Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Galbina-szirt - Turisztikai látnivalók - Bejelentkezés/Regisztráció
 


Galbina-szirt turisztikai látnivalói

E ládával Pádis szívébe, a Galbina-szirtre hívunk Téged. A szirttől pár lépésre északra találod a ládát, egy nagy daganatot hordozó fa gyökerei között...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után.

***

Néhány kép a Galbina-szirt képtárból:

Galbina szirt 2
Galbina szirt 2

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Galbina-szirt fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22623 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Galbina-szirt!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Poienita, 7,04 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Galbina-szirt közelében?
- Fekete-barlang 690 m-re.
- Feneketlen-tó - Bárszai-katlan 1 km-re.
- Porcika-zsomboly 1,4 km-re. Jégverem - A zsombolyhoz vezető ösvény mellett még virágzik a turbánliliom.
- Csodavár 1,6 km-re. E mán igen - Szebb mint a képek mutatják.
- Galbina-kőköz 1,7 km-re.
- Ponor-rét 2,3 km-re. Itt található a Ponor-kitörés. Csodarét - A Csodavár felől érkeztünk a rétre. (itt geodobozt is lehet keresni)
- Ponor-forrás 2,6 km-re. Egy sziklafal alján ömlik kifelé, a pádisi havasi rét földalatti vizeit gyűjti össze és juttatja a felszínre. Patak születik - A Ponor-réten a víznyelőktől sétáltunk a patak mentén. (itt geodobozt is lehet keresni)
- Porcika-nyereg 2,9 km-re.
- Medve-kitörés 3,4 km-re.
- Pádis-víznyelő 3,8 km-re. A Pádisi-menedékháztól a Ponor-rét felé tartva (kék, illetve sárga pont fehér alapon) érdemes megnézni a Pádis-víznyelőt. Tavaszi kikerics - Kikerics nézőbe jöttünk. (turisztikai látnivaló geodobozzal)
- Iker-zsomboly Elveszett világ 3,9 km-re. Két lik - Ezeknél a zsombolyoknál sajnáltam, hogy nem voltunk többen és kötelekkel felszerelve, mert le tudtam volna ereszkedni, vagy legalább is probálkoztunk volna.
- Fekete-zsomboly Elveszett világ 4,1 km-re. Jó mély - Azért hóolvadáskor lehet a leglátványosabb, mikor van csapadék bőven, vagy esetleg nagy zivatarok idején, csak akkor nem a legkényelmesebb.
- Boga telep Csonka kő 4,2 km-re.
- Boga-csűr 4,4 km-re.
- Lankás-nyereg 4,7 km-re.
- Tatár-hegy 5,1 km-re.
- Hoanca Urzicarului-zsomboly 5,6 km-re.
- Rozsdaszakadék 5,8 km-re. A Rozsdaszakadék egy 100 m mély árok, mely a vörös szinű talajáról kapta a nevét. Rozsdaszakadék - Már jártam erre régebben igaz akkor még nem tudtam erről a játékról és akkor nyár volt.
- Víz-szája-barlang 6 km-re.
- Molhás dagadó tőzegláp Bihar-hegység 6,4 km-re. Az egyik legnagyobb ilyen dagadó tőzegláp a Nagy Molhás az Izbuc patak völgyében. Hazafelé Pádisról - 7 diák kíséretében a nedves Pádisról a bűn-rossz úton leereszkedve tettünk egy kis kitérőt ehhez a szép helyhez.
- Muncelului-barlang 7 km-re.
- Csoda-kanyon Medúza-zug 7 km-re. A Szamos Bazár felső, forrás felőli részén, egy csodaszép, körülbelül 50 m-es szűk kanyon található, melyet az Aragyásza barlang előz meg. Aragyásza kanyon - Éppen azon bosszankodtam, hogy az amúgy erre képes GPS nem akarta megmutatni a rá töltött fényképet, amikor a kb. (látnivaló és geodoboz)
- Moloch-kilátó Szamos-Bazár 7,3 km-re. A kilátótól balra található az Angyalszírt. Beárnyékolt geotrekking - Ez alkalommal egy hétvégét töltöttünk Pádison.
- Vasalt mászóút Fekete-kövek 7,5 km-re.
- Égett-kő 7,5 km-re.
- Belvedere kilátó 7,7 km-re. A piros pont jelzés mentén található. Felkialto jel - Remélem nem szedtétek le a ! jelet, hogy benézzetek mögé ;-) Amúgy a láda ott kell legyen egy sziklarepedésben, mögötte.
- A Szegyesdi völgy 8 km-re. A patak mentén a forrás felé sétálva egymás után tűnnek fel mellettünk a völgy csodái. 44 éve - 44 éve jártam itt édesapámmal.
- Kopott-csapás 8,1 km-re.
- Nagy-Kojba Kis-Kojba 8,2 km-re. A Nagy-Kojba barlang a Bihar-hegység legmagasabban fekvő telepe, a neve után sziklafalakra utaló Kőház település északi végénél található.
- Nagy Molhás Bihar-hegység 8,5 km-re.
- Huda Orbului-barlang 8,7 km-re.
- Medve-barlang Kiskoh 9 km-re. A barlang, a Kőfalvi község, Kiskoh település közvetlen szomszédságában, 482 m magasságban található, és a Nyugati-Kárpátok egyik fő látványossága. Mesevilág - Rossz minőségű aszfaltút, zsibvásár, furcsa, kiépített bejárat vezet a barlangba.
- Hodobana-barlang 9,3 km-re.
- Istenek-havasa 9,7 km-re. Ez az Erdélyi-Szigethegység nyugatiszegélye: a Béli-hegység, a Bihari-havasok, délebbre Aradhegyaljahegyei. A Varasó-ház felöl másztuk meg a hegyet - Nem gyalog, motorral, de így is kemény megpróbáltatásban volt részünk.
- Nagy Phaeton vizesés 9,8 km-re. A Nagy Phaeton-vízesés, egy összetett, földtanilag, növénytanilag védett terület, amely vízeséseket, sziklákat foglal magába. Nagy Phaeton - kis víz - Meredek ösvényen közelítettük meg a vízesést.
- Vércsorog-vízesés 10,1 km-re.
- Oncsásza-rét 11,1 km-re.
- Szentháromság-vízesés 11,1 km-re.
- Sík-havas 11,6 km-re.
- Hoanca Apei 11,6 km-re.
- Tolvajvár 12,1 km-re.
- Harasztosi-Magura 12,4 km-re. Sokadszorra járva itt a Harasztosi-plájon elmondhatjuk, hogy akiellátogat erre a helyre magával viszi e tájból áradó végtelen békét és nyugodtságot.
- Ördögmalom-vízesés 12,8 km-re.
- Szkerisórai jegesbarlang 13 km-re. A benne található jégtömb körülbelül 3000 éves, 20 m vastag és körülbelül 50 ezer m3 űrtartalmú. Jégverem - Megtaláltam a VI 259-es fát, örvendtem, hogy itt kell legyen a 258-as jel is a közelben.
- Eszmerálda-forrás Nagy-Sebes völgye 13,6 km-re. A Nagy-Sebes (Dragan) völgyben található, a Cserepes (Ciripa) erdészház mellett az Eszmerálda-forrás.
- Párkány-kitörés 13,8 km-re.
- Cotelul Dobrestilor kitörés 14,1 km-re. A helynévnek nincs magyar megfelelője.
- Biharfüred 14,2 km-re. Ma népszerű kirándulóhely, sízőhely.
- Nagy-Bihar 14,5 km-re. ABihar-hegységet Határoló tájegységek : ÉNY-on a Királyerdő É-ÉK-en a Vigyázó (Kalotahavas), K-ÉK-en a Gyalui-havasok, D-en és DK-en az Érchegység, DNY-on egy kis szakaszon a Zaránd-hegység, míg NY-on a Béli-hegyek, illetve a Belényesi medence. Jo túra - Az Aranyos völgyéböl, a Vércsorog vizesést érintve, a csucsra.
- Bocsásza 14,5 km-re. A közel 1900 méter magasságot elérő hegyvidék az Alföld és belső Erdély határán fekszik.
- Édenkert-kilátó 15,2 km-re.
- Carligati-csúcs 17,3 km-re.
- Szerenád-vízesés 17,5 km-re.
- Fátyol-vízesés 17,5 km-re.
- Miss-vízesés Bihar-hegység 17,9 km-re.
- Tisza-kő 19,5 km-re.
- Jadolina-vízesés 20,5 km-re.
- Fehér-kövek 20,9 km-re. A Vlegyásza egyik látványossága a Fehér-kövek, az impozáns, vakítóan fehér, hatalmas mészkőoszlopaival.
- Campeneasca-barlang 21,6 km-re.
- Pozsár-kő 22,5 km-re.
- Vigyázó Kalotaszeg őre 22,5 km-re. A Vlegyásza csúcs 1836 méteres magasságával a Nagy-Bihar után az Erdélyi-Szigethegység második legmagasabb csúcsa. A magyarok által Erdélyben elrejtett első geodoboz - Nem kerestétek meg véletlenül A világ tetején nevű geodobozt? Információim szerint a Vigyázón van az Erdélyben, magyarok által elrejtett első geodoboz.
- Dragan-völgyi gát 24,3 km-re. Magassága 120 méter, a tetejének a hossza 424 m.
- Gaina-tető 25 km-re.
- Emlékmű Köröstárkány 25,6 km-re.
- Mérági-szakadék 26,1 km-re.
- Felsővidra 26,1 km-re. Fehérviztől 31 km-re fekszik Felsővidra, Avram Iancu, az 1848-as román forradalmár szülőfaluja.
- Piciorul Porcului-csúcs 26,2 km-re.
- Czárán Gyula-barlang Mézged 26,4 km-re. A mézgedi Czárán Gyula-cseppkőbarlang egyike a Romániában található, elsőként karbantartott, valamint hosszú idők óta nyilvántartott leghosszabb barlangoknak. Cseppkövek - Mutatós már a barlangportál.
- Bulz-kő 26,7 km-re.
- Hodrancusa-csúcs 27,9 km-re.
- Évszázados tölgy Magyarremete 29,2 km-re. Ez az évszázados kocsányos tölgy természeti ritkaság, törvényileg védett faj.
- Mamutfenyő Székelyjó 29,5 km-re. A Vlegyásza hegység lábánál, Székelyjó és Havasrogoz határán található bolygónk egyik leglenyűgözőbb fájának, a hegyi mamutfenyőnek egy példánya.
- Béla-vár Várasfenes 30 km-re.
- Református templom Magyarremete 31,7 km-re. Magyarremete látnivalója a 13-14-dik században épült román és gótikus stílusú református templom, szép freskóival.
- Vízimalom Biharrósa 33,1 km-re. A malom működési szerkezetét a szárnytárcsás vízikerék alkotja, melyet az átirányított vízhozam mozgat, kifolyócsatornán át elterelve a vizet.
- Bethlen Jozefa kriptája Nagyhalmágy 33,4 km-re. Bethlen Jozefa (1769–1841) kriptája a Sortok-hegyen található, Nagyhalmágy falutól északra, a Halmágycsúcs település felé vezető út közelében.
- Stanu Carnului kilátópont 33,6 km-re.
- Farcu-bánya kristálybarlangja Biharrósa 33,8 km-re. A Rosia patak szurdokvölgyében több kisebb, érdekes barlang található. Magyar idegenvezetés - Egy kisebb csapattal tettünk látogatást a barlangba.
- Czárán Gyula emlékmű Menyháza 34,5 km-re.
- Református templom Magyarvalkó 35,5 km-re. Magyarvalkó református temploma szép és jellegzetes kalotaszegi templom. Ugyanaz - Szép vasárnapon érkeztünk a helyszinre és nemsokára az istentiszteletnek is vége lett, tehát egy kicsit várni kellett a keresésel, de én is csak ugyanazt találtam mint az előző kereső.
- Gavrii hegyese Havasnagyfalu 36,2 km-re. Gavrii hegyese egy sziklás kilátó Havasnagyfalu, románul Marisel, tanyavilágában.
- Fehérkő-hasadék 36,5 km-re.
- Vízimalom Sebesvár 36,7 km-re. Magánterületnek néz ki - A vízimalomhoz vezető út egy bekerített, nekem úgy tűnt, hogy magánterületen keresztül vezetett.
- Református templom Kalotaszentkirály 36,9 km-re. Kalotaszentkirály a kalotaszegi faluturizmus központjának számit. Nem került elő - Ugy gondolom, hogy nem egy ördöngösen nehéz rejtés, a dobozka mégsem került elő, tehát több mint valószinű hogy nincs is ott.
- Nagy-Arad-csúcs Béli-hegység 36,9 km-re.
- Ökrök-vízesés 37,4 km-re. Ökrök-vízesés - A Sebes-Körösbe ömlő Boiului patak mentén találjuk az Ökrök-vízesést.
- Sebesvár 37,4 km-re. 1433- ban Zsigmond király a Bánffyaknak adományozta és a család kezén maradt mindvégig. Felújítás alatt - A vár felújítás alatt van, az út elzárva.
- Keskeny nyomtávú szerelvény Aranyos völgye 38,1 km-re. A Fehér megyei Boncesti településen, az abrudbányai eltérőnél, egy otthagyott keskeny nyomtávú szerelvény áll.
- Papmező vára 38,7 km-re.
- Református templom Kalotadámos 38,8 km-re. Kalotadámos református templomának állatábrázolásokban gazdag kazettás mennyezete van.
- Csarnótető Csarnóháza 38,9 km-re. A baloldali szöglethegyen, a Csarnó-tetőn, a régi korban Csarnó avar vezér várat építtetett, melynek ma már nincs nyoma.
- Szár-tető Béli-hegység 39,1 km-re.
- Malmok völgye-patak Borz 40,2 km-re. Rövid útja alatt, egykor több vízimalmot hajtott meg, majd Borz falu nyugati végénél ömlik a Fekete-Körösbe.

Galbina-szirt románul - in limba romana: Piatra Galbena


Természeti értékek - Bihar megye
* Részletek regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.
[ Fel ↑ ]

Regisztrált felhasználók lehetőségei

  • Hozzászólás és bejelentés
  • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
  • Utolsó megtalálások és hozzászólások
  • Galbina-szirt adatlapjának követése
  • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
  • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
  • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

  • Galbina körtúra - Eke-túrán voltunk a Pádison...

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Galbina-szirt? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8231 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Rejtett látnivalók a közelben

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Bihar megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3727 helyszínt mutattunk be.

[ Fel ↑ ]
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.