Abásfalva - Új turisztikai látnivalók - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Abásfalva

Abásfalva

Miután elhagyjuk az Ilona völgyét Homoródfürdő felől Szentmárton fele jövet, két falu esik utunkba, Homoródkeményfalva és Abásfalva. Két, a múltból itt felejtett kis falu, ahol mindmáig alig-alig tudtak valamennyit rombolni a modern világ civilizációs vívmányai, és éppen ezért még hű képét nyújtják az évszázadokkal ezelőtti székely társadalomnak, életformának, építkezésnek és kultúrának. Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség bejelentkezés után.

***
Néhány további kép: Abásfalva templom A millenniumi emlékmű Régi ház Abásfalvi ház Homlokzatra írt intő szó Kőből faragott kapuláb - 1 Kőből faragott kapuláb - 2 Faluközpont A falu szélén Abásfalvi ház . * A fotókért jelentkezz be a felhasználói fiókodba!

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet az Abásfalva fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen az Abásfalva! Érdemes regisztrálni!

Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely-keresés Erdélyben geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

Milyen fontos látványosságok és látnivalók vannak a közelben?
8578 Sóskút. Homoród-Keményfalván még a mai nap is megseprik az utat vasárnap reggel a ház előtt, régi takaros porták és omladozó romos házak váltják egymást, a mai modern civilizáció csak alig észrevehetően tudott befurakodni a faluba. (látnivaló és geodoboz)
9464 Gyepes. Érdekes módon, rendkívül kevés leírást lehet találni erről a kis faluról, még Orbán Balázs is csak utal rá nagy művében, a Székelyföld leírásában, pedig rendkívül eredeti, érintetlenségben megmaradt, és ezért is értékes falu. (különleges hely geodobozzal)
11178 Ugron-kúria. Amennyiben Gyepes vagy Abásfalva felől érkezünk Homoródszentmártonba, a gyümölcsfák jótékony takarásában meghúzódó, igen leromlott állapotban leledző kúria mellett megyünk el. (különleges hely geodobozzal)
11596 1439. Épült a 19.
12516 Román Viktor szoborpark. A Homoródszentmártonhoz tartozó Bükkfalva újabban művészek tanyája lett. (látnivaló és geodoboz)
12959 166. A déli irányba vezető út bal oldalán emelkedő kis dombon áll az unitárius templom.
14036 Homokkő képződmények. 16023 I világháborús emlékmű. A Kis-Homoród völgyében fekvő Lövétén, a község központjában, az úgynevezett középszegi malom háta mögött, a parókia kertjének előterében impozáns méretű háborús emlékmű áll.
16359 Sós kút. 16670 Egykori szélmalom. Homoródremetén egy 19-dik századi, ma már nem működő műemlék-szélmalom található.
17559 A lövétei suvadás. A lövétei 1970-es földcsuszamlás károsultjai azóta új utcasort építettek maguknak az ún.
17584 1524. Homoródkeményfalva egyik kevésbé ismert nevezetessége, amelyről a helybeliek is kevesen tudnak, a Hollókő.
17958 Katolikus templom. 19214 Református templom Lókod. Fölötte emelkedik a 856 m magas bágyi Várteto, melynek túloldalán található a népszokásairól nevezetes Bágy falu.
19298 Unitárius templom Recsenyéd Hargita megye. 19462 Jócsorgó-kővályú. Jócsorgó-kővályú.
21456 Béla bán vára. A 12-dik századi Béla bán várának helye Homoródszentpál északi határában található, a Kis-Homoródba ömlő Várca-patak bal oldalán.
21795 Szelídgesztenye-liget. Homoródkarácsonyfalva nyugati határában, a vízválasztó keleti oldalán, 2 hektáron elterülő szelídgesztenye ültetvény található.
22803 3007. 1554-ben Bagij néven jelentkezik a forrásokban, az 1567-i regestrum 20 kapuval jegyzi, míg 1602-ben Bágy a neve.
23079 135. Homoródkarácsonyfalva a Kis-Homoród völgyében, Homorodalmás és Oklánd között fekszik.
23249 Papláz. 23848 5117. A falutól keletre található dombocska az első osztrák katonai térképen Akasztófa teteje, a másodikon Akasztófanyaka néven szerepel.
24275 Sóskút. A homoródszentpáli sóskút a falu bejáratánál található, közvetlenül az Oklánd felől érkező út mellett.
24765 Várhegy Bágy. 7.9 km-re. A Várhegy Bágy falutól északra található, rendkívül szép kilátást biztosító magaslat, ahol középkori vár nyomai fedezhetőek fel.
24891 Elpusztult középkori templom Patakfalva. Ezen a helyen valamikor egy templom állt, mely hajdanán három falu (Patakfalva, Telekfalva, Sándorfalva) közös erőfeszítéséből készülhetett el.
25067 Madárpihenő. 25924 Szarkakő. Az Udvarhelyi-medencét keretező dombok legmagasabbika, a 886 méter magas Szarka-kő, messziről csak erdővel borított csúcsnak látszik.
26056 Kőmező-patak zuhatagsora. A Kőmező északnyugati részéből ered a Vargyas-patak baloldali mellékpataka, a Kőmező-patak.
26078 Dungó-domb. A feredőtől nyugatra, alig több mint kétszáz méterre, a Sós-patak földrajzi jobb partján található a Dungó-domb.
26266 Nagy-aratás. 8.4 km-re. Most már sejtjük, honnan jönnek a teherautók, és minek lett ott aszfalt.
26282 Dungó feredő. A Dungó népi feredő Homoródkarácsonyfalvától délkeletre található, a Sós- és a Csősz-patak (régebb Csüsz-patak) között.
26414 Református templom. 8.4 km-re. évi földrengéskor elpusztul.
26420 Bázis-sósmedencék. Homoródkarácsonyfalvától délkeletre, a Dungó népi feredő közelében, attól keletre, a Csősz patakába ömlő Sós-patakon, két sósmedencét találunk.
26533 Sós kút. 8.5 km-re. A vízoszlop magassága benne 3,5 m (1882-es mérés).
26737 Asszony-bosszantó csárda Lövéte. A vendéglátó egység poénos neve ügyesen is meg van választva.
27133 Nádasszéki sósfürdő. Szeltersz egyik nevezetessége a nádasszéki sósfürdő, vagy banyaúsztató - Balázs József- vagy Fekete-fürdő néven is ismerik.
27152 Rókaváros Szentkeresztbánya. Margit-tárna, Gizella-tárna?
27196 Ördögárok. Környékünk tele van titokzatos régi létesítmények nyomaival, egyesekről többet, másokról kevesebbet lehet tudni, vagy éppenséggel csak a regék, mondák tanuskodnak róluk.
27202. 27271 Iskolamúzeum. A lövétebányai Iskolamúzeum a Gábor Áron Iskolaközponthoz tartozik.
27466 Vándorsólyom via ferrata. Jó helyen, szép környezetben, nem olyan veszélyes, és nem is túl nehéz.
27538 Moly-tó. Szentegyháza határában fekvő vulkáni fennsíkon két igen érdekes természeti képződménnyel találkozható, éspedig két állandó jellegű, nem időszakos tó.
27563 Vándorsólyom via ferrata. 27701 Vargyas-patak. A Vargyas-szurdoka, a Persány-Rika hegység északi végénél, a Hargita lábainál kialakult mészkő-szikla szoros, a Székelyföld egyik jelentős, festői természeti szépségekben gazdag karsztvidéke.
27758 Tatár-kápolna. Amennyiben Kirulyfürdő vagy Homoródalmás felől közelítjük meg a Vargyas-szorost, először a Kő-mezőbe érünk.

Történelmi-kulturális értékek - Hargita megye
* Részletek regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Turisztikai látnivalók a közelben


Sóskút
Sóskút - A homoródalmási Sóskút Lövéte felől a második Sóskút utcai bejárat végében található, a patak partján.
Várhegy
Várhegy - Szép kilátást biztosító magaslat Lövéte és Almás között.
Kőbánya
Kőbánya 2.31 km-re. RH4455 Kőbánya Homoródalmás
Katolikus temető
Katolikus temető - Római katolikus temető a Szármány-hegy lábánál - Homoródalmás.
Földvár
Földvár - Homoródalmás és Lövéte határánál van a homoródalmási Várhegy, amelyen földsáncok nyomait lehet látni.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes helyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!


Felhasználóink lehetőségei


 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • A látnivalók adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Abásfalva gps koordináta letöltés
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás a térképen

Néhány hozzászólás


 • Őszi séta I - Gyönyörűszép őszi idő volt...
 • Sikerült eljutni a környékre? Tetszett az Abásfalva? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!


A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói.