Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Szacsva környéke - Háromszék - Orbán Balázs: A Székelyföld leírása

Réty Magyaros. Kuruczhalom. Szacsvai család. Kárhágó. Vadalma pusztása. A szacsvai régi vár, mostani maradványai Kilátás. Regék. Az ősvárakra fektetett védrendszer körül való tapogatódzások. Eresztevény és Maksa környéke Terra Siculorum
Református templom Szacsva 0,28 km-re. Református templom Szacsva Szep rejtes. Kicsit suru a bozot, de azert annyira nem veszes. Sötétben. A sötétedés ellenére megtaláltuk a korhadt csutakot, benne a téglát és a köveket, de a doboz nem került ki.
Kockás tulipán-erdő Szacsva 1,05 km-re. Az úttól balra van a csodálatos tulipánmező. Megegyszer ugyanitt. Meg 2016 februarjaban jartam itt es akkor masodiknak (meliek utan) talaltam meg a dobozt. Szép hely. Szép hely, könnyű megtalálni.
Szacsvai panoráma 1,19 km-re. Szacsvai panoráma Szacsvai panoráma. Nagyon ötletes rejtés és kitartást igényel. Egyik legszebb hely, erdemes felmenni. Kisse kicsi az odu, amiben a doboz van.
Borzvára Kispatakon 2,16 km-re. A Bodzafordulói hegyek északi lejtőjéről, a Késa nevű helyről ered a Kispatak vize. Tudás vagy szerencse?. Tudás vagy szerencse? A lényeg, hogy megtaláltam. A szaloncukrot kivettük. Jó mélyen volt, de megtaláltuk.
Fergettyűvár Egerpatak 2,65 km-re. A helyet ugyanis régen szántották, ma legelő. Négyen kerestük. Fél órán keresztül kerestük de nem találtuk meg. Évek után az utam újra a Bibarc-tetőre hozott. Itt 2011 oszen Melivel ketten ladat rejtettunk.
Református templom Egerpatak 3,65 km-re. A közigazgatásilag Réty községhez tartozó falucskától délkeletre, egy legelőnek használt dombocska tetején egykor vár álott, melynek emlékét a Fergettyűvár helynév őrzi. A templom egere. Kedves Kinga. Mégis megtaláltuk. Hittünk a gyermekeknek, mikor a kapuhoz rohanva közölték: Lelakatolták.
Szacsva vára 3,69 km-re. Szacsva vára Megtaláltuk. A kapu zárva volt. Vadlesben. Az út nagyon sáros volt, de ezt feledtette velünk a sok vad megpillantása.
Csere-tető Lisznyó 3,89 km-re. Csere-tető Lisznyó
Hunárka Rétyi Nyír 3,98 km-re. Hunárka Rétyi Nyír Útban Szacsvára. Csakúgy potyolt minket a hódara, de a fotó segítségével könnyen meglett a geodoboz. Régi kedvenc hely. Gyakran eljárok a környékre, ismerőseimnek mindig felajánlom, hogy keressék a dobozkát.
Törökvár 4,04 km-re. A keleti részén található a 918 m magas Küszürüs-tető. Köszönet jkgabor-nak. A Törökvár helyszínére jkgabor vezetett bennünket, végül csapatmunkával találtuk meg a romokat, a két évvel ezelőtti, szacsvai találkozó alkalmával. A láda jól van. Megtaláltuk.
Mező-tető Sepsimagyarós 4,15 km-re. A falu határában található legmagasabb pontról, a 717 méter magas Mező-tetőről, jól látszanak a félhold alakban elterülő környező települések: Uzon, Szentivánlaborfalva, Réty, Egerpatak, Szacsva. Lisznyoi nagy. Vartam, hogy meg valaki hozzaszol e rejtekhelyhez, de hiaba. Mező-tető újra. Ha már erre jártunk visszarejtettük a dobozt egy szív alakú mélyedésbe, kövek takarásába.
Lisznyópataki világvége 4,18 km-re. Valaki tud többet erről a völgyről? Már jártunk a világvégén. A nyáron gombászgatni szerettünk volna a környéken, de ítéletidő ért utol, hogy a hely nevéhez illően stílusosan fejezzem ki magam.
Kockás tulipán Rétyi Nyír 4,55 km-re. Jellegzetes nedves réti, kora tavaszi növényünk, mely áprilisban tömegesen nyílik. Sikertelen virágles. Kockás tulipán, liliom megtalálása volt a cél. Korábban nyíltak. Hideg ide vagy oda, a kockásliliomok április elején nyíltak az idén és a tavaly is.
Magyar Honvéd Rétyi Nyír 5,68 km-re. A szobrot 1942-ben állították az I. Hamarosan felújítva. Tényleg rossz állapotban van. Törött, de megvan. A jelzett helyen megtaláltuk a dobozt.
Milleniumi fenyves Rétyi Nyír 5,77 km-re. Milleniumi fenyves Rétyi Nyír Sárga geotojás. A szobor után ezt is megkerestük, hamar ráleltünk a fotón látható jellegzetes gyökerekre. Kis laza séta után. Kellemes, árnyékos hely, felüdülésnek kellemes.
Református templom Lisznyó 6,02 km-re. Lisznyó neve szláv eredetű és erdőt jelent. Templom novemberi napsütésben. A novemberi napsütés kissé csípős, rövid a nappal, ezért könnyen elérhető rejtekhelyeket választottunk. Nagytakarítás volt. Ismét meglátogattuk e helyet, pihenőül szolgált egy biciklitúrán.
Református templom Feldoboly 6,2 km-re. Református templom Feldoboly
Református templom Réty 6,56 km-re. Először a 16-dik században, majd a 19-dik század második felében. Decemberi séta. Kellemes időben egy kis Mikulásnapi körséta keretében kerestem rá a dobozkára. Körülményes megközelítés. A geodobozt nagyon könnyű volt megtalálni, viszont elég körülményesre sikerült a templom megközelítése.
SZNM 10 Szentivánlaborfalva Szentiványi sírkápolna 7,68 km-re. Székelyek Nagy Kincskeresése - 10-dik stáció - Szentivánlaborfalva - Szentiványi sírkápolna III. Állomás. A szomszéd udvarról igen furcsán néztek ránk. Kutyák társaságában. Keresés közben a szomszéd kutyák is odakerültek, kicsik, nem veszélyesek, csupán ugatósak, végül engedték megsimogatni is magukat.
Katolikus templom Szentivánlaborfalva 7,81 km-re. Katolikus templom - Szentivánlaborfalva Keresztes hadjárat. It komoly keresztesháború zajlott atyánkfiai között valamikor.
Unitárius templom Szentivánlaborfalva 7,81 km-re. A belsejében van egy emléktábla, amelyet 1939 - ben helyeztek el Berde Mózsa emlékére, aki az 1848-49-es forradalom és háromszéki önvédelmi harc egyénisége és vezetője volt.
Komollói Nagyvár Réty 7,92 km-re. A vár a Feketeügy jobb partján fekszik egy magasabb teraszon. Kasztrum. Megtaláltam a dobozt. Kasztrum. Körbesétáltuk a kasztrumot, de nem sikerült a dobozt megkeresni zavaró tényezők, vagyis juhnyáj miatt.
SZNM 9 Római kasztrum Komolló 8,02 km-re. SZNM 9 Római kasztrum Komolló Galagonya. Kis dombramászás után könnyen ráleltem a szúrós galagonyabokorra, arra ahol a dobozka van, hisz bokor eléggé sok van a környéken. Nem káromkodtunk, csak. A kis doboz kinn hevert a fűben.
Várhegy Lécfalva 8,14 km-re. A Várhegy viszonylagos magassága kicsi, csak 20 m. Drótszamárral. Kihasználva a szép őszi időt, biciklizés közben kerestem rá erre a rejtekre. A tehénpásztornak nincs internetje. GPS nélkül fedeztem fel újra ezt a helyet.
Székelybánja vára Lécfalva 8,15 km-re. A várhegy nem más mint a felsőháromszéki medencéből kiemelkedő tektonikus tanúhegy, amelyet több száz évvel ezelőtt még, a Feketeügy teljesen körülfolyta, és csak az északkeleti részen kapcsolódott a fennsíkhoz. Nahat-nahat. Igaz mar 2013-ban talaltam egy rejtekladat itten a vadalmafa alatt.
SZNM 11 Uzon Református erődtemplom 8,68 km-re. Székelyek Nagy Kincskeresése - 11-dik stáció - Uzon - Református erődtemplom Lement.... Elsőre a hátsó kapuhoz mentem ami zárva volt, majd megláttam hogy elől is van kapu, így nem kellett kertet mászni. Az én kezem sem ért be. Elég sokat ástunk, találtunk benne törött üveget, fóliát, PET palack maradékot, de a dobozt nem értük el.
SZNM 8 Eresztevény Gábor Áron síremléke 8,8 km-re. Holttestét szülőfalujában, Bereckben kívánták eltemetni a székelyek, de az oroszok is meg akarták szerezni, a helyiek megfélemlítése céljából. V. Állomás. Hol is a hézag? A korábbiakhoz képest eléggé megváltozott az emlékmű környéke, úgyhogy nem találtuk meg sem a hézagot, sem a dobozt. Sikertelenül. Gyakran járok sétálni, bringázni erre a környékre, háromszor is kerestem a dobozkát de nem találtam.
Nagy Piliske 9,05 km-re. Megközelítése legkönnyebben Dobollóról, vagy Keresztvárról lehetseges.
Lécfalva 9,35 km-re. Sepsiszentgyörgytől 17 km-re keletre a Feketeügy jobb partján fekszik. Kultúrotthon. A várhegyi doboz adatait nézegetve vettem észre, hogy Lécfalván is van egy doboz.
Óriáspincetető Eresztevény 9,36 km-re. Óriáspincetető Eresztevény Emlékmű. Megtaláltam. Sanderoval a tetőn. Egy igazi élmény ezen a tetőn állni.
SZNM 7 Maksa Református templom 9,8 km-re. Székelyek Nagy Kincskeresése - 7-dik stáció - Maksa - Református templom VI. Állomás. A templomot sajnos nem találtuk nyitva. Ezt könnyű volt megtalálni. A kis dobozka szabadon volt, így könnyű volt megtalálni.
Sepsibesenyő régi temploma 11,06 km-re. Sepsibesenyő régi temploma A templomkertben. Mikor letértünk a maksai templomhoz, akkor elhatároztuk, hogy megkeressük a nagy dobozt a besenyői tónál, melyről JKGÁBOR a tábor ideje alatt mesélt. Éppen hogy elértem. Nehezen lett meg a doboz.
Református templom Zágon 11,64 km-re. Református templom - Zágon
Viadukt Keresztvár 11,76 km-re. Határában két alagutat is fúrtak, a Bodzafordulónál végződő a maga 4369 méteres hosszával ma is a leghosszabb vasúti alagút Romániában. Egy hid mint a meseben. Ugy nez ki, hogy nagyon nem tolongtak e rejtek korul. Vártuk a vonatot. Többször megcsodáltuk már ezt a hídat átutazva alatta, ezúttal úticél volt.
Mikes-Szentkereszty kúria Zágon 11,89 km-re. Mikes-Szentkereszty kúria - Zágon Kár, hogy zárva volt. Emblematikus, szép kúria.
Sepsibesenyői tó 11,96 km-re. A 2 km hosszú tó északkeleti oldalán Maksa község, a délnyugati oldalán pedig Besenyő falu található. Rendben. A nagy doboz a nagy üregben terpeszkedik. Véletlenül parkoltunk a doboz mellé. Ebédkészítés közben kerestük meg a ládát.
Angyalos 11,97 km-re. Nos, lehet, hogy éppen róluk nevezték el a falut. Ide jartam valamikor. Valamikor a 2000-es evekben itt dolgoztam es epitettuk a fahazakat a nemeteknek. Első dobozunk. Sikerült megtalálni a dobozkát, kicsit sáros, de ép állapotban.
Nagyvár Keresztvár 12,03 km-re. A község határában két várhely is található, egyikük a Nagy-Várhegyen terül el.
Kisvár Keresztvár 12,1 km-re. A község határában két várhely is található, egyikük a Kis-Várhegyen állt egykor.
Lovak szobra Dálnok 12,55 km-re. Lovak szobra Dálnok Tisztára székely vadnyugat. Megtaláltuk. A geodoboz a helyén, de a lovak már eltűntek. Brassó felől Kézdivásárhely felé tartottam.
Református templom Keresztvár 12,61 km-re. 1222-ben castrum quod Cruceburg nominatur.
Mikes-kert Zágon 12,92 km-re. Mikes-kert Zágon Tölgy és kápolna. Több mint 20 éve jártam itt, nagyon másabb környezet fogadott most.
SZNM 12 Emlékoszlop Kökös 12,95 km-re. SZNM 12 Emlékoszlop Kökös Visszafele. Visszafele kezdtük a "menetelést". Kicserélt kerítés. Másodszor tértünk vissza, de ezúttal is sikertelenül kerestük a dobozt.
Óriáskő Szotyor 13,04 km-re. A szikla tetőlapján egy öt láb átmérőjű embersarok alakú bemélyedés van, melyről a néphagyomány azt tartja, hogy az egy óriás sarkának a benyomulása, ki innen egy lépéssel a Brassó feletti Cenk hegyre lépett át. érdekes. érdekes darab. Érdekes darab. Érdekes darab, egy érdekes helyen.
SZNM 6 Dálnok 13,3 km-re. Miholcsa József alkotását 2004 nyarán avatták fel. VII. Állomás. Megtaláltuk a panziót, Dózsa György szobrát, a tulipánt is, de a kő ki volt hengeredve a rejtek elől és a doboz nem volt benne. Reménykedtünk. Az előző - elég régi - bejegyzést olvasva, reménykedtünk, hogy mára már sikerült pótolni a hiányzó ládát.
Unitárius templom Kilyén 13,47 km-re. Töredékesen megmaradt a szentségfülke is, az 1497-es évi dátumával.
Halastó Szörcse 13,59 km-re. A virágzó kaszáló és a madarak kárpótolnak viszont, ha nem szeretsz halászni. A halasto. Ha mar volt Imecsfalva, lehetett Szorcse is.
Dozsa Gyorgy mellszobra Dalnok 13,69 km-re. Dozsa Gyorgy mellszobra Dalnok 2004
Gőzmozdony Sepsiszentgyörgy 14,4 km-re. Ha már Marosvásárhelynek van gőzmozdonya, Sepsiszentgyörgynek is miért ne lenne? Megy a gőzös. Eső után, vizes volt minden, de a geodoboz jól elrejtve, szárazon maradt. Soros mozdony es nem Berci. Kersd elol, ahova befersz.
Állomás környéki tavak Sepsiszentgyörgy 14,42 km-re. A szemet, lelket nyugtatóan, a tóban kacsák is úszkálnak a halászok bosszantására. Olt. A rejteket megtaláltam, de a dobozt, sajnos nem. Tomenti romantika. Tesztelek egy uj rejteket ott, es ha bevalik, ujratesszuk ezt.
[ Fel ↑ ]
Rétyi-tó - Kovászna megye
Rétyi-tó - Kovászna megye 5,68 km-re
Kovászna város környéke
Kovászna város környéke 20,99 km-re
Vártető - Tündérvár - Siklópálya.
[ Fel ↑ ]
Közeli települések: Látnivalók Szacsva 0 km-re, Sepsimagyarós 2,49 km-re, Kispatak 2,77 km-re, Látnivalók Lisznyópatak 2,79 km-re, Látnivalók Egerpatak 3,67 km-re, Kisborosnyó 4,19 km-re, Látnivalók Nagypatak 4,95 km-re.
2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.