Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Aranyvár - Piski - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Aranyvár - Piski turisztikai látnivalói

Piski városka fölött, az Érchegység Nagyági csoportjának délii végében, az itt északnyugatra kanyargó Maros jobb partján fekszik Arany község. A falu délkeleti végében, az Arany-hegy lábánál, közvetlenül a Maros ártere fölött középkori vár is állott egykor.

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Aranyvár - Piski képtárból:

Várfal - 1
Várfal - 1
Házba épített várfal
Házba épített várfal
Várfal - 2
Várfal - 2

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet az Aranyvár Piski fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Piski és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen az Aranyvár!

Egy kisebb erősség már a 16-dik században is állt itt, mely a Maros átkelőjét őrizte. Azt, hogy ez mikor épülhetett, nem tudni. Annyi bizonyos, hogy 1590... Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Arany, 0,47 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak az Aranyvár Piski közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
Az Arany-hegy Piski (Simeria) közelében van, a Déváról Szászsebesre vezető ut mellett emelkedik. Piskiben fordulj északra Arany falu felé, aztán Algyógy felé - a hegy a baloldalon lesz. Arany-hegy. Miután a Piski Dendrológiai Parkban egy darabig hiába kerestem az ott elrejtett geoládát, sikerélménnyel ez a rejtekhely szolgált. Másik láda. A régi ládát nem találtuk, helyén egy másik, 2016-ban rejtett láda van, rengeteg bejegyzéssel. Kincs. Könnyen meglett az Arany hegy kincse.
A piski-i arborétum egy mesebeli szép hely, annyira, hogy egy órát kóvályogtam benne a zuhogó esőben, és nagyon jól éreztem magam. Egy része gondozott, park jellege van. Gyonyoru hely. Szulinapi ajandeknak bevalt. Fák. Itt GPS nélkül elég bajos a megtalálás. Igazán egy szép hely. Nagyon tetszett ez a hely.
A domborműves emlékoszlop azt a helyet jelölte meg, ahol Bem altábornagy 1849 február 9-én győzelmet aratott az őt üldöző osztrák csapatok felett. Szent István. Magát a templomot megtaláltam. A csata a Sztrigy folyón átvezető piski hídnál zajlott le.
Sokan itt találkoznak először folyóvízzel, fésűvel, iskolával, jó szóval, Istennel. Árvák. Sikerült megtalálnom a dobozt. Templom. Éppen az ötórási misére gyülekeztek a hívök amikor odaértem a templomhoz. A gyermekotthonok híre messzire hallatszik, s az erdélyiek tudják, amelyik gyermek Csaba testvér otthonába bekerül, az megmenekült.
A dévai várrom Déva központjában levő Várhegyen található, a hegytetőn levő, romos állapotban levő vár legrégibb része egy falgyűrű. E legbelső falgyűrű mentén sorakoznak az egyes épületszárnyak - a külső falgyűrű a 17-dik században épült, majd a 18-dik században egy újabb külső erődítményt építenek hozzá. Erdélyi kirándulásunk első ládája. Lementünk ezért a dobozért, és korulbelul 10 perc keresés után megtaláltuk. Végre. Hihetetlen, hogy fél méter miatt nem találtam meg. Nekem túl sok időm volt, mégse sikerült. Az összes összenőtt fát megnéztem, utána az összenőtleneket is, aztán a kaputól kapu+200m területen is, de semmi.
Zsidók. A zsinagóga az megtaláltatott. A szászvárosi zsinagóga a XVIII-dik századból származik, szakrális épitmény.
Ahol ma egy repülőgépépítő mérnök mellszobra, és repülőgépének makettje látható. Mecénás. Tulajdonképpen a két doboz egymásra vigyáz. Kun Kollégium. Megnéztem a volt Kun Kollégium impozáns épületét és a szobrokat. 20 évvel ezelőtt Csaba testvérrel Szászváros utcáin sétálva megnéztük Kun Kocsárd és Kun Géza mellszobrainak néhai helyét.
Ferences kolostorról már 1260-ból van adat a vatikáni Varasinum írásos kódexben. Szászvárosi templom. Megtaláltam a kis "BabBerci-féle" dobozt ott ahol a segítö információ mutatta. Kolostor. Ez volt az első szászvárosi doboz, amit megkerestem. A kinyomtatott kódexben: Varasini, az Ara coeli kéziratos kódexben: Voracinum a neve.
Kihasználva a természetes úton létrejött forráskrátert, a langyos források feltöréseinél, a mésztufában, a rómaiak fürdőmedencét alakítottak ki. Fürdő télen. Már az ókorban felismerték a termálvíz gyógyító hatását, ezért a rómaiak komoly fürdőt alakítottak ki a mészkőtufában. Az Erdélyi Érchegység déli részén, Feredőgyógy településen olyan szénsavas források törnek a felszínre, amelyek környezetükben jelentős mennyiségű mészanyagot halmoztak fel. Jégcsapok. Váratlan látvány a gőzölgő vízesés és a csillogó jégcsapok. Kavicsok. Mi is megtaláltuk a kavicsokat a lappancs alatt. Felemeltem a lappancsot. De a doboznak sajnos hűlt helyét találtam.
A református templom, egy régi, lebontott református templom helyén, a harmincas években épült. Torony nélküli, egytermes, gótikus alaprajzi jellegű épület.
A rotunda, egykor plébániatemplom, a református templom kertjében áll, a paplak közelében. Algyógy legértékesebb épülete a körkápolna - a közelmúltban elvégzett régészeti feltárások szerint a kicsiny kerektemplom a 11-dik vagy a 12-dik században épült, s így a legkorábbi kerektemplom Erdélyben.
Zeykfalva látnivalója a 13-dik században épült román és gótikus stílusú temploma, melyet szép és értékes freskók borítanak.
Hunyad vára a Zalasd patak meredek partja fölé emelkedő dombon létesült a XV-dik század első felében. Doboz a dobozban. Elrejtettem egy dobozt a kastélyban, a régi kaputoronyba, egy faragott kő csúcsos része alá. Várkastély. Mivel másoknak is minivakációja volt, itt is tele volt látogatóval és nem tudtam kedvem szerint keresgélni. Corvin. Rendes sáskajárás van várban s környékén, hátha nem lenne ez a covid hisztéria. Építtetője a Zsigmond királytól adományba kapott uradalomról magát Hunyadinak nevező előkelő nemesi család feltörekvő tagja, János ur volt.
Vajdahunyad déli szélén, a Hunyadiak történelmi nevezetességű családi várának közelében, a Cserna és a Zalasd összefolyása felett emelkedő 319 m magas Szentpéter-hegyen fekszik a korai Árpád-korban épült Óhunyad vára.
Körülbelül 400 métert gyalogolva könnyen megtalálható a barlang - a szurdokig el kell menni, innen indul az ösvény. A Máda község északnyugati szélén, a Gyógyi-patak partja közelében álló utolsó ház kertje mellől indul északi irányban egy ösvény.

Természeti értékek - Hunyad megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Aranyvár adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Piski térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Belvarosi geodoboz - A belvarosi geodobozt csapatban találtuk meg, köszi. Danke für den Cache in der Innenstadt.
 • Csík felett - Szervízelés idejére kaptam egy cserebringát, amolyan városi bevásárlásra valót, gondoltam ne teljen az idő hiába, felkeresek egy-két rejtekhelyet. Elsőként ide jöttem ki, nagyon szép idő volt, jó volt a kilátás is a városra és a környékre.
 • Elsonek - Szep turazos idoben talaltam ra masodmagammal erre a dobozkara, ami kikandikalt a helyerol, nem takarta semmi. Kisse fejtorest okozott a megtalalast segito informacio de vegul sikeres talalat lett.
 • Veronika kendőjét nyújtja Jézusnak - Nem volt egyszerű a dolog. Néhányszor elmentünk a rejtek mellett, de végül sikerült megtalálni.

Sikerült eljutni Piski környékére? Tetszett az Aranyvár? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hunyad megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.