Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.
Talmács vára - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Talmács vára

Nagytalmács 1265 Tolmach. 1318-ban Tolmach, 1332-ben Tolmacz, 1369-ben civitas Tholmasch, 1419-ben castrum Tholmach, 1552-ben Thalnacs néven szerepel az oklevelekben. 1332-ben plébániatemploma van, papja, Miklós a pápai tizedjegyzék szerint 4 évre 3 lotót fizet régi banálisokban...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Veresvíz - Tusnádfürdő
Tusnádfürdő
Tarzán fája - Szent Anna-tó
Tarzán fája 1
Dózsa György szobra - Dálnok
Dózsa György szülőházának a helye
Borvízforrás - Zsögödfürdő
Zsögödi borvízforrás
Parancsnoki bunker - Kászon-völgye
A bunker
Bugyogó források - Fingóborvíz
Sódomb
Kolozsvári Szénafüvek
Szénafüvek 4
Ördögmalom-vízesés - Bucsecs-hegység
Árnyékból nézve
Kőbánya - Csíkdelne
Csíkdelne
Kecske-kő - Görgényi-havasok
6192

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Talmács vára fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Talmács vára!

A Szebeni-havasok Resinári hegysorának keleti végében, az északról érkező Szeben folyó és a nyugatról jövő Cód patak találkozásánál fekszik Nagytalmács falu. A Vöröstoronyi-szorost védő három vár (Talmács vára, Vöröstorony, Lator-vár) közül az északi erődítménynek, Talmács várának (Koronavárnak, Landskron) romjai koronázzák a településtől délre eső hegy tetejét. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Nagytalmács, 1,67 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Talmács vára közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
2,9 km-re. A hely átalakult. Megkerestem a Vöröstorony mellett levö temetöben a radupuscarciuc által (aug.
3,8 km-re. Őslénytani lelőhely - Vöröstorony.
7,2 km-re. Bojca község a Szebeni-havasok főágának keleti végében, a Vöröstoronyi-szoros északi felében, az észak-keletről érkező és itt délre forduló Olt jobb partján fekszik. Megtaláltuk. Kétszer is kerestük a ládát, de sajnos eltünt. A falutól körülbelül 6 km-re délre, a Vöröstoronyi-szorosban, az Olt folyó partján egy régi erődítmény, az úgynevezett Törttorony falai tűnnek fel.
8,6 km-re. Mivel a szakemberek az első települések közé sorolják, bizonyos, hogy már egy évszázaddal előbb volt temploma. A XVI-dik században várfallal veszik körül toronnyal. De mivel a rejtek kívül van, nem volt semmiféle akadály megkapni az üvegecskét. Hiába kerülgettük a várfalat, sehol nem találtunk egy elérhetőséget kifüggesztve.
9,7 km-re. A fenyőfalvi Olt-híd a Szeben megyei Fenyőfalva és Felek községek között állott, 1838-1842-ben épült, a két település vámot szedett rajta 1900-ig. 1907-ben bontották le, helyette vasfelszerkezetű hídat építettek a régi hídfők felhasználásával.
9,8 km-re. Holló-nyereg, románul Saua Corbului.
10,5 km-re. A várat a Códhoz tartozó Tocile településrészrőlközelítettük meg a Tocile Mare patakot követő erdőgazdasági úton, majd az erdőben a völgyből kimásztunk a gerincre (nem könnyű). Visszafelé több ösvényt is találtunk a településrész irányába, ezeken a gerincet követve lehet várhoz feljutni.
11,3 km-re. A Fogarasi-havasok északnyugati lábánál, az Olt lapályán, a délkeletről jövő Feleki (Nagy) patak mellett fekszik Felek község. A falu határában található középkori vár a Várhegy 846 m magas csúcsán, a Fogarasi-havasok fő-gerincének előterében magasodik.
11,5 km-re. Nagydisznód központjában található a 13-dik században épített, középkori jellegű evangélikus erődtemplom - Értékei a szárnyasoltárán álló gótikus stílusú Madonna szobor, az oltár külső festett képei. Itt született Heltai Gáspár, a szász származású protestáns lelkész és nyomdász.
11,9 km-re. A feleki Brukenthal palota, egyedülálló barokk létesítmény Romániában, a XVIII század végén épült a Fogarasi Havasok lábánál, 30 km-re Nagyszebentől. Sokat keresgéltük, elég sok a fa a sétányon. A palota teljesen el van hanyagolva. Épp egy bicikli verseny közepébe csapodtunk be.
12,7 km-re. Szuru-menedékhely, románul Refugiul Suru.
12,7 km-re. A Nyugodt víz-nyereg és forrás (Apa Cumpanita) a Fogarasokban található, a Tatár-csúcs (1888 m) után az első nyereg, kelet felé.
13,6 km-re. Kisdisznód (Cisnadioara, Michelsberg) csupán néhány kilométerre található Nagyszebentől. A kisdisznódi erődtemplomot 1223 körül építette Gocelinus magister,román stílusban. Megtaláltam a dobozt. Egyedi a templom építési stílusa. Már 7 lej a belépődíj.
13,8 km-re. Kisdisznód, románul Cisnadioara, németül Michelsberg, Nagyszebentől 10 km-re délnyugatra, a Csindrel-hegység aljában fekszik. A vár jegyszedőjénél érdeklődtünk a templomba való bejutás lehetőségéről és kaptunk egy telefonszámot, egy nagyon kedves szász hölgy engedett be. 1428-ban, Mulenbecher Miklós plébánossága idején, Szent Mária tiszteletére szentelt, gótikus templomot építettek a falu közepén.
13,9 km-re. Megvan a doboz. 1302-ben Castenholz, 1339-ben Castenholez, 1409-ben Castenhalez néven jelentkezik az oklevelekben.
14,1 km-re. Felek közelében található zöldövezet, játszótér gyerekeknek. Trambulin, felfújható csúszda, hinták, ijászat.
14,2 km-re. A Felek közelében található Brambura Park legfontosabb látnivalója a Fordtott ház. De van itt egy mini állatkert, játszótér gyerekeknek, és egy szabadtéri vendéglő is.
14,6 km-re. Megtaláltuk. Megtaláltam a dobozt.
14,7 km-re. Az 1979-ben épített Rosen Garten menedékhely közelében levő erdő. Megtaláltam a dobozt, nedves füzettel.
14,9 km-re. Szuru-nyereg, románul Saua Suru.
14,9 km-re. Szakadát temploma a XIII-dik századi Szeben környéki tornyos háromhajós bazilikák típusához tartozik, a XIII-dik század első évtizedeiben épült. A három hajó közül csak a főhajó maradt meg, az oldalhajókat lebontották. A templomot ismertem, jártam már a toronyban is (most is nyitva volt).
15,1 km-re. Szuru feje-csúcs, románul Varful Capul Surului.
16,6 km-re. A templom is korábbi korra utal, mivel román kori és román stílusjegyeit meg is őrizte. Vurpód és Veresmart felől visszaúton próbálkoztunk a templomlátogatással. Kár hogy nem sikerült bejutni a falon belülre. Az első Szeben vidéki települések közé tartozik, s így legkésőbb a XIII-dik század elején temploma is van.
16,6 km-re. A Fiatalerdő (Dumbrava Sibiului, Junge Wald) Nagyszeben város közigazgatási területén található, a park régóta a helyiek kedvenc sétálóhelye. Útban Paltinis fele, éjjel, nem hagyhattam ki ezt a rejtekhelyet. Elég későre érkeztünk meg a helyszinre, és már nem volt sok idő az éjszakai szaladó verseny elött. Mivel a máramarosi emlékműnél levő geodoboz eltűnt, egy újat helyeztem egy kicsit távolabb.
16,8 km-re. Rossz állapotban van, meg van penészedve a doboz tartalma.
16,8 km-re. Resinár Szebentol 12 km-re fekszik. Itt született Octavian Goga, román költo és politikus, valamint Emil Cioran, román filozófus.
16,9 km-re. 1929-ben nyitotta meg kapuit a nagyszebeni Fiatalerdőben Románia első állatkertje. Először jártunk ebben a kicsi, de szép helyen fekvő állatkertben. Sajnos nincs már meg az állatkert és az Astra Néprajzi Múzeum közötti kapunál levö geodoboz. Az állatkert létrejöttét a Códon (Sadu) levő vízierőművet (az első Erdélyben) feljavitó Székely mérnök kezdeményezte, miután egy pár rókát fogott a közeli erdőben.
17,7 km-re. Nagyszebenben, a Lazaret negyedben levő Acélmunkások (Otelarilor) utcában, 40 fa lombkoronáját kocka alakúra alakítják ki. Hasonló megoldást alkalmaztak már az országban, a nagyváradi Zöldfa utcában.
17,7 km-re. A vadászmúzeum Nagyszeben egyik fontos személyiségének nevét viseli.
17,8 km-re. A nagyszebeni Erlenpark (Erlen égerfa) az egyik legrégebbi park a mai Románia területén, 1856-ban hozták létre. A park hangulata különös, a zenepavilonban nyáron rendszeresen koncerteket és előadásokat tartanak.
18 km-re. Tematikus park, amely látványos formában mutatja be az év 12 hónapjának legendáit. Házikók finomságokkal, játszóhelyek, vendéglő, előadások gyerekeknek.
18,1 km-re. A Porumbák völgyében épült mesebeli épület jó rálátást biztosít a Fogarasi-havasok csúcsaira, köztük Erdély legmagasabb pontjára, a 2535 m-es Negoj-csúcsra. Megnéztük, de csak a kerítésen kívülről. Szabályaink értelmében csak akkor jár pont, ha a kincskereső geodobozt is keresett. Ott jártunk tegnap, és a csodálkozástól tátva maradt a szánk. Felsőporumbák falu területén található a Tündérek völgye Agyagkastély, egy magánkezdeményezés, mely 2014 márciusában indult.
18,2 km-re. A Vár utca monotóniáját megtöri a három őrtorony, amelyek a harmadik várgyűrűhöz tartoztak. A tornyok, mármint kettő, teljesen fel van újítva. Nagyon jo rejtek. Megvan a dobozka. A nagyszebeni Vár utca menti várfal megőrizte 15-dik századi arculatát, amikor téglából építették újra és úttal látták el az őrszemek számára.
18,2 km-re. A tornyot a színház előtti falszakasszal együtt 1877-ban lebontották. Valami előadásra készülődhettek a szomszéd színházban. Első alkalommal hosszú időn keresztül, sikertelenül kerestem ezt a geodobozt. Eddigi palyafutasom legagyafurtabb rejteke. A volt Bádogosok tornya, a szebeni harmadik védőfal övezetnek része, a 16-dik században épült.
18,3 km-re. A templom kívülről szépen felújítva, a torony még várat magára.
18,4 km-re. Szenterzsébet (románul Gusteriţa, németül Hammersdorf) régebb önálló szász falu volt, 1950 óta Nagyszebenhez tartozik. A település a város északkeleti részén található, a Szeben (Cibin) folyón túl. Az Artmania rockfesztivál ürügyén :-) érkeztem Nagyszebenbe, este 6 órakor. Mivel a régi ládát betemette a föld, új ládát helyeztem el, kicsivel távolabb.
18,4 km-re. A geodoboz nem (annyira) fontos. Nem volt nálam doboz, hogy a közelben levö érdekes helyekre rejtsek valamit.

Történelmi-kulturális értékek - Szeben megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Talmács vára adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Egerek - Remélem az egerek nem a dobozban voltak :-).
 • A var egerei - Megtaláltam a dobozt es 2 egeret.
 • Megtaláltuk - A doboz rendben, egerek nem voltak.
 • Ez meg a Cserna volgye volt - Ezt rejteket meg a Cserna volgyi talalkozo alkalmabol kerestem meg. Maga a var az tetszett, de a kornyeke kevesbe, hiszen szemetes.
 • Pedig nem bántam volna, ha a dobozért cserébe hozol egy képet. Egyébként jó korán kezded a keresést- gondolom, hogy jól induljon a napod.
 • Második alkalommal sem mentem semmire a gps-el. A lombok között gyengén fogta a jeleket.
 • Ott van még?
 • A hely megérdemelne egy igazi geodobozt. Reméljük minél hamarabb rejt valaki ide egy geoládát.
 • Kár hogy nem sikerült bejutni a falon belülre.
 • Megtaláltam ezt a kis, jól eldugott "ládát". Érdemes felkészülni egy találat utáni kézmosásra.
 • Szilagysagban csavarogva ide is elerenk. Mas is volt a celunk, mar mint nekem emlekezni, de azert a ladat is megkerestem.
 • Csendes este lehetett volna, ha a környékbeli kutyák nem szaggatták volna szét. Nagyon kellemetlen volt, ahogy a kutyák észrevettek, és őrülten ugattak.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Talmács vára? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Szeben megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.