Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.
Curmatura-menedékház - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Curmatura-menedékház

Pihenés közben szórakozhatsz a mókusokon, vagy a bernáthegyieken, amíg elkészül az ebéd. A Curmatura menedékház a Királykőn túrázók legfontosabb szálláshelye, amely elhelyezkedését, kinézetét, vendégszeretetét tekintve is az egyik kedvencemmé vált az idők során. Sok éves tervem válik valóra, hogy gyerkőceimet elhozhatom ide...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Asztag-kő - Madéfalva
Szamóca
Marosdátosi szakadék
A délkeleti szárny
Négyszögletes szoba - Detunáták - Csalhó-hegység
Szemből
Nagy Laji dombja - Csíkzsögöd
Sziklás oldal 5
Unitárius templom Nyárádszentlászló
Az alacsony kapu
Erőd - Bodzavám
Sánc - 1
Karakó-völgyhíd - Lóvész
A völgyhíd alulról
Bagoly-kő - Hargitafürdő
Bagolykő
Téglagyári tó - Marosvásárhely
Gömbölyű kő 2
Állatkert - Somostető - Marosvásárhely
Ha nagy meleg van

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Curmatura-menedékház fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

A Curmatura menedékház a Kis-Királykő lábánál található. Innen megcsodálhatod a kilátást a sziklaszirtekre, a közeli és távoli csúcsokra. Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Curmatura-menedékház!

A legközelebbi település Magura, 4,13 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: A Királykő
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Curmatura-menedékház közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
420 m-re. Itt futnak össze a Királykő Tornyáról, a Kis-Királykőről, a Curmatura menedékháztól és a Királykő-hasadékából érkező útvonalak. A hasadékban kellemes hűvösség volt a kánikula ellenére. A Hasadék-nyereg a Királykő négy különböző irányból érkező turistaútjának csomópontja.
1,1 km-re. A Kurmatura-menedékháztól a Zernyesti-szakadék felé az egyik lehetséges útvonal a kék sávval jelzett ösvény. A Kurmatura-tisztás után a turistaút belép az erdőbe és a patakmeder felett halad.
1,2 km-re. A Letras szakadekvolgy a Kiralyko eszaki feleben talalhato, a nyugati leszakadasban. Megkozelitese legkonnyebben a Diana menhely fele vezeto kek savon, majd az ebbol kiagazo piros kereszt jelzesen lehetseges.
1,3 km-re. Ennek rövidebb, kelet felé megtörő szára a Zernyest felé emelkedő, 1816 m magas Kis-Királykő, mely ha magasságban nem is vetekedhet a Nagy-Királykővel, az innen élvezhető kilátás szépségében alighanem felülmúlja azt. Gábor, hol írtam én olyant, hogy vasárnap a Kis-Királykőn geodobozt kerestem volna? Reggel eső és köd. A Kis-Kiralykovet nem szabad elhanyagolni, vannak nagyon szep reszei. A Királykő gerincének vonulata egy fordított L betű alakjához hasonlít.
1,6 km-re. Amennyiben a kirándulásunk célpontja a Kis-Királykő, illetve a Kurmatura menedékház, és a Botorog-csorgótól indulunk, érdemes oda- vagy visszafelé bejárni a Kurmatura-patak völgyét is. A völgy mohás fái és sziklavilága mellett, legérdekesebb látnivalója a kevesebb mint 1 méterre összeszűkülő szorosa.
1,7 km-re. Ilyenkor télen, a fák sűrű lombja nem takarja a domborzati formákat, a sziklavilágot. A Kurmatura-patak völgyének a Kurmatura-gerinc felőli oldalában, tehát a patak földrajzi jobb oldalában, egy nagyobb sziklatorony található.
2 km-re. Nem is gondoltam volna, hogy jomagam, aki annyit jarom, es ismerem ezt a videket, ujdonsaggal is talalkozhatok. Évente mindszentek napja környékén, bizonyos személyes ügyek elintézése végett Brassóba kell látogassunk. A Macska-szoros kijáratához közel, a Szoros-patak völgyében érdekes sziklaalakzatokat fedezhetünk fel.
2,5 km-re. A Zernyesti-szorosban, a Zernyest felőli bejárattól számított 2 km után elérünk ahhoz a helyhez, ahol a Zernyesti-patak a balról érkező Vladuska-patak vizét fogadja. Az emlekkereszttol balra kanyarodva behatoltunk a Macska-szoros sziklavilagaba. A nagy melegben élvezet volt mászni a szorosban. Bár most száraz volt a patak völgye.
2,6 km-re. A Királykő egyik legszebb szurdokvölgye a Zernyesti-szoros, a Kis-Királykő egyik nyúlványa, a Zanoaga-orom és a Toanches-hegy közé ékelődik. Szamtalanszor jartam mar a Zernyesti-szorosban, de most kihasznalva, hogy egynehany csaladnak a szorost kellett ismertetnem, igy meglett a ladacska is. Tényleg egy gyönyörű szoros. Nagyon jól megfigyelhetőek a gyűrődések, melyek hol lefele, hol felfele görbülnek.
2,7 km-re. Az ösvény a Calinet-hídjától indul, elmegy az Oltyán-forrása, az Orlowski-forrás, a Sárga-fal, a Zerge-itató mellett, és a Rachitei-fal alá érkezik meg. A Remény- (Csoránga) menedékkunyhóhoz a piros háromszöggel jelzett túraútvonalon juthatunk fel.
3 km-re. A Sárga-fal elnevezésű sziklafal aljából, a Calinet-völgyből érkezve, több lehetőség közül választhatunk az utunk folytatására, az egyik a Homokos- (szó szerint) sziklavályúban.
3 km-re. Szép kis félreeső hely. Az oldal tényleg meredek, érdemes a lábad alá nézni.
3,1 km-re. Régebb jelzetlen útvonalon lehetett ide eljutni, ma a piros háromszöget követve indulhatunk ide, a Barcába ömlő Calinet-patak hídjától. Az Orlowski kapitány forrása a Calinet- (ejtsd Kölinec) szakadékvölgyben található, a jellegzetes színezetű Sárga-fal aljában.
3,3 km-re. A bővizű Botorog-csorgó egy kőkeresztből ontja a vizét. Fontos tájékozódási pont a Királykő hegység keleti részénél. Megkóstoltuk, hát nem valami banánérlelő hőmérsékletű.
3,3 km-re. A Plaiul Foii menedékháztól indulva, a Hidak-völgye az egyik legrövidebb út, amely az említett sziklanyeregre kiérve, kivezet a hegység derekánál, északkelet-délnyugat irányban húzódó, jelzetlen ösvényre. A Thermopüla-átjáró a Királykő-hegységben, a Középöv ösvényén található.
3,4 km-re. Azt hittem itt nyitva lesznek, és információkkal szolgálnak az utazó közönségnek. Hegyimentő állomáshely, Zernyesti-szoros.
3,9 km-re. A nemregiben elhunyt Pityu baratom emlekere egy Kiralyko turan voltam.
4,2 km-re. A La Table a Kiralyko arnyekaban huzodik meg, a tortenelmi hataron, ami a tolcsvari hagotol tart at a Nagy-Kiralykon neki a Nagy Tamasnak, es ugy tovabb a Fogaras fele. A hatar expedicionk kereteben eppen ezt a szakaszat jartuk be 2014-ben.
4,3 km-re. A Nagy-Királykő fűrészfog alakú gerince a Pásztor-orommal vagy Pásztor-csúccsal tetőzik, 2238 méteres magasságban.
4,3 km-re. A bejegyzesek szerint mar eleg reg nem talalta meg senki, kisse el is volt azva. Bár már régóta tervezem ezt a rejtekhelyet megtalálni, és a doboz megjelenése előtt többször is jártam itt, csak most került rá sor.
4,6 km-re. A hegység legmagasabb csúcsától, a Pásztor-csúcstól délre, 350 méter távolságra, a Grind-nyeregnél végződik az északi gerinc.
4,8 km-re. Minden evben felkeresunk egy femtablat, ami kozvetlenul a boltivek alatt van elhelyezve. Sokat töprengtünk rajta, hogy hová is telepítsük a "ládát", végül erre a sziklára esett a választásunk.
5,1 km-re. A Spirla-menedékkunyhó a piros sávval jelzett túraútvonalon található, mely a Plaiul Foii-menedékháztól indul. A Grind-nyeregnél ér ki a Nagy-Királykő gerincére, annak északi és déli részének találkozásánál.
5,2 km-re. Tobbszor jartam mar itt is es nem lehetett kihagyni ezt a csodalatos kis hegyseget sem. Szikrazo feher sziklafalak, pasztorszallasok elszortan a gyephavason, no meg a sok kutya nyaron. A keresztet gondolom a rozsdás színe miatt nem láttuk, de azért nekivágtunk a szikla megmászásának.
5,5 km-re. A barlangon sáros patak folyik keresztül. A Nagy-barlang nevet is viselő sziklaüreg jurakori mészkőben jött létre, 162 m hosszú, járataiban ritka denevérfajok élnek.
5,6 km-re. Egy keveset keson teszem fel, ami mar a multe. Végül a technikát sem kellett segítségül hívnom, mert megtaláltam pusztán a (meg)érzéseimre hagyatkozva.
6 km-re. Vize csorgóval és lappantyúval ellátott fémskatulyába van foglalva, valaki egy fémcsuprot hagyott mellette. A Zárt tisztás forrása, annak észak felé lejtő oldalán található, kőbaba jelzi a helyét.
6,1 km-re. A Zart-tisztas a Kiralyko-hegysegben talalhato, 1800-1990 m-es magassagban, a Kozepov kozvetlen szomszedsagaban. Kelet es eszak felol oriasi sziklafalak hatarozzak meg, mig nyugatrol a Landzsa-szakadekvolgy (Padina Lancii) es delrol meg a Nagy-kofolyas (Grohotisul Mare vagy Horja Mare).
6,1 km-re. A Zárt tisztás, bár nehezen megközelíthető, nem is annyira zárt. Hat bejárata-kijárata is van, mindegyik jelzetlen útvonalon, csak saját felelősségre járjuk be ezeket.
6,3 km-re. A Középöv déli gerinc alatti szakasza, a Nagy-kőfolyástól kezdődően, a Vörösöv vagy Vörös-orom nevet viseli. A jelzetlen ösvény a Központi Fal tövéből indul, vörös színű törmeléken felfelé, innen a helynév is.
6,8 km-re. A szikla legszélén még nincs baj. Megtaláltam a geoládát egy havasi gyopár társaságában.
6,8 km-re. A keresgéléshez tanácsos sisakot tenni, ámde vigyázat, az üregben található fazék megtévesztő. A megtalálást segítő információ téves volt.
7,3 km-re. Valamikor egy -ket evtizede itt a Kiralykon hallottam, hogy ha "remeg a labad" a sziklan "varsz a tuvel a varrogepen". Nehéz a "varrótű" közelébe férkőzni, átvergődve a borókatengeren, de megéri a fáradságot.
9,1 km-re. A jelzett turistaösvény közelében egy második kilátópontot találunk. Amennyiben az időnk engedi, a törcsvári Várpanoráma kilátópontjától érdemes fennebb kapaszkodni a hegy gerincén.
9,4 km-re. Az erdő szélén betonlépcsők vezetnek egy márványtáblához, oda ahol egy ideig Mária román királynő szívét őrizték. Valóban nagyszerű a rálátás a kastélyra, innen még nem volt fotóm. A törcsvári kastéllyal szemben, a patakon túl, egy tisztást találunk.
9,5 km-re. A már messziről festői látványt nyújtó, törcsvári várat a brassói polgárok építették a 14-dik század végén. A kastély már zárva volt, így maradt a rejtekhely felkeresése. Kaphatnánk egy kis segítséget a ládára vonatkozóan? A geodoboz a vár fölötti domb tetején, egy kivágott fa törzsének üregében található, pár lépésre a tisztástól, az erdőben. Bár nincs sok köze Vlad Tepes havasalföldi vajdához, a legtöbb turisztikai kiadványban Drakula kastélyként emlegetik.
9,9 km-re. A Gredistye-völgy, románul Cheile Gradistei, a törcsvári hágó közelében található, Felső-Moécs település közelében. Nem vagyok első megtalálója a geodoboznak, talán csak első keresője. Nem egy hosszú szoros, a táj szépsége és a meredek sziklafalak teszik nevezetessé.
11,4 km-re. A vízesés bio-geológiai rezerváció, travertinen jött létre, magassága 15-20 méter. Nyáron a jellegzetes növényzet, télen a jégcsap-oszlopok teszik látványossá.
13,8 km-re. Lerescu-hágó, románul Curmatura Lerescu (régebbi térképeken Illerescu).
14,9 km-re. A kilátócsűr Holbák község központjától nyugat-északnyugatra található, a Stimbav-domb gerincén, a Stimbav (Stimbach, Stimbák?) patak völgye felett. A turisztikai látványosság tulajdonképpen egy helybeli által, gerendákból épített csűr, melyben egy ablak formájú nyílást hagytak, különleges rálátással a Bucsecs- és a Királykő-hegységre.
16,4 km-re. Barcarozsnyó és Keresztényfalva között, közvetlen a Barca patak bal partján fekszik Erdenburg megrongált maradványa. Hatalmas gátonyaival és mély sáncaival, melyekbe a közeli patak vize bevezethető volt, egykor igen erős védhely lehetett.

Természeti értékek - Brassó megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Curmatura-menedékház adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Kézmosás - Hát kezet mostam alaposan, felfele menet is, lefele is, de a doboz nem került elő. A fantáziám elégtelen valószínüleg, de mint zavaró tényező megjegyezném, hogy egy ilyen festőien szép természetes környezetben talán nem a legjobb választás a legforgalmasabb és leginkább igénybevett helyre rejteni, ahol már a második percben ketten is rádkérdeznek, hogy elvesztettél valamit?
 • Mosdó - Jól szétnéztem, de fogalmam sincs hol lehet a doboz. Amúgy olyan forgalom volt, mint az öbölben.
 • En a hazi sarkanyt is vittem magammal.
 • Ennnyi ember hiszi azt, hogy egy ház háta mögött csak WC lehet. A doboz nincs ott, viszont szemét az van.
 • Sepsiszentgyorgy emlekmuvei.Magyar vonatkozasuak: A kozos temetoben az elso vilaghaborus emlekmu, elhanyagolt allapotban.
 • Egy honismereti túra alkalmával, amíg készült a parázs a szalonnasütéshez, elindultam kincskeresésre. Nagy szerencsém volt, mert szűz ládát találtam.
 • A hatodik rejtekhely-találkozó alkalmából jártunk itt.
 • Amint közelebb kerültem a haranglábhoz, már messziről látszott, a deszka alatt. Amikor visszatettem a dobozt, igyekeztem jobban takarásba tenni, hogy ne látszodjon olyan feltünően.
 • Későre jöttem rá, hogy nincs (doboz) mit keresni. Az akciómnak az eredménye egy jó csihánkezelés lett, és megtaláltam a régi doboz fedelét is.
 • Szomorú látni, hogy olyan sok épület elromosodott, kárba veszett, de mégis van egy érdekes hangulata, rejtélyes. Sok embernek azonban vannak még emélkeik a hely hajdani pezsgéséről (mint azok akikkel itt jártam), és a történeteik új életet adnak a helynek.
 • A doboz nem lett meg, viszont láttam sok mozdonyt. Itt lehetne egy gyerekkel időt tölteni.
 • Borzontról hazafele tartva kerestük meg, annak ellenére, hogy rossz idő volt, nagyon hideg szél fújt. A kápolna ajtaján nagy lakat, a kis rácsos ablakon pedig nem lehetett belátni, viszont a dombtetőről jó a kilátás.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Curmatura-menedékház? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Brassó megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.