Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Kelnek - Turisztikai látnivalók - Bejelentkezés/Regisztráció
 


Kelnek turisztikai látnivalói

A 13-dik században épült, szép fekvésű, hangulatos kelneki várat 2004-ben újították fel. A várfalakon belül reneszánsz virágmintás, festett fakarzatos, evangélikus kápolnát építettek, melyben ma koncerteket, kiállításokat rendeznek...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után.

***

Néhány kép a Kelnek képtárból:

Világörökség része
Világörökség része
Erődítmény 1
Erődítmény 1
Erődítmény 2
Erődítmény 2
Bejárat
Bejárat
Erődítmény 3
Erődítmény 3

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Kelnek fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22626 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Kelnek!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Kelnek, 0,23 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Kelnek közelében?
- Lakótorony Szászorbó 5,9 km-re.
- Erődtemplom Szászorbó 6,1 km-re.
- Evangélikus erődtemplom Szászsebes 10,4 km-re. Utána szász település. Belül - A Vörös-szakadékhoz igyekezvén megnéztük a templomot. (itt geodobozt is lehet keresni)
- Evangélikus erődtemplom Szerdahely 10,4 km-re. Háromhajós román kori temploma építési idejét az 1260-as évekre teszik - korjelzőnek tekintik a karcsú magas tornyot és az alatta kiépített árkádos karzatot, melyet keresztboltozat fed. Vasárnap - A vasárnapi "keresgélés" első rejtekhelye. (különleges hely geodobozzal)
- Városerődítés Szászsebes 10,4 km-re. A Szebeni-havasokhoz tartozó Szászsebesi- és az ettől keletebbre húzódó, ugyancsak a havasokhoz tartozó Szerdahelyi-hegységet elválasztó, itt északra tartó Sebes folyó két partján fekszik Szászsebes városa.
- Vörös-szakadék Szászsebes 12 km-re. Már a főútról is jól látható. Visszatérés - Újra eljöttünk, és még szebbnek találtuk, mint ezelőtt nyolc évvel. (itt geodobozt is lehet keresni)
- Hőség-domb kőtojása 16,5 km-re. A kőtojás megközelítése - Pedig gps koordinátánk is volt.
- Martinuzzi várkastély Alvinc 18,5 km-re. Bod Péter szerint Martinuzzi építteti a kastélyt 1546-1551-ben, mások szerint Bethlen Gábor. Romok - Fürgén másztunk be a kapu tetején és úgy éreztük miénk a kastély! Mármint a kastély, melyet hozzá képzeltünk a romokhoz. (itt geodobozt is lehet keresni)
- Református templom Alvinc 18,5 km-re. Középkori plébániatemploma, amely ma is áll, a XIV-dik századból származik, tehát feltételez egy előbbi templomot. Ódon hangulat - A fallal körülzárt templom ódon hangulata lenyűgöző.
- Református templom Borberek 19,2 km-re. Borberek első temploma a XII-XIII-dik század fordulóján már elkészülhetett, mert ebben az időben jönnek a környék szász telepesei, akik II Endrétől kapnak kiváltságokat. Az ötödik - A mai utam utolsó, ötödik geodoboza.
- Egykori ferences kolostor Gyulafehérvár 20,4 km-re. Egykori ferences kolostor - Ferdinánd I sugárút 19-21 szám, Gyulafehérvár.
- Katolikus Székesegyház Gyulafehérvár 21 km-re. A gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyház egy háromhajós katedrális, melyet egy 11-dik században épült templom helyén emeltek a 13-dik század elején, román stílusban. Márton Áron sírja - Meggyőződésünk, hogy a rejteket megtaláltuk, legalábbis nekünk egyértelműnek tűnt.
- Falfestmény Gyulafehérvár 21,1 km-re. Falfestmény - Gyulafehérvár.
- Zebernik vára Borberek 21,9 km-re. Zebernik várának romjai Borberektől 2,5 km távolságra vannak északnyugatra, a Vincipatak falu feletti Várhegyen.
- Salgó vára Szibiel 23,5 km-re. Várának romja a falu határában magasodó 1098 m magas Varful Zidului nevű csúcson kereshető fel. Van aki gyalog, van aki motorral - Szibiel felől érkeztem.
- Dendrológiai park Gyulafehérvár 23,5 km-re. Nekem érdekes geodoboz - Mivel a rejtek valóban nincs éppen a legkönnyebben azonosítható helyen és a doboz is eltűnt, "rejtettem" egy új helyre egy új dobozt.
- Szibieli templom 23,9 km-re. Nagyszeben központjától 20 km-re nyugatra helyezkedik el Szibiel (Sibiel, Budenbach). Kereszt, kút, és mérleg - Tetszett a szibieli templom udvarán áló, 1877-ből származó fakereszt.
- Zosim Oancea üvegikon-múzeum Szibiel 23,9 km-re. Szibielben, a templom mellett található Románia legnagyobb üvegikon-múzeuma.
- Mammut-csúcs 24,9 km-re.
- Szebenkákova 25,2 km-re. Szebenkákova (1964-ig Cacova Sibiului majd Fantanele, németül Krebsbach) Nagyszebentől 20km-re nyugatra található. Több lehetséges rejtek közül az utolsóban - Az Artmania rockfesztivál első estéjének koncertjei után, éjfél körül érkeztem a helyszínre.
- Riesenberg Orlát 26,1 km-re. Nagyszebentől nyugatra, 15 km-re fekszik Orlát község.
- Szentmihálykő vára Tótfalud 27,1 km-re. Felérve a legelő gerincére, az út tovább halad az erdőben, de már dél-keleti irányban.
- Szebenvár Orlát 27,5 km-re. A korai szebeni ispánság nyugati peremén, a Szeben patak, illetve a régi sószállító és hadiút közelében, emelték az Árpád-korban a Várhegy lapos tetején azt az erősséget, melynek nyomai még ma is jól láthatóak a falu feletti dombon. Szebenvár és Riesenberg - Igen, ezen a helyen állt a Szebenvár, olvasd el a rejtekhely nagyon részletes leírását.
- Hollókő 28,1 km-re.
- Guraró 28,6 km-re. A Szeben folyó mellett, a Csindrel-hegységtől északra, 550 méterrel a tengerszint felett fekszik. Gura Raului Lake 5 - M
- Ompoly-kövek 29,1 km-re.
- Református templom Vízakna 30,5 km-re. A település közepén, a Viza patak jobb partján, egy dombon áll a védőfalakkal övezett református vártemplom. Uj rejtek - Mivel a templomot körülvevö falban levö geodoboz eltünt, egy újat helyeztem el, egy kicsit távolabb.
- Erődtemplom Kereszténysziget 30,8 km-re. Kereszténysziget jellegzetes szász falu, Nagyszebentől 9 km-re fekszik és egy 16-dik században épített, gótikus erődtemplommal büszkélkedik. Mostanában püspök, nem nagyfőnök - A ládaoldalakat nem írom, hanem szerkesztem, bár a legtöbb helyen én írom a szöveget is.
- Kakucs vára 31 km-re.
- Kisakna-tó Vízakna 31,5 km-re.
- Oasa-tó 34,4 km-re. A tó vízét a Galceag földalatti vízerőmű hasznosítja.
- Kisompoly-szoros 34,6 km-re.
- Ósebeshely vára 34,6 km-re.
- Rozdesti-csúcs Szebeni-havasok 35 km-re. Sziklák - A mai Cindrel túrán megkerestem a Rozdesti-csúcson levő godobozt.
- Piros és Fekete Szászváros 35,1 km-re. Gözmozdony - Miután elterelö hadmüveletet tartottam egy ott lötyögö ittas (reggel fél tízkor) egyénnel, felemeltem a lappancsot és megtaláltam a .
- Oncesti-csúcs 35,3 km-re. Az Oncesti csúcs a Szebeni havasok (Cindrel) hason nevű hegyének, 1720 m magas csúcsa. Oncesti-, Batrana- és Rozdesti csúcsok - Elindultam a csúcs fele, temészetesen libegővel.
- Református templom Tövis 35,3 km-re. Tekintélyes egyházközség lehetett, amely otthont tartott fenn a leprások részére. Tövis - A tövisi református teplomba nem jutottam be.
- Katolikus templom Tövis 35,4 km-re. Amint a templom nyugati kapuja feletti felirat megörökíti, a templomot Hunyadi János építteti 1449-ben: Anno Domini MCCCCXXXXVIIII Johannes de Hunyad regni hungariae gubernator. Nagyon szép - Ezt a templomot meg kell látogatni! Igazán megéri.
- Református templom Algyógy 35,5 km-re.   Torony nélküli, egytermes, gótikus alaprajzi jellegű épület.
- Árpád-kori körtemplom Algyógy 35,5 km-re. Algyógy legértékesebb épülete a körkápolna - a közelmúltban elvégzett régészeti feltárások szerint a kicsiny kerektemplom a 11-dik vagy a 12-dik században épült, s így a legkorábbi kerektemplom Erdélyben.
- Szív-tisztás Borosbocsárd 35,8 km-re. Borosbocsárd település észak-nyugati kijáratától körülbelül 3 km-re, az útból egy ösvény indul balra.
- Ferences templom és kolostor Szászváros 36,1 km-re. Ferences kolostorról már 1260-ból van adat a vatikáni Varasinum írásos kódexben. Kolostor - Ez volt az első szászvárosi doboz, amit megkerestem.
- Kun Kocsárd emlékére Szászváros 36,2 km-re. 20 évvel ezelőtt Csaba testvérrel Szászváros utcáin sétálva megnéztük Kun Kocsárd és Kun Géza mellszobrainak néhai helyét, ahol ma egy repülőgépépítő mérnök mellszobra, és repülőgépének makettje látható. Mecénás - Tulajdonképpen a két doboz egymásra vigyáz.
- Csindrel 36,3 km-re. Déli határán a Lotru-hegység, nyugati határán aSurján-hegység található. Jo kis teljesitmenytura volt - Sotetben erkeztunk a csucsra, sajnos a felhos ido miatt nagyon gyenge kilatas volt.
- Zsinagóga Szászváros 36,3 km-re. A szászvárosi zsinagóga a XVIII-dik századból származik, szakrális épitmény. Zsidók - A zsinagóga az megtaláltatott.
- Valle Mika mészkövei 36,4 km-re. Ellenben a hatalmas sziklatömbök valamikor a geológiai idők folyamán a Torockói-hegység akkori mészkőpartjáról vándoroltak egyre délebbre, majd beágyazódtak az akkori tengerfenékbe.
- Templomrom Borosbenedek 36,8 km-re. Borosbenedek egykori gótikus temploma a falu feletti magaslaton az elmúlással küszködik.
- Kistorony evangélikus templom Nagyszeben 37,1 km-re. Erődtemplomának különlegessége, hogy a szász templomok közül egyedül ez készült kereszthajós kivitelben, valamint, hogy templomtornya kezdetben őrtoronyként szolgált. A hely már rég kérte a dobozt - Csodálkoztam is rajta, hogy nincs még itt geodoboz.
- Bulbuci-kő 37,2 km-re.
- Diód vára 37,3 km-re. Diód várának romját Diód belterületének északnyugati szélén, a Diód-patak partján, az ottani tó melletti kisebb kiemelkedésen találjuk.
- Szentháromság görögkatolikus temlom Balázsfalva 37,6 km-re. Balázsfalva az erdélyi görög katolikusok központjának számít - a 19-dik században a románok politikai, vallási és kulturális központja volt.
- Resinár 37,9 km-re. Itt született Octavian Goga, román költo és politikus, valamint Emil Cioran, román filozófus.
- Hazugságok hídja Balázsfalva 38,1 km-re. A helybeliek által Hazugságok hídjának nevezett vasúti felüljáró Balázsfalva központi részét köti össze a déli, Hula-negyeddel.
- Kecskekő vára 38,2 km-re. Gyulafehérvártól észak-északnyugatra, a Királypataka település északi határában nyúlik a magasba az 1090 m magas sziklapiramis, a Kecskekő. Vannak csodák - Most nem a természeti csodákra gondolok, amikben bővelkedik e hely, hanem arra, hogy előkerült a láda.
- Állatkert Nagyszeben 38,4 km-re. Az állatkert létrejöttét a Códon (Sadu) levő vízierőművet (az első Erdélyben) feljavitó Székely mérnök kezdeményezte, miután egy pár rókát fogott a közeli erdőben. Nincs már geodoboz - Sajnos nincs már meg az állatkert és az Astra Néprajzi Múzeum közötti kapunál levö geodoboz.
- Zubogó-vízesés Feredőgyógy 38,4 km-re. Jégcsapok - Váratlan látvány a gőzölgő vízesés és a csillogó jégcsapok! Sokáig gyönyörködtünk benne.
- Negoveanu gyüjtőtó 38,6 km-re. A Cód (Sadu) patakon a Berbécsnyak (Gatul Berbecului) szorosra épített duzzasztógát az ország egyik legrégebbi hidroenergetikai létesítménye.
- Fiatalerdő Nagyszeben 38,7 km-re. A Fiatalerdő (Dumbrava Sibiului, Junge Wald) Nagyszeben város közigazgatási területén található, a park régóta a helyiek kedvenc sétálóhelye. Uj rejtek - Mivel a máramarosi emlékműnél levő geodoboz eltűnt, egy újat helyeztem egy kicsit távolabb.
- Szelindek vára 38,8 km-re. A szelindeki vár 1765-ben készült. Belépődíjat kell fizetni - Miután a támfal építésen sikeresen túljutottunk fejenként 3 lejért bejutottunk a várba.
- Római fürdő Feredőgyógy 38,8 km-re. Kihasználva a természetes úton létrejött forráskrátert, a langyos források feltöréseinél, a mésztufában, a rómaiak fürdőmedencét alakítottak ki. Fürdő télen - Már az ókorban felismerték a termálvíz gyógyító hatását, ezért a rómaiak komoly fürdőt alakítottak ki a mészkőtufában.
- Petőfi Sándor-park Nagyszeben 38,9 km-re. Emlékére egy kis parkot neveztek el a városban. Petőfi - Ugy gondoltam nagyon könnyen fog ez menni, de végül nem ugy lett.
- Teréziánum Nagyszeben 38,9 km-re. Az árvaház szervezője Delphini János Teofi l jezsuita volt. Teréziánumi Sarlós Boldogasszony templom - A Nagyszeben-külvárosi plébániatemplom, melyet Mária Terézia alapított, 1767–1781 között épült és Batthyány Ignác erdélyi püspök szentelte fel.
- Erlenpark Nagyszeben 39 km-re. A nagyszebeni Erlenpark (Erlen égerfa) az egyik legrégebbi park a mai Románia területén, 1856-ban hozták létre.
- Szent János-templom Nagyszeben 39,1 km-re. A Szent János (Johannis) templom a nagyszebeni Mitropoliei utcában áll. Saint Johann - Érdemes körülnézni odabent a könyves üzletben is.
- Hazugok Hídja Nagyszeben 39,4 km-re. Románia első vashídja, amelyet 1859-ben állítottak fel, és amely biztosította a bejutást az Alsóvárosból a várba. Hid - Érdekes, hogy mekkora a szintkülönbség a városban, ezt a hídról lehet jól észlelni.
- Albert Huet-tér Nagyszeben 39,4 km-re. Nagyszeben Szászföld "fővárosa", 2007-ben Európa kulturális fővárosa volt. Odú - Na végre egy megtalált doboz.
- Brukenthal-palota Nagyszeben 39,4 km-re. Brukenthal-palota, ma muzeum, Épült 1778-1788-ban.
- Katolikus Templom Nagyszeben 39,4 km-re. Nagyszeben főterének északi oldalán áll a Szentháromság Római Katolikus Templom. Főtér - A templom most is lenyűgöző, főleg a belső díszítése.
- August von Spiess vadászmúzeum Nagyszeben 39,4 km-re. Nagyszebeni vadászmúzeum - A vadászmúzeum Nagyszeben egyik fontos személyiségének nevét viseli.
- Magyarigeni-tengerszem 39,5 km-re. A geológusok szerint a Hargita megyei Gyilkos-tóhoz hasonlóan képződött, természetes, földcsuszamlások okozta elgátolások következtében. Új rejtés új helyen - A régi rejtés nem hiszem, hogy megvan még.
- Fazekasok tornya Nagyszeben 39,6 km-re. A Vár utca monotóniáját megtöri a három őrtorony, amelyek a harmadik várgyűrűhöz tartoztak. Nem korondiak - A tornyok, mármint kettő, teljesen fel van újítva.
- Bádogosok tornya Nagyszeben 39,7 km-re. A tornyot a színház előtti falszakasszal együtt 1877-ban lebontották. Vörös szőnyeg - Valami előadásra készülődhettek a szomszéd színházban, mert a vörös szőnyeg volt kiterítve a bejárat elé.
- Gáldi-szoros 39,9 km-re. A szoros egy adott szakaszon annyira szűk, hogy csak az út egyik sávjának marad hely a patak mellett.
- Kisdisznódi mészkövek 39,9 km-re. Béka - Látszott, hogy jó idő volt.
- Rüsz 40,4 km-re. Értékei a karzat festett kazettái, valamint a templom különálló, megdőlt tornya. Hiába - A templom nagyon tetszett.
- Kisdisznód Evangélikus templom 40,5 km-re. 1428-ban, Mulenbecher Miklós plébánossága idején, Szent Mária tiszteletére szentelt, gótikus templomot építettek a falu közepén. Kazetták - A vár jegyszedőjénél érdeklődtünk a templomba való bejutás lehetőségéről és kaptunk egy telefonszámot, egy nagyon kedves szász hölgy engedett be.
- Kisdisznódi vár Kisdisznód 40,8 km-re. A kisdisznódi erődtemplomot 1223 körül építette Gocelinus magister,román stílusban. Szent Mihály - Egyedi a templom építési stílusa.
- Ticuiata-szikla Csáklya-szoros 40,9 km-re. A Csáklya-szoros környéke régészeti lelőhely, bronzkori halomsíros temetők találhatók itt. Könnyű megtalálni - Miután visszahelyeztem a "dinoszauruszt" megmásztam a Csáklya hasadék másik szikláját is.
- Mariuta-szikla Csáklya-hasadék 40,9 km-re. A Csáklyakő mögött eredő Csáklya pataka mentén két hasadék is képződött, amelyek közül a leglátványosabb a Csáklya-hasadék. Eljött az ideje - Amig rászántam magam, hogy bejelentsem a doboz megtalálását eltelt majdnem egy év.
- Kocka alakú lombkoronák Nagyszeben 41,4 km-re. Nagyszebenben, a Lazaret negyedben levő Acélmunkások (Otelarilor) utcában, 40 fa lombkoronáját kocka alakúra alakítják ki.
- Fetele Albe szentély 41,6 km-re. Ez egy dák település és hasonlóan a többi feltárt erődítéshez itt is megfigyelhető a mészkő tömbökből épült falazási technika a murus Dacicus.
- Rosen Garten 41,6 km-re. Az 1979-ben épített Rosen Garten menedékhely közelében levő erdő. Rossz állapotban - Megtaláltam a dobozt, nedves füzettel.
- Falkenhayn-torony Nagyszeben 42,4 km-re. Szenterzsébet (románul Gusteriţa, németül Hammersdorf) régebb önálló szász falu volt, 1950 óta Nagyszebenhez tartozik. Új geoláda - Mivel a régi ládát betemette a föld, új ládát helyeztem el, kicsivel távolabb.
- Nagydisznód 42,9 km-re. Itt született Heltai Gáspár, a szász származású protestáns lelkész és nyomdász.
- Máda barlangvár 43,1 km-re. A szurdokig el kell menni, innen indul az ösvény.
- Barlangvár Erdőfalva 43,3 km-re. A déli irányból vezető úton Erdőfalvára érkezve a falu központjából már jól látható a községtől északra magasodó csipkézett sziklafal, mely számos üreget, hasadékot rejt magában. Útvonal a várhoz - Van egy másik egyszerűbb útvonal a barlangvárhoz.
- Havasgáldi-szoros 43,6 km-re. A Havasgáldi-szoros a Torockó-hegységben, a Gáld völgyének középső szakaszán található. Mikulási ajándék - Már rég motoszkált a fejemben egy körtúra a Gáldi-Csáklya részen.
- Szfinx Havasgáldi-szoros 43,8 km-re. A Havasgáldi-szoros sziklakapujának, valamint sziklakürtőjének megközelítésére alkalmas, többnyire kőgörgetegen kapaszkodó, jelzetlen ösvény felett egy érdekes sziklaalakzat található. Nehéz volt, pedig könnyen is mehetett volna - A játékvezető által rejtett dobozok újra ide csábítottak.
- Csáklya-kő 43,9 km-re. 1233 m magas csúcsát egy betonoszlop jelzi, mely sűrű bozótosban, erdőben található. Geokrety-k támogatása - Értem, tehát az utazó nevében szünet van a betűk és a számjegyek között, ezért nem találtam meg én.
- Sziklakapu Havasgáldi-szoros 44 km-re. Egy jelzetlen ösvény is indul felfelé, ezen fel lehet jutni a sziklakapuhoz. Eltűnt ez a doboz is, de rejtettem újat - A Szfinx és a Sziklakürtő után a Sziklakapu következett.

Kelnek románul - in limba romana: Calnic


Történelmi-kulturális értékek - Szeben megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.
[ Fel ↑ ]

Regisztrált felhasználók lehetőségei

  • Hozzászólás és bejelentés
  • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
  • Utolsó megtalálások és hozzászólások
  • Kelnek adatlapjának követése
  • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
  • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
  • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

  • Megvan - Megvan a dobozka...

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Kelnek? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8231 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Rejtett látnivalók a közelben

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Szeben megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3730 helyszínt mutattunk be.

[ Fel ↑ ]
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.