Kóstelek határában - Rejtekhely - Kapcsolat - Bejelentkezés
 

Cycle Map Pajistea Palanca - környékbeli, gyaloglásra és kerékpározásra alkalmas utak térképe - Bákó megye

Kóstelek határában

Első írásos említése az 1771-ből származik, a falu első telepesei a siculicidium idején, az embernyúzó katonai szolgálat és bírói ítéletek elől elbujdosó székelyek és a Moldva felől érkező görög katolikus román szökevények, szegénylegények, havasi betyárok, akik ezen eldugott havasi rengetegben keresnek menedéket...

További részletek (gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, nagyobb méretű fényképek, keresési lehetőség) regisztráció után.

***

Néhány kép a Kóstelek határában képtárból:

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a rejtekhelyhez tartozó fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Keressétek meg a Kóstelek határában rejtekhelyet, fedezzétek fel az általunk bemutatott szép és érdekes helyeket!

A Rejtekhely-keresés Erdélyben nagymértékben megkönnyíti a közeli turisztikai látnivalók azonosítását, a rejtekhelyek keresését, illetve a megtalálások bejelentését.


Érdekes helyek a közelben:
* Kóstelek 3.03 km-re - Kósteleki keskeny palló, Ott rúgott meg engem a ló. * Tanyavilág 6.9 km-re - Gyürke Csíkszentgyörgyhöz tartozik, személygépkocsival megközelíthetetlen. * Tanyavilág 8.4 km-re - Csobános Hargita és Bákó megye határán kettészakított falu. * Piposz birtok 9.23 km-re - * Két ismeretlen orosz katona sírja 10.4 km-re - Két ismeretlen orosz katona sírhelye - Lókút teteje. * Két ismeretlen magyar honvéd sírja 10.98 km-re - Két ismeretlen magyar honvéd, a 32. * Hágóbérce tanösvény 11.23 km-re - A Hágóbérce tanösvény hossza 19 km. * Ismeretlen magyar honvéd sírja 11.38 km-re - Ismeretlen magyar honvéd sírja - Lókút, Kánya Miklós földje, bükkfa mellett. * Magyar honvédek sírja 12.33 km-re - 44 magyar honvéd sírja Gyimesbükk ősi temetőjében, a kontumáci (vesztegzári) temetőben, a kápolnától 200 m. * Kontumác 12.33 km-re -

Néhány székely szó jelentése:
Tippadt = Száradt, szikkadt. Tirkol = Hizeleg. Tömlecke = Persely. Tongyó = Mintha villával hányták volna rá a rongyos gúnyát. Torangy = Ügyetlen emberre értve. Törökbúza = Kukorica. Törzsöl = Mos. Törzsölni = Ruhát mosni. Tótmozsika = Szájharmónika.

- Bákó megye

Turisztikai látnivalók a közelben


Hősök keresztje
Hősök keresztje 1.07 km-re
RH4595 Hősök keresztje Kóstelek
Kotumba-hegy
Kotumba-hegy 5.53 km-re. RH4630 Kotumba-hegy Csíki-havasok
Katonai bunkerek
Katonai bunkerek 7.23 km-re. Az 1451 m magas Keresztes hegyese a Csíki-havasokban található, Csobányostól észak-keletre.
Apa-havas
Apa-havas
A Gyimesekből a Boros-patak menti úton juthatunk fel a patak fejébe, az Apahavasra.
Szellő-tető csúcs
Szellő-tető csúcs
Sokan a Szellő-tetőt tartják a Csíki-havasok csúcsának az 1493 méteres magasságával, pedig a Gyimesekben, a Gyimesközéplokról elérhető Hegyes-csúcsa magasabb, 1517 méter.
Hegyi menedékhely
Hegyi menedékhely
A Szellő-tetőn, a csúcstól körülbelül 250 méterre található menedékhelyet a Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata állította fel, a Biztonságos hegyi turizmus program részeként.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes helyekről a közelben? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!


Felhasználóink lehetőségei


 • Hozzászólás és bejelentés
 • Keresés kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Rejtekhelyek adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Gps koordináták több formátumban
 • Koordináták és segédpontok letöltése
 • Szeretnél hozzáférni a felsorolt lehetőségekhez? Az első lépés a regisztráció.


Néhány hozzászólás


 • Sikertelen keresés a patak árterületén - Miután megtaláltam a Rupert Mayer emlékhelynél elrejtett geodobozt, elindultam az emlékmű mögötti szekérúton, a gps által jelzett irányba...
 • Sikerült eljutni a bemutatott helyre? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói.