Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Ponor-forrás - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Ponor-forrás turisztikai látnivalói

A Ponor-kitörés vagy Ponor-vízkelet a Ponor-patak vízkitörése. Egy sziklafal alján ömlik kifelé, a pádisi havasi rét földalatti vizeit gyűjti össze és juttatja a felszínre.

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Ponor-forrás képtárból:

Ponor-forrás
Ponor-forrás
A rejtő csapat
A rejtő csapat
140830
140830
140839
140839
140858
140858
Gyapotsás
Gyapotsás
Tehéncsorda
Tehéncsorda
Vízkelet
Vízkelet
1 órára
1 órára
Visszarejtve
Visszarejtve

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Ponor-forrás fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Ponor-forrás!

Felkereshető az alig kétszáz méteres, kettős kék ponttal jelzett ösvényen... Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Poienita, 6,91 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Ponor-forrás közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
A Pádisi-fennsík egyik legszebb tája a Ponor-rét. Itt található a Ponor-kitörés. Felkészületlenül. A több napig tartó esőzés után sem volt még feltelve a Ponor-rét tava. Csodarét. A Csodavár felől érkeztünk a rétre.
A Pádisi-menedékháztól a Ponor-rét felé tartva (kék, illetve sárga pont fehér alapon) érdemes megnézni a Pádis-víznyelőt. Virágos rét. Bánffyhunyad felől közelítettem meg a Pádist, az út katasztrofálisan rossz. Feneketlen kút. Mi a jobbik útat választottuk, kellemes úton és csodaszép tájon autóztunk fel. Tavaszi kikerics. Kikerics nézőbe jöttünk. E mán igen. Szebb mint a képek mutatják. Két lik. Ezeknél a zsombolyoknál sajnáltam, hogy nem voltunk többen és kötelekkel felszerelve, mert le tudtam volna ereszkedni, vagy legalább is probálkoztunk volna. Jó mély. Azért hóolvadáskor lehet a leglátványosabb, mikor van csapadék bőven, vagy esetleg nagy zivatarok idején, csak akkor nem a legkényelmesebb. Jégverem. A zsombolyhoz vezető ösvény mellett még virágzik a turbánliliom.
A Pádis szívébe, a Galbina-szirtre hívunk Téged. Galbina körtúra. Eke-túrán voltunk a Pádison. A szirt több irányból közelíthető meg - a Glavoi-ról, a Csodavártól (a Porcika-zsombolyon át), a Bársza-katlan, illetve az Eszkimó-jégbarlang felől.
Az egyik legnagyobb ilyen dagadó tőzegláp a Nagy Molhás az Izbuc patak völgyében. Hazafelé Pádisról. 7 diák kíséretében a nedves Pádisról a bűn-rossz úton leereszkedve tettünk egy kis kitérőt ehhez a szép helyhez. A temérdek tőzegláp az egyik különlegessége a Pádisnak, bár kevesen tudnak róla. - Boga-csűr
A Boga-telep felett áll a Csonkakő nevű hegy, illetve sziklaorom, könnyű kis sétának látszik első pillantásra. Valójában egy körülbelül 10 km-es túra, 300 m szintkülönbséggel, néhol igen meredek szakaszokkal tarkítva.
Különösen szépek az egyes ablakok amelyeken keresztül a fénysugarak bejutnak a barlangba, illetve a kanyonba, és rendkívüli látványt nyújtanak. Szamosbazár körútja 2. Hát ez a doboz nem került elő. A trás csoda kanyon. Először is köszönöm a visszajelzésed. A Szamos Bazár felső, forrás felőli részén, egy csodaszép, körülbelül 50 m-es szűk kanyon található, melyet az Aragyásza barlang előz meg.

Természeti értékek - Bihar megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Ponor-forrás adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Vízkelet - Szerencsémre, kilátszott a doboz kék füle a kő alól, így nem kellett minden bokor alját megbolygassam. Mikor visszatettem, jobban álcáztam, hogy ne látszódjon semmi.
 • Patak születik - A Ponor-réten a víznyelőktől sétáltunk a patak mentén. Sejtettük, mire számíthatunk, mégis hihetetlennek tűnt, hogy ilyen rövid ez a bővízű patak.
 • Hmm-hmm - Megfontolás tárgyává tehető. Szívesen elmennék, meglátjuk, hogyan alakul a programom...
 • Ha már felmentünk - Végigjártuk az összes ládát...

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Ponor-forrás? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Bihar megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.