Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.

Lisznyópataki világvége

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


1706-ban Lisznyón kuruczok táborozván, a brassai őrizet egy éjjel reájok csapott s sánczaikat bevévén, az erdő felé menekülőkből sokakat levágott.*. Ennyi, mit e falu körében találunk, de itt nem kell megállapodnunk, mert e falu határán még más figyelmünket kiérdemlő dolgokat is észlelhetünk; de hogy ezeket szemügyre vehessük, fel kell hatolnunk a Lisznyó pataknak völgyületébe...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Lisznyópataki világvége felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Lisznyópataki világvége képtárból:

Kincskeresők a világvégén
Kincskeresők a világvégén
Ezt is megtaláltuk
Ezt is megtaláltuk
Visszarejtettük
Visszarejtettük

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Lisznyópataki világvége fotóalbumba!

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Lisznyópataki világvége!

A világ kezdete vagy vége az az elhagyatott gyümölcsös? Valaki tud többet erről a völgyről? Mert csak sejtjük hogy hol vagyunk. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Lisznyópatak, 2,05 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Szacsva környéke
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Likaskő OlasztelekLikaskő Olasztelek 48,9 km-re.
Mely élénken kiválik a lapos rét füves, zöld színéből. Az eredeti rejtekhely a Likaskő falában volt. Sajnos eseslevi megjegyzését figyelembe véve sem jutottam eredményre. Először azt hittem, le kell másszak a lyukba, de aztán észrevettem a rejteket. Olasztelek határában, közel a felsőrákosi úthoz, egy lapos kőkúp tűnik az arrajáró szemébe.
Régi kőhíd CsernátonRégi kőhíd Csernáton 24,8 km-re.
Régi, 1907-ben épült kőhíd - Csernáton. Ott voltunk a rejtésnél, segítettünk a trekkingklubnak a rejtésben, vagyis kivártuk míg megfelelő rejtekhelyet talált és lemértük a koordinátákat. Lámpafényben is a helyén volt. Igazi vidéki hangulatot árasztott Alsócsernáton felső része.
MiklóstelkeMiklóstelke 85,3 km-re.
1267-ben jelentkezik első ízben oklevélben praedium Nicolai néven. A templom kulcsa a falu bejáratánál balra, a 99-es háznál van. A templom körül nagyban folynak a felújítási munkálatok, állítólag az idén végeznek is. 1353-ban Villa Nicolai, 1356-ban Zenthmiclostelke, 1418-ban Closdorf,1427-ben Miklostelke, 1492-ben Kolosdorf, 1504-ben Closdorf a neve.
Varsavész-rétláp Újtusnád 50,2 km-re.
Elmocsarasodás útján létrejött ártéri láp, védett, ritka fajok élőhelye. A Varsavész-rétláp védett terület Újtusnádtól észak-keletre, az Olt földrajzi jobb partján terül el, összesen 30 hektáron.
Szent Anna-sziklaSzent Anna-szikla 53,9 km-re.
A Szent Anna szikla az 1400 méteren felépült Alpes-szálló és a Királyi esztena-tisztás felé vezető utak kereszteződésének közelében található. A szikla lábánál egy kis tisztás van, meg egy kis üreg, mely valamikor egy remete otthona volt.
Bodor György mellszobra Gelence 31,2 km-re.
Bodor György mellszobra, 2004 - Gelence.
Vársarka CsíkszentdomokosVársarka Csíkszentdomokos 98,5 km-re.
Csíkszentdomokostól 5 km-re északra, a Nagylók-patak völgyében, a 969 m magas Keresztelet-hegy csúcsától 300 m-re keletre, a patak elágazása fölé emelkedő 835 m magas dombon található a Vársarka. Területét sűrű bozót borítja.
Lutheránus templom Zsiberk 72,5 km-re.
Mivel XIII-dik századi szász telepítés, román stílusú temploma is a XIII-dik században épül. Erődített templom volt kettős várfallal.
Ligat-híd CsíkszeredaLigat-híd Csíkszereda 69,3 km-re.
A Ligat-híd Csíkszereda központi részét a város Ligatnak nevezett részével köti össze. A teljesen felújított vasúti felüljáró hidat 2023 december 22-én adták át, 19 hónapig tartó korszerűsítés után.
Visszafolyó vizesárok IvóVisszafolyó vizesárok Ivó 87,1 km-re.
Régóta keressük a Visszafolyónak is nevezett vizesárkot. A koordináták segítségével könnyen rátaláltam a tárnára, majd a visszafele folyó patakra, miután jó darabig bolyongtam Ivó felett az erdőben, lévén hogy Kápolnás felől a Cekend tetőn keresztül érkeztem. A Kecskevésznek nevezett elágazástól lefele, a híd után az Ivó-patak felé tartunk, és átmegyünk két hídon.
Tatárvár BarcaszentpéterTatárvár Barcaszentpéter 22,1 km-re.
A földvárat, amit az újkorban már Taterburg-Tatárvár néven ismernek, Szászhermány vagy Barcaszentpéter irányából közelíthetjük meg. A Barcaszentpéter melletti Lempes domb környezetvédelmi rezervátum, a környék nagyon szép kilátópontja. Ott voltunk a rejtésnél. Barcaszentpéter irányából közelítettem meg a Várhegyet, a számtalan földút egyikén. Maga a Várhegy jól látható minden irányból, úgy a Barcaság, mint Háromszék felől is.
Toronyszék 51,1 km-re. A Lepcsosrol mar a Toronyszekebe leptunk.
SzászdályaSzászdálya 91,5 km-re.
1280-ban Dilia, 1323-ban Dálya, 1353-ban Daly maior, 1488-ban Dallendorf, 1523-ban Dellendorf néven fordul elő az oklevelekben.
Kotumba-hegy Csíki-havasok 83,3 km-re. Nagy Vista-csúcs Fogarasi-havasok 94,9 km-re.
Zetevára ZetelakaZetevára Zetelaka 86,4 km-re.
A székelyek Zeta hadúr, a körte alakban épült vár büszke uráról regékben emlékeznek. 500 m után kiszélesedik a gerinc és kilátás nyilik a Hargita lejtőire. Vajon hova vezet tovább a jelzés? Jó kis kaptató volt felfelé, érdekesek a betonbunkerek maradványai(? A Deság pataka a Hargitából ered és a Deság hegy alatt ömlik a Nagy-Küküllőbe - a patak torkolata jobb oldalán a völgyre néző meredek hegycsúcson vannak Zeta vára maradványai.
Kőlik Ozsdola 37,8 km-re.
Ozsdola egy másik nevezetessége a Kőlik, amelyet 1896-ban W Hausmann említ, aki azt állítja, hogy a Kőlik földrengés által keletkezett. 1884-ben pedig Albert E Bielz által készített barlangleltárban is szerepel az ozsdolai barlang.
Béla bán vára Homoródszentpál 65,9 km-re.
A 12-dik századi Béla bán várának helye Homoródszentpál északi határában található, a Kis-Homoródba ömlő Várca-patak bal oldalán. Kálmán, László és Béla pénzérméket találtak itt, melyek az 1048-1114-as évekből származnak.
Borsáros-láp CsíkszentkirályBorsáros-láp Csíkszentkirály 62,9 km-re.
Láttuk, hogy van egy új rejtés, nem akartuk kihagyni. Nem volt szem előtt, de elé került a doboz az Y-ból, magasság-mélység ellenére. A Borsáros természetvédelmi terület az Olt jobb partján, 651 m tengerszintfeletti magasságban, 1 km-es hosszúságban, 50-200 m szélességben, Csíkszentkirály határában, a Csíkszentsimon felé vezető úttól balra terül el.
Begyenkő kőgombája Torjai-hegységBegyenkő kőgombája Torjai-hegység 38,5 km-re.
A bálványosi Begyenkő neve a rég kihalt bölény emlékét őrzi, hiszen a régi magyar nyelvben abban az időben a bölényt még begyennek nevezték. Erdekes, hogy mostanaig meg senki sem vallalkozott ezt a rejteket megkeresni. Miután sikertelenül kerestük a Begyenkő nagy sziklájában elrejtett geodobozt, majd azt pótoltuk, kimásztunk a Begyenkő tulajdonképpeni csúcsára. Még egy kis mászás, és megpillantottuk a kőgombákat.
Római katolikus templom CsíkszentdomokosRómai katolikus templom Csíkszentdomokos 93,2 km-re.
Csíkszentdomokos kőfallal kerített római katolikus temploma a 18-dik század végén épült, Szent Domokos tiszteletére. A templomot övező kőfal teljes épségében megmaradt, a három ráépített kapubástyával.
Mofetta Herkó-kertMofetta Herkó-kert 35,7 km-re.
Az utolsó torjai házak után balra, a patakmeder mentén felfele haladva, egyenesen felfelé körülbelül 5,5 km hosszú úton jutunk a célhoz. Itt források, mofetta, egy néhai borvízfürdő romjai utalnak a múltra. Évek óta visszajárok ide. Lehet, hogy rosszul ertelmeztem a rejtek leirasat.
Hamerock strand Csíkszereda 68,4 km-re.
A csíkszeredaiak egykori kedvenc strandolási helye, a Hamerock strand, az 1980-as években létesült a vasútállomás közelében, a Brassói út mellett. Hamerock nevét a strandot építő és működtető, egykori vállalatról kapta.
Katonasír az Áldomás-pataka aljában 91,3 km-re.
Négy magyar honvéd sírja felett felállított emlékkereszt. Az Áldomás-pataka aljában, az út mentén, Antal Péter földjén.
Fáraó-szikla Kománfalva 81,5 km-re. Érdemes leereszkedni a patak medrébe is, ahol szintén látványos kőzetrétegek láthatóak, melyek hasonlóak az út mentén levőkhöz.
Évszázados tölgyfa CsíkszépvízÉvszázados tölgyfa Csíkszépvíz 78,6 km-re.
A községközpont felé haladva, a Szépviz-pataka mellett, dr Katona Endre nyugalmazott állatorvos udvarán áll egy évszázados tölgyfa. Koránál fogva sokat tudna mesélni a község életéről.
Római katolikus templom CsíkkozmásRómai katolikus templom Csíkkozmás 52,8 km-re.
A Kozmás-patak mellett elterülő Csíkkozmás igen régi alapítású település. Egyházilag sokáig főesperesség volt, Tusnád fíliája, csak 1726-ban szakadt le róla. Be tudtunk menni a templomba, így több látnivalóban volt részünk. Megtaláltuk az új dobozkát. A kortefa uregeben nincs meg a dobozka.
Várhegy BölönVárhegy Bölön 28,5 km-re.
Mivel nagyon szép idő volt úgy döntöttünk, hogy Sugásfürdő felől közelítjük meg. A bölöni Várhegy megközelíthető Bölön felől, és tovább a bölönpataki roma telepről kiindulva, erdei utakon.
Babarunkai vízgyűjtőBabarunkai vízgyűjtő 23,8 km-re.
A Ciucas hegy lábánál fekszik a festői szépségű Babarunkai vízgyűjtő tó, Brassó városát ez látja el a szükséges ivovizzel. De nemcsak a jó viz, hanem a jó levegő és a környező hegyek szépsége is idevonza a turistákat. Brassó környékén, illetve a Csukás hegységben még nagyon sok olyan szép hely van, amely megérdemel egy geoládát. Valóban nem a legjobb ötlet a chips-es zacskó. Egyszer én is kerestem ezt a geodobozt, de nekem nem sikerült megtalálni.
Szent Antal-kápolna CsíkmadarasSzent Antal-kápolna Csíkmadaras 85,4 km-re.
A Fejedelem kertjében, Csíkmadaras nyugati kijáratánál, tőle mintegy 800 méterre, a Hámorfenék területén álló Szent Antal-kápolna 1992-ben épült egy régi kápolna romjaira. A gyergyószárhegyi töltöttkáposzta-fesztiválra igyekeztünk aznap.
Laur-hegyi panoráma KommandóLaur-hegyi panoráma Kommandó 26,7 km-re.
Az erdő széléről látni a falut, szemben a Medvefej, tőle jobbra a Kecskefej, a Papolci köztető, majd a Barta tető látszik, lefele pedig a Baszka folydogál Gyulafalva felé.
Csorgókő-vízesés Székelyvarság 97,4 km-re. Különösen jól esett a hűvös levegő a vízesésnél az itt ritkaságszámba menő kánikulában. Megtalaltuk.
Attila vára VargyasAttila vára Vargyas 51,5 km-re.
A Persányi-hegységnek az Olt alsórákosi szorosától északrahúzódó vonulatát az erdővidéki és homoródmenti emberek Rikának vagy Rika erdejének nevezik. Megtaláltam a dobozt. Az ide tartozó, a Rika és Sós-kút (Nádas) patakok közti, Ny-K irányban lefutó hegygerinc keleti kiemelkedésén, a Hegyes-tetőn (684 m) található középkori eredetű erődítésmaradvány már régóta ismert.
Veresvíz Tusnádfürdő 45,7 km-re. Nem volt nehéz, hála az információnak. Megtaláltuk.
Velnica kőbánya vízeséseiVelnica kőbánya vízesései 74,6 km-re.
Aknavásár és Ciresoaia települések között, a Velnica kőbányából indulva, a vad és mászkálós terepekhez szokott, tapasztalt, jól felszerelt, és vállalkozó kedvű természetjáró egy igazi vízesés-paradicsomot fedezhet fel. A játékvezető egy igazi vízesés rengetegbe kalauzolt el bennünket.
Kicsiloki-borvíz CsíkkarcfalvaKicsiloki-borvíz Csíkkarcfalva 91,6 km-re.
Az csíkkarcfalvi Alsó- vagy Kicsiloki borvízforrás a Nagylok-patak földrajzi jobb partján található.
Rez-tető KadicsfalvaRez-tető Kadicsfalva 81,5 km-re.
Székelyudvarhelyről, pontosabban Kadicsfalváról Üknyédre legrövidebb úton a Rez-tetőn keresztül lehet eljutni. Bár nem a legkönnyebben, de megéri a fáradságot, mert rendkívül szép élményben lehet részünk.
Keresztelő Szent János templom CsíkdelneKeresztelő Szent János templom Csíkdelne 73,8 km-re.
A Csíkszeredából Csíkszépvizre vezető országút bal oldalán, Csíkdelne magasságában, gyenge ívelésű dombon, szántóföldek között magányosan áll a Szent János-templom. A templomkerten belüli kőrisfák a környékről mesélhetnének. Megtaláltuk egy borzsovai fürdőzéssel egybekötött, délelőtti biciklizés záróakkordjaként. Alapból nem szoktuk beavatni a rejtekhely közelében lakó, dolgozó, tartozkodó személyeket. Négy éves ismeretség, és barátság köt össze a harangozó családdal.
Hatod-tetőHatod-tető 37,3 km-re.
Mikóújfalutól Kisbacon fele, a Hatodról belátható az egész medence. Az autót az aszfaltos út mellett hagyva, nagyot kerültünk a véget nem érő legelőkön. Vályú is van, a szomjazóknak.
Református templom OlasztelekReformátus templom Olasztelek 47,9 km-re.
Faragott kövei gótikus átalakításokról vallanak. A Kormos-patak völgyében kirándultam, hazafelé Olaszteleken vezetett keresztül az utam. Miután elemeztem a helyzetet, hogy hol lehet a geodoboz, mert a fáknak nincs üregük, így csak a talajon lehetett a doboz elrejtve. Olasztelek református templomának késő román és átmeneti stílusban faragott kapuzata van.
Dózsa György szobra DálnokDózsa György szobra Dálnok 19,6 km-re.
Dálnok ősi székely falu, Kézdivásárhely közelében. Itt született Dózsa György, a tragikus sorsú parasztvezér, az 1514-ben kitört parasztháború vezére. Csak mert előreláthatólag augusztus folyamán jövök egy néhány napra ide, és szeretném majd megkeresni. Oh, szuper, akkor majd én rejtek oda. Olyan már volt, hogy publikálás előtt találtam meg egy geodobozt.
Mágneses-szikla Deság 83,2 km-re.
Zetelakától a Küküllőmentén felfelé haladva, már messziről feltűnik Zetevára, vagy Deság gombja, egy kiálló és elszigetelt része a Hargita felé elnyúló fennsíknak. Innen indulva eljuthatunk arra a helyre, ahol a világszerte is ritkaságszámba menő természeti értékünk, a Mágneses-szikla található.
Almás-tető MikóújfaluAlmás-tető Mikóújfalu 37,3 km-re.
A mostani celpontunk Mikoujfalu folott, a Zsombor (Voros) es a Nagy Hid pataka kozott talalhato Almas teto, az Oltfejben, 774 meteren.
Fergettyűvár EgerpatakFergettyűvár Egerpatak 6,8 km-re.
A Fergettyűvár hegytetőjén ma már majden semmi sem látszik, nyomai eltüntette az eke vasa. Ezt a csapatmunkával elrejtett geoládát, csapatmunka nélkül találtam meg, elsőnek. Az V-dik Rejtekhely talalkozo alkalmaval talaltuk meg ujra, e legendas var helyet. Ezt már nem sikerült megtalálnom. A helyet régen szántották, ma legelő - ezt a kenyér alakú dombot Bibarc-tető néven ismerik a környékbeliek.

Természeti értékek - Kovászna megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Lisznyópataki világvége adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Már jártunk a világvégén - A nyáron gombászgatni szerettünk volna a környéken, de ítéletidő ért utol, hogy a hely nevéhez illően stílusosan fejezzem ki magam. Most november végén nem lehetett gombászni, de azért jót barangoltunk az erdőben, s persze kincset is leltünk.
 • Pihenő - Bár én az erdei menedék mellett pihenve csodáltam a tájat. Miközben szegény párom és szegény játékvezető a Naskalatot mászták.
 • Őszi pompában - Miután ellenőriztük, hogy a kőgomba a helyén van-e, kimásztunk a pusztába. Őszi pompában még szebb a Méhes-tető.
 • Kitűnő rejtés, nagyon jó álcázás. - Nem voltam ott a rejtésnél, de valahogy mégis tudtam, hogy hol a rejtek. A geodoboz összeállítása és tartalma méltó a gimnáziumhoz, öregbítse ez a rejtekhely is az iskola hírnevét.
 • Emlékmű - Megtaláltam. Azonban, szerintem nem lesz hosszú életű azon a helyen.
 • Csendes kis utca - Csendes kis utca, kedves kis templom, csend van most éccaka. Nyugodtan lehet keresgélni, senki nem jár helyre.
 • Sokat bolyongtunk itt - Mar majdnem sotetben botorkaltunk lefele az Urmosi Toperol. Kegyetlen direktben innen lejonni, de ugy iranyitottam a csapatot, hogy a barlangokhoz erjunk.
 • Télen nem olyan, mint nyáron - Miután megkerestem a berecki földvárak rejtéseit, hazafelé tartottam. Sötétedésig még volt annyi időm, hogy megkeressem az esztelneki, valamint a polyáni katolikus templomok geodobozait.
 • Nem éppen együtt - Bár együtt kerestük meg ezt a rejtekhelyet, nekem esélyem sem volt megtalálni. Elsőnek :-).
 • Sunyi - Elég rejtélyes rejtés. Kinyitottam a templomkaput, behatoltam a szentföldre, áskálódtam, vájkálódtam, de nem jártam sikerrel.
 • Egy kis kitérő - Miután az eresztevényi geodobozt nem tudtuk lelőni, gondoltuk teszünk egy kis kitérőt, és megkeressük ezt a geodobozt. Volt két kislány, de mire mi dobozt kaptunk arra ők elmentek, téhát nyugodtan megkereshettük ezt a geodobozt is.
 • A Vereskepnel - A doboz a helyen. Szerencsere kigyo sem orizte a rejteket.
 • Ebéd utáni könnyű séta - Ivóban töltöttem a szilvesztert, közben néhány ládát is sikerült felkeresnem. Ebéd utáni könnyű séta keretében találtam meg a ládát.
 • Még jó - Hogy van forrás a közelben és kezet lehet mosni a ládázás után.
 • Két eső között - Különös izgalommal ismerkedtünk a hellyel és a legendával, mivel kincskereső csapatunk egyik tagját hasonlóan becézzük. Látogatásunk előtt nagy zivatar vonult végig a szoroson.
 • Talan egy kis meretu megnesesdoboz - Koszonom, jo lenne ha nem tunne el az ujratelepites utan. Gondolkoztam azon is hogy magasabban van rejtve a doboz, mivel a nehezsegi fokozatnal 4 csillag jelenik meg.
 • Kommandó- Vadász patak - A Lakócáról leérve megkerestük ezt a geodobozt is.
 • Köszi, hogy lemérted a magasságot - A telefonom sajnos nem elég okos ehhez. Vagy csak a gazdája buta, mert ismeri minden egyes funkcióját?

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Lisznyópataki világvége? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Kovászna megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.