Geotrekker
Navigálj valós időben a térképen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Sószékfürdő - Rejtekhely-keresés - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Sószékfürdő

Sószékfürdő | Hol van ez a hely?

Csíkkozmás területén ágazik el a Nyerges-tetőn át Kászon felé vezető út. Ennek mentén terül el a Kendereskert és Tófenék nevű falurész. A hagyomány szerint az első telepes Lestyán János volt, akinek beltelkét adósság miatt elárverezték, viszont Kendereskertje megmaradt.

Deszkával bélelték ki Sószékfürdő fürdőmedencéjét, öltözőfülkéket építettek melléje, további három kisebb sósvizes lábfürdőmedencét alakítottak ki, vécét építettek, tűzrakóhelyet képeztek ki, padokat, szemeteseket helyeztek el. Továbbá filegóriát, fűzkápolnát emeltek.  Remélhetőleg idővel fásítással kellemesebbé teszik a kopár környéket.

Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.

***
Képek: Lábáztatók Kápolna Budi Öltőző medencével Filagória Hidegedik... Repül a... repül a... sószékfürdői doboz Ez is Imecs ajandeka Soszek-szekhely A doboz Borús panoráma. * A fotókért jelentkezz be a felhasználói fiókodba!

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Sószékfürdő fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már több mint 22.550 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

>>> Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Sószékfürdő! Érdemes regisztrálni!

Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Sószékfürdő közelében?
Régi székelykapuk. Csíkverebesen megmaradt néhány, majdnem kétszáz éves faragott székelykapu.
Alszegi borvízkút. Az Alszegi borvízkutat 1960-ban fúrták Tusnád falu alszegi részén.
Nyírkert-rétláp. A növénytani rezervátumban megtalálható a törpenyír, a kék csatavirág, a szibériai hamuvirág, valamint más növényritkaságok és jégkorszakbeli maradványnövények.
Népi fürdő. Csíkverebesen, egy két medencéből, egy filagóriából, öltözőkből és napozó teraszból álló hagyományos népi fürdő található, melyet 2010-11-ben állítottak helyre.
Benes rétláp. A Benes rétláp területét borvízforrások táplálják. Egyre jobban beszorulva - Nem a legjobb időpontot választottam egy rétláp meglátogatására, elég hideg is volt, így csak gyorsan a geodobozt kerestem meg.
Varsavész-rétláp. A Varsavész-rétláp védett terület Újtusnádtól észak-keletre, az Olt földrajzi jobb partján terül el, összesen 30 hektáron.
Julis-borvíz. (érdekes hely geoládával) Csíkcsekefalva. 5.2 km-re. Csíkcsekefalva Csíkszentmárton ikerfaluja, a főút mellett álló kőkereszt a falu bejáratát jelöli.
A Pap hegye és környéke. Régi tervem újra feljutni a Pap hegyére, mely része a Csíki-havasok gerincén húzódó turistaútvonalnak. A Nyergestető fantomai? - C (látnivaló és geodoboz)
Csíkcsatószegi borvízforrás. A Csíkcsatószeg központjában eredő borvíz, Alcsík egyik legjobb ízű borvízforrása. Csatószeg - Megtaláltam a dobozt.
Sóskútfürdő. Sóskútfürdő egy szabadon használható gyógyfürdő. Hódvolt, hódnemvolt - Nem láttunk hódokra utaló nyomokat a patakon, de az is lehet, hogy csak nem volt szemünk hozzá.
Első világháborús emlékmű. Az első világháború századik évfordulóján, 1922-ben, Újtusnád népe emlékművet emelt, amely a falu múltjára emlékeztet.
Kápolnamező-borvízforrás. Lázárfalváról a nyírfürdői elágazásnál Kápolnamező felé indultunk, majd a nyaralók után továbbmentünk az erdei úton egy darabig, követve a vörös kereszt jelzést. Eltűnt a régi doboz, éljen az új - A mai nap lázárfalvi rejtekhelyeket kerestem fel. (látnivaló és geodoboz)
Millecentenáriumi emlékmű. Katolikus templom. századi fali szentségfülkét beépítve a várfalba; sajnos felső részét letörték. Másodszor - Sajnos úgy történt, hogy elfelejtettük regisztrálni a dobozt aznap, amikor megtaláltuk. (itt geodobozt is lehet keresni)
Katolikus templom. A bejárat mellett egyik lucfenyőről pontosan tudják, hogy azt 1896-ban egy helyi lakos, Esztergály ültette. Isti túra 4. láda - A láda beázott és bepenészedett.

Sószékfürdő románul - in limba romana: Baile Soszekfurdo


Természeti értékek - Hargita megye
* Részletek regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Regisztrált felhasználók lehetőségei

 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • A látnivalók adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Sószékfürdő gps koordináta letöltés
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a térképen!

Néhány hozzászólás

 • Enyészet - Kerestük szorgalmasan, igaz, koordináták nélkül...
 • Megtörténhet - A geodobozok sem halhatatlanok, megtörténik, hog eltűnik egyik vagy másik...
 • Nagy hó... - ...
 • Sószékfürdő - A régi dobozt nem találtuk meg, de erre könnyen rátaláltunk...
 • Megtalaltuk - Ott kuksol a sarokban, az uj helyen...
 • Megtaláltuk - Megtaláltuk ezt az új ladát, az új helyén...

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Sószékfürdő? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen több mint 8.200 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Turisztikai látnivalók a közelben

Római katolikus templom
Római katolikus templom
A Kozmás-patak mellett elterülő Csíkkozmás igen régi alapítású település.
Nyeregbe
Nyeregbe
A Nyergestetőről leereszkedve, Kozmás felé a völgybe, kitárulkozik előttünk a Csiki medence.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Eddig több mint 3.550 kihagyhatatlan helyszínt mutattunk be.

Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.