Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Csíkkarcfalva erődtemploma - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Csíkkarcfalva erődtemploma turisztikai látnivalói

Csíkkarcfalva a Nagyboldogasszony egyházközség központja, amely már az 1330-as években létezett. Ide tartozott Jenőfalván és Karcfalván kívül Dánfalva Oltfalvával, valamint Madaras.

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Csíkkarcfalva erődtemploma képtárból:

Jenőfalva felőli bejárat
Jenőfalva felőli bejárat
Kopjafa
Kopjafa
Lőrések
Lőrések
Várfal
Várfal
Keresztek
Keresztek
Templomtorony
Templomtorony
Gyilokfolyosó
Gyilokfolyosó
Bejárat
Bejárat
Napóra
Napóra
Turistajelzés
Turistajelzés

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Csíkkarcfalva erődtemploma fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Csíkkarcfalva erődtemploma!

Ez utóbbi 1742-ben önállósul, Dánfalva pedig az 1920-as években. Sok esetben a templom címe több falu közös neve. Ebben is Nagyboldogasszony négy falunak közös temploma és egyházközségi neve: Karcfalva, ahol a templom áll, Jenőfalva, Csíkdánfalva és Csíkmadaras... Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Karcfalva, 0,27 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Az Olt felvölgye
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Csíkkarcfalva erődtemploma közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
1,9 km-re. Csíkszenttamás nyugati határában, egy dombon áll magányosan a Sándor család Szent Annának ajánlott sírkápolnája. Ezt a geodobozt nem találtam meg könnyen, hiszen a segítő információ elég tág fogalom. Meglett a dobozka, igaz kicsit kellett sunnyogni körülötte. Hát azért vagy kétszer körbejártam a falat, amíg ráleltem a dobozra. Ez a család Csíkszentdomokosról származott, és a kápolna kriptájába temetkezett.
Katolikus templom - Csíkszenttamás 2,4 km-re. 1748-tól tervezik az új csíkszenttamási templom építését, amely a régi romjainak felhasználásával el is készül 1777-1776 között. Az új templomba átmentik a fejedelmien szép Madonnát is, ami a XV-dik század derekán készült.
Abaffy-kúria lelőhely - Csíkszenttamás 2,6 km-re. A helytörténeti irodalomban Abaffi-kúria és kápolnaként ismert lelőhely a jelenlegi plébániakert, a termelőszövetkezeti istállók és a Sándor-család telkén terül el - HR-I-s-B-12716. A 19-dik század közepén még jelentős maradványai voltak a régi épületeknek: az Abaffi-család lakóházainak, a halastavaknak és az udvari kápolnának.
Porgyos-tető - Csíkjenőfalva 2,7 km-re. A Hámori- vagy Vadkéstövi borvíz a Székaszó völgyében található. Csíkjenőfalvától északra, a Porgyos-tető körül, az Olt által kirajzolt törésvonal mentén, több borvízforrás van, egykor népi fürdő is működött.
Diák Bara János-ház Csíkszenttamás Hargita megye 2,7 km-re. A 125-ös megyei út és az Ambrusok szere felé vezető utca sarkánál található csíkszenttamási háznak különleges, vasajtós padlásablakai vannak. Jelenleg a ház alsó szintjén, a főútra néző oldalon, kereskedelmi egység működik.
2,8 km-re. A hídtól lejjebb hódok által épített gátak duzzasztják a patakot. A helyszínre érkezve, először sétálgattam egy kicsit a környéken, nézelődtem, fotózgattam.
2,9 km-re. Csíkdánfalva község határában több jó minőségű borviz fakad, a nyugati részén, a Madaras- és a Gödörviz-pataka összefolyásánál 1926-ban egy kis fürdőhely létesült, mely Dugás-fürdő néven vált ismertté. Meg egy szuz ladamat megtalaltad. Nehezemre esett kimozdulni a házból, na de egy ilyen nevezetes rejtekhelyért, mit meg nem tesz az ámber. Már lélekben le is mondtam a dobozról, amikor váratlanul előkerült.
2,9 km-re. A Csonkatoronytól nem messze, a Feneketlen-tó közelében épült egy filagória, egy fúrt forrás vizét összegyűjtő medence, öltözővel, árnyékszékkel, nyomóskúttal, padokkal, hintával. A fürdő és környezete a helyi Szent Anna kultusz nyomán a Szent Anna Feredő nevet kapta. Középre, szélre, mindanégy sarokból körülnéztünk, de nem volt. 99%-os vagyok benne, hogy megtaláltam a geodoboz helyét. Én nem másztam fel a szerkezetre rejtéskor.
3 km-re. Csíkdánfalva a Felcsíki-medence középső részén települt, összenőtt a 150 évvel ezelőtt még különálló településként emlegetett Oltfalvával. Csíkdánfalva községközpont, a hozzá tartozó Csíkmadaras népszavazás útján vált külön községgé.
3,2 km-re. A 11 méter magas Csonkatorony a Csíki-medencében, Felcsíkon,Csíkszenttamás fölött jelzi az idő múlását. A rom egy középkori templom maradványa, amelyet Csíkszentdomokos és Csíkszenttamás közösen épített. Magasra emelve, s üvöltötte Megvan. A Feneketlen tó után meglátogattuk a Csonkatornyot is. Mi a teendő, ha én először több rejtek-gyanús zugra is gondoltam.
4,1 km-re. Az Olt vetőrendszerére merőleges kelet-nyugat irányú völgyben törnek elő Madicsa-fürdő és Lok-pataka borvízforrásai. Madicsafürdőn megnéztük az elhanyagolt állapotban levő fürdőmedencét, valamint a két foglalt borvízforrást. Na-ná, hogy ott voltam. Ott voltunk a rejtésnél, és finom borvizet is ittunk. A szebb napokat is megélt Madicsa-fürdő helyi, kis fürdőtelep, Csíkkarcfalvától 4 km-re nyugatra, az Északi Hargita keleti oldalán.
4,3 km-re. Csíkdánfalva és Csíkrákos között, az Olt és a Madaras-patak találkozási pontjánál fekvö Csíkmadaras Felcsík legdélibb települése. A templom melletti akácfák mesélnek a településről.
4,5 km-re. A gyergyószárhegyi töltöttkáposzta-fesztiválra igyekeztünk aznap, egy kis kitérővel felkerestük a már jól ismert Szent Antal-kápolnát. A Fejedelem kertjében, Csíkmadaras nyugati kijáratánál, tőle mintegy 800 méterre, a Hámorfenék területén álló Szent Antal-kápolna 1992-ben épült egy régi kápolna romjaira.
Csergeványoló Csíkmadaras 4,7 km-re. Csíkmadaras nyugati kijáratánál, a Nagy Madaras-patakon, ma is működik egy csergeványoló. Igaz, ma már többnyire csak szőnyegeket mosatnak itt.
4,8 km-re. A Kis-Garadoson található kőbányában szép, fehér színű kristályos mészkövet, mozaik-alapanyagot termelnek. Erdélyi kirándulásunk alkalmával, teljesen véletlenül bukkantunk rá a geoládára. Keszitettem egy panoramat. A Garados-domb Csíkszentdomokostól nyugatra emelkedik, a csúcsáról szép kilátás nyílik az Olt mentén hosszan elnyúló Csíkszentdomokosra, illetve a Balánbánya feletti Nagy-Hagymásra.
5,3 km-re. A Kőd-vonulat kakukkfióka a Csíki-havasok kristályos palából, mészkőből, dolomitból, de főleg kárpáti flis homokkőöszletből felépült tömegéhez képest. Vulkáni kőzetek, kevés törmelékanyag alkotja, felgyüremlett magmatikus kőzettömeg.
Római katolikus templom Csíkszentdomokos 5,7 km-re. Csíkszentdomokos kőfallal kerített római katolikus temploma a 18-dik század végén épült, Szent Domokos tiszteletére. A templomot övező kőfal teljes épségében megmaradt, a három ráépített kapubástyával.
5,7 km-re. Orbán Balázs így ír Balaskó váráról, A Székelyföld leírása című művében: Szentmihálytól a Köd szép fenyvesei között vezet az ut Szenttamásra, ennek közelében egy dombocskát Balaskó várának neveznek. Valószinüleg a Jenőfalván lakott ily nevü primor családnak lehetett itten vára, melyet azonban most nyomtalanul eltörölt az idő hatalma.
Márton Áron múzeum Csíkszentdomokos 5,7 km-re. Ebben a régi iskolában tanult Márton Áron is, gyerekként. A Márton Áron Múzeumot az egykori magyar királyi állami elemi népiskola épületében rendezték be.
5,9 km-re. Felcsík legészakibb fekvésű, és egyben legnépesebb községe délen egybeépült Csíkszenttamással, Csíkszentdomokos fő folyóvize az itt még patak nagyságú Olt. A település ütőere a Balánbányára vezető Fő utca, ennek mentén található a közintézmények többsége.
6 km-re. Ajnád második védőszentje Szent Ilona, augusztus 18-án ünnepelik. Szent Ilona 248-330 között élt, Constantius császár felesége lehetett, Nagy Konstantin császár édesanyja.
Gyertyán-tető 7 km-re. Délre látható a Karakó- és Rákos-patakok völgye, Ajnád, Lóvész, Csíkszentmihály településekkel - Északra a felcsíki falvak, az Olt mentén. A Gyertyán-tető, a Kőd-vonulat pazar látványt nyújtó, éles gerincrésze.
7,5 km-re. A rompácai borvízig 4 km hosszú az út, bejárása körülbelül másfél órát vesz igénybe. A Rompáca-tanösvény hossza két km, bejárása körülbelül 45 perc.
7,5 km-re. Csíkajnád első templomát 1514-ben a Bernáld-család építette, a kápolnát később kibővítik. A jelenlegi templom 1846-ban épült, a régi helyébe.
7,6 km-re. Ezeken a helyeken állt a csíkajnádi Kálvária 15 keresztje 1933-1948 között, Soó Dénes plébános idejében.
8,1 km-re. Csak bazaltandezitek, de formára hasonlóak a híres alsórákosi bazaltoszlopokhoz. Rejtett tavacska, szép csendes elhagyatott bánya. A bánya kissé elhagyatottnak tűnik de attól sok ember megfordul ott. Nem vagyok meggyőződve róla, hogy valaha is jártam ebben a faluban. Vacsárcsi közelében, egy olyan kevésbé ismert, felhagyott kőfejtő van, ahol Csíkban egyedülálló, bazaltorgonákat láthatunk. - Bálinték forrása Csíkkarcfalva 8,1 km-re.
Csíki Székely Krónika Vacsárcsi 8,2 km-re. Vacsárcsi első hiteles említése az 1560-as évekből származik, azonban a korábbi történetére több, elsősorban régészeti adat utal. Ezek egyike a helyi hagyományban csíkszentmihályi Sándor-családnak tulajdonított udvarház, melynek maradványai a falunak a Csíkszentmihály felé eső részén levő dombon láthatók.
8,6 km-re. A hosszan elnyúló Kőd és Kőcsonka magaslata alatt, a Rákospatakamentén elterülő Csíkszentmihály templomkertjében találhatók hársfák mesélnek a településről. Egy kicsit magasan volt, de megtaláltuk. Gábor, tudom mennyire szereted ezeket a rejtéseket - hát, szívesen. Ha Csobotfalván azt írtam, hogy porosak voltak a dobogtató gerendái, akkor a szentmihályi lépcsőhöz képest ez nem kifejezés. Kezdjük a mesét a település nevével, mely az egyházközség védőszentjéről, Szent Mihályról származik.
8,7 km-re. Az impozáns mérető Karakó-hídvölgy Székelyföld egyik kevésbé ismert, elrejtett völgyében fekszik, annak vadregényes környéke fölé magasan kiemelkedik, Csíkszereda felől közeledve már messziről látszik. Karakó egy megállóhely neve, mely a kilencvenes évek közepén létesült az ajnádi és lóvészi állomások között.
8,7 km-re. Csíkszentmihály római-katolikus templomának magas, karcsú tornya mai formáját a XVIII-dik század elején nyerte, amikor magasították. De ablakai még a gótikus kor jegyeit hordozzák, a templomot lőréses és bástyás várfal veszi körül. Aznap a Kolos-tetőn jártam, túra után hazafelé, kitértem megkeresni az itt elrejtett geodobozt. Gondolom, hogy nem le, hanem fel szeretnél tölteni képeket a szóban forgó rejtekhelyekhez. Ez a rejtekhely nem jelenik meg a megtalált rejtekhelyek között, és a göröcsfalvi rejtekhely sem.
8,8 km-re. Az épület szerepel a Hargita megyei történelmi műemlékek jegyzékében, HR-II-m-B-12877. A Biális-kúria Csíkszentmihály faluban található, a 254 A szám alatt - a 19-dik század elején, az 1800-as években épült.
8,8 km-re. Az csíkkarcfalvi Alsó- vagy Kicsiloki borvízforrás a Nagylok-patak földrajzi jobb partján található.
8,8 km-re. A Csíkszereda - Gyimesbükk vasútvonal a történelmi Magyarország egyik legszebb, egyben legnehezebb hegyi pályája mentén vezet végig. A hidat alulról is megnéztük végre. Aprilis 5, volt az a nap, amikor elôször találkoztam azzal a felismeréssel. Megtalaltuk a rejtekhely-talalkozo alkalmaval. A szép, romantikus táj mellett látnivalói olyan remek műtárgyak, mint a Karakó, a Ladók, az Utusaly és a Bánya völgyhidak, illetve a lóvészi alagút.
8,9 km-re. Az 1889-ben épült ház szerepel a Hargita megye történelmi műemlékeinek listájában, HR-II-m-B-12878. Csíkszentmihály faluban, a 315 szám alatt áll Balogh Anna egykori kocsmája, jelenleg faszerkezetű lakóház.
9,1 km-re. Tulajdonképpen összeépült Csíkrákossal, Göröcsfalva ma is közvetlen tízese Rákosnak. És nekünk sem volt szerencsénk bejutni a templomba. Sikerült megtalálni a kicsi ládát a Sapientiás kirándulásunk alkalmával. A GPS a vihar miatt teljesen megkergült, a segítő információt pedig, inkább hagyjuk. Csíkrákos központjában keletre kanyarodva, a 124-es megyei úton közelíthető meg.
9,1 km-re. A Gyergyói- és Csíki-medencét elválasztó, Maros és Olt vízválasztóján elkülönülten álló Gréces-tető Marosfő felett magasodik. Ha felkapaszkodunk erre a hegyre, remek kilátás tárul elénk mind a Gyergyói-, mind a Csíki-medencére és az őket övező hegyekre. Ejszaka gyonyoru kilatas van a csiki medencere. Meglett a hatalmas nagy bukkfa, és benne a rejtés. Egy kis vasárnapi biciklizés keretében leszálltunk pár percre a bringóról, hogy a gerincen elsétáljunk a fáig.
Asztalkő felé Karcfalva 9,1 km-re. Miután egy sikeres figyelemelterelő hadművelettel a társaságot bevezettem az erdőbe, amíg a csapat többi tagja a sűrű erdőből történő kievickéléssel volt elfoglalva, gyorsan megkerestem a geodobozt, és beírtam a nevemet a cézárnak fenntartott első helyre :-)Visszahelyeztem a dobozt, majd együtt kerestem a közben ideérkező többiekkel. Van aki kibírja és lefele keresi, mert jobbkezes és nem siet a vonathoz.
9,2 km-re. A község központjában, az iskola előtt terebélyes akácfák és szilfák sorakoznak, a leveleik fogazottak, érdes tapintásúak. Ha közelebbről megnézzük, akkor láthatjuk, hogy évszázados fákról van szó.
9,2 km-re. A Nagyloki borvíz a Nagylok-patak földrajzi baloldalán található, Madicsafürdőtől 6 km-re nyugatra. Vizét ivókúrára és fürdőkúrára egyaránt használták.

Történelmi-kulturális értékek - Hargita megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Csíkkarcfalva erődtemploma adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Megtaláltam - Szerintem, ez az egyik legjobb állapotban megmaradt vártemplom Erdélyben.
 • Megvan - A templomot restauraljak, korbe volt veve faallvanyokkal. A restauralas ideje alatt nem latogathato.
 • Először rossz helyen kerestem - A segítő információt elmulasztottam figyelmesen végigolvasni. Aztán amikor bekukkantottam a valódi rejtekre, a dobozka egyszerűen elkerülte a figyelmem.
 • Kint, a falban, a keresztektől jobbra - A falat nemrég tatarozták, a falnak támasztott sirkövek más sorrendben állnak, mint ahogy a rejtekhely fotón látható. Lehet hogy a kövek között bujt el a kis filmesdoboz, ami mostanra el lett dolgozva vakoló kanállal?
 • Sajnálattal - Szerintem bevakolták a dobozkát, majd 100 év múlva ha megtalálja valaki, akkor hogy fog csodálkozni. Ilyennel foglalkoztak az őseink?
 • Befalazva - Befalazva sajnos.
 • Mi lett a sorsa? - A karcfalvi doboz végül került áthelyezésre, vagy befalazódott?
 • Az építőmester felesége - Nem voltam a helyszínen a tatarozás óta, de a visszajelzések alapján valószínűleg befalazták, az általam ott elrejtett geodobozt. Jobb helyeken az építőmester feleségét falazták volna be :-) A rejtekhely érdekes hely típusú, ez azt jelenti, hogy ott nincs jelenleg kereshető geodoboz.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Csíkkarcfalva erődtemploma? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.