Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Németkalap - Turisztikai látnivalók <-- Bejelentkezés
 


Németkalap

Németkalap turisztikai látnivalói

A Somostetőről, Marosszentgyörgyről, és Jeddről is jelzett turistautak vezetnek a vásárhelyiek kedvenc kirándulóhelyei felé: Németkalap, Terebics, Cinege-tető. Ezek közül talán a Németkalap a legkevésbé ismert...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Németkalap képtárból:

Piros pont jelzés
Piros pont jelzés
Az ösvény kezdete
Az ösvény kezdete
Kiépített ösvény
Kiépített ösvény
Háromlábú csőtorony
Háromlábú csőtorony
Figyelmeztetés
Figyelmeztetés

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Németkalap fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22814 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Németkalap!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Marosszentgyörgy, 2,29 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Maros-Vásárhely fekvése és keletkezése Maros-Vásárhely fekvése, népessége, különféle nevei, keletkezése. Nagy Lajos, Hunyadi János Vásárhelyt, a székelyek gyülése 1451-ben. Székelyvásárhely mint város legelébb. Mátyás királytól nyert zászlója és kiváltsága. Vásárhely keletkezési kora. Adománylevelei. Szabadalmai, királyi várossá emeltetése. Azon faluk, melyek Vásárhelybe olvadtak, azoknak régi fekhelyei. Hidvég keletkezése. Vásárhely jószágai: Bárdos, Szabad, Székelyfalva és Benefalva.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Németkalap közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
Kilátàs a semmibe - Somos-tető - Somos-tető, Marosvásárhely. A játék megy tovább. Köszönöm, köszönjük a két eltűnt geodoboz újratelepítését. Telefonos segítséggel . Érdekes ez a kilátó. Segítő, vagy félrevezető a segítség?. Nemrég félszáz évet töltött a marosvásárhelyi állatkert. Belátás. Ellenőriztem a doboz (hűlt) helyét És elgondolkoztam, hogy az eltűnő dobozokat vajon írástudatlanok találják meg? Vagy olvasástudatlanok? (éppen az írni-olvasni tudás világnapja volt). Kilátàs a semmibe, avagy a kilátástalan kilátó.
Minotaurusz - Marosvásárhelyi állatkert - Távcsőre szükséged lehet, de nem a kereséshez. Meglepetés. Gondoltam, hogy ez könnyen fog menni. Minotaurusz van, geodoboz nincs. A kilátótoronynál történt sikertelen keresés után, reménykedve kerestük az itt elrejtett geodobozt. Dobozrablók. Szeretnék egyszer találkozni egy dobozrablóval, amikor megtalálja a dobozt, és nem teszi vissza. Minotaurusz - Marosvásárhelyi állatkert.
Állatkert Somostető Marosvásárhely - Turisztikai szempontból a Tisztviselő-telepre és a természeti szépségét ma is őrző Somostetőre osztjuk. Mi lesz veled somostetői Nagyerdő?. Egy fagyos, felhős márciusi vasárnap reggelen felsétáltam a Somostetőre. Kituno rejtek. Megtalaltuk, kituno a rejtek, a geodoboz jo allapotban van. Iza segítségével. December 16. Sikeres könnyű találat. Rég volt ilyen szép hó errefelé. A Somostető és környéke magába foglalja a Marosvásárhely keleti részén levő magaslatot és annak lankás oldalait.
Máriaffy-kápolna - Marosszentgyörgy - Megtaláltuk. Nem jártam még ebben a temetőben, a kápolnáról még kevésbé volt tudomásom. Jó rejtés. Gps nélkül kerestem ezt a rejteket is, de hát egy kápolnát könnyű megtalálni. Máriaffy-kápolna. Erre szokták mondani, hogy ha valamit keresel, azt mindig az utolsó helyen találod meg. Szűk hely. Szűk és kicsi hely volt eleinte észre sem vettem. Marosvásárhely marosszentgyörgyi határánál levő temető északi részén a Máriaffy család temetkező helye és kápolnája található.
Kápolna utcai forrás - Marosvásárhely - Nincs szigoruan Marosvásárhely területén, mert a páratlan számu oldalon lévén, Marosszentgyörgyhöz tartozik. Menekülő doboz. Előlem is elmenekült ez a doboz. Nem sikerült kivenni a dobozt. Gps nélkül is könnyű volt megtalálni az utolsó hullámot is. Dobozcsere. A dobozt kicseréltük Benjáminnal. Darazsak nélkül. Amikor rábukkantam a rejtekre, nekem nagyon megtetszett. A Kápolna utcai forrás a 4 számu házzal szemben található.
Botanikus kert - Marosvásárhely - Bejárata a pszichiátriai és gyermekklinika között van. Bokorban. Ennyi idő elteltével már én sem tudtam, hogy mi a helyzet. Eddig csak hallottam róla. Elég sokat kellett keresgélni ebben a szép kertben. Három generáció csapatmunkája. Közös, családi ládakeresésre indultunk, három generáció részvételével. Szép. Többszöri átnézés után sem került elő. A marosvásárhely botanikus kert a Somos-tető lábánál, az Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem területén található.
Somostetői színpad - Marosvásárhely - Hosszú évekig elhanyagolt állapotban volt, de jelenleg fel van újítva. Időhúzás. Ma láttam, hogy megjelent ez a rejtés. A Somostető nyugati szélében, közel a gyermekvasút déli állomásához, egy szabadtéri színpadot találunk.
Római katolikus templom - Marosszentgyörgy - Építése a XIV-ik századra tehető, román-gótikus műemlék. Egy újabb jó rejtés. Előbb nem ültem le a padra mert nedves volt, cipőfűzőkötést színlelve végigtapogattam az elérhető helyeket, de nem volt ott a doboz. Mókusok, fürjek, és kutyák. Igyekeznem kellett, mert lassan sötétedett. Marosszentgyörgy legrégebbi és legszebb műemléke a helység feletti magaslaton található.
Ortodox fatemplom - Marosvásárhely - Erdekes hely. Milyen erdekes doboz. ötletes!. A koordináták jó helyre vezettek, hamar meglett. Különleges . Ez egy nagyon érdekes doboz. Fülig érő szájjal. Miután sikertelenül próbálkoztam a MOGYE Könyvtár-nál elrejtett mágneses dobozkával, lesétáltam az Ortodox fatemplomhoz. Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem - A második bécsi döntést követően Kolozsvárott újraalakult a Ferenc József Tudományegyetem. Babbercivel. Babbercivel megtalaltam, erdekes doboz ;-) Danke für den Cache und liebe Grüsse Köszi es szep üdv. Nagyon találó doboz. A GPS egy kicsit kóválygott, de azután meglett a szuper doboz. Ötletes és találó rejtés. Az Orvosi Egyetem parkjában elrejtett geodoboz az aznapi családos kincskeresés első állomása lett volna. A fotó alapján. Már kerestük a kisfiammal ezt a rejtekhelyet korában is. Az 1944-es kiürítési parancsok és a háborús viszonyok ellenére a tanítás folytatódott az egyetemen és 1945-ben felvette a Kolozsvári Bolyai Tudományegyetem nevet.
MOGYE Könyvtár - Marosvásárhely - Szerencsés péntek 13. A mai nap 30 új geodobozzal bővült a rejtekhelyes ládakincs. Csere. Koszonom, hogy megnezted, remeltem, hogy csak azert nem talaljak, mert kicsike. Szép nagy kutya örzi. Pici kis geodoboz a MOGYE mellett. Az eddigi legkisebb mágneses doboz . Mivel a pontgyűjtés volt a mai cél, megkerestük az orvosi egyetem közelében levő mikró dobozt. A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem könyvtára a Kapisztrán János és István király, ma Gheorghe Marinescu utca 38 szám alatt található.
Kosárdombi forrás - Marosvásárhely - A marosvásárhelyi Kosárdombi forrás a Bükkös utca 12B számú tömbházzal szemben található.
Ösvény-kereszteződés avagy Újdomb - Jól jött a kép. Jól jött a rejtekről készült fotó, mint segítség. Cserefa vagy gyertyán, és lilapereszke. Az elágazásnál minden cserefa tövét átnéztem, de nem találtam. Legyen gyertyán. A valóság az, hogy nagyon sokat vacakoltam a Terebicsen. Hátrányos megkülönböztetés nélkül. A Terebics-tető felől érkeztem, a piros kereszt jelzést követve, egy korulbelul húsz perces séta után. Ha a piros sáv jelzést követed, amelyik összeköti a Somostetőt Marosszentgyörggyel, egy adott helyen kiválik belőle a piros kereszt jelzés, amely a Terebicst érintve elvezet Agárdra.
Több száz éves tölgyfák - Marosszentgyörgy - A Máriaffi-kastély szebb időket megért dendrológiai parkjában több száz éves fákat is találunk. Szabadság. N Kocsányos tölgy doboza. Sosem jártam még itt, de a rejtésnek köszönhetően most ideje volt ezen változtatni. Az első megtalálás előjoga. Gondoltam rá, hogy előttem fogod megtalálni a három új marosszentgyörgyi rejtést. Felháborító kegyetlenség. Én sem jártam még a marosszentgyörgyi Máriaffi-kastély szomszédságában levő dendrológiai parkban. Köztük van tiszafa, kocsánytalan tölgy, mocsári tölgy, amerikai dió.
Szerelmesek parkja - Marosvásárhely - Megtaláltam. Pontosan ott, és ugy, ahogy le van írva. Szép, meleg napon. Könnyű megtalálás zozo részéről, aki már messziről "kiszúrja" a rejtekeket, igazi profi lett. Nem talaltam meg. A kovet sem kaptam meg. A doboz a helyén van. Ma ellenőriztem a Szerelmesek parkjának rejtekhelyét. Református templom Jedd Maros megye - Ennek helyén volt a régi templom, valóságos kis gót épület, a nép elbeszélése szerint lapos és gömbölyű kövekből, amelyek felhasználtattak az új templom építésekor. Megtaláltam!. Első megtalált geodobozunk. Geokarácsony Jedden. El nem tudtam képzelni, a segítő információ alapján, hogy hova lehet elrejtve a geodoboz. Kieső doboz. Köszönöm a segítséget (a halmok leírásának kiegészítését is) a kiguruló doboz elhelyezésével. Visszatertunk. Visszatertunk es meglett. 1816-ban kőtemplom épül Jedden, toronnyal.
Sándor János-forrás - Marosvásárhely - Az első csorgó. Első nekifutásra meglett. Meztelen csiga. Az orvosi egyetemtől elmentem a Kórház éttermébe és beprogramoztam egy pénztárgépet, majd elmentem a forráshoz. Sötétedés után. Sötétedés után érkeztem a forráshoz, ahol épp nem volt senki. Szénsavmentes. Megtaláltuk, a forrás régi kedves ismerps volt. A marosvásárhelyi Sándor János-forrás a Székely Vértanuk utca szerpentinjei alatt, a Székely Vértanuk emlékműve mellett található.
Máriaffi Lajos-kastély Marosszentgyörgy - A Máriaffi Lajos-kastély az országúttól balra, helyezkedik el, ahova egy hosszú sétány vezet. Zárt kapu. Ha már a parkban jártam, nem hagyhattam ki ezt a rejtekhelyet sem. Tiltott terület, csendőrségi laktanya közelében. Miután megtaláltam a dendrológiai park geodobozát, elsétáltam a Máriaffi-kastély kerítésének bejáratához. A neoreneszánsz kastélyt 1870 körül építette a maksai Máriaffi család a Petkiek erődített várkastély-maradványaira.
Ali pasa halmai - Az évszámból ítélve Ali Csengizade temesvári török pasa lehetett. Geodoboz keresés sötétben. Tudom, többször is kerestem, kerestünk geodobozt sötétben. Aki bújt, bújt, aki nem, nem. Moderátori szerepemből kifolyólag elsőként szerzek tudomást a bejelentett rejtekhelyekről. Bab(berci) pasa kincses dombjai. Karácsony napján, az egyik fél disznó után levezetésképpen, a másik fél disznó előtt pedig étvágycsinálónak :-), elindultam megkeresni a jeddi rejtekhelyeket. Sötétedés nem kifogás.. A sötétedés nem lehet akadály a kereséshez-megtaláláshoz. Jedd délnyugati határában földcsuszamlás létrehozta halmok találhatók, melyek között 1662-ben Ali pasa is táborozott.
Cinege-tető - Marosszentgyörgy - Sokadjára. Sokadszori nekifutásra találtam meg ezt a geoládát. Jácint. Ha a tófalvi útról közelítsz, kutyás élményben nem szenvedsz hiányt. Söröspalack-rejtő játék. Bár a Cinege- és a Terebics-tető rejtéseit egy kerékpáros kirándulás keretében terveztem megkeresni, végül úgy sikerült, hogy a sziklamászó kocsival érkeztem a helyszínre. Csúcs. Ezen a vasárnapi napon több dobozt is meg szerettünk volna találni gyalogtúránk alkalmával, de csak ezt az egyet sikerült végül. A Cinege-tető a maga 446 m-es magaságával Marosszentgyörgytől délkeletre található, a falu szélétől körülbelül 800 m-re.
Weekend Dragon - Marosvásárhely - A sárkány hátsó fele. Vártam, hogy lorinczek a beígért fotóval igazolják, hogy a rejtek üres. Csak a helye van meg. Azt hiszem csak a helye van meg, fotoval fogom alatamasztani. Szemét és a doboz sült helye. No itt csak szemét és a doboz sült helye van. A sárkány hátsó fele. :-)(-: igy ni, mint a szinhazban. Szovjet Hősök Temetője - Marosvásárhely - A Szovjet Hősök Temetője Marosvásárhely keleti részében található, a Somostető város felé néző lejtőjén, a Petri Ádám utca mellett. Remek rejtés. Mindenszentek utáni nap jártam erre, kihasználtam a lehetőséget egy kis dobozkeresésre, rejtésre is. Szomszédai az Ortodox Temető, valamint a Német Hősök Temetője.
Hiperbolikus napóra - Marosvásárhely - A Hiperbolikus napóra Dienes Attila szobrászművész alkotása, Marosvásárhelyen, a Nyár utcai kis parkban található. Esőben hány óra?. Elemlámpánál mennyit mutat, mert esőben nem jöttünk rá hány óra. Időtlen. Megnéztük az időt. Délben. Délben nagyon kevesen járnak arrafelé. Bár a nap nem sütött már. Könnyen megtaláltuk, elemlámpával. Az emlékmű a Bolyai Alkotótáborban készült 2001-2002-ben.
Postaréti forrás - Marosvásárhely - A marosvásárhelyi Postaréti forrás a Constantin Romanu Vivu-utcai D11 számú tömbház mellett található. A vize már valószínűleg nagyon rég elapadt.
Falfirka - Marosvásárhely - A marosvásárhelyi Merészség utcában, az út egyik fele betonfallal van megerősítve. Megelőztél, de jól van ez így. Az utóbbi időben többször jártam erre. Falfirka és zöldség. Néha azon gondolkozom, hogy ezek a zöldségeskertek hogy alakultak ki, (több ilyen hely van a városban) a senkiföldjén. Felette, a két párhuzamos utca közötti teraszon, veteményeskertek vannak.
Párkány-forrás Marosvásárhely Maros megye - Számomra új ez a forrás, még nem jártam itt. Én is csak innen értesültem a forrás létezéséről. Kettős sikerélmény. A kettős sikerélmény egyik része az, hogy annak ellenére, hogy itt nőttem fel a városban, itt élek, és szeretem a természeti különlegességeket, nem tudtam a forrás létezéséről. Elsőnek megtalált geodobozért 3 pont jár. Nem tudom, hogy más hogy van vele, de ha megjelenne a lakhelyem közelében egy új rejtés, én azonnal rohannék, hogy megkeressem. Tervben volt. Tervben volt, hogy megkeresem, de még nem volt időm rá. A marosvásárhelyi Párkány-forrás a MOGYE-kantintól a Constantin Romanu-Vivu utcára lejtő domboldalban épített lépcsők mellett található.
Íjásznő - Marosvásárhely - A városközponttól északkeletre, a Somostető alatt lévő Párkány, vagyis Kornisa lakónegyed tömbházait, az egyetemvárost az 1960-as évek végén építették fel. Nincs doboz- van doboz. Tényleg nincs meg, nem volt meg a doboz, de mostmár megvan, ha nem is a régi, de egy új. Majdnem drive-in rejtekhely. A szobor körüli zöldövezet mellett kényelmes és ingyenes parkoló áll a kocsival érkező kincsvadászok rendelkezésére. Második nekifutásra. Délelőtt arra jártam, a fa egyből megvolt, és a dobozt is láttam, de sokan voltak a környéken. Doboz nincs. A fa megvolt, a repedes is megvolt, de a doboz nem. Ekkor került Kulcsár Béla felívelő, lendületes plasztikája is, egy itteni hangulatos kis zöldövezetbe.
Jedd temetője - Mit jelent a t betű?. A másik bejegyzésedből nem derült ki, hogy megtaláltad a dobozt, ott voltál a rejtésnél vagy csak egyszerűen tájékoztatni szeretnéd a többieket, hogy sötétben is lehet keresni a geodobozt. Sötétedés után a jeddi temetőben. Sötétedés után érkeztem a helyszínre, elég felkészületlenül, gps és fényképezőgép nélkül. Nahát!. Ezt a véletlent. Jedd temetöje. Azt hittem mar beirtam, de ugy latszik mellenyultam. Hangulatos temető, habár a régi düledező faragott homokkő sírkövek közé sok beton és márvány költözött.
Ivóvízmedence és szivattyúállomás - Marosvásárhely - Az 1-es számú ivóvízmedence és a szivattyúház az egykori Széll Kálmán (ma Verii - Nyár) utca 4 szám alatt található. A zárt parkkal körülvett létesítmény Radó Sándor tervei alapján készült, szecessziós stílusban, 1908 és 1911 között.
Status quo ante zsidó temető - A marosvásárhelyi Status Quo Ante zsidó temetőbe a Nyár utcából nyíló kapun (10-es szám) kell bemenni. Eső utáni csendben. A Megsimogattuk a kutyát. Körbesétáltuk a temetőt, ettünk néhány diót, megtaláltuk a dobozt. Marosvásárhelyi temetők. Érdekes, ahogy egymás felett sorakoznak itt a temetők. Tetszett. Szép ez a temető. Az innen induló lépcső elvezet a temető bejáratához.
Terebics-tető - Jedd fentröl. Kalkutta Indiaban? Nem. Ebéd előtti kiruccanás. Munkából hazaérve gondoltam, hogy még megkeressük ezt a rejtekhelyet ebéd előtt. Kutyák. A közelben tanyázik a jeddi juhász. Nem volt semmi problémánk. Láttam a nyájat a legelőn, de elég távol voltak. A Terebics-tető Jedd község határában található, Jeddről 30-40 perc gyaloglással elérhető.
Sósfürdő - Marosszentgyörgy - Marosszentgyörgy Marosvásárhely központjától 6 km-re fekszik, modern sósvizű strandja és gyógykezelő központja van. Jó kis hely ez a fürdő. A környéken, pl: Jedden, Tófalván is megtalálható a sós víz. Megmartoztunk. Ismet megmartoztunk a sos vizben, hatha tartosabbak leszunk. Nem csak azert. Mert a papbacsit ismerjük, hanem ez egy erdekes kis települes. Erdemes raszanni egy meleg nyari delutant. Kolyok koromban sokat jartunk a szuleimmel furodni a sos medencekbe. A marosszentgyörgyi sósfürdőt, amelyet már 1888-ban ismertek, a sós víz és az ásványtartalmu iszap tette híressé.
Ortodoxok első temploma Marosvásárhelyen - A jellegzetes máramarosi stílusú, zsindelytetős épületet, az ortodoxok első templomát, 1794-ben építették fel, egy görög kereskedő anyagi támogatásával. Az Ortodox fatemplom a marosvásárhelyi Thököly Imre, ma Mitropolit Andrei Saguna utca 13 szám alatt található.
Cementlapok - Marosvásárhely - Nem ázott be. Az elmúlt napokban, mig tartott a szép idő, nem tudtam eljönni, hogy megkeressem a trekkingklub új vásárhelyi rejtéseit. Szombat esti felderítés V. rész. Szombat esti sétám utolsó előtti megállója egy újabb sarok. Régi szép idők. A 2000-es évekig sokat jártunk ide, aztán a vízügy "munkálatai" elrontották az egészet. A Cementlapok egykor a marosvásárhelyi fiatalság kedvenc fürdőhelye volt, a Maros felső gát feletti bal partjának kiépítésével alakult ki.
Hétfák - Marosszentgyörgy - A Hétfák nevű hely valamikor Marosvásárhely közkedvelt fürdőhelye volt, magas, terebélyes fekete nyárfákkal. Csemeték. A Cementlapoktól jöttem, hogy megkeressem az új csemetéket. A kiszélesedett Maros-völgyben már messziről látszottak, mint valami városvédő óriások.
Katolikus temető emlékművei - Marosvásárhely - A Don kanyar áldozatainak az emlékműve. A marosvásárhelyi katolikus temető emlékművei.
Súrlott Grádics vendéglő - Marosvásárhely - A XVIII-dik században épült Súrlott Grádics az egykori Klastrom (ma Mihai Viteazul) utca 3 szám alatt található. A volt vendéglő nevét a mindennap tisztára sikált küszöbéről kapta.
Evangélikus templom Marosvásárhely - Az evangélikusok első templomát a Rózsák tere és a Hajósköz, jelenleg Horea utca sarkán építették 1829-ben. Nem tudtam eddig. Hogy itt is van egy templom, de most már igen. Szem előtt, de mégsem feltünő. A mai nap második megtalálásaként ez is megkerült. Csendes kis utca. Csendes kis utca, kedves kis templom, csend van most éccaka. Soha nem elég. Ha már a Vár sétány kellemes emlékeket elevenített fel, gondoltam megnézem az evangélikus templomot is. A marosvásárhelyi evangélikus templom a Régi Kórház utca 7 szám alatt található.
Angyaljárás Marosvásárhelyen - Tisztelt címzett: Péter István, és családja. Megleptél :). Hát én nem halogattam, amint megláttam az oldalon a rejtést, rögtön indultam is a kisfiammal keresni. A leggyorsabb kincskereső. Karácsony alkalmával az angyal négy címzettnek vitt ünnepi geodobozt. Áldott karácsonyt!
Bolyai Farkas almafája - Marosvásárhely - Új csemetét ültettek a régi helyére. Tetszett. Tetszett ez a rejtekhely. Listafrissítés. Sokáig nem jelentettem be ezt a rejtekhelyet megtalált rejtekhelyként mivel én rejtettem. Nem tudtam. Jó érzés elsőnek megtalálni egy rejtekhelyet, bár szégyellem, hogy eddig nem tudtam az almafa létezéséről. Az alma nem esett messze a fájától. Könnyű kiválasztani messziről az almafát. Bolyai Farkas almafája csak 100 évig élt, majd kiszáradt.
Alexandru Papiu Ilarian kollégium - Marosvásárhely - Épült 1910-1914. Alexandru Papiu Ilarian kollégium - Marosvásárhely, az egykori városi felsőbb leányiskola épülete.
Tisztviselő-telep - Marosvásárhely - A telep építése Dr. Újra kereshető. A régi helyen elhelyeztem egy új 6x3 cm-es "antenás" dobozt ez eredeti adatokkal (a rejtés időpontja: 2013 augusztus 31, trekkingklub), mindkét oldalról valamennyire álcázva. Éjszaka lenne érdemes visszajönni. A ma délutáni túra második rejtekhelyeként már jártunk itt a kisfiammal. Megjött a hideg, itt a lehetőség. Természetesen benne vagyok. Beesett. B A Tisztviselő-telep Marosvásárhely Somostető alatti magas teraszán terül el.
Bolyai János első sírhelye - Marosvásárhely - Bandi Árpád nyugalmazott matematikatanárnak köszönhetően 2010 januárjában, Bolyai János halálának 150. Már néhány méterről látszott a doboz. Csak egy idős hölgy volt a közelben, de el volt foglalva egy sír gondozásával. Jobb a kidőlt fejfa. Számomra mégis jobb a kidőlt fejfa a bozótban. Megtaláltuk a rejtekhelyet. Láttuk, hogy a temetőket ellepi a beton. Voltunk, vagyunk és leszünk. Gratulálok az első helyhez. évfordulóján, megjelölték a nagy matematikus első sírhelyét, ahol 1860 és 1911 között nyugodott, 1894-ig jelöletlen sírban.
Vakbarát tapintható térkép Marosvásárhelyi vár - Kitapogathatók rajta a vár műemlékegyüttesének elemei, a várfalak, a sarokbástyák, a református templom. Bronzból készült vármakett, a marosvásárhelyi várban levő múzeum mellett, mely a vakok és a gyengénlátók számára készült.
Felső gát Marosvásárhely - A Marosvásárhelyi 1-es gát vagy ismertebb nevén felső vagy régi gát az egyik legrégebbi, amelyet a Maros szabályozására építettek. Gyerekkori élményeim. Miután egy geodobozt rejtettem a Május 1 strand területén, majd megtaláltam a Gyalogoshíd geodobozát, a Maros jobb oldalán, az árvízvédelmi töltés tetején haladtam a Felső gát geodobozát rejtő jegenyék felé. Szombat esti felderítés II. rész. Másodiknak kiszemelt rejtekhely a Felső gát volt. A gátat 1912–1916 között építették a Maroson.
Koronka dombjai - Szep es erdekes a hely. Fent egy sir is van. Geoáfonya Hargitafürdőn. Valószínűleg a szárazság az oka a kopár színeknek. Megtaláltam tegnap délután. Tényleg szép a kilátás, bár a dombok már korántsem olyan szép zöldek, mint a képeken. Erdei gyümölcsök. Jaj, élek-halok az erdei gyümölcsökért, különösen a szederért meg az áfonyáért, úgyhogy eljött az én időm. Hunyadi János szobra Marosvásárhelyi vár - Nagy pártfogója volt a kereszténységnek, a marosvásárhelyi Vártemplom tornya az ő anyagi hozzájárulásával épült. Hunyadi János a tizenötödik századi történelem meghatározó alakja, 1446-tól hat éven át a Magyar Királyság kormányzója volt.
Új városi strand Marosvásárhely - 1959-ben épült a Kárpátok lakónegyed építésekor. Szombat esti felderítés. Negyedik megállom az "Új városi strand" volt. Kutyák. Érdekes elhagyatott hely, és a graffitik nagyon jók. Kutyák nélkül. Előttem csak BabBerci jelentette be a megtalálását, de december 27. Az első két megtaláló. Az első két megtaláló, ha a barátaimról van szó, nem volt jelen a rejtésnél. A marosvásárhelyi egykori Új városi strand a Kárpátok sétánya 56-57 szám alatt található.
Vár sétány Marosvásárhely - Vegigneztuk a keritest. Vegigneztuk nagyon figyelmesen a keritest, de hiaba. Első megtalálók voltunk. Megtaláltuk zozoval és málnával. Mi kerestuk. De nem kaptuk meg, lehet hogy eltunt. Csodálkozok. Hogy nem találjátok a dobozt, ami mágneses és a sarki torony melletti fekete kerítésre volt feltéve, mi is oda rejtettük vissza úgy, hogy ne legyen könnyen látható. Makariás-ház Marosvásárhely - Makariás-ház, épült 1750-ben - Forradalom utca 45 szám, Marosvásárhely.
Rákóczi-lépcső Marosvásárhely - Ezt ujították fel a századeleji nagy városépítés idején, Dr. Lehetséges, hogy eltűnt. Bár a geodoboz nem volt látható, csak egészen közelről, megtörténhet, hogy eltűnt. Jó rejtés. Kisfiammal ma elindultunk pontgyűjtő sétára a közelbe. A mágnes tartja. Régi kedvenc helyünk, közel a várhoz és a sétatérhez. Nincs meg. Nem találtuk meg. Már a várépítés időszakában létezett itt egy lépcsősor, amely a Szentgyörgy, jelenleg Forradalom utcát kötötte össze a várral.
Borsos Tamás szobra Marosvásárhely - Borsos Tamás szobor, a Szűcsök és Lakatosok bástyája előtt, a várfal előtt.
Vártemplom Marosvásárhely - A város mai nevét, szabad királyi rangját és címerét 1616 április 29-én adta át Bethlen Gábor erdélyi fejedelem a város főbírájának, Borsos Tamásnak. Nem kell feladni. Na de a Weekend Dragont sem adom fel, csak várom hogy a darazsak nyugovóra térjenek. Kifogott rajtam. Ennél a rejtekhelynél csak a Weekend Dragont kerestem többször. Örvendek, hogy nem adtad fel. Én a tegnap arra sétáltam, és ellenőriztem a geodobozt. Beton!. Ez valóban jó rejtés, én meg csak egy zöldfülű vagyok. Marosvásárhely monumentális vártemplomának építése a 13-ik századig nyúlik vissza, amikor még Marosvásárhely neve Székelyvásárhely, latinosan Novum Forum Sicolorum volt.
Vertikális napórák Marosvásárhely - A rá merőleges oromfal délkelet irányultságú, ezért az ott levő napóra a délelőtti órákat mutatja egészen fél 3-ig. Mivel a ház homlokzata nem dél, hanem délnyugat irányba néz, a frontfalon levő napóra csak a délutáni órákat mutatja.
Marosvásárhelyi vár - A marosvásárhelyi vár napjainkban látható formáját a XVII-dik században, többszöri munkálatok után nyerte el. Geodobozok, szobrok és várfalak. Hat, en ere nem vennek merget. Sorozas. Engem is itt soroztak be annak idején. Élmények annak idején. N Ott van. A sorozas Imecsnek is érvényes volt kb 3o egynehany éve. A szabálytalan téglaalap alakú vár területe körülbelül 230 x 190 métert jelent, ezt övezték a 8 – 10 méter magas kőfalak, melyeket a kézműves céhek tagjai által veszély esetén védelmezett nagyméretű bástyák tagolták.
Bernády György-emléktábla Marosvásárhely - Bernády György-emléktábla - Hunyadi László, 1999. Forradalom út 31 szám, Marosvásárhely.
Teleki-ház Marosvásárhely - 1797-1803 között építették empire-ba átmenő barokk stílusban. A Teleki-ház Marosvásárhelyen a Bernády György tér 3-5 szám alatt áll.
Bernády György-szobor Marosvásárhely - Bernády György szobra Marosvásárhelyen a róla elnevezett téren található, a vár mellett, a Teleki-ház előtti kis parkban. Az első megtalálásom. Már nagyon vártam ezt a pillanatot, hogy találjam meg az első geodobozt. Gördülékeny kincskeresés. A kis unokahúgommal indultam el sétálni. Reflektorfény. I Fény. Majd kisült a szemünk a sötétben világító reflektortól. A bronzból készült szobrot Bocskai Vince szovátai szobrászművész készítette és 1994.
Művészeti iskola Marosvásárhely - Művészeti iskola, egykori római-katolikus felekezeti leányiskola. Forradalom utca 9 szám, Marosvásárhely.
Léstyán atya emlékére Marosvásárhely - Villámlátogatás. Egy rövid marosvásárhelyi látogatás során, annyi időm volt, hogy ezt a rejtekhelyet felkeressem. Első megtalálásom. Minden réz csövet végigkutattunk az udvaron,nagy élmény volt. RÉZcső. A következő megtalálásaid bejegyzésének mi lesz a címe? Harmadik megtalálásom, negyedik megtalálásom, tizenhétezerkilencszázhetvenkettedik megtalálásom?:PAz összes rézcsövet végigkutattátok? Mert RÉZcső ott egy sincs. Az 17972-dik megtalálás. Nagyon örülnénk neki, ha valakinek már tizenhétezerkilencszázhetvenkét megtalálása lenne. Léstyán Ferencnek mi is sokat köszönhetünk, hiszen amikor a falvaink templomaihoz, temetőihez rejtünk, többnyire az ő Megszentelt kövek című munkájából vesszük a leírást.
Gyermekek palotája Marosvásárhely - Gyerekkorom emlékei. Bár a Gyerekek palotája viszonylag közel van hozzám, és már több alkalommal is megkereshettem volna az itt elrejtett geodobozt, csak most került sor rá. Cserealji forrás Marosvásárhely - Már 1630-ban említik a nevét. Kemény Gyerekek. Első alkalommal délután 5 órakor próbálkoztam ezzel a rejtekhellyel. Megvan. Jó rejtés. majdnem feladtuk. Egy-két fára felmásztunk aztán majdnem feladtuk a sötét miatt, de végülis meglett. Akácos út...... Ott volt az akácfában, eszünkbe is jutot a nóta. A Cserealji forrás, régi nevén Büdöskút, a Csereerdő alján, egy gödörben tör a felszínre.
Keresztelő Szent János templom Marosvásárhely - Keresztelő Szent János templom - Marosvásárhely, 1623, 1725-1749.
Szerelmes pár Marosvásárhely - Teleki Téka Marosvásárhely - Több mint kétszázezer kötetével enciklopédikus tudománytár, bibliofil ritkaságok őrzője. Ötletes doboz. A cipőfűzős módszer nagyon jól működött. A marosvásárhelyi Teleki-Bolyai Könyvtár az elmúlt századok európai könyvkultúrájának egyik leggazdagabb erdélyi gyűjtőhelye.
Bolyai-téri unitárius templom Marosvásárhely - Épült 1929-ben. Bolyai-téri unitárius templom - Marosvásárhely.
Teleki Téka Könyvforgó Teleki-Bolyai könyvtár Marosvásárhely - Célja, hogy megteremthesse a lehetőséget a könyv szabad csereberéjére. Munkából hazafelé. Ahoz képest, hogy minden nap erre jövök hazafelé munkából, sok idő eltelt mire bejelenthetem ezt a megtalálást is. A Teleki Téka munkaközössége egy könyvespolcot helyezett el, az épület bejáratánál.
Pseudosphaera Marosvásárhely - Bolyai János világhírű magyar matematikusnak állít emléket, aki életének jelentős részét Marosvásárhelyen töltötte. Ha tudom. Pont most érkeztem vissza Marosvásárhelyről, az állatkert melletti dobozomat költöztettem új helyre. Igen érdekes a felirat. Amiről trekkingklub mesél, akivel mostanában úgy látom útjaink párhuzamosak, lásd a Szent Anna geoládát. A szobor tervezőjével is találkoztam. A Pseudosphaera-szobor egy érdekes műalkotás, a világ első matematikai műemléke. Ami érdekes. Hogy ma is látszik az írás a talapzaton. A Pseudosphaera-szobor (magyarosan Pszeudoszféra) a marosvásárhelyi Bolyai téren áll.
A volt Városi Közüzem Aquaserv épületei Marosvásárhely - Marosvásárhely kiemelkedő épületeiről van szó, amelyek mindig egy picit háttérbe szorulnak a város központi épületeivel szemben. A tujákkal összevegyülve. Ezt a rejtést már virtuálisan megtaláltam, már csak a nevemet kellett bejegyeznem a jegyzetfüzetbe. Igen vagy nem?. Elég rég elhelyeztem ezt a dobozt. Villámgyors megtalálás. Amikor megjelent az új rejtés, tudtam, hogy nem várhatok reggelig, holnapig, a jövő hétig. Semmi gond a dobozzal. Gondoltam, hogy nem jelentem be ezt a megtalálást, várok vele, míg a trekkingklub is bejegyzi magát a füzetbe.
Bolyai Farkas Elméleti Líceum Marosvásárhely - Nehéz visszarejteni. Meglepett ez a rejtés. Bolyaiak szobra Marosvásárhely - Izsák Márton és Csorvássy István alkotása, melyet a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Líceum előtti Bolyai téren 1957. Nedves hely. A doboz korul nedves minden. Megtaláltam. A mai sétán megtaláltuk, a hangyák nagyon beköltöztek a doboz mellé. A hangyák a rejtés előtt is ott voltak. Gondoltam, távol tartja majd az illetéktelenek. Fairtók. Bizonyára itt ólálkodtak a fairtók, mert a szobor körül sz@rszag van.  szeptember 8-án lepleztek le az iskola alapításának 400 éves évfordulóján.
Koronka kilátója - Köd. Köd előttem, köd utánam. Én is jártam itt a felvételi vizsgám előestéjén. Jól esett lazítani egy kicsit, kiszellőztetni a fejem. Babbercivel felmasztunk a kanikulaba. Kar hogy szemetes a hely, lent a torony alatt. Tetszett ez a hely. Gyerekkoromban ilyen helyeken játszottunk a hagymásbodoni és székelykáli erdőkben. Gecse Dániel-forrás Marosvásárhely - A forrás vize a Poklos-patak egyik völgyoldalában tör a felszínre. Bővíz. Nem is tudtam erről a forrásról, pedig sokat jártam a környékén. Ott voltam a rejtésnél. Péter dolgozott, én meg csak szóval tartottam. Hát. Nem éppen a legszebb hely Vásárhelyen, de a dobozka meglett. Ittam. I A marosvásárhelyi Gecse Dániel-forrás az 1918 December 1 sugárút 86B számú tömbház háta mögött található.
Csók Marosvásárhely - A marosvásárhelyi Kárpátok sétányon van két szobor, amely a kommunista korszakban került felállításra, és amelyekről sehol nem találtam leírást, vagy képet. Geováros. Milyen jó. Egy kisgyerek nagy segítség. Elvittem a kisebbik fiamat segítségnek. Megvan. M Áleás park. A Az egyik, egy szenvedélyesen csókolózó párt ábrázol, annyira kifejezően (és annyira meztelenül), hogy az egyáltalán nem jellemző a kommunista diktatúra gondolkodásmódjára.
Református Kistemplom Marosvásárhely - 1829-ben Nemes János anyagi támogatásával folytatták az építkezést, felépítve a tornyot is. Én meg megtaláltam,. úgy mint még egy néhány kesser. Ott voltam a rejtésnél. Megint érdemtelenül kapom a pontot. Semmi nincs ingyen. Vagy mégis? Arra viszont megkérnélek, hogy segíts karbantartani ezt a geodobozt, és a Gecse Dániel-forrásnál levőt is. Természetesen. Rendben. A marosvásárhelyi református Kistemplom építését 1815-ben kezdték meg, s 1818-ban végeztek a falazási munkálatokkal.
Igazságügyi palota Marosvásárhely - Igazságügyi palota - Marosvásárhely, Épült 1856 - 1897 között. Csak ízlelgetem, kóstolgatom. Csak lassan ízlelgetem, kóstolgatom, mint valami nemes nedűt Marosvásárhely geoládáit. A doboz a helyén van. Mivel tudomásom van róla, hogy valaki siker nélkül kereste a dobozt ma elmentem és ellenőriztem az állapotát. Harmadik alkalommal sikerült hozzáférni. Szeptember elején még kerestem ezt a geodobozt, két alkalommal is, de nem sikerült hozzáférnem a rejtekhez. Csak a varjú látott. Szép, impozáns épület, érdemes volt megtekinteni.
Egykori ferences kolostor harangtornya Marosvásárhely - -ik században teret hódít Erdélyben. Minden rendben volt. Nem kell belenyúlni, alatta van. Véletlen találkozás. Az első alkalommal amikor próbálkoztam, nem tudtam megközelíteni a feltételezett rejteket. Valahogy számítottam erre. Minden második napon leellenőriztem a dobozt, vasárnap is ott voltam, és ezért furcsáltam, hogy nem került meg, de valahogy számítottam erre. Akkor újra próbálkozunk. Hát, már kétszer próbálkoztunk. A ferencesek marosvásárhelyi jelenléte egyenes összefüggésben van a reformációval, ami a XVI.
Múzsasor Marosvásárhely - Nemzeti Színház Marosvásárhely - Befalazták. Az épület nagyon szép, és az előtte levő park is. Új doboz, új helyen. A színház előcsarnokában tartott 19. Még jó, hogy eszembe jutott. A korcsolyapályáról hazafelé tartva, miután megkerestük a Holokauszt emlékmű geodobozát, az Aranka György szobrához mentünk, megnézni az ottani rejtést. Marosvásárhelyi főtéri színház. Miután a főtéren megnéztünk egypár cipős dobozt, ideje volt, hogy ezt a dobozt is megnézzük közelebbről. Minoriták temploma Marosvásárhely - Onnan rövid idő után Vásárhelyre költöztek, és 1741-től templomot és rendházat építettek Páduai Szent Antal tiszteletére. Megtaláltam. Megtaláltuk aegy séta alkalmával. Érdekes helyen van. Megéri elmenni odáig, főleg biciklivel. Gyalog vagy keréken. T Megvan. Könnyen ment. 1735-ben Udvarfalván minoriták telepedtek le Keresztúri József udvarházában.
Toldalagi-palota Marosvásárhely - Az egykori Nagypiac középső részén áll Erdély egyik legszebb késő barokk épülete. Gratulálok. Így még érdekesebb ez a játék. Szombat esti csúcspont. Miután összeszedtem a kis csapatot, közösen, elsétáltunk az utolsó rejtekhelyhez. Türelemjáték, vagy ki mit tud. Amikor megjelent ez a rejtés, arra számítottam, hogy a geodoboz valahol a forgalmas járda felőli részen van elrejtve. Erre már nem számítottam. Nem pillanatragasztó, hanem egy méregdrága két komponenses "szuper" ragasztó. 1759-1772 között épült, Luidor János tervei szerint.
Barock Marosvásárhely - A Barock kávézó egy marosvásárhelyi, főtéri bár, melynek bejárata nem közvetlenül a Rózsák terére, hanem az épület alatti átjáróra nyílik.
Sapientia Tudományegyetem tava Marosvásárhely - Legalábbis ez volt a terv 2008-ban. Köszönöm. Köszönöm. Édesanyámmal együtt. Ez az első rejtekhely, amelyet édesanyámmal együtt keresek meg. Doboz helyett darázsfészek. Ma elvittem a családomat, hogy megnézzék a tavirózsákat. Gyógyulást. Ez furcsa, mert én oda tettem vissza, ahol találtam. Három hektáros területen mintegy 2000 növényfajt ültettek a Sapientia-EMTE marosvásárhelyi kampuszának környékére.
Főtéri hátsó udvarok Marosvásárhely - Marosvásárhely belvárosának szecessziós és késő barokk stílusú épületei meghatározzák a város főterének, az egykori Széchenyi-tér, ma Rózsák tere hangulatát. Elég könnyü. Én is biztos voltam benne, hogy más helyen van,  de miután ott nem találtam elég könnyen ráakadtam. Érdekes. Megtaláltuk a különleges ablakkereteket. Mi volt előbb? A geotojás vagy a geodoboz?. Már azt hittem, hogy senki sem fogja keresni ezt a geotojást. Részletek. Megtaláltam, de nem ott ahol számítottam rá. De lépjünk be a kapukon, és nézzük meg ezeknek az épületeknek a hátsó részét, rejtettebb udvarait is.
Mézeskalács-ház Marosvásárhely - A Vámos-ház a Rózsák tere 18 szám alatt található, a Bartók Béla utca sarkán. A huszadik század elején, 1910-ben építették át szecessziós stílusban.
Szentgyörgyi István szobra Marosvásárhely - Második próbálkozásra. Az első alkalommal a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem, illetve Studió Színház előtti kis kertben személyek álldogáltak. Gyalogoshíd Marosvásárhely - Gyerekekkel. Hideg, szeles időben indultunk kincsvadászatra a gyerekekkel. Gyerekek nélkül. Szép, napos időben indultunk kincskeresésre. Szombat esti felderítés I. rész. Úgy adódott, hogy szombat délutánomat a városban kellett töltenem. Aranka György szobra Marosvásárhely - Aranka György munkássága nagyon széles körű és művelődéstörténeti fontosságú. Idosek parkja. Eddig ez ment a legyorsabban, csak kovettem a leirast. Megtaláltam. Egyből meglett. Szép kis park. A doboz hamarabb meglett mint a Ly betű. Talalt, de kincs nincs. Konnyen ment. Aranka György szobra a marosvásárhelyi színház mögött, egy parányi, de kellemes hársfás parkban található.
Petőfi Sándor bronzszobra Marosvásárhely - A körülbelül 60 cm magas mészkő talapzaton álló életnagyságu bronzszobrot, Hunyadi László alkotását 2000. Cipofuzo. Mi is sokszor igy halasszuk ki a dobozokat, de nem jutott eszunkbe ez a kifejezes. Tavaszkezdő séta. Délutáni sétálgatás a márciusi fagyos de napsütéses szombaton. Cipőfűző-módszer. Ha a tegnap este esett az eső, ma reggel, március 28-án havazott a városban. Alkalmas pillanat. Március tizenötödikén rejtettem, amikor rendőrök őrizték. Petőfi Sándor bronzszobra az egykori Kossuth Lajos utca, és az Arany János utca találkozásánál lévő kis köztéren áll.
Holokauszt emlékmű Marosvásárhely - A május 4-i nap tragikus jelentőséggel bír, 1944-ben e napon kezdődött meg az erdélyi zsidók borzalmas tragédiája. Válasz. k Zsidó emlékmü. Marosvásárhely egy kis terén a zsidó mártirok emlékmüvéhez közel található a város egyik legjobb rejtése (com-os). Szarvashiba és félretájékoztatás. Az a bizonyos szobor holokauszt emlékmű, és nem zsidó mártírok emlékműve. A város egyik legjobb rejtése. Mivel csipi a város egyik legjobb rejtéseként számolt be a com-os ládáról, gondoltam, hogy megkeresem. Előbb helyi gettókba, majd az auswitzi koncentrációs táborba szállítottak őket.
Királykút Marosvásárhely - Szerencséjét, a teljes elapadás elkerülését csak annak köszönheti, hogy az út bevágása nem volt túl mély, ugyanis ez a forrást tápláló vastag kavicsrétegben tárolt talajvíznek csak a felső zónáját érintette. A víz nem iható, mégis viszik?. A doboz meglett, a tábla szerint nem iható, de ebből az irtózatos bűzből én semmi pénzért nem vinnék ivóvizet. Büdösség a forrás körül . Nem kóstoltam meg, hogy tényleg olyan jó az íze. Talalt. A doboz megvolt, de nincs kincs. Megtaláltam. Arra jártomban megkerestem. A városkép önkényes átszabásának példájaként említhető a Királykút, amely majdnem teljesen áldozatul esett a Pandúrok út építésének.
Bethlen Gábor-szobor Marosvásárhely - A várost ő emelte Szabad Királyi Város rangra, 1616-ban. Bethlen Gábor erdélyi fejedelem egészalakos szobrát 2020 november 15-én avatták fel, Marosvásárhely főterén.
Poklos-patak Marosvásárhely - Kettős cső. A tegnap láttam, hogy a környéken vannak új rejtések, igy hát elindultam pontot gyűjteni. Radó-ház Marosvásárhely - Padlástér. V Ügyes rejtés. Ma este megint a kisfiammal keresgéltünk és rejtetünk. Diáklányok bérháza?. Bár azt szokták mondani, hogy harmadik az Isten igaza, úgy néz ki, hogy nálatok a négylevelű lóhere a nyerő. Radó házi rejtés. Ez a rejtés kifogott rajtunk. A Mikszáth Kálmán, jelenleg Művészet utca 7 szám alatti épületet Radó Sándor tervezte 1912-ben saját maga számára.
Román katona szobra Marosvásárhely - A hősi katonaemlékművet Románia, illetve Erdély fasizmus alóli felszabadulásának 20-dik évfordulóján avatták fel. Az ismeretlen román katona emlékműve, Izsák Márton alkotása, a marosvásárhelyi főtér nyugati részén, az úgynevezett Rózsák terén áll.
Zsinagóga Marosvásárhely - Zsinagóga - Marosvásárhely, 1899-1900, szakralis építmény.
Bernády-ház Marosvásárhely - Létrejötte a város egykori neves, építő polgármesterének nevét viselő Bernády György Közművelődési Alapítványnak köszönhető. A Bernády György Közművelődési Központ, rövid nevén Bernády-ház, 1994 november 4-én nyílt meg, Marosvásárhelyen, a Baross (Horia)-utca 6 szám alatt.
A zene allegóriái Marosvásárhely - Rózsák tere, Marosvásárhely. A zene allegóriái, a Kultúrpalota déli, Rózsák tere felőli oldalán - Körösfői Kriesch Aladár, 1913.
Református templom Koronka - 1769-ben lebontották és helyébe újat építettek, a régi templomból megmaradt két harang. Koronka régi templomát magas védőfalak vették körül.
Kultúrpalota Marosvásárhely - Bernády György polgármester idején, a város közösségének áldozatkészségéből, szecessziós stílusban. Éjjel könnyű. Éjjel könnyű :-) Próbáltad volna nappal, amikor tele a járda emberekkel. Eleg hamar sikerult rabukanni. Megtalaltuk, eleg hamar sikerult rabukanni, de annal nagyobb volt az orom. Megvan. Nagyon jó a hely. Remek rejtekhely. Egy éjjeli séta alkalmával találtam meg. A marosvásárhelyi Kultúrpalota vagy Közművelődési Ház 1911-1913 között épült, Dr.
Toldalagi-kastély Koronka - Az épület több mint 180 éve figyeli az ottani világot, tűrve tehetetlenül a történelem viszontagságait. A Toldalagi-kastélyt 1830 körül Toldalagi Ferenc építtette a régebbi 17-dik századi kastély helyére, amely 1630-ban már állt.
I Ferenc József megkoronázása Marosvásárhely - Városháza tér, Marosvásárhely. I Ferenc József megkoronázása a Kultúrpalota előcsarnokában, szemben a főbejárattal - Sidló Ferenc 1913.

Természeti értékek - Maros megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Németkalap adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Leleményességgel felkészülve - A Megyei Kórház közeléből induló, piros ponttal jelzett, egykor kiépített, egészen a Számológép-gyárig vezető ösvényen indultam a Somostető felé. Már a bejáratnál hatalmas szemét fogadott, egy darabig pedig Piroska egyik változatának üdvözleteit olvashattam, románul...
 • Lelemény - Megleltem a leleményes helyet, igaz, én is kezdtem már feladni. Szép meleg, napfényes őszi nap volt, és olyan biciklisforgalom volt az erdőben, hogy mindegyre el kellett játszanom a telefonálót, mert nagyon néztek az arrajárók, pedig láthatták, hogy én is a biciklisek őrült családjához tartozom...
 • A lelemenyesseg buvoleteben - Jol elrejtett geodoboz. S amikor megtalaltad, kezdodik a kaland, hogyan ferjel hozza? Buvos egy hely, pedig frizek, freskok, dor motivumok nem "diszitik"...
 • Könnyebbítés - Gondolom, hogy többen próbálkozhattak a doboz megkeresésével, de nem számoltak be a kudarcról. Megpróbálok könnyíteni a dolgon, hátha így többen megtalálják...

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Németkalap? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8237 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Látnivalók a közelben

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3753 helyszínt mutattunk be.

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.