Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.

Parasztvár - Székelyzsombor

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


A szász eredetű falu 1488-ban említett német neve, Sommerburg, valószínűvé teszi, hogy ekkor már állt a vár. A bejárat felett az 1692-es évszám látható. Ez talán az 1690...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Parasztvár - Székelyzsombor felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Parasztvár - Székelyzsombor képtárból:

Székelyzsombor vára
Székelyzsombor vára
A falu felülről nézve
A falu felülről nézve
A falu feletti dombtetőn
A falu feletti dombtetőn
Csoportkép
Csoportkép

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Parasztvár Székelyzsombor fotóalbumba!

Fedezzétek fel Székelyzsombor és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Parasztvár!

A Kis-Homoród patak két partján fekszik Székelyzsombor, felette magasodik Székelyzsombor vára. A 16-17-dik századi várról okleveles nyom alig maradt. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Székelyzsombor, 0,46 km távolságra található.
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Kápolna az Úz völgyében 72,4 km-re. Nagyon rég ígérjük magunknak, hogy eljövünk ide. Erdélyből ( értsd alatta Csikszentmárton felől ) csak strapabíró terepjáróval érdemes nekiindulni.
Bedő-borvíz MikóújfaluBedő-borvíz Mikóújfalu 34,9 km-re.
Az öregek szerint mára már gyengült a borvíz ereje, pezsgése enyhült, de még mindig finom íze van. Előkerült a doboz, majd megkóstoltuk a borvizet is. Szerintem, ez Kovászna megye egyik legjobb borvize. Ennél a borvízforrásnál mindig sor van, bizonyítva a minőségét. Mikóújfalu fő forrása a Bedő-borvíz, egyben a környék legismertebb forrása.
Katolikus templom SzékelyszentlélekKatolikus templom Székelyszentlélek 29,8 km-re.
Székelyszentlélek neve a Szentlélek tiszteletére szentelt templomáról tanúskodik - vannak, akik a templom építésének idejét a XIII-dik századra teszik. Kissé megkésve, de eljött az idő, hogy ezeket a rejtéseket is bejelentsem, sajnos hamarabb nem sikerült időt szakítanom rá. "Menjetek ki a természetbe, és ismerjétek meg egymást ott, ahol az ember őszinte lesz. Köszönöm, hogy le tetszett mérni a rejtek koordinátáit. Ha nem is az egész templom, de annak egyes részei biztosan koraiak - ilyenek a toronyaljból a hajóba nyíló ajtó félköríves kerete, az elfalazott déli kapu szintén félköríves kerete, részben a hajó átalakított félköríves ablakai.
Református templom BibarcfalvaReformátus templom Bibarcfalva 21,1 km-re.
1332-ben plébániatemploma van, papja, Balázs. Ezt a rejtekhelyet már jó régen megtaláltam, mint a letöltött képek is bizonyítják. Bibarcfalva látnivalója a református templom Szent László-legendát ábrázoló freskótöredékei.
Medvevár sziklavilág FenyőkútMedvevár sziklavilág Fenyőkút 43,4 km-re.
Mivel a Kormos-kőről itt ereszkedtem be, érdemesnek tartottam ezeket a sziklákat is dokumentálni, a környék sziklavilágát pedig egy körút formájában bejárni. Szóval az élethez is és a medvéhez is szerencse kell. A Kormos-kő sziklavilágától északkelet felé, Fenyőkút irányába, a következő hegylábon egy másik sziklacsoport található.
Fekete Torony 54,5 km-re. Részletesen is be fogok ezután számolni. Gábor, szívesen olvasnám a részletesebb élménybeszámolóidat is.
Napozó nő Székelyudvarhely 22,7 km-re.
Napozó nő szobor, Székelyudvarhely.
Minotaurusz Marosvásárhelyi állatkertMinotaurusz Marosvásárhelyi állatkert 77,8 km-re.
Minotaurusz - Marosvásárhelyi állatkert. Távcsőre szükséged lehet, de nem a kereséshez. Gondoltam, hogy ez könnyen fog menni. Szeretnék egyszer találkozni egy dobozrablóval, amikor megtalálja a dobozt, és nem teszi vissza.
Lóhavas Keresztény-havas 64,1 km-re.
Lóhavas (Spinarea Calului) - Keresztény-havas.
Szent László-kápolna OroszhegySzent László-kápolna Oroszhegy 36,6 km-re.
Érdekes, hogy ez a hely az 1941-es osztrák katonai felmérés térképén Nyáros mocsár helynévvel szerepel. Római őrhely a Kápolna-dombon, Oroszhegy közelében, amit a néphit Szent Lászlótól származtat és kápolnának néz.
Talmács váraTalmács vára 99,9 km-re.
A Szebeni-havasok Resinári hegysorának keleti végében, az északról érkező Szeben folyó és a nyugatról jövő Cód patak találkozásánál fekszik Nagytalmács falu. Remélem az egerek nem a dobozban voltak :-). Megtaláltam a dobozt es 2 egeret. A doboz rendben, egerek nem voltak. A Vöröstoronyi-szorost védő három vár (Talmács vára, Vöröstorony, Lator-vár) közül az északi erődítménynek, Talmács várának (Koronavárnak, Landskron) romjai koronázzák a településtől délre eső hegy tetejét.
Bánya-tetőBánya-tető 43,2 km-re.
A Madarasi menedékháztól a Fertő-nyereg fele az egyik lehetséges túraösvény a Bánya-tető mellett vezet el. A kilátást korlátozzák a felnövő fák, és nem egyszerü a szirtre való feljutás sem.
Jávárdi-tető JávárdipatakaJávárdi-tető Jávárdipataka 71,7 km-re.
A legmagasabb pontján fenyvessel borított, 1444 m magas Jávárdi-tető a Jávárdi-patak völgye fölé magasodik. A pünkösdi geocitrom előtt szervezett Jávárdi-körtúra alkalmából érkeztünk a helyszínre. Útban a csúcs felé látványos sziklaalakzatokat tudunk megfigyelni.
Kupás-kő Békás-szoros 85,3 km-re.
Középkori temető Zabola határábanKözépkori temető Zabola határában 64 km-re.
Zabola Kovásznától 7 km-re található északra, látnivalója a 16-dik században épült Mikes-kastély. Megtalaltuk, ott didereg a kopjafanal. Talán ez az egyik leszebb domb megyénkben, ahonnan nagyon messzi és teljes 360 fokos panorámát látni. Egy rövid biciklizés után megérkeztem a helyhez és megmászva a dombocskát meg is találtam a geodobozt. A zabolai vasútállomást elhagyva, Tamásfalva irányába található egy több méter magas domb - halom, olyan mint a kunhalmok.
Katolikus templom GyergyóalfaluKatolikus templom Gyergyóalfalu 66,3 km-re.
A gyergyóalfalusi templomtorony oldalán egy régi festett felirat felújításról ad hírt, mivel nem eredeti kőbe vésett felirat, kétkedve fogadják. Éppen ezért ez önmagában csak kiindulópontja lehet annak a feltevésnek, hogy itt a XIII-dik század elején templom állott.
Hétfák MarosszentgyörgyHétfák Marosszentgyörgy 80,4 km-re.
A Hétfák nevű hely valamikor Marosvásárhely közkedvelt fürdőhelye volt, magas, terebélyes fekete nyárfákkal. A Cementlapoktól jöttem, hogy megkeressem az új csemetéket. A kiszélesedett Maros-völgyben már messziről látszottak, mint valami városvédő óriások.
Református templom Kézdimárkosfalva 56,7 km-re.
A régi templom már nem létezik, helyébe 1875-ben új templomot építenek. A falu a templom védőszentjéről, Szent Márkról kaphatta nevét.
Tivoli-tó SzovátaTivoli-tó Szováta 60 km-re.
A Tivoli tavat mesterségesen alakították ki a Cseresznyés-hegy aljában, a Körös-Toplica patak medrében. Tetszik ez a tó. E tónak köszönhetően leülepítik az iszapot, és szabályozzák a Medve-tóba befolyó vízmennyiséget.
Csere-erdő MarosvásárhelyCsere-erdő Marosvásárhely 76,6 km-re.
Marosvásárhelytől dél-keletre található a marosvásárhelyiek egyik kedvenc kiránduló- és gombászhelye, a Csere-erdő. Milyen az a csere-erdő? Ha elviszed a Csere-erdőbe a negyvenéves feleséged, akkor kapsz érte cserébe két húszévest. Egy 60 éves bácsi kívánta, hogy a 60 éves felesége legyen legalább 20 évvel fiatalabb mint ő.
Tartogóvára MiklósvárTartogóvára Miklósvár 20,5 km-re.
Tartogóvára Miklósvár fölött található a Csutakosnak nevezett erdőrészen. A faluból kiinduló szekérúton indulunk el, majd a Kövesorr alatti régi kőbányánál balra fordulunk, és megyünk az erdei úton vagy 3 km-t, amíg elérjük a Szélvíz-patak hídját, és itt a vár. Hibas vagyok, mert nem irok ekezettel, ezert irodott a Szalas magyarul ekezet nelkul. Mint mar mondom nincs gond, en tevedtem mint a datummal, mint a Szallassal. Nem az ékezet hiánya miatt javítottam át Szállásra, hanem azért mert két l-el küldted a szöveget.
Geo Negoj 86,5 km-re. Tartalmas kis Fogarasi tura alkalmaval 5 odszor vagy 6 odszor jutottam fel a Negoi csucsra. De nagyon nehéz túránk volt b_istvan-nal.
Nyugati fal Mária-kő Békás-szorosNyugati fal Mária-kő Békás-szoros 84,5 km-re.
Remek rálátás nyílik innen elsősorban az Oltár-kőre, de a Kupás-kő és a Bardócz-kő közé beékelődött Lapos-patak szorosára is. A sok nősziromtól kéklik a hely. A Cifra-nyeregből jöttünk fel a nyugati fal tetejére. A Mária-kő nyugati falának kilátópontja a csúcs közelében található.
Maka vára Makfalva 54,1 km-re.
A makfalvi vár Orbán Balázs Székelyföld leírásában Maka vára helynévként szerepel - Maka állítólag egy székely rabonbán volt. Makavárának eredete a Váruta helynévhez kapcsolódik, de ellentétben a különböző világhálón található leírásokkal, a Váruta nem egy hegy vagy domb neve.
A naptár meséje Felsőporumbák 82,7 km-re.
Tematikus park, amely látványos formában mutatja be az év 12 hónapjának legendáit. Házikók finomságokkal, játszóhelyek, vendéglő, előadások gyerekeknek.
Bilea ablaka Fogarasi-havasok 82,2 km-re.
Bilea ablaka, románul Fereastra Balei.
Gógán vára GógánváraljaGógán vára Gógánváralja 70,3 km-re.
A vár helyén mára csak a vár árkai és sánca, valamint a bozótos plató közepén tátongó üreg figyelhető meg. Gogánváraljára érkezve előbb a haranglábot akartuk megnézni, és rejteni ott. Gógánváralja egyik látnivalója a református templom és harangláb. Gógánváraljától északra eső hegy tetejét a középkorban Gógán vára koronázta, valamikor a 16-dik században pusztult el végleg, romjait a község lakosai teljesen elhordták.
Sós kút Recsenyéd 10,7 km-re.
Homoródrecsenyéden a sósforrás a falutól keletre, a Bakó-hegy oldalán, a templomtól 2 km-re található. A sóskút mélysége 0,55 m, a vízoszlop magassága 0,55 m.
Szentkert FelsőcsernátonSzentkert Felsőcsernáton 46,8 km-re.
A Bodoki hegység keleti lábánál megbújó Szentkert temploma Székelyföld legkorábbi várfallal övezett egyházi épülete. Felkeresése Csernáton falu határában nem könnyű feladat, mivel eléggé eldugott helyen fekszik.
Jézer-csúcs Fogarasi-havasok 71,3 km-re.
Gróf Széchenyi István mellszobra Székelyudvarhely 22,8 km-re.
Gróf Széchenyi István mellszobra, Székelyudvarhely.
Ehedi temetőEhedi temető 73,2 km-re.
Ehed falunak temploma a középkorban nem volt. Sőt még később, 1791-ben sem, ugyanis ekkor önállósításukat kérik, de azt a választ kapják, hogy előbb gondoskodjanak templomról. Nem készültem különösebben az ehedi rejtekhelyhez.
Kézdimartonosi feredőKézdimartonosi feredő 72,4 km-re.
A Martonosi-patak völgyfőjében édes-kénes, gyógyhatású ásványforrások vannak. A Nagy Székely Kincskeresésre készülve, rejteni indultunk a Bereck és Kökös közötti útvonalon. Tetszett, hogy rendben van tartva a fürdő, a környéke, hogy asztfaltos úton tudtuk megközelíteni. Érdekes rejtés, csodaszép hely. Ezek táplálják a moldvai tájakon is ismert, kiváló gyógyhatású martonosi gyógyfürdőt, amelyet a berecki helyi tanács működtet.
Galasescu-nyereg Fogarasi-havasok 73,4 km-re.
Galasescu-nyereg, románul Saua Galasescului vagy Saua Vistisoarei.
Katolikus templom SzékelypálfalvaKatolikus templom Székelypálfalva 38,2 km-re.
A Farkaslakáról Korondra vezető útról, a Kalonda aljában balra útelágazás vezet Énlaka felé. Kissé megkésve, de eljött az idő, hogy ezeket a rejtéseket is bejelentsem, sajnos hamarabb nem sikerült időt szakítanom rá. Elég sokáig számolgattuk a sarkakat, míg megkerült a 8. A két Kükülló között, az út mentén, a Firtos-hegy lábánál, egy sor település található.
Síratófal BözödújfaluSíratófal Bözödújfalu 49,9 km-re.
Bözödújfalu tragédiája az 1980-as években történt. Egy völgyzáró gát építése miatt a falu nagy részét elárasztották vizzel, a lakóit pedig elköltöztették. Még sosem jártam erre, ma került alkalom a hely felkeresésére. Az esztelen falurombolás során elárasztott település.
Nagy Vista-csúcs Fogarasi-havasok 75,5 km-re.
Isteni irgalmasság kápolna SzékelyvéckeIsteni irgalmasság kápolna Székelyvécke 53 km-re.
Jézus szenvedéseit örökíti meg 14 megállón keresztül, székelykapukkal és domborművekkel. Vagyis ilyen maflának mint én, születni kell. A székelyvéckei Székely Kálvária Erdőszentgyörgytől 15 km-re, festői környezetben, Székelyvécke határában található.
Oltszemi emlékparkOltszemi emlékpark 39,1 km-re.
Elkészültekor nagyon sokan megálltak, és megcsodálták a szép székelykaput, a zsindellyel fedett emlékművet. Sokszor eljártunk már itt, de a ládát még nem kerestük. Két alkalommal is kerestem az (állítólag) itt elrejtett geodobozt, de sajnos nem találtam meg. A turulmadar emlékmű 2006-ban készült, a honfoglalás és hősi halottak emlékére. A turulmadaras emlékmű 2006-ban készült a honfoglalás és hősi halottak emlékére.
Pókakeresztúr 88,3 km-re.
1322-ben temploma van, ugyanis a falu Keresztúr nevét csak templomától kaphatta, mely a szent kereszt tiszteletére volt szentelve. 1322-ben Keresztúr néven jelentkezik az oklevelekben, majd 1323-ban Kyrizthur, 1334-ben de Sancta Cruce, 1450-ben Kereszthur néven.

Történelmi-kulturális értékek - Brassó megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Parasztvár adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Székelyzsombor térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Gps nelkul - Nagyon ötletes a rejtek.
 • Ujra itt jártam - Es meg vittem magammal vagy 25 embert. :) Minden rendben a ládával.
 • Vár a tetőn - Egy jó kis emelkedő után értünk fel a várba. Mindhárom helységet összekutattuk.
 • Nagyon érdekes és szép hely - Nagy szükség lenne rá, hogy konzerválják, ha lenne ki áldozzon rá, ellenkező esetben rohamos pusztúlásra van ítélve, és nagy kár lenne érte.Elég sokaig kapirgáltam, míg megtaláltam a dobozt - nem néztem meg figyelmesen a feltöltött képeket, pedig a rejtekről is volt - amig rájöttem, hogy milyen gerendáról van szó.
 • Hehe - A helye az meg van.
 • A kültéri fürdő maradványai megvannak - A kültéri Borsáros fürdő sajnos nincs használható állapotban. A korábbi fürdő-kaláka eredményei itt-ott még látszanak.
 • Lerobbant hely - Az állomás felől közelítettük meg a rejteket. A házakat jobb oldalról megkerülve kimentünk a mezőre és a gyárkerítés ÉK sarkánál meglett a doboz.
 • A helyén van még? - Egészen biztos, hogy a helyén van még a geodoboz?
 • Hangyák - A fa megvan, a doboz helyét egy lehullt száraz ággal próbáltam kikotorni, de doboz nem került elő. A fán egy nagy létszámú és nagyon csípös hangyaboly lakik, kaptam is vagy húsz csípést.
 • Mindenkinek - Mindenkinek sok találatot, szép rejtéseket, bort, búzát, békességet az új esztendőben.
 • Csend és nyugalom - Gyönyörű őszi napsütéses időben találtam a bodvaji temetőre, a rejtésnek köszönhetően. Igazi csemege egy természetjárónak, örvendek hogy ide is eljutottam.
 • Megvan - Ez a doboz is megvan.
 • Négyen kerestük - Fél órán keresztül kerestük de nem találtuk meg. De a kilátás megérte.
 • Ajanlom mindenkinek - Kisebb barati tarsasaggal szerre megkerestuk az osszes geoladat. Igazan gyonyoru a volgy, mi minden evben kempingezunk par napot itt.
 • Üres - Sajnos a rejtek üres.
 • Kazettás mennyezet - A Fekete- tói vásárból hazafele jövet kerestük fel a templomot. Mivel felújítás alatt áll, nem látogatható.
 • Helyi elnevezése Feneketlen-tó - A legenda szerint a tó helyén valamikor állt egy ház. Ebben a házban élt Rákné (vagy Rátné) édes- és mostohalányával.
 • Sokadjára - Sokadszori nekifutásra találtam meg ezt a geoládát. Pedig csak most kerestem először.

Sikerült eljutni Székelyzsombor környékére? Tetszett a Parasztvár? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Brassó megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.