Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Erődtemplom - Veresmart - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Erődtemplom - Veresmart turisztikai látnivalói

Erődtemplom - Veresmart

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Borhegyese borvízforrása - Hargita-hegység
Borforrás
Unitárius templom - Oklánd
Kerítés bástyával és fedett kapuval
Nyugati kilátó - Istenszéke - Kelemen-havasok
Ez még nem az Isten széke
A hősök régi temetője - Csíkszereda
Szabadtéri korcsolyapályák
Kontumáci templom - Gyimesbükk
Emléktáblák
Hosszúvontató-itató - Csíkszépvíz
Hosszúvontató-itató
Tatárpincék a Csereoldalon - Nyárádszentsimon
Elég tágas belül, gyerekből sok is elfér
Sugó-kő kilátópont
A Sugó-patak völgye
Vízimalom - Torockó
5916
Rava patak homokkő képződményei
A Rava patak völgye 2

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet az Erődtemplom Veresmart fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

1327-ben említik először oklevélben de Ruffo Monte néven. 1337-ben Weryzmorth, 1413-ban Veresmort, 1435-ben Veresmarth, 1468-ban Rodenberg, 1526-ban Rottenberg formában fordul elő. 1327-ben plébániatemploma van, plébánosa Ludvik... Fedezzétek fel Veresmart és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen az Erődtemplom!

A legközelebbi település Veresmart, 0,18 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak az Erődtemplom Veresmart közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
1,6 km-re. Az Oltmelléki hegysor területén fekvő Veresmart falutól keleti irányba emelkedő 561 m magas Várhegyen találjuk avárat. Miután elhagytam a falut kimentem a kocsival a domb alá. A községből földút vezet a Várhegy irányába, áthalad a Veresmart-patakon, majd keleti irányba fordulva a Várhegy alá kanyarodik.
2,8 km-re. Szászújfalu templomának tornya a nagydisznódihoz hasonló, alatta a félköríves kapu befalazva maradt meg. Kár a templomért, be van törve a kapu, döl össze sok minden. Talán sikerül így is egy picit felhívni a templomra a figyelmet. A dobozt nem találtuk meg. A torony nyugati falán levő késő román kori féldombormű egy püspököt ábrázol, a másikon oroszlán, amint emberforma alakot nyel le; a gonosz lelket szemlélteti.
3,3 km-re. Az első Szeben vidéki települések közé tartozik, s így legkésőbb a XIII-dik század elején temploma is van. Kár hogy nem sikerült bejutni a falon belülre. Vurpód és Veresmart felől visszaúton próbálkoztunk a templomlátogatással. A templom is korábbi korra utal, mivel román kori és román stílusjegyeit meg is őrizte.
5 km-re. Megvan a doboz. 1302-ben Castenholz, 1339-ben Castenholez, 1409-ben Castenhalez néven jelentkezik az oklevelekben.
8,5 km-re. Szakadát temploma a XIII-dik századi Szeben környéki tornyos háromhajós bazilikák típusához tartozik, a XIII-dik század első évtizedeiben épült. A templomot ismertem, jártam már a toronyban is (most is nyitva volt). A három hajó közül csak a főhajó maradt meg, az oldalhajókat lebontották.
8,8 km-re. Holcmány Nagyszebentől 25 km-re fekszik - 13-dik századi erődtemplomának értékei a bejárati kapu, a rajta levő festett szoboralakokkal, valamint a 250-300 éves működő óraszerkezet. Nem találtam meg geodobozt, csak a köfalat, az esetleges rejtekkel.
9,2 km-re. Vúrpodnak 1332-ben plébániatemploma van. Megtaláltam a dobozkát a háromszögben. Templomkertbe a bejutás kis kerítésmászással. A templom maga régebbi, mint az első okleveles adat: 1230-ban építik román kori stílusban.
9,2 km-re. Szenterzsébet (románul Gusteriţa, németül Hammersdorf) régebb önálló szász falu volt, 1950 óta Nagyszebenhez tartozik. Az Artmania rockfesztivál ürügyén :-) érkeztem Nagyszebenbe, este 6 órakor. Mivel a geodoboz eltünt, újat kellett tenni egy kicsivel közelebb a toronyhoz. Mivel a régi ládát betemette a föld, új ládát helyeztem el, kicsivel távolabb. A település a város északkeleti részén található, a Szeben (Cibin) folyón túl.
10,2 km-re. 1907-ben bontották le, helyette vasfelszerkezetű hídat építettek a régi hídfők felhasználásával. A fenyőfalvi Olt-híd a Szeben megyei Fenyőfalva és Felek községek között állott, 1838-1842-ben épült, a két település vámot szedett rajta 1900-ig.
10,5 km-re. Sokat keresgéltük, elég sok a fa a sétányon. A palota teljesen el van hanyagolva. A feleki Brukenthal palota, egyedülálló barokk létesítmény Romániában, a XVIII század végén épült a Fogarasi Havasok lábánál, 30 km-re Nagyszebentől.
10,7 km-re. Mivel a szakemberek az első települések közé sorolják, bizonyos, hogy már egy évszázaddal előbb volt temploma. De mivel a rejtek kívül van, nem volt semmiféle akadály megkapni az üvegecskét. A gps 2 m-t mutat, a gyanús üreg üres. Hiába kerülgettük a várfalat, sehol nem találtunk egy elérhetőséget kifüggesztve. A XVI-dik században várfallal veszik körül toronnyal.
10,8 km-re. Nagyszebenben, a Lazaret negyedben levő Acélmunkások (Otelarilor) utcában, 40 fa lombkoronáját kocka alakúra alakítják ki. Hasonló megoldást alkalmaztak már az országban, a nagyváradi Zöldfa utcában.
12,7 km-re. A volt Bádogosok tornya, a szebeni harmadik védőfal övezetnek része, a 16-dik században épült. Eddigi palyafutasom legagyafurtabb rejteke. Első alkalommal hosszú időn keresztül, sikertelenül kerestem ezt a geodobozt. Elég nagy volt a forgalom arrafele, probáltam kieszelni, de mivel nem volt tul sok segitségem nem tudtam rájönni. A tornyot a színház előtti falszakasszal együtt 1877-ban lebontották.
12,8 km-re. A Vár utca monotóniáját megtöri a három őrtorony, amelyek a harmadik várgyűrűhöz tartoztak. A tornyok, mármint kettő, teljesen fel van újítva. Nagyon jo rejtek. Megvan a dobozka. A nagyszebeni Vár utca menti várfal megőrizte 15-dik századi arculatát, amikor téglából építették újra és úttal látták el az őrszemek számára.
12,8 km-re. Első alkalommal a legalkalmatlanabb pillanatban értem a helyszínre. A doboz valóban az egyik pinceablakban volt, de abban, ahova a koordináták mutattak. Talan 3 szor vagy 4 szer is oda dugtam a kezem ahol a doboz volt, megis trekkingklub vette ki a helyerol. Nagyszeben főterének északi oldalán áll a Szentháromság Római Katolikus Templom.
12,8 km-re. Románia első vashídja, amelyet 1859-ben állítottak fel, és amely biztosította a bejutást az Alsóvárosból a várba. GPS nélkül nem találtuk volna meg. Nehezen találtam meg a dobozkát GPS nélkül. Nagyon tetszett.
12,9 km-re. Nagyszeben Szászföld "fővárosa", 2007-ben Európa kulturális fővárosa volt. Az oldalon elsők vagyunk. Megtaláltam a filmdobozt, benne a listát. Madarat tolláról, keresőt találatáról ismerheted meg. Látnivalói: az evangélikus templom, a Brukenthal Múzeum, a Várostorony, az Orsolya-rendi apácákhoz tartozó templom, a Franz Binder Egyetemes Néprajzi Múzeum, a Gyógyszerészeti Múzeum, az evangélikus püspöki székesegyház, a Történeti Múzeum.
12,9 km-re. Brukenthal-palota, ma muzeum, Épült 1778-1788-ban.
13 km-re. A Nagyszeben-külvárosi plébániát, régi nevén Terezianumot, a 18-dik század második felében, 1771-ben alapították, eredetileg árvaházként működött, amelyet Mária Terézia alapított. Az árvaház szervezője Delphini János Teofi l jezsuita volt. A Nagyszeben-külvárosi plébániatemplom, melyet Mária Terézia alapított, 1767–1781 között épült és Batthyány Ignác erdélyi püspök szentelte fel.
13,3 km-re. A Szent János (Johannis) templom a nagyszebeni Mitropoliei utcában áll. Az eredeti (18811-1883) evangélikus (luteránus) templomot az összeomlás veszélye miatt lebontották, helyére épült a mostani evangélikus templom 1912-ben. Elég alkalmatlan pillanatban érkeztem a helyszínre. Érdemes körülnézni odabent a könyves üzletben is. Épp a kórus tagjai gyülekezhettek vagy valami esemény zajlott.
13,4 km-re. A vadászmúzeum Nagyszeben egyik fontos személyiségének nevét viseli.
13,6 km-re. Petőfi Sándor a szabadságharc idején Nagyszebenben is megszállt. Emlékére egy kis parkot neveztek el a városban. Nem tudtam róla, hogy Szebenben van egy Petőfi Sándor park. Persze, hogy nem kell, mert 13 méternél közelebbit nem mutat, hanem csak kóvályog. Én is szénaszoborként találtam leírást róla a neten, de valószínűleg helytelenül használják.
14 km-re. A park hangulata különös, a zenepavilonban nyáron rendszeresen koncerteket és előadásokat tartanak. A nagyszebeni Erlenpark (Erlen égerfa) az egyik legrégebbi park a mai Románia területén, 1856-ban hozták létre.
14,7 km-re. Trambulin, felfújható csúszda, hinták, ijászat. Felek közelében található zöldövezet, játszótér gyerekeknek.
15,6 km-re. Kistorony egykor önálló település volt, ma Nagyszeben városának nyugati részéhez tartozik. Sok évvel ezelött voltam egyszer a kistoronyi evangélikus templomban. Csodálkoztam is rajta, hogy nincs még itt geodoboz. Erődtemplomának különlegessége, hogy a szász templomok közül egyedül ez készült kereszthajós kivitelben, valamint, hogy templomtornya kezdetben őrtoronyként szolgált.
16 km-re. Útban Paltinis fele, éjjel, nem hagyhattam ki ezt a rejtekhelyet. Elég későre érkeztünk meg a helyszinre, és már nem volt sok idő az éjszakai szaladó verseny elött. A Fiatalerdő (Dumbrava Sibiului, Junge Wald) Nagyszeben város közigazgatási területén található, a park régóta a helyiek kedvenc sétálóhelye.
16,3 km-re. 1929-ben nyitotta meg kapuit a nagyszebeni Fiatalerdőben Románia első állatkertje. Az állatkert létrejöttét a Códon (Sadu) levő vízierőművet (az első Erdélyben) feljavitó Székely mérnök kezdeményezte, miután egy pár rókát fogott a közeli erdőben. Először jártunk ebben a kicsi, de szép helyen fekvő állatkertben.
16,7 km-re. A szelindeki vár 1765-ben készült. Ma már csak látványos falmaradványait láthatjuk, egy gótikus templom falrészleteit, és egy óratorony köveit. A várba sajnos aznap sehogy sem tudtunk bejutni, de majd legközelebb. Miután a támfal építésen sikeresen túljutottunk fejenként 3 lejért bejutottunk a várba. A látvány nagyon szép volt.
17 km-re. Itt született Heltai Gáspár, a szász származású protestáns lelkész és nyomdász. Nagydisznód központjában található a 13-dik században épített, középkori jellegű evangélikus erődtemplom - Értékei a szárnyasoltárán álló gótikus stílusú Madonna szobor, az oltár külső festett képei.
18,3 km-re. A Szebeni-havasok Resinári hegysorának keleti végében, az északról érkező Szeben folyó és a nyugatról jövő Cód patak találkozásánál fekszik Nagytalmács falu. A Vöröstoronyi-szorost védő három vár (Talmács vára, Vöröstorony, Lator-vár) közül az északi erődítménynek, Talmács várának (Koronavárnak, Landskron) romjai koronázzák a településtől délre eső hegy tetejét. Remélem az egerek nem a dobozban voltak :-). Ezt rejteket meg a Cserna volgyi talalkozo alkalmabol kerestem meg. A doboz rendben, egerek nem voltak.
18,4 km-re. De van itt egy mini állatkert, játszótér gyerekeknek, és egy szabadtéri vendéglő is. A Felek közelében található Brambura Park legfontosabb látnivalója a Fordtott ház.
18,6 km-re. A sálfalvi szakadék 15 hektáron védett terület, Sálfalva községtől 1 km-re található. Talán nem a legjobb módját választottam a szakadék megközelítésének. A szakadék bejárása után megtaláltam én is, ugyanazt a fát a bejárattól balra, de doboz nélkül. Hossza 5-600 m, oldalfalainak magassága 6-25 m.
19,1 km-re. Rüsz falu szász temploma egy kis dombon áll. Értékei a karzat festett kazettái, valamint a templom különálló, megdőlt tornya. Megvan a dobozka.
19,4 km-re. Tematikus park, amely látványos formában mutatja be az év 12 hónapjának legendáit. Házikók finomságokkal, játszóhelyek, vendéglő, előadások gyerekeknek.
19,6 km-re. Felsőporumbák falu területén található a Tündérek völgye Agyagkastély, egy magánkezdeményezés, mely 2014 márciusában indult. A Porumbák völgyében épült mesebeli épület jó rálátást biztosít a Fogarasi-havasok csúcsaira, köztük Erdély legmagasabb pontjára, a 2535 m-es Negoj-csúcsra. Ott jártunk tegnap, és a csodálkozástól tátva maradt a szánk. Megnéztük, de csak a kerítésen kívülről. Inkább furcsa de azért érdekes "kastély".
19,8 km-re. Kerc a Fogarast Nagyszebennel összekötő főút közelében, az Olt partján, terül el. Kercen még augusztusban voltam, de akkor nem tudtam, hogy szerepel a rejtekhely listán. A kolostor romjai között éppen a Kronenfest folyt. A szerzetesek a XV-dik század végén elhagyták, azóta állnak ma is lenyűgöző romjai.
19,9 km-re. A szerzetesi hangulat lengi át falait napjainkban is, alapítása 1202-re tehető. Már sokadjára járok ennél a templomnál. Eredetileg egy más helyet jelöltünk ki pihenőül utazásunk során, de a forgalom idáig vezetett. Az Árpád-házi Imre király alapította Kerc cisztercita apátsága még romjaiban is rendkívül impozáns.
20,1 km-re. Kisdisznód (Cisnadioara, Michelsberg) csupán néhány kilométerre található Nagyszebentől. A kisdisznódi erődtemplomot 1223 körül építette Gocelinus magister,román stílusban. Megtaláltam a dobozt. Egyedi a templom építési stílusa. Már 7 lej a belépődíj.
20,1 km-re. Kisdisznód, románul Cisnadioara, németül Michelsberg, Nagyszebentől 10 km-re délnyugatra, a Csindrel-hegység aljában fekszik. A vár jegyszedőjénél érdeklődtünk a templomba való bejutás lehetőségéről és kaptunk egy telefonszámot, egy nagyon kedves szász hölgy engedett be. 1428-ban, Mulenbecher Miklós plébánossága idején, Szent Mária tiszteletére szentelt, gótikus templomot építettek a falu közepén.
20,2 km-re. Őslénytani lelőhely - Vöröstorony.

Történelmi-kulturális értékek - Szeben megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Erődtemplom adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Veresmart térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Nyitott ajtó - A templom kívülről szépen felújítva, a torony még várat magára. Az ajtót nyitva találtuk, mintha a templomot még használnák is.
 • Sajnos nincs meg a geodoboz. Valaki vagy valami szétdobálta a rejteket takaró köveket.
 • Tobbszor is kerestem mar ezt a furdot, es nem is lattam semmit belole. Vagy nem is kaptam meg talan, igaz ez evekkel ezelott volt.
 • Nem ertek valamit. Lutoasa az mostmar Csomortán vagy Sárfalva Kézdivásárhely mellett?
 • Érdemes körülnézni odabent a könyves üzletben is. A doboz hollétéről pedig fogalmam sem volt, hol is keresem.
 • Ha a tetejét nem csúfították volna el, sokkal jobban nézne ki. Emlékszem mikor az István a király után több százezer magyarszékely énekelte a himnuszokat, na az mán igen.
 • Majdnem megvicceltél. Már arra gondoltam, hogy képes voltál üresen hagyni a rejteket.
 • Itt meg megvan, hala a dalnokiaknak.

Sikerült eljutni Veresmart környékére? Tetszett az Erődtemplom? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Szeben megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.