Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.
Lakótorony - Szászorbó - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Lakótorony - Szászorbó

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Borzsovafürdő
9180
Kis Bánffy-forrás - Szalárd
Termálforrások a medence alján
Szalmakalap Múzeum - Kőrispatak
Nagykorú múzeum
Bánatos királylány kútja - Nagygalambfalva
Tavacska halacskákkal
Váldhíd
Templombelső
Sziklatorony - Kurmatura-patak - Királykő-hegység
Az ösvény felől nézve
Vargyas-patak - Vargyas-szoros
Denevérek
Sólyomkő vára - Sepsibükszád
Sólyomkő vára dél felől nézve
Nedves-túra Ratosnya
Nagy-Köves
Pietrosz-csúcs - Kelemen-havasok
A Pietrosz-csúcs

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Lakótorony Szászorbó fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Lakótorony - Szászorbó.. Fedezzétek fel Szászorbó és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Lakótorony!

A legközelebbi település Szászorbó, 0,13 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Lakótorony Szászorbó közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
5,9 km-re. A 13-dik században épült, szép fekvésű, hangulatos kelneki várat 2004-ben újították fel. A várfalakon belül reneszánsz virágmintás, festett fakarzatos, evangélikus kápolnát építettek, melyben ma koncerteket, kiállításokat rendeznek.
6,4 km-re. Háromhajós román kori temploma építési idejét az 1260-as évekre teszik - korjelzőnek tekintik a karcsú magas tornyot és az alatta kiépített árkádos karzatot, melyet keresztboltozat fed. A vasárnapi "keresgélés" első rejtekhelye.
16,1 km-re. 1150 előtt terra Siculorum terrae Sebus, utána szász település. 1203-ban a sebesi dékánság székhelye, ekkor biztosan van már temploma. Régóta készülök itt rejteni egy dobozkát a környék legjelentősebb épületéhez. A Vörös-szakadékhoz igyekezvén megnéztük a templomot.
16,2 km-re. Idővel megfordultak itt a gótok és a hunok is, majd az avarok, szlávok következtek. A ma városi rangban levő település területén a régészek már a rómaiak korából találtak szervezett életre utaló leleteket.
17,3 km-re. Már a főútról is jól látható. Ez az Ort der Ruhe a temetőkre használatos kifejezés, a csend, a pihenés helye. Gratulálok a sikeres dobozkereséshez. Egy igazi hangyabolyból kellett kiássam. A Vörös-szakadék természetvédelmi terület Szászsebestől 3 kilométerre északkeletre található.
17,7 km-re. Várának romja a falu határában magasodó 1098 m magas Varful Zidului nevű csúcson kereshető fel. Szibiel felől érkeztem. Nagyszebentől nyugatra, a Szebeni-havasok északi lábánál, a Szibiel-patak mellett települt Szibiel község.
18 km-re. Nagyszeben központjától 20 km-re nyugatra helyezkedik el Szibiel (Sibiel, Budenbach). Temploma - a Szentháromság ortodox templom - 1765 és 1776 között épült. Tetszett a szibieli templom udvarán áló, 1877-ből származó fakereszt.
18,1 km-re. Szibielben, a templom mellett található Románia legnagyobb üvegikon-múzeuma. A 2005-ben elhunyt Zosim Oancea atya 1969-ben kezdte gyűjteni darabjait, amelyek közül a múzeum hatszázat mutat be.
18,1 km-re. Pedig gps koordinátánk is volt. Nem kis munka volt megtalalni a kotojast.
19,3 km-re. Az Artmania rockfesztivál első estéjének koncertjei után, éjfél körül érkeztem a helyszínre. Szebenkákova (1964-ig Cacova Sibiului majd Fantanele, németül Krebsbach) Nagyszebentől 20km-re nyugatra található.
20,2 km-re. Nagyszebentől nyugatra, 15 km-re fekszik Orlát község. A Szebeni-medence és a Székási dombvidék találkozási pontján, a falutól északnyugatra, a Riesenberg-hegy csúcsán középkori vár romjait kereshetjük fel.
21,6 km-re. Nagyszebentől nyugatra, 15 km-re távolságra fekszik Orlát község. A korai szebeni ispánság nyugati peremén, a Szeben patak, illetve a régi sószállító és hadiút közelében, emelték az Árpád-korban a Várhegy lapos tetején azt az erősséget, melynek nyomai még ma is jól láthatóak a falu feletti dombon. Hogy itt volt-e valaha Szebenvár?
22,9 km-re. Guraró (románul Gura Raului, németül Auendorf) egy község Szeben megyében, a Szebeni-Hegyalja tájegységben. A Szeben folyó mellett, a Csindrel-hegységtől északra, 550 méterrel a tengerszint felett fekszik. Megvan a dobozka.
24,3 km-re. A domonkosok temploma és rendháza a reformációt követően, a szerzetesek eltávolítása után, rommá lesz és romjaiból építik fel újra, de már kastélyként. Eddig csak a vasútállomáson voltam. Az igazság az, hogy egy kicsit pontosabb lehetne a segítség, mert elég hosszú a fal, meg persze tele van szederindával meg csihánnyal, ami eléggé hátráltatja a keresést. Fürgén másztunk be a kapu tetején és úgy éreztük miénk a kastély. Bod Péter szerint Martinuzzi építteti a kastélyt 1546-1551-ben, mások szerint Bethlen Gábor.
24,4 km-re. Középkori plébániatemploma, amely ma is áll, a XIV-dik századból származik, tehát feltételez egy előbbi templomot. Eredetileg háromhajós templom volt, de ebből csak a középhajó maradt meg és a szentély az eredeti boltozat nélkül. Jó hogy a segítő információt nem adják kéz alatt. A fallal körülzárt templom ódon hangulata lenyűgöző.
25 km-re. A mai utam utolsó, ötödik geodoboza. Borberek első temploma a XII-XIII-dik század fordulóján már elkészülhetett, mert ebben az időben jönnek a környék szász telepesei, akik II Endrétől kapnak kiváltságokat.
25,1 km-re. Kereszténysziget jellegzetes szász falu, Nagyszebentől 9 km-re fekszik és egy 16-dik században épített, gótikus erődtemplommal büszkélkedik. Megvan a dobozka. A rejtekhely fotók alapján egy kicsit zavarban vagyok. A pet előformában nem volt játszótérre utaló címke?
25,2 km-re. Egykori ferences kolostor - Ferdinánd I sugárút 19-21 szám, Gyulafehérvár.
25,7 km-re. A település közepén, a Viza patak jobb partján, egy dombon áll a védőfalakkal övezett református vártemplom. A háromhajós, bazilika típusú templom építését valószínűleg 1240-ben kezdték meg, majd 1280 körül fejezték be. Egy hetet nyomtam le Vízaknán. Az a helyzet,hogy kertek vannak az oldalban,tehát vagy kell kerülni egy nagyott vagy átvágni a kerteken,ami eléggé rizikós messze idegenben. Információim szerint ezt a geodobozt tavaly szeptemberben találták meg utoljára.
25,9 km-re. A gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyház egy háromhajós katedrális, melyet egy 11-dik században épült templom helyén emeltek a 13-dik század elején, román stílusban. Zenei aláfestésként (valamivel korábban) fülgyönyörködtető, ámde sajnos érthetetlen, latin nyelvű egyházi énekeket hallhattunk, míg egy lány gyakorolt, hátat fordítva a látogatóknak. Mivel a geodoboz a templomban van, három koordinátát mértünk kint, majd a templom alaprajzát is figyelembe véve kaptuk meg a rejtek koordinátáit. Jólesett elsőnek megtalálni ezt a rejtekhelyet. A román kori magyar művészetnek ez az egyik legszebb példája, jellegzetes román kori elemei a torony és a templom déli kapujának díszítései.
27,7 km-re. Zebernik várának romjai Borberektől 2,5 km távolságra vannak északnyugatra, a Vincipatak falu feletti Várhegyen.
28,6 km-re. Mután megjártam a Mammutot gondoltam megkeresem a dobozkát a dendrológiai parkban. Aznap a Torockói-hegységben túráztunk, rejtettünk egy új geodobozt a Szív-tisztásra rálátást biztosító pontnál, illetve telepítettünk egy új dobozt az eltűnt Kecskekő-doboz helyett.
29,8 km-re. Az Oncesti csúcs a Szebeni havasok (Cindrel) hason nevű hegyének, 1720 m magas csúcsa. Elindultam a csúcs fele, temészetesen libegővel.
30 km-re. A mai Cindrel túrán megkerestem a Rozdesti-csúcson levő godobozt.
31,5 km-re. Kistorony egykor önálló település volt, ma Nagyszeben városának nyugati részéhez tartozik. Sok évvel ezelött voltam egyszer a kistoronyi evangélikus templomban. Csodálkoztam is rajta, hogy nincs még itt geodoboz. Erődtemplomának különlegessége, hogy a szász templomok közül egyedül ez készült kereszthajós kivitelben, valamint, hogy templomtornya kezdetben őrtoronyként szolgált.
31,9 km-re. A Csindrel-hegység (Szebeni havasok) egy hegycsoport, a Déli-Kárpátokban, a Páring-hegység csoportjának észak-keleti részén. Déli határán a Lotru-hegység, nyugati határán aSurján-hegység található. Mivel a láda akkor még nem volt ott, a találat kimaradt. Sotetben erkeztunk a csucsra, sajnos a felhos ido miatt nagyon gyenge kilatas volt.
32 km-re. Az Oasa-tó a legnagyobb mesterséges vízgyűjtő tó a Sebes völgyében. A tó vízét a Galceag földalatti vízerőmű hasznosítja.
32 km-re. Resinár Szebentol 12 km-re fekszik. Itt született Octavian Goga, román költo és politikus, valamint Emil Cioran, román filozófus.
32,6 km-re. Az állatkert létrejöttét a Códon (Sadu) levő vízierőművet (az első Erdélyben) feljavitó Székely mérnök kezdeményezte, miután egy pár rókát fogott a közeli erdőben. Sajnos nincs már meg az állatkert és az Astra Néprajzi Múzeum közötti kapunál levö geodoboz. Először jártunk ebben a kicsi, de szép helyen fekvő állatkertben. 1929-ben nyitotta meg kapuit a nagyszebeni Fiatalerdőben Románia első állatkertje.
32,7 km-re. Felérve a legelő gerincére, az út tovább halad az erdőben, de már dél-keleti irányban. Tótfalud dél-nyugati részén indul az a földút, melyen dél, dél-nyugati irányba haladva, megkerüljük a várhegyet.
32,9 km-re. Útban Paltinis fele, éjjel, nem hagyhattam ki ezt a rejtekhelyet. Elég későre érkeztünk meg a helyszinre, és már nem volt sok idő az éjszakai szaladó verseny elött. A Fiatalerdő (Dumbrava Sibiului, Junge Wald) Nagyszeben város közigazgatási területén található, a park régóta a helyiek kedvenc sétálóhelye.
33,3 km-re. Az 1945-ös villamosítási terv szerint a Sadu V hidroenergetikai üzem Erdély központi részének kellett bíztosítsa az áramellátást. A Cód (Sadu) patakon a Berbécsnyak (Gatul Berbecului) szorosra épített duzzasztógát az ország egyik legrégebbi hidroenergetikai létesítménye.
33,4 km-re. Petőfi Sándor a szabadságharc idején Nagyszebenben is megszállt. Nem tudtam róla, hogy Szebenben van egy Petőfi Sándor park. Vasárnap reggel megkerestem (persze hogy nem kellett GPS) ezt a dobozkát. Én is szénaszoborként találtam leírást róla a neten, de valószínűleg helytelenül használják. Emlékére egy kis parkot neveztek el a városban.
33,4 km-re. A nagyszebeni Erlenpark (Erlen égerfa) az egyik legrégebbi park a mai Románia területén, 1856-ban hozták létre. A park hangulata különös, a zenepavilonban nyáron rendszeresen koncerteket és előadásokat tartanak.
33,5 km-re. A Nagyszeben-külvárosi plébániát, régi nevén Terezianumot, a 18-dik század második felében, 1771-ben alapították, eredetileg árvaházként működött, amelyet Mária Terézia alapított. Az árvaház szervezője Delphini János Teofi l jezsuita volt. A Nagyszeben-külvárosi plébániatemplom, melyet Mária Terézia alapított, 1767–1781 között épült és Batthyány Ignác erdélyi püspök szentelte fel.
33,6 km-re. A Szent János (Johannis) templom a nagyszebeni Mitropoliei utcában áll. Elég alkalmatlan pillanatban érkeztem a helyszínre. Bevallom nem nagyon szeretem az ilyen bújócskázós helyeket, de az esős időnek köszönhetően, nem jártak sokan az udvaron. Épp a kórus tagjai gyülekezhettek vagy valami esemény zajlott. Az eredeti (18811-1883) evangélikus (luteránus) templomot az összeomlás veszélye miatt lebontották, helyére épült a mostani evangélikus templom 1912-ben.
33,8 km-re. Románia első vashídja, amelyet 1859-ben állítottak fel, és amely biztosította a bejutást az Alsóvárosból a várba. GPS nélkül nem találtuk volna meg. Nehezen találtam meg a dobozkát GPS nélkül. Nagyon tetszett.
33,8 km-re. A vadászmúzeum Nagyszeben egyik fontos személyiségének nevét viseli.

Történelmi-kulturális értékek - Fehér megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Lakótorony adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Szászorbó térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • GPS nelkul nagyon nehez megtalalni ezt bizonyitja a mai napi vallato-furdo es mofettai kirandulasunk is. De azert a rejtekes foto sokat segitett.
 • A rejtekhely a Földön lenne. Mondjuk Székelyföldön.
 • Egy esti seta alkalmaval.
 • Könyü kis séta alkalmával találtam meg ezt a geodobozt. Letünt idők dicsőségéről tanuskodik ez a papírmalom.
 • Göcsörtös az az ölelés, és elééggé fura mikor sok tekintet szegeződik rád a parkban, amikor felé tartasz.
 • Érdekes, hogy amikor november elején ellenőrizni akartam ezt a rejtekhelyet, nem találtam meg a geodobozt. Pedig saját rejtésem :-) Akkor ezek szerint, valaki áthelyezte egy másik helyre.
 • A Transzkelemen egyik célpontjaként jelöltem meg a tavat, bár jártam már itt, azért nem akartam kihagyni, mert nagyon szép látvány, nekem nagyon tetszik. Én is úgy voltam vele először, hogy valami nagyobbra számítottam, de ahogyan a Bigár vízesésnél is, ha a természet által nyújtott szépséget nézem, el kell ismernem, hogy mindenik egy-egy gyöngyszem, és mint olyan, a gyöngy sem a méretéből adódóan szép.
 • Az öcsémékkel esti ládázásra indultunk. Meg is találtuk, a kapu csukva volt.
 • Meglett a doboz, kissé vizes bakanccsal, de a melegben hamar megszáradt. Érdekes ez a székely Tajga.
 • Mielőtt elindultunk, láttam egy videót, amelyen a medve fényes nappal a fürdőváros főútján otthonosan mozog. Akkor, ha mi megyünk az ő területére, mi hogy viselkedjünk?
 • Köszönöm, köszönjük a két eltűnt geodoboz újratelepítését. A kilátó tetejéről tényleg a semmibe lehet kilátni.
 • Fogmosás közben, a fürdőszoba ablakából figyeltem, hogyan érkezik a reggel Bibarc-tetőre, képzeletem be is indult, nagyon gyorsan egy kacsalábon forgó Fergettyűvár állt a dombtetőn. A valóság azonban az, hogy a legendás vár már a múlté.

Sikerült eljutni Szászorbó környékére? Tetszett a Lakótorony? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Fehér megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.