Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Horgásztavak - Csürülye - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Horgásztavak - Csürülye turisztikai látnivalói

Csürülye községközponttól, illetve az autópályától délre, Alsófüle és Sütmeg között, egy több horgásztóból álló tórendszer található.

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Horgásztavak - Csürülye képtárból:

8158
8158
Gát
Gát
8163
8163
8164
8164
8165
8165
Esztena
Esztena
Gomba
Gomba
Az egykor szebb napokat is megélt gát 1
Az egykor szebb napokat is megélt gát 1
Az egykor szebb napokat is megélt gát 2
Az egykor szebb napokat is megélt gát 2
Visszapillantás a gát másik oldaláról
Visszapillantás a gát másik oldaláról

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Horgásztavak Csürülye fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Csürülye és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Horgásztavak!

Egy részük el van kerítve, máshol tilos a belépés a tavak területére. Számoljatok be nekünk arról, ha megtaláljátok a tavak egy jobb megközelítését... Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Sütmeg, 1,36 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Horgásztavak Csürülye közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
1,5 km-re. A magyarszilvási Veres kastély udvara melletti hatalmas csalán-ültetvényen :-) keresztül. A domboldalon levő szilvafák között, egy érdekes, elhagyott kriptára bukkanhatunk.
1,5 km-re. A magyarszilvási Veres kastély XVIII-XIX századból származó épület. A helybeli románok nem tudnak a kastélyról, az utóbbi években az iskola működött itt. - Szilvás-patak völgye Magyarszilvás Kolozs megye 1,6 km-re.
7,4 km-re. A Kolozsvár melletti EKE-forrás a Szelicse és Kolozstótfalu közt elterülő erdőben, a Hideg-hegyen található. Igaz, reggel esőben indultam el, de az EKE-forrásnál már sütött a nap. A szelicsei karsztfennsík tanulmányozása közben megszomjazva tértünk le a forráshoz. Megtaláltuk a ládát. Több irányból lehet megközelíteni.
8,7 km-re. A Majláth-kút Kolozsvártól délre, a Mikes-házaktól északra, a monostori Bükk-erdőben található. A dobozt megtaláltam, de nem én voltam az első megtaláló. Én kétlem, hogy van még egy másik doboz a közelben. Előbb megkerestem a mi dobozunkat, majd a másikat is. Bár állítólag a környék egyik legjobb, legkedveltebb forrása, úgy néz ki mégis kevesen ismerik.
9 km-re. A Kolozsvárról déli irányba kiránduló természetjárók gyakran találnak kisebb-nagyobb gömbalakú köveket, melyeket a tudományos irodalom feleki konkrécióknak nevez. Egy délutáni rövid séta alakalmával találtuk meg. Kirándulásaim alkalmából már nagyon sokszor elsétáltam e geodoboz melett, mivel nem tudtam létezéséről. De sosem figyeltem fel rá, hogy ennyi gömbkő van még a Sárosbükkben. A gömbkövek megtalálhatók a 827 m magas Kis Magurától a Pata és Ajton között emelkedő Nagy Csoltig (722 m), csaknem minden suvadáskaréjban, vizmosásban és patakmederben.
9,6 km-re. A reformáció során a katolikus lakosság az unitárius vallásnál állapodik meg. Mivel itt volt foglalva a szállás, normális, hogy megtaláltam a falut. Már 1570-től erős unitárius egyházközség, természetesen a középkori templom birtokában.
9,7 km-re. Magyarléta falutól 3 km-re, a Jára völgye fölött emelkedő kősziklára épült Léta-vára, másik nevén a Géczy-vár. Kolozsvári húsvétolás után jöttünk ki a várhoz. Arrajártam, egy edzést végző fiatal barlangász csapat meglátogatása kapcsán. Nagyon szép őszi nap volt.
10 km-re. Járabányát nyugat felé elhagyva a DJ107R jelzésű úton, az utolső házaktól körülbelül 300 m-re, van egy nagyon energiatakarékos mosógép. :)
10,7 km-re. A panzióban, ahol a szállásom volt ezt a forrást mondták, mint a Szent László forrás. Nem tudom, hogy a tévedés címszóval a panzióra, vagy rám utalsz. Szent László kútját keresve, Tordatúr közelében, a Koppánd felől Magyarpeterdre vezető út felett egy kiépített forrást láttam.
10,9 km-re. A kolozsvári Bükk erdő egyik régi érdekessége a Csodaszarvas fa, amelyről dr Xántus János jópár évtizede irt egy cikket fénykepes ilusztrációval, amelyet sajnos nem sikerult fellelnem. Az Erdélyi Gyopár folyóiratból származik minden információ a famatuzsálemről. Esetleg ha tobb es minosegibb informacioval rendelkezel a faval kapcsolatosan, nem bannam ha kozze tenned. Nem hittem volna, hogy ekkora sikernek fog orvendeni ez a lada. Hát talán azzal kezdeném, hogy csipesz helyett megteszi egy csinos egyetemista lány vékony újjacskája.
11 km-re. Vizének gyógyító erőt tulajdonítottak. Legalábbis nem tudok másról. Mivel a kiépített forrást könnyű megtalálni, jó lenne ha aszerint tájolná be valaki a Szent László forrást. Szent László kútja Magyarpeterd határában, az észak-erdélyi autópálya közvetlen közelében található.
11 km-re. Borrév és Járaszurdok között, a Járamagura felé vezető elágazástól körülbelül 250 m-re Borrév felé, a völgy jobb oldalán egy barlang bejárata látható a hatalmas mészkőben. Előtte, mindkét oldalon, 1-2 autónak való parkoló is található.
11,4 km-re. XIV-dik század elején készült Madonna-szobra Erdély legrégebbi Madonnája, melyet ma a gyulafehérvári székesegyház őriz. A tordatúri Szent Kereszt felmagasztalása-római katolikus templom 1841-42-ben épült.
11,6 km-re. Ha az x jelet keresném, még most is a barlang előtt álldogálnék. Különös izgalommal ismerkedtünk a hellyel és a legendával, mivel kincskereső csapatunk egyik tagját hasonlóan becézzük. A Balika-barlangok a Tordai-hasadékban, a menedékháztól számítva a negyedik hídnál helyezkednek el, egymással szemben, a bejáratuknál erődítésre épített védművekkel.
11,8 km-re. Az Arkhai szoborpark Magyarfenesen, Bartha Ernő szobrászművész telkén található, hivatalosan 2014 június 29-én nyitotta meg a kapuit. A háromszintes szoborparkban Bartha Ernő szénából készült, világszinten is egyedi óriásplasztikái tekinthetők meg.
11,9 km-re. A Hili-odú történetét Réthi Lajos írja le 1862-ben. Hili magyarpeterdi szolgalegény volt, 1860-ban, húsvét alkalmával a hegytetőről leereszkedett a dúsan zöldelő borsfenyő bokrokhoz.
11,9 km-re. A Tordai-hasadék bal oldalán, a Szind-tető szélén, egy 1939-ben emelt vaskereszt található. Rajta két vastábla, melyen a keresztet felállító személyek neve olvasható, illetve a következő felirat román nyelven: Azoknak, akik értik a hegyet. A kilátás az valami meseszép. Amelyet en is, meg Acatius is elfelejtettunk bejelenteni. 50 turizmus szakos diákkal jártuk be a Túri- és Tordai-hasadékokat.
12,1 km-re. Legendák szerint tündérek építették és lakták, akiknek kincsei még a mai napig a vár pincéjében vannak. Megtaláltam a rejtekhelyet. Egy szép szombati napon megtaláltam ezt a dobozt is. Jelen voltam a rejtesnel. A Szászfenestől délre emelkedő kétpúpú domb egy régi várnak a romjait rejti.
12,2 km-re. A múltban többször is építettek a patak fölé hídakat és pallókat, de ezek nem bizonyultak tartósnak. Vasalt útvonalat adtak át 2018 szeptember 24-én, a Túri-hasadékban, ez az útvonal idáig csak nehezen volt járható, és nem lehetett megúszni lábmosás nélkül.
12,2 km-re. Tordatúrról indultam, és mivel a doboz a nyugati oldalon van, ezért az én választásom is erre az oldalra esett.
12,9 km-re. A Kőcsorgó pataka, amelynek vizét a rómaiak vízvezetékkel terelték el, ma piciny szurdokon áthaladva egyesül a Rákos-patakkal. A közelben van a Vágottkő római kőfejtő.
13,3 km-re. Várfalva és Borrév között ömlik az Aranyosba a Berkes pataka, miután átfolyik egy szoroson, több vízesést képezve. Valoszinüleg elveszett. 102 km kerékpározásból olyan 1-1,5 km igazi Adventure Range-el ért fel. Igaz elöször rossz helyen néztem, de végül is meglett. A Berkesi-szoros körülbelül 5 km távolságra található a Tordai-hasadéktól, dél-nyugat irányba.
13,5 km-re. Láttunk egy szép rókát, de sajnos olyan gyors volt, nem sikerült utolérjük :) A rejtek és a doboz is egy kis mászás után meglett. Kerestem, de nem találtam meg.
13,9 km-re. A XIII-dik században feltűnő neve, Zaazfenes szász telepesekre utal, s ez arra a feltételezésre ad jogot, hogy már ekkor temploma volt. Előbb egy 1336-os évi oklevél szerint a kolozsmonostori apát alá tartozik, majd az erdélyi püspök birtoka.
13,9 km-re. Temploma XIII-dik századbeli, román stílusú - félköríves diadalíve megmaradt az átalakítások és újítások után is, akárcsak a díszes ablakrózsa a félköríves apszison és egy köríves ablak. Hajóját újjáépítették, de a régiből átmentették félköríves kapuzatát.
14,1 km-re. A legegyszerűbb megközelíteni a Csukás vízesést Sínfalva vagy Mészkő felől. Ha autóval vagy biciklivel vágunk neki az útnak akkor legjobb ha Tordáról, Szentmihályon keresztül Mészkő fele megyünk. Egy szólóban megrendezett biciklitúra alkalmával jutottam el a Csukás vizeséshez.
14,3 km-re. Szerintem az "ösvény" mindennek mondható, csak ösvénynek nem. Köszönöm a rejtést.
14,5 km-re. Közel 7 hektárnyi területen 1800 növényfajta található itt. A kolozsvári Agrobotanikus kert az Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem területén található.
14,9 km-re. Az első kolozsmonostori erődítmény, egy árokkal körülvett földvár, a 10-dik században épült. Nekem a dadogós viccet is kétszer kellett elmagyarázzák. Azt értem, hogy magántulajdon, de azt nem, hogy abszolút magántulajdon. Mivel a szerződött csősz kaszálás és takarítás közben megkapta a geodobozt, amit a gazzal együtt a szakadékba dobott, így csak a láda helyét találtam meg. A kolozsmonostori Kálvária-templom, vagy római katolikus Nagyboldogasszony-templom a Monostori út 60 szám alatt található.
14,9 km-re. Egy üde erdő hangulatát hozza, csirepelő madarakkal, csörgedező patakkal, és ugráló mókusokkal. > a weboldal nehezen megyA Rejtekhely egy szerveren van (ami nem kevés pénzbe kerül) az Egyesült Államokban. Nem győzöm ismételni, egy geodoboz rejtőjének kutyakötelessége értékelni saját rejtését. Körülbelül két órával késtük le, hogy mi legyünk az elsők. A kolozsvári botanikus kert egy olyan pontját ismerheted meg, ahol elfelejted, hogy egy városban, vagy akár egy botanikus kertben vagy.
14,9 km-re. Ezt a vasutat ismertem, meg amikor a diesel jart. A campeniinfo szerint újraindítják a "Mocănița"-t. Ez évben a Kövenden megrendezett EKE (Erdélyi Kárpát Egyesület) vándortáborból kis kiruccanást tettem biciklivel az alagútig. A Tordát Topánfalvával összekötő vasút már sok éve nem működik, és sajnos a síneket is részben ellopták, pedig használhatták volna turisták vonatoztatására, a mócok zárt világának bemutatására.
15,1 km-re. Az Alverna Szent Ferenc-rendi épületegyüttes Kolozsvár délkeleti szélén, a Békás nevű helyen, a Bükk utca elején található. Az Assisi Szent Ferenc szülőhelyén álló templom mintájára épült.
15,2 km-re. 9,45 m kerületű fekete nyár, a kolozsvári Rózsák parkjában.
15,2 km-re. Valószínűleg már 1718 és 1719 között működött. Könyü kis séta alkalmával találtam meg ezt a geodobozt. Megtaláltam (másodikként) a parkban levö dobozkát. A kolozsmonostori templom dombja mögött, északnyugatra, a Kisszamostól (Malomárok) északra álló épület.
15,3 km-re. Mészkő látnivalója a középkori eredetű unitárius templom.
15,4 km-re. A Ronki-szoros az Aranyos völgyén található. A torockói rejtekhely-találkozó egyik túracélpontja volt a Ronki-szoros. A szorosban még jártam, de már nem emlékeztem szinte semmire. A szoros látványosabb része megközelitőleg 1-1,5 km.
15,4 km-re. Tipikus Kós épület. A Kakasos templom, vagy felsővárosi református templom a Mócok utca 84 szám alatt található - a templomot Kós Károly tervei alapján építették szecessziós stílusban 1913 és 1914 között.
Park sportpályákkal Kolozsvár 15,4 km-re. Köszönjük a rejtést. Igaz könyü helyen van.
Szabó Károly háza Kolozsvár 15,7 km-re. Szabó Károly háza - Petőfi (Avram Iancu) utca 12.

Természeti értékek - Kolozs megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Horgásztavak adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Csürülye térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Őszi bicajozás - Hát ennél a keresésnél nagy csalódásom volt mert a koordinátták szerinti 50 m-es körzetben csak egy odvas fát találtam (a tévedés kizárva) amelynek oduja telis tele volt dinoszaurusz hangyákkal. Az odu teljes kiűritése után sem került elő a geodopoz.
 • Korhadt facsutak és az odvas fa - Egy odvas fa és egy korhadt facsutak, két teljesen különböző dolog. A megtalálást segítő információban egyértelműen leírtam, hogy a geodoboz egy korhadt facsutakban van elrejtve.
 • Találgatás - "Egy odvas fa és egy korhadt facsutak, két teljesen különböző dolog." Hát ezt én is nagyon jól tudom csakhogy a biciklimnél lévő facsutakot (az egyetlent a környéken), amely alig állt ki a földből, körbeástam, felszántottam és a geodoboz csak nem került elő.
 • Csak lassan ízlelgetem, kóstolgatom, mint valami nemes nedűt Marosvásárhely geoládáit. A rejtekhelyeket elég jól ismerem, nagyobb részüket már sokszor megcsodáltam.
 • Egy kis séta a központban, na meg láda keresés. A geoládát könnyen megtáláltuk, csak oda kell nyúlni és kivenni.
 • Az igazság az, hogy itt GPS nélkül nem nagyon boldogulok. Bükkfa az van bővön.
 • Három napot töltöttem Gyulafehérváron s már a legelején első dolgom volt megkeresni a székesegyházban elrejtett dobozt. Bár már többször is volt szerencsém meglátogatni a templomot, mégis mindig lenyűgöz a szépsége.
 • Meglett, ezennel kandi tekintetek nélkül.

Sikerült eljutni Csürülye környékére? Tetszett a Horgásztavak? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Kolozs megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.