Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Szászmagyarós - Turisztikai látnivalók - Bejelentkezés/Regisztráció
 


Szászmagyarós turisztikai látnivalói

Középkori temploma a gótikus kor alkotása. Az évszázadok során annyira átalakították, hogy korjelzőnek csak a csúcsíves oldalajtó maradt meg...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után.

***

Néhány kép a Szászmagyarós képtárból:

Evangélikus templom
Evangélikus templom
Óratorony
Óratorony
A rácsok mögötti bejárat
A rácsok mögötti bejárat
A templom melletti temető
A templom melletti temető
Templombelső 1
Templombelső 1

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Szászmagyarós fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22623 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Szászmagyarós!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Szászmagyarós, 0,4 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Szászmagyarós Veresmarttól félórányira van a Magyaros pataka Oltba szakadásánál Magyaros (Nussbach), mely Lajos király 1377-ki okmányában, Villa nucum, Zsigmond király 1427-ki okmányában, melyet itt helyben június 3-án ad ki, Monyoros néven jön elő.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Szászmagyarós közelében?
- Boloni halastavak 3,7 km-re.
- Büdös-feredő Bölön 4,6 km-re. 2016 nyarán, a Székelyföldi Fürdő- és Közösségépítő Kaláka alkalmával sor került a bölöni Büdös-feredő felújítására.
- Unitárius vártemplom Bölön 4,9 km-re. A 17-dik század elején épített négy saroktoronnyal megerősített erődfal veszi körül. Hazafele - Hazafele tartva a Vecer, a kopjafa, a kopeci oriasi szil utan ahol a rejtekladat amely a fa alatt hevert kitaszitottan, vissza tettem a 2011-es romaniai ev fajaba, egy maroknyi hazai folddel es egy kis zaszlo szallaggal, no meg egy rez garassal, mert mas mar nem volt nalam.
- Református templom Bölön 5,7 km-re. Református templom - Bölön. Na, ebbe sikerült bejutnom - Szerencsére a harangozónő ráért, így egy szép élményben volt részem.
- Apáca temploma 6,1 km-re. Apáca egy barcasági magyar falu, lakói lutheránusok. Szimpatikus templom - Érdemes meglátogatni, egy szimpatikus kicsi templom, s még nyitva is volt.
- Feketevár Apáca 6,7 km-re. A Feketevár név talán egy, a kezdetben fagerendákból épült palánkvárra utal. Nemsokára nem is lesz - Sajnos csak az egyre tovább omló bástyát találtuk meg. (turisztikai hely geoládával)
- Evangélikus erődtemplom Szászveresmart 6,9 km-re. Szászveresmart temploma román kori csarnoktemplom volt a XIII-dik század második feléből, 1300 táján. Torony nélkül - Sok évvel ezelőtt megcsodálhattuk szerencsére az erődtemplom tornyát, sajnos ma már nyoma sincs.
- Unitárius templom Nagyajta 7,7 km-re. A mai templom az ősinek közvetlen utóda. Nem pusztultak el a freskók - Családunk egyik tagja néhány hónappal ezelőtt részt vett a felújított templom bemutatásán.
- Höltövény vára Krizba 8,3 km-re. Valószinűleg egyike annak az öt várnak, melyet a II Endre által 1211-ben a Barcaságba behívott német keresztes lovagok építettek. Az erdei út már nehezen járható - Gépkocsival indultunk Krizba várába, Kutus telepen keresztül. (itt geodobozt is lehet keresni)
- Várhegy Bölön 8,6 km-re. A bölöni Várhegy megközelíthető Bölön felől, és tovább a bölönpataki roma telepről kiindulva, erdei utakon. Sugásfürdőről a bölöni Várhegyhez - Mivel nagyon szép idő volt úgy döntöttünk, hogy Sugásfürdő felől közelítjük meg. (különleges hely geodobozzal)
- Földvár 10,2 km-re. 1240-ben Castrum Sancte Marie néven jelentkezik a forrásokban, 1379-benSaxonum de Fewldwar, 1381-ben Feulwar alias Marienburg, 1489-benMarienburg, 1529-ben Marienberg formában fordul elő. Nyílt kapuk napja - Népünnepély volt Földváron, a Nyílt kapuk napja programban sikerült mind a templomba, mind az újjáépített várba bejutni.
- Diákemlékmű Barcaföldvár 10,3 km-re. A település délnyugati végén található, kocsival is megközelíthető. Diákok - A dobozt nem találtam meg.
- Benkő-kert Baróti-hegység 11 km-re. Felfedezni - Kivancsi voltam , hogy milyen is a Benko kert.
- Sündisznó-szikla Ürmös 11,1 km-re. A látványos sziklaalakzat néhány lépésre van a települést átszelő műúttól, a helybeli cigányok házai mögött. Tenyleg sundiszno - Mivel az urmosi templom zarva volt (nem szeretem a zarakat) igy felkerestem a sundisznot, cigany kornyezetben.
- Kőasztal Kerekhegy Persányi-hegység 11,7 km-re. A gerince egy kifli alakú görbülethez hasonlít, a két vége Alsórákos felé mutat.
- Unitárius templom Ürmös 11,7 km-re. Ha középkori templomról nincs is adat, bizonyos, hogy voltak katolikus hívek, akik a reformáció után unitáriusok lettek s az 1630-as események után is megmaradtak unitáriusoknak. Amit nem szeretek.... - Heureka!Vegre megvan, marmint nyitva talaltam a templomot ugy jo otszori probalkozas utan. (turisztikai hely geoládával)
- Görgő-tető Baróti-hegység 11,9 km-re. A Baróti-hegység erdővel borított szelídhajlású hegyek-dombok képét nyújtja. Virág jelölte - Nagyon pontos a leírás, ezért könnyen meg is találtam, a rejtek előtt bánsági sáfrány ékeskedett, a sípálya tetejéről csodálatos látványt nyújtott az őszi erdő.
- Sziklakapu Ürmösi határ-patak 11,9 km-re. A hely a Tolvajos-barlangtól körülbelül 500 m távolságra található, észak-északkelet irányba.
- Datki-szoros 11,9 km-re.
- Kőpince Tollas Persányi-hegység 12,1 km-re. A Kőpince egy sziklaüreg a Tollas oldalában, mely a Kerekhegy tetején levő Kőasztallal néz szembe.
- Benkő-borvízforrás Árkos 12,1 km-re. Itt épült meg az Erdei torony, az 1908-ban készült Kós Károly-terv alapján.
- Borvíz Útja Előpatak 12,2 km-re. Előpatak községhez tartozik, melynek azonban nem itt van a központja, hanem Árapatak faluban. Megnyílt a Borvíz Útja fürdő - Megnyitotta kapuit az előpataki Borvíz Útja fürdő, és a tavaly májusban újrarejtett geodoboz is várja megtalálóit, a híd alatti új rejtekben.
- Damokos Ákos villa Előpatak 12,4 km-re. Az előterében egy bástyával ellátott épület a régi képeslapokon Damokos Ákos villájaként van feltüntetve.
- Fehér kút 12,7 km-re.
- Sugásfürdő 12,9 km-re. A sepsiszentgyörgyiek kedvenc kirándulóhelye, télen sízőhely. Nagy volt az aljnövényzet - Sajnos a GPS-em nem túl pontos, ez mát többször tapasztaltam, és az aljnövényzet is meglehetősen nagy volt.
- Kék-kő Ürmösi Töpe-patak 12,9 km-re. A Kék-kő közvetlenül az Ürmösi Töpe-patak, osztrák térképeken Ürmösi határ-patak völgyében vezető erdőkitermelő út mellett található.
- Vadasi várhegy 13,2 km-re. A Vadasi varhegyet foleg Kozepajtarol lehet latni espedig pontosabban a falu feletti Domosrol.
- Damokos-kúria Árapatak 13,4 km-re. Damokos-kúria - Árapatak.
- Tigáj-vízesés Felsőkomána 13,4 km-re. A zuhatag a Szarvas-tetőtől délre található, a Tigáj-völgyében (régebbi térképeken Szarvas-völgy), közvetlenül az út mellett.
- Református templom Árapatak 13,4 km-re. Többségében romák lakják.
- Tartogóvára Miklósvár 14,2 km-re. Tartogóvára Miklósvár fölött található a Csutakosnak nevezett erdőrészen. Nincs gond - Mint mar mondom nincs gond, en tevedtem mint a datummal, mint a Szallassal.
- Kerék-domb alatti vízesés Ágostonfalva 14,3 km-re. Ágostonfalva közelében, a román térképeken Fenes-pataknak nevezett, a régi osztrák térképeken Pétrisiú-ként megjelenő patak fejében levő egyik oldalágban, a Kerék-domb alatt egy mély gödörbe ömlő, 4-5 méter magas, csinos vízesés található. Koszi - Koszi! Most mar jol olvashatom a lada leirasokat ujbol.
- Ürmösi Töpe 14,4 km-re. Áthaladva az alsórákosi szoros első büvkörén, még nagyobbszerű táj-csoport merül fel; a szoros mindkét felén roppant hegy-óriások emelkednek, jobbról a sziklagula idomu rákosi Tepej, balról a vele versenyző sisak idomu ürmösi Tepej. Megcsinaltuk - Mivel ram vart ez a feladat ezt tejesitettem is, igaz egy kisse keson, de jobb kesobb mint soha.
- Ürmösi Töpe barlangjai 14,6 km-re. Az Olt folyó Ágostonfalva és Alsórákos közötti 10 km hosszú, kiszélesedett szorosában csak kisebb barlangokat hagyott meg az erozió. Sokat bolyongtunk itt - Mar majdnem sotetben botorkaltunk lefele az Urmosi Toperol.
- Vadasi hágó 14,7 km-re. Ha Kozepajtarol Sepsikorospatakra akarunk jutni ,akkor a legkonnyebben ezt a Vadas hagon tehetjuk meg. Bükkfa - Megtaláltam a dobozt! Az igazat megvallva nagyon ramaty állapotban van.
- Mihályvára Mátéfalva 14,9 km-re. A középkorbanSárkány-erdőnek nevezett Persányi-hegységben, Mátéfalvától keletre, a Rákosi-szorosban állnak Mihályvára romjai. Egy regi emlek - Hat igen most mar elindult.
- Várhegy Sepsiárkos 15 km-re. Gyorsabban megközelíthető Sugásfürdő felől, ahonnan csak 2 km a távolság.
- Turdolya-szikla Alsórákos 15,5 km-re. A Turdolya-szikla közvetlenül az Olt folyó szélén magasodik. A Turdolya-szikla körül - A sziklás alakzat csúcsa az N 46.
- Fenyőerdő Benedekmező 16 km-re.
- Tetves-kút 16 km-re. Megközelíthetjük a kék pont mentén, vagy a Sugás fürdői útról is. Árapataki helynév - Pesty Frigyes helyneveit tanulmányozva, kiderül, hogy Árapatak község közelében, a Határon van egy kútforrás, a Tetves kút.
- Honvéd-forrás Erős-oldal 16,1 km-re. A Honvéd-kút az Erős-oldal aljában, a Sepsiszentgyörgyről Sugásfürdőre vezető aszfaltút mellett található.
- Világháborús bunker 16,3 km-re. Erről tanúskodik jónéhány betonbunker és védőárok is. A célnak biztos megfelelt - A célnak biztos megfelelt, jó rálátás kínálkozik az Előpataki-hágóra.
- Csókás vára 16,5 km-re. Erősd község előtt, az Olt és a Várpatak által körülölelt Csókás nevű hegycsúcson  a hagyomány egy várat helyez el. Az erősdi Csókás vár - Esős időben nem csoda, hogy egy kicsit sár is volt, meg csúszott is egy kicsit.
- Tepő vára Alsórákos 16,7 km-re. A hágókról levezető utak a Barcaságon csomósodnak, hogy innen több átjárón át vezessenek tovább Erdély központi részei felé. Különböző helynevek - Tepő, Töpe, és Tepej csak változatai ugyanannak a helynévnek, valószínűleg csak a különböző kiejtés miatt.
- Bazaltoszlopok Alsórákos 16,7 km-re. A Persányi-hegységet, kelet-nyugat irányban átvágó Olt-folyó a szorosból kilépve Alsórákosnál újból belevágja széles medrét a negyedkor elején képződött bazalterületbe. A gyík a helyén - Könnyű volt megtalálni a dobozt, hisz ott volt a gyík (: Az oszlopok mértani pontossága bámulatba ejtő.
- Rákosi Tepő Alsórákos 16,7 km-re. Az Olt rakosi szakasza folotti karszt teruleten,  az Also-Rakos feloli oldalon talalhato egy piramis alaku meszkoszirt, aminek a neve Rakosi Tepo, 820 m magassaggal.
- Ortodox templom Oltbogát 16,8 km-re. Az ortodox templom, mely a falu felett és attól nyugatra található, 1982-ben volt felszentelve, és Szent Piroska nevét viseli.
- Kőember Felsőkomána 16,9 km-re. A Kőember-szikla a Komána-völgy északi oldalában található, rögtön az erdei út felett.
- Köpeci szil 17,1 km-re. A győztes fát, a köpeci szilt, a Polgár-Társ Alapítvány nevezte be az Év Fája Európában versenyre. Ami kivül, az volt belül is - Hogy mi egyéb lehet még itt? Rengeteg minden.
- Fenyős kőfejtő Alsórákos 17,1 km-re. Egy szűk kapun lépünk be, és a szemünk elé tárul egy majdnem ovális alakú, hatalmas feltárás, melynek egyik tengelye körülbelül 400 m hosszú, a másik pedig körülbelül 200 m. Smaragd - Mi a vulkántól ereszkedtünk le, így fentről már megpillantottuk a smaragdzöld tavat.
- Sükösd-Bethlen várkastély Alsórákos 17,2 km-re. Alsórákos a  tatárjárás előttvalószínűleg besenyő település volt, mely elpusztult. Zárt kapu - A kapu zárva van, de körbejártuk a kastélyt és megpihentünk a padon a fák alatt.
- Bükkfej 17,3 km-re. A Baróti-hegység turisztikai szempontból alig feltárt, alig használt vidék, pedig lombos erdőivel, hangulatos ligeteivel üdítő változatosságot jelent a körötte lévő magashegységek zordon rengetegeihez képest. Segitseggel - Hat ugy valamikor egy jo par evvel ezelott talaltam meg ezt a ladat.
- Alsórákosi temető 17,3 km-re. Alsórákos kevesek által ismert látnivalója a Kövesoldal tetején 1676 és 1686 között épültreformátus erődtemplom melletti temető. Gombosfák - Nagy örömmel fotóztam a lábtól állított gombosfákat, hisz kiegészítették a már meglévő kopjafa- fotó gyűjteményem.
- Vulkanikus kráter Alsórákos 17,3 km-re. Az alsórákosi bazaltoszlopoktól körülbelül 700 méterre, északnyugati irányban, földúton autóval is megközelíthető a Hegyes tető, vörös-fekete színű vulkáni salak bányája. Felkapott hely lett ez az Alsórákos - Még az év első felében hallottam a forgatásról, de akkor ezek szerint még mindig tart.
- Faragott kő bazaltfal Felsőkomána 17,5 km-re. Összesen 1 hektáron terül el, melyből 0,3 hektáron találunk oszlop jellegű bazaltsziklát.
- Ploti-barlangok Sepsikőröspatak 17,7 km-re. Az oldalban látszik a fejtésvonal, azt kell követni - a falu végétől, a cigányteleptől vagy 100 méter után kell felkapaszkodni a meredek oldalba. Kutyaugatás - Hamar meglettek az üregek, az érdekelt dobozos üreg is, lekecmeregni is sikerült épségben.
- Fenyős tetői vár Sepsikőröspatak 17,8 km-re. A Kisgyörgy Zoli bácsi könyvében megadott pont ettől a helytől 470 méterre észak-keletre található, de ott a helyszínen nincs árok, földsánc, vagy más várra utaló nyom. Nem volt romlott, de romlott lett - En viszont orvendek , hogy valaki vegre mar megtalalta ezt a varat is.
- Kolcza-gödör Sepsiszentgyörgy 17,8 km-re. Téli szánkózás - Gyerekkoromban a Kolcza gödör egyik kedvenc helyünk volt.
- Őrkő Sepsiszentgyörgy 18 km-re. Hogy miért is Őrkő, talán régen innen őrködtek, vigyázták a várost és környékét. Kőbánya - Kinyíltak a boldogasszony papucsai a Sugás pataka völgyében, s gondoltam az Őrkő úgyis útban van, hát akkor megkeresem az ott elrejtett dobozt.
- Régi kőhíd Sepsiszentkirály 18,2 km-re. Ez a régi kőhíd Sepsiszentkirály határában található, egy jó km távolságra a Baróti hegység gerince felé. Mar nem a regi - Mint mar a cimben is utaltam, mar nem a regi.
- Sziklakapu Felsőkomána 18,2 km-re. Felsőkomána falutól kelet felé, valamivel több mint 2 km távolságra, a talajút két méretes sziklatömb között vezet át, ezt a helyet nevezik a Tatárok sziklakapujának.
- Sepsiszentgyörgyi Panoráma 18,3 km-re. Romhalmaz - Keményen folyt holmi vezetékek lerakása, noha a felső víztározó már romhalmaz.
- Unitárius vártemplom Sepsiárkos 18,4 km-re. A templomot ötszög alaprajzú várfal övezi, amelynek déli szögletén harangtorony látható. Csak körbejárni tudtam - Eddig is több alkalommal voltam a templomban, de most csak körbejárni tudtam.
- Római katolikus templom Sepsiköröspatak 18,6 km-re.
- Unitárius templom Sepsiszentkirály 18,8 km-re. A falu neve is templomról tanúskodik, Szent István király tiszteletére szentelt templomáról nevezték el.
- Szoborpark Árkos 18,9 km-re.
- Szentkereszty-kastély Sepsiárkos 19,1 km-re. A Szentkereszty-kastély Sepsiárkos alsó végében helyezkedik el, a főutról jegenyesor által határolt ut vezet fel hozzá. egy szep park - Hat igen!A bejutas egy keveset nehezkes volt , de osztan ment miutan lepengettunk fejenkent 3 penzt.
- Nagy-Bogáts kúria Sepsiszentgyörgy 19,2 km-re. A 19-dik század végén, 1904-ben épült Szotyori Nagy Ferenc szemerjai földbirtokos tervei alapján. Kuria a Szemerjan - Ez egy szepen helyrehozott kuria.
- Kariatida szobor Sepsiszentgyörgy 19,2 km-re. A Kariatida nevű, fába faragott térszobor Sepsiszentgyörgy Újszemerja lakónegyedében, az Andrei Saguna és Vasile Goldis utcák kereszteződésénél levő parkocskában található. A Golgotan - A Kariatida Petrovics Istvan szobrasz alkotasa.
- Faragott állatfej Sepsiszentkirály 19,2 km-re. Sepsiszentkirály környékét böngészve a neten, két érdekes fotóra bukkantam a Panoramio egyik oldalán.
- Veres barátok templomának romja 19,2 km-re. Sepsikőröspatak és Kálnok közötti dombon áll a Veres barátok templomának romja, XV-dik századi gótikus templommaradvány, melyet a helybeliek Kápolna néven ismernek. A torony még áll - A torony még áll, bár nem valami bizalomgerjesztő az állapota.
- Református templom Sepsiszentkirály 19,3 km-re. Már a XII-dik században plébániatemplom, amikor a Szent Istvánról elnevezett plébániák létesültek vagy kapták nevüket, ha előbb léteztek.
- Vártemplom Sepsiszentgyörgy 19,4 km-re. A város régi Ópiaca, a mai Kálvin tér építészeti műemlékegyüttes. Sepsi 1 - Nagyon szép és csendes környék.
- Első világháborús hősök emlékoszlopa Sepsiszentgyörgy 19,4 km-re. Katonai temeto - Az elso vilaghaborus emlekmu a kozos temeto kozpontjaban talalhato, sajnos elgge elhanyagolt allapotban.
- Bod Péter Megyei Könyvtár 19,5 km-re. Sepsiszentgyörgy 1948 előtt két jelentős könyvgyűjteménnyel büszkélkedhetett. Adatbázis-karbantartás - Furcsa volt, hogy a cinegék egy egész kicsi geodobozt találtak meg, habár a rejtehely képtárába feltöltött kép alapján a geodoboz nem pici.
- Bazalt mikro-kanyon Olthévíz 19,6 km-re. Bazaltos kőzetek alkotják, melyek körülbelül 1 millió évvel ezelőtt keletkeztek. Szoros - Tényleg jól el van dugva ez a kis kanyon.
- Reformatus templom Szárazajta 19,6 km-re. A templomnak ma is jó gondnokai vannak. Kedves kis falu - Kedves kis falu, rendezett iskolája sokat elmond.
- Székely Nemzeti Múzeum Sepsiszentgyörgy 19,6 km-re. A város jelképévé vált épület előtt a tervező szobrát láthatjuk. Múzeumi kamera - Nem messze a rejtekhelytől parkoltunk, majd sétálgattunk a múzeum fele.
- Bronz Vilma Sepsiszentgyörgy 19,7 km-re. Bronz Vilma, az integető lány - Sepsiszentgyörgy. Bronzba ontott no - Vetro Artur alkotasa.
- Unitárius templom Kálnok 19,8 km-re. Egykoron népi hagyományairól volt híres a falu. Fatorony - Sikerült bejutnom a templomba.
- Egykori Hungária szálló Sepsiszentgyörgy 19,9 km-re. Épült 1907-ben. Regi az uj kozott - Igen, a regi Hungaria szallo, epult a XX-dik szazad elejen.
- Veczerkő Erősd 19,9 km-re. Ez a hegy a Vecer nevű határrész déli lejtőjén található, az Olt fölé benyúló sziklák egyike és a délkeleti előfokát képezi annak a széles hegyláncnak, mely a Mitácsból lenyúlva, a Barcaság északi hegysorát alkotja. Nehéz eset - Hát már a kőig eljutni sem volt könnyű, mivel szebbnél szebb szamócák állták el egész végig az útonkat, megnehezítve a haladást.
- Szobrok a Bálház helyén Sepsiszentgyörgy 20 km-re. Ezen a helyen állt, az 1960-as években bekövetkezett lebontásáig, a régi kisváros kulturális épülete, a Bálház. Oreg fak a parkban - A valamikori Balhaz most szakszervezeti intezmeny.
- Születés szoborkompozició Sepsiszentgyörgy 20 km-re. A város központi parkjában, 2011 nyarán egy szobrásztábort rendeztek, ennek műterméke ez az alkotás is. Hol a szuletes? - Hat igen, megszuletni nem nagy dolog, csak lehet fajdalmas.
- Régi székelyház Felsőrákos 20,1 km-re. 1235-ben Cormosbach néven szerepel, mely települést Felsőrákos elődjének tekintenek. Megsétáltam magam Felsőrákoson - Pont 15-én voltam ott, a templomban az ünnepélyre készültek.
- Unitárius templom Felsőrákos 20,1 km-re. Teljesen újjáépítették.
- Guthman-Valenta kastély Olthévíz 20,1 km-re. A feltételezések szerint az egyszintes épületet 1553-ban építették, majd a 18-dik században átalakították. Romos - Ez az épület még megmenthető.
- Barót 20,2 km-re. A középkori templom helyébe 1564-ben új templomot építenek vagy újítják és bővítik a régit.
- Pincevár Zalán 20,3 km-re. A Baróti-hegységnek egy keleti irányba benyúló vonulata van, ami Zalánt dél felől határolja, azt pedig dél felől a Kóréh-patak határolja. Pincevarrol megegyszer - Na most ez a var is bekerul a rejtekek korforgasaba.
- Református templom Kálnok 20,3 km-re. Bedő Albert volt. Harangláb - Megtaláltam a dobozt is.
- Haller-udvarház Olthévíz 20,5 km-re. A feltételezések szerint 1553-ban építették egy középkori kolostor romjain, állítólag Bethlen Gábor is lakott itt egy ideig. Iskola - Ez most a Haller vagy a Kálnoky kastély, mert az útmutató táblák szerint Kálnoky kastély.
- Hol volt hol nem volt Sepsiszentgyörgy 20,7 km-re. .. egy játékos-absztrakt alkotás, mely az Oltmező úton, a fedett uszoda előtti kis zöldövezetben található. Alkotója Hosszú Zoltán, helyi szobrász és rajztanár. Autokra nezve - Hosszu Zoltan alkotasa ez a szobor, de meg tobb mint 200 szobra van szetszorva mindenfele.
- Katolikus temető Zalánpatak 20,9 km-re. A falu határában számos ásványvízforrás buzog fel. Temeto - Na, ez egy szep kis temeto a templomocskaval egyutt.

Szászmagyarós románul - in limba romana: Maierus


Történelmi-kulturális értékek - Brassó megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.
[ Fel ↑ ]

Regisztrált felhasználók lehetőségei

 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Szászmagyarós adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Nussbach, vagyis Mogyorós patak - Hanyatlik az Evangélikus erődtemplom, nincs senki aki vigyázza, kijavítsa a repedést, kicserélje a korhadt gerendát...
 • Lapatkez - Valoban en is kisse nehezen tudtam kikaparni a helyebol na dobozkat, akar csak az elobbi megtalalo...
 • A lapátkezű, a lánya és a medve - Ha valakinek lánya van, még nem garancia a sikerre...
 • Hideg meleg - Remélem nem túl nagy segítség, hogy akinek nagy lapátkeze van, mint nekem, vigye magával a lányát, egyébként garantált a kudarc...
 • Nem mehet ez így - Ez tenyleg maraton volt, de ezutan mindent lehet...
 • Nem mehet ez így tovább - Ha így folytatjátok, hétvégenként 30-40 találattal, két hét múlva a toplista csúcsára kerültök...
 • Egy igazi szép kis doboz - Centenáriumos rejtekhelyes dobozunk...
 • Megvan ez is - Sikerült bejutnom a templomba, mert a másnapi termésnapra készültek a szászok...
 • Alig-alig kaptam meg - Na de annál jobban ízlett végül beleírni a nevem a noteszbe...
 • tortenelmi turan a barotiakkal - Ha februar akkor farsang es ezen voltunk Apacan  egy nagyon lelkes csapattal Erdovidekrol...

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Szászmagyarós? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8231 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Rejtett látnivalók a közelben

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Brassó megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3727 helyszínt mutattunk be.

[ Fel ↑ ]
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.