Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.

Sólyomkő - Kirulyfürdő

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


"Régebb közkeletű szállóige volt, hogy ha a Székelyföldön egy pálcát a földbe szúrnak, ásványvíz fakad fel a nyomában. Nos, ez a szállóige a Kis-Homoród völgyében települt Lövéte község nagy kiterjedésű határára is érvényes, ugyanis tele van különböző típusú (alkalikus, gyengén konyhasós, vasas) szénsavas ásványvíz (székelyesen borvíz) és sós forrásokkal" írja Mihály János a "Kirulyi fűrdőélet a XVIII. századtól az államosításig" című tanulmányában...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Sólyomkő - Kirulyfürdő felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Sólyomkő - Kirulyfürdő képtárból:

Sólyomkő
Sólyomkő
Útbana Sólyomkő felé
Útbana Sólyomkő felé

Kilátás 1
Kilátás 1

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Sólyomkő Kirulyfürdő fotóalbumba!

Kirulyfürdő egyik legszebb helye a Sólyomkő, a jobb sorsra érdemes volt pionírtábor felé emelkedik, mintha vigyázna rá. Az elmult századokban Kirulyfürdő a solymairól volt híres, innen kapta a nevét a kiálló sziklaszírt is. Fedezzétek fel Kirulyfürdő és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Sólyomkő!

A legközelebbi település Kirulyfürdő, 0,26 km távolságra található.
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Ördög-hágó BalánbányaÖrdög-hágó Balánbánya 43,9 km-re.
Balánbánya előtt 2,5 km-re, a Gálkút-patak szádától indulva, az Ördög-hágón keresztül megközelíthetjük a Hagymás, illetve a Naskalat főgerincét. Túránk első állomása a hideg vizű forrás volt.
Dobogófürdő SzentkeresztbányaDobogófürdő Szentkeresztbánya 6,1 km-re.
Langyos borvízforrások törnek itt fel, amit ma asztali vízként használnak. Dobogófürdő (Székelyfüred, Ugron fürdő) Szentkeresztbánya délnyugati szélénél, a Kis-Homoród völgyében, Lobogófürdőtől délre található.
Házaspárok útja CsíkszentgyörgyHázaspárok útja Csíkszentgyörgy 29,3 km-re.
A csíkszentgyörgyi Házaspárok útja Erdélyben egyedi, Magyarországon már több helyszínen is megtalálható, elsőként Óbudavár központjának kegykápolnájánál. A háromtízesi Szent Kereszt kápolna közelében található Hargas út mentén készült el, és 16 állomást foglal magába.
Katolikus temető HomoródalmásKatolikus temető Homoródalmás 11,3 km-re.
Római katolikus temető a Szármány-hegy lábánál - Homoródalmás. A kőbányától jöttem le, és egy felvillanyozó látvány után, aznapi turám utolsó célpontjaként kerestem fel a régi sirköveket. Csendes nyári záporban találtam meg a dobozt.
Tündérvölgy-vízesés Kovászna 71,6 km-re.
Tündérvölgy-vízesés - Kovászna.
SzékelyderzsSzékelyderzs 31,5 km-re.
A hagyomány szerint Ramocsa nevő tündér járt erre, léptei nyomán a gyönyörő ramocsavirág kezdett nyílni. Nincsenek világörökségeink, csak világörökségi helyszíneink. Nem volt péntek tizenhárom, és erre a templomra már régen fentük a fogunkat. Meglátogattuk a világörökség részét képző, székelyderzsi unitárius erődtemplomot. A Kányádtól 5 km-re, dombok közé települt Székelyderzs községközpont.
Chamaecyparis lawsoniana 53,5 km-re. Nem olyan nagy gond az a ciprus, legrosszabb esetben ültetünk majd egyet :). A Rava-patak felől indultam a hamisciprus-erdőt megkeresni, ami jelenleg még csak érdekes helyként szerepel a ládalistában.
Dobrán-forrás Bélbor 86,6 km-re.
A Dobrán (Dobreanu)-forrás a Dobrán-patak földrajzi jobb oldalán található, Bélbor északnyugati szélén. A Dobrán-patak mocsaras forráslápja növénytani természetvédelmi terület.
Tatárpincék a Csereoldalon NyárádszentsimonTatárpincék a Csereoldalon Nyárádszentsimon 60,9 km-re.
Nagyon különleges látvány, olyan ősi érzés ott lenni. Volt tudomásom róla, hogy a geodoboz már nem ép, de reméltem megtalálom legalább a maradványait. Újra felkerestük a családommal a tatárpincéket. 2010 november 3-án jártunk itt a családommal. Ottjártamkor néhány lelkes környékbeli legény és leány éppen kiásott egy beomlott pincét.
Református templom MarosvécsReformátus templom Marosvécs 88 km-re.
A középkori templom a faluban, a mai papi telken állott az udvartól nem messze. A marosvécsi várkastélyhoz felvezető lépcső teteje mellől egy ösvény indul a főútról nem látható, régi, torony nélküli református templomhoz. Nem emlékeztem a segítő információra, ezért előbb a zsindelyek alatt kerestem (rejtett ott már BabBerci néhányat), de mivel ott nem volt, folytattam a keresést a lábaknál. A marosvécsi kastély és park látogatása után kerestük fel ezt a rejteket. Helyette 1727-ben Kemény Simonné építteti a dombon álló templomot a falu felett, a vár alatt.
Szelídgesztenyés Csere-erdő MarosvásárhelySzelídgesztenyés Csere-erdő Marosvásárhely 80,6 km-re.
Egy, a Csere-erdő alatti és a marosvásárhelyi Belvedere-lakónegyed feletti kilátópontot indultam megkeresni, térképen bejelölt pont alapján. Elég feltűnő ez a rejtekfa, könnyű megtalálni. A gerincz út még mindig szét van túrva és jó sáros. A helyszínen csak egy kis, parkolásra alkalmas helyet találtam, ahonnan bokrok takarták a kilátást a városra.
Panoráma a zsögödi szorosra ZsögödfürdőPanoráma a zsögödi szorosra Zsögödfürdő 18,4 km-re.
Zsögödfördőn egy 53 kádas meleg fürdő egy fedett medence, egy szauna, és 2 szabadtéri medence van. Én szentül meg voltam róla győződve, hogy a szemközti oldalon, valahol a színpad környékén lesz. A megolvadt cukorkát, rágógumit pedig eltávolítottam. Beletettem a Bardocz2 - geokretet. Zsögödfürdő Csíkszereda déli kijáratánál található, a város egyik, szépen rendben tartott szabadtéri, ásványvizes fürdője.
Erődített evangélikus templom Brulya 83,1 km-re.
1332-ben plébániatemploma van - a templom eredete sokkal régibb, Halaváts szerint a XIII-dik század elején építették, ez egybeesik a szász telepítés korával, mely a XII-dik század után közvetlenül megtörtént itt is. Régiségére enged következtetni a templom védőszentje, Szent Miklós is.
Csíki panoráma CsíkszeredaCsíki panoráma Csíkszereda 14,8 km-re.
Amennyiben Székelyudvarhely felől érkezik valaki Csíkszeredába, a csibai eltérő után, a kavicsos uton balra térve, az ut bal oldalán levő dombon emelkedő római katolikus templomhoz juthat. Körbesétálva a templomot, feltárulkozik innen a Csíki-medence teljes körpanorámája. A geodobozba beletettem a Mareszka 2 utazó vakondot. Idelátszott a somlyói nyereg, a székely lányok találkozójának helye. Szép kilátás, csak mi ködös időben voltunk ott.
Venetúrné vára BereckVenetúrné vára Bereck 62,9 km-re.
Berecktol eszak-keletre a Micskeberc nevezetu helyen, szabalyos negyszog alaku folderoditmeny all. Megtaláltuk. A szemben levő Leány várról nagyon jól látszanak ennek az erődítménynek a falmaradványai. Augustia római castrum a fenti castrumhoz hasonló lehetett. Ez az eroditmeny az egykori romai provincia keleti hatarat es az ott elvezeto kozlekedesi es hadi utat vedo romai taborok egyike volt.
Egykori árvaleánynevelő intézet KézdivásárhelyEgykori árvaleánynevelő intézet Kézdivásárhely 53,9 km-re.
A kézdivásárhelyi egykori Erzsébet árvaleánynevelő-intézet a XIX-dik században épült.
A tó partján BözödújfaluA tó partján Bözödújfalu 53,6 km-re.
Bözödújfalu elpusztult falu Romániában, Maros megyében. A délelőtt folyamán nagyon eltöltöttem az időt a bözödi halomsírok legjobb megközelítésének megtalálásával. A doboz eltűnt. A falu a romániai falurombolás jelképévé vált: 1988-ban elárasztották egy új víztározó építésekor.
A fehér amurokhoz-tavak ErzsébetvárosA fehér amurokhoz-tavak Erzsébetváros 77,9 km-re.
Az erzsébetvárosi örmény katolikus templomtól Kund felé tartva, nem hagyhattuk ki az Erzsébetváros közelében levő tavakat sem. Közös megegyezés alapján fakir rejtett az Erzsébetváros közelében található tavaknál. Tele-tele volt az út leparkolt gépkocsikkal.
Wohner-ház Lesses 76,9 km-re.
Zeteváraljai víztározó ZeteváraljaZeteváraljai víztározó Zeteváralja 23,3 km-re.
A zeteváraljai völgyzáró gát és a víztározó vagy népszerű nevén zetalaki gát, a Nagy-Küküllő felső szakaszának egyetlen mesterséges tava. Árvízvédelmi-folyószabályozási, gazdasági, energetikai, turisztikai-szociális és környezetvédelmi jelentősége van. Szemerkélő esőben találtam meg ezt a rejtekhelyet. Csend van mindenhol csak a fák ropognak ahogy az első hópelyekkel köszön a tél. Ennek a becserkészésével már előző nap is megpróbálkoztunk, de inkább Székelyvarságot választottuk délutáni programnak.
Sztrunior-tető Kelemen-havasok 99,3 km-re.
Szalárdtelep sziklái Nagy bunkerSzalárdtelep sziklái Nagy bunker 82,2 km-re.
A szalárdi hármas bunkertől kellemes sétával érkeztünk a gerincen levő geodézikus ponthoz. Innen az ösvény ereszkedni kezd, mi viszont úgy döntöttünk visszafordulunk, az autó a forrásnál volt.
A volt Városi Közüzem Aquaserv épületei MarosvásárhelyA volt Városi Közüzem Aquaserv épületei Marosvásárhely 83,1 km-re.
Marosvásárhely kiemelkedő épületeiről van szó, amelyek mindig egy picit háttérbe szorulnak a város központi épületeivel szemben. Elég rég elhelyeztem ezt a dobozt. Amikor megjelent az új rejtés, tudtam, hogy nem várhatok reggelig, holnapig, a jövő hétig. Gondoltam, hogy nem jelentem be ezt a megtalálást, várok vele, míg a trekkingklub is bejegyzi magát a füzetbe.
Teleki-ház MarosvásárhelyTeleki-ház Marosvásárhely 82,6 km-re.
A Teleki-ház Marosvásárhelyen a Bernády György tér 3-5 szám alatt áll. 1797-1803 között építették empire-ba átmenő barokk stílusban, szép emeleti oszlopos folyosója finom oszlopfőivel ma is élményszerű látvány.
Lerescu-hágó Fogarasi-havasok 88,8 km-re.
Lerescu-hágó, románul Curmatura Lerescu (régebbi térképeken Illerescu).
Pihenő a Fekete-rez felé Gyergyói-havasokPihenő a Fekete-rez felé Gyergyói-havasok 39,1 km-re.
Marosfőről a piros kereszt jelzésen, az erdő melletti úton haladva, mászva, kiérünk az első havasi legelőre, ahol takaros pad és asztal fogad, háttérben az Ördögmalom kőfolyásaival. A Szem-gyógyforrástól gyalog indultam neki a Fekete-Rez felé. Pihenés közben meggyőződhetünk, hogy az Ördög még mindig szorgalmasan őrli a köveket :)
Tatár-kő Görgény-havasok 49,7 km-re.
Bükkfa a Nagy Murgó alatt UzonkafürdőBükkfa a Nagy Murgó alatt Uzonkafürdő 29,4 km-re.
Sikeres napom volt, mert ez volt a második ládám, amit elsőnek találtam meg. A Nagy Murgó északi részén, az erdőhöz közel, a legelő területén, egy 3,6 m kerületű bükkfát láthatunk.
Hagyományos fürdő Tündérkert BorszékHagyományos fürdő Tündérkert Borszék 74,2 km-re.
A borszéki népi fürdőt 2009-ben építették meg, egy hagyományos fürdőépítő kaláka keretében. Miután kisütött a nap, sokan kimozdultak.
Katonasír az Áldomás-pataka aljában 48,2 km-re.
Négy magyar honvéd sírja felett felállított emlékkereszt. Az Áldomás-pataka aljában, az út mentén, Antal Péter földjén.
Városi kórház Pszichiátriai osztály KézdivásárhelyVárosi kórház Pszichiátriai osztály Kézdivásárhely 54,7 km-re.
Az egykori kézdivásárhelyi Öregek Otthona, ma a Városi Kórház Pszichiátriai osztálya, az Állomás utca 35 szám alatt található. Az épület 1897-ben épült.
Katolikus templom JobbágytelkeKatolikus templom Jobbágytelke 70,2 km-re.
Marosvásárhelytől 24 km-re északkeletre, Székelyhodostól 3 km-re a Tar-bükk alatt fekszik, a Hodos-patak völgyében. Nem emlékeztem a segítő információra. A hatalmas tuják takarásában feltűnésmentesen meg lehet keresni a geodobozt. Jobbágytelke közigazgatásilag Székelyhodoshoz tartozik.
Sólyomkő vára SepsibükszádSólyomkő vára Sepsibükszád 29,3 km-re.
Sólyomkő vára az Alsó-Sólyomkő sziklacsúcsára épült, 1421-ben említik először az irások. Valószinűleg a XII-dik században épült, majd a XIV-XV-dik század folyamán kerül a Mikó család tulajdonába. A rejtek jól le volt irva, könnyen megtaláltuk. Jelentem, a doboz rendben van. Ezt az élményt is a tegnapi geocitrom szervezőinek köszönhetem.
Kitekintő a Görgényi-havasokra ZeteváraljaKitekintő a Görgényi-havasokra Zeteváralja 20,3 km-re.
A Zete-tanösvény egyetlen pontja, ahonnan tiszta időben jól látszanak a Görgényi-havasok. A Dél-Görgény a Bucsin-tető és Libán-hágó között húzódik, főbb csúcsai a Somlyó, a Hegyeshegy és a Csomafalvi Délhegy.
Dugásfürdő CsíkdánfalvaDugásfürdő Csíkdánfalva 26,4 km-re.
Csíkdánfalva község határában több jó minőségű borviz fakad, a nyugati részén, a Madaras- és a Gödörviz-pataka összefolyásánál 1926-ban egy kis fürdőhely létesült, mely Dugás-fürdő néven vált ismertté. Meg egy szuz ladamat megtalaltad. Nehezemre esett kimozdulni a házból, na de egy ilyen nevezetes rejtekhelyért, mit meg nem tesz az ámber. Már lélekben le is mondtam a dobozról, amikor váratlanul előkerült.
Evangélikus templom Domáld CsatófalvaEvangélikus templom Domáld Csatófalva 75,5 km-re.
A hagyomány szerint Domáld (Maldorf) szalmával fedett kisebb templomát egy nagyobb váltja fel, zsindellyel fedve. Új templomot 1845-ben építenek, sík mennyezettel.
Mohos tőzeglápMohos tőzegláp 30,7 km-re.
A Szent Anna-tó vizét magába foglaló kráter gerincének túloldalán 1050 m magasságban találjuk a Mohos-tőzeglápot, területe 80 hektár. Az abonyi természetjárókkal Erdélybe utazva kerestem meg Teveladyvel. Érdemes ide eljönni, de egy kicsit késöbb - nyáron. A Mohosba óránkén idegenvezető visz be csoportot. Nevét a lápot kitöltő tőzegmoháról kapta, a belőle keletkező tőzeg vastagsága elérheti a 10 métert.
Síratófal BözödújfaluSíratófal Bözödújfalu 52,7 km-re.
Bözödújfalu tragédiája az 1980-as években történt. Még sosem jártam erre, ma került alkalom a hely felkeresésére. A kidőlt fa megvolt, de akkora volt a bozót körülötte, hogy az már gyanús volt. Az esztelen falurombolás során elárasztott település. Egy völgyzáró gát építése miatt a falu nagy részét elárasztották vizzel, a lakóit pedig elköltöztették.
Levendulás Csekefalva 42,9 km-re.
A csekefalvi levendulaültetvény 2023-ban június 24 és július 16 között látogatható, nyílt napok keretén belül, hétköznapokon 15-20 óra között, hétvégeken 10-20 óra között. A helyszín közelében parkoló a csekefalvi futballpálya mellett van.
Tündérek forrása VármezőTündérek forrása Vármező 58,6 km-re.
Forró nyári napokon kincset ér a forrás tiszta, hűvös vize. Az út meglett (fentről jöttünk), a pötty meglett, a fa is meglett, a doboz sehunn a fában. Nehezen tudtunk megválni a pompás tőzike rétektől, soha nem találtuk még ilyen csúcsnyílásban, pedig minden tavasszal felkeressük a tavasz hírnökeit, tőzike, hóvirág, tavaszi kikerics, mindez egy helyen. Miután megkerestem a Nagy-ág mellékénél elrejtett geodobozt, a nap második kipipált rejtekhelye a Tündérek forrása volt. A Várhegy tövében, a Kis-Nyárád völgyében található a Tündérek forrása.
Urmánczy-strand MaroshévízUrmánczy-strand Maroshévíz 71,4 km-re.
Az Urmánczy-strand Maroshévízen, 654 m magasságon található, a Maros folyótól pár méterre. Eredetileg a szárhegyi gróf Lázár család tulajdona volt. A rejtekhelyet megtaláltam, sőt a dobozkát is láttam, viszont nem értem el, és ráadasul még egy kupac kukac is volt előtte, amit valószínű, hogy a horgászok hagytak ott. Új hid épült a Maroson át, ugyhogy itt sem találtuk meg magát a rejteket sem.

Természeti értékek - Hargita megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Sólyomkő adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Kirulyfürdő térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Járatlan úton, a járt helyett - Elindultam rejteni a Hargitára, a Király kútja nevű forráshoz, a Kékvíz-patak fejébe. A forrás legendás, Orbán Balázs is említi a leírásaiban, bár lehet nem pont erre a forrásra utal.
 • Kirulyfürdői Sólyomkő - A hídnál leparkoltunk és innen indultunk el a kényelemes, turista jelzéssel is ellátott ösvényen. A sólyomkőre nagyon kényelmesen 20 perc alatt jutottunk fel.
 • Solyomko - Somko - Nagyon elnyerte tetszesemet ez a hely, pedig nem mondhato sem tul impozansnak, sem a panorama nem vetekszik a szelesvasznon lathatokkal, de valamiert nagyon megfogott. Magam elott lattam a valamikori solymot amint onnan nezelodik, es nagyon talalonak tartom az elnevezest, foleg hogy valosag alapja is van.
 • Mászkálás - Légvonalban vágtunk neki az útnak. Kicsit meredek volt, de a kilátás megérte a fáradtságot.
 • Favágók - Nem egy horzsolás árán jutottunk fel a csúcsra, ahonnan szerintem szép a kilátás, és jelen van a tériszony izgalma is. Körbekutattuk az egész helyet, de sajnos nem talaltunk odút, valószínüleg a favágók kivágták a fát.
 • Ladapotlas - A lada potolva lett, most egy pet eloforma varja a keresoket, a hely ugyanaz. Kerem a megtalalokat, hogy elovigyazatosan tegyek vissza, es az alcazast is elibe, ugyanis, megeshet, hogy a lada kigurul, es akkor sok tiz metert mehet lefele.
 • Sajnálom, hogy te ezt röhejesnek találod - Sajnálom, hogy számodra a leírásom viccnek jött le. Az egész, amit leírtam, a székelyföldi barlangokkal kapcsolatos monda- és hiedelemvilág része.
 • Nem éppen együtt - Bár együtt kerestük meg ezt a rejtekhelyet, nekem esélyem sem volt megtalálni. Elsőnek :-).
 • Zuhogó esőben - Zuhogó esőben kutattuk a lőréseket, amig megtaláltuk a dobozt.
 • A medve tényleg nem játék - Nagyon is jó helyen voltál. A rejtekhelyet telibe fotoztad a belinkelt album 16-os képén.
 • Szerencsére nem találkoztam szépasszonyokkal - Miután megtaláltam a Farkasvárat és a Venetúrné várát, átjöttem a műút másik oldalára. A benzinkúttól visszább, egy talajút ágazik ki az útból, mely később szekérút formájában folyatódik.
 • Az intenció - De el AKART lenni rejtve (vajon hova?), másképp nem beszélhetnénk most róla.
 • Piricske szivem csücske - Ezt elsőkként sikeresen levadásztuk, s irány tovább.
 • Az Anghelide ovon - A nemregiben elhunyt Pityu baratom emlekere egy Kiralyko turan voltam. A cel az Anghelide ov bejarasa, majd a Kozep ov, valamint az Aninata menhely volt.
 • Nemhiába reménykedtünk jobb időkben - Mekkora szerencse ért utána? Mert akkor ez egy szerencsehozó doboz.
 • Megkerült a pünkösdi rózsa - A dobozka ügyesen, szépen várja a megtalálóit. A koordináták jók.
 • .... pont ro - hahaha :)) folkeresem az urimebert.
 • A pokol bugyrai körül járunk? - Megkerestük a timsós lábvizeket az Apor lányok feredője felől.

Sikerült eljutni Kirulyfürdő környékére? Tetszett a Sólyomkő? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.