Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Kövesponk - Csomád - Turisztikai látnivalók - Bejelentkezés/Regisztráció
 


Kövesponk - Csomád turisztikai látnivalói

Bükszád egy vadregényes hegykebelben fekszik, a tusnádi szoros alsó torkolatában, gyönyörü lombdús hegyektől körülkeretelt fennsíkon, melynek nyugati oldalán mélyen ágyalta be magát az Olt...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után.

***

Néhány kép a Kövesponk - Csomád képtárból:

Helyes úton jársz
Helyes úton jársz
Kövesponk
Kövesponk
Lelátó
Lelátó
Havas úton
Havas úton
Erős várunk nékünk a bokor
Erős várunk nékünk a bokor

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Kövesponk Csomád fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22623 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Csomád és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Kövesponk!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Kárpitus, 3,53 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Szent Anna tava A Szent Anna tavához vezető utak megjelölése. Márkos mezeje. Tópataka. Ásványos források. Tókaraja. Kilátás. Leszállás a Szent Anna tóhoz. Annak vidéke, terjedelme, kápolnái, búcsui. Viszhang. A tóban levő állatok. A Szent-Anna tó keletkezésének hitregéje. A Szent Anna tó kiégett vulkán-krátere, ezt mutató földképződési jelek.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Kövesponk Csomád közelében?
- Szent Anna kápolna - Szent Anna-tó 1,3 km-re. Lázárfalva határában, a hegyek közt rejlő tengerszem partján1764–1765-ben a tusnádi és kozmási lakosok egy kis kápolnát építenek Kecskés (vagy Kovács) Pál kezdeményezésére. Napsütésben - Szép napos időben érkeztünk a tóhoz. (látnivaló és geodoboz)
- Mohos tőzegláp 1,4 km-re. A Szent Anna-tó vizét magába foglaló kráter gerincének túloldalán 1050 m magasságban találjuk a Mohos-tőzeglápot. Rejtés nélkül - A Szent Anna Tavat látogattuk meg előbb, de igyekeztünk a Mohosba is eljutni, míg süt még a nap.
- Sziklavilág - Szent Anna-tó 1,5 km-re. A Csomád hegytömb déli részén, Közép-Európa egyetlen épen maradt vulkáni kráterében keletkezett csapadékvizből a Szent Anna-tó. A letöltött rejtekfotó segített - Az itt elrejtett geodoboz már több alkalommal eltűnt, és több újrarejtés is volt már. (különleges hely geodobozzal)
- Szent Joákim-kápolna - Szent Anna-tó 1,6 km-re. A Szent Anna-tó festői szépségű környezetében 2 kápolna épült, a Szent Anna és a Szent Joakim kápolnák. Csendes hely - Már hazamenőben voltunk, amikor kirándulásunk egyik utolsó mozzanataként felkerestük a helyet. (látnivaló és geodoboz)
- Nagy Csomád-csúcs 1,9 km-re. A macik nyomában - Kocsival érkeztünk az egykori Szent Anna-menedékház melletti parkolóba, majd gyalog folytattuk az utunkat a Tusnádfürdőre vezető piros kereszt jelzés mentén.
- Öreg bükkfa - Mohos 2 km-re. Az alapoknál négy öl kerületű, a belseje kirothadt, darabjai körülötte hevernek. (itt geodobozt is lehet keresni)
- Vallató-fürdő és mofetta 2 km-re. A Mikes fürdőkhöz a piros kereszttel jelzett ösvény visz, a volt tüdőszanatóriumtól. Pontos rejtés - Nem volt nehéz megtalálni, az 50 m az tényleg 5 0m nagyon pontos, kicsit feltűnő is volt.
- Mohos-kilátó 2,1 km-re. Onnan jól belátható a Mohos, egészen a turistaház körüli táborozó helyig. Macik és szarvasok nyomaiban, az összeomlott kilátóhoz - A Nagy Csomád felől érkeztünk a kilátó maradványaihoz.
- Hammas-fürdő - Zsombor-patak fürdői 2,5 km-re. Az egyszerű kalibák és ideiglenes, lombokkal fedett szállások helyett báró Apor Gábor a torjai határrészen és gróf Mikes Benedek a sepsibükszádi oldalon deszkából és gerendákból épít vendégszállásokat, étkezdét. Csak egy csuprot találtam - Sajnos nem találtuk meg, mindenütt néztük ami esőtől védett lehet, csak egy csupor volt felakasztva egy szögre, továbbiakban nekem elképzelésem sincs hol lehet vagy lehetett a láda mert az is lehet, hogy eltűnt.
- Bugyogó-borvíz - Sepsibükszád 2,8 km-re. A Csomád-Büdös-hegység legismertebb mésztufa lerakodásai a Csomád déli lejtőin, Rakottyás-patak, Bugyogó-borvíz és Tó-patak völgyében alakultak ki, ahol kis szurdokvölgyek képződtek.
- Torzó - Bálványosfürdő 3,2 km-re.
- Csíki Bálványos vár Tusnádfürdő 3,3 km-re. Ferenczi Sándor történész szerint bizonyosra vehető, hogy még a szkíták előtt, időszámításunk előtt a 6-7-dik században megerősítették a hegycsúcsot. Tusnádfürdő túra 3 - Túránk harmadik állomása.
- Mária oltár Büdös-hegy 3,5 km-re. A Büdös hegy oldalában nagyon sok a látnivaló. Üres zacskó - Sokszor voltunk a barlangnál, és a Mária-oltárhoz közelítve úgy tűnt ez rövidebb út a barlanghoz, mint a megszokott.
- Vártető II kilátó 3,5 km-re. Tusnádfürdő túra 2 - Ez volt a második állomásunk.
- Büdös-barlang Bálványosfürdő 3,5 km-re. Egy néhány méter mélységű üreg, amelyből belélegezve mérgező, de a bőrőn át felszívódva vérkeringést serkentő hatású gázkeverék áramlik ki. Ünnepeltünk - Családi ünnepnek kerestünk helyszínt: szabadban, szép helyen, geodoboz legyen a közelben, s nem utolsó sorban valami finomat is együnk.
- Vártető I kilátópont Tusnádfürdő 3,7 km-re. A Szent Anna-tó fölé magasodó Nagy-Csomád egyik északi mellékkúpján, a néptől Vártetőnek nevezett magaslaton, található Tusnádfürdő egyik érdekes kirándulási pontja, az Orbán Balázs által csíki Bálványos várnak nevezett középkori vár maradványa. Tusnádfürdő túra 4 - Túránk negyedik állomása.
- Likaskő Sepsibükszád 3,7 km-re. Sepsibükszád érdekessége, természeti ritkasága, az Olt völgyében található Likas-kő. Nem hiszem - Véleményem szerint nem tűnhetett el, mert egyáltalán nem forgalmas hely és nincs szem előtt sem.
- Apor lányok feredője 3,7 km-re. Igazi világritkaságról van szó. Bálványos III - A Vasas forrásnál szokás szerint elkapott egy kiadós eső, de nem tartott túl sokáig, úgyhogy folytattuk a kirándulásunkat.
- Gyógyvízforrások Bálványosfürdő 3,8 km-re. Bár nem tartoznak a Zsombor-patak forrásvidékéhez, közelségük miatt érdemes megtekinteni a szállodától nem messze, Bálványosfürdő irányában levő, közvetlenül az út mellett levő Gyógyvízforrásokat. Bálványos IV - A következő állomásunk a Gyógyvízforrások volt, ahol sajnos nem jártunk sikerrel.
- Komlósároki borvíz Tusnádfürdő 3,8 km-re. A fürdőtelep déli végénél, a Komlósárok előtt, egy Stop feliratu tábla található az ut szélén. Árokban - Megálltam a beton feliratnál és leereszkedtem a kerítések mentén, mivel tudtam egy forrást egy kicsivel lejjebb.
- Várvápai borvíz Tusnádfürdő 3,9 km-re. Érdemes itt vizet tölteni a kulacsokba, mert fent nem találunk forrást. Tusnádfürdő túra 1 - Az első állomásunk ezen a kiránduláson.
- Függőhíd az Olt felett Tusnádfürdő 4 km-re. Na, végre - Na, végre, sok kutakodás után sikerült előbányásznom a dobozt is.
- Mikes- és Apor forrás Tusnádfürdő 4,1 km-re. Mikes- és Apor forrás, Tusnádfürdő. Isti túra 7. láda - Jó kis tankolási lehetőség egy Szent Anna túra előtt.
- Csiszárfürdő 4,1 km-re. Bálványos várával szemben, az elhagyatott villák mögötti erdőben bővizű borvizek bugyognak, várván az elkezdett felújítás folytatását, a fürdőélet ujraéledését. Feredők - Jó nézni és látni, hogy van ami megújul szűk hazánkban.
- Apor-bástya Tusnádfürdő 4,1 km-re. Hogy látnivaló is legyen, célpontként irány Tusnádfürdő. Emberek és állatok - Tény, hogy a medvék miatt mostanában sokkal izgalmasabb a rejtekhely-keresés.
- Komlósároki alsóborvíz Tusnádfürdő 4,1 km-re. A Komlósárok alsó, Oltba szakadása előtti szakaszán több nagyhozamú foglalt és foglalatlan, 12,5 C hőmérsékletű borvízforrás tör fel. Borvizkostolon - Ezt a borvizet is megismertem, elegge zavaros volt talan meg a Nyarad sem volt ennyire.
- Mini alagút a vasút alatt Tusnádfürdő 4,1 km-re. Még egy alagút - A függőhídtól délre is, kb.
- Felsőtiszáspataki borvizek Tusnádfürdő 4,2 km-re.
- Anna-villa Tusnádfürdő 4,2 km-re. 100 bentlakó gyerek, 20 napközis, aki ebédre és vacsorára bejár, az ebédet mindennap 150 személyre főzik. Villa - Azért jó látni, hogy régi szép épületet rendben tartanak.
- GK Hotel Szent Kristof 4,2 km-re. That is the reason it is placed in Baile Tusnad, very close to the main road, in a safe place. Ha már itt falatoztunk - Tyűha, itt aztán jól főznek! Miután elfogyasztottuk ízletes fotótábori ebédünket, s mielőtt megkezdődött volna délutáni 'fotó szessön', kikértük a ládikót, és kivettük belőle a Little red lambkin névre hallgató vakondot.
- Országzászló emlékmű Tusnádfürdő 4,3 km-re. Erdély egyik legkedveltebb üdülőtelepének, Tusnádfürdőnek a felső sétányán avatták fel a kis magyar világban, az 1940-es évek első felében, de ekkor turul még nem volt rajta. A talapzat mindkét jobb sarka üres volt - Kerestem a geodobozt a talapzat jobb első sarkánál, majd a szemben állva jobbkéz felőli sarkánál is, de egyik helyen sem találtam.
- Tűzoltó Park Tusnádfürdő 4,3 km-re. Tusnádfürdői kirándulás 4 - Igyekeztünk feltűnésmentesen megközelíteni ezt a rejtekhelyet, ami nem volt épp könnyű, fényes nappal lévén.
- Szegények feredeje Tusnádfürdő 4,3 km-re. Szegények feredeje - Tusnádfürdő. Feredő - Hát eléggé lerobbant egy hely, még télen is, hát akkor nyáron.
- Alsótiszáspataki borvíz Tusnádfürdő 4,3 km-re.
- Rudi forrás Tusnádfürdő 4,3 km-re. Rudi forrás - Tusnádfürdő.
- Sólyomkő vára Sepsibükszád 4,4 km-re. Valószinűleg a XII-dik században épült, majd a XIV-XV-dik század folyamán kerül a Mikó család tulajdonába. Bunker - Egy igazi kánikula időben jól esett az erdei séta, s utána egy gübbenés az Olton túli feredőben.
- Gázfürdő Bálványosfürdő 4,4 km-re. Bálványosfürdő központi útkereszteződésétől észak felé indulva, körülbelül 300 méterre, egy jelenleg elég rozoga állapotban lévő, de még használható mofettához juthatunk.
- Sziklaerkély az Olt felett Tusnádfürdő 4,4 km-re. Sziklaerkély az Olt, és a szemét :-( felett - Tusnádfürdő. EKE-tábor 2015 - Bolyongásom közben majdnem belecsúsztam az Oltba.
- Csukás-tó Tusnádfürdő 4,4 km-re. A szoros mélyén csillogó Csukás-tavat az Olt vizéből, 1882-1893 között, mesterségesen alakították ki, körülötte kis szabadidő-központ alakult ki. Zöld tó - A járvány miatt több mint egy évig szünetelt a wellness központ.
- Tusnádfürdő tiszafája 4,5 km-re. A gyönyörű környezetre alegjobb rálátás a Sólyomkőről adódik, innen gyönyörködött Ferenc Józsefcsászár is a környékben, és adott parancsot a leégett üdülőtelep újjáépítésére. Tiszafa kivulrol - Hat bizony en Biblia bacsihoz nem mentem be mert az udvaron elegge nagy nyuzsges volt igy kenytelen voltam az utrol felfedezni a tiszafat, lattam mar ennel nagyobbat is.
- Molnár Elemér grafikusművész Tusnádfürdő 4,5 km-re. A kolozsvári Képzőművészeti Főiskolán csak egy év adatott meg neki, munkát kellett vállalnia. EKE-tábor 2015 - Voltam Elemérbácsinál.
- Szent Anna-sétány Tusnádfürdő 4,5 km-re. EKE-tábor 2015 - Az idei EKE-tábor ideje alatt jutott időm geodoboz keresésre is.
- Veresvíz Tusnádfürdő 4,5 km-re. Becks helyett Skol - Miután a román geojátszótérről jelezték, hogy valószínűleg eltűnt a geodoboz, a helyszínen ellenőriztem a rejteket.
- Mofetta Tusnádfürdő 4,5 km-re. A kezeléseket kizárólag a fürdőtelep szakorvosai ajánlásával, és az általuk megszabott program szerint szabad alkalmazni. EKE-tábor 2015 - Hát tényleg merészség kell a ládáért benyúlni.
- Nelu mofettája Tusnádfürdő 4,6 km-re. A godorben - Itt a godorben dolgoztam ki a kovetkezo rejtekek strategiajat.
- Bányászpataktövi borvíz Tusnádfürdő 4,6 km-re. A Bányász-patak Oltba való beömlésétől 10 méterre van a Bányászpataktövi borvízforrás, melynek vize alacsony asványi sótartalmú, és 9,5 C hőmérsékletű. Tusnádfürdői kirándulás 7 - Igaz ugyan, hogy először elvétettük a lejáratot a forráshoz, de csak sikerült megtalálni.
- Alsótiszástövi borvíz Tusnádfürdő 4,7 km-re. Tusnádfürdő északi részén, ott ahol az Alsó Tiszás-patak az Oltba ömlik, van a kishozamú Alsótiszástövi borvízforrás, mely egy 50 cm átmérőjű vascsőbe van foglalva. EKE-tábor 2015 - Elemér bácsitól nem messze, az erdő hűvössében bújik meg ez a borvízforrás.
- Vasas-forrás Bálványosfürdő 4,7 km-re. A régi fürdő neve Várpadi-feredő volt, újabb neve a Transzilvánia-fürdő. Hely, ahol a hölgyek letolják a nadrágot - A Jajdon-völgyébe indultunk, útközben röviden megálltunk a Vasas-forrásnál.
- A vasúti híd alatt Tusnádfürdő 4,8 km-re. Új geodoboz a régi rejtekben - Miután a román geojátszótérről jelezték, hogy talán eltűnt a tusnádfürdői vasúti hídnál elrejtett geodobozom, a helyszínen ellenőriztem.
- Imets Lázár borvize Tusnádfürdő 4,9 km-re. Ezek egyike az Imets Lázár borvize. Egy eldugott borviz - Koszonhetoen a pontos koordinataknak minden segitseg nelkul ra talaltam.
- Begyenkő sziklája Torjai-hegység 4,9 km-re. Térkép és az orrunk után, a Begyenkő sziklájához - Bálványosfürdőről indultunk, Csiszárfürdő érintésével.
- Kosztándi borvíz Tusnádfürdő 4,9 km-re. Érdekes volt megtalálnom. Ez is borviz - Eleg vekonykan csordigalt de azert ennek is a vizet hasznalhatjak azt hiszem.
- Bálványosvár Bálványosfürdő 4,9 km-re. A székelység őstörténetének legrégibb adatai füződnek a legendás Bálványosvárhoz - a népmondák szerint óriások, tündérek építették és lakták. Bálványos I - Elindultunk egy kis bálványosi kirándulásra.
- Koncsag borvíz Tusnádfürdő 4,9 km-re. A Koncsag borvíz a tusnádfürdői állomás feletti, az Olton átívelő vasúti híd jobb oldali részén található borvízforrásások egyike. Tusnádfürdői kirándulás 8 - Az Olt hídjával egyenesen szemben levő utcán mentünk ki az erdőbe.
- Kőmöge Torjai-hegység 4,9 km-re.
- Almás-tető Mikóújfalu 5 km-re. A mostani celpontunk Mikoujfalu folott, a Zsombor (Voros) es a Nagy Hid pataka kozott talalhato Almas teto, az Oltfejben, 774 meteren.
- Begyenkő kőgombája Torjai-hegység 5,1 km-re. A bálványosi Begyenkő neve a rég kihalt bölény emlékét őrzi, hiszen a régi magyar nyelvben abban az időben a bölényt még begyennek nevezték. Új geodoboz került ide, de talán meg van még a régi is - Miután sikertelenül kerestük a Begyenkő nagy sziklájában elrejtett geodobozt, majd azt pótoltuk, kimásztunk a Begyenkő tulajdonképpeni csúcsára.
- Sólyom-kő Tusnádfürdő 5,2 km-re. Innen látható teljes hosszában az Olt szurdoka, velünk szemben pedig a Csomád meredek, sötétzöld oldala. A láda könnyen meglett - Sokkal könnyebb ide feljutni mint a Toronykövekhez, itt is szenzációs a kilátás, érdemes korán reggel menni így ellehet kerülni a tömeget, na meg a kilátás is jobb fentről.
- Toronykövek Tusnádfürdő 5,3 km-re. Ezek a sziklák a fenyőfák teteje fölé magasodnak és jól láthatók a Sólyomkő északi kilátópontjáról is. Nehéz volt az út - Nehéz volt az út felfelé, de még inkább lefelé, nagyon vigyázni kell! Azért megéri felmenni, klassz hely.
- Vápa vára 6 km-re. Sepsibükszád határában, a Rakottyás-patak és az Olt közös teraszormán, ez utóbbi jobb parti hegyfokán, a Zsombor-patak beömlésétől északra fekszik, az őskori telepre épült, kora középkori Vápa vára. Medvék is szeretik - Nagyon jó hely, de azt hiszem a medvék is szeretek ezt a helyet, három medve ürülék eset az utamba, este felé nem szívesen járnék erre felé, a rejtekhelyet könnyen megtaláltam.
- Nádasfürdő Újtusnád 6,2 km-re. Romhalmaz - Ez az a hely, ahol bebizonyosodott, hogy a székely sokszor olyan sincs mint a balkániak.
- Kápolnamező-borvízforrás Lázárfalva 6,2 km-re. A tető előtt nem sokkal, egy pihenő mellett, vasban rendkívül gazdag, vöröses vizű forrást találtunk. Eltűnt a régi doboz, éljen az új - A mai nap lázárfalvi rejtekhelyeket kerestem fel.
- Millecentenáriumi emlékmű Újtusnád 6,2 km-re. Középpontjában egy magas tölgyfakereszt van.
- Cecele 6,3 km-re. Hatalmas, füves kupolaként tornyosuló végvára.
- Futásfalvi Pokolvölgy 7 km-re. Sárdagasztó-túra és túlméretezett fürdőkiépítés - A Pokolvölgy három rejtése, a közeli Torja vára, és még néhány rejtekhely útközben, csábított ide.
- Mofetta Herkó-kert 7 km-re. Itt források, mofetta, egy néhai borvízfürdő romjai utalnak a múltra. Tevedes - Lehet, hogy rosszul ertelmeztem a rejtek leirasat: a mofetta bejaratatol jobbra, 20 cm-re.
- Pokolvölgy 2 Futásfalva 7,1 km-re. Miután majdnem elfelejtettem ezt is megkeresni - Miután összejártuk a Pokolvölgy felhagyott medencéit, gázfeltöréseit, borvízforrásait, visszafelé tartottunk a kocsihoz.
- Középpatak-rétláp Újtusnád 7,1 km-re. Növénytani ritkaságok élőhelye.
- Lázárfalvi Nyírfürdő 7,7 km-re. A Csomád vulkanikus hegycsoport közelségét mutatja, hogy a Tusnád-patak mentén 40 ásványvizforrás fakad. Sajnos - Nagyon tetszett a hely, látszik, hogy jól karban tartják.
- Julis-borvíz Újtusnád 7,8 km-re. A Julis-borvíz Újtusnád Bátord nevű falurészének északi szélén, a vasútállomás felé vezető utca mellett található.
- Első világháborús emlékmű Újtusnád 7,8 km-re. Az emlékmű megörökíti az első világháború 34 hősi halottjának nevét is.
- Gorgán-patak völgye Torja 7,8 km-re. Torja után az első nagyobb völgy jobbra. Sárdagasztás és hóvirág - Bálványosfürdőről tartottunk a Jajdon-völgy felé, rövid kitérőt tettünk, megtalálni az itt elrejtett geodobozt.
- Torja vára 8,3 km-re. A helyi hagyomány szerint itt egy magas őrtorony állt, s ha jelezni kellett Bálványosvár és Torjavára között, akkor fel kellett mászni a magas őrtorony tetejére. Leányrablás Torja várából - Miután eltöltöttük az időt a Pokolvölgy bejárásával, kevés időnk maradt már sötétedésig.
- Tölgyfa a Nagy Murgó alatt Uzonkafürdő 8,5 km-re. A törzsének alsó része meg van repedve. Csavargás a Murgó alatt - Egy honismereti túra alkalmával, amíg készült a parázs a szalonnasütéshez, elindultam kincskeresésre.
- Uzonka-forrás Uzonkafürdő 8,6 km-re. Uzonkafürdő Kovászna megye északi peremén, Nagybacon és Sepsibükszád között, a Baróti hegység lábánál, a Nagy Murgó alatt, az Uzonka és Pisztrángos patakok völgyében található. Pihenőhely rozoga állapotban - Több mint 5 év eltelt az utolsó megtalálás óta, a rejtek is talán Uzonkafürdő legforgalmasabb helyén található, így nem sok reménnyel érkeztem a helyszínre.
- Varsavész-rétláp Újtusnád 8,7 km-re. A Varsavész-rétláp védett terület Újtusnádtól észak-keletre, az Olt földrajzi jobb partján terül el, összesen 30 hektáron.
- Nyírkert-rétláp Nagytusnád 8,7 km-re. Az összesen 4 hektáron elterülő Nyírkert-rétláp, a Benes-rétláp folytatása, Nagytusnádtól dél-nyugatra, a Tusnád-patak földrajzi baloldalán terül el.
- Római katolikus templom Lázárfalva 8,7 km-re. A faluhoz kapcsolódik a Szent Anna búcsú megszervezése minden évben, ugyanis a kápolna és a tó tulajdonosa Lázárfalva. Lázárfalva - Sikerült bejutnom a templomba is.
- Pisztrángos borvízforrás Uzonkafürdő 8,8 km-re. Uzonkafürdőből vezet az út a Pisztrangos-patak völgye fele, ahol régen Uzonkafürdő elődje, az egykoron híres Pisztrangosfürdő volt, de ez a XVIII-dik században megsemmisült, és ma már a nyomai sem látszanak. Villámcsapás - Az utolsó megtaláló elég rég írta a bejegyzését.
- Bükkfa a Nagy Murgó alatt Uzonkafürdő 8,8 km-re. A Nagy Murgó északi részén, az erdőhöz közel, a legelő területén, egy 3,6 m kerületű bükkfát láthatunk. Második találat csavargásom alatt - Sikeres napom volt, mert ez volt a második ládám, amit elsőnek találtam meg.
- A bükkfa szíve Uzonkafürdő 8,9 km-re. A Pisztrángos-patak völgye felett, közel a Pisztrángosi-borvízforráshoz, több méretes bükkfát találunk.
- Szeregető forrás Torja 9,2 km-re. Most sajnos nem folyik. Az a bizonyos Pokolvolgy kezdete - Amikor elindultam ujra a Torja vara fele, no meg a kenes aztatok fele, akkor azt mondtam, no lassuk csak ezt a kiszaradt Szeregeto forrast is.
- Borvízmúzeum Tusnádfalu 9,2 km-re. A kiállítás tervezését és kivitelezését a Csíki Természetjáró és Természetvédő Egyesület, az Ars Topia Alapítvány vállalja magára, bonyolítja le magyarországi és erdélyi iparművészek, diákok közreműködésével és a helybéli lakosok, mesteremberek részvételével.
- Uzonkafürdő 9,4 km-re. Az Uzonkafürdőre vezető kövezett út a Mikóújfaluból Barótra vezető útból ágazik el, az Uzonkai-hágó után, és az Uzonka-patakot követi. Koszi a rejtest - Egy jo kis maszas utan meglett a lada.
- Imets Fülöp Jákó-iskola és emléktábla Tusnád 9,4 km-re. A Tusnádon született Imets Fülöp Jákó (1837-1912) kanonok, főesperes, tanár, gimnáziumi igazgató, valamint művelődés- és oktatásszervező tudós pap volt.
- Kőkereszt Tusnád 9,4 km-re. Oh szent kereszt légy oltalmunk, így szól annak a kőkeresztnek a felirata, amely Tusnád falu egyik fontos kereszteződésében, a központból Alszeg felé vezető úton található.
- Alszegi borvízkút Tusnád 9,4 km-re. Az Alszegi borvízkutat 1960-ban fúrták Tusnád falu alszegi részén.
- Katolikus templom Tusnád 9,6 km-re. Nagytusnád a Tusnád-patak kelet-nyugat irányban hosszan elnyúló,szűk völgyében fekszik, Tusnádfürdőtől északra, az országút mellett. Isti túra 5. láda - Szép templom, kár, hogy zárva volt, de a láda megtalálásához nem kell bemenni, úgy, hogy ne ijedj meg ha zárva.
- Nyeregbe Nyerges-tető 9,9 km-re. A Nyergestetőről leereszkedve, Kozmás felé a völgybe, kitárulkozik előttünk a Csiki medence. Licsplocs - Kisütött a nap, elolvadt a hó és minden csupa víz volt, egy kicsit be is ázott a cipőm.
- Bedő-borvíz Mikóújfalu 10 km-re. Mikóújfalu fő forrása a Bedő-borvíz, egyben a környék legismertebb forrása. Előkerült - Előkerült a doboz, majd megkóstoltuk a borvizet is.

Természeti értékek - Kovászna megye
* Részletek regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.
[ Fel ↑ ]

Regisztrált felhasználók lehetőségei

 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Kövesponk adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Csomád térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Kövek - Nem volt egy egyszerű eset a doboz megtalálása...
 • Orbán Balázs szemével - A kilátás valóban páratlanul szép...
 • A lemenő nap fényében - A napnak talán a legszebb részében érkeztünk a Kövesponkhoz, a sziklákat mindenhol aranyszínű, sárgás-barna fény borította...
 • VIII: - Megtaláltuk! Kellene egy ilyen bejegyzés is...
 • Korcsolyázás a Szent Anna tavon - Korcsolyázni mentünk a Szent Anna tóra, és természetesen megálltunk itt megcsodálni a panorámát és megkeresni a dobozkát...
 • Nagy hó - Lábszárközépig érő hóban nem könnyű a keresés...

Sikerült eljutni Csomád környékére? Tetszett a Kövesponk? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8231 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Rejtett látnivalók a közelben

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Kovászna megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3727 helyszínt mutattunk be.

[ Fel ↑ ]
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.