Opálbarlang - Kirulyfürdő - Új turisztikai látnivalók - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Opálbarlang - Kirulyfürdő

Opálbarlang - Kirulyfürdő

Az Opálbarlang név egészen új irodalmunkban, de a környéke, a tolvajosi Festék-malom vagy későbben Hargita-liget, ha gyéren is, de már egy pár adat révén említve volt. A helyet a különböző elnevezések dacára is jól ismerik a Kéruly fürdőt felkeresők, amelytől a Tolvajos patak mentén felfelé 2 km-re fekszik. Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség bejelentkezés után.

***
Néhány további kép: Az opálbarlang bejárata 2 Az opálbarlang bejárata 1 Opál Opálbánya A barlang bejárata Az opálbarlang Az opálbarlang Térkép Az opálbarlang környéke Az egyik táró nyílása A táró belseje. * A fotókért jelentkezz be a felhasználói fiókodba!

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet az Opálbarlang Kirulyfürdő fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Kirulyfürdő és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen az Opálbarlang! Érdemes regisztrálni!

Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely-keresés Erdélyben geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

Milyen fontos látványosságok és látnivalók vannak Kirulyfürdő közelében?
6644 4733. Aki nyitott szemmel jár a természetben, lépten-nyomon új dolgokat fedezhet fel. (látnivaló és geodoboz)
6651 Lobogó-borvíz Kirulyfürdő Hargita megye. 2.1 km-re. Kirulyfürdő területén (Hargita-plató, Lövéte Közbirtokosság területe) öt ásványvíz előfordulás található, közülük négy természetes forrás és egy hidrogeológiai fúrás, amely 51 órás kitörési periódusával talán Erdély egyetlen hidegvizű gejzírjének mondható. (különleges hely geodobozzal)
7040 102. 2.2 km-re. Kirulyfürdő egyik festőien szép, könnyen megközelíthető helye a Kossuth-szikla. (látnivaló és geodoboz)
7109 Ilósza-patak völgye. (turisztikai hely geoládával) 7169 Sólyomkő-szikla Kirulyfürdő felett. A kirulyfürdői diáktábor déli végétől egy szekérút fordul hirtelen jobbra és vissza.
7222 Sólyomkő. A jobb sorsra érdemes volt pionírtábor felé emelkedik, mintha vigyázna rá.
7709 Világháborús bunker Kékvíz-patak. A Csíkszereda - Székelyudvarhely közötti országúthoz közel, a Kékvíz-pataktól nyugatra emelkedő domb keleti oldalában egy meglepően jó állapotban levő világháborús bunker található.
7809 Kékvize forrása. Sikertelenül kerestük egy délután a Király kútját, az adott koordináták alapján többször is próbálkoztam.
7941 Kirulyfürdői pionírtábor. Kirulyfürdői pionírtábor.
8142 Keresztelő Szent János-kereszt. Kirulyfürdőn, a volt diáktábor területén, a Főkút-forrás közelében, attól délre, egy fedett keresztet találunk, amelyet 2009-ben állítottak Keresztelő Szent János tiszteletére.
8685 Déli kilátópont Kirulyfürdő. A kirulyfürdői diáktábor déli végétől egy szekérút fordul hirtelen jobbra és vissza.
9197 Ördögborozda Szentegyháza Hargita megye. Ennek legészakibb pontját a Veresbükk oldalában találták meg, dél-nyugat irányba vonul, keresztezi a Székelyudvarhely - Csíkszereda országutat, legdélibb pontja pedig a Vargyas Szurdukának sziklapereme.
10029 3717. 10302 Szurduk-vízesés Szeltersz. A Szurduk a Vargyas-patak völgyének a Szeltersz klimatikus üdülőhely északi bejáratánál található, szurdok jellegű helye.
10833 Illemhelyek utcája. Szeltersz északkeleti felében van egy mellékutca, ahol az illemhelyeket kerítésen kivül, közvetlenül az utcán helyezték el.
11744 Vészkaréj. A Vargyas-patak Szeltersz feletti, a Szurdukkal átellenben található földrajzi jobb partját, meredek sziklaoldalát Vészkaréjnak nevezik.
12956 Szentegyháza Gyöngye. Szentegyháza Gyöngye termál strand.
13794 Ördögborozda. 4.4 km-re. A Vaskapu nevű hely a Lövéte-Kirulyfürdő és a Vargyas-patak menti út találkozásánál helyezkedik el.
13857 Csere bérce kilátópont. 4.4 km-re. A sárga kereszttel jelzett, Szentkeresztbányára tartó túraösvényen lehet kikapaszkodni a Csere bérce délkeleti oldalába.
13926 5070. A Déllői borvízforrás vize a Székely Selters forrásaitól légvonalban 300 m távolságra, északkeletre tör elő, egy faküpüből.
14114 Testvérfenyők. A Déllői-borvízforrás közeléből sárga kereszttel jelzett túraösvény kapaszkodik ki a Csere bércére, másnéven Bükkdombra.
14582 3473. A Hármaskereszt emlékmű felavatására 1996.
14708 Székely Selters borvízforrások. A szelterszi borvízforrások vize, vagy ahogy régebb nevezték, a lövétei Bélmező szejkéje enyhén sós, szénsavas, lúgos vagyis alkalikus víz.
16020 Tolvajos-tető. 16397 Bánya-tető alatti forrás Szeltersz Hargita megye. 18762 4602. Szeltersz egyik nevezetessége a nádasszéki borvíz.
19019 Szeles vésze. A Hargitafürdőtől délnyugatra húzodó sziklás kráterperem hasonló a Bagolykőhöz, amire szép időben nagyon jó kilátás nyílik, amint a Hargitafürdőre is, valamint a fölötte levő Kossuth-sziklára, a felcsíki falvakra, és a Csíki-havasokra.
19531 Nádasszéki sósfürdő. Szeltersz egyik nevezetessége a nádasszéki sósfürdő, vagy banyaúsztató - Balázs József- vagy Fekete-fürdő néven is ismerik.
19656 Ördögárok Hargita megye. 19904 3242. A vendéglátó egység poénos neve ügyesen is meg van választva.
20074 Lobogófürdő. Az 1900-as évek elején még működött, majd a források nagyrészének a bányamunkák miatt eltűnt a vize.
20548 Angyaljárás Szentegyházán. Áldott karácsonyt!
20765 Alsó zagytározó. A Balu park mellett van a legnagyobb zagytározó, ahol 14,5 hektáron 3,5 millió tonna kaolinsteril halmozódott fel.
20906 A sárkány gerince meddőhányó. A Hargitafürdőre vezető út mentén, annak jobb oldalán, van egy kis, félhektáros meddőhányó.
21019 Borhegyese borvízforrása. Hanem a patak bal oldalán (folyás irány) kapaszkodunk fel Borhegyese tetőre, utunk egy rendkívül finom borvízforrás mellett halad el, amelyről állítható, hogy a környék egyik legjobb borvízforrása.
21101 Bányanyílás. Tiltótábla figyelmeztet itt, hogy a bányajáratba belépni tilos.
21405 Dobogófürdő Szentkeresztbánya Hargita megye. Dobogófürdő (Székelyfüred, Ugron fürdő) Szentkeresztbánya délnyugati szélénél, a Kis-Homoród völgyében, Lobogófürdőtől délre található.
21440 Lobogó-borvízforrás. A Lobogó-borvízforrást a házak között, egy mellékutcán lehet megközelíteni.
21446 Vashámor. 21898. 22099 Rókaváros Szentkeresztbánya. Margit-tárna, Gizella-tárna?
22209 Iskolamúzeum Lövétebánya. A lövétebányai Iskolamúzeum a Gábor Áron Iskolaközponthoz tartozik.
22517 4778. Hargitafürdőn a hetvenes és nyolcvanas években bányászták a kaolint, egészen az ezredfordulóig.

Természeti értékek - Hargita megye
* Részletek regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Turisztikai látnivalók a közelben


Kalibáskő
Kalibáskő - Hol van a Kalibáskő? Ezt a kérdést tettük fel a Kiruj-patak völgyében embereknek, akikkel vasárnapi kiruccanásunk alkalmával találkoztunk.
Hargita-liget
Hargita-liget - Természeti értékeink között kiemelkedő fontossággal bírnak a tőzeglápok, amelyek változatos növény- és rovarvilágot rejtenek.
Kalibáskő Gyermekvilág
Kalibáskő Gyermekvilág - A Kirulyfürdői letérővel szemben, a jelenleg zárt Kalibáskő vendéglő mellett, egy kis erdei játszótér áll üresen.
Bányaüreg
Bányaüreg - A Csíkszereda - Székelyudvarhely közötti országút északi oldalában, nagyon közel ahhoz a kanyarhoz, ahol a Gyepü-patak átfolyik az országút alatt, egy felhagyott bányaüreg található.
Régi kőkereszt
Régi kőkereszt - A Csíkszereda - Székelyudvarhely közötti országút déli oldalában levő parkoló mellett, közel ahhoz a kanyarhoz, amely alatt a Gyepü-patak átfolyik az országút alatt, egy régi, több mint százéves kőkereszt árválkodik az oldalban.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes helyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!


Felhasználóink lehetőségei


 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • A látnivalók adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Kirulyfürdő térkép, OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Opálbarlang gps koordináta letöltés
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás a térképen

Néhány hozzászólás


 • Rókalyuk - A geodobozt nem sikerült megtalálnom! A barlang eléggé veszélyes, bármikor beomolhat...
 • Színek közt - A leírás elolvasása után kíváncsian vártuk, hogy mi is felfedezhessük a kincset...
 • Csodás - Szenzációs hely, ritkán látni ilyen szépet, bár a barlangba való bejutás nem olyan egyszerű...
 • Barlangaszat - A Vargyas szoros fele megalltunk par helyen ladazni...
 • Sikerült eljutni Kirulyfürdő környékére? Tetszett az Opálbarlang? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!


A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói.