Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Arborétum - Piski - Turisztikai látnivalók <-- Bejelentkezés
 


Arborétum - Piski turisztikai látnivalói

A piski-i arborétum egy mesebeli szép hely, annyira, hogy egy órát kóvályogtam benne a zuhogó esőben, és nagyon jól éreztem magam. Egy része gondozott, park jellege van...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Arborétum - Piski képtárból:

Géjza-forrás 1
Géjza-forrás 1
Géjza-forrás 2
Géjza-forrás 2
Tavacskák 1
Tavacskák 1
Tavacskák 2
Tavacskák 2
Tavacskák 3
Tavacskák 3
Piski hid....
Piski hid....
Főépület
Főépület
Pihenő
Pihenő
Sétány
Sétány
Patak
Patak

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet az Arborétum Piski fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22811 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Piski és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen az Arborétum!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Piski, 1,12 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak az Arborétum Piski közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
Arany-hegy - Piski - 2,5 km-re. Piskiben fordulj északra Arany falu felé, aztán Algyógy felé - a hegy a baloldalon lesz. Másik láda. A régi ládát nem találtuk, helyén egy másik, 2016-ban rejtett láda van, rengeteg bejegyzéssel. Arany-hegy. Miután a Piski Dendrológiai Parkban egy darabig hiába kerestem az ott elrejtett geoládát, sikerélménnyel ez a rejtekhely szolgált. Arany autópálya. Útban az Arany-hegy felé felfedeztük, hogy a Dévát kerülő autópálya 10 kilométere járható. Kincs. Könnyen meglett az Arany hegy kincse. Az Arany-hegy Piski (Simeria) közelében van, a Déváról Szászsebesre vezető ut mellett emelkedik.
Bem-emlékoszlop helye - 3,7 km-re. A domborműves emlékoszlop azt a helyet jelölte meg, ahol Bem altábornagy 1849. Szent István. Magát a templomot megtaláltam. február 9-én győzelmet aratott az őt üldöző osztrák csapatok felett.
Katolikus templom Csernakeresztúr - 6,5 km-re. Pád-i eltűnt magyarok - 6,8 km-re. A dévai gyerekek Szent Ferenc Alapítvány Déva - 8,8 km-re. A dévai ferences kolostor, és Csaba testvér gyerekei. Templom. Éppen az ötórási misére gyülekeztek a hívök amikor odaértem a templomhoz. Árvák. Sikerült megtalálnom a dobozt. A gyermekotthonok híre messzire hallatszik, s az erdélyiek tudják, amelyik gyermek Csaba testvér otthonába bekerül, az megmenekült.
Dévai várrom - 9,7 km-re. A dévai várrom Déva központjában levő Várhegyen található, a hegytetőn levő, romos állapotban levő vár legrégibb része egy falgyűrű. Végre. Hihetetlen, hogy fél méter miatt nem találtam meg. Erdélyi kirándulásunk első ládája. Lementünk ezért a dobozért, és korulbelul 10 perc keresés után megtaláltuk. Sajnos nem találtam meg. Mert alig volt rá időm. Nekem túl sok időm volt, mégse sikerült. Az összes összenőtt fát megnéztem, utána az összenőtleneket is, aztán a kaputól kapu+200m területen is, de semmi. E legbelső falgyűrű mentén sorakoznak az egyes épületszárnyak - a külső falgyűrű a 17-dik században épült, majd a 18-dik században egy újabb külső erődítményt építenek hozzá.
Zsinagóga Szászváros - 14,5 km-re. Zsidók. A zsinagóga az megtaláltatott. A szászvárosi zsinagóga a XVIII-dik századból származik, szakrális épitmény.
Római fürdő Feredőgyógy - 14,5 km-re. Az Erdélyi Érchegység déli részén, Feredőgyógy településen olyan szénsavas források törnek a felszínre, amelyek környezetükben jelentős mennyiségű mészanyagot halmoztak fel. Fürdő télen. Már az ókorban felismerték a termálvíz gyógyító hatását, ezért a rómaiak komoly fürdőt alakítottak ki a mészkőtufában. Kihasználva a természetes úton létrejött forráskrátert, a langyos források feltöréseinél, a mésztufában, a rómaiak fürdőmedencét alakítottak ki.
Kun Kocsárd emlékére Szászváros - 14,6 km-re. 20 évvel ezelőtt Csaba testvérrel Szászváros utcáin sétálva megnéztük Kun Kocsárd és Kun Géza mellszobrainak néhai helyét, ahol ma egy repülőgépépítő mérnök mellszobra, és repülőgépének makettje látható. Kun Kollégium. Megnéztem a volt Kun Kollégium impozáns épületét és a szobrokat. Mecénás. Tulajdonképpen a két doboz egymásra vigyáz. A szobrok talapzatait úgy használták fel, hogy megfordították, nagyjából levésték a feliratokat, (de csak annyira, hogy este elemlámpával súrlófényben olvasható volt) és elől bevésték az új feliratot.
Ferences templom és kolostor Szászváros - 14,7 km-re. A kinyomtatott kódexben: Varasini, az Ara coeli kéziratos kódexben: Voracinum a neve. Szászvárosi templom. Megtaláltam a kis "BabBerci-féle" dobozt ott ahol a segítö információ mutatta. Kolostor. Ez volt az első szászvárosi doboz, amit megkerestem. Ferences kolostorról már 1260-ból van adat a vatikáni Varasinum írásos kódexben.
Chizid-erdő Vajdahunyad - 14,8 km-re. Zubogó-vízesés Feredőgyógy - 15 km-re. Jégcsapok. Váratlan látvány a gőzölgő vízesés és a csillogó jégcsapok. Piros és Fekete Szászváros - 15,3 km-re. Gözmozdony. Miután elterelö hadmüveletet tartottam egy ott lötyögö ittas (reggel fél tízkor) egyénnel. Felemeltem a lappancsot. De a doboznak sajnos hűlt helyét találtam. Kavicsok. Mi is megtaláltuk a kavicsokat a lappancs alatt. Keresés indul. A rejtekhelyen új doboz lapul. Vajdahunyad vára - 15,4 km-re. Építtetője a Zsigmond királytól adományba kapott uradalomról magát Hunyadinak nevező előkelő nemesi család feltörekvő tagja, János ur volt. Teremőrök. Amikor elhelyeztem a dobozt, kb egy órát töltöttünk a várban, és többször is átmentünk azon a helyen ahol a doboz van. Doboz a dobozban. Elrejtettem egy dobozt a kastélyban, a régi kaputoronyba, egy faragott kő csúcsos része alá. Várkastély. Mivel másoknak is minivakációja volt, itt is tele volt látogatóval és nem tudtam kedvem szerint keresgélni. Corvin. Rendes sáskajárás van várban s környékén, hátha nem lenne ez a covid hisztéria. Hunyad vára a Zalasd patak meredek partja fölé emelkedő dombon létesült a XV-dik század első felében.
Régi templom Zeykfalva - 15,8 km-re. Zeykfalva látnivalója a 13-dik században épült román és gótikus stílusú temploma, melyet szép és értékes freskók borítanak.
Óhunyadvár Vajdahunyad - 15,9 km-re. Vajdahunyad déli szélén, a Hunyadiak történelmi nevezetességű családi várának közelében, a Cserna és a Zalasd összefolyása felett emelkedő 319 m magas Szentpéter-hegyen fekszik a korai Árpád-korban épült Óhunyad vára.
Református templom Algyógy - 16,3 km-re. A református templom, egy régi, lebontott református templom helyén, a harmincas években épült.   Torony nélküli, egytermes, gótikus alaprajzi jellegű épület.
Árpád-kori körtemplom Algyógy - 16,4 km-re. A rotunda, egykor plébániatemplom, a református templom kertjében áll, a paplak közelében. Algyógy legértékesebb épülete a körkápolna - a közelmúltban elvégzett régészeti feltárások szerint a kicsiny kerektemplom a 11-dik vagy a 12-dik században épült, s így a legkorábbi kerektemplom Erdélyben.
Máda barlangvár - 18,9 km-re. Körülbelül 400 métert gyalogolva könnyen megtalálható a barlang - a szurdokig el kell menni, innen indul az ösvény. A Máda község északnyugati szélén, a Gyógyi-patak partja közelében álló utolsó ház kertje mellől indul északi irányban egy ösvény.
Jósika-kastély Branyicska - 19,7 km-re. Branyicska várkastélya, a Jósika-kastély, Branyicska község nyugati szélén, a Marostól északra található dombon áll. Az épületet és a körülötte fekvő parkot szociális otthonként használják.
Branyicska tava - 20,1 km-re. Dosul Dobarlesei-barlang Balsa - 21,3 km-re. Dosul Dobarlesei-barlang - Balsa.
Ósebeshely vára - 21,9 km-re. Ez a földút egy kisebbnyílt terepre, legelőre visz. Célszerű a templom mellől kelti irányba induló földúton elindulni.
Barlangvár Erdőfalva - 22,3 km-re. Az erdélyi Érchegység délkeleti részén, a festői Glodi szorostól kissé délre találjuk Erdőfalva községet, ahová legkönnyebben Szászváros felől Algyógyon keresztül juthatunk el. Útvonal a várhoz. Van egy másik egyszerűbb útvonal a barlangvárhoz. A déli irányból vezető úton Erdőfalvára érkezve a falu központjából már jól látható a községtől északra magasodó csipkézett sziklafal, mely számos üreget, hasadékot rejt magában.
Cocomisli - 22,7 km-re. Kakucs vára - 24 km-re. Katolikus templom Hátszeg - 27,8 km-re. ősök trónja Hátszeg - 28,2 km-re. Református templom Marosillye - 28,8 km-re. Vörös Bástya Marosillye - 29,1 km-re. A reneszánsz épületet megvásárolta a Ferences Szerzetesrend, hogy azt felújítva, egy Bethlen fejedelemre emlékező Múzeumot, és országúti vendégfogadót alakítsanak ki az évszázados falak között.
Bethlen Gábor-múzeum és várkastély Marosillye - 29,2 km-re. Jelenleg, a régi helyére épült Bornemissza-kastélyban kórház üzemel, udvarára autóval is be lehet hajtani. Marosillye egykori várkastélyából napjainkra már csak egy 15 x 15 m bástya maradt fenn.
Római lépcsők Ruda - 29,2 km-re. Az egykori, jelenleg felhagyott műemlék bányajárat a Bárza-patak fejénél nyílik, a Brád városhoz tartozó Ruda falutól keletre, Vályaárszuluj településtől nyugatra. A tárna egy enyhén lejtő, 180 m hosszú járat, melyet kétezer évvel ezelőtt a rómaiak ástak, és a híres római lépcsőkkel végződik.
Kendeffy-toronyrom Hátszegváralja - 29,4 km-re. Az őrtorony kerülete 50 m, kőből és római kori téglából épült. Ösvénynek aligha nevezhető csapás. Alig találtuk meg a dombra felvezető, ösvénynek aligha nevezhető csapást. Fogat fogért, követ kőért. Pontosabban alig találtuk meg a dombról, melynek neve Orlya-hegy, levezető, ösvénynek aligha nevezhető csapást. Nincs már Alin. Alin felirat már nincs, csak sok kék paca. Hátszegváralján, a vasutállomás melletti dombon áll a Kendeffy-toronyrom.
Lunkoj-to - 29,5 km-re. Református templom Őraljaboldogfalva - 29,9 km-re. A templomot kőfal övezi, ez az épület szolgált mintául az egész Hátszeg-medence ortodox rítusu román kori építészetéhez. Az első igazi megtaláló. Gratulálok. Ott voltam a rejtésnél. Pontosabban szólva a diószedésnél a gyönyörű, román stílusban épült református templom udvarán, mialatt a geoláda elrejtődött. Dió és mogyoró. S Hunyad1. A kepek es a segitoszoveg segitsegevel(ugyanis egyelore gps nelkul keresek) megtalaltuk. Őraljaboldogfalva református templomát a késő román korban építették, tornyát román stílusu ikerablak díszíti, bizánci jellegű freskóit a 14-dik század elején készítették.
Vöröskő vára Lunkány - 30,3 km-re. Már a dákok idején is fontos erődítmény állt itt, mely aKudzsiri-havasok szívében fekvő fővárosba, Sarmizegetusa Regiába vezető utat vigyázta. Vereskő várának romjai Bosoród községtől délkeletre 7 km-re, Lunkánytól körülbelül 3 km-re, egy 823 m magas sziklás csúcson állnak.
Vasúti híd Brád - 31,9 km-re. Sínek nélküli vasút. A vasútvonalat megyisztították a sínektől, pedig akár turistavonatot is lehetett volna járatni rajta, mert nagyon szép a táj, és a hidakon és erdőkön végigzötyögni nyitott vasúti kocsin, egy jó kis kaland lenne. Déva felől közelítve, mielőtt Brádra érkeznénk, áthaladunk egy impozáns vasúti viadukt alatt, amely ma már nyugdíjba vonult.
Valle Mika mészkövei - 32,1 km-re. Ellenben a hatalmas sziklatömbök valamikor a geológiai idők folyamán a Torockói-hegység akkori mészkőpartjáról vándoroltak egyre délebbre, majd beágyazódtak az akkori tengerfenékbe. A Valle Mika mészkövei az Ompoly-kövekhez hasonlatos olisztolit képződmények, amelyek tulajdonképpen nem tartoznak a szoros értelemben vett Torockói-hegység területéhez.
Fetele Albe szentély - 33,1 km-re. A település nagy valószínűséggel a második dák háború (105-106) alatt pusztult el. Ez egy dák település és hasonlóan a többi feltárt erődítéshez itt is megfigyelhető a mészkő tömbökből épült falazási technika a murus Dacicus.
Nopcsa kastély Szacsal - 33,5 km-re. Nopcsa kastély - Szacsal, XIX-dik szazad.
Bulbuci-kő - 34 km-re. Poienii-csúcs Kőaljaohába - 34,1 km-re. Ortodox templom Guraszáda - 34,1 km-re. Az Ákos nemzetségbeli Illyei család 1292-ben kapott engedélyt rá, hogy területére románokat telepítsen. Guraszáda, Dévától 30 kilométerre északnyugatra, a Maros jobb partján, a 7-es főút mentén fekszik.
Római híd Kőaljaohába - 34,1 km-re. A murvás úton egészen a hídig el lehet menni. A romokat könnyű megtalálni, Hátszeg felől érkezve a helység előtt levő híd előtt le kell hajtani a főútról.
Görögkeleti templom Demsus - 34,6 km-re. A Ruszka-havasok Sztrigy hegysorában, a Hátszegi-medence nyugati szélén, a Demsusi-patak mellett fekszik Demsus (Demsdorf) falu. Ortodox. Ez, tényleg egy építészeti kincs. A legrégibb görögkeleti templomnak tartják.
Aranymúzeum Brád - 34,6 km-re. Brád aranybányászatáról nevezetes, az Aranynégyszög (Brád, Nagyág, Offenbánya, Zalatna) egyik sarka.
Vasútállomás Brád - 35,8 km-re. Az akkor Arad Csanádi Egyesült Vasút cégnévvel eredményesen működő és továbbépülő vasút építészeti tevékenységének tetőpontja a millennium évében a vonal végpontján, a bányászatáról neves Brád állomáson épített, festői kompozíciójú felvételi épület.
A víznyelő felett Fundatura Ponorului - 36,3 km-re. A Ponor-patak völgyében található, mely része a Gradistea Muncelului - Csoklovina Nemzeti Parknak, a Surján-hegységben. Románia egyik legfestőibb helye, egyik legszebb tanyavilága, a fotósok paradicsoma, a Fundatura Ponorului nevű falu.
Isten tenyere Fundatura Ponorului - 36,4 km-re. 900 méter magasan fekszik. Köszönet. Köszönet a játékvezetőnek, tőle hallottam először erről az ízlésemnek megfelelő helyről. Dörgedelmes féle. Két év után, 2022 november 24-én jelentem be, hogy nem találtam meg az itt elrejtett geodobozt. A Ponor-rét, melyet az Isten tenyere néven is emlegetnek, a Kudzsiri-havasok Gradistea Muncelului-Cioclovina Nemzeti Parkjában található.
A mennyország kapuja Fundatura Ponorului - 36,5 km-re. Ez a fotósok paradicsoma, a Fundatura Ponorului nevű falu. Fégyér faluból indulva, egy körülbelül 11 km hosszú kavicsos úton juthatunk el Románia egyik legfestőibb helyére.
Református templom romjai Fehérvíz - 37,4 km-re.

Arborétum Piski románul - in limba romana: Arboretumul din Simeria


Természeti értékek - Hunyad megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Arborétum adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Piski térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Gyonyoru hely - Szulinapi ajandeknak bevalt...
 • Hazafele - Retyezát túrából hazafele 4 órát kellett várnunk a vonatra. Szerencsére itt kellemesen el lehetett tölteni az időt, a szúnyogokat leszámítva...
 • Igazán egy szép hely - Nagyon tetszett ez a hely. Két órát töltöttük itt a fák között barangolva...
 • Fák - Itt GPS nélkül elég bajos a megtalálás. Viszont rengeteg különleges és nálunk ritka fafajták és cserjék vannak...

Sikerült eljutni Piski környékére? Tetszett az Arborétum? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8238 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Látnivalók a közelben

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hunyad megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3753 helyszínt mutattunk be.

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.