Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Az Olt felvölgye - Csíkszék - Orbán Balázs: A Székelyföld leírása

Madaras. Fazekasok, régen bányatelep, régi bányái. Dánfalva. Oltfalva. Város. Nagy Boldogasszony megye. Karczfalva temploma. Templomkastély. Régi szentedények s más régiségek. Táborhely, Ábránfalva. Madicsa. Várbükke. Jenőfalva. Szent-Tamás. Templomrom. Régi harang. Feneketlen tó. Emésztő. Regék. Hőviz. Báthori kardja. Kápolnahegy. Szent-Domokos. Az Olt felvölgye című fejezet részletesen Csíkszentdomokos környéke Terra Siculorum
091_karcfalvi_templom.jpg
A karcfalvi templom látképe
Csíkmadaras. A hat község Csíkszentdomokos, Csíkszenttamás, Csíkjenőfalva, Csíkkarcfalva, Csíkdánfalva és Csíkmadaras.
Csergeványoló Csíkmadaras. Igaz, ma már többnyire csak szőnyegeket mosatnak itt.
Dánfalva. Csíkdánfalva községközpont, a hozzá tartozó Csíkmadaras népszavazás útján vált külön községgé.
Szent Antal-kápolna Csíkmadaras. Szent Antal-kápolna Csíkmadaras Útban a töltöttkáposzta-fesztivál felé. A gyergyószárhegyi töltöttkáposzta-fesztiválra igyekeztünk aznap, egy kis kitérővel felkerestük a már jól ismert Szent Antal-kápolnát.
Dugásfürdő 2 Csíkdánfalva. Dugásfürdő 2 - Csíkdánfalva Dugásfürdő kereshető rejtése. A helyszínre érkezve, először sétálgattam egy kicsit a környéken, nézelődtem, fotózgattam. Feredő. A hídtól lejjebb hódok által épített gátak duzzasztják a patakot.
Dugásfürdő Csíkdánfalva. Dugásfürdő Csíkdánfalva Cache captivus. Nem próbáltatok egy kis lazító szúrit adni a fa hátsó felébe? Mindjárt elengedte volna a dobozt. Szerencsétlen nap. A medencében nem volt víz, a láda beszorult. Szuk. Amikor rejtettem egyaltalan nem volt szuk a lyuk.
Vacsárcsi kőbánya. Csak bazaltandezitek, de formára hasonlóak a híres alsórákosi bazaltoszlopokhoz. Szent Pal bucsu idejen. Minden evben ha januar vege, akkor Szent Pal bucsuja Csikpalfalvan. Bányatavacska. Rejtett tavacska, szép csendes elhagyatott bánya. Esti séta 1. Esti sétára indultunk a környékre.
Csíkkarcfalva erődtemploma. Ide tartozott Jenőfalván és Karcfalván kívül Dánfalva Oltfalvával, valamint Madaras. Huncut rejtés. A megtalálást csupán a "skalp" szó segítette és az a megjegyzés, hogy Jenőfalva, huncut rejtés. Végre megkerült. Már-már feladtuk a doboz keresését, amikor még egyszer utoljára átgondoltuk a leírást, és meglett a doboz is. Pákó. Budapestről jöttem haza Erdélybe, egy kedves barátom tanácsára próbáltam neki a feladatnak.
Csíkrákos Bogát-hegyi kápolna. A szemben levő Kőd nyúlványával képezi a Rákosi-szorost, amely határt jelent Középcsík és Felcsík között. Kis Kápolna. Erős szélfúvást fogtunk ki, de az számunkra nem akadály. Külső szószék. Felmásztunk, kotorásztunk, nyúlkáltunk, de doboz sehol. Esti séta 3. Nem volt túl sok időnk nézelődni, mert mások is érkeztek utánunk.
Kőcsonka Balaskó vára. Valószinüleg a Jenőfalván lakott ily nevü primor családnak lehetett itten vára, melyet azonban most nyomtalanul eltörölt az idő hatalma.
Katolikus templom Göröcsfalva Csíkrákos. Tulajdonképpen összeépült Csíkrákossal. Kicserélve. Megtaláltuk a geodobozt a földön. Én köszönöm. Bár a rejtő feladata a rejtését karbantartani, a sérült geodobozt kicserélni, szép és ajánlatos dolog egymásnak segíteni. Zöld Péter. Ez a templom nem csak a tornyával különleges, hanem a loggiás bejáratával.
Csíki Székely Krónika Vacsárcsi. Ezek egyike a helyi hagyományban csíkszentmihályi Sándor-családnak tulajdonított udvarház, melynek maradványai a falunak a Csíkszentmihály felé eső részén levő dombon láthatók.
Kőmosó-tó Csíkrákos. Kőmosó-tó Csíkrákos Rákosi tó. Ez a rejtekhely volt abban a pillanatban a lakhelyemhez legközelebb levő, nem saját, általam még meg nem keresett. Hej halászok. Körbejártuk, nézelődtünk, kavicsbánya, vadkacsa, halász volt a környéken. Az esti séta második állomása. Elég szép a látvány, nem zavart meg senki a keresésben, de sajnos mégsem találtuk meg a dobozt.
Kőd-vonulat Csíkajnád. Vulkáni kőzetek, kevés törmelékanyag alkotja, felgyüremlett magmatikus kőzettömeg.
Szent Ilona-kápolna Csíkajnád. Szent Ilona 248-330 között élt, Constantius császár felesége lehetett, Nagy Konstantin császár édesanyja.
Csíkszentmihály hársfái. Csíkszentmihály hársfái Csíkszentmihály. Egy kicsit magasan volt, de megtaláltuk. A csíkszentmihályi rejtés. Gábor, tudom mennyire szereted ezeket a rejtéseket. Izgalmas volt a keresgélés. Ha Csobotfalván azt írtam, hogy porosak voltak a "dobogtató" gerendái, akkor a szentmihályi lépcsőhöz képest ezt nem kifejezés.
Kavics- és homokbánya Csíkszépvíz. Egy kerékpártúra alkalmával, véletlenül bukkantam rá.
Katolikus templom Csíkszentmihály. A templomot lőréses és bástyás várfal veszi körül. Fehér Madonna. Ez az egyik legszebb templom a környéken, legalábbis az én véleményem szerint. Szentmihály. Ez a rejtekhely nem jelenik meg a megtalált rejtekhelyek között. Ott van a hozzászólásoknál. Gondolom, hogy nem le, hanem fel szeretnél tölteni képeket a szóban forgó rejtekhelyekhez.
Szent Anna-kápolna Csíkszenttamás. Ez a család Csíkszentdomokosról származott, és a kápolna kriptájába temetkezett. A segítő információ tág fogalom. Ezt a geodobozt nem találtam meg könnyen, hiszen a segítő információ elég tág fogalom. Őszi munka dandárja. Meglett a dobozka, igaz kicsit kellett sunnyogni körülötte, mert minden épkézláb ember a mezőn sürgölődik. Anikó. Hát azért vagy kétszer körbejártam a falat, amíg ráleltem a dobozra.
Csíkajnádi Kálvária. Csíkajnádi Kálvária
Siculicidium útja Jézus Szíve templom Madéfalva. A tanösvénynek 14 stációja van, ezek Madéfalva azon részein találhatók, amelyhez a madéfalvi veszedelem valamilyen eseménye társítható. Tanulsagos tanosveny. Erdemes vegigjarni, de azert nagyon jol jonne egy-egy nyil, ami mutatna minden stacional, hogy merre kell tovabb indulni. Elmaradt. Már régebben megtaláltuk, talán tavaly augusztusban, családilag, csak elmaradt a bejelentése. Esti séta 4. Utunk negyedik állomása.
Madicsa-fürdő Csíkkarcfalva.   Az Olt vetőrendszerére merőleges kelet-nyugat irányú völgyben törnek elő Madicsa-fürdő és Lok-pataka borvízforrásai. Békaferedő. Többet vártunk a helytől, de reméljük ezt is felújítják a közeljövőben. A hely egy különleges ritkaság. Bár tudok róla több helyen is Erdélyben, a fedett fahidak különleges ritkaságnak számítanak. Csodák csodája. Úgy néz ki, hogy a hídat szépen felújították, újrafedték, de csodák csodájára a geodoboz nem tünt el, sőt még be se falazták.
Siker Madéfalva. Siker Madéfalva
Szent István katolikus templom Csíkajnád. A jelenlegi templom 1846-ban épült, a régi helyébe.
Rompáca-tanösvény Csíkajnád. A rompácai borvízig 4 km hosszú az út, bejárása körülbelül másfél órát vesz igénybe.
Hosszú-borvíz Madéfalva. Hosszú-borvíz, Madéfalva
Poénos kocsmák Erdélyben. Poénos kocsmák Erdélyben Az asszony mondá. Székelyudvarhely Csíkszereda fele vezető kijáratánál, a Bethlenfalvi út jobb oldalán, van egy kocsma, aminek becsalogatója a csatolt képen látható. Szoval. A Fészek - Madéfalva. Madéfalván, a Siculicidium emlékmű közvetlen szomszédságában található a Fészek.
Siculicidium emlékmű Madéfalva. Emelte a hálás utókor kegyelete. Siculicidium. A napi kirándulásról hazatérve ezt a dobozt is felkerestük. Tisztelet leróva. Régebb kinéztem ezt a rejtekhelyet. Kő nélkül. Könnyű volt megtalálni.
Porgyos-tető Csíkjenőfalva. A Hámori- vagy Vadkéstövi borvíz a Székaszó völgyében található.
Szent Anna feredő Csíkszenttamás. A fürdő és környezete a helyi Szent Anna kultusz nyomán a Szent Anna Feredő nevet kapta. Lába kelt doboz?. Én nem másztam fel a szerkezetre rejtéskor. Ez bizony több, mint valószínű, hogy elveszett. 99%-os vagyok benne, hogy megtaláltam a geodoboz helyét. Felháborító a fürdő állapota. Na ez a hely, amit úgy hívnak, hogy a nemtörödés magas foka.
Csonkatorony Csíkszenttamás. A rom egy középkori templom maradványa, amelyet Csíkszentdomokos és Csíkszenttamás közösen épített. Alkonyati találat. Esti sétának választottuk. Őszi napfényben. A múltkor elpáholt a zápor, irtózatos égzegés miatt elhúztunk. A szerencse nem volt velem. Bizony, én ott kezdtem keresni ahol előre gondoltam, aztán csak még egyszer végigkerestettem a potenciális helyeket.
Szederjesi borvíz Csíkmadaras. A Nagy-Madaras-patak és a Császárok pataka összefolyásánál tör a felszínre, egy régi geológiai fúrásból.
Airsoft pálya Csíkcsicsó. Airsoft pálya Csíkcsicsó
Csíkrákosi Pogányvár. A Pogányvár egyik láncszeme volt az Erdély keleti határvonalán létrehozott egységes határvédelmi rendszernek. Ez még a csicsói várromon is túltesz. Régóta vonz ez a hely, különösen a neve tetszett mindig is. Tavasz a Pogányvárban. Jó hir, hogy a turistaösvény ki van jelölve. Új geodoboz a régi rejtekben. Szilveszter utáni, első túracélpontként, egy könnyen és rövid idő alatt elérhető helyszínt akartunk.
Alsócibrei fürdő Csíkszépvíz. Bár nyílt terepen fekszik, a viszonylag nyílt medencével rendelkező fürdő terének igen zárt és bensőséges hangulata van. Jól jött a feredő. Ez a feredő éppen jól jött a szentmihályi kaland után, így sikerült rövidesen kimosakodni a porból, és embert faragni magamból, mielőtt bemerészkednék a következő emberlakta településre. Jo lenne megfurodni. Megtalaltuk. Emlékmű és új geodoboz. Cibrefürdő bejáratánál egy közel négy tonnás emlékművet helyeztek el, mely az 1694-es tatár betöréskor megsemmisült Cibrefalvának állít emléket.
Örmény katolikus templom Csíkszépvíz. Mai templomuk 1781-ben épült, az utolsó örmény plébánosa 1959-ig Bodurján János volt, azóta vasárnaponként a római katolikus plébános tart szentmisét.
Gyertyán-tető. Délre látható a Karakó- és Rákos-patakok völgye, Ajnád, Lóvész, Csíkszentmihály településekkel.
Székely Határőr Emlékközpont Csíkszépvíz. Kiállítás formájában a székely hadszervezetek és a Keleti-Kárpátok határőrizetének történetét mutatja be, az Árpád-kortól a második világháború végéig.
Iparosok kápolnája Csíkszépvíz. Eredetéről csak annyit lehet tudni, hogy a Bíró család építtette, és az utolsó tatárbetörés idején, 1694-ben már állt.
Örmény emlékház Csíkszépvíz. Az emlékházban a szépvízi örménység múltjának dokumentumait, világi és egyházi tárgyi emlékeit - családi fényképeket, dokumentumokat, díszes miseruhákat és templomi zászlókat helyeztek el.
[ Fel ↑ ]
Asztag-kő Madéfalva - Hargita-hegység
Asztag-kő Madéfalva - Hargita-hegység 9,33 km-re
Asztal-kő Karcfalva - Hargita-hegység
Asztal-kő Karcfalva - Hargita-hegység 9,87 km-re
[ Fel ↑ ]
2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.