Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.

Veczerkő - Erősd

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


1520-ban Erewsd, 1613-ban Wrösd néven jelentkezik az oklevelekben. Középkori templomról nincs adat. Lakói azonban katolikusok voltak és a reformáció korában lettek reformátusok...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Veczerkő - Erősd felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Veczerkő - Erősd képtárból:

Veczerkő
Veczerkő
Kiérve az erdőből
Kiérve az erdőből
Holtág Botfalva
Holtág Botfalva
Sziklaszeg
Sziklaszeg

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Veczerkő Erősd fotóalbumba!

Fedezzétek fel Erősd és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Veczerkő!

A Veczerkő legkönnyebben Erősdről közelíthető meg. Ez a hegy a Vecer nevű határrész déli lejtőjén található, az Olt fölé benyúló sziklák egyike és a délkeleti előfokát képezi annak a széles hegyláncnak, mely a Mitácsból lenyúlva, a Barcaság északi hegysorát alkotja. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Erősd, 3,2 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Botfalva
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Hol volt hol nem volt SepsiszentgyörgyHol volt hol nem volt Sepsiszentgyörgy 16,1 km-re.
A Hol volt, hol nem volt egy játékos-absztrakt alkotás, mely az Oltmező úton, a fedett uszoda előtti kis zöldövezetben található. Hosszu Zoltan alkotasa ez a szobor, de meg tobb mint 200 szobra van szetszorva mindenfele. Alkotója Hosszú Zoltán, helyi szobrász és rajztanár.
Betfalva 75,7 km-re.
A Székelykeresztúrtól 2 km-re fekvő Betfalva a Nagy-Küküllő jobb partján települt. Betfalva és Székelykeresztúr között ömlik a Nagy-Küküllőbe a Farkaslaka határában eredő Fehér-Nyikó.
A vágási tölgyek Vágás 70,9 km-re.
A patak betéved a hegyek közé; ennek fennebb kitáguló völgyébe fekszik a két Dobó (alsó és felső) és Vágás. Most Vágás az anyamegye, régen megfordítva Dobó volt.
Nárciszrét OroszhegyNárciszrét Oroszhegy 81,5 km-re.
Az oroszhegyi nárciszrétek a falutól északra vannak, a Mákvára dombjától észak felé haladva, körülbelül 950 m tengerszint feletti magasságban. A helybeliek kankósdinak vagy kápolnavirágnak nevezik a nárciszt.
Betonkút az erdőben BüdösfürdőBetonkút az erdőben Büdösfürdő 57,5 km-re.
Elkerített forrás és betonkút, Büdösfürdőtől 500 m-re délre, a kék sávval jelzett túraösvény mellett.
Borsáros-fürdő CsíkszentkirályBorsáros-fürdő Csíkszentkirály 63,6 km-re.
The 1 km long, 50-200 m wide Borsaros nature conservation area lies on the right bank of the river Olt, at 651 m altitude, to the left of the road leading from Sancraieni to Sansimion. It can also be approached from Jigodin Bai, half an hour walking. Véletlenül kaptam meg a forrás délnyugati oszlop tövében, csordulásig tele vízzel. Sajnos nincs a helyen a doboz. Hamarosan új helyet fogok keresni, egy új doboznak.
Firtos váraFirtos vára 88,2 km-re.
Korond és Firtosváralja között, a Kalonda folytatását képező fennsík nyugati, sajátságosan feltarajosodó részén, meredek sziklafalakkal rendelkező Firtos-hegyen épült Firtos-vára. Megtaláltam. A Firtos felhőbe burkolózott, de megérte. Feke, Orsi, Attila, Sunci, Nori, Nandorka. A várat övező bükkfák régi történetekről mesélhetnének.
Siculicidium útja Jézus Szíve templom MadéfalvaSiculicidium útja Jézus Szíve templom Madéfalva 76,4 km-re.
A tanösvénynek 14 stációja van, ezek Madéfalva azon részein találhatók, amelyhez a madéfalvi veszedelem valamilyen eseménye társítható. Erdemes vegigjarni, de azert nagyon jol jonne egy-egy nyil, ami mutatna minden stacional, hogy merre kell tovabb indulni. Hogy "egyesek" mikor fogják megkapni az üzenetet, és mennyire fog tetszeni a rejtett célzás. Majd írok az angyalnak, létrát fogok kérni, és levadászok mindent előled. A madéfalvi veszedelemhez kapcsolódik az a történelmi tanösvény, amelynek kiépítésére még 2010-ben nyert pályázatot Madéfalva önkormányzata.
Kakas csorgó és pihenő MáréfalvaKakas csorgó és pihenő Máréfalva 68,8 km-re.
Mivel a rejtekről fotó volt, nem volt nehéz megtalálni a dobozt. Székelyudvarhelyről Csíkszereda felé tartva, Máréfalvát elhagyva, a 13A jelzésű műúton, mielőtt kezdődnének a szerpentinek, az út jobb oldalán egy kiépített forrást találunk.
Csala tornya Vargyas-szorosCsala tornya Vargyas-szoros 53,3 km-re.
A monda szerint nagy erővel támadtak a tatárok a környékre, ezért a nép visszahúzódott az elfalazott bejáratú Kőlikba. Ahogy felkapaszkodtunk a cukorsüveg tövéhez, azonnal rátaláltam a rejtekre. Ez a doboz is kipipálva. Csak mikor a Tatárlik üregeihez felértünk, jöttem rá, hogy már jártam itt annak idején, 15-16 évvel ezelőtt. A tatárok tábort vertek Kőmezőben, és várták, hogy az éhség kergesse ki az ostromlott népet a barlangból.
Gyergyó hídja-tó Fogarasi-havasok 79,3 km-re.
Gyergyó (György) hídja-tó, románul Lacul Podu Giurgiului.
Kolos-tető Csíki-havasokKolos-tető Csíki-havasok 76,5 km-re.
Az 1246 m magas Kolos-tető a Csíki-havasok egyik mellékgerincén található, a Sándor dombja és a Piricske-tető között. A Kolos-tető két nyugati hegylába, a Kurta-Koszorú és a Szalonka-tető. A Szépvízi-víztároló mellől induló Szénás-úton közelítettem meg a helyszínt.
Kellner-ház Segesvár 86,1 km-re.
Református templom Fotosmartonos 22,2 km-re.
Az 1567-i regestrumban Fotos 10 kapuval, Martonos 11 kapuval szerepel, 1602-ben Fotos a neve, középkori templomról nincs adat. Középkori tiszta katolikus lakossága a reformáció idején református lesz.
Domokos Pál Péter szobor CsíksomlyóDomokos Pál Péter szobor Csíksomlyó 71 km-re.
Csíksomlyón minden évben megtartják az Ezer Székely Leány napját. 1998 július 5-én leplezték le az ünnep egykori kezdeményezőjének, Domokos Pál Péternek az egész alakos szobrát. A geodoboz úgy tűnik meg akart lépni, mert a földön találtuk meg a padok mögött. Bizony leültem és gondolkodtam, de a felvilágosodás elmaradt. Ez már a második alkalom, hogy keresem ezt a geodobozt.
Diákemlékmű BarcaföldvárDiákemlékmű Barcaföldvár 10 km-re.
Barcaföldvár egyik, csak kevesek által ismert látnivalója, a Diákemlékmű. A település délnyugati végén található, kocsival is megközelíthető. Könnyen megkerült a doboz, habár a kecskéit legeltető bácsi nagyon figyelt. Megkerestem az emlékművet, csak ládát nem rejtettem el ott. Szerintem biztosan nem mentél volna el mellette, és dobozt is rejtettél volna.
Református templom Árapatak 7 km-re.
Többségében romák lakják. Árapatak gazdag népművészeti hagyományokkal rendelkező falu.
Szent Anna-sétány Tusnádfürdő 46,6 km-re. Fel orat kerestuk, teto alatt, mogott, folott, de nem talaltuk. Ez nem jött össze.
Csicsói-vársziklaCsicsói-várszikla 71,5 km-re.
Régóta érdekel ez a vár, különösen azóta, hogy valaki Csicsóban azt állította, hogy ott nincs vár. Sajnos itt sem tudtuk, hogy van láda és épp ezért nem is kerestük. Kirándulást szerveztünk a csicsói várromokhoz, ahol nagy érdeklődéssel kerestük a geodobozt. Csicsó vára Csíkcsicsótól délnyugatra található, a Központi-Hargita keleti peremén, a Vár-patak baloldalán levő, lemezes elválású, törésű andezit szikla tetején.
Lina-kanyarLina-kanyar 68,5 km-re.
Az igazi Lina-kanyar egy kisebb, de lejtős kanyar a Csíkszeredából Székelyudvarhelyre vezető főúton, a csibai letérővel szemben, ahol Lina kocsmája is állt. Amíg bekapcsolódott a gps, addig is keresgéltünk és találtunk is egy geodobozt. Érdekes, hogy vannak olyan rejtések, amelyeket a gazdájuk soha be nem jelentett sehol. Valószínűleg rossz helyen gondolod a rejteket. Ma már összemosódtak az elnevezések, Lina-kanyarnak azt a szerpentines kanyart hívják, melynek az igazi neve Nagy-kanyar vagy Domb-kanyar.
Stanciu sziklatornáca Királykő-hegység 46,3 km-re. A szikla legszélén még nincs baj. Megtaláltam a geoládát egy havasi gyopár társaságában.
Véreskép CsíkszentlélekVéreskép Csíkszentlélek 67,9 km-re.
A Csíkszereda és Csíkszentlélek közötti út jobb oldalán, közel a falu kijáratához, a legmagasabb ponton áll az 5,5 m magas és 2 x 2 m alapú emlékmű. Terméskőből emelt, mésszel vakolt, vaskerítéssel övezett emlékmű. Hisz nem messze lakom tőle, de nem is sejtettem, hogy mi rejtőzik ott. Köszönöm a tippet. Én a jobb margón található "Közeli rejtekhelyek" menüt szoktam használni.
Erődített evangélikus templom KürpödErődített evangélikus templom Kürpöd 85,4 km-re.
1332-ben plébániatemploma van, papja - ekkor feltűnő neve is templomáról tanúskodik - a templom sokkal régibb, mert Kürpöd az 1200 előtti Szeben vidéki települések közé tartozik. A Mária tiszteletére szentelt templom korát stíluselemei alapján a XIII-dik század elejére teszik. Itt sem lehetett bejutni a templomba.
SzászmagyarósSzászmagyarós 19,9 km-re.
Az évszázadok során annyira átalakították, hogy korjelzőnek csak a csúcsíves oldalajtó maradt meg. Sikerült bejutnom a templomba, mert a másnapi termésnapra készültek a szászok. Ha februar akkor farsang es ezen voltunk Apacan egy nagyon lelkes csapattal Erdovidekrol. Ott voltam a rejtesnel. Középkori temploma a gótikus kor alkotása.
Vármege szörnye MáréfalvaVármege szörnye Máréfalva 69,6 km-re.
A Patakvölgyéből, a Fenyéd vizével párhuzamos, keskeny aszfaltúttól kapaszkodtam ki a meredek domboldalon, a Máré vára felé, amikor egy szép legelőre bukkantam az egyik teraszon.
Michael von Melas-ház SegesvárMichael von Melas-ház Segesvár 86,3 km-re.
Ebben a házban lakott Michael von Melas (1729-1806), az osztrák hadsereg hadvezére. 1800-ban, az olaszországi Marengo mellett ütközött meg Napóleon seregével.
Bratila-hágó Fogarasi-havasok 60,6 km-re.
Bratila-hágó, menedékhely és sátorozóhely, románul Curmatura Bratilei.
Nepomuki Szent Janos szobra Haraly Harale 45,3 km-re.
Várhegy BágyVárhegy Bágy 58,8 km-re.
A Várhegy Bágy falutól északra található, rendkívül szép kilátást biztosító magaslat. Itt középkori vár nyomai fedezhetőek fel. Mivel a tüdőgyulladásból már majdnem kigyógyultam, elvállaltam egy gyereksereg teleportálását Szovátáról a lókodi táborba (ugyanaznap vissza is) és a nap szabad részét rejtekhelykereséssel töltöttem. A Bagyi varnal athelyeztem a geoladat, a regitol ugy jo 30 meterre delkeletre.
Kőcsonka Balaskó vára 84 km-re.
Orbán Balázs így ír Balaskó váráról, A Székelyföld leírása című művében: Szentmihálytól a Köd szép fenyvesei között vezet az ut Szenttamásra, ennek közelében egy dombocskát Balaskó várának neveznek. Valószinüleg a Jenőfalván lakott ily nevü primor családnak lehetett itten vára, melyet azonban most nyomtalanul eltörölt az idő hatalma.
Pihenő a Fekete-rez felé Gyergyói-havasokPihenő a Fekete-rez felé Gyergyói-havasok 99,2 km-re.
Marosfőről a piros kereszt jelzésen, az erdő melletti úton haladva, mászva, kiérünk az első havasi legelőre, ahol takaros pad és asztal fogad, háttérben az Ördögmalom kőfolyásaival. Pihenés közben meggyőződhetünk, hogy az Ördög még mindig szorgalmasan őrli a köveket :) A Szem-gyógyforrástól gyalog indultam neki a Fekete-Rez felé.
Kijárat a Zárt-tisztásról 2 óránál Királykő-hegységKijárat a Zárt-tisztásról 2 óránál Királykő-hegység 45,7 km-re.
A Zárt tisztás, bár nehezen megközelíthető, nem is annyira zárt. Hat bejárata-kijárata is van, mindegyik jelzetlen útvonalon, csak saját felelősségre járjuk be ezeket.
Vármegyehatárjelző kő SikaszóVármegyehatárjelző kő Sikaszó 87,7 km-re.
Sikaszó a Fenyéd és Gyergyótekerőpatak közötti 138-as számú úton taláható, a Libáni-hágótól 11 km-re, az Alsó-Veresbükk-patak torkolatánál. Fáradt voltam, de egy kéthetes szünet után már nagyon hiányzott a túrázás. A Csudálókőnél túráztunk, majd Libán, Sikaszó, végül Ivó látnivalóit néztük meg. Barátommal, Mihálydeák Ferivel megtaláltuk ezt a geodobozt.
Urlea-völgy Fogarasi-havasok 66 km-re.
Római katolikus templom CsíkszentdomokosRómai katolikus templom Csíkszentdomokos 92,9 km-re.
Csíkszentdomokos kőfallal kerített római katolikus temploma a 18-dik század végén épült, Szent Domokos tiszteletére. A templomot övező kőfal teljes épségében megmaradt, a három ráépített kapubástyával.
Harom vára ZsögödfürdőHarom vára Zsögödfürdő 63,7 km-re.
Csíkszeredától délre, Zsögödfürdő dél-nyugati határában, a Harom-tető 1079 m magas csúcsától keletre található. Nemrég Hancur keresett meg azzal a kéréssel, hogy egy buszos kirándulást szervez a nagybányai művésztelep kiállítására, Csíkszeredába. Mi Zsögödfürdõtõl közelítettük meg. Egy rövid, péntek délutáni séta alkalmával Harom várát Zsögödfürdõ felõl közelítettük meg. Harom vára a 12-dik század eleje körül épült és az Erdélyt keletről védelmező várrendszerhez tartozott.
Angyaljárás KézdivásárhelyenAngyaljárás Kézdivásárhelyen 45 km-re.
Tisztelt címzett: Hangyalka és Imecs. Köszönjük Trekkingklub. Karácsony alkalmával négy kincskeresőnek vitt az angyal ünnepi geodobozt. Kedves ünnepi meglepetés volt. Áldott karácsonyt!
Református templom FarcádReformátus templom Farcád 70,6 km-re.
Feltételezik, hogy hajója gótikus kor előtti és csak a szentélyt újították, illetve építették teljesen újjá a gótikus korban. Mai templomának építését stíluselemei alapján a XV-dik századra teszik, mint a késő gótikus kor emlékét.
Hirscher-ház Brassó 13,9 km-re.
Hirscher-ház, Kereskedők Háza, Kaufhaus - Tanács tér 14 szám, Brassó.
Hódtanya a halastóban LemhényHódtanya a halastóban Lemhény 57,7 km-re.
Hódtanya vagy halastó? Lemhény határában nemrég halastó létesült. Ev vegi seta alkalmaval megkerestuk, alkalmam volt kiprobalni a c. Marcius idusat felhasznalva vegigjartam Felso Haromszek falvait, Lemhennyel kezdodoen. Már késő volt, sötétedéskor érkeztem a tavacskákhoz. A kis patak medrén 3-4 kisebb gátacska van, a víztükör hosszan nyúlik el.
Minimum Party KászonaltízMinimum Party Kászonaltíz 68,6 km-re.
Az Uz völgye fele vezető út mellett, a Tiszás patak torkolatánál, ott ahol csak a madár jár, a 19. Kászon, illetve Lemhény környékére indultunk, kincskereső kirándulásra, így kapóra jött a két közeli, frissen bejelentett rejtekhely. Második állomásunk a táborhely volt. Minimum Party művészeti alkotótábor helyére akadtunk.

Természeti értékek - Kovászna megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Veczerkő adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Erősd térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Lejárt a betyárvilág - "A Veczer nevű magaslat oldalában érdekes résbarlang alakult ki a krétakori, meszes cementezésű konglomerátumokban. A régi erősdi magyarság Rózsa Sándor barlangjának nevezte.
 • Kőszikla - Ott álltam a szikla tövében, s kerestem a dobozt a szegbe kapaszkodva. Csak itthon, figyelmesebben elolvasva az elöttem megtaláló bejegyzését, döbbentem rá, hogy fennebb kellett volna másznom.
 • Nehéz eset - Hát már a kőig eljutni sem volt könnyű, mivel szebbnél szebb szamócák állták el egész végig az útonkat, megnehezítve a haladást. Odaérve a sziklához, a szeget használva nagy nehezen sikerült megküzdeni a gravitációval és felkapaszkodni, de mint utólag kiderült onnan még tovább kellett volna mászni.
 • Tavaszi tél - Ma sikerült bejegyezni is, a március végi télben.
 • Veletlenul - Megtalaltuk, a levelek alatt veletlenul. A csutak mar nincs ott, a doboz melletti uregbe rejtettuk.
 • Csend és nyugalom - Ide is kitértünk hazafele. Szép helyen fekszik ez a temető is.
 • Mászás - Mivel a tüdőgyulladásból már majdnem kigyógyultam, elvállaltam egy gyereksereg teleportálását Szovátáról a lókodi táborba (ugyanaznap vissza is) és a nap szabad részét rejtekhelykereséssel töltöttem.A várdomb megmászása nagyon nehéz volt, mert a tüdőmből még nem távoztak a betegség termékei, és néha alig kaptam levegőt.
 • Meg a rendoroket is atvertuk - Megtalaltam, erdekes. Koszi a rejtest.
 • Jo rejtes - Mar reg megtalaltam es jelentettem de valami hiba tortenhetett.
 • Egyre jobban tetszik - Gondoltuk, hogy ha mar itt vagyunk a temetoben, ahol megkerestuk a Bolyai almafaja geodobozat, akkor mar ide is feljovunk, hogy megnezzuk es megtalaljuk ezt a geodobozt is. Ma meg folytatjuk, es a vasárhelyi geodobozokat meggkeressuk.
 • Megtalálás igazolása fotóval - A megtalálás igazolását, a megtalálót ábrázoló fotóval, elfogadom. Viszont az elképzelés más volt.
 • Nincs megadva a magasság - Igaz könyü helyen van. Az én GPS-em 358 m-t mutat, 16 m-es WAAS pontossággal.
 • A doboz jó egészségnek örvend, teljesen száraz - Nem csoda hiszen az esőtől védve van. A templomkert kapuja nyitva volt, de a templom zárva.
 • A dobozt zacskóba tettem - Április 30-án voltam a tónál s gondoltam, ha már ott vagyok ellenőrzőm a ládákat. A kápolna mellettit tömeg miatt nem tudtam, de a másikat sikerült.
 • A Retyezát legszebb tava - A tó szépsége túltesz bármelyik Retyezát-beli testvérén. Kis kiránduló társaságunk egyértelműen a Gáles-tavat nyílvánította a hegység legcsodálatosabb tavának.
 • Híd alatt - A házat egyértelműen meg lehet találni gps nélkül. Gps-el a híd is hamar megkerült, így már nem néztem meg, hogy van-e még híd a ház körül.
 • Köszönöm - Köszönöm a javítást, és a rejtéseket is a közelben, így már itthon is lesz amit keressek.
 • Énlakára menet - Énlakára menet kiugrottunk a barlangokhoz, gyönyörű hely, de a panoráma még szebb. Kíváncsi lennék milyen összetevőkből állhat a barlang fala.

Sikerült eljutni Erősd környékére? Tetszett a Veczerkő? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Kovászna megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.