Geotrekker
Navigálj valós időben a térképen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Csonkatorony - Csíkszenttamás - Rejtekhely-keresés - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Csonkatorony - Csíkszenttamás

Csonkatorony - Csíkszenttamás | Hol van ez a hely?

A 11 méter magas Csonkatorony a Csíki-medencében, Felcsíkon, Csíkszenttamás fölött jelzi az idő múlását. A rom egy középkori templom maradványa, amelyet Csíkszentdomokos és Csíkszenttamás közösen épített. Abban az időben, a középkorban Szenttamás nagyobb volt, mint Szentdomokos, ezért épülhetett közelebb Szenttamáshoz.

A Csíki-medence pedig még mocsaras volt, a hívők csónakokkal közelítették meg a templomot. A templom melletti temető sírkeresztjein sok a Sándor név, ami a család múltjára emlékeztet. Az újabb sírok a jelenre utalnak.

Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.

***
Képek: 455 Csonkatorony 454 457 458 461 1174 1178 1180 Szent Anna kápolna Csíkszenttamás. * A fotókért jelentkezz be a felhasználói fiókodba!

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Csonkatorony Csíkszenttamás fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már több mint 22.550 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

>>> Fedezzétek fel Csíkszenttamás és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Csonkatorony! Érdemes regisztrálni!

Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Csonkatorony Csíkszenttamás közelében?
Dánfalva. 6.1 km-re. Gréces-tető. Ázott doboz - A dobozt teljesen beázva találtuk meg és már messziről virított, mert kieshetett a rejtekből. (turisztikai hely geoládával) Kőd-vonulat. A Kőd-vonulat kakukkfióka a Csíki-havasok kristályos palából, mészkőből, dolomitból, de főleg kárpáti flis homokkőöszletből felépült tömegéhez képest. (látnivaló és geodoboz)
Gyertyán-tető. A Gyertyán-tető, a Kőd-vonulat pazar látványt nyújtó, éles gerincrésze.
Szent Ilona-kápolna. 7.5 km-re. Ajnád második védőszentje Szent Ilona, augusztus 18-án ünnepelik. (látnivaló és geodoboz)
Vársarka. Területét sűrű bozót borítja. (itt geodobozt is lehet keresni)
Szent Antal-kápolna. A Fejedelem kertjében, Csíkmadaras nyugati kijáratánál, tőle mintegy 800 méterre, a Hámorfenék területén álló Szent Antal-kápolna 1992-ben épült egy régi kápolna romjaira. Útban a töltöttkáposzta-fesztivál felé - A gyergyószárhegyi töltöttkáposzta-fesztiválra igyekeztünk aznap, egy kis kitérővel felkerestük a már jól ismert Szent Antal-kápolnát.
Pásztorbükk. 7.8 km-re. Volt még bejegyzés a füzetben? - Gratululálok Gábor! Te voltál az első megtaláló? Hiszen ez a geodoboz már 3 és fél éve várja a látogatóit. Kőcsonka. Orbán Balázs így ír Balaskó váráról, A Székelyföld leírása című művében: Szentmihálytól a Köd szép fenyvesei között vezet az ut Szenttamásra, ennek közelében egy dombocskát Balaskó várának neveznek.
Csergeványoló. Csíkmadaras nyugati kijáratánál, a Nagy Madaras-patakon, ma is működik egy csergeványoló.
Csíkmadaras. A hat község Csíkszentdomokos, Csíkszenttamás, Csíkjenőfalva, Csíkkarcfalva, Csíkdánfalva és Csíkmadaras.
Karakó vasúti viadukt. Karakó egy megállóhely neve, mely a kilencvenes évek közepén létesült az ajnádi és lóvészi állomások között.
Karakó-völgyhíd. A szép, romantikus táj mellett látnivalói olyan remek műtárgyak, mint a Karakó, a Ladók, az Utusaly és a Bánya völgyhidak, illetve a lóvészi alagút. Gigantikus méretek - Előbb távolról csodáltuk meg, majd alulról, oldalról, aztán a tetején sétálgattunk a kellemes napsütésben.
Szem-gyógyforrás. Földrajzi bal partján található egy értékes forrás, melyet tábla is jelöl. Ősszel nincs szem előtt a forrás - Már régóta tervezem e forrás felkeresését, és bár elég gyakran átmegyek Marosfőn, csak most került rá sor.
Bálinték forrása. Rompáca-tanösvény. 9.2 km-re. Szent István katolikus templom. A jelenlegi templom 1846-ban épült, a régi helyébe.
Csíkajnádi Kálvária. Ezeken a helyeken állt a csíkajnádi Kálvária 15 keresztje 1933-1948 között, Soó Dénes plébános idejében.
Pihenő a Fekete-rez felé. Marosfőről a piros kereszt jelzésen, az erdő melletti úton haladva, mászva, kiérünk az első havasi legelőre, ahol takaros pad és asztal fogad, háttérben az Ördögmalom kőfolyásaival. A pihenő(hely) volt a cél(pont) - A Szem-gyógyforrástól gyalog indultam neki a Fekete-Rez felé.
Meddőhányó. Kicsiloki-borvíz.

Csonkatorony Csíkszenttamás románul - in limba romana: Turnul Ciuntit Tomesti


Történelmi-kulturális értékek - Hargita megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Regisztrált felhasználók lehetőségei

 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • A látnivalók adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Csíkszenttamás térkép, OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Csonkatorony gps koordináta letöltés
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a térképen!

Néhány hozzászólás

 • A szerencse nem volt velem - Bizony, én ott kezdtem keresni ahol előre gondoltam, aztán csak még egyszer végigkerestettem a potenciális helyeket...
 • Őszi napfényben - A múltkor elpáholt a zápor, irtózatos égzegés miatt elhúztunk...
 • Alkonyati találat - Esti sétának választottuk...
 • Viharban - Mikor a tornyot kezdtük szemügyre venni alaposabban, már látszott hogy jön a felhő...
 • Kicsit másztam érte - De a dolog simán ment, ott volt ahol gondoltam hogy lennie kell...
 • Köszönjük szépen - Egy keveset keresgéltünk, aztán Attila zenésztársam megtalálta...

Sikerült eljutni Csíkszenttamás környékére? Tetszett a Csonkatorony? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen több mint 8.200 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Turisztikai látnivalók a közelben

Szent Anna feredő
Szent Anna feredő
A Csonkatoronytól nem messze, a Feneketlen-tó közelében épült egy filagória, egy fúrt forrás vizét összegyűjtő medence, öltözővel, árnyékszékkel, nyomóskúttal, padokkal, hintával.
Szent Anna-kápolna
Szent Anna-kápolna
Csíkszenttamás nyugati határában, egy dombon áll magányosan a Sándor család Szent Annának ajánlott sírkápolnája.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Eddig több mint 3.550 kihagyhatatlan helyszínt mutattunk be.

Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.