Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Hermány - Turisztikai látnivalók - Bejelentkezés/Regisztráció
 


Hermány turisztikai látnivalói

1302-ben Castenholz, 1339-ben Castenholez, 1409-ben Castenhalez néven jelentkezik az oklevelekben...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után.

***

Néhány kép a Hermány képtárból:

Óratorony
Óratorony
Vad szörnyeteg
Vad szörnyeteg
A templom ajtaja
A templom ajtaja
Egy másik vad szörnyeteg
Egy másik vad szörnyeteg
Ablak
Ablak

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Hermány fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22626 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Hermány!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Hermány, 0,39 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Hermány közelében?
- Erődtemplom Veresmart 5 km-re. Nyitott ajtó - A templom kívülről szépen felújítva, a torony még várat magára.
- Szászújfalu 5,3 km-re. A torony nyugati falán levő késő román kori féldombormű egy püspököt ábrázol, a másikon oroszlán, amint emberforma alakot nyel le; a gonosz lelket szemlélteti. A dobozt nem találtuk - A dobozt nem találtuk meg.
- Rothberg Várhegy Veresmart 6,3 km-re. A községből földút vezet a Várhegy irányába, áthalad a Veresmart-patakon, majd keleti irányba fordulva a Várhegy alá kanyarodik. Új doboz - Miután elhagytam a falut kimentem a kocsival a domb alá. (itt geodobozt is lehet keresni)
- Falkenhayn-torony Nagyszeben 7,3 km-re. A település a város északkeleti részén található, a Szeben (Cibin) folyón túl. Új geoláda - Mivel a régi ládát betemette a föld, új ládát helyeztem el, kicsivel távolabb. (turisztikai hely geoládával)
- Evangélikus erődtemplom Fenyőfalva 7,5 km-re. 1332-ben Gerudis vallis,1335-ben Insula Gerhardi, 1395-ben Fenyefalwa, 1468-ban Gerandsau,1506-ban Gerezaw formában fordul elő. Ide nem sikerült bejutnunk - Hiába kerülgettük a várfalat, sehol nem találtunk egy elérhetőséget kifüggesztve. (itt geodobozt is lehet keresni)
- Régi Olt-fahíd Fenyőfalva 7,6 km-re. 1907-ben bontották le, helyette vasfelszerkezetű hídat építettek a régi hídfők felhasználásával.
- Kocka alakú lombkoronák Nagyszeben 8,1 km-re. Hasonló megoldást alkalmaztak már az országban, a nagyváradi Zöldfa utcában.
- Oltszakadát 8,8 km-re. Szakadát temploma a XIII-dik századi Szeben környéki tornyos háromhajós bazilikák típusához tartozik, a XIII-dik század első évtizedeiben épült. Meg van - A templomot ismertem, jártam már a toronyban is (most is nyitva volt). (látnivaló és geodoboz)
- Brukenthal Palota Felek 9,2 km-re. A feleki Brukenthal palota, egyedülálló barokk létesítmény Romániában, a XVIII század végén épült a Fogarasi Havasok lábánál, 30 km-re Nagyszebentől. Erdély kormányzója - Épp egy bicikli verseny közepébe csapodtunk be.
- Evangélikus templom Felek 9,5 km-re.
- Bádogosok tornya Nagyszeben 9,8 km-re. A volt Bádogosok tornya, a szebeni harmadik védőfal övezetnek része, a 16-dik században épült. Vörös szőnyeg - Valami előadásra készülődhettek a szomszéd színházban, mert a vörös szőnyeg volt kiterítve a bejárat elé.
- Fazekasok tornya Nagyszeben 9,9 km-re. A Vár utca monotóniáját megtöri a három őrtorony, amelyek a harmadik várgyűrűhöz tartoztak. Nem korondiak - A tornyok, mármint kettő, teljesen fel van újítva.
- Katolikus Templom Nagyszeben 10,1 km-re. Nagyszeben főterének északi oldalán áll a Szentháromság Római Katolikus Templom. Főtér - A templom most is lenyűgöző, főleg a belső díszítése.
- Brukenthal-palota Nagyszeben 10,1 km-re. Brukenthal-palota, ma muzeum, Épült 1778-1788-ban.
- Albert Huet-tér Nagyszeben 10,1 km-re. Látnivalói: az evangélikus templom, a Brukenthal Múzeum, a Várostorony, az Orsolya-rendi apácákhoz tartozó templom, a Franz Binder Egyetemes Néprajzi Múzeum, a Gyógyszerészeti Múzeum, az evangélikus püspöki székesegyház, a Történeti Múzeum. Odú - Na végre egy megtalált doboz.
- Hazugok Hídja Nagyszeben 10,1 km-re. Románia első vashídja, amelyet 1859-ben állítottak fel, és amely biztosította a bejutást az Alsóvárosból a várba. Hid - Érdekes, hogy mekkora a szintkülönbség a városban, ezt a hídról lehet jól észlelni.
- August von Spiess vadászmúzeum Nagyszeben 10,2 km-re. Nagyszebeni vadászmúzeum - A vadászmúzeum Nagyszeben egyik fontos személyiségének nevét viseli.
- Szent János-templom Nagyszeben 10,4 km-re. Az eredeti (18811-1883) evangélikus (luteránus) templomot az összeomlás veszélye miatt lebontották. Saint Johann - Érdemes körülnézni odabent a könyves üzletben is.
- Teréziánum Nagyszeben 10,6 km-re. Az árvaház szervezője Delphini János Teofi l jezsuita volt. Teréziánumi Sarlós Boldogasszony templom - A Nagyszeben-külvárosi plébániatemplom, melyet Mária Terézia alapított, 1767–1781 között épült és Batthyány Ignác erdélyi püspök szentelte fel.
- Petőfi Sándor-park Nagyszeben 10,7 km-re. Emlékére egy kis parkot neveztek el a városban. Petőfi - Ugy gondoltam nagyon könnyen fog ez menni, de végül nem ugy lett.
- Erlenpark Nagyszeben 10,8 km-re. A park hangulata különös, a zenepavilonban nyáron rendszeresen koncerteket és előadásokat tartanak.
- Fiatalerdő Nagyszeben 12,2 km-re. A Fiatalerdő (Dumbrava Sibiului, Junge Wald) Nagyszeben város közigazgatási területén található, a park régóta a helyiek kedvenc sétálóhelye. Uj rejtek - Mivel a máramarosi emlékműnél levő geodoboz eltűnt, egy újat helyeztem egy kicsit távolabb.
- Nagydisznód 12,2 km-re. Nagydisznód központjában található a 13-dik században épített, középkori jellegű evangélikus erődtemplom - Értékei a szárnyasoltárán álló gótikus stílusú Madonna szobor, az oltár külső festett képei.
- Állatkert Nagyszeben 12,5 km-re. Az állatkert létrejöttét a Códon (Sadu) levő vízierőművet (az első Erdélyben) feljavitó Székely mérnök kezdeményezte, miután egy pár rókát fogott a közeli erdőben. Nincs már geodoboz - Sajnos nincs már meg az állatkert és az Astra Néprajzi Múzeum közötti kapunál levö geodoboz.
- Kistorony evangélikus templom Nagyszeben 12,6 km-re. Erődtemplomának különlegessége, hogy a szász templomok közül egyedül ez készült kereszthajós kivitelben, valamint, hogy templomtornya kezdetben őrtoronyként szolgált. A hely már rég kérte a dobozt - Csodálkoztam is rajta, hogy nincs még itt geodoboz.
- Holcmány 12,9 km-re. Holcmány Nagyszebentől 25 km-re fekszik - 13-dik századi erődtemplomának értékei a bejárati kapu, a rajta levő festett szoboralakokkal, valamint a 250-300 éves működő óraszerkezet. Sajnos - Nem találtam meg geodobozt, csak a köfalat, az esetleges rejtekkel.
- Talmács vára 13,9 km-re. A Vöröstoronyi-szorost védő három vár (Talmács vára, Vöröstorony, Lator-vár) közül az északi erődítménynek, Talmács várának (Koronavárnak, Landskron) romjai koronázzák a településtől délre eső hegy tetejét. Ez meg a Cserna volgye volt - Ezt rejteket meg a Cserna volgyi talalkozo alkalmabol kerestem meg.
- Vurpód 14,1 km-re. Vúrpodnak 1332-ben plébániatemploma van. Nincs már dobozka - Templomkertbe a bejutás kis kerítésmászással.
- Panoramic Dino Park Felek 14,1 km-re. Trambulin, felfújható csúszda, hinták, ijászat.
- Kisdisznódi vár Kisdisznód 15,4 km-re. A kisdisznódi erődtemplomot 1223 körül építette Gocelinus magister,román stílusban. Szent Mihály - Egyedi a templom építési stílusa.
- Kisdisznód Evangélikus templom 15,4 km-re. Kisdisznód, románul Cisnadioara, németül Michelsberg, Nagyszebentől 10 km-re délnyugatra, a Csindrel-hegység aljában fekszik. Kazetták - A vár jegyszedőjénél érdeklődtünk a templomba való bejutás lehetőségéről és kaptunk egy telefonszámot, egy nagyon kedves szász hölgy engedett be.
- Őslénytani lelőhely Vöröstorony 16,2 km-re. Őslénytani lelőhely - Vöröstorony.
- Cód vára 16,3 km-re. Nagyszebentől délre, a korábban Nagydisznód, most Códfalu határához tartozó területen, a községtől nyugatra, 2 km-re, az 1305 mmagas Götzenberg északkeleti nyúlványának végén, 875 m magashegyen található a vár.
- Kisdisznódi mészkövek 16,6 km-re. Béka - Látszott, hogy jó idő volt.
- Vöröstorony Bojca 16,7 km-re. Szemetes a környék - Nagy a forgalom a toronynál, de ennél nagyobb a szemét körülötte.
- Fordított ház Brambura Park Felek 17,2 km-re. De van itt egy mini állatkert, játszótér gyerekeknek, és egy szabadtéri vendéglő is.
- Burgberg Vurpód 17,8 km-re.
- Felek vára 18 km-re. A Fogarasi-havasok északnyugati lábánál, az Olt lapályán, a délkeletről jövő Feleki (Nagy) patak mellett fekszik Felek község.
- Szelindek vára 18,3 km-re. A szelindeki vár 1765-ben készült. Belépődíjat kell fizetni - Miután a támfal építésen sikeresen túljutottunk fejenként 3 lejért bejutottunk a várba.
- Resinár 18,6 km-re. Itt született Octavian Goga, román költo és politikus, valamint Emil Cioran, román filozófus.
- Sztárok farmja Felsőporumbák 18,8 km-re.
- A naptár meséje Felsőporumbák 19,3 km-re. Házikók finomságokkal, játszóhelyek, vendéglő, előadások gyerekeknek.
- Tündérek völgye Agyagkastély Felsőporumbák 19,4 km-re. A Porumbák völgyében épült mesebeli épület jó rálátást biztosít a Fogarasi-havasok csúcsaira, köztük Erdély legmagasabb pontjára, a 2535 m-es Negoj-csúcsra. Csalódás - Sokkal nagyobb és másabb látványra számítottam.
- Erődtemplom Kereszténysziget 19,4 km-re. Kereszténysziget jellegzetes szász falu, Nagyszebentől 9 km-re fekszik és egy 16-dik században épített, gótikus erődtemplommal büszkélkedik. Mostanában püspök, nem nagyfőnök - A ládaoldalakat nem írom, hanem szerkesztem, bár a legtöbb helyen én írom a szöveget is.
- Kisakna-tó Vízakna 19,6 km-re.
- Rosen Garten 20,1 km-re. Az 1979-ben épített Rosen Garten menedékhely közelében levő erdő. Rossz állapotban - Megtaláltam a dobozt, nedves füzettel.
- Zöld domb Felsőporumbák 20,4 km-re. A Zöld domb panzió egyedi hely, az erdő közepén található.
- Református templom Vízakna 20,8 km-re. A háromhajós, bazilika típusú templom építését valószínűleg 1240-ben kezdték meg, majd 1280 körül fejezték be. Uj rejtek - Mivel a templomot körülvevö falban levö geodoboz eltünt, egy újat helyeztem el, egy kicsit távolabb.
- Forest Cinema Felsőporumbák 21 km-re.
- Törttorony Bojca 21,1 km-re. A falutól körülbelül 6 km-re délre, a Vöröstoronyi-szorosban, az Olt folyó partján egy régi erődítmény, az úgynevezett Törttorony falai tűnnek fel. Volt doboz, nincs doboz - Kétszer is kerestük a ládát, de sajnos eltünt.
- Rüsz 21,4 km-re. Értékei a karzat festett kazettái, valamint a templom különálló, megdőlt tornya. Hiába - A templom nagyon tetszett.
- Szarvasfarm Felek 21,8 km-re.
- Holló-nyereg Fogarasi-havasok 22,1 km-re. Holló-nyereg, románul Saua Corbului.
- Kerci apátság 22,5 km-re. A falu szász lakossága a romos templom egykori szentélyrészét ma is evangélikus templomként használja. Nagyon szép hely - A kolostor romjai között éppen a "Kronenfest" folyt.
- Cisztercita apátság Kerc 22,6 km-re. Az Árpád-házi Imre király alapította Kerc cisztercita apátsága még romjaiban is rendkívül impozáns. Apátság - Amúgy, csak azt akarom megmondani, hogy lehet én találtam meg elsőnek a dobozt, mert az enyém volt az első bejegyzés.
- Szuru-menedékhely Fogarasi-havasok 22,7 km-re. Szuru-menedékhely, románul Refugiul Suru.
- Sálfalvi szakadék 23,3 km-re. Szeben megyében, Sálfalva községtől 1 km-re található. Teljesen száraz szakadék - A szakadék bejárása után megtaláltam én is, ugyanazt a fát a bejárattól balra, de doboz nélkül.
- Nyugodt víz forrás és nyereg Fogarasi-havasok 23,7 km-re. A Nyugodt víz-nyereg és forrás (Apa Cumpanita) a Fogarasokban található, a Tatár-csúcs (1888 m) után az első nyereg, kelet felé.
- Barcaciu-hágó 24,1 km-re. Megtaláltam a menedékház felé vezetö úton - Rossz állapotban van, meg van penészedve a doboz tartalma.
- Genune-szakadék 24,1 km-re.
- Szuru feje-csúcs Fogarasi-havasok 24,6 km-re. Szuru feje-csúcs, románul Varful Capul Surului.
- Szebenvár Orlát 24,7 km-re. A korai szebeni ispánság nyugati peremén, a Szeben patak, illetve a régi sószállító és hadiút közelében, emelték az Árpád-korban a Várhegy lapos tetején azt az erősséget, melynek nyomai még ma is jól láthatóak a falu feletti dombon. Szebenvár és Riesenberg - Igen, ezen a helyen állt a Szebenvár, olvasd el a rejtekhely nagyon részletes leírását.
- Porumbák-márványbánya 24,8 km-re.
- Szuru-nyereg Fogarasi-havasok 24,9 km-re. Szuru-nyereg, románul Saua Suru.
- Riesenberg Orlát 25,9 km-re. Nagyszebentől nyugatra, 15 km-re fekszik Orlát község.
- Feleki-nyeregkapu Fogarasi-havasok 27 km-re.
- Feleki-tó Fogarasi-havasok 27,3 km-re. Re. Beszámoló és a fényképek - Köszönjük a részletes beszámolót és a fényképeket, nagyon szép túra lehetett.
- Nyugat-Csortea Fogarasi-havasok 27,8 km-re.
- Szebenkákova 27,8 km-re. Szebenkákova (1964-ig Cacova Sibiului majd Fantanele, németül Krebsbach) Nagyszebentől 20km-re nyugatra található. Több lehetséges rejtek közül az utolsóban - Az Artmania rockfesztivál első estéjének koncertjei után, éjfél körül érkeztem a helyszínre.
- Szkara-csúcs Fogarasi-havasok 27,8 km-re.
- Erődített evangélikus templom Kürpöd 27,8 km-re. A Mária tiszteletére szentelt templom korát stíluselemei alapján a XIII-dik század elejére teszik. Megvan - Itt sem lehetett bejutni a templomba.
- Szkarica-nyereg Fogarasi-havasok 27,8 km-re.
- Kelet-Csortea Fogarasi-havasok 27,9 km-re.
- Guraró 28,1 km-re. Guraró (románul Gura Raului, németül Auendorf) egy község Szeben megyében, a Szebeni-Hegyalja tájegységben. Gura Raului Lake 5 - M
- Szkara-nyereg Fogarasi-havasok 28,1 km-re.
- Zosim Oancea üvegikon-múzeum Szibiel 28,4 km-re. A 2005-ben elhunyt Zosim Oancea atya 1969-ben kezdte gyűjteni darabjait, amelyek közül a múzeum hatszázat mutat be.
- Szibieli templom 28,4 km-re. Nagyszeben központjától 20 km-re nyugatra helyezkedik el Szibiel (Sibiel, Budenbach). Kereszt, kút, és mérleg - Tetszett a szibieli templom udvarán áló, 1877-ből származó fakereszt.
- Serbota-nyereg Fogarasi-havasok 29,4 km-re.
- Serbota-csúcs Fogarasi-havasok 29,5 km-re.
- Oncesti-csúcs 29,9 km-re. Az Oncesti csúcs a Szebeni havasok (Cindrel) hason nevű hegyének, 1720 m magas csúcsa. Oncesti-, Batrana- és Rozdesti csúcsok - Elindultam a csúcs fele, temészetesen libegővel.
- Kleopátra-nyereg Fogarasi-havasok 30 km-re.
- Geo Negoj 30,5 km-re. Karpatok bercein 2 - Elottunk nem volt tiltas.
- Salgó vára Szibiel 30,6 km-re. Nagyszebentől nyugatra, a Szebeni-havasok északi lábánál, a Szibiel-patak mellett települt Szibiel község. Van aki gyalog, van aki motorral - Szibiel felől érkeztem.
- Bilea-vízesés panorámapont Fogarasi-havasok 30,7 km-re. Az útvonal hátránya, hogy zsákutca.
- Bilea-vízesés 30,8 km-re. A Fogarasi-havasokat északról, a legkönnyebben a Transzfogarasi úton közelíthetjük meg. Sajnos nem találtam meg a geodobozt - De megérte a kis kirándulás a vízeséshez.
- Nyeregszorosok közti csúcs Fogarasi-havasok 30,9 km-re. A Hölgy és az Ördög nyeregszorosok közti csúcs.
- A hölgy nyeregszorosa Fogarasi-havasok 31,1 km-re. A hölgy nyeregszorosa, románul Strunga Doamnei.
- Sziklakapu Bilea-völgy Fogarasi-havasok 31,2 km-re. A nyári hónapokban, kocsival a Transzfogarasi úton.
- Evangélikus templom Vérd 31,2 km-re. A templom valóban román kori csarnoktemplom volt, legkésőbb a XIII-dik század végéről.
- Caltun-kapu Fogarasi-havasok 31,4 km-re. Caltun-kapu, magyarul kiejtve Kölcún-kapu.
- Evangélikus templom Mártonhegy 31,5 km-re. Templomának eredete egy századdal korábbra, a XIII-dik századra tehető, mert eredetileg háromhajós bazilika volt.
- Caltun-tó 31,6 km-re. Karpatok bercein - Hatartura Mozgalom kereteben jarva a Karpatok berceit a lada meglelve.
- Caltun-csúcs Fogarasi-havasok 31,6 km-re. Caltun-csúcs, magyarul kiejtve Kölcún-csúcs.
- Leszpez-csúcs Fogarasi-havasok 31,8 km-re. Nem elerhetetlen - Sokaknak elerhetelennek tunik a Lespez-csucs, a nehezebb megkozelitese vegett.

Hermány románul - in limba romana: Casolt


Történelmi-kulturális értékek - Szeben megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.
[ Fel ↑ ]

Regisztrált felhasználók lehetőségei

  • Hozzászólás és bejelentés
  • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
  • Utolsó megtalálások és hozzászólások
  • Hermány adatlapjának követése
  • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
  • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
  • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

  • Megvan - Megvan a doboz...

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Hermány? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8231 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Rejtett látnivalók a közelben

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Szeben megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3730 helyszínt mutattunk be.

[ Fel ↑ ]
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.