Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Vajdahunyad vára - Turisztikai látnivalók - Bejelentkezés/Regisztráció
 


Vajdahunyad vára turisztikai látnivalói

Hunyad vára a Zalasd patak meredek partja fölé emelkedő dombon létesült a XV-dik század első felében. Építtetője a Zsigmond királytól adományba kapott uradalomról magát Hunyadinak nevező előkelő nemesi család feltörekvő tagja, János ur volt...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után.

***

Néhány kép a Vajdahunyad vára képtárból:

Vár 2
Vár 2
Vár 3
Vár 3
Ajtó
Ajtó
Vár 4
Vár 4
Ablak 1
Ablak 1

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Vajdahunyad vára fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22626 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Vajdahunyad vára!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Vajdahunyad, 1,14 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Vajdahunyad vára közelében?
- Chizid-erdő - Vajdahunyad 2,2 km-re.
- Régi templom Zeykfalva 8,6 km-re. Zeykfalva látnivalója a 13-dik században épült román és gótikus stílusú temploma, melyet szép és értékes freskók borítanak.
- Katolikus templom Csernakeresztúr 9,4 km-re.
- Arborétum Piski 15,4 km-re. A piski-i arborétum egy mesebeli szép hely, annyira, hogy egy órát kóvályogtam benne a zuhogó esőben, és nagyon jól éreztem magam. Fák - Itt GPS nélkül elég bajos a megtalálás. (látnivaló és geodoboz)
- A dévai gyerekek Szent Ferenc Alapítvány Déva 15,4 km-re. A dévai ferences kolostor, és Csaba testvér gyerekei. Árvák - Sikerült megtalálnom a dobozt. (látnivaló és geodoboz)
- Bem-emlékoszlop helye 15,5 km-re. február 9-én győzelmet aratott az őt üldöző osztrák csapatok felett. Szent István - Magát a templomot megtaláltam.
- Dévai várrom 15,5 km-re. A dévai várrom Déva központjában levő Várhegyen található, a hegytetőn levő, romos állapotban levő vár legrégibb része egy falgyűrű. Déva - Ha valaki meg akarja találni a dobozt, az ne a lifttel menjen fel a várba. (látnivaló és geodoboz)
- Katolikus templom Hátszeg 15,9 km-re.
- Aranyvár Piski 16,8 km-re. Piski városka fölött, az Érchegység Nagyági csoportjának délii végében, az itt északnyugatra kanyargó Maros jobb partján fekszik Arany község. (látnivaló és geodoboz)
- Arany-hegy lábánál Piski 16,9 km-re. A láda az Arany-hegy lábánál, Piski (Simeria) közelében van. Másik láda - A régi ládát nem találtuk, helyén egy másik, 2016-ban rejtett láda van, rengeteg bejegyzéssel.
- Kenyér-hegy 17,2 km-re.
- ősök trónja Hátszeg 17,6 km-re.
- Pád-i eltűnt magyarok 18,3 km-re.
- Református templom Őraljaboldogfalva 18,8 km-re. A templomot kőfal övezi, ez az épület szolgált mintául az egész Hátszeg-medence ortodox rítusu román kori építészetéhez. 3 dobozka - Őraljaboldogfalva református templománál 3 dobozt találtam egymás mellett.
- Kendeffy-toronyrom Hátszegváralja 18,9 km-re. Hátszegváralján, a vasutállomás melletti dombon áll a Kendeffy-toronyrom. Nincs már Alin - Alin felirat már nincs, csak sok kék paca.
- Görögkeleti templom Demsus 19,7 km-re. A Ruszka-havasok Sztrigy hegysorában, a Hátszegi-medence nyugati szélén, a Demsusi-patak mellett fekszik Demsus (Demsdorf) falu. Ortodox - Ez, tényleg egy építészeti kincs.
- Jósika-kastély Branyicska 20,5 km-re. Az épületet és a körülötte fekvő parkot szociális otthonként használják.
- Nopcsa kastély Szacsal 21,1 km-re. Nopcsa kastély - Szacsal, XIX-dik szazad.
- Branyicska tava 21,7 km-re.
- Poienii-csúcs Kőaljaohába 23 km-re.
- Római híd Kőaljaohába 23,1 km-re. A murvás úton egészen a hídig el lehet menni.
- Brazovay-kastély Nagypestény 23,5 km-re. Nagypestény déli részén áll, a főúttól keletre.
- Mocsár Nagypestény 23,8 km-re.
- Zsinagóga Szászváros 25,8 km-re. A szászvárosi zsinagóga a XVIII-dik századból származik, szakrális épitmény. Zsidók - A zsinagóga az megtaláltatott.
- Kun Kocsárd emlékére Szászváros 26 km-re. A szobrok talapzatait úgy használták fel, hogy megfordították, nagyjából levésték a feliratokat, (de csak annyira, hogy este elemlámpával súrlófényben olvasható volt) és elől bevésték az új feliratot. Mecénás - Tulajdonképpen a két doboz egymásra vigyáz.
- Vöröskő vára Lunkány 26 km-re. Vereskő várának romjai Bosoród községtől délkeletre 7 km-re, Lunkánytól körülbelül 3 km-re, egy 823 m magas sziklás csúcson állnak.
- Ferences templom és kolostor Szászváros 26,1 km-re. Ferences kolostorról már 1260-ból van adat a vatikáni Varasinum írásos kódexben. Kolostor - Ez volt az első szászvárosi doboz, amit megkerestem.
- Erődítmény Felsőszálláspatak 26,9 km-re. 1850-ben lakosságának háromnegyede magyar volt, mára azonban teljesen elrománosodott. A doboz jól van - A doboz megvan, igaz 6 éve nem nyúltak hozzá.
- Református templom romjai Fehérvíz 27 km-re.
- Református templom Marosillye 27,2 km-re.
- Piros és Fekete Szászváros 27,5 km-re. Gözmozdony - Miután elterelö hadmüveletet tartottam egy ott lötyögö ittas (reggel fél tízkor) egyénnel, felemeltem a lappancsot és megtaláltam a .
- Vörös Bástya Marosillye 27,5 km-re. A reneszánsz épületet megvásárolta a Ferences Szerzetesrend, hogy azt felújítva, egy Bethlen fejedelemre emlékező Múzeumot, és országúti vendégfogadót alakítsanak ki az évszázados falak között.
- Bethlen Gábor-múzeum és várkastély Marosillye 27,5 km-re. Marosillye egykori várkastélyából napjainkra már csak egy 15 x 15 m bástya maradt fenn.
- Nárciszrét Felsőszálláspatak 28,1 km-re.
- Ósebeshely vára 28,5 km-re.
- Cocomisli 29,3 km-re.
- Római fürdő Feredőgyógy 29,6 km-re. Kihasználva a természetes úton létrejött forráskrátert, a langyos források feltöréseinél, a mésztufában, a rómaiak fürdőmedencét alakítottak ki. Fürdő télen - Már az ókorban felismerték a termálvíz gyógyító hatását, ezért a rómaiak komoly fürdőt alakítottak ki a mészkőtufában.
- Malajesd vára 30 km-re. A Retyezát-hegység északi lábánál húzódó Hátszegi-medence déli szélén, a Szálláspatak vize mellett fekszik Malajesd község. A várat átépítették - A falakat megerősítették, a tornyot felfalazták és lefedték.
- Zubogó-vízesés Feredőgyógy 30,1 km-re. Jégcsapok - Váratlan látvány a gőzölgő vízesés és a csillogó jégcsapok! Sokáig gyönyörködtünk benne.
- Kolc-vár 30,2 km-re. A Retyezát bejáratát védelmező vár romja Szuszény falu határában, a Malomviz patakának jobb oldalán levő sziklacsúcson emelkedik a magasba. Varkastely a Karpatokban - Az egyik legendas varromom az almaimban.
- Hunyadi-emlékmű Zajkány 30,6 km-re. A volt emlékmű felirata: Hunyadi János tizenötezer vitézével, az 1442-iki szeptember 6-án e szorosban verte szét Sehabeddin beglerbégnek Erdélybe nyomuló nyolcvanezer főnyi hadseregét.
- Zajkány 30,6 km-re. Zajkány falu közelében, egy domboldalon volt Hunyadi János-emlékművének maradványa.
- Református templom Algyógy 30,9 km-re. A református templom, egy régi, lebontott református templom helyén, a harmincas években épült.
- Árpád-kori körtemplom Algyógy 30,9 km-re. Algyógy legértékesebb épülete a körkápolna - a közelmúltban elvégzett régészeti feltárások szerint a kicsiny kerektemplom a 11-dik vagy a 12-dik században épült, s így a legkorábbi kerektemplom Erdélyben.
- A víznyelő felett Fundatura Ponorului 31,2 km-re. A Ponor-patak völgyében található, mely része a Gradistea Muncelului - Csoklovina Nemzeti Parknak, a Surján-hegységben.
- Pestere védbarlang Parospestere 31,4 km-re. Felsőszálláspataktól mindössze néhány kilométerre délre, a Paros-patak mellett fekvő község két részből áll.
- Isten tenyere Fundatura Ponorului 31,4 km-re. 900 méter magasan fekszik. Dörgedelmes féle - Két év után, 2022 november 24-én jelentem be, hogy nem találtam meg az itt elrejtett geodobozt.
- A mennyország kapuja Fundatura Ponorului 31,4 km-re. Ez a fotósok paradicsoma, a Fundatura Ponorului nevű falu.
- Kakucs vára 31,8 km-re.
- Határvédő sáncok Zajkány 31,9 km-re. Az akkor Tapae nevű szoros közelében 89-ben és 101-ben is nagy csatát vívtak a római légiók és a dákok.
- Ortodox templom Guraszáda 31,9 km-re. Az Ákos nemzetségbeli Illyei család 1292-ben kapott engedélyt rá, hogy területére románokat telepítsen.
- Komárnyik-bauxitbánya 33 km-re. Fégyér falutól a Fundatura Ponorului tanyavilág felé tartva, körülbelül az út felénél található az egykori, felhagyott Komárnyik-bauxitbánya.
- Fetele Albe szentély 33,4 km-re. Ez egy dák település és hasonlóan a többi feltárt erődítéshez itt is megfigyelhető a mészkő tömbökből épült falazási technika a murus Dacicus.
- Máda barlangvár 34,2 km-re. A szurdokig el kell menni, innen indul az ösvény.
- Laszói sánc 35,2 km-re.
- Római márványbánya Bukova 35,4 km-re. A márványbánya, ahol már a rómaiak korában is folyt a kitermelés, Bukova falutól körülbelül 7 km-re található, a Bisztra-patak völgyén felfelé.
- Lolája-vízesés 36 km-re. A Déli Kárpátok szivében emelkedő Retyezát egyike a Kárpátok leglátványosabb hegytömegeinek. Másodszorra meglett - Majdnem egy éve kerestem ezt a dobozt és akkor nem sikerült megtalálnom.
- Dosul Dobarlesei-barlang Balsa 36,2 km-re. Dosul Dobarlesei-barlang - Balsa.
- Lolája-tó Retyezát-hegység 36,5 km-re. Lolája-tó, románul Lacul Lolaii.
- Hinta Felsőgörbed 36,9 km-re.
- Szfinx Felsőgörbed 37,1 km-re.
- Lunkoj-to 37,3 km-re.
- Barlangvár Erdőfalva 37,4 km-re. A déli irányból vezető úton Erdőfalvára érkezve a falu központjából már jól látható a községtől északra magasodó csipkézett sziklafal, mely számos üreget, hasadékot rejt magában. Útvonal a várhoz - Van egy másik egyszerűbb útvonal a barlangvárhoz.
- Kohó-kövek Kőfalu 37,5 km-re. A Kohó-kövek Kőfalu (románul Pietroasa) településtől délkeletre találhatók.
- Kék-barlang Kőfalu 37,7 km-re.
- Római lépcsők Ruda 38,4 km-re. A tárna egy enyhén lejtő, 180 m hosszú járat, melyet kétezer évvel ezelőtt a rómaiak ástak, és a híres római lépcsőkkel végződik.
- Csurila-nyereg Retyezát-hegység 38,5 km-re. Csurila-nyereg, románul Saua Ciurila.
- Pietrele-vízesés 38,8 km-re. A Retyezát-hegység északi részének leggyakrabban használtmegközelítését ajánljuk. Gyors találat - A tavalyi térkép miatti kudarc után az idén sikerrel jártunk.
- Sztenisóra-vízesés Retyezát-hegység 39,1 km-re. Sztenisóra-vízesés, románul Cascada Stanisoara.
- Kondorkeselyű menedékhely Retyezát-hegység 39,3 km-re. Kondorkeselyű-menedékhely, románul Refugiul Condor.
- Fenyőkközti-tó 39,3 km-re. Bár a Retyezát majdnem száz glaciális eredetű tavának nagy többsége 1900 és 2200 m közötti magasságokban található és nyílt terepen, a Fenyőkközti-tó 1740 m-en jött létre, a fenyőerdő közepén. A Mohos kistestvére - Az előző bejegyzést megerősíthetem, valóban a Mohos és a Szent-Anna-tó emlékét idézte fel bennem.
- Vasúti híd Brád 39,5 km-re. Déva felől közelítve, mielőtt Brádra érkeznénk, áthaladunk egy impozáns vasúti viadukt alatt, amely ma már nyugdíjba vonult. Sínek nélküli vasút - A vasútvonalat megyisztították a sínektől, pedig akár turistavonatot is lehetett volna járatni rajta, mert nagyon szép a táj, és a hidakon és erdőkön végigzötyögni nyitott vasúti kocsin, egy jó kis kaland lenne.
- Malom Forrásfalva 39,5 km-re. Forrásfalva közelében, a nadrági vasipari társaságnak vasércbányái voltak.
- Észak-Lolája-csúcs Retyezát-hegység 39,6 km-re. Észak-Lolája-csúcs.
- Gáles-csúcs Retyezát-hegység 39,9 km-re.
- Dél-Lolája-csúcs Retyezát-hegység 40,1 km-re.
- Gáles-tó 40,4 km-re. Egyike a Retyezát legszebb tavainak. A Retyezát legszebb tava - A tó szépsége túltesz bármelyik Retyezát-beli testvérén.
- Lolája-nyereg Retyezát-hegység 40,6 km-re. Lolája-nyereg, románul Saua Lolaia.
- Krivádia-szoros 40,6 km-re. A híd - A völgyhídról néztük a szorost, nem volt kedvem a Banica után újra mezítlábra vetkőzni.
- Krivádia vártorony 40,6 km-re. Csak az újabb kutatások derítették fel, hogy valójában Perényi Péter építtette a zömök tornyot 1528 táján. Kútgyűrű - Nagyon impozáns a hatalmas kútgyűrűre hasonlító vártorony.
- Nagy-csúcs Retyezát-hegység 40,7 km-re. A Déli Kárpátok szivében emelkedő Retyezát egyike a Kárpátok leglátványosabb hegytömegeinek. Szifonok, geovib...orok és a zoknibavaló - Rendben, egy félszifon, esetleg egy rövid szifon is jöhet.
- Retyezát-tengerszem Retyezát-hegység 40,8 km-re. Retyezát-tengerszem, románul Lacul Stevia.
- Prelucsel-csúcs Retyezát-hegység 40,8 km-re.
- Tamás-szikla Retyezát-hegység 41 km-re. Tamás-szikla, románul Bordul Tomii.
- Rossz-völgyi-csúcs Retyezát-hegység 41,1 km-re. Rossz-völgyi (Valea Rea)-csúcs.
- Retyezát-csúcs 41,1 km-re.
- Tó-csúcs Retyezát-hegység 41,3 km-re.
- Sztenisóra-tó Retyezát-hegység 41,7 km-re. Sztenisóra-tó (Esztena-völgyi-tó).
- Pietrele-tó Retyezát-hegység 41,7 km-re. Pietrele-tó (Köves-völgyi-tó).
- Zergebak-tó Retyezát hegység 41,7 km-re.
- Nagy-tó Rossz-völgy Retyezát-hegység 41,7 km-re. Nagy-tó (Lacul Mare) - Rossz-völgy (Valea Rea).
- Pietricele-tó Retyezát-hegység 41,9 km-re. Pietricele (Kövecskés)-tó.
- Zergebak-csúcs Retyezát-hegység 42 km-re. Zergebak-csúcs, románul Varful Tapului.
- Papusa-csúcs 42,2 km-re. A Retyezát-hegység a Kárpátok délkeleti vonulatának egyiklegnépszerűbb, leginkább járt magashegysége. Ezen a csúcson már másodszor jártam - De ezúttal se bántam meg.

Történelmi-kulturális értékek - Hunyad megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.
[ Fel ↑ ]

Regisztrált felhasználók lehetőségei

 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Vajdahunyad vára adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Teremőrök - Amikor elhelyeztem a dobozt, kb egy órát töltöttünk a várban, és többször is átmentünk azon a helyen ahol a doboz van...
 • Corvin - Rendes sáskajárás van várban s környékén, hátha nem lenne ez a covid hisztéria...
 • Várkastély - Mivel másoknak is minivakációja volt, itt is tele volt látogatóval és nem tudtam kedvem szerint keresgélni...
 • Doboz a dobozban - Elrejtettem egy dobozt a kastélyban, a régi kaputoronyba, egy faragott kő csúcsos része alá...

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Vajdahunyad vára? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8231 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Rejtett látnivalók a közelben

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hunyad megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3730 helyszínt mutattunk be.

[ Fel ↑ ]
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.