Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.
Istenek-havasa - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Istenek-havasa

A Bihar-hegységbeli turisztika 1882-ben kezdődött az egykori görögkatolikus püspökség birtokán fekvő Biharfüred alapításával. A Jád völgy fejében fekvő Biharfüred 1882 után való kiépülését 1892-ben követte a Belényes-Bondoraszó dombvidéki és onnan havasi útvonal megépítése. Tervét Csapó Ferenc mérnök készítette...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Szent Anna kápolna - Szent Anna-tó
A tó
Laur-hegyi panoráma - Kommandó
Dörööög gazdiiii!!!
Vityál vára
Foltos szalamandra
Borgói-hágó
9932
Református templom - Székelymuzsna
A református templom tornya
Református templom - Vízakna
Ajtó 2
Cementlapok - Marosvásárhely
Szomorú
Remeteiszoros falu
Templom
Babele - Cocora-hegy - Bucsecs-hegység
Teknőc?
Gyimesi Kálvária - Római katolikus nagytemplom - Gyimes
Pihenőhely

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet az Istenek-havasa fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen az Istenek-havasa!

Keleti országhatárunk mentén tiszta időben egy messzi hegyvidék körvonalai zárják le a látóhatárt. Ez az Erdélyi-Szigethegység nyugati szegélye: a Béli-hegység, a Bihari-havasok, délebbre Aradhegyalja hegyei. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Fericse, 10,02 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak az Istenek-havasa közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
4,6 km-re. A Nagy-Sebes (Dragan) völgyben található, a Cserepes (Ciripa) erdészház mellett az Eszmerálda-forrás.
4,7 km-re. Ma népszerű kirándulóhely, sízőhely. Biharfüred, a nagyváradi görög katolikus püspökség egykori üdülőhelye.
5 km-re. Különösen szépek az egyes ablakok amelyeken keresztül a fénysugarak bejutnak a barlangba, illetve a kanyonba, és rendkívüli látványt nyújtanak. Hát ez a doboz nem került elő. Először is köszönöm a visszajelzésed. A Szamos Bazár felső, forrás felőli részén, egy csodaszép, körülbelül 50 m-es szűk kanyon található, melyet az Aragyásza barlang előz meg.
5,2 km-re. A Szamos bazár szurdokára nyilik kilátásunk, jobról a Moloch vízeséssel és balról a Belvedere sziklafala tornyosul a maga körülbelül 100 m-es magasságával. A kilátótól balra található az Angyalszírt. A dobozkát kiesve találtuk a sziklapárkányon. Ez alkalommal egy hétvégét töltöttünk Pádison. A koordinátákat kijavítottam, a meli és csapatja által bemért értékekre.
5,4 km-re. Belvedere kilátó nyújtja az egyik legszebb kilátást a szurdokvölgyre (Szamos Bazárra). A piros pont jelzés mentén található. Ez már igen, ez már kilátás.
5,7 km-re. Valójában egy körülbelül 10 km-es túra, 300 m szintkülönbséggel, néhol igen meredek szakaszokkal tarkítva. A Boga-telep felett áll a Csonkakő nevű hegy, illetve sziklaorom, könnyű kis sétának látszik első pillantásra.
7 km-re. Sokadszorra járva itt a Harasztosi-plájon elmondhatjuk, hogy aki ellátogat erre a helyre magával viszi e tájból áradó végtelen békét és nyugodtságot. A Harasztosi-Magura a Bihar-hegységben a Belényesi-medencében található.
9,1 km-re. Bánffyhunyad felől közelítettem meg a Pádist, az út katasztrofálisan rossz. Mi a jobbik útat választottuk, kellemes úton és csodaszép tájon autóztunk fel. A Pádisi-menedékháztól a Ponor-rét felé tartva (kék, illetve sárga pont fehér alapon) érdemes megnézni a Pádis-víznyelőt.
9,7 km-re. A szirt több irányból közelíthető meg - a Glavoi-ról, a Csodavártól (a Porcika-zsombolyon át), a Bársza-katlan, illetve az Eszkimó-jégbarlang felől. Eke-túrán voltunk a Pádison. A Pádis szívébe, a Galbina-szirtre hívunk Téged.
10 km-re. A Ponor-kitörés vagy Ponor-vízkelet a Ponor-patak vízkitörése. Egy sziklafal alján ömlik kifelé, a pádisi havasi rét földalatti vizeit gyűjti össze és juttatja a felszínre. Szerencsémre, kilátszott a doboz kék füle a kő alól, így nem kellett minden bokor alját megbolygassam.
10,6 km-re. Itt található a Ponor-kitörés. Sajnos, a dobozt nem találtam meg. A több napig tartó esőzés után sem volt még feltelve a Ponor-rét tava. A Pádisi-fennsík egyik legszebb tája a Ponor-rét.
10,9 km-re. Szebb mint a képek mutatják.
11 km-re. A zsombolyhoz vezető ösvény mellett még virágzik a turbánliliom.
11,2 km-re. A temérdek tőzegláp az egyik különlegessége a Pádisnak, bár kevesen tudnak róla. 7 diák kíséretében a nedves Pádisról a bűn-rossz úton leereszkedve tettünk egy kis kitérőt ehhez a szép helyhez. Az egyik legnagyobb ilyen dagadó tőzegláp a Nagy Molhás az Izbuc patak völgyében.
12,1 km-re. Ezeknél a zsombolyoknál sajnáltam, hogy nem voltunk többen és kötelekkel felszerelve, mert le tudtam volna ereszkedni, vagy legalább is probálkoztunk volna.
12,3 km-re. Azért hóolvadáskor lehet a leglátványosabb, mikor van csapadék bőven, vagy esetleg nagy zivatarok idején, csak akkor nem a legkényelmesebb.
13 km-re. A kiskohi Medve-barlang Európa egyik legszebb, kiépített cseppkőbarlangja. Rossz minőségű aszfaltút, zsibvásár, furcsa, kiépített bejárat vezet a barlangba. A barlang, a Kőfalvi község, Kiskoh település közvetlen szomszédságában, 482 m magasságban található, és a Nyugati-Kárpátok egyik fő látványossága.

Természeti értékek - Bihar megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Istenek-havasa adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Véletlenül - 2008 nyarán, egész véletlenül megtaláltuk a dobozt.
 • Tiszta véletlenül - Egyszer rég, erre kirándulva, tiszta véletlenül, megtaláltuk a ládát.
 • A Varasó-ház felöl másztuk meg a hegyet - Nem gyalog, motorral, de így is kemény megpróbáltatásban volt részünk. Az idő csodás volt.
 • Az épület nagyon szép, és az előtte levő park is. Ez utóbbi elég forgalmas.
 • A borús idő miatt kevés járó-kelő volt a környéken. A doboz valóban nagyon sérült, de sajnos nem volt nálam cseredoboz.
 • A nagy kőről nekünk is más elképzelésünk volt :) akárcsak az előző bejegyzést tevőnek. No, de megtaláltuk, meghegyeztük a ceruzát.
 • A Szent Anna Tavat látogattuk meg előbb, de igyekeztünk a Mohosba is eljutni, míg süt még a nap. A bejáratnál senkit sem találtunk, ezért észak felé indultunk.
 • Végig fel tudtam menni kocsival. Voltak ott mások is, vizet palackoztak, lopva kellett a ládát keresni.
 • A Kóta-kövétől errefele sétáltunk, elkapott egy kis nyári zápor, hamar vége lett, és tovább gyönyörködhettünk a táj szépségében. A kápolna szépen fel volt díszítve a Szent Péter és Pál búcsú után.
 • Meglett, cseles. Este 10-kor az Asztalkőtől jövet, senki sincs itt.
 • Tettunk bele valamit. Kicsit kozel van az uthoz, emiatt konnyu megtalalni.
 • A dobozkát megtaláltuk, a templomba sajnos nem sikerült bejutni, de majd legközelebb.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett az Istenek-havasa? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Bihar megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.