Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.
Viadukt - Keresztvár - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Viadukt - Keresztvár

A vasúthoz a Béldi- és Mikes-uradalmak erdeinek kitermelésére mellékvonalakat nyitottak. Emeletes házak, kaszinó épültek, a lakosok fuvarozást, vízhordást vállaltak. Keresztvár kezdetben valószínűleg szász falu volt...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Fenyőkúti tőzegláp
Gombasaláta
Tamina-vízesés
Kőkapuk éle
Ejtőkő
Egy kutya a közeli esztenától
Kékvize forrása - Szentegyházasfalu
Kőrakás
Pósa-hegy Nagyboldogasszony-kápolnája - Csíkszentgyörgy
Az új kerítés
Tartód vára
Patak
Kalaszló vízesése
Kalaszló vízesése 3
Katolikus kápolna - Kézdisárfalva
Mária
Tósaroki barlang - Tósarok
Zsedánvölgyi szikla
Halastó - Szörcse
Holtág

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Viadukt Keresztvár fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Keresztvár és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Viadukt!

1924 és 1928 között a Brassó-Bodzaforduló vasút építése a fellendülés időszakát jelentette Keresztvár életében. Határában két alagutat is fúrtak, a Bodzafordulónál végződő a maga 4369 méteres hosszával ma is a leghosszabb vasúti alagút Romániában. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Dobollópatak, 5,56 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: A Bodza geologiája és visszaút a Barczára
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Viadukt Keresztvár közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
5,2 km-re. A község határában két várhely is található, egyikük a Kis-Várhegyen állt egykor. Brassótól kelet-északkeletre, a Csukás-hegység északi lábánál, a Barcaság síkságának keleti szélén, a Nyén-patak mellett fekszik a körülbelül 6 km hosszan elnyúló Keresztvár község.
5,6 km-re. Brassótól kelet-északkeletre, a Csukás-hegység északi lábánál, a Barcaság síkságának keleti szélén, a Nyén-patak mellett fekszik a körülbelül 6 km hosszan elnyúló Keresztvár község. A község határában két várhely is található, egyikük a Nagy-Várhegyen terül el.
6,1 km-re. A legújabb kutatások alapján ezt a várat azzal a várrommal azonosítják, amely Bodzaforduló völgyében, a Tatárhágó útvonalán fekszik, körülbelül 30 km-re Keresztvár falutól. 1211-ben a Barcaságba telepített német lovagrend annak délkeleti részén erős várat épít.
7,6 km-re. A világ kezdete vagy vége az az elhagyatott gyümölcsös? Valaki tud többet erről a völgyről? Mert csak sejtjük hogy hol vagyunk. A nyáron gombászgatni szerettünk volna a környéken, de ítéletidő ért utol, hogy a hely nevéhez illően stílusosan fejezzem ki magam.
7,7 km-re. Románia negyedik bölényrezervátumát hozták létre a Brassó megyei Bodzavámon. Ott voltam a rejtesnel. Végigtapogattuk a rejtek-hintát, de semmi sehol. Hiába vártam, a nagy lomha bölények semerre sem mozdultak, csak süttették magukat az őszi nappal. A kezdeményezés Brassó megye turizmusát hivatott fellendíteni, a bölények egyelőre egy százhektáros területen kaptak helyet.
8,1 km-re. Az V-dik találkozó alkalmával szervezett túrán találtuk meg ezt a ládát. A láda jó állapotban van, csak a füzet nedves egy kicsit.
8,7 km-re. Dobollópatak és Lisznyópatak között egy majdnem kelet-nyugat irányú hegyvonulat ágazik le a bodzafordulói hegyek legmagasabb pontjától, a Szeredő ponktól. Ott voltam a rejtesnel. Jó rejtés. Kisse nehez volt odatalalni. A keleti részén található a 918 m magas Küszürüs-tető.
10,6 km-re. A rejtek közeléből tényleg Magyarósra lehet inkább rálátni. Bár a doboz, inkább a magyarosi panorámát látja, mint a szacsvait.
11,3 km-re. Lisznyó a Székelyföld déli részén, a Bodzafordulói hegység egyik völgytorkolatában, a Háromszéki medence keleti peremén található. Lisznyó neve szláv eredetű és erdőt jelent. Ma székely zászló van a zászlórúdon. Megtaláltuk, és csatlakozva az elöttünk szólókhoz akik nem jegyezték még be a találatukat, valóban hideg - sőt március 23hoz képest nagyon hideg van. Elindultunk mi is egy kis setara.
11,8 km-re. Az úttól balra van a csodálatos tulipánmező. Csodálatos. Rengeteg bimbó van, főleg a rejtek körül. Nem a kockás tulipán nyílásának idején, de biciklis kincskereső körútunk alkalmával felkerestük a lelőhelyet. Meli útmutatása szerint Szacsváról a templom mellett jobbra, a mezei úton tovább indultuk Magyaros irányába.
11,8 km-re. Kisborosnyó részének tekintik Kispatakot, pedig bő 1,5 kmtávolság választja el a két települést. Ez a doboz az V-dik találkozóra volt rejtve. Egyik legszebb erdo. Kellemes kis seta, es a mai nap ez is meglett. A Bodzafordulói hegyek északi lejtőjéről, a Késa nevű helyről ered a Kispatak vize.
11,9 km-re. Az ötödik Rejtekhely-találkozó alkalmával, a rejtés napján találtam meg az itt elrejtett geodobozt. Kár a templom állapotáért, ha belül ilyen szép. Szintén a rejtekhely találkozó alkalmával, a rejtés napján találtam meg a geodobozt. A Szacsva patak felső völgyében egy dombtetőn, egy kivülről szerény, de belülről annál gazdagabb késő barokk templom található.
12,6 km-re. A Világörökség részét képező prázsmári vártemplom a legnagyobb és a legkülönlegesebb az erdélyi erődtemplomok között. Sepsiszentgyörgy és Brassó között, a Szászföld határán található. Csodalatos hely, a doboz konnyen megtalalhato a leiras alapjan.
12,7 km-re. A Csere-teto, vagy a helybeliek szerint 718 m magas Lisznyo-teto, a Lisznyo-patak es a Beldi-patak festoi kornyezeteben, a Bodzaforduloi-hegyek labanal fekszik.
12,7 km-re. A jól látható tüzérségi erőd mellett további hét kisebb sánc, katonai barakk helye található a területen. Elsőre csak az üres üreg lett meg, jó sok hangyával. Tényleg jól látszanak az erőd nyomai, kiváncsi vagyok, ha megásnák, mit rejt. Ezek felkeresése egy egész napot is igénybe vehet a két barakk helye az erdőben található a kiserődök felett.
12,9 km-re. A már romos kápolna közelében még ma is megfigyelhetőek a sáncok maradványai. Az erőd felől közelítettem meg a templomromot. Bodzavám végén régi templom romjai és egy újkori erőd maradványai ismerhetők fel, a Kálvária körül újkori sáncok láthatóak a harmadik katonai felmérés térképszelvényén.
13,1 km-re. Sepsimagyarós Háromszék egyik kis települése a bodzafordulói hegyek előterében, a Cseretető alatt. A falu határában található legmagasabb pontról, a 717 méter magas Mező-tetőről, jól látszanak a félhold alakban elterülő környező települések: Uzon, Szentivánlaborfalva, Réty, Egerpatak, Szacsva. Vartam, hogy meg valaki hozzaszol e rejtekhelyhez, de hiaba.
13,5 km-re. E források kristály hullámai esésükben habbá törődve számtalan apró zuhatagban, zeneszerű csörgedezéssel rohannak le a meredélyes szirtlapon, azt napsugarakban ragyogó kristály tükörré változtatva át. Itt egy kövülő víztömeggel van dolgunk, amelynek felesleges szénsava a léggel érintkezve elillan, mi által a feloldva volt szilárd részek lecsapódnak - írja Orbán Balázs. Az igazság az, hogy itt GPS nélkül nem nagyon boldogulok.
13,6 km-re. Bodzavám déli végétől egy földút halad a Nagy-Bodza-patak mentén, a faluból kiérve egy útelágazáshoz érünk, ahonnan a jobb oldali út a Súgó-patak (vagy Malom-patak) völgyén megy felfele. Az úton felfele haladva, balról, közvetlenül az út mellett találjuk a rakodó forrásoknak, illetve mésztufa-szikláknak nevezett mésztufa gátakat. Most újból kirándultam erre, s gondoltam, bejelentem, hogy megvan.
13,8 km-re. A Bodzavámról kifele vezető úton a vámház romjait elhagyva az a völgyben jobbra felefele haladunk, megcsodáljuk a Nagy-üvöltőt és a mészkőalakzatokat. Majd továbbmegyünk  és a következő letérőnél balra tartva elérjük a kis vízesést. Nagyon tetszett a mésztufa formája, színe, a rajta csörgedező, szétterülő kristálytiszta vízzel.
13,9 km-re. Székelyek Nagy Kincskeresése - 12-dik stáció - Kökös - A kökösi csata emlékoszlopa. A Székelyek Nagy Menetelésére, na meg a Nagy Kincskeresésre készülödve segítettünk a trekkingklubnak a rejtésben. Szépen ment le a nap. Megtaláltuk , mi innen indultunk a Székely Nagy Kincskeresésre .
14,2 km-re. A Fergettyűvár hegytetőjén ma már majden semmi sem látszik, nyomai eltüntette az eke vasa. Ezt a csapatmunkával elrejtett geoládát, csapatmunka nélkül találtam meg. Az V-dik Rejtekhely talalkozo alkalmaval talaltuk meg ujra, e legendas var helyet. Ezt már nem sikerült megtalálnom. A helyet régen szántották, ma legelő - ezt a kenyér alakú dombot Bibarc-tető néven ismerik a környékbeliek.
14,3 km-re. Feldoboly látnivalója a festett fastukkóval díszített mennyezetű, 1768-ban épített református temploma.
14,5 km-re. Elő a világjáró bakancsokkal. Ott voltunk a rejtésnél.
14,9 km-re. Ezt a geodobozt rejtés előtt találtam meg :-) Hogy volt ez lehetséges? Megtaláltam a dobozt. A rejtekhely találkozó alkalmával találtuk meg. A Rétyi Nyírbe hatolva déli irányba először egy kevésbbé látszó, majd egy feltűnően széles homoktöltés halad, amely néhol 2 m-es magasságot is elér.
15 km-re. A kockásliliom, latin nevén Fritillaria meleagris, a liliomfélék családjába tartozó hagymás, egyszikű, évelő, fokozottan védett növényünk. Történetesen pont ma készültünk a Rétyi Nyírbe, tehát pont jókor jelent meg ez a láda, így megtudtuk csodálni ezeket a kockásliliomokat. Na ez aztán a sebesség. Elékerült ez a doboz is. Jellegzetes nedves réti, kora tavaszi növényünk, mely áprilisban tömegesen nyílik.
15,4 km-re. A Feketeügy felé siető Szacsva patak völgyében fekvő Egerpatak nyugatról a Rétyi-nyírrel határos, területét már az őskorban is lakták. Mennyire lenne fair bejelenteni, hogy megtaláltam? Ha együtt rejtettétek a geodobozt, akkor az Ott voltam a rejtésnél bejegyzéstípust használhatod. Nem voltam jelen a rejtésnél, megtaláltam. A közigazgatásilag Réty községhez tartozó falucskától délkeletre, egy legelőnek használt dombocska tetején egykor vár álott, melynek emlékét a Fergettyűvár helynév őrzi.
15,7 km-re. Hajnali részegség. Ott voltunk a rejtésnél.
16,4 km-re. It komoly keresztesháború zajlott atyánkfiai között valamikor.
16,4 km-re. A belsejében van egy emléktábla, amelyet 1939 - ben helyeztek el Berde Mózsa emlékére, aki az 1848-49-es forradalom és háromszéki önvédelmi harc egyénisége és vezetője volt. A szentivánlaborfalvi unitárius templom 1826 -ban épült.
17,1 km-re. A Magyar Honvéd szobor Réty községtől keletre, a Kovásznára vezető főut mellett, a Rétyi Nyír természetvédelmi terület szomszédságában található. Meglett a dobozka leírás szerint. Megtaláltam a dobozt. Gratulálok a megtaláláshoz. A szobrot 1942-ben állították az I világháboruban harcolt rétyi 24-es honvéd gyalogezred, a brassói 24-es Honvéd Bajtársi Szövetség tagjai.
17,1 km-re. A Rétyi-nyír egy több hektáros természetvédelmi terület, növény- és állatritkaságai miatt Európa egyik csodája, a környékbeliek kedvelt turisztikai célpontja. Udv, tud meg valaki valamit errol a dobozrol? Aznap Szacsvára tartottunk, így magától érthetődött, hogy levadásztuk elsőknek ezt a ládát. Ez egy teljesen uj doboz.
17,2 km-re. Aldoboly neve első ízben 1461-ben jelenik meg oklevélben, Feldobollyal együtt, 1567-ben Aldobolj néven írják. Templomának eredetét a gótikus kor idejére teszik, tehát még a katolikus korra, később nagyobb szentélyt építettek hozzá.
17,3 km-re. Emblematikus, szép kúria.
17,3 km-re. A Ciucas hegy lábánál fekszik a festői szépségű Babarunkai vízgyűjtő tó, Brassó városát ez látja el a szükséges ivovizzel. Brassó környékén, illetve a Csukás hegységben még nagyon sok olyan szép hely van, amely megérdemel egy geoládát. A doboz elrepedt, a kis notesz elég nedves volt. Egyszer én is kerestem ezt a geodobozt, de nekem nem sikerült megtalálni. De nemcsak a jó viz, hanem a jó levegő és a környező hegyek szépsége is idevonza a turistákat.
17,5 km-re. A Tészla és a Dong-havas a Csukás északnyugati részén, elszigetelve magasodnak a környező alacsonyabb hegyhátak fölé. A Tészlának főleg az alsó részét mészkő alkotja, tetejét erdő borítja.
17,7 km-re. A Csukás a Keleti Kárpátok déli hegységcsoportjának,a Kárpát kanyarnak a tagja, különös alakú sziklákkal, látványos kőgombákkal. A mai napon a Csukas csucsra terveztuk turankat, szep idoben indultunk, egeszen a csucsig ki is tartott a jo ido. Ezt a ladat a nepes diakseregbol 4 szemely kitartoan kereste. Tobbszor jartam a Csukasban (a 2011 -es hatarturan, kirandulasokon, telen nyaron stb.
17,8 km-re. Végre még egy szűz geodoboz. Talan az eddigi egyi legszebb dobozunk. Túl közel volt, s ezért nem volt olyan nagy kihívás. A Sepsiszentgyörgytől néhány km-re délre fekvő Illyefalva látnivalója a 15-16-dik század körül épült várfallal körülvett, festett fapados, új kazettás mennyezetű református temploma.
18 km-re. Réty református templomát az évszázadok során kétszer ujították fel, először a 16-dik században, majd a 19-dik század második felében. Kellemes nyarias idoben kerestuk fel a regeszeti asatasairol hires Dobolyka teton allo templomot. Megtaláltam a dobozt. Kellemes időben egy kis Mikulásnapi körséta keretében kerestem rá a dobozkára. A többszöri felujítás ellenére szentélye máig megőrizte eredeti, félköríves formáját.
18,2 km-re. A szikla tetőlapján egy öt láb átmérőjű embersarok alakú bemélyedés van. Megkerült az ozsdolai Óriáskő is. Soha se fedeztük volna fel, ha nem rejtettél volna oda ládát. Meg juniusban kerestem meg ezt a helyet, tenyleg erdekesek ezek a nagy kovek. Az Óriáskő Szotyor határában, a falu felső végén, a sportpálya fölötti terasz oldalában van, a Köveskert nevű helyen.

Természeti értékek - Brassó megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Viadukt adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Keresztvár térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Egy hid mint a meseben - Ugy nez ki, hogy nagyon nem tolongtak e rejtek korul. Hogy meg erdekesebb is legy, egy koponyat is elhelyeztem a rejtek iranyaba utmutatoul.
 • Vártuk a vonatot - Többször megcsodáltuk már ezt a hídat átutazva alatta, ezúttal úticél volt. Nem volt éppen veszélytelen felmászni alatta, ugyanis hatalmas jégcsapok csüngtek alá.
 • Elkonyvelhettem a sikert.
 • Szomorú történet ez egy Vignak. A Maros most is haragos és csokibarna.
 • Nehéz volt nem káromkodni.
 • Csodálkozott is a recepciós csaj. Az igazság az,hogy nem tudom, mikor-hol találok meg egy-egy dobozt, s nem akarom magamnál tartani az utazókat.
 • Még egy alkalommal jártunk itt, de akkor nem sikerült megtalálni a dobozt, mert sötét volt és nem a megfelelő helyen kerestük. Ezuttal sikerrel jártunk.
 • Tetszettek a noteszben található bejegyzések. Jó szokásomhoz híven nem mulasztottam el végigolvasni.
 • A dobozka továbbra is a helyén van. A Segítség bejegyzést ha elolvasod, biztosan megtalálod.
 • Málnás faluból, a Málnás-patak völgyéből indultunk, a piros pont jelzésen. Majd a lakott terület után kikaptattunk a domboldalon, és átmentünk a sárga ponttal jelzett turistaösvényre.
 • Elindultunk mi is egy kis setara. Hogy a kornyekunkon csokkenjen a nem megtalalt ladak szama.
 • Gyönyörű a szoros. Az útvonal is remek.

Sikerült eljutni Keresztvár környékére? Tetszett a Viadukt? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Brassó megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.