Csíkszenttamás település (Hargita megye) Központ: Csíkszenttamás. Csíkszenttamás román elnevezése: Tomesti.
Regisztráció --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Csíkszenttamás (Hargita megye) és környéke turisztikai látnivalói

Mágneses-szikla Deság 28,09 km-re
Zetelakától a Küküllőmentén felfelé haladva, már messziről feltűnik Zetevára, vagy Deság gombja, egy kiálló és elszigetelt része a Hargita felé elnyúló fennsíknak.

Homokkő képződmények

Homokkő képződmények Homoródalmás 42,44 km-re
Homoródalmás felől a Vargyas-szoros felé vezető út bal oldalán, a domboldalban látványos homokkőképződményeket láthatunk. Térképnéző - Hol lehet megnézni a rejtekhelyeket a térképen?Most csak a gps koordinátákat lehet látni. A Térképek feliratú doboz - Bármelyik rejtekhely ládaoldalán, a jobb oldalon, felül, a Térképek feliratú dobozban levő hivatkozásokra kattintva. Térképnéző - Köszönöm az információt.

Pogányhavasi vár

Pogányhavasi vár Csíkszentmihály 11,66 km-re
Csíkszentmihály község határán, a nevezetes Pogányhavas keleti részén, egy hajdani vár szétporladó romjai láthatók.

Farok Orra alatti forrás Nemere-hegység 49,17 km-re
A kis forrás 15 percnyi járásra található a Farok Orra névre fordítható, románul Botul Farcului elnevezésű csúcs alatt, a Nemere kék sávval jelzett főgerincén.

Napfürdő

Napfürdő Borszék 49,75 km-re
A borszéki Napfürdőtől nagyon szép kilátás nyílik Borszék üdülőtelepre. Kígyó - Már pont megtaláltuk volna a dobozt, mikor észrevettük, hogy egy kis kígyó tekergőzik pont mellette, aztan whoopsz eltűnt. Se geodoboz, se fütyülő, se budi - Borszéki kirándulásunk záróakkordjaként, még körbekocsikáztuk az üdülőtelepet. Rejtés - A sok új rejtés motivált, hogy eljöjjek Borszékra.

Sziklavilág

Sziklavilág Lóduj-nyereg 23,78 km-re
A Pongrác-tetőről Fehér-mező irányába indulunk a piros sáv jelzésen. Vipera és pincécske - Útban a Békás-szoros felé, megálltunk a Pongrác-tetőnél, és kitértünk hóvirágot nézni. Csak második, de jó ez így - Itt is megelőzött a játékvezető, de jó ez így, mert így ő előbb találkozott a viperákkal. Házhoz szállítás - Látva, hogy a rejtéseimet nemigen keresik, végső elkeseredésemben házhoz szállítottuk a kincskeresőket :) Ügyesek voltak, nagyon hamar megtalálták a dobozt a "sok" vipera ellenére is.

Kis-Cohárd

Kis-Cohárd 27,15 km-re
A Kis-Cohárd terjedelmes csúcsáról gyönyörű kilátás nyílik a Gyilkos-tó Juh-patak felé eső ágára, az üdülőtelepre, valamint a környék havasaira. Csoportmunkaval - Megtalaltuk egy faraszto, de izgalmas tura utan. Jó kis mászás után - Csapatmunkával megtaláltuk a dobozt. Nagy kedvvel - A to mellett levo lada megtalalasa utan nagy kedvvel indultunk neki a meredek kaptatoknak.

Rompáca borvíz

Rompáca borvíz Csíkajnád 10,96 km-re
A Rompácai-borvíz kálcium-magnézium-hidrogénkarbonátos tartalmú és mésztufát rak le.

Egykori határőrség székhelye Csíkszereda 22,45 km-re
Az egykori határőrség székhelye Csíkszeredában.

Benedek Elek borvizes barlang

Benedek Elek borvizes barlang Kisbacon 44,88 km-re
A Benedek Elekről elnevezett, Székelyföld természeti ritkaságának számító, borvizes barlangok Kisbacon határában, a Fenyős-patak baloldali ágának, az Érces-patak völgyében találhatók.

Vendelné kútja

Vendelné kútja 27,96 km-re
Vendelné kútja a Lucs tőzegláptól nem túl messze, attól észak-keletre található, a Nagykő-bükk hegye és a Kárász feje domb között. Friss víz - Dolgunk akadt a környéken. Vendelné gombái - A valamikori Fenyőke menedékháztól induló kék sáv jelzésű turista ösvényen jöttem a Lucs tőzegláp mellett, remek nyárvégi biciklis kirándulás sikeredett sok sok gombával és látnivalóval.

Bodvaji Emberfej-szikla

Bodvaji Emberfej-szikla Fenyves-patak völgye 43,9 km-re
A Fenyves-patak völgyében, körülbelül 230 m távolságra északra a bodvaji vashámortól, az út szélén egy érdekes, mohás, zöld sziklatömböt találunk. Szikla - Ez egy könnyű drive in doboz. Moha tömb - Bodvaji túra során ez a nagy kőtömb felhívta a kislány figyelmét.

Kolos-tető

Kolos-tető Csíki-havasok 20,53 km-re
Az 1246 m magas Kolos-tető a Csíki-havasok egyik mellékgerincén található, a Sándor dombja és a Piricske-tető között. A Szénás-úton a Kolos-tető felé - A Szépvízi-víztároló mellől induló Szénás-úton közelítettem meg a helyszínt.

Airsoft pálya

Airsoft pálya Csíkcsicsó 14,75 km-re
Airsoft és paintball pálya, Csíkcsicsó.

Oroszhegy 40,49 km-re
Az egykori Udvarhelyszék legmagasabban fekvő településeSzékelyuvarhelytől 12 km-re, az 1009 m magas Őrhegy déli lábánál, a Bosnyák- és a Ballé-patak völgyfőjében fekszik.

Egy ismeretlen német katona sírja

Egy ismeretlen német katona sírja Bilibókszer 18,47 km-re
Egy ismeretlen német katona sírja - Bilibókszer, 12/a főút mellett, a Buha-pataktól körülbelül 100 m Gyimesbükk felé, az út jobb oldalán, a kerítés belső oldalán.

Várköve

Várköve Köves Somlyó sarka Gyergyócsomafalva 27,96 km-re
Csomafalva terjedelmes erdőségei között egy Várhegy nevezetü havas levén, ez elnevezés oly vonzerővel hatott reám.

Tamási Áron sírja

Tamási Áron sírja Farkaslaka 47,22 km-re
Farkaslaka a Felső-Nyikó völgyében, a Nyikó mindkét partján, a Gordon-tető aljában települt, a térség legjelentősebb települése. Ábel a ravatalozóban :) - Igaz, hogy nem az első alkalommal kerestük, de most biztosra mentünk. Ravatalozó - A rejteket megtaláltam, a geodobozt viszont nem. Geodobozt nem találtuk - A sírnál szokás szerint sok turista.

Erődített katolikus templom

Erődített katolikus templom Csíkbánkfalva 30,69 km-re
Csíkbánkfalva Csíkszeredától 17 km-re fekszik, megközelíthető Csíkszereda felől előbb a 12-es országúton, a Nagymezőn át, majd ebből a balra elágazó 123C megyei úton. Kőmíves Kelemenné sorsa - Hát, nekem úgy tűnik, ez a láda is Kőmíves Kelemenné sorsára jutott (akárcsak az apoldi). Nem találtam meg - Pedig az egész falrészt összekutattam. Megtaláltuk - Sikerült a templomba is bejutni.

Mini alagút a vasút alatt

Mini alagút a vasút alatt Tusnádfürdő 47,11 km-re
Mini alagút, áteresz a vasút alatt - Tusnádfürdő Tusnádfürdő 4. - Ez nagyon kalandosra sikerült, ugyanis nem volt nálunk lámpa, így szó szerint a sötétben tapogatóztunk. 1896 - Még a tavaly, mikor a függőhídat bejelentettem, már akkor is kerestem az átereszt. Még egy alagút - A függőhídtól délre is, korulbelul 200 méterre, van egy ugyanolyan áteresz a vasút alatt, csak más a számozása.

Salvator-kápolna

Salvator-kápolna Csíksomlyó 20,27 km-re
A csíksomlyói Salvator-kápolna a Kis-Somlyó tetején található, ide érkezik fel a csíksomlyói keresztút, a Jézus hágója. Megdermedt táj - Nehezen vergődtem fel a hágón, mert a hó alatt nem lehet látni a terepet, és így sokszor a "két lépés előre, három hátra" című fejezetet éltem át. Megmentőnk - A régi kápolna az igazi történelmi hely. Októberi tojáskeresés - A román tartalékdobozt találtuk meg, ez tényleg egy jó nagy tojás.

Vasszékely

Vasszékely 46,51 km-re
A Székelyudvarhelyen áthaladó idegeneknek is ismert megállóhelye aPatkó, itt áll a Vasszékely. Kánikulában - Ebben a kánikulában meglatogattuk a varost. Munkálatok - A Vasszékelyt körbevették, de nem adja meg magát. Megtalaltam - Üdvözletem.

Tusnádfürdő tiszafája

Tusnádfürdő tiszafája 46 km-re
A Csíki-medence s egyben Hargita megye legdélibb települése a Csomádvulkanikus hegytömb lábánál fekvő Tusnádfürdő. Tiszafa kivulrol - Hat bizony en Biblia bacsihoz nem mentem be mert az udvaron elegge nagy nyuzsges volt igy kenytelen voltam az utrol felfedezni a tiszafat, lattam mar ennel nagyobbat is.

Nyíres Borzont 32,69 km-re
Nyíres növényvédelmi rezervátum - Borzont

Zsögödfürdői vár Malomföld 25,49 km-re
A zsögödfürdői vár az Olt jobb partján, a Malomföldnek nevezett helyen volt, ott ahol a zsögödfürdői házak felé emelkedő távközlési antenna is van.

Kékvize forrása

Kékvize forrása Szentegyházasfalu 30,03 km-re
Sikertelenül kerestük egy délután a Király kútját, az adott koordináták alapján többször is próbálkoztam. Mindkét feliratos kő a Kékvize forrásánál van - Mivel már több alkalommal jártam, jártunk a Kékvize forrásánál, ezúttal egy új megközelítést választottam. Májális V - Kellett egy kis idő, amíg a bekerített telkek között meg tudtuk közelíteni a forrást. Hidegviz - Ez a doboz is kipipálva.

Református templom Parajd 49,79 km-re
Parajd, mint település, Sófalva tanyabokraként alakult ki.

Vargyas-patak

Vargyas-patak Vargyas-szoros 41,44 km-re
A Vargyas-patak szurdoka, a Persány-Rika hegység északi végénél, a Hargitalábainál kialakult mészkő-szikla szoros, a Székelyföld egyik jelentős, festői természeti szépségekben gazdag karsztvidéke. Patak mentén - Ezt a dobozt is ellenőriztem, bizony ez rászorult egy kis kozmetikára. Hideg barlang - A sodronyt nem próbáltam meg, habár az erőnlétem jó, de megvan a súlyom is hozzá. Újrarejtés - A szoros almási vége felé mentemben, láttam, hogy a rejtektől nem messze egy műanyag zacskó van.

Sóskútfürdő

Sóskútfürdő 44,36 km-re
Sóskútfürdő egy szabadon használható gyógyfürdő. Lakodalom - Többször eljártunk a fürdő mellette, többször meg is álltunk, de most egészen más volt a cél. Sóshódfürdő - Későre jöttem rá, hogy nincs (doboz) mit keresni. Hódvolt, hódnemvolt - Nem láttunk hódokra utaló nyomokat a patakon, de az is lehet, hogy csak nem volt szemünk hozzá.

Klotild-forrás

Klotild-forrás Homoródfürdő 33,03 km-re
A Klotild borvízforrás, másnéven Szent István-forrás, szintén egy gödörben található, mely fölé faszerkezetű filagóriát építettek.

Régi zsidó temető

Régi zsidó temető Gyimesközéplok 17,66 km-re
Régi zsidó temető - Gyimesközéplok Gondozatlan temető a hegygerincen - Közel a hidegségi letérőhöz, a vasúti őrházzal szemben parkoltam. Apró temető - A doboz a helyén van, és megtalálta jkgabor is.

Óvóhelyek és harckocsiakadályok

Óvóhelyek és harckocsiakadályok Szentegyháza 31,26 km-re
A szentegyházi zászlóaljtámpont 1943-ban épült, a csíki medence fele tartó, Tolvajos-tetői út biztosítására, egy esetleges délnyugat irányú támadás kivédésére.

Kakukkhegyi erdészház 38,61 km-re
Közvetlenül a Kakukk hegy alatt található ez azerdészház, egy kis erdei tisztáson, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik Erdővidékre. Honismereti tura - Az erdovidekiek altal szervezett honismereti turan rejtettuk el a ladat.

Gyergyót őrző Piricske

Gyergyót őrző Piricske 29,43 km-re
Békényfő irányából másztunk ki, az erdőben metsző hideg volt, de a csúcson forrón sütött a Nap. A Güdüc-patak völgyéből a Pricske tetejére - A Güdüc-patak völgyéből indultunk, a gyergyószárhegyi barátaimmal.

Ördögútja

Ördögútja Kis-Fenyéd Nagy-Fenyéd 30,76 km-re
Az Ördögútja székelyföldi töltésvonulat Kis-Fenyéd pataktól a Nagy-Fenyéd patakig terjedő szakasza.

Sólyomkő vára

Sólyomkő vára Sepsibükszád 49,5 km-re
Sólyomkő vára az Alsó-Sólyomkő sziklacsúcsára épült, 1421-ben említik először az irások. Ez az egyetlen doboz van csak ott - A sepsibükszádi Sólyomkő váránál, vagy másik nevén Alsó-Sólyomkő tetején jelenleg egyetlen geodoboz van. Nincs doboz - Egy pár napja voltam fenn a bunkernél és a dobozt nem találtam a fa üregében. Bunker - Egy igazi kánikula időben jól esett az erdei séta, s utána egy gübbenés az Olton túli feredőben.

Szent Anna-kápolna

Szent Anna-kápolna Csíkszenttamás 1,32 km-re
Csíkszenttamás nyugati határában, egy dombon áll magányosan a Sándor család Szent Annának ajánlott sírkápolnája. A segítő információ tág fogalom - Ezt a geodobozt nem találtam meg könnyen, hiszen a segítő információ elég tág fogalom. Őszi munka dandárja - Meglett a dobozka, igaz kicsit kellett sunnyogni körülötte. Anikó - Hát azért vagy kétszer körbejártam a falat, amíg ráleltem a dobozra.

Kőmező-patak zuhatagsora

Kőmező-patak zuhatagsora Vargyas-szoros 41,39 km-re
A Kőmező északnyugati részéből ered a Vargyas-patak baloldali mellékpataka, a Kőmező-patak.

Szent Benedek-kápolna

Szent Benedek-kápolna Görbepataka 11,33 km-re
Görbepataka falu Gyimesfelsőlok községhez tartozik - a Tatrostól nyugatra található, a festői szépségű Görbe-patak völgyében. Ez volt a nap utolsó geodoboza - Amire könnyen ráleltünk, de jött még két család és meg kellett várjuk míg odébb állnak. Most is - Nem lehet kihagyni ezt a helyet. Érdekes kápolna - Különleges építésű kápolna.

Csere bérce kilátópont

Csere bérce kilátópont Szeltersz 32,63 km-re
Jó rálátás nyílik innen a Déllői-borvízforrás melletti kőbányára, legalábbis télen.

Hősök Sírja

Hősök Sírja Nyerges-tető 42,87 km-re
Az 1848-49-es szabadságharc utolsó csíki csatájára emlékeztet. Első igazi megtaláló - Bár a ládaoldalon van még két bejegyzés, én találtam meg elsőnek ezt a geodobozt. Szürkület - Már szürkület volt, amikor az emlékműhöz értünk és nekikezdtünk keresgélni a dobozt. Hős-erdő - Egész erdő van kopjafákból és keresztekből a hősök sírjánál.

Ortodox kolostor

Ortodox kolostor Bükkloka 15,2 km-re
Ortodox kolostor - Bükkloka Egy drive-in rejtés - Egy kétnapos kincskereső túrára, kirándulásra indultam. Hirtelen találat - Hirtelen előhúztuk a dobozt a rejtekből, és ugyanolyan gyorsan vissza is ültettük, amíg szabad volt a terep. Ortodox - Az út mellett minden lehetséges rejteket megnéztem, de nem jöttem rá, hogy melyik lehet a majdnem drive-in rejtek.

Síugrósánc

Síugrósánc Székelylengyelfalva 46,46 km-re
Az udvarhelyi síugrósánc Szejkefürdővel szemben, a főút túlsó oldalán található, a Székelylengyelfalva felé vezető út baloldalán.

Toronykövek

Toronykövek Jávárdipataka 14,54 km-re
A Jávárdi-patak földrajzi bal oldalán, Jávárdipataka északi felében, közvetlenül az út mellett, a meredek oldalban impozáns, égbenyúló, torony formájú kősziklák találhatók. Meredek - Na, ez aztán jó kapaszkodó, hát aztán a kisebbik szikla megtalálása, melyikből több is van.

Ködlátó-nyereg

Ködlátó-nyereg 11,91 km-re
A Terkő-nyeregtől délre, az Ördög-hágó szerpentinjeitől délkeletre található a Ködlátó-hegy, csúcsai kilátás nélküliek, erdővel borítottak. Köd nélkül - Túránk végén még kiugrottunk a nyeregbe.

Szent Antal-kápolna

Szent Antal-kápolna Csíksomlyó 20,38 km-re
A csíksomlyói Szent Antal-kápolna a Kis-Somlyó hegy délnyugati oldalán áll. Hóban - A Hármashalom-oltár utáni sikeres doboz találat után nagy lelkesedéssel kutattuk a hó boritotta erdőben a rejtekhelyet, de sajnos nem talaltuk meg. Kiürítve és vagdalva - Lefele már könnyebb volt ballagni mint a hágón felfele, igaz a közmondás, hogy hazafelé a lovak is jobban húznak. Kápolna - Jó kis emelkedő után felértünk a Szent-Antal kápolnához.

Tündérkert

Tündérkert Békás-szoros 27,59 km-re
A Tündérkert, egy hullámos rétegvonalakkal felszabdalt, látványos és meredek letörés.

Bors-kúria

Bors-kúria Csíkszentkirály 28,39 km-re
A Bors-kúria bejárati kapuja állítólag nem szerepel a műemlékek jegyzékében, pedig megérdemelné, hiszen tiszteletreméltó kora van. Kicsi a bors, de... - Kicsi a bors, de hol a csudában van a doboz? Kérdeztük, s megkerestük. A Rejtekhely hivatalos itala - Megérkezett az első Igazi Csíki Sör szállítmány a Bors-kúriára? Úgy néz ki a Bors család időben felkészült a télre :-). Csíki Sör - Ejj, nem voltunk otthon, pedig jó lett volna kérni belőle.

Elek apó kútja

Elek apó kútja Székelyudvarhely 46,84 km-re
Elek apó kútja egy többtonnás sziklatömbből készített alkotás, melyet a Szeltersz völgyéből szállítottak Székelyudvarhely központi parkjába. Elek apó gyíkja - Az év utolsó napján, az újévet és Szilveszter barátunkat megünnepelni indultunk a Vargyas völgyébe. Szikla - Ezt a dobozt nappal keresni nem leányálom.

[ Fel ↑ ]

Erzsébet-kert Zalán 66,19 km-re. Az Erzsébet-kert a bencefalvi falurészben fekszik, Erzsébet magyar királynéról kapta a nevét.

Kisgalamb Levendula Kisgalambfalva 60,61 km-re. A Kisgalamb Levendula egy kis levenduláskert Kisgalambfalván, a református templommal szemben, a Hősök emlékműve mellett.

Ugron-kúria

Ugron-kúria Fiatfalva 66,89 km-re. A jelenlegi L alakú, manzárdtetős kastély előtt már a 17-dik században volt itt udvarház, jelenlegi nevét a legutolsó tulajdonostól kapta.

Új negyed Malom utca Etéd 56,87 km-re. A cigány népesség Etéd falu lakosságának felét alkotja, hármas rétegződés jellemzi őket.

Tatársír Makfalva 65,45 km-re. Makfalva, illetve a Sokad dűlő északi részén, az abodi határ és Külső Ecsenye közötti, jellegzetes, koporsóra emlékeztető domb neve a Tatársír.

Városháza

Városháza Kézdivásárhely 67,45 km-re. A városháza Kézdivásárhely történelmi központjának egyik legimpozánsabb épülete.

Nyujtódi panoráma

Nyujtódi panoráma 67,99 km-re. Innen, a Perkőtől a Lemhény és Almás közti Szent Mihály-hegyig ellátsz. Mező szélén - Na, ezt kerestem sokáig, hogy aztán rájöjjek, hogy üti ki a szememet. Felso Haromszeki portyan 2 - Mar kerestem egyszer de akkor megsotetettem es nem is eroltettem nagyon, hogy hol is van a doboz.

A parkoló forrása

A parkoló forrása Nyárádmagyarós 63,82 km-re. A Sóváradról Nyárádszereda felé tartó aszfaltúton Nyárádmagyarós felé beereszkedve, az út melletti parkolóban padokkal és asztalokkal ellátott fedett pihenőhelyet találunk.

Majálistér Makfalva Abod 65,87 km-re. A Majálistér az abodi úttól északra található, a Csere egyik magaslatán lévő liget neve.

Boldog Özséb katolikus plébánia

Boldog Özséb katolikus plébánia Kézdivásárhely 67,61 km-re. A kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébániatemplom 1986-ban épült, a tornyot 2003-ban építették.

Dofteana Arborétum

Dofteana Arborétum Doftána 62,53 km-re. A Dofteana-szurdok felkeresése előtt érdemes megtekinteni ezt az értékes arborétumot.

Evangélikus-lutheránus templom

Evangélikus-lutheránus templom Kézdivásárhely 67,69 km-re. A kézdivásárhelyi evangélikus-lutheránus templom a Dózsa György utca 10 szám alatt található.

Dózsa György mellszobra Makfalva 65,77 km-re. Dózsa György mellszobra - Makfalva

Iszapvulkánok

Iszapvulkánok Fiatfalva 68,66 km-re. A Székelykeresztúrhoz tartozó, a várostól 1 kilométerre települt Fiatfalva látnivalói közé tartoznak a falu délnyugati részén található iszapvulkánok. Szárazság volt - A szárazság miatt csak a legfelső, D-K-i vulkán működött, enyhén szivárgott az iszap. Inkább érdekes, mint látványos - Nem annyira látványos, mint amennyire érdekes hely, nem véletlenül szerepel a Székelyföld 7 csodája között.

Kisgalambfalva 60,75 km-re. A falu a Nagy-Küküllő bal partján terül el, a SzékelyudvarhelytSzékelykeresztúrral összekötő megyei útról a vasútállomás után kellletérni.

Hammas-fürdő

Hammas-fürdő Zsombor-patak fürdői 50,28 km-re. A múlt század közepén a Büdös-hegy délkeleti és délnyugati lejtőjén, közvetlenül a Rövid-sarok vízválasztója alatt fürdőtelepeket létesítenek. Székely barnulás - Milyen jó, bár én vagyok a rejtekgazda, én is kereshettem itt geodobozt, megtalálhattam a ládagazda rejtését. Borvíz - Na, ez is megvan. Csak egy csuprot találtam - Sajnos nem találtuk meg, mindenütt néztük ami esőtől védett lehet, csak egy csupor volt felakasztva egy szögre, továbbiakban nekem elképzelésem sincs hol lehet vagy lehetett a láda mert az is lehet, hogy eltűnt.

Angyaljárás Kézdivásárhelyen

Angyaljárás Kézdivásárhelyen 67,81 km-re. Tisztelt címzett: Hangyalka és Imecs. Szőke nő a saroktujában - Köszönjük Trekkingklub. Jó volna egy állandó rejtés a Józsiás-parkba - Karácsony alkalmával négy kincskeresőnek vitt az angyal ünnepi geodobozt. Célzás - Kedves ünnepi meglepetés volt.

Szerelmi lakatfal

Szerelmi lakatfal Kézdivásárhely 67,43 km-re. 2014 február 14-én szerelem lakatfalat helyeznek ki Kézdivásárhelyen, a 44-es udvartér bejáratában, amit Szerelmi lakatfalnak kereszteltek el.

[ Fel ↑ ]
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.