Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.

Földvár

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


A földvári templom 1240-ben IV. Béla a templomot és az egyházközséget a cisztercieknek adományozza. Hunyadi János 1454-ben a földvári Mária-templom javára egy malom jövedelmét adományozza...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Földvár felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Földvár képtárból:

Várudvar 2
Várudvar 2
A földvári vár alaprajza
A földvári vár alaprajza
Várfal
Várfal
Lőrés
Lőrés

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Földvár fotóalbumba!

1240-ben Castrum Sancte Marie néven jelentkezik a forrásokban, 1379-ben Saxonum de Fewldwar, 1381-ben Feulwar alias Marienburg, 1489-ben Marienburg, 1529-ben Marienberg formában fordul elő. A templomot a német lovagrend építtette, 1211–1222 között, a várral egyidőben. Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Földvár!

A legközelebbi település Barcaföldvár, 0,84 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Barcaföldvár
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Római katolikus templom Sepsiköröspatak 17,2 km-re.
Súgó barlang II Vizes járatSúgó barlang II Vizes járat 95,9 km-re.
A gyergyói medence keleti oldalán a Marosba ömlő Heveder patak, majd az ide csatlakozó Borzóka  patak fogadja be a barlangból kiömlő Súgó-patakot, amelyet a hegyben összegyűlt karsztvíz táplál. A barlang aktív járatából kifolyó patak vize egy kis deszkavályú segítségével el van terelve, a víz magasról esik, így zuhanyozni is lehet alatta. Szep es irto izgalmas helyen. Megérkeztünk a második Rejtekhely-vadászat Erdélyben találkozó helyszínére, a barlangászházhoz. A Gyergyói-Havasok, 1568m magas, Sípos kő  tömbjének délnyugati nyúlványában húzódik a már 100 éve ismert, tekerőpataki Súgó-barlang.
Várhegy BölönVárhegy Bölön 10,1 km-re.
Mivel nagyon szép idő volt úgy döntöttünk, hogy Sugásfürdő felől közelítjük meg. A bölöni Várhegy megközelíthető Bölön felől, és tovább a bölönpataki roma telepről kiindulva, erdei utakon.
Kígyófej-szikla Rejtek-patakKígyófej-szikla Rejtek-patak 95,2 km-re.
A Kígyófej-szikla a Rejtek-csúcs közelében, attól 400 méterre délnyugatra, a Rejtek-patak forrásvidékén, annak medrében található. Egy óriáskígyó fejéhez, kitátott szájához hasonlít a víz melletti szikla, már csak a nyelvét kell hozzáképzelni. Jól esett a halkan csordogáló patak hűvössége.
Református templom GagyReformátus templom Gagy 75,2 km-re.
A reformáció korában az addig tiszta katolikus lakosság többsége unitárius lesz és 1666-ban önálló anyaegyház. Énlakáról hazafele, gondoltuk megkeressük a geodobozt. Megtalaltam a dobozt, ugy nez ki, elsonek. Középkori templomáról nincs adat, de nem lehetetlen, hogy volt, miután 1666-ban újra anyaegyház, amikor templomépítésről van adat.
Brukenthal-kastély Alsószombatfalva 61,3 km-re.
Parkjában lipicai lovakat tenyésztenek. Alsószombatfalván található az egykori Brukenthal-kastély, mely kivülről elég jó, benn leromlott állapotban van.
Farkaspataki Büdös-vízFarkaspataki Büdös-víz 60,5 km-re.
Almás rétjén Kézdialmás határában, a Büdös kút egy igen hideg vizű forrás, 8-9 fokos a vize, kéndioxidot tartalmaz, innen jön a neve is. A környékbeliek reumatikus panaszok enyhítésére használták a múltban. Mert egyutt rejtettuk aronbv-ekkal, es azzal aki megfertozott minket a dobozos jatekkal. Bereck kozeleben vannak meg kenes furdok, Martonosban, allitolag valamelyest feljavitva. Amig nem volt vadaspark, sokkal konnyebb volt megkozeliteni.
Mária-forrás SzovátaMária-forrás Szováta 95,3 km-re.
A Mária-forrás a Rózsa és a Sas utcák kereszteződésénél található a rendőrséggel szemben, a forrás előtti park szép, rendezett. Vizét vannak akik fogyasztják, annak ellenére, hogy időnként a forrás fölött tábla hirdeti, hogy emberi fogyasztásra nem alkalmas. A rendőrséggel szemben pár kocsi parkolására alkalmas hely van.
Zeteváraljai víztározó ZeteváraljaZeteváraljai víztározó Zeteváralja 74,3 km-re.
A zeteváraljai völgyzáró gát és a víztározó vagy népszerű nevén zetalaki gát, a Nagy-Küküllő felső szakaszának egyetlen mesterséges tava. Árvízvédelmi-folyószabályozási, gazdasági, energetikai, turisztikai-szociális és környezetvédelmi jelentősége van. Szemerkélő esőben találtam meg ezt a rejtekhelyet. Csend van mindenhol csak a fák ropognak ahogy az első hópelyekkel köszön a tél. Ennek a becserkészésével már előző nap is megpróbálkoztunk, de inkább Székelyvarságot választottuk délutáni programnak.
Mircsi-csúcs Fogarasi-havasok 76 km-re.
Mircsi-csúcs, románul Varful Mircii.
Pincevár Zalán 20,5 km-re.
A Baróti-hegységnek egy keleti irányba benyúló vonulata van, ami Zalánt dél felől határolja, azt pedig dél felől a Kóréh-patak határolja. E hegynyúlvány tetejét nevezi a nép Pincevárnak. Pincevarat jol ismerem, a Haromszeki vartura-kalauzban az en fenykepem szerepel a varrol. Na most ez a var is bekerul a rejtekek korforgasaba. A rejtekhelyek megtalálásáról szóló bejelentéseket türelmesen várjuk, az új ládák bejelentését türelmetlenül :-).
NagykapusNagykapus 88,7 km-re.
A XVIII-dik században lutheránus anyaegyház, és a század elején is az. Itt bizony rengeteg lehetőség van a doboz helyének. Szajnos nem jott ossze, pedig nagyon rahajtottam. 1238-ig székelyek lakják, középkori katolikus hívei a reformáció során lutheránusok lesznek, a templommal együtt.
Kőd-vonulat CsíkajnádKőd-vonulat Csíkajnád 78,5 km-re.
A Kőd-vonulat kakukkfióka a Csíki-havasok kristályos palából, mészkőből, dolomitból, de főleg kárpáti flis homokkőöszletből felépült tömegéhez képest. Vulkáni kőzetek, kevés törmelékanyag alkotja, felgyüremlett magmatikus kőzettömeg.
Kavics- és homokbánya CsíkszépvízKavics- és homokbánya Csíkszépvíz 72 km-re.
Egy kerékpártúra alkalmával, véletlenül bukkantam rá. Tekintélyes méretű kavics- és homokbánya Göröcsfalva és Csíkszépvíz között, az aszfaltút mellett, a szépvízi lőtér szomszédságában.
Mohos tőzeglápMohos tőzegláp 41,6 km-re.
A Szent Anna-tó vizét magába foglaló kráter gerincének túloldalán 1050 m magasságban találjuk a Mohos-tőzeglápot, területe 80 hektár. Az abonyi természetjárókkal Erdélybe utazva kerestem meg Teveladyvel. Érdemes ide eljönni, de egy kicsit késöbb - nyáron. A Mohosba óránkén idegenvezető visz be csoportot. Nevét a lápot kitöltő tőzegmoháról kapta, a belőle keletkező tőzeg vastagsága elérheti a 10 métert.
Tetves-kútTetves-kút 11,6 km-re.
Megközelíthetjük a kék pont mentén, vagy a Sugás fürdői útról is. A kék pontot jártam végig, és utamba esett, kellemes kis séta volt. A Krassó-Szörény geotábor alkalmával, több kalandos találkozásunk volt. Meglett a kút, a vályú is a helyén van. Ez nem más, mint egy omladozó kővályú egy forrás közelében, az erdő sűrűjében megbújva, amelyet a helybeliek nem tudni, hogy miert is, Tetves-kútként ismernek.
Duduj-kő Csukás-hegység 39,7 km-re.
Borsáros-fürdő CsíkszentkirályBorsáros-fürdő Csíkszentkirály 57,4 km-re.
The 1 km long, 50-200 m wide Borsaros nature conservation area lies on the right bank of the river Olt, at 651 m altitude, to the left of the road leading from Sancraieni to Sansimion. It can also be approached from Jigodin Bai, half an hour walking. Véletlenül kaptam meg a forrás délnyugati oszlop tövében, csordulásig tele vízzel. Sajnos nincs a helyen a doboz. Hamarosan új helyet fogok keresni, egy új doboznak.
Fingós borvíz KisbaconFingós borvíz Kisbacon 34,7 km-re.
Mi a völgyből ezt a forrást a huncut neve miatt választottuk, a forrás vize most nem iható. Hat ami igaz az igaz, ez egy elegge izgalmas rejtes. Elég körülményes volt megtalálni a helyet, jó nagyot kell kerülni a sok bekerített magánterület miatt. Derültséget keltett a forás neve, csalódás volt az állapota.
Magyar és román katona sírja Buha-patak hídjaMagyar és román katona sírja Buha-patak hídja 91,3 km-re.
Egy magyar és egy román katona sírja a Buha-patak hídjánál, a 12/a úton, egy építkezési lerakat előtt, Pál Péter földjén.
Csizmadiák tornya SegesvárCsizmadiák tornya Segesvár 77 km-re.
A segesvári vár Csizmadiák Tornya 1521-ben épült, 1676-ban tűzvész pusztította, a jelenlegi formáját az 1681-es helyreállítás alkalmával kapta.
Várvápai borvíz TusnádfürdőVárvápai borvíz Tusnádfürdő 42,2 km-re.
A tusnádfürdői Várvápai borvíz a kék sávval jelzett, a Vártetőre vezető túraösvény bal oldalán található a Vár-Vápa-patak völgyében. Érdemes itt vizet tölteni a kulacsokba, mert fent nem találunk forrást. A túra első állomása, mindjárt rejtéssel kezdődött, egy jó ízü borvízforrásnál, ahol érdemes megállni, és feltölteni a tartalékot mielőtt tovább mennénk.
Kislépcső-vízesés KománfalvaKislépcső-vízesés Kománfalva 90,2 km-re.
A kománfalvi medence, beleértve a várost is, a Csíki-havasok északkeleti lábánál helyezkedik el. Az erdő mélyében levő vízesést több módon is meg lehet közelíteni. Itt található a Tatros egyik oldalágának, a Szupán-pataknak a völgye.
Sepsibesenyői tóSepsibesenyői tó 26,7 km-re.
A 2 km hosszú tó északkeleti oldalán Maksa község, a délnyugati oldalán pedig Besenyő falu található. Ugyanis kis időbe telt míg bent a farkas kinn a bárányt játszottunk és kihalásztuk a káposztáshordóból a Nagy gonosz farkast. Csónakázás és dobozrejtés? Vegre egy nekem valo doboz. A besenyői tó Kovászna megye egyik legnagyobb tava, az 1980-as években létesült.
Bokor Levendulás Pálpataka 82,1 km-re.
2023-ban megszervezésre kerül a családi programokkal kecsegtető, második Pálpatakai Levendula fesztivál, július 8-9-én, szombat és vasárnap.
Hősök keresztje Kóstelek 80,6 km-re. Megtaláltuk a keresztet. A román katonák keresztje a Kóstelek és Gyepece közötti úton található, inkább Gyepecéhez közelebb.
Katolikus temető Kézdiszentlélek 48,3 km-re. Mar alig varjuk az uj koordinatakat. A Perkoi Kapolna kedvenc helyunk.
Törökvár 25,3 km-re.
Dobollópatak és Lisznyópatak között egy majdnem kelet-nyugat irányú hegyvonulat ágazik le a bodzafordulói hegyek legmagasabb pontjától, a Szeredő ponktól. Ott voltam a rejtesnel. Jó rejtés. Kisse nehez volt odatalalni. A keleti részén található a 918 m magas Küszürüs-tető.
Katalin-kápolna KászonfeltízKatalin-kápolna Kászonfeltíz 61,1 km-re.
Keletkezéséről, építésének idejéről nem maradt fenn írásos emlék. A Katalin-kápolna romjai Kászonfeltíz észak-nyugati részén, melyet a helybeliek Pápországának neveznek, a Kászon-patak földrajzi jobb oldalán, a település felé emelkedő dombon helyezkednek el.
Írott-kőÍrott-kő 30,4 km-re.
A Nagy-kő-havas hegységben két fő rétegben áll a kréta-konglomérát, s e közé ékelődve találunk egy több száz méter vastagságú mészkő réteget, mely a tetőgerinc alatt vonul végig és az Írott-kőnél bukkan elő. A Garcsin völgye felől közelítettem meg a Nagy-kő-havas gerincét, a kék kereszt jelzés mentén. Mar van egy lada leteve (kb egy eve), "a masik" Nagy-Ko farkanal egy szikla kozeleben. A kövek írásos részét alolról lehet megcsodálni, tehát a Nagykőhavas csúcs fele vezető ösvényen mielőtt kiérnénk platóra, balra kell térni.
Várhányás MaksánVárhányás Maksán 27,9 km-re.
Erdekes, nem volt meg ezen az oldalon egyetlen "megtalalas" bejelentes sem, a dobozban viszont voltak megtalalasokra utalo jelek. A tuskó teljesen elkorhadt. A tó még csendes, csak a halászok üldögelnek körülötte. A Várhányás egy erődített ősvár (pogányvár) volt, amelynek a 4-5 méter mély nyaksáncát ma is láthatjuk.
Nyír kútja pihenő CsíkszentimreNyír kútja pihenő Csíkszentimre 53,4 km-re.
A Nyír kútja pihenő Csíkszentimrétől kevesebb mint 4 km-re található, keletre. Egy kőkert jellegű, szikladarabokkal megszórt mező, ahol egy forrást és itatóvályút találunk.
Tészla-tisztásTészla-tisztás 39,6 km-re.
A Tészlának főleg az alsó részét mészkő alkotja, tetejét erdő borítja. A Tészla és a Dong-havas a Csukás északnyugati részén, elszigetelve magasodnak a környező alacsonyabb hegyhátak fölé.
Homokos-sziklavályú Királykő-hegységHomokos-sziklavályú Királykő-hegység 42,7 km-re.
A Sárga-fal elnevezésű sziklafal aljából, a Calinet-völgyből érkezve, több lehetőség közül választhatunk az utunk folytatására, az egyik a Homokos- (szó szerint) sziklavályúban.
Henter-kúria CsíkszentimreHenter-kúria Csíkszentimre 54,9 km-re.
A kúriát Henter bárók építtették. Borvízért voltam Csatószegen, s gondoltam, ha már arrajárok eljövök Szentimrére is, rejtekhelyeket keresni. A bejárati kapu előtti utcában parkoltunk. Csíkszentimrén a romos állapotban lévő Henter-kúria előtti évszázados akácfák és vadgesztenyefák mesélhetnének a Henter családról és a település eseményeiről.
Köpeci szilKöpeci szil 25,8 km-re.
A győztes fát, a köpeci szilt, a Polgár-Társ Alapítvány nevezte be az Év Fája Európában versenyre. Meg nem volt andungom, hogy most feltegyem azokat amiket az utobbi idoben megtalaltam. A doboz sajnos eltűnt, így cseréltük. A fát (mi mást ;-)), de a doboz sajnos nem lett meg. Az 2011-es év fája Romániában, a köpeci 300 éves szilfa.
Hasadék-nyereg Királykő-hegységHasadék-nyereg Királykő-hegység 40,1 km-re.
A Hasadék-nyereg a Királykő négy különböző irányból érkező turistaútjának csomópontja. A hasadékban kellemes hűvösség volt a kánikula ellenére. Itt futnak össze a Királykő Tornyáról, a Kis-Királykőről, a Curmatura menedékháztól és a Királykő-hasadékából érkező útvonalak.
Skariatin emlékmű SegesvárSkariatin emlékmű Segesvár 75,8 km-re.
Segesváron, a tűzoltóság mögötti kertekben elrejtve, egy érdekes, alvó oroszlánt ábrázoló szobrot találunk. 1849 július 31-én, a segesvári csatában ütközött meg Bem József főserege az oroszokkal- ebben a csatában esett el (tűnt el) Petőfi Sándor, Fehéregyháza közelében.
Asztag-kő MadéfalvaAsztag-kő Madéfalva 67,8 km-re.
A Hargita-hegység egyik kevésbé ismert gyöngyszeme az Asztag-kő. A Madéfalvi hargita volt a cél, de nem hagyhattam ki ezt az új rejtekhelyet sem. A Csompoly tetején elrejtett geodobozt indultam megkeresni, útközben megálltam az Asztag-kőnél. Könnyű rejtekhely, nem nehéz a megközelítése, jó út, még télen is. Szép kilátás nyílik innen Csíkszeredára, illetve a középcsíki és felcsíki falvakra.
Szent István-borvízforrás Fehérkő KászonfeltízSzent István-borvízforrás Fehérkő Kászonfeltíz 64,4 km-re.
A fehérkői Szent István-borvízforrást 2014 augusztusában újították fel, alapítványok támogatásával, valamint Kászonaltíz község tanácsának, közbirtokosságának, és helyi önkéntesek segítségével. Megtaláltuk a helyet, a forrást a fölé a nyáron épített új szerkezettel, friss vakolatttal. Regi igeretunk szerint ma ismet visszatertunk ide, es az otagu fa oleben megkerestuk a dobozt. A kászoni túránk első állomásán nem volt szerencsénk, csak a rejtekhelyet találtuk meg.
Magas-csúcs Keresztény-havas 29,8 km-re.
Magas-csúcs (Fata Inalta) - Keresztény-havas.
Református templom Étfalva ÉtfalvazoltánReformátus templom Étfalva Étfalvazoltán 22,2 km-re.
Zoltán késő barokk jegyeket viselő temploma 1792-ben épült, karzatát virágdíszes festett kazetták díszítik. Ha valaki még nem járt ennél a templomnál, mindenképp látogassa meg. Ez pedig igy van, a regi szep emlekek. Megtaláltam a dobozt. Étfalva református temploma 1802-ben épült feltehetően egy korábbi helyén.

Történelmi-kulturális értékek - Brassó megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Földvár adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Sziasztok - A ládát nem találtam meg. A fotók után kerestem, de ott, ahol a fotók szerint kell legyen, ott bizony nincs.
 • A láda új helyen van - A geoláda áthelyezésre került. Ugyanis a régi helyet, a várfal külső falán levő üreget, kétszer is kifosztották.
 • Nem jött össze - Meglátogattam a várat, s gondoltam hátha megtalálom a dobozt, de nem jött össze. Pedig eléggé szétszedtem a torony sarkait.
 • Gps készülék nélkül is lehet rejteni - Több ízben is eltűnt már a földvári geodoboz. Nem tudom, hogy tudatosan tünteti el az ottani geodobozokat valaki.
 • Barcaság - A vár nem látogatható. Helyreállitási munkák folynak, eltarthat egy ideig.
 • Nyílt kapuk napja - Népünnepély volt Földváron, a Nyílt kapuk napja programban sikerült mind a templomba, mind az újjáépített várba bejutni. Volt lovagi bemutató, zene-bona.
 • Vasárnapi séta - Rég nem voltam Borszékon, ezért úgy döntöttünk, hogy egy vasárnapi sétának megfelelő lesz. Nagyon meglepett mennyire le van robbanva a fürdőtelep, de a természet ugyanaz maradt.
 • Hatórás szép kirándulás - A várat Feketehalomról indulva a kék pont, kék vonal, kék háromszög jelzésen közelítettük meg, csak egyszer tévesztve útvonalat. Hatórás szép túra volt.
 • Emlékhely és elrettentő-tábla - Eredetileg én jelentettem be a Paplázon található emlékhelyet érdekes helyként. Örvendek, hogy ennek köszönhetően, István jóvoltából végül geodoboz elhelyezésére is sor került itt.
 • Hmm - Olyan már volt, hogy publikálás előtt találtam meg egy geodobozt. Olyan is volt, hogy ott voltam a rejtésnél.
 • Róka - A rejtek felé menet egy róka sétált előttem. Nagyon közel volt hozzám és mégis annyira nyugodt volt, hogy már gyanús volt, hogy veszett.
 • Ez az első, amit találtam - Megtaláltam, így nagyon örvendtem. Sajnos a doboz el van hasadva, így megnedvesedett a tartalma.
 • Megerositem - A doboz szerintem is eltunt. Kerestuk a kapu mindegyik labanal, de nem leltuk.
 • Források - Megkaptam, kicsit nedves, de a helyén van.
 • Első - Beletettem a Bardocz2 - geokretet. Kelet fele, Tibet irányába szeretne utazni.
 • Árvíz - Igen, a Bolyai-szobornál ázik a doboz, az odúban. Nem volt szándékom két bejegyzést tenni, lehet elszúrtam valamit, bocsánat érte.
 • Rendezett állomás - Ma megint Szovátán dolgoztam, a környéken is volt dolgom. Még nem jártam ezen az állomáson, ezért tartottam egy kis szünetet itt.
 • Csepegés - Csepp, csepp, ez az a lassú víz, ami partot mos. Vagy az lent kanyarog a völgyben, és ugyancsak nagy kanyarokat mosott az idők során?

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Földvár? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Brassó megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.