Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.
Úrkápolna - Csíkszentkirály - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Úrkápolna - Csíkszentkirály

Építési korát pontosan meghatározza gótikus kő ajtókeretének formája és a rajta kőbe vésve látható dátum: 1528. A XVIII. században romlásnak indul...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Bunker 3 - Szalárdtelep sziklái
Turistajelzések
Sport- és szabadidőpark - Csíkszereda
Zöld terület
Sziklaerkély az Olt felett - Tusnádfürdő
Az Olt a sziklaerkélyről
Vigadó Művelődési Ház - Kézdivásárhely
Szomszéd épület
A színpad - Perkő
Szent István-kápolna
Ompoly-kövek
Kanyon 3
Dánfalva
Kubik gödör
Súgó-barlang - Gyergyói-havasok
Megvan amit kerestünk
Vigyázó - Kalotaszeg őre
Kilátás 3
Katolikus templom - Bereck
Templombelső

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet az Úrkápolna Csíkszentkirály fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Csíkszentkirály és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen az Úrkápolna!

Csíkszentkirálytól délre eső temető közepén egy elég nagy kápolna áll, kőkerítéssel körülvéve. Úrkápolna, mert az Oltáriszentség tiszteletére szentelték s búcsút is tartanak itt Úrnapját követő vasárnap. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Csíkszentkirály, 0,63 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: A Lok
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak az Úrkápolna Csíkszentkirály közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
170 m-re. Csíkszentkirály déli kijáratánál, mielőtt elérnénk a temetőhöz, az út túlsó felén, a mezőgazdasági gépeket forgalmazó Agromek vállalat kerítésénél, egy régi szekeret láthatunk. Érdekes lenne ismerni a szekér történetét.
380 m-re. Innen származik a Cserépgyári borvízforrás elnevezés. Alcsík borvízforrásokban leggazdagabb települése, Csíkszentkirály, egyik legforgalmasabb borvízkútja a főút melletti, az egykori téglagyár előtti forrás.
550 m-re. A kapun levő felirat szerint 1585-ben építették, így talán idősebb mint az étfalvazoltáni barokk kapu. Varázslatos kapu. Ez tényleg egy szép kapu. A ma esti biciklitúráról hazafelé tartva, miután két geodobozt is sikeresen megtaláltam, Csíkszentkirályon haladtam keresztül. A Bors-kúria bejárati kapuja állítólag nem szerepel a műemlékek jegyzékében, pedig megérdemelné, hiszen tiszteletreméltó kora van.
920 m-re. A jelenlegi római katolikus templom melletti hársfasort kivágták. Ezért Csíkszentkirályról a település déli kijáratánál levő temető kápolna melletti öreg hársfák mesélnek. Még a templomba is sikerült bejutnom. Egy szép templom udvarán. Nagy havazás ellenére keresgélni indultunk barátommal, de sajnos a kapu zárva volt, így majd máskor visszatérünk.
1,3 km-re. Láttuk, hogy van egy új rejtés, nem akartuk kihagyni. Nem volt szem előtt, de elé került a doboz az Y-ból, magasság-mélység ellenére. A Borsáros természetvédelmi terület az Olt jobb partján, 651 m tengerszintfeletti magasságban, 1 km-es hosszúságban, 50-200 m szélességben, Csíkszentkirály határában, a Csíkszentsimon felé vezető úttól balra terül el.
1,3 km-re. András Pista kútja - Borsáros, Csíkszentkirály.
1,5 km-re. The 1 km long, 50-200 m wide Borsaros nature conservation area lies on the right bank of the river Olt, at 651 m altitude, to the left of the road leading from Sancraieni to Sansimion. It can also be approached from Jigodin Bai, half an hour walking. Véletlenül kaptam meg a forrás délnyugati oszlop tövében, csordulásig tele vízzel. Sajnos nincs a helyen a doboz. Hamarosan új helyet fogok keresni, egy új doboznak.
2,4 km-re. A templom előtt áll a háborús hősök emlékműve, igazolva a település újabb veszteségeit. Nekem is van olyan rejtésem, ahol a templom bár rejtéskor tárva-nyitva állt, máskor mindig zárva van. Délután, miután elvégeztem a napi munkámat. Egyediek az ablakok is. Csíkszentimre Szent Imre herceg tiszteletére szentelt, római katolikus temploma 1778-ban épült az egyházközség és Henter Ádám költségén.
2,6 km-re. A csíkszentimrei temető bejáratánál levő kőkereszt az 1700-as évek nagy pestisjárványára emlékeztet. 1708 végén Moldvából behurcolták a pestist Gyergyóba. Székelyföldön sok kereszttel találkozik az ember.
2,7 km-re. Csíkszentimrén a romos állapotban lévő Henter-kúria előtti évszázados akácfák és vadgesztenyefák mesélhetnének a Henter családról és a település eseményeiről. A bejárati kapu előtti utcában parkoltunk. Borvízért voltam Csatószegen, s gondoltam, ha már arrajárok eljövök Szentimrére is, rejtekhelyeket keresni. A kúriát Henter bárók építtették.
3 km-re. A Bakalja Folk Csűr Csíkszentkirálytól két km-re nyugat felé található, a Szentimrei Büdösfürdő irányába indulva. A csíkszentkirályi Folk Csűr Egyesület rendszeresen szervez hagyományőrző programokat Bakalján, a Gábor család tanyáján.
3,3 km-re. Csíkszentimrétől nyugatra húzódó mező közepén magányosan egy kis kápolna áll. A Kakukk-hegyről visszafele kerestük fel a magányos régi kápolnát Szentimre határában. Holtbiztos voltam, hogy ezt a dobozt megtalálom. A hagyomány úgy tudja, hogy Tankó Margit építtette 1661-ben.
3,4 km-re. A Nyír kútja pihenő Csíkszentimrétől kevesebb mint 4 km-re található, keletre. Egy kőkert jellegű, szikladarabokkal megszórt mező, ahol egy forrást és itatóvályút találunk.
3,4 km-re. Zsögödfürdő Csíkszereda déli kijáratánál található, a város egyik, szépen rendben tartott szabadtéri, ásványvizes fürdője. Zsögödfördőn egy 53 kádas meleg fürdő egy fedett medence, egy szauna, és 2 szabadtéri medence van. Beletettem a Bardocz2 - geokretet. Én szentül meg voltam róla győződve, hogy a szemközti oldalon, valahol a színpad környékén lesz. A naplemente szinei pedig valodiak, nem Photoshop-beliek.
3,7 km-re. A szép szavaktól ösztönözve, elindultam megkeresni a mesebeli vadkörtét. A világhálón egy nagyon szép, meseszerű leírás olvasható a Csíkszentkirályhoz tartozó Fenyés völgyében levő vackorfáról - Érdemes elolvasni.
3,9 km-re. Csíkmindszent és Kotormány között egy hegygerinc található, mely kelet-nyugat irányban helyezkedik el, neve az Árnyék. Kellemes hangulatú völgy. A Csíkmindszent felőli oldalában, viszonylag rendezetten, egykor néhány fenyőt ültettek.
3,9 km-re. Az Ördöglik sziklafal egy igazi rejtett hely, Csíkszereda közelében ez a legközelebbi hely, ahol a kezdő sziklamászók gyakorolhatnak. Jó szolgálatot tett a segédpont, hanem légvonalban mentünk volna. Egyik szemem sír a másik örvend. Én is itt ismerkedtem először a kötéltechnikával, pontosabban ereszkedtem egyet, egy nyolcas segítségével. A sziklaoldal nem látszik az országútról.
4 km-re. Zsögödfürdőn, közel a kezelőközponthoz, egy régi kemping tönkrement faházait találjuk, a strand felé menet. Egy vizesárokkal körülvett földnyelven 7 plusz 1 kisebb házikó, és 6 nagyobbacska, emeletes faház maradványait láthatjuk még.
4,1 km-re. A Csihányos egy délnyugat-északkelet irányban elnyúló hegyláb, amely a Rejtek- és a Szentvér-patak völgye között helyezkedik el, a Várhegytől keletre levő Faragó-domb és Zsögödfürdő között.
4,2 km-re. A zsögödfürdői vár az Olt jobb partján, a Malomföldnek nevezett helyen volt, ott ahol a zsögödfürdői házak felé emelkedő távközlési antenna is van. A régészek Zsögöd I elnevezéssel jelölik az egykori erődítmény helyét.
4,3 km-re. Zsögödfürdő, a Borszékkal egyidős fürdőtelep, Csíkszereda déli kijáratánál, az Olt jobb partján található. 17 kádas meleg fürdője 1957-ben épült, azóta többször felújították. Meglett, cseles. A geodoboz jól el van rejtve, annyira, hogy meg se találtam. Szerencsere szep meleg nap volt, ugy hogy folyamatosan legalabb 3 ember toltotte a borvizet a forrasnal, azert en kitartoan kerulgettem tapogattam es nezegettem a faszerkezetet, ok pedig engem, vegul feladtam, es elindultam Haromvara fele.
4,4 km-re. Fedett asztalokkal és padokkal, mindegyik mellett grillező, katonás sorrendben. A Csíkszentkirály felől Büdösfürdő felé tartó, 123D jelzésű megyei út jobb oldalán egy igényesen kialakított piknikezőhely található.
4,5 km-re. Az Ördöglik környékét elsősorban a csíkszeredai terepkerékpárosoknak ajánlom, de a hely természetesen gyalogosan is felkereshető. Érdekes formájú kőtömböket lehet itt találni, a hely és a megfelelő időpont pedig kiváló fotótémát (panoráma, naplemente, árnyék, stb) nyújthat, az arra figyelmes fotósok számára. De mire megérkeztem a tavacskához, már szakadt rólam a víz. Igen, a jobb oldal a Nap, a világosság, a férfi. Igen, a helytelen ábrázolás nekem is okozott egy kis fejtörést.
4,5 km-re. Csíkmindszent Csíkszeredától 8 km-re fekszik a 123B megyei út mentén, a Nagyrét-patak (vagy Mindszent-patak) völgyében. A templom nagyon szép, a rejtek érdekes. A templomban meghitt adventi hangulat, csodaszep. Ez is meglett ma délután, köszi a rejtést. Egyike a legrégibb csíki falvaknak.
4,6 km-re. Hosszú időn át az Akó-kapu kifejezés létezett a tudatunkban, de kaput itt nem láttunk! Masodikszor is meglatogattuk. Megtalaltuk. Jó nagy a kapu. Az Akó-kapu kifejezés az évszázadok során Alcsík közepén azt a helyet nevezte meg, ahol az országútból kiszakad a Fiság völgye felé vivő útszakasz.
4,7 km-re. 1640-ben épült templomának csak a tornya látszik ki a fák közül. Megtaláltam ma délután, és a templomocska mellett volt szerencsém megkóstolni (túlzás nélkül. Megtaláltuk. Ha nem lett volna ide doboz elrejtve, soha nem látogattuk volna meg ezt a falut, de érdemes volt. Az Akó-kaputól a Fiság völgyébe vezető ut bal oldalán, a dombok között bujik meg Kotormány, az elrejtett falu.
4,9 km-re. Ezek az épületmaradványok okoztak már emberhalált is. "A Ciuc, a Bucegi, és az Igazi Csíki Sör képviselői elmennek együtt sörözni. Az állomás felől közelítettük meg a rejteket. Először gyalog próbálkoztam, az állomás felől. Itt a néhai csíkszentsimoni szeszgyár látható, részben romokban.
5,1 km-re. Harom vára a 12-dik század eleje körül épült és az Erdélyt keletről védelmező várrendszerhez tartozott. Csíkszeredától délre, Zsögödfürdő dél-nyugati határában, a Harom-tető 1079 m magas csúcsától keletre található. Egy rövid, péntek délutáni séta alkalmával Harom várát Zsögödfürdõ felõl közelítettük meg. Nemrég Hancur keresett meg azzal a kéréssel, hogy egy buszos kirándulást szervez a nagybányai művésztelep kiállítására, Csíkszeredába. Nagyon örülök, hogy sikerült megtaláljátok a Harom vár romjait.
5,1 km-re. A Fitód-patak partján fekszik, a város déli nyúlványát képezve. Ötletes helyen van, habár most a gaz teljesen körülnőtte. Ma újra felkerestem a rejtekhelyet. Mi lehet annál izgalmasabb, mint egy duplán szűz geodobozt (még senki sem találta meg, és a rejtő első rejtése) megtalálni? Zsögöd egy 1930 óta Csíkszeredához tartozó település.
5,3 km-re. A hely közvetlenül az út mellett található, a Bánya-tető alatt. Kellemes kincskeresést kívánok neked és a játszótársaknak is. Sok Boldog Szülinapot. Elindultam megkeresni a mesebeli Tisztást, útközben megálltam a Bánya-pataki Óriások asztalánál ebédelni. Érdekes, nagy méretű szabályos kő, fenyőfák veszik körül, egy óriási asztallaphoz hasonlít.
5,4 km-re. Csíkszereda képzőművészeti szempontból nevezetes látnivalója a csíkzsögödi Nagy Imre képtár. Csíkszentkirályra tartottunk, és gondoltuk megnézzük ezt a rejteket. Egy kis gondolkozás után rájöttem, hol is kéne keresni a dobozt. Na ez igen. Megtekinthető itt Nagy Imre festőművész munkáinak állandó tárlata.
5,4 km-re. Csíkmindszent felől a Hosszúaszóba vezető út közepén, a Bükk feje gerincén állva, nem tudtuk eldönteni, hogy mit mihez tódtak. Kerékpárral indultam egy kis rejtéssel is egybekötött dobozkeresésre. Kiértünk a Bükk fejére és megálltunk a keresztfánál. Fitód falu neve ugyanis, népies magyarázat szerint abból ered, hogy a Hosszúaszóban lakó fiak egyre tovább tódtak, azaz építkeztek.
5,4 km-re. A kettő közül az Olt-híd érdekesebb, hiszen itt még a teljes hídszerkezet fából van - érdemes most megnézni, alulról is, mert a jövőben betonszerkezetűre tervezik átépíteni. A Csíkszeredához tartozó Zsögödben két felújításra, javításra szoruló fahíd is van, az egyik az Olt-folyó felett, a másik a Fitód-patakon.
5,4 km-re. A régi Olt folyó tanösvény - Csíkszentsimon.
5,4 km-re. Az 1567-dik évi regestrumban jelentkezik először 20 kapuval a Szeredához tartozó Mártonfalvával együtt, 1690-ben Sögöt, 1725-ben Sögötfalva néven szerepel. Szép a templom, megérdemli hogy megismerjék. A ket X meg latszik igy nagyon egyszeru rabukkani a rejtekre. Csíkzsögöd, török eredetü, jelentése "Zögörtdü = szegény, szűkölködő". Szép kis temploma XV-dik századi, a gótikus kor alkotása, szentélye gótikus jellegét boltozott mennyezete, szentségfülkéje, szárnyasoltára és Mária-szobra őrizte meg.
5,5 km-re. Végre a mai napi két sikertelen próbálkozás után (Borvízforrás, Zsögödfürdő), a harmadik meghozta az elégtételt. Nagyon megörültem az este a frissen megjelent új rejtésnek a közelemben, hiszen a város környékén kevés bemutatásra érdemes hely maradt geodoboz nélkül.
5,5 km-re. Terméskőből emelt, mésszel vakolt, vaskerítéssel övezett emlékmű. Köszönöm a tippet. Ha a Felhasználói felületen, az Adataid linkre kattintva beállítod a lakhelyed koordinátáit. Hisz nem messze lakom tőle, de nem is sejtettem, hogy mi rejtőzik ott. A Csíkszereda és Csíkszentlélek közötti út jobb oldalán, közel a falu kijáratához, a legmagasabb ponton áll az 5,5 m magas és 2 x 2 m alapú emlékmű.
5,5 km-re. Mikó-kúria Csíkzsögöd, műemléképület a 19-dik századból.
5,6 km-re. A zsögödi várnak is nevezett egykori erődítmény az Olt jobb partja fölé emelkedő Kis-Vár dombján volt. A régészek Zsögöd III elnevezéssel jelölik a helyet. Már régóta szerettük volna meglátogatni ezt a helyet, most örülünk, hogy doboz is került ide. Szervízelés idejére kaptam egy cserebringát, amolyan városi bevásárlásra valót, gondoltam ne teljen az idő hiába, felkeresek egy-két rejtekhelyet.
5,7 km-re. Csíkszentlélek község temploma melletti hársfát valószínűleg az 1500-as években ültethették. A dobozba beletettem a Hargita 50 utazó vakondot. Sajnos nem volt benne iroszer, és én sem vittem magammal, igy nem tudtam bejegyezni magam. Nem sokáig maradt szűz ez a láda sem :-). Úgy él az emberek emlékezetében, mint egy magányos fa, mely mindig is a templomot őrizte.
5,9 km-re. Nagy Laji dombja közismert helynév a csíkszeredaiak számára. Észrevettük az új rejtéseket és úgy döntöttünk ezt nem hagyhatjuk ki. Nem is tudtam, hogy ilyen komoly sziklarajzok vannak itthon nálunk. Csíkszeredában töltött egyik hétvégénk alkalmával kerestük fel a Nagy Laji dombját. A nevezetes domb Csíkzsögöd és Csíkszereda határán fekszik, jelenleg a Megyei Kórház, valamint a Harvíz szögesdróttal elkerített létesítménye található rajta.
6,3 km-re. A Xántusz-kápolna Fitód és Hosszúaszó települések középútján, a fenyves erdő szélén áll, a Hosszúaszó-patak völgyében. Amint megérkeztem, a híres női megérzést követve kinéztem magamnak egy csonkot. Igen, még pluszban is tettem rá néhány apróbb követ az útról. A rejtekhely köveinek félrehányásáról olvasva, elkezdtem nyugtalankodni. A tatárjárás emlékét idéző kápolnát 1990 májusában építették újra.

Történelmi-kulturális értékek - Hargita megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Úrkápolna adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Csíkszentkirály térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • A rejtő első ládáját elsőként megtalálva - Elég nagy szenzáció a számomra, ha a lakhelyem környékén valaki más is rejt, rajtam kivül. Ezért, bár a rejtés csak a tegnap történt, ma elindultam megkeresni a rejtekhelyet.
 • Kápolna - Megtaláltam a dobozt. Nem volt nehéz rátalálni a rejtekre.
 • Isti túra 3. láda - Nagyon pofák voltak azok a régi kőkeresztek, amiket az orgonabokrok bevettek. Így van egy pár kőkereszt és orgonabokor közötti lehetőség a körzetben.
 • Kakukk-hegyi barangolások IV - Mielőtt negivágtunk volna a kakukkhegyi túrának, elmentünk borvízet tankolni. Ha már ott voltunk a Legnagyobb Ládagazda figyelmembe ajánlotta, hogy van ám alig egy kőhajításnyira rejtekhely, ami mellett csak úgy nem illik elmenni, bármennyire indulnék már a kitűzött cél felé.
 • Nagyon könnyen megtaláltuk - A koordináta nagyon pontos, a füzet szerint hatodik bejegyzők vagyunk. Elég sok a szemét a bokrok között.
 • Erről csak annyit, hogy nem mindig a légvonal a legrövidebb út :-) De úgy néz ki élménydús kerékpározás volt. Fényképek nem készültek a kalandról?
 • Csak a sarok megtalalasa okozott egy kis gondot, a nagy es kerek templomkertben.
 • Immer wieder schön, dass es deutsche Wurzeln in Siebenbürgen gibt. Szaszfold.
 • 50 diákkal kirándultunk ma a Hargitán. Miután kipancsolták magukat a vízesés alatt, hátramaradtunk két kolléganőmmel és az otthon kinyomtatott rejtekfotó alapján nagyon hamar megtaláltuk a kincses dobozt.
 • A történet viszont tetszett, no és persze az erdő alján kis panoráma is akadt a fürkész szemeknek.
 • Sajnos a ceruza a nagy lelkesedésben nálam maradt. Már késő volt visszafordulni, amikor észrevettem.
 • Közös túránkon, Trekkingklub és a férjem, a jobboldali ágon felmentek a vízeséseket megcsodálva. A gerincen ereszkedtek vissza, itt látták meg az egyedi kőképződményeket, melyekről a játékvezető úgy döntött, hogy megérdemelnek egy geodobozt.

Sikerült eljutni Csíkszentkirály környékére? Tetszett az Úrkápolna? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.