok az utobbi ket evben, miutan leaszfaltoztak a Kalibasko - Kirulyfurdo - Kirulysarka utszakaszt. Jól betemette az avar, a jeges hó is takarta, de meg volt az elégtétel, mert szűz láda volt. A szelterszi borvízforrások vize, vagy ahogy régebb nevezték, a lövétei Bélmező szejkéje enyhén sós, szénsavas, lúgos vagyis alkalikus víz.
Egykori Hungária szálló - SepsiszentgyörgyEgykori Hungária szálló - Sepsiszentgyörgy 2,3 km-re.
Egykori Hungária szálló, ma a Posta épülete - Sepsiszentgyörgy, 1 December 1918 utca 18. Igen, a regi Hungaria szallo, epult a XX-dik szazad elejen. Épült 1907-ben.
Nerlinger-emlékmű Fogarasi-havasok 90,1 km-re.
Bükkfa a Kolos-tető mellettBükkfa a Kolos-tető mellett 63,9 km-re.
A törzse üreges, a szekérút felé eső része hiányzik. A Kolos-tetőtől északkeletre található a környék legidősebb bükkfája, kerülete 3,6 m.
Saj havasa Csíki-havasok 62,9 km-re.
A Saj havasa 1553 m magas, a Csíki-havasok legmagasabb csúcsa.
Törvényszéki palota CsíkszeredaTörvényszéki palota Csíkszereda 55,8 km-re.
Törvényszéki palota - Csíkszereda, 1904.
SZNM 2 Lemhény FalukapuSZNM 2 Lemhény Falukapu 43,6 km-re.
Ott voltunk a rejtésnél. Megtaláltuk. Megtaláltuk. Székelyek Nagy Kincskeresése - 2-dik stáció - Lemhény - Falukapu.
Szent Margit-kápolna CsíkszentimreSzent Margit-kápolna Csíkszentimre 46,9 km-re.
Csíkszentimrétől nyugatra húzódó mező közepén magányosan egy kis kápolna áll. A hagyomány úgy tudja, hogy Tankó Margit építtette 1661-ben. A Kakukk-hegyről visszafele kerestük fel a magányos régi kápolnát Szentimre határában.
Móric-kő KorondMóric-kő Korond 82,9 km-re.
A Móric-kő Korondtól észak-keletre, Pálpatakától dél-nyugatra és Fenyőkút településtől nyugatra található, meredek sziklafallal végződő kilátóhely. A tetejéről szép kilátás nyílik déli irányba Korondra, a Kalonda-tetőre és a Firtos-hegyre. Nagyon szép és vadállatokban gazdag hely. Pálpatakáról jövet, a Móric-kő közelében van egy elágazás jobbra. Tartod vara utan jol jott ismet a maszas, de megerte, rendkivul szep latvanyt nyujtott a delutani napos oszi taj.
Hollókő HomoródkeményfalvaHollókő Homoródkeményfalva 55,4 km-re.
Homoródkeményfalva egyik kevésbé ismert nevezetessége, amelyről a helybeliek is kevesen tudnak, a Hollókő. Nem itt vezetett el az utam, de Homoródfürdőtől egy kis kitérővel kocsival is megközelíthető a hely. A hozzá fűződő legendáról Orbán Balázs a Székelyföld leírásában is említést tesz.
Székely Nagygyűlés AgyagfalvaSzékely Nagygyűlés Agyagfalva 63 km-re.
Ezen a helyen, 1506-ban alkották meg az agyagfalvi constitutio-t. A népgyűlés kimondta és megerősítette a népszabadságot, a székely nemzet jogait biztosító kiváltságokat, a nemzeti szuverenitást, ahol ítélkeztek a hazaárulók és pártütők felett. Bár még este 6 óra sincs, koromsötét van. Betértem az emlékműhöz, hogy megkeressem a dobozt. A lada ismet keresheto.
Harangláb PottyandHarangláb Pottyand 58,6 km-re.
Ma már csak nagy vész idején szól, vagy ha Pottyandnak halottja van. Már messziről mutatós a kis harangláb, közelről meg csak ámultam- bámultam a különleges szerkezeti megoldásokon. A Fenyővize-patak völgyében jártam, a Kolos-tető alatti Farkasvész sarkának nevezett oldalon. A pottyandi harangláb országos műemléki védettséget élvez, a harang 1975 óta nem szólal meg reggelente.
Bánya-tető alatti forrás Szeltersz 53,3 km-re.
A Székely Selters forrásaitól délre, a Bánya-tető keleti oldala alatt, az út mellettt van egy andezit küpübe foglalt borvízforrás.
Fekete nyárfa csonkja CsíktaplocaFekete nyárfa csonkja Csíktaploca 58,3 km-re.
Csíktaplocán, a Lázár-kúriától 100 méterre, a járda közepén, egy 4 m kerületű fekete nyárfa található. Pontosabban, csak a maradványait láthatjuk már, mert nemrég majdnem a tövéből levágták.
Kovásznai siklópályaKovásznai siklópálya 36,7 km-re.
Vasárnap a kovásznai sikló aljában kerestem a geodobozt, amíg rá nem jöttem, hogy csak a segédpont helyén keresem a geodobozt. Lentről már háromszor végig gondoltam, hogy na, onnan aztán nem. Sajnos a siklo fele csak a patakon keresztul lehet atmenni (a siklolejarattol a patak menten felfele 100 m utan at lehet ugralni a koveken), elegge romos allapotban van minden ami a siklo alkatreszeikent illetve mellekepuleteikent szolgalt valamikor. A XIX-dik század végén épített keskenynyomtávú vasút Gyulafalváról (ma Kommandó) indult Kovásznára.
Urlea-völgy Fogarasi-havasok 75,9 km-re. Nagy Vista-menedékhely Fogarasi-havasok 83,8 km-re.
Madéfalvi Hargita 64,2 km-re. A képek között megtalálod a geodoboz fotóját is. Én a kőrakást bizony fenekestül felforgattam, de sajnos úgy tűnik, hogy a geoládának nyoma veszett.
Ferences templom és kolostor SzékelyudvarhelyFerences templom és kolostor Székelyudvarhely 62 km-re.
A ferences templom a Vár tér 15, a kolostor a Tamási Áron utca 2 szám alatt található. Épült 1713 - 1779-ben.
Dobogtató CsobotfalvaDobogtató Csobotfalva 59,3 km-re.
Már majdnem lemondtunk a kereséséről. Egészen biztos, hogy a helyén van még a geodoboz? Hogy elérjem a dobozt. Csobotfalva településként Taplocával, Csomortánnal és Várdotfalvával alkotta a csíksomlyói egyházközséget, vagy másképpen: a szentpéteri egyházmegyét, amely 1751-ben alakult át, amikor Szereda kivált a közösségből.
Szentkatolnai emlékpark és temetőSzentkatolnai emlékpark és temető 32,5 km-re.
Szent Katalinnak ajánlották a katolikus templomot Szentkatolnán, előtte emlékpark áll, a falu szellemét dícséri. A rendezett park, az 1848-as forradalom, illetve az első és második világháború hősei előtt is tiszteleg. Sokat jarok erre mostanság, hamarosan viszek egy dobozkát is. A parkig konnyen eljutottunk. Szep rendezett ez az emlekpark.
Szent László-köve Bodzakrasznai-szoros 45,1 km-re.
A nevezetes szikla egy darabját lerobbantották annak a műútnak a korszerűsítése közben, melyet eredetileg 1876-96-ban építettek az addig járhatatlan szoroson keresztül. A Szent László-köve Kovászna és Bodza megye határán, az egykori Magyarország és Havasalföld államhatárán, a Bodzakrasznai-szorosban magasodik a szurdokvölgy fölé.
Remény menedékhely Csoránga-öv Királykő-hegységRemény menedékhely Csoránga-öv Királykő-hegység 54,2 km-re.
A Remény- (Csoránga) menedékkunyhóhoz a piros háromszöggel jelzett túraútvonalon juthatunk fel. Az ösvény a Calinet-hídjától indul, elmegy az Oltyán-forrása, az Orlowski-forrás, a Sárga-fal, a Zerge-itató mellett, és a Rachitei-fal alá érkezik meg.
Szacsvai panoráma 16,8 km-re. A rejtek közeléből tényleg Magyarósra lehet inkább rálátni. Bár a doboz, inkább a magyarosi panorámát látja, mint a szacsvait.
Mofetta Hargitafürdő 60,3 km-re.
Mofetta - Hargitafürdő.
Madonna és a Szörnyeteg Sólyomkő GorzafalvaMadonna és a Szörnyeteg Sólyomkő Gorzafalva 75 km-re.
Ez a hely kiegészíti a Sólyomkő-körtúrát, mely a következő útvonalon vezet végig: Sólyomkő-kilátó - Kalaposkő - Nagy kőüst - Kicsi kőüst - Kőerődítmény - Sólyomkő-tető - Sólyomkó-kilátó. A Nagy-kőüst után érkeztünk a hatalmas, de békés Szörnyeteghez.
Vártemplom PrázsmárVártemplom Prázsmár 14,7 km-re.
A Világörökség részét képező prázsmári vártemplom a legnagyobb és a legkülönlegesebb az erdélyi erődtemplomok között. Sepsiszentgyörgy és Brassó között, a Szászföld határán található. Csodalatos hely, a doboz konnyen megtalalhato a leiras alapjan.
Csudálókő Vargyas-szorosCsudálókő Vargyas-szoros 44 km-re.
A Vargyas-szoros keleti oldalának látnivalói, így a Csudáló-kő teteje is, a javarészt erdőben vezető, piros ponttal jelzett, Farkas csapás (ösvény) mentén érhetők el. A Csudálókő, illetve a Széchenyi-szirt kilátópontjáról páratlanul szép kilátás nyílik a Vargyas-patak szurdokvölgyére. Sokkal inkább az odautazás a körülményes. Még találták meg egy páran a rejtekhelyet, csak időközben a medve is rátalált a dobozra. Három csajjal mentünk fel a Farkas ösvényen, a Széchenyi szirttől másztunk fel az oldalon.
Vulkanikus kráter AlsórákosVulkanikus kráter Alsórákos 33,2 km-re.
Az alsórákosi bazaltoszlopoktól körülbelül 700 méterre, északnyugati irányban, földúton autóval is megközelíthető a Hegyes tető, vörös-fekete színű vulkáni salak bányája. A harmadik Rejtekhely-vadászat Erdélyben találkozó alkalmával kerestük meg ezt a geodobozt. A túratársak jóindulatából én találtam meg elsőnek ezt a geodobozt. Tegnap, július 28-án megtaláltam az - engedjétek meg, hogy így nevezzem - erdélyi Grand Canyonban elhelyezett geodobozt is.
Első világháborús emlékmű ÚjtusnádElső világháborús emlékmű Újtusnád 38,8 km-re.
Az első világháború századik évfordulóján, 1922-ben, Újtusnád népe emlékművet emelt, amely a falu múltjára emlékeztet. Az emlékmű megörökíti az első világháború 34 hősi halottjának nevét is.
Gyimesközéplok 82,6 km-re.
A forrástól a Tarhavas lábánál levő Gyimesi-szorosig, 30 kilométeren végighúzódó Tatros-völgyét nevezik Gyimeseknek. Három nagy település alkotja: a legfiatalabb Gyimesfelsőlok, Gyimesközéplok és Gyimesbükk.
Ördögpataka zuhatagai Keresztény-havasÖrdögpataka zuhatagai Keresztény-havas 30,4 km-re.
Az Ördögpataka a Köszörűpatak egyik, baloldali mellékvize, egy bővizű csermely, mely négy zuhatagot is képez (három nagyobbat). A piros háromszög jelzésű, meredek ösvényen lehet bejárni, mely Brassó Bolgárszeg városrészének délnyugati végéből indul, mielőtt elérnénk a Salamon sziklákhoz.
Fontana-borvízforrás CsíktaplocaFontana-borvízforrás Csíktaploca 58,2 km-re.
A csíktaplocai Rét utcában egy borvízforrás található, melynek vizét a környékbeliek előszeretettel hordják és fogyasztják. A kutat Fontana névre keresztelték. Ez volt az első kalandunk ebben a játékban (egy pár napja találtam rá a honlapra, addig hasonlóról sem hallottam).
Felhagyott bányajárat Leszpez lábaFelhagyott bányajárat Leszpez lába 96,4 km-re.
A Piscu Negru menedékház közelében, a Leszpez lábának aljánál, közvetlenül az ösvény mellett, egy felhagyott bányajárat található. A bányaszájból jó mínőségű, hideg víz folyik ki, a környékbeli szálláshelyek is hasznosítják.
Régi sáncok GyimesfelsőlokRégi sáncok Gyimesfelsőlok 74,8 km-re.
A gyimesfelsőloki régi sáncokat 1701-1702-ben építették a tatár betörések ellen, a sáncok az első katonai felmérésen is jól láthatóak. A jelenleg is látható rész körülbelül 120 m hosszan húzódik el kelet-nyugati irányban a Csapó-hegy északi lejtőjén.
Szarvas-ház SegesvárSzarvas-ház Segesvár 85,4 km-re.
Segesvár egyik építészeti különlegessége, a Szarvas-ház, az Iskola utca 1 szám alatt található - Nevezik még Szarvasháznak, illetve Szarvasos háznak. Talán helyesebb volna a Szarvasagancsos-ház elnevezés, hiszen az épület neve németül Haus mit dem Hirschgeweih.
Ördögútja Kőris-tető ZetelakaÖrdögútja Kőris-tető Zetelaka 67,7 km-re.
Az Ördögútja székelyföldi töltésvonulat a Nagy-Küküllő bal partjától a Kis-Fenyéd patakáig terjedő szakasza. Darkókertje-sarka - Kőris-domb - Hosszúaszó-árok első feje a fenyédi határban - Hosszúaszó-árok második feje a küküllőkeményfalvi határban - Barabás kaszálói - Kis-Fenyéd.
Leány-vár BereckLeány-vár Bereck 47,8 km-re.
Megtaláltuk a geodobozt. A bereckiek úgy tartják, hogy hétszer kell megkerülni, de térden, a várat, és akkor lehet hallani a pincéből a zenét. Az Ojtuz fele tarto muut jobb oldalan, a Leanyvar arka es a Kicsi Csura patakok kozott, 711 m magas kopasz hegyen emelkedik az a varteto amit a helybeliek Leanyvarnak neveznek.
Függőhíd az Olt felett Tusnádfürdő 32 km-re. Egy augusztusi napon felkerekedtem, hogy bejarjam Tusnadfurdot. Kicsit ingatag a híd, de kárpótolt hogy elsők vagyunk.
Vila Franka Segesvár 85,6 km-re.
A segesvári vár falain belül található középkori várnegyed a Világörökség részét képezi. Középkori hangulatú, zegzugos utcák, régi házak egészítik ki a vár megmaradt tornyait, bástyáit. Vacsoraztunk, azelott geodobozt talaltunk.
Lóhavas Keresztény-havas 37,2 km-re.
Lóhavas (Spinarea Calului) - Keresztény-havas.
Mofetta BüdösfürdőMofetta Büdösfürdő 46,2 km-re.
2007 júliusában másodszor jártam végig a Hargita gerincét, és ebből az alkalomból 3 ládát helyeztem el az útvonalon, amelyeket aHargita-túrázóknak ajánlok. Helyüket és nevüket rendszeres Erdély-járó társaimmal közösen megélt élményeink alapján választottam ki. A geodobozt megtaláltuk, viszont egy árva lelket sem az egész településen. Köszönöm a részletes beszámolót és a ládagazda nevében is a karbantartást. Mivel első megtalálásom, nagyon örültem neki.
Rudi forrás TusnádfürdőRudi forrás Tusnádfürdő 32,7 km-re.
A Csukás-tótól délre, a vasút bal oldalán, a laza piroklasztit üledékből tör elő a kis hozamú Rudi forrás 13,5 C hőmérsékletű vize. Rudi forrás - Tusnádfürdő.
Szent Anna-sziklaSzent Anna-szikla 57,9 km-re.
A szikla lábánál egy kis tisztás van, meg egy kis üreg, mely valamikor egy remete otthona volt. A Szent Anna szikla az 1400 méteren felépült Alpes-szálló és a Királyi esztena-tisztás felé vezető utak kereszteződésének közelében található.

Természeti értékek - Kovászna megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Sepsiszentgyörgyi Panoráma adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Sepsiszentgyörgy a domboldalról - Ahogy értesültem erről az új rejtekhelyről azonnal elővettem a túrabakancsomat. Befűztem a fűzőket, majd bekrémeztem a bakancsot barna cipőkrémmel.
 • Ez is a geocitrom - Nekem szivem szerint ez a rejtek nem volt nagyon felemelo. De ha mar statisztika akkor legyen.
 • Megtalaltam a dobozt - A fu egy picit nagy volt, de azert felmentunk erte.
 • Megbeszélek egy kalákát - Majd megbeszélek a helyiekkel egy kalákát és elmegyünk egyet kaszálni.
 • Szep kilatas - Szep rejtes.
 • Meglett - Ott lapult a kő alatt.
 • Kutyasétáltatás alkalmával - Megtaláltam tegnap délután egy kellemes kutyasétáltatás alkalmával. Furcsa, bár jártam még erre egy néhányszor (Benedek-mezőre menet és jövet), sohase figyeltem meg ilyen szögből a várost.
 • Megvan - Ez a doboz is megvan.
 • Hetedik évforduló alkalmából - A 7. évforduló alkalmából találtam meg.
 • Kivágták a bükkfát? - Vagy a doboz tűnt el? Máskor jelentsd be a rejtéseidet, hogy kereshessük mi is.
 • a szentgyörgyi panoráma - Egy kis esti ládázás a környéken. Először a kerítés közvetlen közelében kerestük, egy kicsit azért férevezetett a leírás és az egyik fotó is.
 • Esti séta - Akkor este a városban található ládákat megkerestük, és meg is találtuk.
 • Pacé-tető - Miután a Kolcza-gödör környéki pakurár-kutyák majdnem lerágtak és a szandálom is elszakadt a meredek oldalon elértem ide is. Ha már félig felmásztam akkor érdemesnek tartottam kitaszítani biciklimet a tetőre is egy-két fotó kedvéért és az ereszkedési élményért.
 • A víztározónál - Egy kis keresgélés után ez a dobozka is meglett. A rejtek ott van a helyén, és benne a dobozzal.
 • A dolog kétesélyes - Először az alsó víztározónál kerestük, csak később jöttünk rá, hogy a fentinél is megnézhetnénk. Meg is találtuk a dobozt - igaz elég sokat kerestük- a fenti víztározó mellett, a kő alatt, végülis elég könnyű helyen.
 • Romhalmaz - Keményen folyt holmi vezetékek lerakása, noha a felső víztározó már romhalmaz. Csodálkoztam, hogy még nem költözött be senki.
 • Sasszem a Bagoly-kútnál - A GPS kicsit félre húzott, az emlékmű fele, de meglett a doboz, bár elég szemetes helyen lapult. Újra felfedeztük a Dálnokról eltűnt lovasszobrot a kocsifuttató pálya előtt.
 • Apold - Jól végzi a dolgát. Megmutatta a doboz helyét.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Sepsiszentgyörgyi Panoráma? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Kovászna megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.